Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Kisbabát nekünk, most azonnal!

2009.09.10. 07:10 Felicitasz

Hmmm... az első kérdésem innen a kétévesem mellől valami olyasmi lenne, hogy "biztosak vagytok benne?" ;-) De rendben, legyen... ígértem egy "hogyan essünk gyorsan teherbe" posztot, úgyhogy akkor megírom. Előre szólok persze, hogy ez a poszt nem a "miért nem jön még a baba?" kérdés megoldása, és nem a tuti recept - főleg azért, mert az nem létezik. Amit itt leírok, az a leggyakoribb sikeres verziók gyűjteménye, és ha valamelyik módszer neked is segít, akkor nagyon örülök, és add tovább a tapasztalatot másoknak is.

Csak még előbb egyszer utoljára álljunk meg egy pillanatra. Tényleg nagyon fontos kérdés, hogy (a társaddal együtt) biztos vagy-e benne. És az is, hogy fizikailag a lehető legjobb állapotban vagy. Mármint, nem a szerelmeskedéshez, hanem tényleg a teherbe eséshez és az egész babaváráshoz. Ezt gondold végig még egyszer.

Szóval, felkészültél és gyereket akarsz, kész, tántoríthatatlan vagy. És most azonnal akarod.

Még mielőtt bármit csinálsz, kezdj el folsavat szedni. Nem kell sok: ha rendesen eszel, akkor amellé a szokvány multivitaminokban levő kb. napi 4-500 mikrogramm elég. Vagy az olcsó, recept nélkül kapható gyógyszertári 3mg-os folsavtablettából heti 3. (A terhesség alatti átlagos folsavszükségletünk napi kb. 1 mg.)

És akkor nézzük, mi kell a gyerekhez. Remélem, nem okozok meglepetést, ha azt mondom, hogy méh, petefészek és szex. Egy kedves orvos ismerősöm azt szokta mondani, hogy "gyerek szextől lesz, nem számolgatástól" - és vegyétek ezt az alaptételt a lehető legkomolyabban.

Vannak köztünk mázlista nők, akik érzik a peteérésüket. Jellegzetesen szurkál a hasuk,  érzik, hogy "kicsit görcsöl a petefészkük" (ami persze így ebben a formában nem igaz, ugyanakkor magának az érzésnek ez a legjobb leírása), vagy egy pár csepp rózsaszínes maszat formájában van középidős vérzésük (a tüszőrepedés kísérőjelensége lehet). Jó nekik, és ha közéjük tartozol, akkor a következő mondat után igazából ne is olvass tovább. Aki érzi a peteérést, az akkor szexeljen (értelemszerűen).

Az összes segítő taktika csak azért van, hogy aki nem érzi a peteérést, az is a lehető leginkább megnövelhesse a saját esélyeit.

Ha mielőbb babát akarsz, akkor ne bonyolódj bele túlzottan a peteérés feltételezett napját megcélzó számolgatásokba. (Ismétlés a tudás anyja: "Gyerek szextől lesz, nem számolgatástól" ;-)) 28 napos ciklusnál átlag a 14. napon van peteérés. Átlag. Vagyis vannak nők, akinek a 12., vannak nők, akiknek a 15. napon, és közte is bármikor. Továbbá egyénileg is változik, és lehet, hogy még ugyanannak a nőnek is minden ciklusban máskor van, néha a 13. napon, néha a 14. napon, néha a 15. napon, néha hajnalban, néha délelőtt, néha estére. Ez mind normális, és kivételes esetekben egy-egy nagy eltérés is belefér, pl. lehet  egy-egy hónapod, amikor egyáltalán nincs is peteérésed (ezt hívják anovulációs ciklusnak), vagy egyszer-egyszer előfordulhat, hogy a szokásos időnél jóval korábban vagy később, pl. a 9.  vagy épp a 20. napon van tüszőrepedés, akármi miatt (ez az akármi lehet stressz, utazás, lázas betegség, merő véletlen, sok minden).

A peteérés napja nem azt jelenti, hogy "az a mágikus időpont, amikor a teherbe esés valószínűsége 100%". Annyira nem, hogy ha 100 nő egyszer közösül a peteérés becsült körülbelüli idején, akkor közülük kb. 8 fog teherbe esni. A peteérés tényleges napján kb. 25. A többiek pedig nem. Vagyis, egy hónap nem hónap, és egy alkalom nem alkalom (kivéve persze, ha épp nem akarsz gyereket ;-)).

Ezért szokták sokan azt tanácsolni, hogy (28-29 napos ciklusnál) a 8. és 18. nap között kétnaponta szex. Ebben valamikor biztos benne lesz a peteérés, és még ha annak ideje ingadozik is, ha ezt valaki ezt 4-5 hónapig csinálja, és egyébként egészséges, akkor jó eséllyel teherbe fog esni.

Ha nagyon érdekel, hogy az adott ciklusban van-e peteérésed, és mikor, akkor használhatsz peteérésjelző pálcikákat vagy csíkokat, de lehet kapni ovulációs tesztet kazetta formátumban is. (Ha fogalmad sincs, mit keress, akkor ilyen márkaneveket pásztázz a drogériák polcain, mint pl. Babymark, Be Sure, Corax, Evidence. Az árak változóak, 1000 és 5000 forint közt bármennyibe kerülhet a teszt, attól függően, hogy hány alkalomra elég és ki gyártja, illetve forgalmazza. A teszveszen, vaterán és más netes portálokon keresztül esetleg olcsóbban is hozzájuthatsz.) A tesztcsíkokat érdemes hosszában félbevágni, így  költségmegtakarítás céljából megduplázható a csomag tartalma.

A ciklus középidejéhez közeledve több egymás utáni napon tesztelj, kezdésnek a legrövidebb ciklusod középideje előtti 3. napot alapul véve. (Példa: ha az elmúlt évben a  legrövidebb ciklusod 25 napos volt, akkor a 9. napon kezdj. Azért, mert a peteérés nem a menstruáció kezdete után 14 nappal van, hanem a következő menstruáció kezdete előtt 14 nappal. 28 napos ciklusnál ez mindegy, de ha nem 28 napos a ciklusod, akkor nem a "középidőben" van peteérésed. Ha néha előfordul, hogy 25 napra megjön, akkor azokban a hónapokban a 11. napon van peteérésed, viszont előre nem tudod megmondani, hogy ez a mostani ciklusod egy szokásos vagy egy "rövidebb" fajta-e.)

Késő délután vagy este érdemes tesztelni (ne a reggeli első vizelettel), minden nap nagyjából azonos időben. Az ovulációs teszt az LH nevű hormon egyre növekvő szintjét méri a szervezetünkben, és jelez, amikor a hormonszint átlép egy bizonyos értéket. A testünkben a tüszőrepedés előtt 24-36 órával a legmagasabb az LH-szint, tehát a pozitív eredmény (az LH-csúcs) utáni egy-két napon lehet számítani tüszőrepedésre. (És értelemszerűen a pozitív teszt napján, meg másnap, meg harmadnap kellene együtt lenni. Ez egybevág a kutatási eredményekkel is: felmérések szerint a legtermékenyebb időszakunk a peteérés napja és az azt megelőző 3-4 nap.)

Ha tesztelsz, és a csík meg sem jelenik, akkor érdemes a másnapot kihagyni és csak a következő napon tesztelni újra. Ha a csíkod halványabb, mint a kontrollcsík, akkor az egy negatív teszt, és majd holnap tesztelj megint. Ha a tesztcsík ugyanolyan erős, vagy erősebb, mint a kontrollcsík, akkor az pozitív teszt és 24-36 órán belül várható a peteérés. A teszt értékeléséhez is kell némi tapasztalat: ha egyszer már láttál pozitív eredményt, akkor onnantól tudod, hogy az hogy néz ki, és attól kezdve lesz összehasonlítási alapod, tehát bizonytalankodás és különösebb szomorúság nélkül fogod a negatív teszteket tudomásul venni. De az első hónapban (amikor először csinálod) legyél türelmes, és eszedbe ne jusson mondjuk a 12. nap negatív eredményén stresszelni.

Az első pozitív nap után folytasd tovább a tesztelést, mert lehet, hogy a következő nap is pozitív lesz, és ez azt jelenti, hogy akkor a peteérésre még egy napot kell várni. A tüszőrepedés az utolsó pozitív nap utáni napon van, tehát ha babát szeretnél, akkor legyetek együtt az összes pozitív napon és az utánuk következő első negatív napon (meg mindig, amikor csak kedvetek van!!)

Lehet kapni ovulációs mikroszkópot is, az OvuLite egy drágább típus (kb. 7000 forint) és külsejét tekintve egy szájrúzshoz hasonlít, a szélesebb körben ismert PG/53 Fertility Tester (kb. 2000 forint) pedig úgy néz ki, mint egy világoskék púderdoboz. A mikroszkóp előnye, hogy tényleg bárhol bármikor használható. Segítségével a hüvelyváladék, illetve a nyál szerkezetét lehet vizsgálni, amely a termékeny időszakban feltűnően megváltozik, vagyis a mikroszkópban látott mintázatból meg lehet mondani, hogy az adott nap termékeny nap-e vagy nem. Mégis, kicsit bizonytalanul veszem fel a mikroszkópot ide a "minél gyorsabban" segédeszközök listájára, mert a használatát ki kell tapasztalni: a rátett minta nem lehet túl sok vagy túl kevés, a száradás idejét ki kell várni, a mintázatokban látható különbségre rá kell tanulni, és lehet, hogy konkrétan neked ez nem fog 1-2 hónap alatt sikerülni. De mi van, ha  mégis igen? Szóval, inkább írok róla. A mikroszkóp olcsóbb is, mint az ovulációs tesztek, egyszer kell megvenni, és ismerek olyat, aki pont az ára miatt döntött mellette, a következő hónapban pedig már babát várt. Meg persze ismerek olyanokat is, akik egy ideig szórakoztak vele és aztán visszatették a fiókba. Ha nyállal tesztelsz, akkor mintavételre a reggelt ajánlom, kávé, evés és fogmosás előtt. Hüvelyváladékkal ez mindegy: amikor módod van rá, de zuhanyzás/fürdés előtt vegyél mintát, ne utána. Termékeny napokon legyetek együtt, és egyébként is, amikor csak akartok.

Németországban népszerű termék a Persona cikluskomputer (interneten lehet hozzájutni, 30 ezer forint körüli összegért), fejlettebb változata pedig az Egyesült Királyságban és az USA-ban forgalomban levő LadyComp, BabyComp és Pearly (szintén interneten szerezhető be, kb. 100 ezer forint az ára). Mindkettő úgy működik, mint a természetes családtervező módszer, vagyis fogamzásgátlásra és teherbe esés segítésére is használhatók, sokan eleve  mint "high-tech természetes módszert" emlegetik a ciklusmonitort. Előnye, hogy nem neked kell hozzá mindent évek alatt megtanulni, ezt az eszközt tényleg csak használni kell - de azt precízen. Ebből a szempontból is ugyanolyan, mint a tüneti-hőmérőzéses módszer: oda kell figyelni, és punktum. A Persona kétféle hormon szintjét méri a reggeli első vizeletben, ezzel megállapítva a termékeny, illetve terméketlen napokat. Az első hónapban, amikor a szerkezet "megismer" téged, 16 tesztcsíkot kell elhasználni (ezzel együtt szállítják), utána minden hónapban további 8 tesztcsíkot kell venni. 23-35 nap közti ciklushosszúsággal használható, nem alkalmas szoptatás alatt, hormonkezelés és antibiotikumszedés közben, illetve bizonyos betegségek, pl. PCOS esetén. A LadyComp  működési elve kicsit más, ez tulajdonképpen egy extraérzékeny többfunkciós hőmérő, amely minden reggel ugyanabban az időpontban felébreszti a felhasználót, aztán hőmérőzni kell vele, és szólni neki amikor menstruálsz, de bele lehet táplálni azt is, hogy mikor voltatok együtt, meg még sok mindent - igazából pénzért csinálja meg azt, amit a természetes módszerrel te csinálsz magadnak ingyen, csak ő gyorsabban szerez rutint. Az első 1-2 ciklus a "tanulóideje", olyankor sárgák a kijelzői. Később zöld és piros lámpákkal jelzi a terméketlen, illetve termékeny napokat.

És hogy a férfiakat se hagyjuk ki: PreConceive Plus és Fertell néven lehet spermateszteket is venni, szintén interneten, 15 ezer forint körüli összegért (de lehet, hogy elég Ausztriáig menni, hogy boltban is hozzájuss). A PreConceive Plus dobozában két teszt van, amelyeket 7 nap különbséggel kell használni és a spermaszámot mérik az ejakulátumban. Ha ez alacsonyabb, mint milliliterenként 20 millió, akkor nem történt tragédia, csak tudjatok róla, hogy esetleg több időt kell próbálkozással töltenetek, mire megfogan a babátok. A Fertell teszt a spermák mozgékonyságát is méri, a gyártó cég többféle tesztcsomagot is összeállított.

Sok minden van tehát, amivel a teherbe esést fel lehet kicsit gyorsítani. Ugyanakkor, mielőtt elvesznél ebben a listában: az ovulációs tesztek meg a mikroszkóp meg a ciklusmonitor csak segédanyag, semmi más. Ettől nem lesz gyereked: ha lesz, akkor szextől lesz (feltéve persze, hogy egészséges vagy: lehetséges problémákról majd írok külön posztot). Esszenciális "kellék" kettő van, a te tested, meg a társadé. Ha egészségesek vagytok és testileg-lelkileg felkészültetek, akkor a gyakori szeretkezés az egyetlen dolog, amivel a teherbe esés esélyét növelhetitek.

Közben pedig vigyázz a hüvelyedre. Ne használj semmilyen intim dezodort, zuhanyt, irrigálót, illatosított tampont, síkosítót vagy glicerint, semmit, ami akár megváltoztatja a hüvely természetes savas kémhatását, akár kifejezetten el is pusztítja a spermákat (mint pl. a síkosítók egy részében levő növényi olajok vagy akár az emberi nyál).

Gyakori hiba "várni" a peteérésre, miközben a ciklus napjai csak telnek: én azt ajánlom, hogy ne tedd. A menstruáció elmúltával ahogy késznek érzitek magatokat, legyetek együtt gyakran. Az ovuláció idejének nincs pontos jele. A nők egy részének a szervezetében nagyon gyorsan történik meg az LH-csúcs, és az ovulációs teszt nem a vérben, hanem utólag, a vizeletben megjelenő LH-szintre reagál, esetleg túl későn. Az origo nőgyógyász tanácsadója arra is figyelmeztet, hogy még ultrahangos tüszőkövetéssel is csak utólag látjuk, hogy a tegnap még meglevő tüsző mára megrepedt, de ez esetben azonnal szexelni kellene az apajelölttel - ha ugyan a vizsgálat idején le nem telt már az a bizonyos 24 óra, ami a petesejt átlagos élettartama. Száz szónak is egy a vége: nem érdemes várakozni a peteérés pontosan számolgatott idejére, mert nagyon könnyű tévedni. Ha a párod spermaszáma alacsony, akkor van értelme legfeljebb 3-4 napnyi önmegtartóztatásnak mielőtt a legtermékenyebb időszakod elérkezik, de vizsgálatok szerint a 7 napnál hosszabb absztinencia már rontja a spermák mozgékonyságát, vagyis a férfi termékenységét. A tanács, hogy "28 napos ciklusnál a 8. és 18. nap közt kétnaponta szex",  mindkét fél szempontjából megfelelő feltételeket teremt: azt eredményezi, hogy élő spermiumok várják odabent a petesejtet, bármikor történjen is a tüszőrepedés.

És ez az egész nem egy teljesítendő küldetés: a szex jó dolog. (Ha neked nem, akkor menj orvoshoz és/vagy pszichológushoz, esetleg a pároddal együtt, és tegyél meg mindent, hogy megoldd a problémát. De erről is lesz még szó később: ezt a posztot most elsősorban azoknak szánom, akik tudják, hogy velük igazából minden rendben, csak szeretnének  már minél gyorsabban egy babát.) Nem kell, hogy a gyerek azonnal összejöjjön, ez nem villanykapcsoló, hogy megnyomom, megtörténik. Két teljesen egészséges embernek hibátlan időzítéssel kb. 25% esélye van az adott ciklusban a fogantatásra. Fél-egy év akkor is eltelhet próbálkozással, ha minden rendben van veletek, vagyis nyugi, és érezzétek jól magatokat. A "babaprojekt" életed azon ritka időszakainak egyike, amikor tényleg akkor szexelhettek védekezés és "óvatosság" nélkül, amikor csak akartok. Használd ki. (Innen a kétévesem mellől mondom, hogy használd ki ezt az időt ;-)) Szex után ne menj ki azonnal a fürdőszobába, maradj az ágyban még egy pár percig (a termékenységi tanácsadók legalább öt percet ajánlanak), heveréssz, pihenj, lényeg, hogy ne kerülj azonnal függőlegesbe.

Másnap reggel pedig kezdd a napot egy nagy pohár narancslével, mert ugye ne feledjük, folsav, és a narancsban sok van.

10 komment

Címkék: baba fogamzás peteérés gyerekvállalás ovulációs teszt hőmérőzés folsav magzatvédő vitamin teherbe esés termékeny nap menstruációs ciklus peteérésjelző pg53 mikroszkóp

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr481326046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2009.09.10. 08:04:50

Ezeket a cikkeket összegyűjtöm a gyerekeimnek.
Talán hiányzik belőle még egy kamaszoknak szóló bevezetés, azzal lenne kerek a kezdés...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.09.10. 13:30:02

@zellerlevél: Köszi az ötletet, felveszem a témák listájára (kilométeres lista...) :-)

legkisebbmindközül 2011.07.27. 10:52:35

Először is nagyon tetszik a blogod.
Gyereket tervezünk (lehet, hogy már útban van, bár hosszú ciklusaim vannak, de így is késik már pár napot), és vettem 3 mg-os folsavat, amin a tájékoztató azt írja, hogy ebben az esetben napi 1,5-2 tablettát kell bevenni (egyet szednék heti 3-szor). De ahogy eddig olvastam 800-1000 mikrogramm szükséges. A többi vitaminpótlás miatt szednék egy általános multivitamint, amiben van 400 mikrogramm. Vagyis összesen átlagban napi 1,6 miligram soknak tűnik, duplája az ajánlottnak. Mit tanácsolsz?
Ja, és voltam nőgyógyásznál és mondtam persze, hogy babát szeretnénk, de nem mondta, hogy szedjek folsavat. Én meg nem kérdeztem, mert eszembe se jutott...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.08.20. 21:00:13

@legkisebbmindközül: Nem vettem észre ezt a kommentet, de hátha nem késtem még el: napi 1,6 mg nem annyi, amennyivel árthatnál (veszélyeztetett terhességgel, velőcsőzáródási rendellenességgel a családban, ikerbabákkal stb. ennek a többszörösét szokás adni, napi 5-6 mg-ot.
Ugyanakkor, ha aggódsz a napi 1,6-ra kijövő átlag miatt, akkor szedd a multivitamint és heti 3 helyett heti 2-t a 3mg-os tablettából. Ez jó lesz arra, hogy ha hiány van, akkor megszűnjön, a túladagolás mindenféle veszélye nélkül.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.08.20. 21:11:14

@legkisebbmindközül: Még az jutott eszembe, hogy az Eurovit 3 mg-os folsavtablettáját ketté lehet törni (nem mindet lehet, mármint nem úgy, hogy fizikailag, mert persze bármi kettétörhető ;-) de gyógyszernél számít, hogy a két felében egyenlő mennyiségű hatóanyag lesz-e félbetörés után). Úgyhogy ha ezt vetted, akkor törd ketté, és ebben az esetben egy fél 1,5 mg-os tablettát kapnál a multivitaminod mellé. Gyakorlatilag minden másnap szedhetnéd, létrehozva ezzel a napi kb. 1 mg-nak megfelelő átlagot, elég értelmes eloszlásban.

legkisebbmindközül 2011.09.30. 19:02:42

@Felicitasz: Mint kiderült, beigazolódott a sejtésem, már útban volt/van a babánk. Az orvosom még az elején a Femibiont ajánlotta, szóval áttértem arra. Azért nagyon köszönöm a tanácsot és a számolgatást!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.11.10. 14:36:18

Van egy új ciklusmonitor, az OvaCue. (Ez itt nem reklám, hanem információ arról, hogy van egy új ciklusmonitor ;-)) Még nem tudok róla semmit, a leírás alapján a működési elve ugyanaz, mint a PG53-é, de digitális az egész, vagyis értelmezi is az adatot és nem neked kell határesetekben töprengeni, hogy akkor most ez páfrányos vagy nem páfrányos.
www.ovacue.com/

oroszlánka 2012.02.13. 20:56:14

Nagyon tetszenek az írásaid!
Mi október óta próbálkozunk, de ez volt a 2. ciklusom, hogy használtunk ovutesztet is. Ebből megtudtam, hogy az én átlag 28 napos ciklusaim alatt csak a 17-18. napon van az ovuláció. Nem késői ez egy kicsit? Mi eddig főleg a peteérés környékére koncentráltunk az összebújásokkal, de most kipróbáljuk pár hónapig a 2 naponta módszert.:)
Még egy kérdés: Hüvelyben mérem a hőmet, és az alaphőm elvileg 36.8-36.85. A peteéréskor bekövetkező hőemelkedés is csak 2.5-3 tized, de utána szépen láthatóan az alaphő felett marad a hőmérséklet a mensiig. Szerinted ez a hőmérséklet rendben van így?
Előre is köszönöm segítségedet!

Horvath Amanda Ami 2018.01.06. 20:13:02

Szia nagyon tetszik a "Blogod" ,es nagyon orulok hogy lenyegesen leirtal mindent, ami esetleg segithet nekem!
Elso sorban szeretnek onnmagamrol irni, es minnel lenyegesen leirni! Valamint beszamolni a problemamrol, mert sajnos nem tudom hogy ez szamomra problema- e, vagy ezt egeszseges eletnek nevezhetem!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2018.01.09. 18:52:06

@Horvath Amanda Ami: Írhatsz ide is, vag a megadott emailcímen magánba is, ahogyan jobbnak érzed. Részletesebben január végén fogok tudni válaszolni, mert addig elég sok egyéb munka, távollét és netszünet várható.
süti beállítások módosítása