Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Harry Potter, aki még el sem távozott, visszatér

2016.07.30. 21:26 Felicitasz


img_0245.JPGMi Harry Potter-rajongók mindenképpen varázslatos éjszakának nézünk elébe: Londonban a Palace Theatre épületében már megy a Harry Potter és az elátkozott gyermek hivatalos színházi premierje, itt az óceán túlfelén pedig várjuk az este hat, hét, nyolc órát, hogy valamelyik környékbeli könyvesboltba összegyűlve elkezdhessük a visszaszámlálás-partikat a könyv éjféli megjelenéséig. A manhattani Books of Wonder könyvesboltban élő baglyok is lesznek, meg bűvészek és zsonglőrök. A mi környékbeli könyváruházunkat a hét kötet témái és cselekménye szerint osztják majd fel hét teremre, és a programról eddig annyit tudok, hogy mindenféle nyereményjátékok lesznek, vetélkedők, egy "muglik fala", egy csomó filmes tárgy és kellék, éjfél után pedig a frissen megjelent drámából azonnali közös felolvasás, és valószínűleg torta is, hiszen Harry Potternek holnap lesz a 36. születésnapja.

És itt álljunk is meg egy pillanatra és döbbenjünk rá, hogy a Harry Potter cselekménye még mindig történik.

Harry Potter 1980. július 31-én született. A Halálos Ereklyék kötet elején, Fleur és Bill esküvője előtt pár nappal lett belőle nagykorú, azaz 17 éves varázsló. A Halálos Ereklyék cselekménye az ezt követő évet fogja át, a történet a roxforti harccal és Voldemort legyőzésével ér véget, 1998 kora nyarán. A könyvnek ezután van egy epilógusa, amely szeptember elsején játszódik, 19 évvel később.

2017. szeptember 1-jén.

Egy olyan epilógust folytatunk tehát most össznépileg a színdarabbal, amely még igazából meg sem történt, hanem majd csak egy év múlva fog. Vagyis, nem fog, mert ez az egész csak mese. De mégsem egészen, mert a King's Cross pályaudvaron tényleg van egy 9 és 3/4. vágány. A párhuzamos univerzum, amelyben Harry Potter és családja él, annyira a közvetlen közelünkben van - a mindennapjainkban, a romosnak tűnő elhagyott épületeinkben, a skót erdőkben, a King's Cross pályaudvaron -, és annyira akarjuk, hogy a mese igaz legyen, hogy építettünk magunknak az igazi King's Cross pályaudvarra egy 9 és 3/4. vágányt. 

És most, a londoni West Enden ugyanúgy, mint a kisvárosi észak-amerikai könyvesboltokban, varázslójelmezes olvasók élik tovább a mesét, amelynek ekképp tényleg nincs is még vége. A Potter-rajongókat teljesen nyilvánvalóan nem érdekli az sem, hogy az Elátkozott gyermek nem regény-folytatás és nem is Rowling írta. Ahogyan a Londonban ma este Hermionét játszó Noma Dumezweni fogalmaz, ugyanazt a csodát látjuk, amit az igazán jó könyveknél általában: az olvasók a történetet akarják, és sohasem elég nekik belőle.

Van azért valami elképesztő abban, hogy az utóbbi időszak legnagyobb könyvsikere nem egy krimi, thriller vagy újabb romantikus vámpírtörténet, hanem egy dráma. A show producere, Colin Callender júniusban arról beszélt a The New York Times-nak, hogy színházi produkció kapcsán még sohasem tapasztalt ekkora felhajtást, ilyen intenzív közfigyelmet és médiaérdeklődést, pedig bárki elhiheti, hogy a stáb tagjai nem újak a színházi szakmában és láttak már egyet s mást. A könyv február óta az amazon.com havi eladási listáinak élén szerepel, éves összesítésben pedig már május végén a legsikeresebb előrendelhető kiadvány volt.

Kicsit konkrétabban: egy sikeres drámaíró új művének első kiadása általában 5000 példányban szokott megjelenni. Észak-Amerikában a tavalyi év legnépszerűbb könyve a HarperCollins adatai alapján Harper Lee Menj, állíts őrt! (Go Set a Watchman) című műve volt, ez az USA-ban és Kanadában összesen 3.3 millió példányt jelentett, az e-könyveket is beleszámolva. A Harry Potter és az elátkozott gyermek-ből most 4 és fél millió példányt nyomtat a Scholastic kiadó az amerikai és a kanadai piacra, és ugyan ez még mindig messze jár a Halál Ereklyéi 2007-es 12 milliós amerikai példányszámától, egy dráma esetében ezek a számok egészen hihetetlenek.

A színdarab ötlete a két producertől, a már idézett Colin Callendertől és Sonia Friedmantól származik. Nem ők voltak az elsők persze, akik valami hasonló elgondolással megkeresték J. K. Rowlingot, de ők voltak az elsők, akik nem musicalt vagy hatalmas stadionokat megtöltő látványos revüműsort képzeltek el, hanem klasszikus színdarabot, és nem is a regények valamiféle átiratát tervezték megjeleníteni, hanem egészen konkrétan a felnőtt Harry Potter érdekelte őket. Azt a kérdést tették fel, hogy vajon miből állhat a történet "és ezután boldogan éltek" része: hogyan küzd meg az élet kihívásaival és a szülővé válással a varázslók világának árvaként felnevelkedett megmentője?

Négy évvel ezelőtt Callander és Friedman találkozott Edinburghben Rowlinggal. Apaságról, a szülővé válás folyamatáról, és a Potter-könyvek által megteremtett univerzumról beszélgettek. Nem sokkal később Rowling felhívta őket, hogy engedélyt ad a színdarabra és részt vesz a létrehozásában, de egyben azonnal kijelenti, hogy ő nem drámaíró, vagyis, ha Friedmanék színdarabot akarnak, akkor keressenek egy drámaírót, akivel mindannyian együtt dolgozhatnának.img_6186.JPG

A két producer addig csak azon gondolkozott, hogy ki lehetne majd a darab rendezője. Az általuk kiszemelt John Tiffany ajánlotta aztán a drámaírót, vagyis, a most megjelenő szövegkönyvnek tulajdonképpen nem J. K. Rowling a szerzője, hanem Jack Thorne. Maga a történet mintegy varázsütésre, egyetlen találkozón körvonalazódott, amikor a két producer, a rendező, Thorne és Rowling először összejöttek egy hosszabb megbeszélésre Edinburghben. Ettől kezdve Thorne dolgozott a szövegkönyvön több mint fél évig, nyitójelenetként a Halálos Ereklyék epilógusával kezdve, valamint felhasználva egy Rowling által közben megírt rövid történetet, a producerek és a rendező további ötleteit, és persze az alkotói folyamatnak azt a közismert csodáját, amelynek során a karakterek kvázi önálló életre kelnek és beleszólnak a sorsuk további alakulásába.

A színdarab több mint ötórás, ezért is játsszák két részben. És ugyan a különféle zártkörű előadások, sajtóbemutatók és effélék miatt már hetek óta műsoron van, egészen döbbenetes, hogy a cselekmény részletei mennyire nem szivárogtak ki a könyvbemutató előtt, és a közönség is mennyire benne van a "titoktartó bennfenteseket" összekovácsoló #keepthesecret játékban. (Belépéskor átnézik a csomagokat, fényképezőgépet és kamerát értelemszerűen nem engednek be. A telefonokat nem veszik el, de az előadás során figyelmeztetik a közönséget, hogy aki megpróbál felvételt készíteni, azt Dolores Umbridge személyesen fogja varanggyá változtatni. Mindenki higgye el, hogy nem érdemes kockáztatni.)

A már megjelent anyagokból lehet persze tudni, hogy a történet ott folytatódik, ahol a Halál Ereklyéi epilógusa véget ér, vagyis, "19 évvel később". Harry Potter csaknem negyvenéves, a Mágiaügyi Minisztériumban dolgozik, és éppen a legkisebb gyermekét, a 11 éves Albus Perselust indítja útnak a Roxfortba. Draco Malfoy fia, Scorpius, szintén 11 éves, és őt is a pályaudvaron, az iskolába utazó új elsősök közt látjuk először. Ketten együtt lesznek a történet főhősei, de már nem mint ősellenségek. Hanem. 

A Wall Street Journal kritikusa, Kate Maltby azt írja, hogy habár a színdarab történetszövése közel sem tökéletes, a színházi élmény egésze teljesen bűvöletbe ejtette a közönséget, és a cselekmény is, a tanulságok is szerves összhangban állnak az eddig ismert Potter-világgal, amely a barátság, a hűség és a család fontossága köré épült fel. Más kritikusok megjegyzik, hogy a folytatás egyik legnagyobb értéke az, ahogyan a cselekmény szabadon engedi a karaktereket, és egyrészt nem a sablonok részletesebb kidolgozását látjuk, hanem valódi személyiségfejlődést, akár váratlan irányba is, másrészt pedig a regényekből és filmekből már ismert, középkorias hangulatú varázslóvilág külsőségei közt egy teljesen modern történet folytatódik, amelynek szereplői káoszban és konfliktusok közt keresnek békét és biztonságot. A magányos hősök kora lejárt, meg kell tanulni szövetséget kötni és számítani egymásra, mert a valódi ellenség többé nem egy maga köré sereget toborzó főgonosz, hanem egy magányos és rejtőzködő alak, aki ellen egyedül semmire sem lehet menni, és aki ellen a Mágiaügyi Minisztérium akkor is kevés, ha jó szándékú és kompetens emberek irányítják; egy állami szervezet, még ha Hermione Granger vezeti is, lényegéből fakadóan nem lehet tökéletes. 

A darabban visszaköszönnek mindazon motívumok, amelyek már a regények olvasóit is elvarázsolták, és amelyek paradox módon nem (csak) a varázslók világáról szólnak, és nincs is szükségük különleges színpadi effektekre az érvényesüléshez: a cselekmény vezérfonala a jó és a rossz küzdelme, a szereplők személyes félelmei és az ezen felülemelkedő önfeláldozásuk és bátorságuk, az igazi szülői szeretet mélysége, feltétel nélkülisége és pótolhatatlansága, a külső és belső igazság keresése.

img_1858.JPGA színdarabot és az ősszel érkező Legendás állatok és megfigyelésük filmet övező várakozás érdekes módon a huszonévesek és a harmincasok közt a legnagyobb: ők azok, akik vagy még gyerekként találkoztak az első kötettel, és lényegében a Potter-könyveken nőttek fel, vagy pedig tizenévesek voltak amikor az első kötet megjelent, és a Potter-történet a fiatal felnőttkorukra jelentett meghatározó élményt. Az olvasók közt lassanként megjelennek ennek az első Potter-generációnak a gyerekei, kezdve rögtön a saját fiammal, aki most velem számolja a perceket, hogy mikor megyünk már a könyvesboltba, természetesen jelmezben, varázspálcával, nyakláncon lógó időnyerővel, a zsebünkben az expresszre szóló vonatjeggyel. Az irodalomtanárok és a könyvtárosok egy része arról beszél (arcukon kaján mosollyal), hogy a könyv műfaja miatt az ifjúság most bizony drámát fog olvasni, önként és szórakozásból, amire eddig nem nagyon volt példa; a kamaszkori kötelező Shakespeare-t és Szophoklészt elhagyva már magára a drámaolvasásra se nagyon.

Vagyis, J. K. Rowling nevéhez újabb varázslat kapcsolódik mostantól: az olvasás bűvölete, a latin nyelv, a mitológia és az európai klasszikus műveltség népszerűsítése után most drámakötetet veszünk a könyvesboltban milliószámra, miközben a londoni Palace Theatre előadásaira jövő májusig minden jegy elkelt.

Holnapra a kezemben lesz a könyv, és majd elmesélem, milyen volt ez az éjszakai parti épp 25 évvel azután, hogy Hagrid átadta Harrynek élete első születésnapi tortáját és közölte vele, hogy varázsló.

3 komment

Címkék: mese usa pszichoterápia harry potter

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr358924260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2016.08.01. 15:07:14

@Evetke1969: Ó hogyne, és még ki is sorsolnak az épp következő előadásokra negyven jegyet minden pénteken, akár 15-20 fontért is, de ezekre is meg a 200 fontosakra is kb. ugyanolyan eséllyel pályázik az átlagos jelentkező. :)

Kemál Amál 2016.09.05. 16:12:07

A merengőn megjelent egy magyar srác tollából három folytatás (Nurmengard trilógia). Szerintem érdemes elolvasni, nekem tetszettek:
fanfic.hu/merengo/viewstory.php?sid=24045 (ez az első része a trilógiának)
süti beállítások módosítása