Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Magyar tragikomédia az otthonszülésről

2009.09.28. 10:50 Felicitasz

A szokásosnál talán szenvedélyesebb hangvételű poszt lesz ez a mostani, de az origo friss cikke a témáról ismét kiverte nálam a biztosítékot. Egyszer majd elmesélem itt a blogon, hogy én is majdnem otthon szültem (Kanadában), és egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy a magyar egészségügyi törvénykezés miért improvizál. Nem mi vagyunk az első ország, amelynek meg kell küzdenie a kérdéssel. Nem nekünk kell feltalálnunk a spanyolviaszt; ezt az egész problémát egy pár fejlett ország már megoldotta. Elképesztő, hogy miért nem lehet alkalmazni a többiek módszerét: megnézni egy máshol már működő gyakorlatot, átvenni, egy-két ponton az ország és a lakosság sajátos lehetőségeihez és igényeihez igazítani, ideiglenesen bevezetni és a tapasztalatok alapján működés közben tovább javítgatni. De nem - mi magyarok megint elkezdtünk nulláról okoskodni, és közben ronda, személyeskedő acsarkodásokkal még súlyosbítjuk is a dilettantizmust.

Nem állítom persze, hogy egyszerű ez, mint az egyszeregy. Más országokban is vitatott téma az otthonszülés, de a szakértők és illetékesek közti nézetkülönbségek nem járnak azzal, hogy akkor nem is csinálunk semmit, mert képtelenek vagyunk együttműködni.

Először is, a szakma képviselőinek, illetve gyakorlóinak nem kell mindenben egyetérteniük ahhoz, hogy valamiből törvény legyen. A kanadai kormány például képes volt azon felülemelkedni, hogy a Kanadai Orvosi Kamara (Canadian Medical Association) is, és a szülészeket és nőgyógyászokat tömörítő szakmai szervezet (Society of Obstetricians and Gynaecologists) is határozottan ellenzi a kórházon kívüli szülést. A WHO szerint viszont a nőnek joga van megválasztani a szülése helyét, tehát Kanada törvénybe iktatta ezt a jogot. Nem mintha a világ bármely országában bűncselekmény lehetne az, hogy valaki véletlenül megszül az utcán - egy kórházon kívüli szülésnél nem a helyszínt kell legalizálni, hanem a segítő személyzet tevékenységét.

A magyar szabályozás kapcsán el lehet tehát vitatkozgatni azon, hogy mi az, hogy "otthon" - csak nincs semmi értelme. Időt és pénzt (de még mennyit!) vesztegetünk, miközben minisztériumi és egyéb szakértők (!??) zseniálisan meghatározzák, hogy "otthon az a hely, ahol a szülő nő életvitelszerűen lakik", aztán belemennek annak részletezésébe, hogy ennek a helynek milyen "biztonsági követelményeknek" kell eleget tennie, illetve felvetik azt az igen logikus kérdést, hogy hogyan fogjuk ellenőrizni, hogy az illető tényleg ott lakik-e. Ezen a ponton döntöttem el, hogy posztot írok erről az egészről. Egy barátnőm szokta mondani, hogy van, ami annyira szomorú, hogy azon már csak nevetni lehet. Nekem ezen nincs kedvem tovább nevetni, elég volt.

Kanadában Manitoba tartomány bábaprotokollja úgy definiálja a kórházon kívüli szülést, mint "bába által segített szülés egy olyan helyszínen, ahol nem áll rendelkezésre szakorvosi ellátás (szülészeti, gyermekgyógyászati, sebészeti, aneszteziológiai): ilyen helyszínek lehetnek például magánlakások, születésházak, védőnők/ápolónők rendelői és bizonyos kórházak is".

A "bába" egy foglalkozás. Szülészetet kell hozzá tanulni, ugyanúgy, mint például a magyarországi szülésznőképzőben, és vannak speciális kurzusok és vizsgák kifejezetten újszülöttellátásból, terhesgondozásból, olyan egyszerűbb (?) műveletekből, mint pl. infúzió bekötése, gátmetszés elvégzése és ellátása stb. Előfordul, hogy egy-két órájukon a bábatanoncok ugyanabban a teremben, ugyanazt tanulják, mint az orvostanhallgatók (és még mindig praktizálnak Kanadában olyan háziorvosok is, akik vállalnak szüléskísérést, vagyis vannak mázlisták, akik a saját háziorvosukkal szülnek, otthon vagy kórházban).

Miután valaki elvégezte a bábaképzőt, csatlakoznia kell a szakmai kollégiumhoz (regisztrációs eljárás), tulajdonképpen ezzel kap engedélyt a praktizálásra és így lesz mögötte egy szakmai testület, amely anyagilag és mindenhogyan felel a tevékenységéért. A bábának be kell tartania egy sor szakmai követelményt és orvosi protokollt, de az otthonszüléshez nem kellenek további extrák. Aki egyszer tudja mindazt, amit a protokoll megkövetel és segítőként ott volt az előírások szerinti számú szülésnél, vagyis megvan a szükséges gyakorlati tapasztalata (mindegy, hogy hány éve szerezte a diplomáját, aki két év alatt 100 szülésen ott volt mint első számú segítő, az többet tud, mint aki tíz éve praktizál, de még nem felelt egymaga szülésért), azt regisztrálja a kollégium mint bábát. Nyithat önálló praxist vagy csatlakozhat egy már meglevőhöz, és összeköttetése (autorizációja) van legalább egy kórházzal is. Így jön ki az, hogy ugyanazzal a bábával lehet szülni otthon is, kórházban is - ez a szülő nő döntésétől és néhány szakmai paramétertől függ.

Elméletileg és jogilag bárki szülhet kórházon kívül. A gyakorlatban a segítő személyzet dönti el, hogy kinek a kórházon kívüli szülésében képes és hajlandó segédkezni, illetve hol. Tekintetbe kell venni a hely és a szakellátásra képes kórház közti távolságot, a telefonos lefedettséget (Kanada nem Hollandia, a marhanagy prérin több száz kilométerre is lehet a következő emberlakta település), az időjárási körülményeket (egy otthonszülési tervet a legnagyobb kanadai városban is semmissé tehet, ha olyan zivatar vagy hóvihar várható, amely lehetetlenné teszi a közlekedést, kórházba szállítást), a mentőegységek elérhetőségét, családi és környezeti támogatás meglétét és egyéb lelki és szociális tényezőket, amelyek befolyásolhatják a szülő nő állapotát és a szülés lefolyását. Kórházon kívüli szüléshez két bába jelenléte kell, egyikük a szülő nőért, másikuk az újszülöttért felel.

A kanadai bábaprotokoll szerint a kórházon kívüli szülést kizáró ok a többes (ikres) terhesség, farfekvéses magzat, 37. hét vége előtt megindult szülés, illetve 42 hetet dokumentáltan túllépő terhesség akkor, ha a magzat állapotában valami változás történt. Ellenjavallatnak számít még sok egyéb, például a méhen korábban végzett műtéti beavatkozás, kivéve az alsó szegmensű, horizontális hegű (low transverse) császármetszést; a hüvelyen végzett műtéti beavatkozás, kivéve a gátmetszést, illetve összevarrt repedést;  néhány komoly betegség, Rh-összeférhetetlenség, HIV-pozitív anya, súlyos terhességi magasvérnyomás, túl kevés magzatvíz, terminus előtti burokrepedés. (Vegyük észre, hogy szó sincs viszont anyai életkorról, rövidlátásról mint császár-indikációról stb.stb.)

Vagyis, a kórházon kívüli szülés csak a józan ész keretein belül szabadon választott dolog. A rizikós eseteket egyszerűen nem vállalhatják el a szakmai testületek keretei közt praktizáló bábák. Akiket viszont elvállalnak, azok eleve egy olyan csoportot fognak alkotni, akiknél igen jó eséllyel végigmenne a szülés mindenféle hozzáértő segítség nélkül is. A kórházon kívüli szülésre tehát nem létezhetnek "reprezentatív" vizsgálatok, a nőknek ez a rizikós esetek nélküli csoportja kórházi környezetben is kiváló szülési statisztikákat produkálna - a kérdés egyszerűen csak az, hogy minek legyenek kórházban, ha ennek nincs orvosi indoka és ráadásul ők maguk nem akarnak ott lenni. A kórházba persze be kell jelentkezniük, valamikor a 34-36. hét táján: kitöltik előre az összes kórházi felvételi papírjukat, ugyanúgy, mint mindenki más (jobb helyeken nem vajúdáskor, két fájás közt szórakoznak már ezzel), és a kórház szépen számítógépre viszi az adataikat, a bábájuk nevét, a terhességük legfontosabb orvosi információit és a szülésük várható idejét, hogy ha mégis kórházi ellátásra lenne szükség, akkor azonnal tudni lehessen, hogy ki ez aki érkezett, ki felel érte és mit tegyünk vele. 

Ezek után semmi meglepő nincs abban a kutatási eredményben, hogy ebben az alacsony kockázati csoportban a bába által kísért, tervezett kórházon kívüli szülés ugyanolyan biztonságos, mint a kórházi, sőt. Kicsit részletesebben magyarázgatva ugyanazokat a számokat az derül ki, hogy a különbségek nem a végeredményben vannak, hanem az odavezető útban. Olyan nők, akik egészségi állapotuk és az egyéb kritériumok alapján akár szülhetnének otthon is, de a kórházat választják, sokkal több orvosi procedúrán és beavatkozáson esnek át ugyanazért a végeredményért (oxitocinos rásegítés, folyamatos monitorozás stb.) és gyakrabban küzdenek szülés után komolyabb vérzéssel vagy fertőzéssel.

Baj persze bárhol történhet. A bábaprotokollban benne van, hogy mikor kell bemenni a kórházba (ahol a nő ellátását a bába folytatja, egyébként, csak ugye attól kezdve közel vannak a műszerek, közel a császározni képes ügyeletes orvos). Tervezett kórházon kívüli szülésről Manitobában akkor kell a mentőket előre értesíteni, ha a szülés helyszíne legalább 30 perc autóút a legközelebbi szakkórháztól, egyébként nem. (Lehet szörnyülködni... és nem halnak halomra a szülő nők meg a gyerekek Kanadában sem.) A problémák nem egyik percről a másikra alakulnak ki, az első korai jelre el lehet indulni a kórházba, és oda is lehet érni. A bába persze nem a család vezetékes telefonjáról értesíti a kórházi portást, hanem  adott esetben már a mentőből telefonál, a saját személyi hívójáról, amely egyből a szülészeten csörög mint kiemelt hívás, és köszönés helyett azonnal kezdheti azzal, hogy mire van szükség, hány percen belül, és mi a páciens neve akivel mindjárt megérkezik. És természetesen nem címlaphír, hogy "ismét kórházba szállítottak egy otthonszülő nőt" - erre találták fel a kórházat, hogy ha szükséges, akkor oda menjünk. (Sőt, ha nem szükséges, akkor is mehetünk: a protokoll értelmében a kórházba szállítás indikácója az is, hogy a szülő nő meggondolta magát és szeretne inkább bemenni. Senki az égvilágon nem fog megsértődni.)

Ettől azért még nagyon messze vagyunk Magyarországon... igaz? Úgyhogy, amit én az évek óta sehová sem haladó tragikomédia főszereplőinek ajánlanék, az valami olyasmi volna, hogy nézzük meg először a többi ország gyakorlatát, és határozzuk meg, hogy Magyarországon kik azok az egészségügyi szakemberek, akik most eleget tudnak ahhoz, hogy kórházon kívüli szüléseknél segédkezzenek. Akarnak-e egyáltalán ők ilyet csinálni, vannak-e kórházak, amelyek vállalnák velük az együttműködést, ki felelne ezeknek az embereknek a tevékenységéért szakmailag, ki felelne értük anyagilag? (Ausztráliában most az anyagi kérdés miatt került veszélybe a kórházon kívüli szülés egész gyakorlata.) Ha nincs ember, aki legálisan praktizálhatna, akkor nincs mit legalizálni egyelőre. Ha vannak hozzáértők, akkor ne azon vitatkozzunk, mi az, hogy "otthon" (egyszerűen nem tudok a sokkból magamhoz térni...), hanem azon, hogy akik ezt csinálnák, azok hogyan képzelik el a munkájukat és milyen törvényi és szakmai háttérre lenne nekik szükségük. Elegen vannak-e ahhoz, hogy a társadalom igényeit kielégítsék? (Ez nem akkora műsor mint látszik, Kanadában például a nők kb. 2%-a szül otthon. A bábák képzettsége és jogai nem az otthonszülést szolgálják elsősorban, hanem az orvosokról vesz le egy csomó terhet az, hogy a bábák a kórházakban saját hatáskörön belül ellátják a sok-sok normális esetet, és nem szülész-nőgyógyász szakorvos munkaidejét használjuk vérnyomásmérésre meg rutin szülésre.) Milyen képzés kellene Magyarországon ahhoz, hogy a jelenleg már praktizáló kórházi szülésznők egy részéből önálló bába lehessen? Milyen testület kérje számon a szakmai protokoll betartását?

Mi legyen azokkal, akik nem tartják be ezt a protokollt? Ne legyenek illúzióink, ez előfordul Kanadában is, máshol is. A szabadságjogok értelmében mindenki úgy hülye, ahogy akar, és törvényileg nem lehet megakadályozni, hogy egy cukorbeteg negyvenéves nő otthon akarja megszülni a farfekvéses ikreit és találjon ehhez olyan nem regisztrált vagy korábbi hasonló manőverek miatt eltiltott bábát, aki hajlandó ebben segédkezni. Senkit (szülő nőt) nem lehet akarata ellenére beszállítani valahová (egy kórházi műtőbe), ahová nem akar menni, és a segítője sem feltétlenül követ el törvénysértést. Van persze olyan ország, ahol igen, és ott ilyenkor a segítőt veszélyeztetés miatt bíróság elé állítják.

Annak örülök persze, hogy a magyarországi vitában is eljutottunk oda (is), hogy a bábaságot szakmává kellene tenni. Innentől kezdve megnézni néhány ország szakmai protokollját, képzési tanterveit, ellenőrzési módszereit stb. remélem, nem lesz olyan nagy ügy (ugye dolgoznak olyanok a minisztériumban stb., akik olvasnak angolul?) - a követelmény, hogy a bábáknak "legyen szakmakódjuk", nem olyasmi, amire Magyarország világelsőként jött rá.

32 komment · 2 trackback

Címkék: szülés orvos otthonszülés bábaság

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr11412009

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az otthonszülés Che Guevarája 2010.10.08. 08:10:22

  Szeretnék valami nagyon okosat mondani a Geréb Ágnes-ügyről, de azt hiszem, nem igazán lehet. Tegnap tüntettek az otthonszülés mellett, és közben Geréb Ágnes szabadon bocsátását követelték. Én csak azt látom, hogy nincs ez jól.   Ezt írja a...

Trackback: Otthonszülés - gyere, szavazz te is! 2010.06.15. 06:53:27

Hogy ihletet adjak a voksoláshoz, itt egy rövid kis pocakmozgás, némi aláfestő zenével. :-) Nekem az ilyesmi bizarrnak tűnt korábban (pont úgy, ahogy most az otthonszülés), de amióta Ő megszületett, titkon visszasírom ezeket az utolsó "egyben&q...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2009.09.28. 22:07:07

Nem érdeke ez sem a kórházaknak, sem az orvosoknak, sem a kórházi szülésznőknek, elvenné a bulvármédia egy jó kis gumicsontját, és még a nők többségének sem téma. (Szerintem sokáig nálunk sem lenne sokkal magasabb az arány, mint a kanadai 2 %.)

misspony 2009.11.14. 22:49:26

Bánom én, mennyi a kanadai arány és mennyi lenne nálunk, ha jómagam ide szeretnék/szerettem volna tartozni, és kizárólag a joghézagi következményektől való felelem tartott vissza attól, hogy megtegyem!
Egy kisváros történetében egy otthonszülés és annak a költött története egészen az iskolázásáig elérné a gyereket....... És akkor a védőnői és orvosi kedélyborzolást ne is nézzük.
Ahhhh, nem jó ez sehogy!

bölcsésztanár 2009.11.16. 00:04:35

Ebből a racionális nézőpontból tényleg egyszerű a megoldás. Én se értettem sokáig, hogy mit kell ennyit szenvedni, mikor számos országban réges rég megoldották. De ha végigpörgetjük magunkban néhány száz év magyar történelmét, rögtön kiderül, mi miért van. Sajnos. Én egy ideje nem is reménykedem, hogy akkora kanyart tudnánk venni, amekkora végre elvinne valami normálishoz.

steierhoffer 2009.11.22. 19:24:16

Kétszer sem ment át az üzenetem.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.22. 19:54:18

@steierhoffer: Néha szerencsétlenkedik a blog.hu - próbáld újra :-/ (Esetleg túl hosszú volt? Fogalmam sincs, hány karakterben van korlátozva a kommentek hossza.)

steierhoffer 2009.11.24. 06:06:25

Mindenekelött szeretném megjegyezni,hogy az egészségügyi rendszer ezer sebtől vérzik.Én azt gondolom, hogy marginális kérdés az otthonszülés problématikája, de kétségtelen tény,hogy annak sem jogi sem a szakmai keretei nincsenek kidolgozva. Szakmai oldaláról nézve kiemelkedően fontosnak tartom a bábaképzés helyzetét. Számomra elfogadhatatlan az, hogy nálunk a bábaképzést egy jól körülhatárolható lobby-csoport képviselje a Független Bábaszövetség vezetésével. Jogi megközelitéséhez pedig érdemes dr.Martini Jenő kollégám véleményét is megismerni:

www.martini-ugyvedi.hu/publikaciok/otthonszules.pdf

steierhoffer 2009.11.24. 06:26:28

A lobby-csoport prominens képviselője : Haas György pszichoterapeuta, dúla, a TAVAM (Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért) társelnöke, a Születés Hete kurátora, az Országos Bábaképző Intézet ügyvezetője, Az Országos Bábaszövetség szóvivője.

steierhoffer 2009.11.24. 06:52:01

Részletek az önéletrajzából: A nevem Haas György. 1955. február 28-án születtem Budapesten, a VIII. kerületi bábaképzőben. .....Az érettségi után sok mindent kipróbáltam, .... Voltam tűzoltókészülék-ellenőr, művelődési ház igazgató, könyvtáros, segédmunkás, biztosítási üzletkötő, díjbeszedő, népművelési előadó, udvartakarító és ablaktisztító, a Nemzeti Színház stúdiósa, vállaltam telefonügyeletet, árultam paprikát – amit a nagybani piacon vettem hajnalban –, magam pirította napraforgómagot a Népstadionnál, Esti Hírlapot az utcán, ..... a munka mellett végeztem el az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar szakát, ahol 1985-ben (magyar nyelv és irodalom szakos) bölcsész előadóként kaptam oklevelet.....1981-től 84-ig a Róbert Károly krt-i (ma Nyírő Gyula) Kórház Alkohológiai Osztályán dolgoztam, foglalkoztató terapeutaként. Az egyetem végzésével párhuzamosan sokféle pszichoterápiás módszerben szereztem jártasságot.... 2001 őszén megalapítottam az első Születéspénztárat, amelynek első szervezete egy meghatározott bábakör működését segítette, majd hozzáfogtam az 1993-ban alapított, de néhány év óta inaktív Alternatal Alapítvány újjászervezéséhez, aminek befejezéséig (2003. május) a kuratóriumi elnöke is voltam. Ezt követően elfogadtam az Országos Bábaszövetség (OBSZ) elnökségének felkérését a szóvivői tisztség betöltésére (2003-2007), és a Közösség a Születés Méltóságáért által alapított Országos Bábaképző Intézet (OBI) kommunikációs igazgatója lettem (2003-2007)..............

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.25. 04:27:29

@steierhoffer: Nem egészen értem, hogy milyen érvet szeretnél alátmasztani. Elolvastam a Martini-féle szöveget, és így ebben a formában demagógnak tartom, körülbelül ugyanannyira, mint a "mindenki szüljön otthon, és nem is fogja szeretni a gyerekét aki programcsászárt választ" jellegű érveléseket.

bölcsésztanár 2009.11.25. 21:11:25

@Felicitasz:
Röviden: férfiak hatalmi ellentétei olyan téma fölött, amihez sok közük nincs. Bocs.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.11.26. 11:23:31

@bölcsésztanár:
ez nem a férfiak harca, hanem marakodás a jól tejelő szülészet-nőgyógyászat szakma hálapénz újraelosztásáért...

Ha már Magyarország és otthonszülés, akkor Geréb Ágnes sem maradhat ki a hírekből:
Megkezdődött Geréb Ágnes pere
szentkoronaradio.com/belfold/2009_11_19_megkezdodott-gereb-agnes-pere

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.27. 22:24:40

@izrael miszteriuma: Úgy gondolom, hogy az úttörő fanatikusok sorsára fog jutni, vele szeretnének (és jó eséllyel fognak is) példát statuálni. A személyes véleményem róla és a munkásságáról az, hogy egyrészt tényleg fanatikus és meggondolatlan, másrészt nélküle még mindig sehol sem tartanánk az egész szülészeti és újszülöttellátás megváltoztatásában. Ez az egész helyzet nem jutott volna idáig, ha valóban szakmai érvek ütköznének, és az egyik felet nem kényszerítette volna fanatizmusba a totális ellehetetlenítés, a másik fél meg nem csinálna hiúsági kérdést abból, hogy mindenkinek velük kell egyetértenie és csak úgy jó, ahogy ők kihirdetik.

bölcsésztanár 2009.11.27. 23:20:23

@Felicitasz: @izrael miszteriuma:
Nagyon sajnálom, hogy idáig fajult. Tipikus kettős mérce, ha össze lehet hasonlítani Geréb Á. perét egyéb születés körüli műhibaperekkel. Én csak az indexen olvastam, de már rögtön írták is, hogy kórházi orvosok simán praktizálnak tovább, még ha emberhalál is lett a hozzá nem értésükből. Ennyit a magyar jogállamiságról, de ne is folytassam, nincs sok értelme. Nagyon drukkolok neki, hogy ne csináljanak belőle példát.

misspony 2009.11.28. 22:03:31

És G.Á-t simán magára is hagyták azok, akik vele együtt az otthonszülést, mint "foglalkozást" művelik. Nem az Alternatal az egyetlen otthonszülést támogató alapítvány és születésház.....

Annyi a "miért" ebben az ügyben!

izrael miszteriuma (törölt) 2009.11.29. 08:14:09

G.Á. szakmailag abszolute pancser, sikerének titka, szerintem kizárólag sajátos személyiségében rejlik. Magam több olyan esetéről is tudok, amikor az anya és a csecsemő életét kizárólag a kórházban történt gyors beavatkozás mentette meg. Van pl. egy orvos(!) ismerősöm, akinek születendő gyermekét majdnem eltette láb alól, de ez nem ingatta meg a bizalmat benne, utána is hozzá járnak...

misspony 2009.11.29. 13:08:50

@izrael miszteriuma:
Végül is megértem, hogy ennyi tapasztalattal a hátad mögött már bátran mered pancsernek nevezni!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.29. 14:27:32

@izrael miszteriuma: Az, ha egy otthonszülésnél valakinek az életét gyors kórházba szállítás menti meg, nem jelenti azt, hogy az otthonszülésnél segédkező személyzet pancser volt szakmailag. Ez egy népszerű érv, csak az vele a baj, hogy nem igaz. A kórház azért van kitalálva, hogy oda menjünk ha gond van, és gond mindig lehet. A segítőnek az a feladata (többek közt), hogy felismerje, hogy itt már kórházra van szükség (ezek után pedig nyilván életbevágó fontosságú lesz odamenni). Konkrét emberek mindig lehetnek pancserek, akár kórházban, akár kívüle, de ez nem függ össze a kórházi segítséggel mint olyannal. Nem ismerem Geréb Ágnest, ezért szakmailag nem is mernék róla véleményt mondani. Ina May Gaskint sem ismerem például, de mondjuk ő egy nemzetközi hírű szakember, akit senki se merne pancsernek nevezni - ugyanakkor neki is van kórházba szállítási statisztikája, néhány százalék császáraránnyal. Otthonszülésnek indult sürgősségi császár önmagában semmit nem mond el a segítő hozzáértéséről.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.11.29. 22:20:50

@Felicitasz:
Az a baj, hogy nem ismerte fel időben a vészhelyzetet, és késlekedett, valamiért presztizskérdést csinált a dologból, és túllépte saját szakmai kompetencia határait.
A történetek különben mind jól végződtek...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.29. 23:25:30

@izrael miszteriuma: Nekem ezzel az a problémám, hogy pont ugyanezzel a definícióval és mércével már elég sok kórházi orvos is sitten lehetne emberölésért (nem ismerte fel, késlekedett, presztízskérdést csinált, túllépte...). Ha ez bűncselekmény, akkor vonatkozzon mindenkire. Nem ártana társadalmilag újratárgyalni azt a kérdést se, hogy pontosan kik az orvosok, miért fizetjük őket és mit várunk tőlük, mit tanultak, mire képesek és mire nem, mi az ami belevetítés ebbe az egészbe, és mi az, ami viszont kutya kötelességük.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.11.30. 21:01:58

@Felicitasz:
Egyik közeli ismerős pár 9 hónapig járt Ágnes asszony szeánszára, majd amikor elérkezett az óra személyesen megjelent G.A. - ami nagy kegy, mert, akárhová nem megy el, néha távirányítással vezette le a szülést a segédszemélyzet. Ezekután az asszonyka fél napig csak megrekedt a folyamatban, és végkimerültség állapotába jutott. Amikor dolgavégzetlenül bevitték a kórházba, ott hamar megszületett a gyermek. A probléma nagyon prózai volt, a 9 hónapos tanfolyam, és a személyes jelenlét nem volt elég, hogy rájöjjenek arra, a kismama amikor erölködni kellett volna, akkor ellazult és viszont...
Egyébként más blogon is dúl a vita a témáról, már 155 hozzászólás érkezett, ha valakit érdekel.
elofolyoirat.blog.hu/2009/11/30/gereb_joslat_epul_a_maglya

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.12.01. 03:02:57

@izrael miszteriuma: Igen olvastam. Úgy gondolom, hogy pont ezek azok az érvek/viták, amik nem visznek sehová, ugyanez megy lassan tíz éve, minden előrelépés nélkül. A szakmai protokollt kéne megvitatni, az igényeket, a valós lehetőségeket, az ÁNTSZ-engedély mibenlétét és megszerzésének szakmai feltételeit, és hogy egyáltalán volna-e olyan kórház, amely hajlandó otthonszülés kísérését vállaló személyzettel együttműködési szerződést kötni.

zzzsuzsa 2009.12.03. 21:24:36

Felicitasz! Teljesen osztom a véleményedet abban, hogy el kellene kezdeni beszélni a valós igényekről, lehetőségekről, szakmai szervezetek lehetőségeiről, jogi szabályozásról, emberi jogok pl, az anya természetes jogáról abban, hogy hol és hogyan akarja világra hozni a csecsemőjét! Geréb Ági tényleg elindított valamit, valami fontosat, csak persze több okból is nagyon egyedül maradt ebben. Nem tudom, mi lett volna, ha nem ütközik ekkora ellenállásba és kap szakmai segítséget, együttérzést, és hát persze, az sem ártott volna, ha eszközöket is, amik megkönnyítették volna a munkáját. Én is azt érzem, hogy a nagy egyedül létben egyedül vállalt fel sok sok száz emberi életet és ez számomra ijesztő. Azt mesélték ismerőseim, hogy egyik helyről a másikra megy át, egyszerre két szülésnél is jelen kell lennie. És így is vállalja. A másik oldal pedig tényleg az, hogyha bemész egy hagyományos kórházba, részt veszel a havi vizsgálatokon, ott is látod, hogy mi van! Rengeteg szülő nő, az I. női klinikán Orvos hallgatók 4-en 5-en vannak jelen a szülésednél(adott esetben), vagy az orvos ráun, hogy túl hosszan vajúdsz és szabályosan kinyomja belőled a babát. Szóval két véglet, amit én, meg sokan nem szeretnénk soha átélni. Tényleg! Mikor lesz már Magyarország is olyan mint Kanada (legalábbis ebben a kérdésben) vagyis mitől más Kanada és miért nem tudunk valami hasonló megoldást találni itthon is?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.12.04. 23:08:48

@izrael miszteriuma: Ennek az elolvasása után az ember tényleg nem érti, hogy ebben mit nem lehet hivatalos részről felfogni. (Én amúgy se értem, már 2006 tele óta nem értem; akkor kezdtem el a témával komolyabban foglalkozni.)

izrael miszteriuma (törölt) 2009.12.08. 14:58:12

@Felicitasz:
A nyilvánosságra került műhibák jogkövetkezmény(telenség)eit tanulmányozva meglepő a bíróság álláspontja. Két eset lehetséges: vagy Geréb Ágnes ügyét ítélik meg túlzó szigorral, vagy az összes többit érthetetlen engedékenységgel.
nol.hu/velemeny/20091208-napirend_utan

izrael miszteriuma (törölt) 2010.02.17. 19:33:32

Az otthon szülés szabályozásával évek óta próbálkoznak, de érdemi eredményt még mindig nem lehet felmutatni. A TASZ már járt az Alkotmánybíróságnál, és Strasbourgban is próbáltak érvényt szerezni a nők szabadságjogainak, az egészségügyi minisztérium pedig már megkapta a felhatalmazást, készül a rendelet.
index.hu/belfold/2010/02/17/ezt_mar_horvath_agnes_se_birta_szo_nelkul/

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.03.29. 21:51:20

Bréking nyúz, nincs hová írjam: megyek majd egy konferenciára és ma megtudtam, hogy Marsden Wagner férfi :-D

bonyolult 2010.04.10. 05:57:38

RE: steierhoffer 2009.11.24. 06:26:28
Steierhoffer, úgy néz ki, mintha nagyon képben lennél, de nagyon nem - évekkel le vagy maradva infókban, és csúsztatsz is.

Haas György már régen nemhogy nem társelnöke, de nem is tagja a TAVAM-nak, nem tagja vagy szóvívője a Bábaszövetségnek, a Születés Hete Egyesületnek is más már az elnöke.... Az Országos Bábaképző Intézetről friss infót nem tudok, de gyanítom, hogy onnan is visszavonult.
süti beállítások módosítása