Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Valentin napi kisbabák, avagy képesek vagyunk befolyásolni a szülésünk időpontját?

2012.02.14. 21:48 Felicitasz

A férjemtől Valentin napi üdvözlet gyanánt megkaptam a PhDComics mai, ünnepi olvasmánylistáját, Valentin nappal kapcsolatos kutatásokról. Átnéztem a rövid kivonatokat, és először azt hittem, tréfa az egész - aztán az egyik absztraktot elolvasva leesett az állam.

Azonnal megkerestem a cikket, valódi. (És ennek alapján nyilván a többi is az. :-)) 2011 nyarán jelent meg a Social Science and Medicine c. szaklapban, a szerzők a Yale Egyetem egészségtudományi karának munkatársai.

Abból a tételből kiindulva, hogy egy sor kulturális tényező hatással van a testi működésünkre - pl. az, hogy a társadalomnak, amelyben élünk, mik az öregséggel kapcsolatos hiedelmei és elvárásai, meghatározza azt is, hogy a 70 év fölötti korosztály mennyire aktív és milyen az általános egészségi állapota -, feltették azt a kérdést, hogy bizonyos ünnepnapok befolyásolják-e a spontán szülések időpontját, illetve mennyire befolyásolják az indított szülések és elektív császármetszések időpontjáról hozott döntéseinket. Nagyon érdekes dolgokat találtak.

A kutatócsoportot az ünnepek szimbolikájának és a szülés-születés szimbolikájának összhangja, illetve diszharmóniája érdekelte, valamint ennek a viszonynak a részben tudattalan befolyása a szülések időpontjára. Szent Bálint napja, amely a nyugati kultúrában a szerelmesek és jóbarátok ünnepe, virágokkal, üdvözlőkártyákkal, mosolygó puttókkal és rózsaszín szívecskékkel, ilyen értelemben egy "pozitív" ünnep, amelynek tárgyi, ábrázolásbeli kifejezőeszközei összhangban állnak a szüléssel, születéssel. A Halloween, azaz mindenszentek előestéje pedig, a hozzá társuló szimbólumokkal, boszorkánnyal, csontvázzal, szellemekkel stb., egy "negatív" ünnep.

Az eddigi kulturális és egészséglélektani ismereteink alapján kézenfekvő feltételezésnek tűnt, hogy ezek szerint a Valentin napot az amerikai nők a szülés szempontjából kedvező, Halloweent pedig kedvezőtlen napnak fogják tekinteni, és ez az attitűd meg fog jelenni a születési statisztikákban is, éspedig mind a választott/indított, mind pedig a spontán szülések esetében. Ugyanakkor, mindenszentek előestéje is és a Bálint nap is munkanap, vagyis a hozzájuk tartozó statisztikát nem torzítja az, hogy a fél szülészet szabadságon van és lehetőleg nem írnak ki választott császárt vagy szülésindítást aznapra (mint például karácsony napjára vagy július negyedikére).

Az adatgyűjtés során a kutatók összeszedték az amerikai egészségügyi adatbázisból az 1996 és 2006 közti szüléseket, Valentin nap előtt és után egy-egy héten át, az intervallum közepén az ünneppel (összesen 1 676 217 szülés), illetve Halloween előtt és után egy-egy héten keresztül, szintén a kéthetes intervallum közepén az ünneppel (összesen 1 809 304 szülés). Az elfogadott módszertan alapján a kéthetes idősáv megfelelően képes kimutatni, hogy egy-egy konkrét eseménynek milyen hatása van a születési statisztikákra.

A szüléseket szétválogatták spontán, indított és császáros szülésekre, és persze az időpontok adatainak összesítésekor odafigyeltek az egyes évekre külön is, valamint a hétköznapok és hétvégék közti születésszám-ingadozásra is stb, emellett megnézték a számokat az afrikai (=fekete) és mexikói (= spanyol ajkú bevándorló) lakosság köreiben is. Az elemzések után azt találták, hogy bárhonnan nézzük, Valentin napon szignifikánsan több szülés van, mint máskor, Halloweenkor pedig szignifikánsan kevesebb.

Kicsit pontosabban, Valentin napon 3,6%-kal emelkedett a spontán szülések és 12,1 %-kal a császármetszések száma, 3,4 %-kal pedig az indításoké, vagyis, a Valentin nap úgy általában 5%-kal növelte meg a szülés bekövetkeztének esélyét. Halloweenkor viszont a szülés esélye összesen 11,3%-kal csökkent a környező napokhoz képest, a spontán szülések száma 5,3%-kal, a császármetszéseké 16,9%-kal, az indított szüléseké 18,7%-kal esett vissza.

A választott császármetszés és az indítás teljesen érthető, de az azért elég meglepő, hogy a spontán szülés esélye növekszik csak mert Valentin nap van, vagy csökken, csak mert Halloween. A  tudomány mai állása szerint a spontán szülések megindulása kívül esik a mi emberi hatáskörünkön, illetve a terhes nők hatáskörén, de a cikk szerzői szerint lehet, hogy ezt a tételünket érdemes lenne felülvizsgálni. Az adatokból az látszik, hogy a nők külső kulturális tényezők hatására bizonyos mértékig "siettethetik" vagy "késleltethetik" a saját szülésüket; egyszerűen az a tény, hogy valaki "akar" vagy "nem akar" egy adott napon szülni, lehet olyan hatással a hormonjai működésére, hogy az befolyásolja a szülés megindulását.

Tekintve, hogy fogalmunk sincs, hogy pontosan mi indítja meg a szülést, a cikk szerzői abban maradnak, hogy további kutatás kéne ennek a mechanizmusnak az alaposabb megértéséhez.

A számokból azonnal feltűnik, hogy Halloween negatív hatása erősebb, mint a Valentin nap pozitív hatása. Ennek egyik lehetséges magyarázata az lehet, hogy a rózsaszínputtós Valentin nap szimbolikája egyszerűen csak megismétli a szülés körüli tárgyi-ábrázolásbeli szimbolikát, de nem ad hozzá egyéb tartalmat. Ezzel szemben a Halloween körüli szimbólumok nem csak egyszerűen ellenpontjai a szülés szimbolikájának, hanem kvázi fenyegetői, veszélyeztetői is annak. Mindenszentek előestéje a gyerekek számára vidám, jelmezes, csokoládégyűjtő ünnep, de a terhességük vége felé tartó nők egy sajátos, sebezhető lelki állapotban vannak (Pearson, Lightman & Evans 2009) és ezért rájuk az ünnep vidám élményanyagánál sokkal nagyobb hatással van annak szorongáskeltő tartalma. 

A kutatók felvetik, hogy a Valentin napi statisztikailag szignifikáns születésszám-emelkedést érdemes lenne előre beleszámolni a kórházak ügyeleti rendjének megtervezésébe - és persze itt nem csupán a konkrét napról van szó, hanem utána a megszokottnál pár százalékkal zsúfoltabb újszülöttosztályokról, a megszokottnál pár százalékkal leterheltebb csecsemősnővérekről is. A szülészeti ellátás egészének szempontjából pedig csak megismétlik a tanulságot, hogy a kulturális tényezőket és a személyes preferenciákat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

16 komment

Címkék: szülés halloween valentin nap

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr484105133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bes3 2012.02.14. 22:58:50

Engem ez nem lep meg.
Apám és az öccse ugyanaznap ünnepelhette a szülinapját....

Nálam annyi volt hogy halogattam a szülést. Mivel a gyerekek utolsó méhenbelüli 12- 6 illetve 17 hetét azzal töltöttem hogy "csak még egy kicsit" benn tartsam ôket, valószínûleg nem volt tipikus a mi szülésindulásunk.
Az elsônél mindig a következô nagyobb esemény beszéltem meg magammal és a deddel amit még egyben kéne töltenünk, aztán a vége felé kinéztem a dátumot, a doktor úr épp ügyelt, bementünk hozzá teljes felszereléssel és megindult a szülés (igaz, nem örült nekünk mert elvei ellen volt de nagyon érett volt már a helyzet, valamennyit segített is talán).
Másodiknál kora burokrepedés után "elértem" hogy ne 13-án szülessen - ismert babona, nem sok babona hat rám de ez igen.
Harmadiknál nem tudtam elérni hogy csütörtökön megszülessen, pedig egész éjszakás fájásokkal indultam felszerelkezve a kórházba de leálltak mire odaértünk. Ha sikerült volna, akkor nem kerülünk szombatra vészhelyzetbe..... De aztán szerencsére ez is jóra fordult.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2012.02.14. 23:19:27

@bes3: Köszi :-)
Maga a jelenség engem se lep meg, csak az, hogy végre egy szaklap is le meri írni, hogy létezik, és oda kéne rá figyelni.

julios 2012.02.14. 23:28:20

@Felicitasz: Hát érdekes, nálunk inkább ellentétpárok vannak, és zavaros ok-okozati sorrendben. Nagyapám pontosan apám születésnapján halt meg, én előtte egy nappal láttam utoljára, és felkavaró volt, hogy nem tudtunk elbúcsúzni. A lányunk erre a zavaros napra született pontosan 3 évvel, terminus után 5 nappal, spontán indulva, és ez nekem kicsit megnyugtató.

Én viszont a 48-49-es "sajnálatos" események fényes napján születtem, öcsém meg a gyásznapján. Feleségem a felszabadúlás napján, de legalább nagypénteken.

Ami nem jelenti azt, hogy a statisztikád nem jó, viszont jelentheti azt, hogy bizonyos lelki faktorok működtek itt is, csak lényegesen áttekinthetetlenebb módon.

zabpehely02 2012.02.15. 10:22:38

Az első reakcióm az volt, hogy na de mennyi az adatok szórása, az a minimum, amit illett volna leírni, ha már számokat idézel. Szóval megnéztem az eredeti cikket, és korrektnek tűnik az egész. Hihetetlen :)
Vagyis nem az. Régóta köztudott, hogy a félelem leállíthatja vagy lelassíthatja a szülést, így a haloween utáni napon a spontán és császáros szülések számának növekedése érthető. A valentin napi csúcs az izgalmasabb már akkor, hogy mi lehet az, ami pozitívan hat a szülés beindulására. A csokoládéevés hatását a dec 6 környéki statisztikákkal ellenőriztem volna :) de szerencsére nem én bíráltam a cikket.

dorka (&H.V.) 2012.02.15. 13:35:10

de tele van a youtube olyan akupresszuras videokkal, ami beinditja a (spontan) szulest, ugyhogy ha ezt alkalmazza valaki, az is spontannak szamit.

zabpehely02 2012.02.15. 13:39:39

@dorka (&H.V.): Tényleg, ezekre nem is gondoltam.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2012.02.15. 13:56:38

@zabpehely02: @dorka (&H.V.): Tegyük fel, hogy a spontán szülésindulások fele manipulált (akupresszúrával stb.).
Ezzel a váltással még mindig igaz marad az egészséglélektani tétel, hogy a nők bizonyos napokat preferálnak szülés céljára, más napokat nem, a szülést a preferált napra próbálják siettetni, és mérhető százalékban sikerül is nekik.

Az akupresszúra és hasonlók emellett nem magyarázzák Halloweent, illetve, csak úgy, ha szintén az alaptételből indulunk ki: a nők a nem-preferált napokról megpróbálják elhalasztani az akár természetes, akár indított szüléseiket, és aznap pl. nem akupresszúráznak.

Az eredetire mutató linket azért is tettem bele az elejébe, hogy aki tényleg kíváncsi, megnézhesse a részleteket; magát a beszámolót amolyan szívecskés napi érdekességnek szántam és nem akartam számokkal telerakni. Annak viszont nagyon örültem, hogy valaki elvégzett valami rendszerezett kutatást az eddigi folklór-beszámolók mellé, miszerint "ekkor meg akkor akartam szülni, és megbeszéltem a gyerekkel, és úgy is lett" vagy "azon voltam, hogy a gyerek csak várja ki az x napot, és tök jó, mert másnap született". :-)

zabpehely02 2012.02.15. 14:22:51

@Felicitasz:
Abszolút korrekt a posztod azzal, hogy belinkelted a cikket, mert rögtön választ kaptam a kérdésemre. És a cikk is édekes volt, elgondolkodtató.

pizzafutár 2012.02.16. 15:39:33

Nálunk a második Karácsony környéki gyerek. A terminus a hónapok folytán január 4-ről december 28-ra vonult vissza és én sokat beszélgettem a csemetével arról, hogy vagy legyünk otthon Karácsonyra (a nagy miatt), vagy eleve csak utána legyen szíves kibújni. Amikor már éppen eldöntöttem, hogy úgy tűnik, az utóbbi lesz, elment a nyákdugó :D 19-én éjjel (már majdnem 20-án) született, és 23-án délben mentünk haza. :D

Viszont ami hihetetlen, vagy inkább természetfeletti: akkor fogant, amikor a keresztapám haldoklott, majd 2 nap múlva meg is halt és nagyon hasonlít a keresztapámra (nagybátyám).
Nagyon más, de mégis hasonló: a nagymamám két hete ugyanazon a napon ment el, mint 32 éve az édesanyja és egy nappal előbb, mint kb. 15 éve a középső nővére.

Callis 2012.02.16. 16:21:50

Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok ilyen történet van. A családban egy kismama most karácsony körülre volt kiírva, de sokat jelentett volna nekik anyagilag, ha a gyerek az új évben születik. Január elsején délután született :).

Ezekkel a sztorikkal csak annyi a baj, hogy ha bejön, akkor emlékszünk rá, de mikor nem jön be, akkor nem. Ezért jó a statisztika :).

2012.02.16. 21:14:32

Tündéri az a kis krapek a képen!!

blazska 2012.02.16. 23:33:31

PhDcomics - :DDD

"A tudomány mai állása szerint a spontán szülések megindulása kívül esik a mi emberi hatáskörünkön, illetve a terhes nők hatáskörén"

Engem meg ez lep meg. Azt hittem, vannak már erre vonatkozó kutatások, Csányi Vilmos már ezer éve beszélt nekünk erről az etológus szemszögéből.

Saját tapasztalatom is egybecseng ezzel. Főleg az első szülésnél, ami jó sokáig tartott, szinte az volt az érzésem, hogy én irányíthatom, milyen gyorsan történjenek a dolgok, mikor jöjjön fájás, szülünk-e már (éjszaka nem akartam, meg utána reggel is még aludni akartam egyet indulás előtt). Négypercesnél sűrűbb rendszeres fájásokat is csak akkor tudok produkálni, ha már biztonságos közelben van a szülőszoba. Pedig becs szó, hogy most a harmadiknál jó sok ruhát kivasaltam itthon, miközben vártam, hogy sűrűsödjenek, míg aztán anyósom felhívta a figyelmemet, hogy azt aztán várhatom. :D Ja, és természetesen egyik gyerekem sem volt hajlandó megszületni, amíg nem vasaltam neki legalább egy induló készlet babaruhát, akkor viszont már másnap. :DDD (Igen, tudom, hogy utóbbi jelenségre más magyarázat is található. :D)

blazska 2012.02.16. 23:34:48

@Turchi: Bizony, nagyon édes! :)))

bes3 2012.02.17. 20:22:37

Még egy nem teljesen idetartozó élményem (vagy lehet hogy nagyon is idetartozik) a fogamzás idôpontja...

Egyeske mintegy meglepiként érkezett, ketteskét akit már konkrétan terveztünk, kb fél év alatt sikerült összehozni (tudom jól hogy ez nem idô).

Ami érdekes, egyeske ezalatt az idô alatt gasztro és hematológiai kivizsgálás alatt volt, allergia, cisztás fibrózis, limfóma, ilyesmik kerültek szóba...

Leginkább a cisztás fibrózis genetikai fenyegetésének tudom be hogy nem lettem terhes. Végül bélbiopsziával igazolták a másfél éves hasmenés okát: vékonybélfertôzés. Két hét antibiotikum. A hasmenést az antibio kúra 3. napján elfelejthettük. A soron következô ovulációból megfogant a lányom.... :)

pizzafutár 2012.02.18. 13:50:33

Kisebbik gyermekem meglátta a képet és felvisított: Hú de szép kisfiú! :):):):)

(A nagy ovijában is a nagynak az egyik szőke kékszemű csoporttársáv3al flörtöl örökké :D )
süti beállítások módosítása