Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Családtervezési tanácsadás

2009.10.20. 17:40 Felicitasz

Egy korábbi posztomban írtam arról, hogy a terhességre érdemes felkészülni, lelkileg is, fizikailag is. Együnk rendesen, szedjünk folsavat - és menjünk el orvoshoz, ahol egy sima ellenőrzés keretében meg tudják nézni, hogy minden rendben van-e velünk, még mielőtt a baba megfoganna.

Na igen, de hol végeznek ilyen ellenőrzést?

Magyarországon 1984 óta működik egy tanácsadó szolgálat, ahol leendő szülőknek segítenek abban, hogy a kisbabát a lehető legjobb feltételekkel fogadhassák. A szolgálat programját Czeizel Endre dolgozta ki; sokáig Optimális Családtervezési Tanácsadó Szolgáltatás volt a nevük, ma már ők az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Ifjúsági és Családtervező Osztálya (és persze a programon kívül mással is foglalkoznak). Már nem emlékszem, hogy kitől hallottam róluk, valószínűleg interneten találtam rájuk. A  rendelő Budapesten van, az Örs vezér terétől nem messze, Bolgárkerék u. 3. Telefonon kell időpontot kérni (06-1-383-8477, 06-1-363-2229, 06-1-363-5272), de emailben is kérhető információ a rendeles@ogyei.hu címen. A honlapon egyenként kint van az ott dolgozók elérhetősége. Személyesen legutóbb 2004-ben jártam a szolgálatnál, ehhez a poszthoz most telefonon és emailben kértem friss információkat.

Boldogító érzés volt ismerős nevekkel találkozni, hiszen a férjemnek és nekem nagyon jó emlékeink vannak a helyről, és azóta is oda küldünk mindenkit, aki családtervezés ügyben normális ellátásra és emberi hangra vágyik.  Még mindig ott dolgozik a  védőnőnk (Nagyné Füleki Mária), a pszichiáter-szexológus, akitől rengeteget tanultam (dr. Erős Erika), és még mindig ugyanolyan az ellátás, ugyanazzal a koreográfiával, mint amiben nekünk is részünk volt. Egyetlen dolog jelentett csalódást: mi annak idején egy szál TB-kártyával igénybe vehettük az ellátást, de Magyarországon ma valamiért nem jut kiemelt támogatás a megelőzésre, egészségmegőrzésre, úgyhogy az intézet most kénytelen minden jelentkező pártól regisztrációs díjat kérni. Ennek összege 22 ezer forint, viszont ebben utána tényleg minden benne van, amit itt alább felsorolok. Több egészségpénztárral is van szerződésük, egyébként, tehát ha szerencséd van, akkor a befizetendő összeg mérsékelhető. Egyébként meg érdemes megfontolni, hogy hacsak nem vagy mázlista a környékedbeli sztk-rendelésekkel, akkor ezt az összeget sajnos ugyanúgy otthagynátok a nőgyógyász, andrológus stb. magánpraxisában, és ráadásul senkinek nem lenne ideje arra, hogy alkalmanként akár egy órát is kettőtökkel beszélgessen, megválaszolva az összes felmerülő kérdéseteket.

Családtervezési tanácsadóba akkor érdemes menni, ha a közeljövőben gyermeket szeretnétek és nem áll fenn meddőség gyanúja (erre akkor kell gondolni, ha 12 hónapnyi rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet még nem vezetett terhességhez). A programban mindenkit szeretettel várnak, aki tudatosan fel akar készülni a gyermekvállalásra. Legjobb, ha bejelentkeztek kb. fél évvel azelőtt, hogy elkezdenétek babával próbálkozni (de még sokkal korábban is lehet: mi például még egyáltalán nem akartunk gyereket amikor 2003-ban odamentünk, csak az volt a cél, hogy felkészüljünk az időre, amikor majd akarni fogunk: főleg az érdekelt bennünket, hogy milyen egészségügyi alaptényekkel kellene tisztában lennünk, illetve biztos nincs-e valami olyan nyilvánvaló problémánk, ami helyből ki is zárja a további álmodozást).

A tanácsadás beszélgetésekből és orvosi vizsgálatokból áll. A program egy interjúval kezdődik, amelyen nagyon fontos, hogy mindketten ott legyetek. Beosztanak titeket egy védőnőhöz, és ő egy protokoll alapján mindkettőtöket végigkérdez a családi betegségekről, a saját betegségeitekről, szedett gyógyszerekről, általános egészségi állapotról, életmód- és táplálkozásbeli szokásaitokról (ebbe beleértve alkoholt, dohányzást, testmozgást, vegetarianizmust stb.). Ha szükséges (tehát ha kiderül, hogy egy öröklődő súlyos betegség mindkettőtök testvérei és/vagy közvetlen felmenői közt előfordul), akkor kaptok időpontot az intézet genetikusához, aki bővebben tud tájékoztatni  a rátok speciálisan vonatkozó kockázatokról, vizsgálati lehetőségekről.

Néhány betegség (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-problémák, epilepszia, magas vérnyomás vese- és májproblémák, szívbetegségek, vérképző rendszeri betegségek, sokízületi gyulladás, betegség vagy baleset miatti nemzőszervi károsodások, csípőműtét stb.) esetén arról is szó van, hogy a terhességet megfelelően elő kell készíteni. Rengeteg probléma, veszélyeztetett állapot, vetélés, koraszülés megelőzhető (lenne), ha az anya már a foganás előtt megfelelő fizikai állapotban van, és ennek elérésében is tudnak segíteni.

Feltesznek néhány kérdést az eddigi családtervezési metódusotokról, adnak tanácsokat, hogy ha például tablettát szedsz, akkor azt a típust hogyan meg mikor érdemes abbahagyni, mire lehet számítani utána. (Azt javasolják, hogy a tablettát három hónappal azelőtt hagyd abba, hogy elkezdenétek babával próbálkozni, és a köztes időben használjatok valamilyen barrier módszert, pl. óvszert.) Igény esetén megtanítanak a tüneti-hőmérőzéses módszerre, hogy a felkészülés hónapjaiban legyen esélyed megismerni a ciklusodat; ha már csinálod a módszert, akkor megnézik a hőgörbéidet, elmondják, hogy látnak-e problémát, válaszolnak, ha van kérdésed.

A beszélgetésnek van egy pszichoszexuális tanácsadási része; ugyan akaratotok ellenére egyáltalán nem fogják erőltetni a részletes beszámolót arról, hogy milyen gyakran vagytok együtt és mindkét félnek jó-e, viszont ha segítségre van szükségetek, akkor ebben a környezetben jól lehet erről a kérdésről is beszélni. A tipikus problémákat (korai magömlés, orgazmus elmaradása, impotencia, korai szexuális trauma, szexuális vágy hiánya) tucatjával látják és kezelik, úgyhogy érdemes a válaszaitokkal őszintének lenni. Ha akarjátok, adnak időpontot a központ szexológusához.

Az addig elmondott problémáitokhoz, feltett kérdéseitekhez igazodva esetleg kitöltetnek még egy-két kérdőívet, vagy adnak információs anyagokat. Én például ezen az interjún tudtam meg, hogy akinek erősebbek a menstruáció előtti kellemetlen tünetei, annak nagyobb eséllyel lesz szülés utáni depressziója is, mert hormonális és idegrendszeri szempontból a két jelenség ugyanazokra a sajátosságokra vezethető vissza. A védőnőnk kitöltetett velem egy tesztet és aztán felküldött az intézet pszichiáterével konzultálni.  (Igen, nem úgy történt, hogy "majd egy hónap múlva talán lesz időpont", hanem aznap, amikor fogadtak minket, mi voltunk a fontosak, és amit azonnal meg lehett szervezni, azt azonnal meg is szervezték.) A beszélgetés tök jó volt, rengeteg érdekes és hasznos információval, és végül kaptam egy csomó teljesen praktikus és a mindennapokban is követhető táplálkozási és egyéb tanácsot, amelyek aztán sokat segítettek a bajaimon. (Majd egy külön posztban összefoglalom, hogy premenstruális szindrómára mit érdemes enni-inni és mire kell a ciklus második felében odafigyelni. Nem csodarecept, de tény, hogy nekem ez a néhány tipp jelentős javulást hozott. A tüneteim addig se voltak elviselhetetlenek, csak mégis örömmel szabadultam meg tőlük.)

Krónikus betegségek vagy bármilyen egyéb, gyógyszerszedést igénylő állapot esetén az intézetben van teratológiai tanácsadás, azaz meg tudják mondani, hogy milyen hatóanyagok ellenjavalltak a felkészülés és a terhesség ideje alatt. Nem fogják lecserélni a beállított gyógyszeredet, de szólnak, hogy menj vissza az orvosodhoz és mi helyett írass valami mást, ha babát szeretnél.

A családtervezési interjúk után orvosi ellenőrzések következnek, ide már természetesen nem kell együtt mennetek. A férfiaknak spermavizsgálatot ajánlanak; kb. 3 napnyi önmegtartóztatás után egy megadott napon reggel egy megszakított együttléttel gyűjtött mintát kell néhány órán belül bevinni a rendelőbe, ahol megnézik a spermaszámot, mozgékonyságot, illetve néhány baktérium és vírus jelenlétét. Ha bármi gond van, akkor adnak időpontot az andrológushoz.

A nőknek felajánlanak egy vérvételt, hogy megnézzék az immunitást rubeolára, bárányhimlőre és toxoplazmózisra; ha nem vagy védett, akkor kérhetsz oltást (az oltás után viszont néhány hónapot várni kell, mielőtt teherbe eshetsz). Ha vérszegénységgel, vashiánnyal küzdesz, akkor megnézik, hogy milyen állapotban vagy és megbeszélik veled, hogy mit lehetne tenni a dolgok javítására. Mindketten kérhettek HIV-szűrést, ehhez is csak egy vérvétel kell. Elvégeznek egy rutin nőgyógyászati vizsgálatot: megnézik a méh és a petefészkek állapotát, kiszűrik az olyan egyértelmű és súlyos rendellenességeket, mint amilyen pl. a szervi fejletlenség; vesznek hüvelykenetet és végeznek tenyésztést néhány alapfertőzés és szexuális úton terjedő betegség kiszűrésére. Ez utóbbi azért fontos, mert a fertőzések egy része meddőséget, más részük magzati problémákat, vetélést, koraszülést okozhat, és rég rossz, ha párhetes terhességgel egyszerre derül ki, hogy van valami azonnali kezelést igénylő problémád. Végül pedig csinálnak rákszűrést, és ha kiderül, hogy nem jársz rákszűrésre évente-kétévente, akkor figyelmeztetnek, hogy pedig kellene. Esetleg megnézik a melledet is, megtanítanak a magadnak is elvégezhető mellvizsgálat módjára.

Ha minden rendben van, akkor újabb interjú következik.  Ezzel a beszélgetéssel egy háromhónapos felkészülési időszak veszi kezdetét. A védőnőtök elmondja, hogy ez a három hónap igazából egy fokozatos életmódváltoztatást szolgálna: tegyétek le a cigarettát, szorítsátok "néhanéha egy pohár bor" mennyiségre az ivást, az esetleg szedett gyógyszereket cseréljétek le olyan verziókra, amelyek nem károsítják az ivarsejteket, illetve a magzatot - vagyis, készüljetek fel a terhességre, és ehhez kaptok egy csomó hasznos tanácsot. Ilyen tanács például, hogy érdemes ebben a három hónapban valamikor elmenni fogászatra, hogy aztán a terheskönyvedbe már csak az aláírásokat kelljen begyűjteni: jobb, ha nem babavárás alatt piszkálják meg a repedt amalgámtömésedet, végeznek gyökérkezelést, szurkálnak lidokainnal. Nem hiszem, hogy konkrétan a magzatnak ártana ebből bármi is, csak neked lesz jobb, ha a terhességgel járó számtalan apróbb-nagyobb kellemetlenség mellé nem járul még egy fogászati kezelés is.

Vannak, akik azt mondják, hogy ebben a három hónapban már jó ötlet magzatvédő vitamint szedni, az intézetben is jó eséllyel ezt fogják ajánlani. Alapvetően igazuk van, mert tényleg ne kezdjünk egy terhességet semmilyen hiányállapottal, ugyanakkor nem szokás tudni, hogy az eredeti Czeizel-féle ajánlásban a "magzatvédő vitamin" a folsav beceneve volt és nem egy multivitamin-készítményé.  A terhesvitaminok főleg abban különböznek a szokvány vitaminoktól, hogy több folsav van bennük, úgyhogy ha nem akarsz terhesvitamint szedni, akkor szedj valami átlagos multivitamin készítményt és mellé a gyógyszertárban néhány száz forintért kapható 3mg-os folsavtablettából párnaponta egyet. Ha terhesvitamint akarsz, de felfedezed, hogy hatalmas étvágyad, hányingered, gyomorégésed van tőle, akkor első körben ne válts másik márkára és dobjál ki ezzel pénzt az ablakon, hanem szedd a vitamint este vacsora után, ne reggel éhgyomorra. Ha totál ellene vagy a multivitaminoknak, az is rendben van, viszont akkor is tessék folsavat szedni, tulajdonképpen mától(!) kezdve legalább a terhességed 18. hetéig.

Amit én még nagyon ajánlok, az a halolajkapszula, de az egy külön poszt tárgya lesz.

A háromhónapos felkészülési szakasz után el lehet kezdeni babával próbálkozni. Amint felfedezed, hogy talán terhes vagy (amikor először késik a vérzésed egy pár napnál többet vagy az otthon elvégzett gyógyszertári teszt pozitív volt), hívd fel az intézetet és jelentkezzetek be újabb megbeszélésre. Ők is végeznek majd terhességi tesztet, illetve az 5-6. hét körül ultrahangot is, hogy a méhen kívüli terhességet kizárják.  Ellátnak tanácsokkal, hogy koraterhességben mire számíthatsz, mire figyelj, mit csinálj, mit ne csinálj. A 12-13. héten lehet a központban Down-szűrést végeztetni (kombinált teszt van, vagyis  kisebb eséllyel fogsz a 16. héten parázni egy esetleg mérési hibás AFP miatt, ami  ráadásul önmagában amúgyse jelent semmit).

Terhesgondozásra nyugodtan járhatsz a megszokott orvosodhoz - először is, nem mindenki pesti, aki az intézetben megfordul, másrészt meg ők elsősorban egy családtervezési tanácsadó - de a terhességed alatt is érdemes rendszeresen felkeresni őket. Pszichológus, gyermekorvos és védőnő vezetésével tartanak csoportos szülésfelkészítőket, nem megfeledkezve a gyermekágyas időszak és az újszülött ellátása körüli problémákról sem. Be lehet jelentkezni egyéni beszélgetésre, szülés utáni depresszióval kapcsolatos pszichológiai tanácsadásra.

Az intézetben működik egy úgynevezett eufenika program is: ez a szó azt jelenti, hogy genetikai megelőzés (ha valahol úgy olvasol róla, hogy elsődleges, illetve primer prevenció, akkor az is ez), és  ennek keretében a tanácsadóban segítséget kaphat minden olyan kisgyerek, akinek öröklött hajlama van valami olyan betegségre, amely genetikai alkat és környezeti provokáló tényezők hatására jön létre. Közismert tény, hogy mindannyiunkban vannak hibás gének (átlagosan hat), viszont a hajlam még nem jelent tényleges egészségügyi problémát. Olyan esetekben, mint pl. az asztma, allergiák, szívbetegség, trombózis, cukorbetegség, érelmeszesedés, néhány daganatfajta stb. megfelelő életmóddal, táplálkozással, odafigyeléssel meg lehet előzni a betegség kialakulását. Az intézetben működik egy tanácsadó szolgálat azoknak a szülőknek, akik szeretnének mindent megtenni a gyermekük egészségéért és ehhez segítségre van szükségük.

Nagyon fontos, hogy ezekről a lehetőségekről minél többen tudjunk, és például akinek a családjában már előfordult valamilyen fejlődési rendellenesség, az feltétlenül menjen el  családtervezési tanácsadásra. Sok családnak vehet teljesen más irányt az élete, ha a szülők felkészülten, jó egészségi állapotban kezdenek bele egy tervezett terhességbe, kedvezően befolyásolva ezzel a leendő utódaik testi és szellemi adottságait. Egészséget megőrizni csak az egészségesen születettekben lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség életmód szűrővizsgálat terhesgondozás családtervezés magzatvédő vitamin teherbe esés tüneti hőmérőzéses módszer fejlődési rendellenesség genetikai tanácsadás termékenységi problémák eufenika teratológia

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr141360757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása