Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Gyógynövényhét a bencés szerzetesekkel Pannonhalmán

2011.08.12. 19:25 Felicitasz

Amikor valamilyen gyógyövényes ajánlóban azt írom, hogy levendulaolaj, akkor magától értetődően a pannonhalmira gondolok. Felejthetetlen élmény volt, amikor húszéves koromban a volt pannonhalmi diák most-már-férjem először végigkalauzolt az apátságon mint nem-turistát. Akkor láttam először a négy hektárnyi területet elborító levendulást és a lepárlót; a kollégiumi szobám aromalámpájából némi túlzással sose fogyott ki aztán a levendulaolaj.

A kolostori gyógynövénykultúra misztikusnak és titokzatosnak tűnik, de igazából nincs teljesen elzárva a világ szeme elől.

2001 nyarán például néhány kollégistatársammal Bakonybélben, a röviddel azelőtt újjáalapított bencés monostor gyógynövénykertjében önkénteskedtem egy hetet. Reggel és délelőtt a kertben dolgoztunk, délutánonként a befőzőkonyhába mentünk, vagy a gyógynövénytárolóban a már megszárított növényeket vagdostunk apróra; fűszeres illatú viaszt - Domonkos atya nem árulta el, hogy pontosan mi és mennyi van benne - öntöttünk kerámia mécsestégelyekbe, megkóstoltuk a hatalmas üstökben épp elkészült vigyázz-vele-mert-még-forró meggylekvárt. Nagyon jó volt ott lenni, és persze sokat is tanultunk a növényekről és a feldolgozásukról.

 

A bencés szerzetesek évszázadok óta foglalkoznak gyógynövényekkel. A monostoraik azért játszottak jelentős szerepet az európai gyógynövénykultúra létrehozásában, mert a betegek gyógyítását az egyik legfontosabb szolgálatnak tekintették, és az úgynevezett St. Gallen-i hagyomány alapján felépült kolostoraiknak amolyan kötelező tartozéka volt a gyógynövénykert. A templom mellett betegápoló ház állt, nem egy esetben külön orvosi lakással; a gyógynövénykertet (herbularius) meghatározott szabályok alapján tervezték meg és ültették be, és a monostor területén belül voltak a gyógynövények feldolgozásának és a gyógyszerkészítésnek a helyszínei is. A kolostori műhelyekben Pannonhalmán és Bakonybélben máig is sokféle illóolaj, tinktúra, gyógynövénylikőr, kenőcs és tea készül - vagy épp olyan különlegességek, mint a medvehagymapüré -, de persze hozzá lehet jutni csak simán szárított és becsomagolt őrletlen gyógynövényekhez is (ezeket vagdostuk és zacskóztuk Bakonybélben, amikor ott voltunk).

Pannonhalmán néhány héttel ezelőtt minden a levenduláról szólt: nyár közepén virágzik, júliusban aratják. El lehet menni megnézni, hogyan készül a levendulaolaj, és van ott egy középkori hagyományok szerint megtervezett gyógynövénykert is. 

A gyógynövénykertet pár nap múlva, augusztus 15-én nyitják meg hivatalosan is a "külsős" látogatók előtt, és augusztus 15-e és 21-e közt egy héten át minden délután ingyen meg lehet nézni, a szomszédságában álló új gyógynövényházzal együtt. A gyógynövényhét (a linken a részletes program van) ideje alatt minden nap lesz idegenvezetés is, amelyen a bencés gyógynövényes hagyományokról és az öt legfontosabb pannonhalmi gyógynövényről lesz szó: a levendula mellett a zsályáról, a kakukkfűről, citromfűről és a borsmentáról.

Aki szeretne kézműveskedni - illetve, akinek a gyereke szeretne kézműveskedni :-)  - az némi fizetségért cserébe készíthet gyógynövénykoszorút, vagy gyógynövényszappannak, szárított gyógynövénynek való díszdobozt. 

Az apátságban augusztus közepe után lesznek szervezett gyógynövényes diákprogramok is, amelyeken Gyógyító természet címmel a kolostorkerti gyógynövénykultúrát mutatják be a 6-18 éveseknek.  

Ennek a "nyitásnak" főleg azért örülök, mert a gyógynövények tényleg nagyon érdekesek és hasznosak, de mindenki vágyik rá, hogy hozzáértőktől tanuljon, őket lássa munka közben. Kevés a nyilvánosan látogatható gyógynövénykert: Bükkszentkereszten van egy, és tavaly május óta a pécsi orvosi karhoz tartozó Meliust is bárki megnézheti; most már a bakonybéli bencések arborétumába is be lehet menni, csak előre be kell jelentkezni, és legyetek legalább tízen.

Pannonhalma most minden megkötés nélkül bárkit szívesen lát a gyógynövényhéten; menjetek el és nézzetek körül (remélem, az idő is jó lesz). Aztán írjátok meg, milyen volt. Én két éve jártam ott utoljára, és már nagyon hiányzik a levendulaillat.

3 komment

Címkék: tea levendula gyógynövény citromfű

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr153148501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csomborblog · http://csombor.blog.hu 2011.08.13. 11:37:01

köszi ezt az írást, sajnos eddig nem tudtam arról, hogy ilyen közelről is meg lehet nézni ezt, és hát az önkénteskedés....wow, ezentúl figyelni fogom ezeket a lehetőségeket!:)
süti beállítások módosítása