Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Természetes családtervezés

2009.08.16. 21:49 Felicitasz

... avagy nekem valók-e egyáltalán a természetes fogamzásszabályzó módszerek?

A régi mondás szerint a nők két dologért hajlandók bármire: azért, hogy legyen gyermekük, meg azért, hogy ne. Vannak életszakaszaink, amikor el se tudjuk képzelni a gyerekvállalást, és milyen jó lenne ehhez egy hibaszázalék nélküli fogamzásgátló módszer, de sajnos még a legjobb tabletta sem az. Aztán eljön az idő, amikor pedig kisbabát szeretnénk, most azonnal, de legeslegkésőbb egy-két hónap múlva, és akkor rájövünk, hogy sajnos erre sincs 100%-os módszer, még a legjobban időzített együttlét sem az.

Kényelmes, mellékhatások nélküli, tuti biztosan működő fogamzásgátlás kellene, amelynek elhagyása után a következő ciklusban, "ahogyan terveztük is", rögtön megfogan a kisbabánk. De ilyen nincs.

A családtervező (fogamzásgátló, terhesség-késleltető, kinek mi tetszik) módszerek mindegyike egy kompromisszumos megoldás. A "melyiket válasszuk" (óvszer? tabletta? hüvelygyűrű? spirál? injekció? elkötés? naptár? tüneti-hőmérőzéses módszer?) töprengésünkben előbb-utóbb eljutunk a felismerésig, hogy bizonyos szempontból mindenféle szexuális élet, ha tetszik, ha nem, családtervezés is egyben, családtervezni pedig komoly dolog és minden módszer csak "valamit valamiért" elven működik. Mindenki tegye tehát mérlegre, hogy mik a prioritásai: kényelem, a pillanatnak élés lehetősége, a mellékhatások elkerülése, az anyagi ráfordítás minimalizálása, időráfordítás minimalizálása, hibaszázalék leszorítása, szexuális fertőzések elkerülése, a ciklussal összefüggő testi tünetek eliminálása, saját kontrollhelyzetem feltétlen fenntartása, meg még ezer efféle. Minden gyógyszerreklámban is benne van, hogy tájékozódjunk a kockázatokról és mellékhatásokról... :-)

Aki kényelmes módszert szeretne és számára a spontaneitás fogalma azt jelenti, hogy bármikor szexelhet, amikor kedve van, az feledkezzen el a természetes módszerekről. Aki irtózik a tablettától és az árától meg a mellékhatásaitól, annak valami más áldozatot kell vállalnia, de áldozat nélkül nem megy.

A természetes módszerek lényege, hogy használóik a női szervezet jelzéseire támaszkodva következtetnek a menstruációs ciklus termékeny, illetve terméketlen napjaira. Az ismeret aztán felhasználható a teherbe esés elkerülésére - ilyenkor a termékeny napokon a pár vagy teljesen tartózkodik a szexuális együttléttől, vagy valamilyen mechanikus (barrier) módszert, pl. óvszert használ -, de alkalmas a fogantatás esélyének megnövelésére is - ilyenkor kifejezetten a termékeny napokra időzítik az együttléteket.

A természetes módszerek közül a legjobb az amerikai Kippley házaspár által kifejlesztett, úgynevezett tüneti-hőmérőzéses (TH, illetve STM) módszer, amely megfelelően alkalmazva akár ugyanolyan hatékony is lehet, mint a tabletták. Sokak szerint a tüneti-hőmérőzéses módszer "nem az átlagemberek módszere", bár akik használják, azok mind átlagemberek. (Legtöbbjük a következő három fő típus valamelyike vagy kombinációja: környezettudatos "zöld", katolikus, vagy van valamilyen egészségügyi problémája és amiatt keres alternatív megoldásokat.) Átlagember és átlagember között csak az a különbség, hogy ki melyik prioritását áldozza be melyik másik prioritásáért.

Általánosságban elmondható, hogy azoknak a pároknak ajánlott ez a megoldás, akik nem akarnak hormonális fogamzásgátlókat használni, akik elkötelezettek és motiváltak a módszer megfelelő használatára és hajlandók rászánni az időt a megtanulására, illetve akik vallási, kulturális vagy bármilyen más okból elutasítják az egyéb fogamzásszabályozó módszereket.

6 komment

Címkék: terhesség fogamzásgátlás természetes családtervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr851313731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viharboszorka 2009.10.16. 10:25:16

Szia Felicitász,

Erről a tüneti hőmérőzéses módszerről írsz majd kicsit bővebben?
Engem érdekelne, mivel 30 felett egy jó évtizednyi tabletta beszedése után úgy tűnik, más módszer kellene.
Köszi előre is.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.10.17. 02:37:34

@viharboszorka: Egy már van, felicitasz.blog.hu/2009/08/18/teherbe_eses_terv_szerint
de még lesz több is, sorra véve néhány tipikus problémajelenséget (mi van, amikor a görbe hülyéskedik, amikor a vérzés rendszertelen stb.)

Anyatünde 2010.06.30. 22:19:40

"Aki kényelmes módszert szeretne és számára a spontaneitás fogalma azt jelenti, hogy bármikor szexelhet, amikor kedve van, az feledkezzen el a természetes módszerekről."

Felicitasz, több kicsigyerek mellett a "bármikor szexelhet, amikor kedve van" kitétel kissé felejtős. ;) Van, mikor már egy kisgyerek mellett is.
Ehhez még nálam jön, hogy általában kettős nyákcsúcsom van. Így aztán - szerencsétlen esetben - hipp-hopp összejön akár 3-4 hét "absztinencia", apa meg lekaparja a falat közben. ;) (Mert hogy katolikuséknál elvileg a hüvelyen kívüli variációk nem játszanak.)

Most egyébként pont van pár nyugis nap, lehet, hogy elkezdem figyelgetni a ciklusomat, úgyis az elejetájt vagyok. Nagyon rég csináltam már, utoljára vagy 11 éve. Az ovuláció időpontját belőni nekem elég volt a cervixnyák és az egyéb tünetek figyelése. A nagyfiam utáni 4 terhességből 4 alkalommal legkésőbb a 2. "próbálkozós" ciklusban baba lett. (Az egyik ezek közül a 9. héten vetéléssel végződött. :( )

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.07.01. 01:22:45

@Anyatünde: A sokéves tanácsadói praxisom tapasztalata az, hogy nagyon-nagyon keveseknek megy valamiféle kompromisszum nélkül. Ez itt nem egy katolikus fórum, meg amúgyse csak katolikusok alkalmazzák a módszert, hanem zöldek stb. is, és mindenki aggályai mások - lelkiismereti jellegű aggályokkal mindenkit a tárgyban illetékes szakértőhöz szoktam irányítani. Katolikusokat tradicionálisan a lelkivezetőjükhöz (feltéve, hogy van, és hogy a tárgyban valóban "illetékes"). Sokan használnak "határeset" időszakokban valami barrier módszert (óvszer, film, pharmatex), és időnként vannak tartós "határeset" időszakok - már visszatért ciklussal szoptat valaki, de hol rendes ciklus van, hol anovulációs ciklus, a nyák szoptatás alatt egy külön témakör, a vérzés esetleg rendszertelen. Ettől még igaz lehet, hogy hormonális módszer akármilyen okból nem jöhet szóba az illetőnek, újabb gyereket nem akar a tíz- vagy húszhónapos mellé, és épp elég példát láttam arra is, amikor apa mellett anya is a "falat kaparja", csak az átlag nő nehezebben veszi észre, mint az átlag férfi, amikor az a baja :-). Vagyis, én (se itt, se máshol) nem fogok olyan kategorikus kijelentéseket tenni, hogy kéremszépen vagy tüneti-hőmérőzéses módszer, vagy absztinencia, vagy következő gyerek. A tárgyban a blogposztok arra vannak, hogy aki a módszert meg akarja tanulni, annak kezében legyen egy jó információs anyag, illetve akinek kérdése van, az itt felteheti. De egyébként a módszer, miután ki-ki megtanulta, szabadon használható önállóan vagy kiegészítésekkel, időszakosan vagy végleg. Sokan vannak, akik a családtervezési időszakukban egészség- és magzatvédő céllal ezt használják, aztán amikor megvan a tervezett gyerekszám, akkor más szempontok kerülnek előtérbe, és akkor tablettára váltanak, vagy depo proverára, vagy spirálra. Én biztos nem fogok itt etikai szentenciákat közzétenni, nem érzem magam "illetékesnek".

Anyatünde 2010.07.01. 02:31:57

Jójó, én csak ezzel a "bármikor szexelhet, amikor kedve van" állítással vitatkoztam kicsit. :)

A többit, amit írtál, nem gondoltam bele. Leírtam egy nehézséget, amivel a módszer alkalmazása során szembetaláltuk magunkat.

A férjemmel egyébként "lelkiismeretünkben megoldottuk" a kérdést. :)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.07.01. 14:05:36

@Anyatünde: Bocsánat, ha túl sok voltam. Az én legtöbb tapasztalatom a módszerről a jelenlegi (első) gyerekem előttről való, ahol azért még nagyjából igaz, hogy amikor kedvünk van. Kicsi gyerekekkel már nem, de úgy a többi módszerrel sem - viszont a többi módszerből nem következik 3-4 hét absztinencia, katolikustól eltérő vallásokból pedig nem származik a többi módszer tilalma. Úgyhogy valószínűleg azért "kapcsoltam be", mert a második bekezdésed gondolatmenete messzire visz/vitt.
süti beállítások módosítása