Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Oltási reakciók és véletlen

2009.11.21. 13:46 Felicitasz

Ez a poszt egy fordítás. Nem mindent gondolok pontosan ugyanúgy, ahogyan a cikkben szerepel, és itt-ott a számokkal is vitába tudnék szállni, de fontosnak tartom, hogy ez így ebben a formában mégiscsak olvasható legyen magyarul is. Az oltások nem mellékhatások és veszélyek nélküli dolgok, de mielőtt bármilyen rémhírnek hiszel, mindig mérlegeld a helyzet egészét - ennyit akarok mondani, és ehhez szánom ezt a cikket gondolatébresztőnek.

H1N1-oltás után történő ijesztő események - hogyan tájékoztassuk és nyugtassuk meg a pácienseinket?

2009. november 3.

Az eredeti cikk a MedPage Today -ban jelent meg.

szerző: Crystal Phend, MedPage Today

H1N1 vaccine adverse events, and how to reassure patients Néhány kutató arra figyelmeztette a tudományos és szakmai közösséget, hogy ha az embereket nem tájékoztatjuk H1N1-oltások után történő  nemkívánatos események átlagos  és normális gyakoriságáról, akkor ezeket az eseményeket az oltásnak tulajdonítva a lakosság körében pánik törhet ki.

"A drámai, de véletlen események, amelyek közt lehet hirtelen halál, Guillain-Barré szindróma és spontán vetélés is, össze fognak adódni a valódi oltási következményekkel" - mondta Steven Black (Cincinnati Gyermekkórház) és a The Lancet című szakmai folyóiratban vele együtt publikáló munkatársak. A csoport felhívta mindenki figyelmét, hogy a lakosságnak gyakran lesz szüksége megnyugtató információkra az oltásokhoz kapcsolódó eseményekről, még akkor is, ha végülis nem az oltás okozza ezeket az eseményeket, vagy nem történnek nagyobb gyakorisággal, mint eddig bármikor.

Az oltásokról széles körben terjedő rémhírek és tévhitek sokat árthatnak az immunizációs törekvéseknek, állapították meg a kutatók.

Példának felhozták amikor 2006-ban Izraelben négy ember meghalt 24 órán belül azután, hogy szezonális influenzaoltást kaptak. Ez nagy zavart keltett az addigra már zajló oltási programban, annak ellenére, hogy ezek az emberek amúgyis a veszélyeztetett csoportba tartoztak, és a négy haláleset kevesebb volt még a véletlenszerű esélyek alapján  előre várható halálozási aránynál is.

Hasonló dolgok nagy eséllyel történhetnek most is, figyelmeztetett a kutatócsoport, hiszen rengeteg ember fog H1N1-oltást kapni.

1976/77-ben az USA-ban egy H1N1-oltási kampány során megnőtt a Guillain-Barré szindrómás esetek száma. Mivel egyébként minden egymillió ember körében havonta 1-2 ilyen esetet regisztrálnak, százmillió beoltott amerikai után a csoport szerint akár 200 vagy több Guillain-Barré szindrómás esetre lehet számítani mint véletlen eseményre, az oltástól függetlenül.

"Ha ezeknek az eseteknek akár csak egy töredékét is úgy jelentik be mint oltási következményt, megfelelő médiajelenléttel, az valószínűleg mindenkiben mély aggodalmat fog kelteni, akkor is, ha ezek a számok eleve bejósolhatók voltak és az oltási kampány nélkül is ugyanekkorák lettek volna" - írták a kutatók. A cikkükben sorra vették azokat az eseményeket, amelyek legnagyobb eséllyel keltenek nyugtalanságot az emberekben, és megnézték ezeknek az eseményeknek az oltási kampánytól független, átlagos gyakoriságát. Az elemzésben korábbi tanulmányokra és kórházi adatbázisokra támaszkodtak, és ezekből kiderült, hogy az események aránya függ a naptári évtől, az országtól, az emberek nemétől és életkorától.

Mindent összegezve minden 10 millió beadott oltás után 3,58 véletlenszerűen bekövetkező Guillain-Barré szindrómás esetre lehet számítani az oltás után 7 napon belül, hat héten belül pedig 21,5 esetre.

Halálesetből 10 milló beadott oltásonként egy héten belül 0,98, hat héten belül 5,75 még véletlenszerűnek tekinthető. Nők közt minden 10 millió oltás után egy héten belül 14,4 látóideggyulladásos (hirtelen, de többnyire múló vaksággal járó) eset történhet, hat héten belül 86,3. (Azért "nők közt", mert ez főleg a nőkre jellemző betegség, az összes diagnosztizált eset majdnem 70%-a nő - a ford. megj.)

Terhes nők közt minden egymillió beadott oltásra 397 spontán vetélés történhet véletlenszerűen az oltás után 24 órán belül. Ez a szám túlbecslés is lehet, ha tekintetbe vesszük, hogy a terhes nők nem egyenlő arányban fognak az oltásuk időpontjában az első, a második és a harmadik terhességi trimeszterbe esni. (Az összes létrejövő terhesség kb. 10-12%-a vetéléssel végződik, de a vetélések többsége az első trimeszterben történik - a ford. megj.)

A félreértelmezhető és az oltásnak tévesen tulajdonítható lehetséges esetek nagy számára tekintettel Black kutatócsoportja azt ajánlotta, hogy késlekedés nélkül és alaposan elemezzük az összes biztonsággal kapcsolatos aggodalmat, az időbeli és a földrajzi halmozódások esélyét is figyelembe véve. Ez utóbbira egy példa: az orvosi praxisok körülbelül 2%-ában a spontán vetélések arányának emelkedését fogják regisztrálni a normál eloszláshoz képest. Habár ez gyanúba keverhet egy bizonyos márkájú vakcinát vagy magát az oltási gyakorlatot, a kutatók arra figyelmeztettek, hogy véletlenszerű eseményekről is tűnhet úgy, mintha mintázatokat követnének (nem minden orvosi praxisba tartozik ugyanannyi terhes nő, ugyanannyi veszélyeztetett, ugyanannyi első trimeszteres stb.: ahol ilyenekből több van, ott komplikáció is több lesz, oltástól függetlenül  - a ford. megj.)

Arra is figyelmeztettek, hogy az elemzések során módszertanilag nem lesz elég kizárólag a passzív adatgyűjtő rendszereknek bejelentett esetekre támaszkodni, mert a beoltottak pontos száma azokból nem tudható meg. Jobb módszer, ha összehasonlítjuk a véletlenszerű esélyek alapján várható események számát az összes megfigyelt és tapasztalt valódi eset számával, és még ez sem lesz tökéletes, mert ezekben sok bizonytalanság lehet és az egyes népcsoportok  is különböznek.

Az USA-ban önkéntes alapon működő adatgyűjtő rendszer (Vaccine Adverse Event Reporting System) üzemeltetői igyekeztek minél szélesebb néprétegeket elérni már az oltási program megkezdése előtt. Ahogyan a The Lancetben megjelent cikk kommentárjai közt megjelent, az Egyesült Államokban most egy új, internetes alapú bejelentő- és megfigyelőrendszer is működik az eddigi adatbázisfigyelőkön kívül. Frank DeStefano és Jerome Tokars - mindketten a CDC, az USA járványügyi központjának munkatársai - beszámoltak arról, hogy más országokban is  hasonló kiemelt figyelemmel követik, hogy a H1N1-oltások tényleg biztonságosak-e. A monitorozásnak ez az új módja követendő példa lehetne, és a jövőben minden oltás biztonságosságát ugyanígy kéne ellenőrizni.

15 komment

Címkék: oltás influenza h1n1

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr491532992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyari mikulas (törölt) 2009.11.23. 03:58:55

Hianypotlo iras. Gratulalok. Nagyon jot valasztottal, orulok, hogy leforditottad, kozzetetted.

Blacklamb 2009.11.24. 09:05:24

Szia! Nagyon jó a blogod! Sok kérdésemre választ kaptam az előző posztokból H1N1 ügyben. Ez a cikk is nagyon jó, köszönöm. Engedelmeddel terjesztem a blogod címét!

steierhoffer 2009.11.24. 19:06:14

HOPPÁ...
Súlyos mellékhatások miatt visszahívhatja H1N1 vakcináit a GSK
2009. november 24.

A GlaxoSmithKline (GSK) azt javasolja a kanadai orvosoknak, hogy szüntessék be Pandemrix nevű oltóanyagának használatát. Az újinfluenza elleni szer a cég közlése szerint 20 ezer páciensnél okozott súlyos mellékhatásokat.

Mintegy 170 ezer adagnyi H1N1 vakcina használatot függesztik fel a GSK bejelentését követően, mivel az oltóanyag a szokásosnál jóval több esetben okozott súlyos mellékhatásokat – tudósít a BBC.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.11.24. 19:46:36

@steierhoffer: hol olvastál Pandremixről?
"The reports say one in 20,000 people suffered adverse reactions to the batch of GlaxoSmithKline's Aperanix vaccine."
news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8376534.stm

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.24. 21:12:08

@steierhoffer: Adjál forrást, különben kénytelen leszek ezt a kommentet leszedni; ezen a blogon rettentő kényes vagyok minden információra, azaz mindent kimoderálok ami nem kereshető vissza vagy úgy abban a formában ahogy a kommentelő leírta téves vagy félreérthető.

nyari mikulas (törölt) 2009.11.24. 21:13:25

"one in 20,000 people suffered adverse reactions"

az NEM

"szerint 20 ezer páciensnél okozott súlyos mellékhatásokat"

Hanem 20 ezer kozul EGY paciens es BARMILYEN/VALAMILYEN nemkivanatos mellekhatast

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.24. 21:18:49

@izrael miszteriuma: Azt a mindenit. Tudomásom szerint nincs Aperanix márkanéven forgalomban oltás. Vagyis, ha ez a Glaxo oltása, akkor tényleg a Pandemrix, azaz valami nagyon nem tetszik nekem ezzel a hírrel. Köszi a linket.
A Pandemrixről hetek óta dolgozom egy poszton, magánban többeknek megírtam, hogy lehet hogy ezzel az oltással még gond lesz. Egy korábbi posztomba csak annyit tettem bele, hogy nem szeretnék most Németországban terhes kismama lenni. Ebben az oltásban van az AS03, amiről lehet tudni, hogy gyógyszerkísérleteken kívül még soha sehol nem használták. Egyelőre azt mondanám, hogy hűha.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.24. 21:21:45

@tamaskodo: Tudunk angolul, köszi, de itt most nem ez az érdekes, hanem az, hogy tényleg visszahívtak egy oltást. Egy olyat, aminek mintha a hírben megváltoztatták volna a márkanevét. Próbáld ki: írd be a google-ba, hogy panenza vaccine, és kapsz egy csomó találatot: ez egy forgalomban levő oltás. Írd be, hogy aperanix vaccine. És érdekes dolgot tapasztalsz...

nyari mikulas (törölt) 2009.11.24. 21:22:54

6 ember betegedett meg, 170,000 adagot gyartottak, nem tudni mennyit hasznaltak fel eddig.
A legfontosabb: egy sarzsot (batch) hivtak vissza, nem a termeket altalaban, amibol eddig 7.5 millio adag keszult.

www.wtopnews.com/?nid=106&sid=1821610

nyari mikulas (törölt) 2009.11.24. 21:25:56

En a "GlaxoSmithKline advised" keresessel tataltam rengeteg hirt a temaban.

Az olvasok kozul nem biztos, hogy mindenki jol olvas angolul, azert mutattam ra a hozzaszolasban leveo sulyos (huszezerszeres) tevedesre, bocs.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.24. 21:45:45

@Felicitasz: Közben update, valaki valahol nem tud olvasni. Az oltás neve Arepanrix, és persze így már van róla információ. Poszt készül (rettentő gyorsan :-))
Mindenkinek köszi, aki most itt volt.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.24. 21:46:35

@tamaskodo: Világos, nem izélésnek volt szánva, közben a téves hír forrását is megtaláltam.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.24. 22:13:02

@steierhoffer: Ha nem a Világgazdaság Online-ból vetted a hírt, akkor szólj. Ha onnan, akkor megvan, és remélem, senki más nem veszi át ezt a marhaságot. Ugyanakkor, Neked köszi, mert így mégiscsak hamar tudtunk róla itt is.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.25. 10:57:28

@steierhoffer: Igen, ez volt az, és időközben már javították. (Köszi, természetesen.)
süti beállítások módosítása