Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

A gyógynövényfogyasztás alapszabályai

2009.11.10. 16:22 Felicitasz

img_20160629_153144867.jpgTöbb mint tíz éve foglalkozom gyógynövényekkel és hatóanyagokkal, több mint öt éve foglalkozom szinte minden nap gyógynövényes tanácsadással. Alig múltam el tízéves, amikor először volt a kezemben farmakológia tankönyv (egy barátnőm fogorvos anyukájának polcáról). Már egyetemre jártam (bölcsészkarra: nem vagyok orvos), amikor igazán beleszerettem a növényekbe és rendszeresebben tanulni kezdtem a gyógyszerész, orvostanhallgató és fű-fa-virágról egyszerűen csak sokat tudó "zöld" barátaimtól, elkértem az egyetemi jegyzeteiket, meghallgattam a válaszaikat egy csomó kérdésemre. Sokáig csak olyasmit adtam tovább, amit előbb saját magam is kipróbáltam, aztán persze a megoldandó problémák túlnőttek rajtam és az elmúlt években már sokat dolgoztam szakirodalom alapján is. Az alternatív orvoslásról az a véleményem, hogy nyugaton akkor használjuk jól, ha nem a modern orvostudomány helyett van, hanem mellette. Ha a "hagyományos" módszerek önmagukban elegendők vagy tökéletesek volnának, a modern orvoslásra nem volna szükség. De szükség van rá.

 

A modern orvoslás viszont sokszor nem olyan hatékony, mint amilyen lehetne, mert időnként elfeledkezik az ember egészéről. A gyógynövények abban tudnak segíteni, hogy ne úgy tekintsünk a testre, mint egy megjavítandó autóra, hanem úgy tekintsünk önmagunkra, mint gyógyítandó testre és lélekre. A gyógynövényfogyasztás azzal jár, hogy az ember miközben kiválogatja, leforrázza és elkortyolgatja a teát, szükségszerűen kénytelen lesz időt szánni saját magára és odafigyelni a problémájára, nem csak reflexszerűen lenyel egy tablettát és aztán nem gondol vele többet.

A törődés és a figyelem egyszerűen pszichés okokból is fontos lépés lehet a kezelésben. Vagyis, néha nem csupán arról van szó, hogy a gyógynövény hatóanyaga segít, hanem az egész folyamatról, amelyben nem csak megszüntetni akarsz egy tünetet, hanem a tested jelzéseiből indulsz ki és ahhoz alkalmazkodva próbálsz valamit csinálni. Azzal, ahogyan odafigyelsz, miközben elkészítesz egy orvosságot, belélegzed és elgondolkodsz rajta, meg a meggyőződéssel, hogy "ez most segíteni fog", ráhangolod a szervezetedet, hogy erőtartalékokat mozgósítson és gyógyulni kezdjen. A gyógynövény hatóanyaga egy tényleges, jelenlevő és mérhető dolog, ugyanúgy, mint bármelyik gyógyszeré, csak a gyógynövényes kezelésekkel a legtöbben könnyebben tudunk lelkileg is azonosulni, szerintem ez az egyik titka a növények eredményességének. 

 

A tanácsadás műfaja szükségszerűen személyes. Még amikor nem egy tea mellett beszélgetek valakivel élő egyenesben, hanem emailben, internetes fórumokon, telefonon és chaten, akkor is konkrét problémákhoz kapcsolódó konkrét kérdéseket igyekszem megválaszolni, és sokszor hónapok kellenek egy probléma megoldásához.

Egy blogposzt viszont nem feltétlenül személyes műfaj, úgyhogy mielőtt mélyebben belekezdek a gyógynövényes témákba, szeretnék néhány dolgot jó előre tisztázni a gyógynövényekről, táplálékkiegészítőkről, alternatív orvoslásról, felelősségről, a megbízható információk mibenlétéről és egyáltalán a gyógynövényes posztjaim céljáról. Szeretném, ha mindenki magáévá tenné a következő néhány alapszabályt - itt a blogon feltétlenül, de igazából az lenne az ideális, ha ezeket az irányelveket gondolnád át, mielőtt bárhol bármit elhiszel, megveszel és használni kezdesz.

1. A gyógynövényekkel és táplálékkiegészítőkkel ugyanúgy bánj, mint a gyógyszerekkel, mert sok esetben nem (vagy alig) különböznek a szintetikus gyógyszerektől.

Remélem, mindenki ismeri a klasszikus viccet az orvostudomány fejlődéséről. Vegyük észre, hogy az egész dolog így kezdődött: ha valami bajod van, rágd el ezt meg ezt a gyökeret. A modern szintetikus gyógyszer sokszor csak annyit jelent, hogy a kérdéses gyökérben levő hatóanyagot ma már elő tudjuk állítani mesterségesen is, és aztán olcsón, nagy tételben, hatásfokozó és kiegészítő adalékanyagokkal felturbózva tabletta formátumban alkalmazzuk. A Metformin nevű, cukorbetegség (és néha PCOS) kezelésére széles körűen használt gyógyszer hatóanyagát például a kecskerutafűből sikerült izolálni, vagyis, a Metforminban részben ugyanaz van, mint a kecskerutafűben -  én pedig arra hívom itt fel mindenki figyelmét, hogy a kecskerutafűben részben ugyanaz van, mint a Metforminban, és hasonlóképpen a gyűszűvirágban is részben ugyanaz van, mint a Lanoxin nevű szívgyógyszerben. A Metformint, a Lanoxint, meg általában a szintetikus gyógyszereket a legtöbbünknek eszébe se jutna úgy "érzésből", óvatlanul és rendszertelenül szedni, más gyógyszerekkel keverni. Jó lenne, ha a gyógynövényekre is mindenki nagyon odafigyelne. Talán alacsonyabb a hatóanyag-tartalmuk, de van, és nem árt az óvatosság.

2. Az, hogy valami természetes, nem jelenti azonnal azt, hogy akkor biztonságos is, és azt sem, hogy feltétlenül gyengédebb módszer, mint a szintetikusan előállított hatóanyagok.

Közismert tény, hogy a legtöbb gyógyszernek van mellékhatása. A gyógynövények hatásmechanizmusa sok tekintetben ugyanaz, mint a gyógyszereké, tehát a kockázatokról és mellékhatásokról szóló tétel nagyjából igaz a gyógynövényekre is. A mellékhatás néha lényegtelen, néha kellemetlen és elkerülhetetlen, néha a túladagolásra vagy mérgezésre figyelmeztető első jel. Sok olyan növény van, amelyből egy teherautónyit kellene megenned ahhoz, hogy hatóanyag-túladagolás miatt bajod történjen tőle, más növények esetében az is elég, ha a teát véletlenül a virága helyett a leveléből vagy más zöld részéből készíted. A mérgezés néha azt jelenti, hogy gyors orvosi segítség nélkül esetleg nem is maradsz életben. (És nem is kell hozzá semmi extra növényritkaság: a közismert, kedvelt májusi gyöngyvirág minden formában halálos lehet ha nincs szerencséd; még a vázájából megivott víz is összeomlaszthatja a keringést.) Máskor a mérgezés egy kellemetlen, de múló probléma, bőrkiütések, viszketés, émelygés, fejfájás. Ismét más esetekben a káros mellékhatás lassan alakul ki és utóbb kezelni kell, ilyen például a vesekő, májkárosodás, vérnyomásproblémák.

A legtöbb országban nagyon szigorúan ellenőrzik a szintetikus gyógyszerek gyártását és forgalmazását, de a gyógynövényekre, táplálékkiegészítőkre sokkal kevesebb előírás vonatkozik. Többnyire az élelmiszerbiztonsági és nem a gyógyszerészeti szabályozás alá sorolják be őket, vagyis nagyon sokszor előfordul, hogy egy alternatív gyógyászati termék semmilyen orvosi jellegű teszten (részletes összetételi analízis, hatóanyagtartalom, túladagolási határértékek) nem esik át, mielőtt forgalomba kerül. Nagyon fontos tehát, hogy a gyógynövénykészítményt vagy a táplálékkiegészítőt hol veszed, ki a gyártó, van-e hozzá terméktájékoztató, egyszóval van-e valaki, aki a termékről közvetlen információval tud szolgálni és felelősséget tud vállalni érte.

3. Az a gyógynövény, amely valaki másnak segített, nem biztos, hogy neked is fog. Lehet, hogy másra van szükséged; lehet, hogy ugyanerre, de más adagolásban; lehet, hogy egyáltalán nincs szükséged semmilyen gyógynövényre. Jegyezd meg a blogot megnyitó keleti mese tanulságát: ami jó a cipésznek, nem jó a szabónak.

A gyógynövényes könyvek egy része, valamint a termékek csomagolásán olvasható rövid leírások sokszor tele vannak általános, semmitmondó vagy  éppen megtévesztő megfogalmazásokkal. Az, hogy valami "csökkenti a menstruáció kellemetlen tüneteit", jelentheti azt is, hogy nagy mennyiségben tartalmaz növényi ösztrogéneket, meg azt is, hogy enyhe vízhajtó és nyugtató hatású, és persze egyáltalán nem mindegy, hogy ha  neked miómád van vagy magas a vérnyomásod, akkor melyiket (nem) kéne választani. Jellemző nyelvi fordulat, hogy "ezt a teát a régiek az emésztés javítására ajánlották" - de ez így ebben a formában sajnos jelentheti azt is, hogy "időközben már tudjuk, hogy tévedtek, mert ez a hatóanyag valójában inkább egy hashajtó".

Minden erőmmel azon vagyok, hogy itt a blogon egyértelmű szavakkal, tárgyszerűen és korrektül írjak. Ez egyúttal egy figyelmeztetés is, hogy  mindenhol olvasd nagyon kritikus szemmel a növényekről szóló pársoros tájékoztatókat.

További probléma, hogy a gyógynövényekről hozzáférhető általános információk, még ha teljesen korrektek is, nem kezelési útmutatók. Ha egy növény hatóanyaga vérnyomáscsökkentő, az nem jelenti azt, hogy mindenki nyugodtan szedheti, akinek magas a vérnyomása. A blogon azért nem kezdtem bele már sokkal korábban a növényes témákba, mert nagyon nem szeretném, ha egy kontextusból kiragadott "ilyen ciklusproblémákra jó a barátcserje" jellegű mondatom után mindenki azonnal barátcserjét kezdene szedni, akár az kell neki, akár nem. A 35 napos ciklus nem "ciklusprobléma", és indoknak nem elég, hogy te rövidebbet szeretnél; a ciklusprobléma fogalma egészen sajátos lehet, ha éppen szoptatsz vagy nemrég hagytad abba, ha épp babával próbálkoztok, ha két hónapja még tablettát szedtél, ha bármilyen egyéb hormont szedsz pajzsmirigyhormont is beleértve... stb. Szeretném, ha mindenki világosan látná és evidenciában tartaná, hogy a hatóanyag leírása nem egyenlő a használati utasítással, illetve nem tudok minden növényhez egy olyan listát közzétenni, amely tartalmaz minden eshetőséget, minden mellékhatást, minden ellenjavallatot; még a legismertebb gyógynövényekhez sem.

A közismert, saját magamon is tesztelt módszerekről általános jellegű és teljesen egyértelmű posztokat fogok közzétenni (mint amilyen a Segítség, terhes vagyok és náthás!). Egyéb kérdésekben pedig esetleírásokra és szakirodalomra fogok támaszkodni,  valamint közzéteszem a hatóanyagról megjelent legújabb kutatási és kísérleti eredményeket, ajánlásokat és ellenjavallatokat. (A blognak ez az egyik missziója, hogy  mind a növényes, mind az egyéb témáimban hivatkozásokkal és visszakereshetően elérhetővé tegyek lefordítatlan és/vagy a nagyközönség számára  hozzáférhetetlen cikkeket, tanulmányokat, információkat.) Konkrét kérdésekre és válaszokra a kommenteket szeretném használni, és ne lepődj meg, ha neked ajánlok egy teát, a tiedhez kísértetiesen, de mégsem teljesen hasonló problémával jelentkező valaki másnak meg azt mondom, hogy még ne avatkozzunk bele semmibe.

 

4. Legyél őszinte az orvosoddal.

A tanácsadó munkám legnagyobb nehézségét az jelenti, hogy többnyire túl sok mindent kellene részletesen elmagyaráznom ahhoz, hogy egy-egy tanácsért aztán felelősséget is tudjak vállalni. Egyrészt, tartsd észben, hogy ez itt az internet, ahol mindenki azt ír le, amit akar. Természetesen fontos megerősítő információ, hogy akik százával ölik a munkaórákat ilyen jellegű anyagokba, mint ez a blog is, azok jó eséllyel nem szélhámosságból csinálják, viszont attól még igaz, hogy időnként tévedhetnek, és nem lehet ellenük műhibaperre menni. Én is tévedhetek, sőt, a szakirányú doktori fokozattal bíró nemzetközi szakértők is tévedhetnek: simán lehetséges, hogy én itt korszerű kutatási eredményként közlök valamit, amiről két év múlva kiderül, hogy piaci érdekektől vezéreltetve az egész kísérletet meghamisították, és az egész tanulmány, úgy ahogy van, nem igaz.

Gyógyszertesztekkel éppen elég botrány van, de megismétlem: az orvosod, piaci érdekek ide vagy oda, a törvény előtt felel érted, én viszont innen az internetről nem. Tehát ha olvasol itt valamit, ami ellentétes azzal, amit az orvosod mond, gondol vagy csinál, akkor amit itt olvastál, azt tekintsd semmisnek és tedd amit az orvosod mond. Ha gondolkodsz valamin, szeretnél alternatív módszereket mint kiegészítő terápiát (én egyébként ezt tartom a legjobb koreográfiának: növényekkel, vitaminokkal, masszázzsal stb. aládolgozni annak, amit a modern orvoslás csinál), akkor nézz utána egy csomó mindennek, olvass, gondolkodj, írd le az elképzelésedet és beszéld meg az orvosoddal. Kérj tőle engedélyt, referenciát, tedd fel a kérdéseidet, működj vele együtt. Ha nem vagytok ilyen viszonyban, keress másik orvost. Keress egy orvost, akiben megbízol, és aztán hallgass rá és legyél hozzá őszinte.

A szintetikus gyógyszerek hatóanyagai sokféleképpen kölcsönhatásba kerülhetnek az általad fogyasztott gyógyteák, táplálékkiegészítők hatóanyagaival. Az orvosodnak tudnia kell, hogy mi egyebet szedsz azon kívül, amit ő éppen fel akar írni neked, mert néhány hatóanyag-kombináció kifejezetten veszélyes lehet, vagy egyszerűen csak nagyon kellemetlen mellékhatásokkal járhat. Nem árt, ha tudod, hogy a gyógynövények egy része befolyásolhatja úgy a vérképedet, vérnyomásodat stb., hogy egy szintetikus gyógyszered adagolását rosszul fogják beállítani miatta, és később senki sem fogja érteni, miért nem használ neked a kezelés.

Szintetikus vastabletták mellé például nagyon nem jó ötlet kamillával, orbáncfűvel, galagonyával teázni; a véralvadásgátlók egy részének a hatását nagyon felerősítheti például a gyömbér, a fokhagyma és a ginseng; akit pajzsmirigyproblémákkal kezelnek, az ne egyen semmilyen tengeri algából vagy hínárból készült táplálékkiegészítőt. Ilyen jellegű alapinformációkat tucatjával fogok a blogon közölni, de sok problémát megelőzhetsz, ha egyszerűen csak megmondod az orvosodnak, hogy milyen teákat, kapszulákat, vitaminokat fogyasztasz. Nem te vagy a hibás, és nem is az orvosod az érzéketlen paternalisztikus félisten, ha egy-egy ilyen közlésed után a fejéhez kap, ideges lesz és leszid (a legtöbb orvos fejből fel tudja sorolni a leggyakoribb hatóanyagokat, amelyek egyáltalán nem kompatibilisek az általa leggyakrabban felírt gyógyszerekkel). Te nem tehetsz róla, hogy a táplálékkiegészítőkhöz nincs megfelelő tájékoztató, az orvosod joggal haragszik az egész világegyetemre, ahol most már mindenki csodaszereket forgalmaz és akadályozza őt a munkájában. Nem rád mérges, hanem a szituáció egészére mérges és tehetetlennek érzi magát. Viselkedj nyugodtan és helyezd új alapokra a kapcsolatot (vagy keress másik orvost, akivel meg tudtok bízni egymásban). Sok országban most már minden orvosi és fogorvosi rendelőben rutinszerűen kitöltetnek az összes pácienssel egy papírt, amire fel kell írniuk mindent, amit recept nélkül megvesznek és szednek (a C-vitamint is).

Egy aneszteziológus ismerősöm mondása, hogy az orvosok "hozott anyagból dolgoznak" - tedd meg azt a szívességet nekik, hogy magadról mint "hozott anyagról" megosztasz velük minden információt.

Szóval, a gyógynövényekről a fentiek értelmében azt tudom elmondani, hogy bármi olyan hatóanyag, amelynek az elfogyasztása megváltoztathatja a tested vagy bármely szerved működését, ugyanazzal a körültekintéssel kezelendő, mintha gyógyszer volna, teljesen mindegy, hogy mi van a csomagolására írva. A modern és az alternatív orvoslás nem két élesen elválasztott terület: nagyon sokszor használják pont ugyanazt a hatóanyagot, nagyon sokszor használják fel egymás kutatási eredményeit és tévedéseit. Kétség esetén (meg igazából bármikor máskor is) főleg az számít, amit az orvosod mondott.

19 komment

Címkék: táplálkozás orvos egészség gyógyszer tea gyógynövény óvintézkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr951513679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.11.11. 18:42:49

Kiegészítés a magyarországi helyzetről:
Az OÉTI által nyilvántartásba vett készítmények listája itt található, ezt havonta frissítik, a zöld pipával ellátott készítmények megbízhatóak és az egészségre ártalmatlanok:
www.oeti.hu/index.php?m1id=1&m2id=53
Az étrendkiegészítőkben nem javasolt növények listája nagyon szígorú, több olyan is szerepel rajta, ami az USA-ban vagy nyugat-európában már évtizedek óta mellékhatás nélkül szabad forgalomban kapható:
www.oeti.hu/index.php?m1id=1&m2id=54
A legfelső biztonságos szint/tolerálható felső beviteli szint (UTL) és a napi ajánlott bevitel (RDA) a nemzetközi követelményeknél egy picit szigorúbb:
www.oeti.hu/index.php?m1id=1&m2id=52&m3id=18#pbtm
A követelmények betartását a hatóságok szigorúan ellenőrzik, de szakszerű felvilágosítást csak gyógyszertárakban/gyógynövény szakboltokban kaphatunk. Sajnos az orvosok nem ismerik eléggé sem a gyógyszernek nem minősűlő gyógyhatású termékeket (OGYI engedélyezi) sem pedig az étrendkiegészítőket (OÉTI notifikációval rendelkeznek), ez persze nem csoda, mivel az előbbiből kb. 1000 van törzskönyvezve, míg az utóbbi bejelentések közel 5000-re rúg.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.11.11. 20:52:45

Az étrendkiegészítők csomagolásán olvasható rövid leírások sokszor tele vannak általános, semmitmondó vagy éppen megtévesztő megfogalmazásokkal, ennek oka, hogy csak az OÉTI által jóváhagyott szöveg kerülhet rá:
Általánosan elfogadott tudományos bizonyítékokon alapuló egészségre
vonatkozó állítások magyar listája:
www.oeti.hu/download/nemzeilistahu.pdf

izrael miszteriuma (törölt) 2009.11.14. 18:59:27

Az OGYI által engedélyezett gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények listája:
www.ogyi.hu/dynamic/gyogytermek20091101.xls

baudolinA (törölt) 2010.03.08. 13:30:06

Kedves Felicitasz,
a véleményedre lennék kíváncsi ezzel a teával kapcsolatban: www.netmax.hu/go/main/psoriasis/pikkelysomor.html

Pikkelysömöröm van (csak a fejbőrömön), és most persze túrom a netet. Az itt előírt "diéta" számomra egész egyszerűen nem tartható, mert szinte biztos, hogy legalább három hiánybetegségem lenne tőle (a jelenlegi vashiányos vérszegénységem mellett, aminek az okát nem ismerjük még), a teát viszont be tudnám vállalni, ha volna értelme. Én viszont nem ismerem ezeket, és nem ismerem a hatásukat sem. Annyit tudok csak, hogy a cickafark ellenjavallt, ha valaki fogamzásgátlót szed. Szóval a véleményedre lennék kíváncsi, és természetesen rákérdezek az orvosomnál is. Előre is köszönöm.

baudolinA (törölt) 2010.03.08. 20:39:21

Ja, még csak annyi, hogy kaptam egy magisztrális kenőcsöt + Elocomot, azt egyelőre használom. Nem tudom még, mekkora sikerrel, mert tegnap használtam őket először, de a magisztrális egyelőre szépen leoldotta a pörköket. Nem akarom őket kiváltani a teával, de ha van értelme, kipróbálnám.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.03.08. 21:13:31

@baudolinA: A tea ránézésre teljesen rendben van, még némi kutatómunkát elvégzek hozzá.

baudolinA (törölt) 2010.03.09. 09:00:08

Szia,
köszi! Akkor a cickafarktól ne féljek? Mert fogamzásgátlót szedek.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.03.10. 13:56:55

@baudolinA: Ilyen mennyiségben nem kell aggódni (a teakeverék egészéhez ajánl 20 g cickafarkot, és a keverék hosszú időre elég: ez egész más, mintha naponta teáznál tisztán ennyi cickafarkkal vagy még többel).

Szerintem van értelme a teának, akkor is, ha nem sikerül minden hozzávalót felkutatni. A helyedben talán megpróbálnék mellé B-vitamint és cinket is szedni, valamint vennék teafaolajat külsőleges használatra (1 teáskanál teafaolajat kellene elkeverni 4-5 teáskanálnyi mandula- vagy olivaolajban és belemasszírozni a fejbőrbe, pár percig rajta hagyni, aztán hajmosás a szokásos samponnal, és csak akkor, ha nem vagy a teafára allergiás). Jobbulást.

baudolinA (törölt) 2010.03.10. 21:08:37

Felicitasz,
köszönöm szépen. A samponom teafaolajas, és nem tapasztaltam, hogy allergiás lennék rá. Ráadásul olyan jó, friss érzés, amikor a fejbőrömön van. Egy kérdés: ezt a magisztrális kenőcsöt nekem előbb le kell mosni. Jöhet utána a mandulaolajas masszírozás, majd aztán a sampon? Mármint hogy vizes fejbőrre mehet-e az olaj? Bocsánat, ha butaságokat kérdezek...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.03.10. 22:20:18

@baudolinA: Teljesen értelmeseket kérdezel; az olaj mehet vizes fejbőrre.
Mi van a magisztrális kenőcsben? (Csak mert ha többek között a teafa hatóanyagának szintetikus változata, akkor fölösleges a procedúrát kétszer végigcsináltatni veled minden hajmosás előtt.)

baudolinA (törölt) 2010.03.13. 15:37:23

A kenőcsben kén, szalicil és glicerin van.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.03.13. 15:46:10

@baudolinA: Akkor mehet a krémes kezelés után az olajos kezelés nyugodtan. (Nem kell minden alkalommal, meg egyáltalán, nincs semmi koreográfia, amikor időd van, kedved van, türelmed van stb.) Jobbulást :-)

Allia 2010.04.22. 22:59:31

Felicitász, nem tudom, jó helyen kérdezem-e, de félidős terhesen sokkal jobban, és hamarabb vizesedik a lábszáram (csak az), mint azt a korábbi terhességeimnél tapasztaltam. Lehet esetleg valami vízhajtó teát inni? A magzatvizem alkatilag több az átlagosnál - az eddigi háromnál is több volt, a cukrom rendben van, kicsit kevés a vasam, de arra iszom Krauterblut-S nevű gyógynövényes löttyöt (organikusan kötődő kétértékű vasat és gyógynövény kivonatokat tartalmaz - részletek az üvegen nincsenek, a papírját meg már kidobtam)
Előre is köszönöm a válaszodat!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.04.23. 13:46:12

@Allia: A Krauterblut rendben van, vízhajtás céljára meg... hm. Az alapszabály úgy néz ki, hogy terhesen semmit, és a vizesedő végtagot inkább tornáztassuk és polcoljuk fel - amúgy ezt én is ajánlom - és amikor ez nem jön be, akkor az eggyel enyhébb szabály úgy néz ki, hogy csalánt lehet, óvatosan. Az "óvatosan" meg azt jelenti, hogy filteres csalántea (jó minőségű), használati utasítás szerint leforrázva, legfeljebb 1 hétig minden reggel vagy délelőtt egy bögrével, és reméljük a legjobbakat. A csalánteát vashiány ellen is ajánlják egyébként.

kicsilány82 2010.05.10. 20:34:13

Üdvözletem!
Örülök, hogy ráakadtam erre a blogra, igazán hasznosnak ígérkezik, és Felicitas, minden elismerésem a Tiéd, amiért ilyen alázattal nyúlsz a témához, és tájékoztatod az embereket! :)
Engem is érdekelnek a gyógynövények, én nagymamámtól tanultam el ezt-azt, illetve Maria Treben könyvéből (igen hasznos olvasmány). Annyi, hogy én minden gyógynövényt szedek (vagy kertből vagy rétről, de úttól jó messziről).
Szeretnék majd továbbtanulni is e téren (bölcsész vagyok én is hihi).
Sok erőt és kitartást a bloghoz, kedves Felicitas!
Tímea

pizzafutár 2010.06.01. 21:09:50

Segítséget szeretnék kérni: anyósomnak visszatérő hólyaghurutja van, olykor véres vizelettel. A háziorvos most elintézte annyival, hogy a változókor hajlamosít ilyesmire, de nem írt neki gyógyszert. Cickafark, csalán, mezei zsurló - ezeken kívül van valami ötleted, milyen teát, esetleg gyógynövényes készítményt lenne érdemes szednie? (Esetleg Urogin tinktúra???) Előre is köszi a segítséget!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.06.05. 02:39:46

@pizzafutár: Vörösáfonya (tőzegáfonya, cranberry). Cran-C kapszula, 100%-os levek, illetve a (tescóban) Ruby Red néven kapható áfonyalé. Savanyő, mint a citromlé, és minél többet iszik belőle akinek hólyaggyulladása van, annál jobb. Megelőzésül is ajánlott az áfonyalé rendszeres ivása.
(Éppen el vagyok utazva, de tegnapelőtt írtam, aztán internal server error, de azt hittem, csak a szokásos koreográfia, és majd megjelenik a szöveg reggelre. Aztán most látom ám, hogy nem jelent meg. Nem szoktam amúgy válasszal ennyit késni.)
Hétfőn lesz új poszt.

pizzafutár 2010.06.05. 13:56:17

@Felicitasz: Köszi, közben a Cran C-re már én is rájöttem. A Ruby redre már nem emlékeztem, pedig hallottam már tőled. Átadom az infot!

Jó utat, várjuk az újabb posztokat! ;)
süti beállítások módosítása