Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Őszi-téli betegségszezon: immunerősítők és nátha elleni szerek

2010.09.27. 04:43 Felicitasz

(Az írást másodközlésre átvette a HVG egyik tematikus oldala, a Life & Style is.)

Itt a hűvösebb idő, a náthaszezon, és nemsokára az idei influenzajárvány is. Ha éppen terhes vagy, akkor egy másik posztomat javaslom olvasásra, és ha kifejezetten a H1N1-ről akarsz olvasni, akkor arról is vannak korábbi anyagok.

Feltételezem, hogy tudod, mire vagy allergiás, és például nem iszol kamilla-, cickafark- és körömvirágteát, ha érzékeny vagy az összes margarétafélére; valamint nem kezdesz el saját kreativitásból gyógyszereket és növényeket vásárolni, ha van valami orvos kezelte egyéb alapbetegséged. Kétség esetén kommentben kérdezz; ha tudok, válaszolok. Ez a poszt egy általánosabb összefoglaló arról, hogy milyen növényeket, gyógyszereket és teákat érdemes bevetni megfázás megelőzésére, enyhítésére.

Közismert bölcsesség, hogy a nátha akár egy hétig is eltarthat, de ha időben orvoshoz fordulsz, akkor 6-7 nap alatt elmúlik. Védőoltás nincs, bár nagyon keressük, csak egyelőre nem sok eséllyel: az a probléma, hogy több mint 200 féle vírus okozhat megfázásszerű tüneteket, és a náthák leggyakoribb fajtáit okozó rhinovírusokból (néha HRV, azaz human rhinovirus néven is említik ezeket) is több mint százfajta van. Kezelésből és megelőzésből  lényegében ugyanott tartunk, ahol évezredekkel ezelőtt - már az ókori görögök is meleg fürdőt, a mai forralt borhoz hasonló gyömbéres-fűszeres főzetet, és hagymát javasoltak -, illetve annyit mégis haladtunk, hogy van néhány jó szintetikus gyógyszerünk, amelyekből aszerint válogathatunk, hogy éppen melyik tünetünktől szenvedünk legjobban.

Száraz, fájdalmas torok

A hetvenes évek közepén fedeztük fel, hogy cinkionok jelenlétében a rhinovírusok  szaporodása lelassul. A szájban elolvadó, cinktartalmú (cink-glükonát, ritkábban cink-acetát hatóanyagú) tabletták és cukorkák nem gyógyítják a már meglevő náthát, de segíthetnek abban, hogy enyhébb tünetekkel vagy gyorsabban megszabadulj tőle. A cinktartalmú cukorkák akkor hatásosak, ha legalább 23 mg cink van bennük, és a napod ébren töltött időszakában legalább kétóránként egyet elszopogatsz belőlük. Ezt a kezelést ne csináld 3 napnál tovább, mert esetleg túladagolod a cinket, de 3 napot meghaladó, nem enyhülő torokfájással egyébként is jobb döntés orvoshoz fordulni.

A vírusok szaporodását persze lelassítják a fertőtlenítő (antiszeptikus) hatóanyagokat tartalmazó cukorkák is, mint amilyen például a Strepsils, Tantum Verde vagy a Septofort; némelyik típusban hozzáadott fájdalomcsillapító (többnyire lidokain) is van. Fertőtlenítő célú gargarizálásra megfelelhet akármilyen alkoholos-antibakteriális szájvíz, a gyógyszertárban kapható Glycosept oldat, de egy korty unicum, alpenbitter vagy más gyógynövénykeserű is.

A növényi fájdalomcsillapítók közül torokfájásra az édesgyökér (licorice) a leghatékonyabb. Ha irtózol a gyerekkorodból ismert fekete medvecukortól, akkor ne igyál édesgyökér teát, egyébként viszont nagyon jót fog tenni (1 teáskanálnyi édesgyökeret kell másfél deci vízzel leforrázni, és 15 percig állni hagyni). Az elfogyasztása olyan érzés lesz, mintha valami sima, bársonyos bevonat maradt volna a torkodon. Mivel a hatás azonnal érezhető, de viszonylag rövid ideig (30 percig) tart, ezt a teát érdemes lassan, néhány kortyonként inni, és amikor elfogyott, újat főzni.

Hasonló, ismert fájdalomcsillapító módszer egy tojássárgáját belefőzni két deci tejbe és lassan meginni, mézzel vagy anélkül.

Kövess el mindent, hogy a torkodat nedvesen tartsd. A mentolos, eukaliptuszos cukorkák nagyon jók, de érdemes őket másfélékkel - ánizsos, mézes, lándzsás útifű-, vagy pemetefű-tartalmú cukorkákkal - is váltogatni.

Bedugult, csöpögő orr

Amilyen gyakran csak tudod, mosd át az orrodat langyos sós vízzel vagy fiziológiás sóoldat alapú orrsprével (mint amilyen a Nasomar, Sterimar vagy itt az óceán túlfelén a Simply Saline). A gyógyszeres orrcseppek is nagyon jók, amíg ésszel használod őket (vagyis csak tüneti kezelésre). A Nasivinben található oximetazolin-hidroklorid, és a többi efféle hatóanyag úgy működik, hogy egyrészt nyákoldó, másrészt érösszehúzó: az orrcsepp  segít abban, hogy az összegyűlt nyákot könnyebben kifújjuk, de emellett rontja is az orrban a keringést. Erre válaszul a nyáktermelő sejtek egy időre beszüntetik a nyáktermelést, mi pedig hozzájuthatunk pár percnyi könnyebbséghez.

Ha a gyógyszeres orrcseppet állandóan használjuk, akkor állandóan erőszakkal lekapcsoljuk az orrban a nyáktermelést. Ennek vagy az lesz a vége, hogy a nyáktermelő sejtek károsodnak és a nátha elmúltával sem működnek többé normálisan (állandó orrszárazság, egymást váltó allergiák és fertőzések), vagy az, hogy túlstimulálódnak, tehát ahogy leállunk az orrcseppel, azonnal extra mennyiségű nyák termelődik (mire az illető újrakezdi az orrcseppezést és ezzel állandósítja az állapotát). Az orrcseppekhez hozzá lehet szokni, tartós használatuktól az orrban nyálkahártyaduzzanatok, ödémák alakulhatnak ki, úgyhogy a tünetek enyhülésével érdemes az orrcseppet mielőbb elhagyni.

Ha nagyon náthás vagy és több napnyi orrcsepphasználattól kezd tönkremenni az orrod, akkor próbálkozhatsz valami olyan olajos-vitaminos orrcseppel, mint a Coldastop, illetve vehetsz sima ampullás vagy cseppentős A-vitamin vagy ligetszépe olajat. Fültisztító pálcika segítségével kend át az orrodat belülről, naponta kétszer, amíg rendbe nem jön.

Az állandó törölgetéstől hamar kisebesedik az orrunk, úgyhogy érdemes kezdettől fogva krémezni, körömvirág- vagy árnikatartalmú kenőccsel, neogranormonnal, vagy egy csak erre a célra használt labellóval.

A bedugult orrnak mindig jót tesz egy meleg fürdő vagy zuhany, és általában az átmelegedett fürdőszoba párás levegője. Ha van időd, lehet inhalálni is: egy fazékba önts össze egy-egy kanálnyi hársfavirágot, mentalevelet, kakukkfüvet, citromfüvet, gyömbért, forrázd le, és egy törölközőt a fejedre borítva hajolj a gőz fölé 20-30 percre, vagy ameddig jólesik.

A fürdőbe, az iménti főzetre vagy akár sima forró vízre csöpögtethetsz mentaolajat is. Én a legjobban a Polar Bear nevűt szeretem (ez egy bevizsgált, levédett kínai termék, drogériákban lehet kapni; kis zöld dobozban van, részletes magyar nyelvű használati utasítással). Ezzel az olajjal masszírozni is lehet: dörzsölj be egy-egy cseppet a halántékodra, a szemöldökök közti pontra, az orrod és a szád közti pontra.

Bedugult orr kezelésére a mentolos-eukaliptuszos olajokon kívül minden olyan illóolaj vagy fűszer  is jó, amelyiknek nyákfolyósító hatása van: inhalálhatsz fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel is, akár úgy, hogy magát a fűszert forrázod le és a gőzt lélegzed be, akár úgy, hogy az olajat csöpögteted a forró vízre.

Vannak szájon át szedhető, efedrin, illetve pszeudoefedrin hatóanyagú gyógyszerek is, amelyek segíthetnek a bedugult orrunkon (Rhinathiol cold, Advil cold, Nurofen cold, de ugyanez a hatóanyag megtalálható például az allergia elleni Zyrtec D-ben is).

Száraz köhögés

Száraz köhögésre a hársfatea a legjobb, de készíthetsz keveréket is hársfavirág, kamillavirág, levendulavirág és bodzavirág felhasználásával (a kamilláról megoszlanak a vélemények: én nem szoktam ajánlani, mert szárítja a nyálkahártyát, de másfelől mégiscsak gyulladáscsökkentő és sokan esküsznek rá - ha neked segít, semmi kifogásom). A keverékhez 1-1 teáskanálnyit vegyél a növényekből, forrázd le 3 dl vízzel és 10 perc után leszűrve megihatod.

Ha a köhögés nem hagy éjszaka aludni, gyorsan segíthet valami szintetikus, recept nélküli köhögéscsillapító, mint amilyen a Libexin is például, de tudj róla, hogy a szintetikus köhögéscsillapítók sok szempontból úgy működnek, ahogy a nyugtatók, és a posztban egyébként tárgyalt unicummal, forralt borral stb. nem alkalmazhatók egyszerre.

Ha érzed a száraz köhögéseden, hogy ez még csak a kezdet, és nemsokára produktív köhögés lesz belőle, akkor ezt a folyamatot felgyorsíthatod azzal, hogy egy enyhe köhögéscsillapító hatóanyagot egy enyhe nyákoldóval kombinálsz. Erre a célra kipróbálhatod a gyógyszertárban beszerezhető Elixirium thymi compositum nevű szirupot. Ha ismered a (receptköteles) Mixtura pectoralist, akkor ez is ismerős lesz, mert annak enyhébb, vény nélkül kapható változatáról van szó. Sok kakukkfű van benne (nyákoldó, köptető) és egy brómvegyület (köhögéscsillapító), illetve tartalmaz alkoholt is.

Hasonló - nyákoldó és köhögéscsillapító - hatásuk van a pemetefűből, martilapuból  lándzsás útifűből készült szirupoknak, teáknak is (lándzsás útifűből teához 1 púpozott teáskanálnyit forrázz le 2 dl vízzel és 10 perc állás után leszűrve idd meg; mézzel még jobb).

Száraz köhögést produktívvá változtató teát készíthetsz bodzavirág, menta, kakukkfű és cickafark keverékéből is (mindegyikből egy csapott teáskanálnyit forrázz le összesen fél liter vízzel, hagyd állni 10-15 percig, szűrd le, és a felét idd meg este, a másik felét másnap reggel).

Nátha után kialakuló száraz köhögéssel, ha 10 nap alatt nem múlik el, illetve nem megy át produktív köhögésbe, fordulj orvoshoz.

Nedves, kruppos köhögés

Ha náthás vagy és nehezen, hörögve lélegzel ("olyan jó lenne köhögni, de nem tudok" érzés), akkor először is nyákoldóra, köptetőre van szükséged. Könnyen beszerezhető szintetikus hatóanyag az ambroxol (Ambroxol szirup), karbocisztein (Mucopront) vagy az acetilcisztein (ACC 100, 200, 500; Solmucol, Fluimucil és társaik), de jegyezd meg, hogy ezeket nem szedheted együtt köhögéscsillapítóval, továbbá ha bármilyen okból antibiotikumot szedsz, akkor azt sem veheted be egyszerre a fenti hatóanyagokkal.

Ipekakuána szirupot tudomásom szerint már nem lehet recept nélkül kapni (a Mixtura pectoralisban egyébként az is van), úgyhogy növények közül a legjobb a hagyma. Hagymateához 2-3 evőkanál cukrot karamellizálj, aztán engedd fel 3 dl vízzel (vigyázz, fröcskölni fog), tegyél bele egy fej szétdarabolt vöröshagymát, főzd fel, szűrd le, és ihatod is, mézzel vagy anélkül.

Ha nem akarsz hagymát inni, akkor ennek a teának egy változata a dobostorta-tea: készítsd el csak a karamellizált cukrot, engedd fel egy deci vízzel és idd meg. A cukorszirupok  általában is köptető hatásúak (a gyógyszertári köptetők egy része is így működik), tehát kruppos köhögésen segíthetsz azzal is, ha mézet, juharszirupot kanalazol.

A nyák felszakadása után a produktív köhögés segítésére használhatod az összes nyákoldó-köhögéscsillapító növényt: az édesgyökér, pemetefű, lándzsás útifű, kakukkfű, martilapu hatóanyagai segítenek a nyák feloldásában és megakadályozzák a hörgők túlzott, görcsös összehúzódását.

Egy nagyobb nátha végén a produktív köhögés egyre csökkenő intenzitással akár két hétig is eltarthat (főleg gyerekeknél), de ha ennyi idő alatt sincs vége, vagy nem tapasztalsz jelentős javulást, menj orvoshoz.

Általános állapot

A náthával járó nem túl magas lázra és torok-, valamint fejfájásra két nagy ismert gyógyszercsoport van, meg egy csodaszer ;-). Az egyik nagy csoportban a paracetamol (acetaminophen) tartalmú gyógyszerek vannak (Panadol, Rubophen, Tylenol stb.) illetve ezen gyógyszerek C-vitaminnal, koffeinnel és egyéb hatóanyagokkal kiegészített változatai (Coldrex, NeoCitran, Saridon és társaik). A másik csoportban pedig az  ibuprofen alapú, úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők találhatók (Advil, Nurofen stb.), sokszor szintén egyéb hatóanyagokkal kiegészítve. A "csodaszer" pedig az acetil-szalicilsav hatóanyagú Aspirin.

Mindent lehet, de ésszel. A rengetegféle készítménnyel az a legnagyobb baj, hogy sok különböző néven találod meg ugyanazt a hatóanyagot: Coldrex mellé Panadolt beszerezni nem egyszerűen pénzkidobás, hanem veszélyes is, mert túladagolás lehet a vége. Ha egyszerre vásárolod meg őket, akkor a gyógyszerész azonnal figyelmeztetni fog, de ha már van otthon ez is, az is, akkor mielőtt bármit beveszel, gondold végig, hogy mi egyebet szedtél be eddig; olvasd újra az összes betegtájékoztatót.

A nátha kezdetén, amikor a legtöbbet szedünk a szintetikus láz- és fájdalomcsillapítókból, érdemes azonnal a szervezetünk segítségére sietni, és akkor hátha megúszhatjuk a betegséget.

Az immunerősítő növények közül az echinacea a legismertebb, és számos kettős vakpróbát végeztek már el vele, vegyes eredményekkel. A jelenlegi álláspont szerint az echinacea nem segít a nátha megelőzésében, de ha a tünetek jelentkezésekor azonnal alkalmazzuk, lerövidíthetjük a nátha kezdeti, legkínzóbb szakaszát. Ehhez a 300-600 mg-os kapszulából napi legalább 3 darabra van szükség, illetve az echinacea virágából (echinacea purpurea) készített tinktúrából  legalább napi 3x3 ml-re.

Hasonlóképpen, a C-vitaminról sem sikerült bebizonyítani, hogy tényleg segít a náthát megelőzni, de úgy tűnik, hogy a nátha korai szakaszában bevitt nagy dózis (a betegség első napján 4 óránként 500 mg) enyhíti a tüneteket, és lerövidítheti a betegség időtartamát is. A nagy dózis C-vitamin leggyakoribb mellékhatása hasmenés szokott lenni; általában 4-5 g fölötti mennyiségnél jelentkezik, de aki érzékeny rá, legyen óvatos.

Az echinacea és a C-vitamin kombinációja valószínűleg hatásos a nátha megelőzésében, de erről még több kutatásra van szükség.

A fokhagyma is ismert ellenszer, és van olyan vizsgálat, amely szerint a nátha megelőzésében is hatékony lehet (kapszulában napi 180 mg allicinbevitelnek megfelelő fokhagymakivonat három hónapon át szedve a kísérleti csoportban lecsökkentette a nátha előfordulását). A kapszula és a fokhagymás pirítós mellett Kanadában bevált módszernek tartják a fokhagymás almafőzetet: 1-1 dl almalevet és vizet összekevernek, tesznek bele  1-1 kiskanál fahéjat és gyömbért, meg egy gerezd fokhagymát, felforralják, leszűrik és megisszák.

Végül pedig méltassuk nagymamánk csodaszerét, amelynek hatásosságát a tudomány is bebizonyította: a nátha első jelére azonnal együnk zöldséges csirkehúslevest. A Nebraskai Egyetemen dr. Stephen Rennard döntött úgy, hogy elemzi ezt a régi gyógymódot; eredményeit a csirkeleves igazolt gyulladáscsökkentő hatásairól 2000-ben a Chest című szaklapban (Cardiopulmonary and Critical Care Journal) publikálta. Nagymama receptje az egyetem orvosi karának honlapján olvasható.

23 komment · 1 trackback

Címkék: gyógyszer nátha influenza gyógynövény köhögés

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr421364476

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egészséges gyerekek - ingyen 2010.10.19. 01:24:09

Ahogy véget ér a nyár és beköszönt az ősz a nappalok egyre rövidebbek lesznek, beborúl az ég és lehül az idő. A gyerekek bölcsődébe, óvodába vagy iskolába járnak ismét, ahonnan gyakran náthával, influenzával vagy köhögéssel térnek haza. De mit tehet a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zzzsuzsa 2010.09.27. 19:38:29

Egy fokhagymagerezdet szoktam felvágni apró szeletekre, és ebből 3-4 vékony szeletet, egy kiskanál mézbe forgatok és így vesszük be. Gyereknek is adható, nagyon jól bevált gyulladás ellen. Vigyázni kell vele, mert túl sok belőle gyomornak nem tesz szerintem jót. Napi egyszer-kétszer elég. (Erdélyi "recept".)

pizzafutár 2010.09.28. 15:34:10

Nagyon klassz a poszt, egy kis kiegészítés: míg az ibuprophen és a paracetamol hatóanyagokból létezik kisgyereknek, csecsemőnek való is, az Aspirint (mellékhatásai miatt) szigorúan tilos 12 éves kor alatt alkalmazni, és felnőtteknél is érdemes utánanézni a meglévő kórképeknek, ugyanis növeli a vérzékenységet és pl. gyomorfekélyre és hasonlókra hajlamosaknak sem célszerű alkalmazni. Akiknél nem ellenjavallt, azoknak viszont tényleg remek szer, csökkenti a gyulladást, a fájdalmat és a lázat is. Az ibuprophen is tudja ezt a hármat, a paracetamol viszont nem (ez csak fájdalmat és lázat csillapít, de gyulladást nem csökkent), és ez a legkönnyebben túladagolható is. Én a gyerekeimnél, ha muszáj, mindig a Nurofennel kezdek, ha nagy a gáz, de kúp még nem feltétlenül kell (39-39,5), akkor váltogatom más hatóanyaggal.
Továbbá a forró italporoknál nagyon oda kell figyelni a hőmérsékletre, hiszen többek között a C vitamin is hőre bomlik.
Torokfájásra, orrödéma csökkentésre remek még a Calcimusc vagy valamilyen Calcium tartalmú gyógyszer pezsgőtabletta, utóbbi előnye, hogy nem vényköteles.

imac 2010.09.29. 08:50:37

Persze van olyan megoldás is,hogy egyáltalán nem lesz náthás az ember és nem kellenek a varázsszerek.
Amióta nem fogyasztok tejterméket és kerülöm a búzából készült táplálékot azóta egyáltalán nem voltam náthás és ennek bizony már 12 éve.
Mostanában k. 4 éve minden reggel iszom egy zöldturmixot ja és nem dohányzom.
A lényeg,hogy ne mérgezze magaát az ember és az immunrendszernek nem okoz gondot a náthának nevezett nem is tudom mi :)

donna 2010.09.29. 11:07:42

Szia, Felicitász,

nem 100% de asszem reggel ebből a posztodból idézett a Jazzy rádió a meghűléssel kapcsolatban, sajnos nem hallottam rendesen, csak a közbe vetett ""- írja a Felicitasz-blog.hu" szöveg ütötte meg a fülemet

gondolom, ez szabad nekik, meg minden,
én meg több büszke voltam, hogy nini én "őt ismerem"

üdv donna

Tutitu 2010.09.29. 13:51:47

Jelentem én ezt kinyomtattam! Köszi szépen!

julios 2010.09.30. 05:15:49

Őőőőősz? Pláne, tééél? Este tízkor 26 fok van, sülök meg, és olvasom, hogy éppen felmelegedés jön. :))

Nátha megelőzés: éneklés. Rendes technikával, tanárral stb. Tíz éve semmi bajom, pedig körülöttem dőlnek a kollégák meg a családtagok telente rendesen.

Ha meg mégis baj van, 1 citrom héjastul. Kicsit szabad cukrozni. Érzéstelenít, légutakat tisztít, roborál. Biztos jobb, mint a, ..., khmm. (coldrex) khm. khm.

CoraIvy 2010.09.30. 20:09:22

Anyukám, aki gyermek fül-orr-gégész, nem javasolja hurutoldónak az acetilciszteineket, mert elég drasztikus a nyákoldó hatásuk, helyette inkább pl. a Prospan szirupot ajánlja, ez természetes eredetű, borostyánlevél-kivonatból van, és még a száraz köhögést is csillapítja. 1 éves kortól adható.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.09.30. 20:54:24

@CoraIvy: @pizzafutár: Köszönöm szépen, és ha még más ilyen jellegű javaslatok is vannak, akkor mondjátok őket. Ez a fenti anyag a nem terhes felnőtt lakosságnak íródott, vagyis kisgyerekekről külön poszt lesz, amit ugyanolyan abszolút biztonságos összeállításnak akarok megcsinálni, mint amilyen a terhes anyukáknak való is lett. Minden szakmai jellegű kiegészítést nagyon szívesen fogadok (és gondolom azok is, akik olvasnak).

BariBoribon 2010.09.30. 23:44:13

Szia,
kérdeznék párat, remélem tudsz segíteni. Leterített tegnap egy brutál nátha, 2 hetes babát szoptatok, plusz fejem a tejet egy másik babának is. A sajátomat nyilván szoptatom ugyanúgy, mint eddig, de jól gondolom, hogy amit lefejek, inkább öntsem ki, és ne adjam oda a másik (2 hónapos) gyereknek, vagy ez tök hülyeség?
A másik, hogy az echinacea kivonat tájékoztatóján ott van, hogy aki szoptat, az ne szedje. Ennek mi oka lehet? Az alkoholtartalma, vagy egyéb?
Köszönöm
BB

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.01. 02:25:43

@BariBoribon: Nyugodtan adhatod a tejet a másik babának (ellenanyagot adsz vele tovább, nem náthavírust, nyilván feltételezve, hogy betartod a tejjel az összes unásig ismert előírást tiszta kéztől üvegekre való nem-rátüsszentésig ;-)).
A kivonaton szereplő tilalomnak két oka lehet: 1. alkoholtartalom 2. a gyártó nem akar semmi olyan pert, amihez a terméknek semmi köze, de azt úgyse lehet bizonyítani, tehát inkább megtiltja.
Egyébként lehet szoptatás alatt echinacea-t szedni; kezdődő mellgyulladást is kezelnek vele, és ilyet nyilván nem csinálnánk, ha szoptatás alatt nem lehetne alkalmazni.
Ellenőrzött kutatás nagyon kevés van róla, ez itt egy link:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17085774
A summázata az, hogy terhesség alatt a magzatnak nem árt, szoptatás alatt használjuk óvatossággal amíg nem lesz több kutatási adat. A saját tüneteidre a terhesposztban írottakat próbálgasd, és mihamarabbi jobbulást. (Ami neked most van, azt gyermekÁGYnak hívják, úgyhogy egyébként is remélem, hogy a nap nagy részében pihensz, babástul :-))

dokimami 2010.10.01. 08:50:49

Igazán alapos összefoglalás ez a cikk, elnézést kérek, de muszáj megjegyeznem, hogy az Aspirint csodaszernek titulálni talán nem kellene.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.01. 14:13:51

@dokimami: Ez amolyan félcinikus kikacsintásnak volt szánva (szmájlistul), utalva a felfedezése körülményeire, a népszerűségére, arra, hogy önálló néven milyen sokáig volt egyedüli a piacon. Náthát kísérő tünetekre mégiscsak több mint 100 éve használjuk, és az új vizsgálatok szerint is jó. És még emellett vannak azok, akik érrendszeri problémákkal a napi szedését javasolják infarktusmegelőző céllal; az egyszeri nagy dózisa a cochrane adatbázis szerint versenyképes a receptköteles migréngyógyszerekkel, de közben meg azt is kutatják, hogy az alacsony dózisait mintha preeclampsia meg ismétlődő vetélés kivédésére is lehetne használni. Hát mi ez, ha nem... ? :-)

De ezzel együtt, köszi a figyelmeztetést. Tényleg jobb, ha a megfogalmazást azért senki nem veszi túlságosan komolyan.

Korrekció gyanánt az ismételt említéskor idézőjelbe teszem.

BariBoribon 2010.10.01. 21:24:13

@Felicitasz: Köszi a választ, ma bevetettem az inhalálást, amit amúgy utálok, de hátha tényleg segít. Az ágynyugalmat (két nagytesó mellett) nem tudom tökéletesne megvalósítani, de azért igyekszem csak annyit nyüzsögni, ami nélkülözhetetlennek tűnik.
Még annyi, hogy kerestem több gyógyszertárban a Polar Beart, és mindkét helyen (Bp, Belváros) azt mondták, hogy évek óta nem forgalmazzák.

pizzafutár 2010.10.01. 21:55:43

@BariBoribon: Igaz, elvileg gyerekeknek találták ki, de attól még felnőtteknek is jó lehet a Polar Bear helyett: Baby Luuf és Kinder Luuf balzsam. Én csak kisgyerekemnek alkalmaztam, de jó volt. Mivel szoptatsz, talán jobb lenne a Baby verzió, amelyből kihagytak minden olyan hatóanyagot, illóolajat, amelyek a nagyon picik számára veszélyt jelenthetnek.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.01. 23:26:07

@BariBoribon: Köszönöm az információt, nagyon szomorú volnék ha kivonták volna a forgalomból (én utoljára tavaly vettem a Westendben a földszinti rossmannban, vagyis sajnos lehetséges, utánanézek). A @pizzafutár: által írtak mögé felsorakozom.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.15. 05:26:24

Van ennek a posztnak egy másodközlése a hvg-n. M nevű kommentelőm felhívta a figyelmet ott, hogy az ambroxol hatóanyagtartalmú dolgok adhatók egyszerre bizonyos antibiotikumokkal, sőt, ez még ajánlott is lehet, egész pontosan akkor, ha az antibiotikumot is valami légúti problémára szeded (mert az ambroxol segít bizonyos antibiotikumok koncentrációját növelni a tüdőben). Olvasd el az ambroxol tájékoztatóját, gondold végig, mit szedsz és tedd amit az orvosod mondott.

Egy ilyen jellegű posztban viszont nem tudhatom, hogy ki milyen antibiotikumot eszik és miért, azaz pl. fogalmam se lehet, hogy egy antibiotikummal kölcsönható nyákfolyósító mit csinál, ha valaki egyszerre beveszi a hólyaggyulladására kapott nitrofurantoinnal. Ennek jegyében továbbra is az lesz a jellemző, hogy inkább vagyok fölöslegesen óvatos, de semmilyen gyógyszerkombinációról nem írhatom le úgy általában, hogy tessenek csak nyugodtan egyszerre bevenni.

Lapis Lazuli 2010.12.18. 21:26:18

Begnézteb ide, h bident begtettem-e bár bagabér, abit lehet. Úgy tűnik kímerítetteb a lehetőségek tárházád :(((

Lapis Lazuli 2010.12.18. 21:28:12

Bocs, nagyonhülye vagyok, nem csak panaszkodni jöttem, szóval én úgy tudom, hogy az antihisztaminok hatékonyan enyhítik a nátha orrdugulásos, orrfolyásos tüneteit. (csak kifogytam belőlük...)

Mamuska 2011.11.07. 07:28:18

Én ilyen náthás időben akkor is szoktam tisztítani az orrukat ha csak egy kicsit náthásak. Erre nagyon jól bevált nekünk a physiomer orr spray. A babámnak a baby változatot használom, és utána az orrszívó porszívót. Ebben nagyon sok ásványi anyag van, segít visszaállítani az eredeti állapotot, és fekvő helyzetben is lehet vele fújni, plusz előnye még hogy sokkal több van benne ugyanannyi pénzért mint a társaiban. Ez a mai világban nem elhanyagolható szempont.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.11.07. 14:35:14

@Lapis Lazuli: Az antihisztaminok tényleg jók a kezdeti kínlódás ellen, a mi orvosunk azt ajánlotta, hogy vegyek allergiagyógyszert és ha nagyon szenvedek, akkor a nátha első (pár) napját azzal vészeljem át.
@Mamuska: Én is. Taknyos szezonban az óvodából hazaeső fiamnak a kézmosás-arcmosás mellé orrmosás is van.
Amikor otthon voltunk, a négyévesnek Nasivin NaCl-t vettem (az orrspray-t), de köszi a Physiomer-t, nem ismertem ezt a márkát.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2015.01.06. 16:51:23

Kanadában mindenki mondta, hogy hidegben az orrom elé kell húzni a sálat, mert ha hideg orral meleg helyre megyünk (könyvtárba, boltba stb.), akkor könnyebben elkapjuk a benti levegőben keringő náthát.

www.origo.hu/egeszseg/20150106-megfazas-tel-a-hideg-orrot-szereti-a-nathavirus.html
süti beállítások módosítása