Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Nem tervezett otthonszülés - mi lesz, ha nem érek be a kórházba?

2010.12.01. 02:43 Felicitasz

A terhessége ideje alatt a legtöbb nőben legalább egyszer felmerül a gondolat, hogy te jó ég, mi lesz, ha a szülés úgy indul meg, hogy már esélyünk sincs a kórházig eljutni. Ez csaknem mindenki számára rémálom - vigasztalásul annyit tudok mondani, hogy 37 betöltött hét után az ilyen szülések általában problémamentesek szoktak lenni, úgyhogy próbálj nem aggódni. Többnyire az történik ilyenkor, hogy látens vajúdás zajlik: jóslófájás erősségű és szabálytalanságú összehúzódások követik egymást, esetleg az anya nem is fájásoknak érzi ezeket, hanem folyamatos feszítésnek, amely mintha szét akarná nyomni a medencéjét, szeméremcsontját. Se ctg, se szubjektív érzékelés nem mutatja ki ilyenkor a "produktív" fájásokat (ami alatt azt értjük, hogy legalább 5 percenként van egy legalább 60-90 másodperces hosszúságú összehúzódás amelyet a méhszáj tágulása kísér): a vajúdás addig tapasztalható jelei nem felelnek meg a tankönyvi kritériumoknak, csakhogy közben a tágulás nagyonis megkezdődött. 

A nem tervezett otthonszülések nagy része többedik szülés, úgyhogy ha az első babádat várod, akkor ismét csak próbálj megnyugodni: jó eséllyel időben be fogsz érni a kórházba. Ismert bábamondás, hogy amikor egy elsőszülő kismama azt mondja a telefonba, hogy szerinte ezek még csak jóslófájások, akkor nyugodtan lehet neki hinni; amikor egy többedszer szülő anyuka mondja ugyanezt, akkor a bába kérdezzen rá a részletekre, mert többedszer szülő nők az első szülésük élményére emlékezve sokszor jóslófájásnak vagy korai vajúdási szakasznak értelmeznek olyasmit is, ami már egyáltalán nem az.

A nem tervezett otthonszülések egy kisebbik része koraszülés, vagy valami olyan vészhelyzet, amit megakadályozni már nem lehet, csak mindent megtenni a lehető legjobb végkifejletért. Ez a poszt egy összefoglaló arról, hogy mi van akkor, amikor már biztosan látszik, hogy nem fogunk beérni a kórházba a baba megszületése előtt.

 

Mit tegyél, ha egyedül vagy otthon, segítség nélkül?

1. Hívj segítséget

Próbálj meg higgadt maradni, amennyire csak tudsz. Telefonálj a mentőknek, és szólj, hogy váratlanul megindult a szülésed, és már nem fogsz beérni a kórházba. Amellett, hogy "jöjjenek gyorsan", mondd meg nekik azt is, hogy melyik kórházban szülnél, és ha van orvosod, akkor ki az. Kérd meg a mentőket, hogy ha tudják, értesítsék őt is.

(A mentősök jó eséllyel kórházba fognak vinni a szülés után, és így jobban lehet előre tervezni, hogy hová vigyenek, illetve ha úgyis csak egy kórház van a városban, akkor is jobb, ha az orvosod mihamarabb tud arról, hogy megindult a szülésed, és mielőbb át tudja venni az ellátásodat a mentőktől, illetve az ügyeletestől.)

Miután a mentőkkel beszéltél, nyisd ki a lakásod ajtaját (résnyire nyitva is hagyhatod, de lényeg, hogy ne legyen kulcsra zárva, elég legyen csak a kilincset lenyomni), és ezután telefonálj egy közel lakó barátodnak vagy szólj egy szomszédnak, hogy jöjjön át azonnal, és maradjon veled, amíg a mentők megérkeznek.

2. Készülj fel a szülésre

Langyos szappanos vízzel moss alaposan kezet és mosd le a hüvelyed környékét. Teríts le egy zuhanyfüggönyt, műanyag abroszt, törölközőket, lepedőket vagy bármi hasonlót az ágyra, kanapéra, padlóra, és feküdj le (a bal oldaladra, vagy ahogy kényelmes) amíg segítség érkezik.

3. Szülés

Ha tolófájásokat érzel és nyomnod kell, segítség pedig még nincs, akkor próbáld a tolófájásokat ellihegni, ezzel is igyekezve időt nyerni.

Ha abszolút lehetetlen ellihegni a tolófájásokat, és érzed a babát áthaladni a szülőcsatornán, illetve érzed a fejét előbukkanni (crowning), akkor nyomjál minden tolófájásra amikor érzed a késztetést, és guggoló vagy félig ülő helyzetben nyúlj le a kisbabádért, hogy a kezedbe szülessen meg (ez egy reflex is, egyébként: amikor a baba elhagyja a testet, az ember ösztönösen el akarja kapni és felemelni).

4. Szülés után

Emeld fel a babát és fektesd a hasadra, illetve tedd mellre, ha a zsinór elég hosszú ehhez. Ne húzd meg a köldökzsinórt (NE húzd meg a köldökzsinórt!!!), ne próbáld a méhlepény távozását sürgetni.

Ha a méhlepény is távozik mielőtt a mentők vagy bárki segítség megérkezne, akkor a méhlepényt tekerd törölközőbe vagy lepedőbe, és tedd magad mellé egy párnára, székre, kávézóasztalra, bárhová ahol magasabban van, mint a kisbabád.

Ne próbáld meg a köldökzsinórt egyedül elvágni. Várd meg, amíg a segítség megérkezik.

 

Mit tegyél, ha egy szülő nőnek kell laikusként segítened?

1. Hívj segítséget

Őrizd meg a nyugalmadat, és az összes figyelmedet fordítsd a szülő nőre. Igyekezz őt is megnyugtatni, bátorítsd és biztasd, hogy minden rendben lesz, és segítség is fog érkezni hamarosan, de addig is itt vagy te.

Telefonálj a mentőknek, a lakcím mellett add meg a kismama kórházának, orvosának adatait is, és kérd meg a mentőket, hogy értesítsék az orvost is a szülés megindulásáról. Nyisd ki résnyire a lakás ajtaját (mert lehet, hogy mire a mentők érkeznek, neked már lesz sürgősebb dolgod az ajtónyitásnál).

2. Készülj fel a szülésre

Ha egy autóban ültök éppen, akkor húzódj az út szélére, kapcsold be a vészvillogót, és segíts a kismamának lefeküdni az ülésre. Aztán segíts neki úgy elhelyezkedni, hogy az egyik lába a padlón legyen, a másik meg az ülésen (hogy legyen elég helye terpeszteni és legyen minek támaszkodva nyomnia).

Ha egy lakásban vagytok, akkor moss kezet alaposan szappannal és meleg vízzel. Segíts a szülő nőnek kezet mosni, illetve megmosni a hüvelye környékét is; ha még meg tudja csinálni egyedül, akkor csak vigyázz rá, ha már nem, akkor ezt neked kell megtenned.

Teríts le egy zuhanyfüggönyt, műanyag abroszt, törölközőket, lepedőket az ágyra, egy asztalra, a kanapéra vagy a padlóra. Ha a kismama még tud egyedül mozogni, akkor segíts neki az általa választott pozícióba helyezkedni, tartsd ha guggol, segíts neki négykézlábra ereszkedni, letérdelni, lefeküdni vagy amit kíván. Ha egymást érik a fájásai és már nem tud egyedül mozogni, akkor segíts neki leülni a legközelebbi ágy, asztal, kanapé vagy szék szélére, amolyan félig támasztott nem-is-igazán-ülő helyzetbe, hogy a fél feneke lelógjon, és legyen elég helye szétterpeszteni a lábát. Tartsd meg a fejét, hátát, tegyél mögé párnát aminek nekitámaszkodhat.

Ha az anya fekszik, akkor ágyon vagy kanapén feküdjön; más szóval, a feneke ne legyen a padlón, mert akkor te mint laikus nem fogsz tudni a baba kibújásakor segíteni. (A szülőágy tényleg nem véletlenül olyan magas, és lehetünk bármilyen alternatívak, se vízben, se szülőszéken, se guggoló helyzetben nincs az anya alteste közvetlenül a földön: valóban úgy a legnehezebb a segítők dolga. Ha tapasztalt orvos vagy, akkor neked mindegy, de akkor én amúgy se tudok neked semmi újat mondani.)

3. Vajúdás alatti segítségnyújtás

Ha vajúdás közben a kismama hányni kezd, azonnal segíts neki a fejét oldalra fordítani, hogy a légutak szabadon maradjanak.

Ha az anya pozíciót akar váltani (guggolásból négykézlábra letérdelni, lefeküdni stb.), akkor ebben azonnal segíts neki.

Keress egy tálat, amelyben felfoghatsz valamennyit a magzatvízből (a színe, tisztasága fontos információ lesz a kiérkező mentősöknek).

Ha segítség még nem érkezett, de a kismama azt mondja, hogy nyomnia kell és mindjárt megszületik a baba, akkor biztasd őt arra, hogy lihegje el az első néhány tolófájást. Ha ez teljesen lehetetlen, akkor készülj fel arra, hogy te fogsz a szülésben segíteni.

4. Szülés

Ha már látszik a kisbaba feje búbja a hüvelynyílásnál (crowning), biztasd arra a kismamát, hogy lihegjen, fújtasson hosszú lélegzetvételekkel. Ez segíthet a gátsérülések megelőzésében, mert így a baba feje lassabban halad át az érzékeny szöveteken, és azoknak több idejük van nyúlni repedés helyett. Miközben a fej kibújik, nagyon gyengéd ellen-nyomással tartsd, hogy ne jöjjön túl gyorsan és hogy segíts a babának fordulni (a legtöbb kisbaba gyakorlatilag hasra fordul miközben a szülőcsatornán áthalad).

Ha a baba nyakán a köldökzsinór egy szakaszát veszed észre, akkor óvatosan mozdítsd ki a zsinórt és emeld át a baba fején (vagyis, szabadítsd ki a baba nyakát). A zsinórt  ehhez meghúzhatod egy kicsit, de ne húzd meg úgy tényleg.

Ha azt látod, hogy a magzatburok még ép, miközben a baba már bújik ki, lyukaszd ki a burkot a tiszta körmöddel, vagy akár egy golyóstoll hegyével, ha nincs más. A burkot a baba arcától távol lyukaszd ki (mondjuk a koponya hátsó, csontos részénél), és aztán  azonnal, óvatosan szedd le a baba orráról, szájáról.

Amikor a fej kibújt, tartsd meg a kezeddel. Ösztönösen is kicsit lefelé akarod majd nyomni-tartani, és tényleg úgy is kell, mert a következő tolófájásra (a fej kibújása után 1-3 percnyi szünet is lehet addig) ez a pozíció segít majd legjobban, hogy a vállakat segíts kiemelni, egyiket a másik után. Ha a baba vállai kint vannak, a teste magától könnyen kicsusszan. Tartsd meg, óvatosan emeld fel (ne húzd meg a köldökzsinórt) és tedd az anyukája hasára.

Tisztítsd ki a baba légutait. Ha nincs ehhez semmilyen felszerelés (pl. valami ilyesféle orrszívó az anyuka által előre megvett babaholmik közt), akkor óvatosan masszírozgasd egy-egy ujjaddal az újszülött baba orrcimpáit az orrlyukak felé haladva, illetve a baba nyakát és az álla vonalában az arcát felfelé haladva, hogy a nyák és a magzatvíz távozását felgyorsítsd. Azt is megpróbálhatod, hogy a hasán a karodra fektetve a babát kicsit lelógatod a fejét, hogy a nyák könnyebben kifolyjon. Óvatosan masszírozgasd a baba hátát. Ha a kisbaba hallhatóan sóhajtozik, köhög, sír, akkor minden rendben és nincs több teendőd a légutaival.

5. Szülés után

Hagyd békén a köldökzsinórt. Bugyoláld be a kisbabát egy tiszta takaróba vagy törölközőbe, fektesd az anya hasára, vagy segíts az anyának mellre tenni a babát, ha a köldökzsinór elég hosszú ehhez.

Ne húzd meg a köldökzsinórt, ne próbáld a méhlepényt kihúzni vagy a távozását felgyorsítani. Ha a méhlepény is spontán távozik még mielőtt a szaksegítség megérkezne, csavard bele azt is egy törölközőbe és tedd le az anya mellé bárhova ahol a lepény magasabban van, mint az újszülött.

Ne próbáld meg elvágni a köldökzsinórt, várd meg a szaksegítséget.

Takard be az anyát és a babát egy meleg takaróval, adj az anyának inni (pl. meleg teát, egy kanál cukorral), gondoskodj mindkettejükről, amíg segítség érkezik.

 

Forrás: Ann Douglas (2000), The mother of all pregnancy books, Canadian ed., Appendix C, Emergency childbirth procedures; illetve Deanne Williams: Giving birth "in-place": a guide to emergency preparedness for childbirth, American College of Nurse-Midwives, 2004.

6 komment

Címkék: otthonszülés

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr702478129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gombostutu 2010.12.01. 11:50:41

Ez jókor jött!!!!

Köszönöm!

aarikka 2010.12.01. 20:18:02

Nekem meg pont az jutott eszembe, hogy "Miért csak most írtad ezt be???" :))
Már a másodiknál ezt kérdeztem az orvostól, mi lesz, ha úgy jön, mint az első (ébredéstől szülésig kb. 3 óra, abból 1 óra hányás-hasmenés, a kórház tőlünk 50 km).
Ő is azt mondta, nem kell húzni, vágni semmit, készítsek be egy tiszta törölközőt a kocsiba, amibe a gyereket csavarom és kész. Ha jól emlékszem, még cseréltem is a törölközőt, hogy tényleg tiszta legyen... :)
Megnyugtatóbb lett volna előre olvasni a szülés részleteiről.
Igaz, eddig még mind a néggyel beértem.

bes3 2010.12.01. 22:51:36

:) inspirált a link amit küldtem? :)

nagyon jó poszt egyébként...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.12.02. 00:16:37

@bes3: Abszolút. Ha ez NEKED rémálom volt, akkor mindenki másnak pláne, úgyhogy megírtam. :-)
(Mindenki okulására bes linkje:
babanet.hu/tarsalgo/viewtopic.php?p=173688&highlight=#173688
A Snoopy nevű felhasználót kell olvasni, 2003. május 13.)
@aarikka: ... de csak egyre nagyobb közlekedési kihágások árán, nem? :-)

aarikka 2010.12.02. 12:00:30

Hát... az utolsónál már áthágtunk néhány előzési és piros lámpára vonatkozó szabályt, de csak beértünk (aki még nem olvasta máshol: 20:30-kor indultunk, 21:15 körül értünk be, a hivatalos születési idő: 21:25). :)

rikavagyok 2010.12.31. 02:34:21

Köszi!
Orvos létemre rém hasznos volt, ugyanis ilyen praktikus dolgokat, (pl ha egy szülésbe keveredek egyedül, üres kézzel, akkor WTF van) nem tanítottak se nőgyógyászatból, se oxyológiából.
süti beállítások módosítása