Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Egészségügyi séták Kanadában - 4. Szülés kórházon kívül és kórházban

2010.05.17. 00:05 Felicitasz

Egy otthonszülésnek szükséges, de nem elégséges feltétele az, hogy valaki otthon akar szülni. Az otthonszülés szándéka fennállhat már a terhesség első percétől kezdve, de "tervezett otthonszülésről" csak a 37. hét után lehet beszélni: az csak a terhesség legvégén dől el, hogy a baba nem lesz koraszülött, illetve hogy nincs-e olyan körülmény (harántfekvés, magas vérnyomás stb.), ami eleve kizárja az otthonszülést.

A terhességemet orvosi szempontból teljesen eseménytelennek lehetett nevezni.  A terheléses vércukorszintmérés kivételével a protokoll összes vizsgálatát elvégeztettem (két vérvétel, két ultrahang és az összes rutin ellenőrzés), mindig minden rendben volt.  A terhesség persze meglátszik az ember szervezetén és laboreredményein (nincs olyan terhes nő, akinek minden lelete határértékeken belül esik) - nálam ez abban nyilvánult meg, hogy a 30. héthez közeledve vasat már tényleg csak nyomokban tartalmaztam és bábai tanácsra szedni kezdtem egy recept nélkül kapható generikus vasszulfát-készítményt, illetve az egyébként is alacsony vérnyomásom újabb rekordokat döntött, de ez azon kívül, hogy bármikor, bárhol el tudtam aludni, nem okozott panaszokat (75/50 körüli értékekkel vidáman éltem az életemet). 

Az utolsó hónapban az egyik ellenőrzésre nem a bábaközpontba mentem be: a fő bábám, Leigh, kifejezetten az otthonszülés miatt jött ki hozzánk. Elvégezte rajtam az épp esedékes rutin vizsgálatokat, aztán megnézte a lakást, hogy mit hová tegyünk majd át, mekkora hely van, milyen közel van a hálóhoz a konyha, a fürdőszoba (nagyon...  de ha egy hatalmas házunk lenne, akkor ugye nem feltétlenül), mit szerezzünk még be, hol vannak konnektorok, milyen a világítás.

Aznap hozta el a műszerek első felét: nagy doboz volt, és végig is beszéltük, hogy mi van benne és miért. A műszerek másik felét meg akkor hozta volna, ha tényleg itthon lett volna szülés. A dobozban minden volt, inkubátort és defibrillátort kivéve: előre elmondták, hogy az otthoni szülés egyetlen valódi kockázata az, hogy  ha tényleg nagy baj van, akkor esetleg nem tudják a babát újraéleszteni. Egy rendes defibrillátor használatához egy lakásban nincsenek meg a technikai feltételek, és ahhoz képest meg annyira ritkán van rá szükség még a kórházi szüléseknél is, hogy semmi értelme az utcán közlekedni vele és otthonszülésekhez hurcolászni. Aki otthon szül, az tisztában van vele, hogy abban a rendkívül ritka esetben, amikor nagyon nagy baj van, akkor jobban járt volna a kórházzal.

Az átlagos egészséges nő minden más esetben gond nélkül szülhet otthon. (Az "átlagos egészséges nő" fogalma természetesen definíció kérdése, de ahogy már korábban is szó volt erről, az ajánlások nem arra vannak kihegyezve, hogy az illető hány éves, és hogy mekkora a baba, és hogy az előző terhesség császárral végződött-e. Ezek is számítanak, de nem ez dönti el, hogy egy terhesség/szülés simának néz ki, vagy beleesik egy kockázati csoportba. Jó eséllyel kizáró ok lesz viszont asztma, cukorbetegség, epilepszia, sarlósejtes vérszegénység, ikerterhesség, fenyegető koraszülés, bármilyen probléma ami a korai lepényleválás kockázatát megnöveli, és még egy sor ilyesmi. Elöl fekvő - a méhszájat részben vagy egészben fedő - méhlepény, vagy harántfekvéses baba helyből kizáró ok, mert ez mind a kettő császár, ha a fejünk tetejére állunk, akkor is. Farfekvéses baba nem feltétlenül kizáró ok, de többnyire igen, mert bármi egyéb kisebb probléma társul a farfekhéshez, a kettőt együtt már egy bába sem fogja otthonszülésre bevállalni.)

A szokvány szüléseknél igazán számító faktor egyébként a fertőzési kockázat mértéke, és ebből a szempontból otthon szülni biztonságosabb: egy lakásban mindig kevesebb antibiotikum-rezisztens szuperbaktérium van, mint egy kórházi osztályon. Amúgy pedig egy szokvány szüléshez minden szükséges kellék bepakolható egy-két nagy dobozba. Elképesztő volt végigbeszélni és megnézegetni a kelléktárat: van infúzió, injekciós oxitocinsegédlet, minden elképzelhető egyéb injekció vészhelyzetekre, oxigénmaszk, vérzéscsillapítók, burokrepesztéshez tűk, doppler amivel szívhangot lehet figyelni, vérnyomásmérő, millió steril kesztyű, papírvatta, babamérleg, nyákleszívó, K-vitamin szuri, antibiotikumok, és biztos még ezer dolgot kihagytam. Végeznek gátmetszést ha kell, és össze is tudják varrni. Ha nagy repedés van, akkor azzal be kell menni a kórházba, hogy összeszereljék, de az átlagos eseteket összevarrják a bábák - már ha kell egyáltalán varrni. Nem igaz, hogy első szülésnél kell gátmetszés (Kanadában a kórházi szüléseknél is nagyon alacsony százalékban vágnak), de ha muszáj, akkor muszáj.

Azaz, egy otthonszüléshez is rendelkezésre állhat minden, ami kell - csak ha megvan a törvényi háttér, akkor tudjuk, hogy mikor lehet és mikor nem, illetve bizonytalan esetben kitől milyen papír kell. Előre tudom, hogy két ember lesz itt, egyikük értem felel, a másikuk csak az események vége felé érkezik majd meg és ő felel a gyerekért, továbbá megvan a protokoll, ami számonkérhető. Végül nem itthon szültem, de nálam maradt a kitöltetlen dokumentáció (a formanyomtatványok), és meg is tarthattam, nagyon komoly. Mindent jegyzőkönyvbe kell venni, ugyanúgy, mint a kórházban, a bábáknak ugyanúgy megvannak a saját szakmai szabályaik, hogy mit hogy kell csinálni, mint az orvosoknak, és a kórházba bemenésre is megvannak a koreográfiák: mindenki minden percben tisztán lát, hogy mi zajlik, ki döntött és ki a felelős.

Szóval, a szülésfelkészítésen kívül volt egy teljesen szakmai és technikai jellegű itthoni felkészítés is, nagy-nagy alapossággal. Nagyon jó volt, és nagyon jó volt átolvasni a kitöltetlen dokumentációt: valahogy akkor döbbentem rá, hogy a szülés orvosi értelemben is milyen komoly dolog, és egek, mennyi mindenre figyelni fognak azok, akik itt lesznek velem. És utána itt volt a nagy doboz lezárva a nappaliban, és a férjem meg én tudtuk, hogy mostantól bármi történik, itt van a felszerelés fele, vagyis minden, amire alapesetben szükség lehet (a felszerelés másik felében vannak például a csak egészségügyi dolgozó által birtokolható és tárolható gyógyszerek, a bába saját eszközei és a műszerei stb.)

A tervezett otthonszülés egy terv, semmi több: végig opció volt, hogy "á, meggondoltuk magunkat, mégse otthon akarjuk" és nem sértődött volna meg senki. Meg persze vajúdás közben is bármikor be lehet menni a kórházba: azért is, mert én hirtelen úgy érzem, hogy mégis ott érezném magam nagyobb biztonságban, meg azért is, mert van a kórházi transzfernek valami orvosi indoka. Ez lehet csak annyi, hogy olyan fájdalomcsillapítás kellene, ami csak kórházban érhető el, de az is, hogy tényleg adódik valami probléma. Vagy éppen rendben lemegy a szülés, de az elfogadhatónál nagyobb a vérveszteség, vagy a gátrepedés olyan, hogy csak kórházban lehet megfelelően összevarrni, vagy a kisbabának lenne szüksége a biztonság kedvéért 10-20 óra megfigyelésre, vagy akármi efféle.


A kórházba szállítás legritkább esetben jelent sürgős vészhelyzetet. Mivel otthonszülésnél nem az van, hogy az ember egyedül van és időnként ránéznek, hanem folyamatosan jelen van valaki, ezért sokkal hamarabb észreveszik a problémát is: ha valaki már két órája csak engem figyel, akkor bármi változás van az alapállapotomhoz képest, az azonnal feltűnik. Úgyhogy többnyire ha kórház kell, akkor még be lehet menni saját autóval vagy taxival, és nagy baj kell már ahhoz is, hogy mentőre legyen szükség. Olyankor viszont a bába hív mentőt, nem családtag, és nem az én vezetékes telefonomról, hanem a saját hívójáról, tehát ez ilyenkor kiemelt hívás, és a bába csak bemondja a címet, meg hogy szülés, és rögtön kezdheti a pontos szaknyelvi tájékoztatást, hogy mi a helyzet, a mentő milyen problémára készüljön, és melyik kórházba fogunk menni. A kórházat már a mentőből hívják fel, és ez a telefon közvetlenül a szülészeten csörög ki: mire a mentő odaér, a kórház már tudja, hogy mire van szükség és kire.

Nyilván nem lesz címlaphír az, hogy "ismét kórházba vittek egy otthonszülő nőt". Magától értetődik, hogy ha kell, akkor bemegyünk a kórházba, de addig is a kórház minden percnek örül, amit nem ott töltöttem.

A kórházaktól viszont nem kérhetünk lehetetlent, ha valós szakmai együttműködést szeretnénk. Vagyis, otthonszülési szándék ide vagy oda, a kórházba mindenkinek kötelező a terhesség 30. hete körül beregisztrálni.

A regisztráció két részből áll, papírmunka és interjú. Megkaptam a nagy paksamétát, hazahoztam és elolvasgattam a reggeli kávém mellett: volt benne egy részletes tájékoztató a kórház szülészetéről, a szabályokról, vizsgálatokról stb., és ami kitölteni- meg aláírnivaló volt kórházi felvételről, azt előre megcsináltatják és le kell adni. Azaz, nem két fájás között szórakozunk a biztosítási kártyám számával meg anyám nevével: a tényleges kórházi felvételkor már csak a befekvés tényét és időpontját rögzítik, illetve írom alá.

(Amíg a kórházban voltam, kétszer kellett tollat vennem a kezembe: aláírni ott helyben az epidurált, hogy én kértem és tudok róla, hogy mindjárt megkapom; meg aláírni a császárt, hogy volt közöm a döntéshez, megkaptam a tájékoztatást és ezennel felhatalmazom az éppen ügyeletes dr. Denise Campeau-t, hogy legjobb tudása szerint elvégezze a műtétet. Nem sürgettek, megvárták, amíg elolvasom. Nyilván, ha vészhelyzet van, akkor nem udvariaskodtunk volna, de mi még időben döntöttünk a császár mellett, és a döntésnek ott és akkor pont ez volt az egyik indoka, hogy inkább nem várunk vészhelyzetre, jobb, ha nekünk is tiszta a fejünk és tudjuk, hogy mi zajlik.)

A 38. héttől a bábák beküldik a kórháznak a vizsgálati eredményeim másolatát, az ultrahangot arról, hogy milyen fekvésű a baba, hol a méhlepény, mik a friss nst (ctg) eredmények - ha vannak -, vagyis, elküldenek egy részletes anamnézist és minden információt, amire az ügyeletes orvosnak szüksége lehet, ha szülés közben kellene az ő jelenléte.

A kötelező előregisztráció előnye az, hogy mire én megérkezem a kórházba, már számítógépben van az összes adatom, meg az allergiáim, meg hogy milyen extra ellátást fedez a külön biztosításom, továbbá hetekkel szülés előtt józan állapotomban van időm nyugodtan végigolvasni - sőt, a férjemnek is -, hogy mit írok alá és milyen jogaim vannak, meg nekik milyen kötelességeik. A kitöltött papírokkal egy megadott időpontban be kellett menni a szülészetre. Ott az egyik nővér leült velünk egy irodában, átnézte a papírokat, feltett még egy csomó kérdést, kitöltötte a megjegyzés rovatokat és válaszolt a mi összes kérdésünkre is, és kaptunk mindenféle tájékoztató anyagokat szoptatásról, szülés utáni depresszióról, újszülöttellátásról, fejlődési mutatókról és még sorolhatnám.

Mindenkit nagyon érdekelt, hogy van-e kapcsolatháló körülöttünk; se a bábák, se a kórházi interjú készítője nem mulasztotta el megkérdezni, hogy ha nincs itt családunk, akkor kire számítunk aki segíteni fog nekünk, vannak-e barátaink, ismerőseink, tudjuk-e, hogyan megyünk majd haza a kórházból, illetve otthonszülés esetén mi lesz, amikor a bábák hazamennek, ki fog főzni és takarítani. Elég meggyőzőek lehettünk a válaszainkkal, mert amúgy az ajánlások értelmében a bevándorlókhoz, külföldiekhez a kórházak rutinszerűen ki szoktak küldeni egy szociális munkást az első héten, hogy ellenőrizze a körülményeket és általában azt, hogy akik itt vannak idegenben egyedül, azok hogyan boldogulnak az újszülött kisbabájukkal.

A szülészeten havonta egy este van idegenvezetés is, nagyon nehéz bejutni, de nekünk az utolsó pillanatban sikerült szeptemberben. Hat párt fogadnak turnusonként, két turnus van, és ha nem jut hely, akkor csak a következő hónapban van legközelebb lehetőség. Volt egy időszak, amikor szeptember 20-ára számolták (ultrahang alapján) a szülésem várható időpontját, és kérdéses volt, hogy van-e értelme bejelentkezni a szeptember 19-én este tartott idegenvezetésre. Mivel azonban se júliusban, se augusztusban nem volt esélyünk bejutni, úgy voltunk vele, hogy bejelentkezünk, és legfeljebb maradunk is ott utána a helyszínen :-). Aztán persze nem így lett: szeptember 19-én este nyugodtan hazamentünk, miután megnéztük a szülészetet az elszeparált vajúdóhelyiségekkel, egyágyas, saját fürdőszobás, kvázi-hangszigetelt ajtós szülőszobákkal. Átvittek bennünket az újszülöttosztályra is. Attól kezdve volt fogalmunk róla, hogy mi hol van, és láttuk, hogy még ha nem is otthon szülök, a kórház sem lesz rossz hely.

Ez után az este után pedig már csak vártunk, vártunk.

68 komment · 1 trackback

Címkék: szülés orvos kanada otthonszülés terhesgondozás felicitasz bábaság

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr731978102

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Otthonszülés - gyere, szavazz te is! 2010.06.15. 06:52:42

Hogy ihletet adjak a voksoláshoz, itt egy rövid kis pocakmozgás, némi aláfestő zenével. :-) Nekem az ilyesmi bizarrnak tűnt korábban (pont úgy, ahogy most az otthonszülés), de amióta Ő megszületett, titkon visszasírom ezeket az utolsó "egyben&q...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enahma 2010.05.18. 21:34:02

Na, csak hogy kötekedjem: az első terhességemnél minden leletemen minden a határértéken belül volt.
Igaz, a másodiknál már voltak kilengések. :-)

pizzafutár 2010.05.18. 22:02:55

@Enahma: Tegnap este, mikor először olvastam, már majdnem belém bújt a kisördög, hogy ugyanezt leírjam :-)))))) Mindkét gyereknél szuper volt a vérképem. Az elsőnél szedtem terhesvitamint, a másodiknál semmit, csak előtte meg az első trimeszterben a folsavat. A vörösvérsejtszámom is tökéletes volt. Szülés után is. Magnéziumot csak a keményedések miatt szedtem. Az első gyerek fejlődési rendellenességének az okát sosem fogjuk megtudni. Mindenesetre sosem bocsátottam volna meg magamnak, ha itthon szülöm meg, pedig ésszel tudom, hogy a szülésnek semmi köze nem volt a betegségéhez. A második szülés jobban hasonlított mindenben az elképzeléseimhez, kórház, ugyanakkor a lehetőségekhez képest maximális szabadság, választott orvossal, szülésznővel. Egyébként a szülésznők itt is párban vannak, az egyik nst-met az a szülésznő csinálta, aki akkor lett volna, ha az első nem ér rá, vagy bár mi más közbejött volna. Végül a választott szülésznővel szültem.

Jó volt olvasni ezt a részt is, várom a folytatást!

foreigner · http://foreigner.blog.hu 2010.05.18. 22:18:00

Nem vagyok otthonszüléspárti, de ha már az, akkor ez igazán rendes rendszernek látszik. Igazán kulturált, jól megkomponált, összeszokott gárda lehet. Valahogy így kellene máshol is.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.05.19. 13:37:13

A pozitív külföldi példákat mindig örömmel olvasom, mert nem sokat tudunk róluk itthon. Nagyon vágyom rá, hogy itthon is megvalósítsuk ezt. Sajnos az a gyanúm, nem csak a törvényeink elmaradottak, mi, nők is közreműködünk abban, hogy hagyjuk magunkat megfélemlíteni, kórházba zavarni, és mindenféle felesleges orvosi, technikai varázslásnak kitenni (rutin gátmetszés, oxitocin, burokrepesztés, stb.).

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.19. 14:33:32

@Enahma: @pizzafutár: Gratulálok a hibátlan leletekhez! :-) (A biztonság kedvéért rákérdezek, hogy tényleeeeg??? Nem csak vérképről beszéltem, hanem "laboreredményekről" meg "leletekről" úgy általában: vizeletteszt még nyomokban se mutatott fehérjét a 40. héten se? Vérnyomás mindig ott ahol lennie kell? Súlynövekedés pont a te induló testsúlyodra vonatkozó átlagos alsó-felső határ közt? Ha valóban igen, akkor ti ketten vagytok az első két ilyen eset akikkel találkozom - na nem mintha akkora gyakorlatom lenne bármiben is :-). Egyszerűen arról van szó, hogy van egy ökölszabály-lista "leletek amik miatt ne aggódj" címmel, és tényleg ezt olvastam, hogy nincs olyan terhes nő, aki MINDEN kategóriában tankönyvi számokat képes produkálni: valami teret adni kell a normalitásnak is ;-)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.19. 15:13:05

@Tündér a varázspálcával: Én is vágyom rá - és továbbra se szimplán az "otthonszülésre", hanem a választhatóságra, meg a rengeteg információra ami szükségszerűen együttjár vele. A nőknek alig néhány százaléka akar tényleg otthon szülni (Kanadában is legfeljebb 2-3% körül), viszont arra széles körben igény lenne, hogy amikor az orvostudomány kínálata nem feltétlenül szükséges, hanem csak lehetőség, akkor akként is legyen kezelve (és igen, burokrepesztés és oxitocin a tipikus példák).

bodza80 2010.05.19. 17:59:55

Azért Magyarországon is alkotmányos joga van a nőnek, hogy ott szüljön, ahol szeretne, ahol biztonságban érzi magát. A bábák szerintem megadják ehhez a kellő mennyiségű információt is, és látszódik is, hogy a kismamák körében nagyon népszerű pl. az Alternatalosok információs hete, mindig rengetegen vannak, és csak töredékük akar otthon szülni.
A hiány a jogalkotónál van, hogy a bábák helyzetét rendezze, de amíg ilyen tesze-toszák a bürokratáink, ilyen erős a szülész lobby, vagy esetleg egy politikus-feleség nem szeretne otthon szülni, nem sok esély van.

sandals 2010.05.19. 18:18:15

A masodik lanyomat 6 hete szultem szinten Kanadaban.kicsit felve indult a tortenet,uj orszag,stb.A 6. heten kerestem fel a nogyogyaszati rendelot ahol kb 5 het mulva adtak idopontot.Nekunk nem ajanlottak babat,gondolom azert mert errefele ritka az idegen orszagbol jovo.A terhesgondozas hasonloan mukodik mint Magyarorszagon,viszont csak egyetlen egy Uh van, a 18-20. het kozott.A baba nemet nem mondjak meg,csak ha sajat koltsegre felkeresek egy 3d-s vagy 4d-s uh rendelot cirka 150 dollarert.Bar nagyon kivancsiak voltunk megis ugy dontottunk,ennyi penzt nem adunk erte.Igy hat meglepetes volt.
A szulest teljesen maskepp eltem meg itt.Mar neha azt ereztem tul sokat torodnek velem.A korhazi tartozkodas 2 nap.A noverekrol csak jot tudok mondani.Egy percig sem ereztem azt hogy teher lennek a szamukra,mint az elsonel Mo.-on.Kulon volt szoptatasi tanacsado,akit gombnyomassal barmikor hivhattam.Mar ott felkeresett a vedono es a hazateres utani napon jott vizitre.Az elso ket hetben 2-3 naponta jottek,megmertek a bebit,segitettek a szoptatasban,erdeklodtek a hogyletem felol.

Gyakran olvasom az irasaidat,varom a folytatast!

bodza80 2010.05.19. 19:05:34

Ahogy gondolkodtam az írásodon, arra jutottam, hogy iagazd van mégis: nagyon nagy az információhiány Mo-n. Ha már valaki eljut a bábákig, az megkapja az infókat, de én is teljesen véletlenül hallottam "hiteles" forrásból az otthonszülésről. Amig csak a médiumok fröcsögő cikkeit olvastam, azt gondoltam, hogy hát jó lenne szabályozni a dolgot, meg milyen bátor lehet az a nő, aki ezt vállalja, de én? Én soha nem merném. Pedig én is csak infó-hiányban szenvedtem akkoriban. Aztán visszakaptam a testembe, a nőiségembe vetett hitet, és elhittem, hogy a babámat akár egyedül is képes lennék megszülni. Csodálatos dolog erre a felismerésre jutni! Ajánlom mindenkinek A születés művészete c. könyvet, sokat segít ebben!

pizzafutár 2010.05.19. 21:16:55

@Felicitasz: Végiggondolva: laborok tökély, vizelet tökély, vérnyomás alacsony, de az alapból is az, mint nálad, elsőnél minden UH tökély, másodiknál a 30. hetinél kisebb növekedést mutatott a baba, de valószínűleg elmérték, mert 38. hétre épp akkora súllyal született, mint az első 40. hétre. Na, a súlyom, az gáz. Legalábbis az itthoni ajánlások szerint. Elsővel 27kg, amit 2 év alatt adtam le, másodikkal 22kg, ami egyelőre teljes terjedelemben rajtam van, szenvedek is tőle derekasan. Ugyanakkor anyukám is ilyen volt. Alapból piszkafa, velem 22kg-t szedett fel, aztán le is ment róla teljesen.
Amivel végül is senki nem foglalkozott komolyan, mert a normalitáson belülinek ítélték: az elsővel az elején görcsöltem, a másodikkal a végén sokat keményedtem. Az elsőnél még hányingeren sem volt, a másodiknál igen, de egyszer sem hánytam. Bizonyára ezért is sikerült ennyit felszednem. :-)

pizzafutár 2010.05.19. 21:19:19

@sandals: Ez a gombnyomásra szoptatási tanácsadó szuper lehetett! Most sok segítséget kaptam én is a kórházban, de a manó is vehemensebben akart szopni, mint az első. Most már alig van tejem, 50ml/nap, de úgy döntöttem, mégis nekifutok még egy kapszula kúrának, hátha a két héttel ezelőtti 200ml/napot el tudom még egyszer érni. Aztán egy hónap múlva már jön a barack, alma stb. Nagyon izgi lesz, de ez már nem ide tartozik :-)

pizzafutár 2010.05.19. 21:25:44

@Tündér a varázspálcával: Ez szerintem nagyon igaz. Én a másodiknál azért nem tudtam alternatívban szülni, mert nem tudtam elengedni magam, nem tudtam elhinni, hogy mindent lehet. Így sem volt vágás, de normál szobában szültem, a vajúdás, meg utána az együttlét hármasban, szopival az alternatív szobában volt. Hangsúlyozom, nem sürgetett senki, sőt, próbáltak mindenben segíteni, ültem kádban is, nekem nem ment. Itthon meg hülyére idegeskedtem volna magam. Az, hogy megkaptam a babát, sőt két nyomás között megfoghattam a fejét, mikor már kint volt, hatalmas élmény volt. Az elsőnél varráshoz adták a babát, figyelem elterelőnek. Én meg annyira kész voltam, hogy visszaadtam és hónapokig furdalt a lelkiismeret. Szoptatás a szülőszobán ott fel sem merült. A másodiknál rutin oxytocin sem volt. És persze ezt a szülészetet kell feltétlenül bezárni... :-((((((((

izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.20. 00:30:03

Már megint ez a Geréb, rosszkor volt rossz helyen, avagy Magyarország még nem Kanada...
Rendőrség nyomoz az újabb otthonszülési ügyben www.hir24.hu/baleset-bunugy/69164/rendorseg-nyomoz-az-ujabb-otthonszulesi-ugyben.html

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.20. 00:44:09

@izrael miszteriuma: Igen, tegnap óta ettől az MTI hírtől zeng a magyar sajtó. És amíg nem lesz törvényi szabályozás, még jópár ilyen hírt fogunk olvasni, és amíg nem lesz törvényi szabályozás, nagyon nehéz lesz a felelősség kérdését is tisztázni, mert azt a törvényt, ami nincs, megszegni sem lehet, ugye.
Írjuk alá ezt a petíciót, és akkor talán lesz törvény, ami lehetőséget ad, ha van értelme, és korlátoz, ha annak van értelme, közben pedig jó lenne, ha egy jogállamban mindenkinek kijárna a tisztességes eljárás (ide beleértbe nemcsak Geréb Ágnest, hanem mondjuk a mentő személyzetét is, akik lehetetlen helyzetbe kerülhetnek egy ilyen ügy kapcsán).
Szóval, sok-sok aláírást ide:
www.petitiononline.com/szul2010/petition.html

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.05.20. 21:39:05

@Felicitasz: Igen, igen, igen! Úgy érzem, itthon van egy óriási igény a háborítatlan szülés lehetőségére, amit Geréb Ágnesen kívül nem sok kórház tud biztosítani. Magyarul: van egy igény, amit épp a szakma nem elégít ki.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.05.20. 21:43:08

@bodza80: Egyetértek, valóban, azzal, ha a bábáknak törvény adta lehetőségük lenne kórházaktól függetlenül praktizálni, és választhatók lennének, mint az orvosok, megoldódna a helyzet. A szülészek persze miért is mondanának le a hálapénzről? Meg a jól begyakorolt high-tech szüléseikről?

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.05.21. 11:24:51

@pizzafutár: Szerencsére azért hazánkban is vannak pozitív példák, én például bababarát kórházban szültem (Szent István), fogadott bábával, és nagyon szép emlékeink vannak róla a férjemmel. Lassan indult a szülés, mégse volt oxytocin, csak egy ballon. A teljes sztori a blogomban olvasható.

bes3 2010.05.25. 18:09:26

hogy a kisördögséget folytassam: láthatunk egy kórházi szülést otthon :)

Engem kiborítana ha vajúdás alatt valaki 2 órát ott lenne folyamatosan. Na más sem hiányzik :) (apát kivéve)

persze nem vagyunk egyformák.

BTW a defibri nagyon kicsi, nem lenne gond vinni.

Intubálni tud a gyereket ellátó szakember?

Szondázás? csak hogy a hazai témáknál maradjunk ...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.25. 20:35:58

@bes3: Bárkit ki lehet küldeni a másik szobába, ugyanakkor nem olyan nagy baj, ha aktív vajúdási szakaszban nem abból áll a személyes figyelem, hogy valaki óránként benéz.
Hordozható defibrillátor lassan laikusoknál is van, és nyilván befér a bábaműszerek közé is, de az eddigi kutatási eredmények arra utalnak, hogy a hordozható defibri nem ér semmit. Ami viszont be van rögzítve a falba, az nem annyira hordozható, és a mérete is problémás.
Intubálni rendes kórházi szülés alkalmával is nagyon ritkán kell - egy amerikai vizsgálatban a különösen rizikós csoportban is csak a babák 12%-ának volt rá szüksége, de ebben a csoportban már koraszüléstől kezdve minden volt. Amúgy altatásos császárnál a nőt, illetve alap újraélesztésre (légcsőtisztításra, maszkos lélegeztetésre stb.) nem reagáló újszülöttet kell intubálni. Minden eddig felsorolt esetben kórházban, de szélsőséges verzióban is minimum mentőben vagyunk addigra, vagyis a kérdés akadémikus. Szerintem arra gondolsz, hogy aki otthonszüléshez kimegy, az tud-e újraéleszteni (újszülöttet is). Tud.
Ha szondázás cím alatt nyákleszívásra meg a légutak átjárhatóságának ellenőrzésére akartál rákérdezni, akkor igen, persze: a posztban is benne van, hogy a nyákleszívó az alapfelszerelés része, a nyákleszívás rutineljárásnak számít.

bes3 2010.05.25. 23:23:40

@Felicitasz:
szerinted G Ági szerencsétlenül járt ikerbabáját kellett volna intubálni? A mostani babát? Azt amelyik az orra miatt fulladt meg a családi kör közepén? (tudom ez utóbbit nem nézi el egy normális bába ahogy utóbb írod szondáznak)

a hordozható defik alacsony hatékonyságáról van bármi linked?

az hogy alapfelszerelés valami nem = azzal hogy azt használni rutineljárás, ezért kérdezem.

az újjáélesztésnek szintjei vannak, tehát aki kimegy újjáéleszteni, Kanadában az az alapszintet tudja és nem mást.

alias marjori vagyok egyébként :) szia

bes3 2010.05.25. 23:26:10

@Felicitasz: légcsövet intubálás nélkül nem tudsz tisztítani

bes3 2010.05.25. 23:59:14

"Végeznek gátmetszést ha kell, és össze is tudják varrni. Ha nagy repedés van, akkor azzal be kell menni a kórházba, hogy összeszereljék, de az átlagos eseteket összevarrják a bábák - már ha kell egyáltalán varrni. Nem igaz, hogy első szülésnél kell gátmetszés (Kanadában a kórházi szüléseknél is nagyon alacsony százalékban vágnak), de ha muszáj, akkor muszáj."

ebbôl az derül ki hogy szórványos ismereteik lehetnek a varrásról.
mondjuk évente hányszor öltenek? három? öt alkalommal?

szempont lehet hogy egy ilyen kényes helyen olyan varrjon aki naponta vesz tût a kezébe (nem feltétlenül gátmetszést, de egyéb szöveteket varr)

de mint mondtam, különbözôek vagyunk, kinek mi az igénye mi neki a megfelelô szintû ellátás.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.26. 01:04:00

@bes3: Arról nem tudok sajnos nyilatkozni, hogy kit kellett volna intubálni, de e képtelenségemmel nem vagyok egyedül. Törvényi szabályozás nélkül az egész szituáció értelmezhetetlen; Kanadában egy otthonszülésnél nem lehetnek kettőnél kevesebben jelen, a segélyhívás nem vezetékes telefonról megy ki.
Továbbá a kanadai bábák döntő többsége kórházban (is) dolgozik: ez nem úgy van, hogy lát évente 10 szülést, és csókolom. Ez is benne van valamelyik posztomban, az otthonszülés aránya Kanadában is csak 2-5%, de amúgy van ahol az összes szülés majdnem harmadát bábák csinálják, naná, hogy kórházban: a rengeteg rutin esetet minden nap ők látják, ők vágják (ha kell), ők varrják (ha kell). Az a CNM, aki független praxisban és kórházi licenccel dolgozik, pont ugyanazzal a tudással megy ki az egy-két otthonszülős klienséhez, mint amit a kórházban nyújt a nem otthonszülős klienseinek. A császárom után a bábám látta el a gyereket a kórházi műtőben is: ő volt a primary caregiver, a császár miatt engem papíron is átadott az ügyeletes orvosnak, de a gyerek az ő felelőssége volt attól a perctől hogy a zsinórt a műtőasztalon elvágták. Ez a másik, ami törvényi szabályozás kérdése: a bába egy kolléga, aki nem tanfolyamot végzett, hanem egyetemet, a végzettségéről mindenki tudja, hogy micsoda és mire elég, és adott esetben több gyakorlata van, mint egy orvosnak, különösen ha rutin szülés van, a kórház meg egy egyetemi klinika, ahol az orvosok tényleg csak a problémás eseteket látják.
Amúgy meg: igen, ez egy opció; nyugodtan lehet orvosi praxisba menni és ott szülni. Ahol törvényi akadálya nincs a fenenagy szabadságnak, ott még mindig van másmilyen: még mindig kevesebb a bába, mint amekkora igény van rájuk.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.26. 02:32:32

@bes3: Az egyik jó forrásom a Critical Care in Childbearing for Midwives. Valamennyi kint van belőle a googlebooks-on, de nem az egész.
Egyéb linkek meg nem annyira kötődnek szülészeti ellátáshoz:
www.nytimes.com/2008/04/02/business/02heart.html?scp=29&sq=&st=nyt
Mindenesetre, amennyit tudok: három évvel ezelőtt a hordozható AED-k nem voltak 8 év alatti vagy ha jól emlékszem 50 font alatti súlyú gyerekeknél használhatók, és a kórházakban az intenzív osztály kivételével a nővérek nem használhatták a gépet, orvosra kellett várni, hogy valaki legyen ott aki figyeli az ekg-t. Az automata cuccokhoz már nem kell két ember meg ekg, de ugye újszülöttekhez nem lehetett őket használni. Időközben 2010 lett és most már kb. 1000 dollárért bárki(!) vehet olyan készüléket, amit az FDA jóváhagyott újszülöttekhez is, és elvileg laikus is használhatja, mert automata és nem ad ki impulzust ha úgy érzékeli, hogy nem kell.
Ki tudja, lehet, hogy jövőre már minden bábánál alapfelszerelés lesz.

bes3 2010.05.26. 06:29:56

@Felicitasz:
ez a link laikusoknak árusított, felnôtteknek való autoamata defibrillátorokról szól.

Kutatási eredményeket említettél arról hogy a hordozható deibrillátor (ami nem egyenlô természetesen az automata defibrillátorral) nem ér semmit.

ezt kérem linkben.

Eddig az jön le hogy a növérek és bábák csak automatát használhatnak ami nem rossz mert természetesen nincs kompetenciájuk mást használni, de nyilván ha csak az lenne a kezükben akkor az is picit több lenne a semminél. Csak ne vezessenek félre Benneteket ebben (is).

a falbadugás a defibrinél mellékes hülyeség, amíg más linket nem mutatsz, fenntartom hogy félreértetted. Vagy félretájékoztattak.

bes3 2010.05.26. 06:31:23

annyira nincs kedvem fontban számolni, megtennéd hogy átszámítod a hivatalos magyarországi és egyben európai mértékegységekre magyar szövegben?

bes3 2010.05.26. 06:36:18

"pont ugyanazzal a tudással megy ki az egy-két otthonszülős klienséhez, mint amit a kórházban nyújt a nem otthonszülős klienseinek. "

pont errôl sír a hazai otthonszülési mozgalom hogy ezek veszélyes rutinok.

Logikusan persze az van amivel kezdtem: kórházi szülés otthon.

Te kivel varratnád össze az intim tájékodat: olyannal aki évente csinál mondjuk 20 gátmetszést/ repedés ellátását és emiatt évente varr 5-10 órát vagy olyannal aki mindezt hetente megteszi, ahogy egy maunális szakmában dolgozó orvos, pl szülész?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.26. 13:14:59

@bes3: Visszafelé: veszélyes RUTINOK, igen, mert sok helyen kórházi protkoll írja elő, nem pedig az, hogy szükség van-e rá vagy nincs. Bemész, és kapod a lepkét a kezedbe, illetve első szülésnél kötelezően gátmetszenek, mert náluk ez a szokás. Vagy épp összeöntik mindenki anyatejét a gyermekágyas osztályon és azt osztják vissza. "Kórházi szülés otthon" címen előbb be kéne tartani néhány dolgot, ami leírva már le van, csak...
Simán összevarrattam volna a néhány öltést igénylő gátamat a bábámmal. Biztos vagyok benne, hogy meg tudja csinálni, és még érzéstelenítőt is ad külön könyörgés nélkül.
Defibrillátor: Mutatsz nekem hordozható nem-automatát? Mármint, ahol a "hordozható" nem azt jelenti, hogy van kereke, és nem kerül húszezer dollárba. Vagyis: ami "hordozhatóról" tudok, az egyben automata is, főleg 2007 óta (én akkor szültem).
Az 55 fontos testtömeg 25 kg.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.26. 14:15:50

Link: nincs. Vagyis, van, de nyilván a vita technikai háttere kezdi meghaladni az olvasmányaimat, meg most hiába teszek ki ide linket, aminek nyilvánosan csak az absztraktja hozzáférhető.
www3.interscience.wiley.com/journal/118495353/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0
www.merck.com/mmpe/sec19/ch272/ch272b.html
www.slideshare.net/bnavabi/pediatric-and-neonatal-resuscitation

Az újszülöttek (de ebben mindenki benne van) 1%-a igényel lélegzésben való segítségnél többet, és az "AED jelenléte/használata nincs szignifikáns hatással a túlélési arányokra" simán jelentheti azt is, hogy az alacsony rizikócsoportban egyszerűen NINCS annyi komplex újraélesztést igénylő, vagy défaktó defibrit igénylő eset, hogy baj esetén a defibri hiányát lehetne okként megnevezni.
Vagyis, az van amit a bábám mondott: annyira valószínűtlen, hogy pont ezen múljon, hogy nem része a rutinnak. Ha valaki pont EMIATT aggódik, természetesen joga van kórházba menni. Konkrétan én jobban aggódtam más dolgok miatt.
De mesélhetnél arról, hogy szerinted milyen a kórházi szülés otthon.

pizzafutár 2010.05.26. 14:43:58

@Felicitasz: Igen, épp valami ilyent szerettem volna írni én is: az első szülésemnél az első helyen rutinból vágtak, bele egy idegbe, ami a gyerekem 4 hónapos koráig úgy fájt, hogy alig tudtam ülni és ordítani tudtam volna minden lépésnél. Ma is az fáj, ha front jön. A másodiknál a második helyen repedtem egy picikét, másnap rajta ültem a varráson, a kórházban másfél nap után székletem volt, a gyerek 6 napos volt, amikor a nagyot szánkóval húztam a 15cm-s hóban és meg sem éreztem. A második helyen akkor sem vágtak volna rutinból, ha az első gyerekem lett volna. És a hasamra se nyomtak volna. Sőt, infúziót sem adtak volna pusztán rutinból. Sajnos ilyen hely nagyon kevés van még itthon. És hol vagyunk még az otthon szülés szabályozásától... Szerencsére az orvosomat átvette a régi hely, de mire ő és más fecskék nyarat csinálnak abban a medikalizációs szemléletű intézményben, eltelik újabb két évtized. Sajnos.

bes3 2010.05.26. 17:58:36

@Felicitasz:

most nem a magyar kórházakról beszélünk hanem a kanadaiakról.
És egészséges gyerekek egészséges mamáiról.

Mégis hol fejetik le a tejet és öntik össze a többi mamáéval egy érett újszülöttosztályon? helyet, linket a beszámolóról.

Azt írtad:
"Az a CNM, aki független praxisban és kórházi licenccel dolgozik, pont ugyanazzal a tudással megy ki az egy-két otthonszülős klienséhez, mint amit a kórházban nyújt a nem otthonszülős klienseinek."
akkor mi a különbség az otthon és a kórházban nyújtott segítsége között?

bes3 2010.05.26. 18:08:32

www.honor.hu/rextrashop/?p=productMore&iProduct=33

ez egy kettô és fél kilós automata/félautomata defibrillátor. Nem tudom újszülött energiaszint van -e hozzá, de 100 % hogy van a piacon hordozható jó minôsségû babadefibrillátor.

Értem én hogy nem akarja a kanadai bábaszövetség valamennyi szüléshez megvenni ezt, mert nagyon drága és csak kevés életet mentene meg (akik kórházban megmenthetôk lennének, de hát ha úgy alakult mert a papa-mama így döntött)

de akkor könyörgöm ezt kell mondani és nem valótlanságokat állítani arról hogy nincs meg nem hatékony. Nem KÖLTSÉGHATÈKONY. Ez igaz.

bes3 2010.05.26. 18:17:06

Én már több újjáélesztésben vettem részt amikor a harmadik gyerekemmet mentem szülni.

ÁLLATIRA szíven csapott a következô:
pasztell egymamás szülôszoba, finom légkondicionálás, nagyméretû francia impresszionista festmény reproja a falon, szép könnyû színes függöny, zuhanyzó - két szülöszobához 1-1, nyomógombokkal állítható szülôágy, labda kvázi hangszigetelt ajtó :)
Az IKEA szobába azért nem mehettem mert súlyos toxemiával szültem (a la Leboyer, bizony...) de a CTG-t nem lehetett kihagyni. Ez volt az orvosilag jobban felszerelt.

és sokként ért a babaújjáélesztés algoritmusa a falon.

Én nem akarok errôl tudni, ez az ô dolguk. Én a mama vagyok, marhára nem érdel hogy milyen életmentô injekcióik vannak meg leszívóik meg defibrillátoraik meg ilyen egyéb orvosi eszközeik.
Pláne ne állomásoztassanak semmit a lakásomban :)

na pl ezt nevezem kórházi szülésnek otthon. Ha betelepítik és jól el is magyarázzák hogy mi mire jó. brrr. Még ha tudom is korábbi életembôl :)

Szerintem a jövô az otthonias kórházi szülésé és nem a holland vagy kanadai típusú kórházias otthonszülésé.

bes3 2010.05.26. 18:22:57

Egyébként hogy pozitív is legyen, bár ez OFF:

Honnan van magyar billentyûzeted? Kivittél egyet Kanadába? Vagy ott kapható billentyûzeten oldottad meg?

Igényes dolog, tetszik.

bes3 2010.05.26. 20:45:13

kiegészítô gondolat a defibrikhez: az automata defibrillátor és a félautomata abban különbözik hogy az elsôben a gép rögzíti az EKG-t, elemzi, dönt és javasol. A javaslatát elôre megírt szövegek bejátszásával közli a laikus újjáélesztôvel.
EKG képernyô nincs rajta vagy nem mutat semmit.
A gombnyomásra elektromos impulzust ad a megfelelô szívciklusban.
A félautomata mutatja az EKG-t és a felhasználò dönt hogy kell-e ütni vagy nem. Ha ütés mellett dönt, döntenie kell a felhasznált energiáról.

Viszonylag gyakran ismételhetô (az automata két percen belül nem)

Az automata/ félautomata kapcsolható a két üzemmód között, általában titkos gombkombinációval hogy laikus ne tudja "véletlenül" félautomatába kapcsolni.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.26. 20:54:18

@bes3: Kecskeméti kórház, beszámoló a Poronty c. portálon olvasható, "Az viszont fajt, hogy a csaszar utan nem kaphattam meg a babat, hanem csak a kettovel kesobbi etetesre hoztak, masnap viszont mar ott orultunk a babamaman. Es az is fajt, hogy MUSZAJ volt valasztani tapszer es anyatej kozott, mindenkeppen hozzataplaljak a bebiket, es nekunk is muszaj volt, szigoruan jottek naponta a tablazattal, hogy hany ml, es mimerre. Az anyatej meg osszeontogetett tej volt kint a hutoben a folyoson. En mondjuk azt valasztottam, mivel a semmit vagy a cukros vizet nem lehetett."
Ezt én se hittem el rögtön, de már más portálokon (pl. plebania.net) is mondták nekem felhasználók, hogy az ő kórházukban is ez volt a gyakorlat. Az újszülöttek szoptatásáról szóló első posztomba beleírtam, hogy, aki ilyen helyről hall, ne menjen oda szülni, és írja meg kommentben a kórház nevét. (Aki itt most olvassa, az is.)
Eddig semmilyen információm nincs arról, hogy mi a protokoll - legalább 60 fokra fel kéne fűteni az így összegyűjtött tejet -, az viszont erősen aggályos, hogy Magyarországon se az AIDS-szűrés, se a hepatitis szűrés nem része a terhesgondozási protokollnak.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.26. 20:59:15

@bes3: A helyszín. Kevesebb esély van MRSA és más hasonló fertőzésekre, több idő van várni a vajúdásra, nincs protokoll, ami mondjuk kötelezővé tenné a folyamatos monitort egy VBAC szülésre. A bába szaktudása ugyanaz, a lehetőségei egészen mások lehetnek kórházban és kórházon kívül. (És persze még mindig arról beszélünk, hogy itt első körben főleg magukról a kliensekről van szó, akik nem akarnak kórházi ellátást.)

bes3 2010.05.26. 21:12:09

szerintem a hepatitis része.

egyébként miért nem szoptatta a gyereket? csak kérdezem.

a Schöpf Méreiben én napi 1 liter tejet adtam le a koraszülött lányom szoptatása mellett, amit "összeöntöttek" mások tejével és a PIC babáit etették vele.

Jobb mint semmi. Nem ördögtôl való.

Természetesen hôkezelve kapták, honnan veszed hogy Magyarországon nem hôkezelik a tejet?

A mamák öntögetik össze egymás tejét a hûtô elôtt?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.26. 21:14:03

@bes3: Defibri: köszi a képzést, nyilván nem értek hozzá ennyire. Azt látom, hogy szerintem a félmilliós műszer még kimeríti a posztban felsorolt indokot arról, hogy "annyira drága, hogy azért nincs". A kis olcsó automata meg lehet akárkinél, és ha csak költséghatékonyságról beszélünk, akkor lehet a bábáknál már most is, legfeljebb nem számít, hogy van-e vagy nincs. És lehet, hogy újabb öt év múlva ami most félmilló, az ott lesz minden bába kocsijában, mert ebben az iparágban esnek az árak, nem nőnek. De továbbra is kérdéses lesz, hogy akinek a kocsijában van ilyen, annak jobbak lesznek-e a statisztikái, mint annak a bábának, akinek van. Értem a problémádat: csúsztatás és félrevezető egyszerűen úgy fogalmazni hogy "nem segít". Nyilván hasznos dolog, és nyilván életeket ment. Csak nem ebben a környezetben, nem ebben a felhasználói csoportban. Most ahogy neked vadásztam linkeket, rájöttem, hogy kórházi környezetből is mennyire kevés irodalom van arról, amikor születéskori újraélesztésben tényleg a defibri a döntő faktor.

bes3 2010.05.26. 21:17:05

Hány érett, problémamentes terhességbôl származò baba kap baba kap MRSA-t vajon?
van erre valami adatod?

Egyébként ebben egyetértek: nem KÓRHÁZBAN kellene szülni hanem mellette egy klasszul felszerelt kis szeparéban ahol nem is a kórház normális ellátószolgálata lenne a felelôs hanem zömmel egyszerhasználatos cuccokkal találkozna a kisbaba. Amíg nincs gond.

bes3 2010.05.26. 21:25:10

@Felicitasz:

nyilván az intubálás a döntô faktor, és az oxigén, erröl a helyszínen eleve világszerte lemondtak (nem pénzkérdés, ez filléres dolog)

Ági ikerbabája, az orra miatt megfulladt baba esetében, pl. nem volt mindegy.
A legújabb esetrôl még keveset tudunk, majd késôbb jön az info hogy mennyire károsodott az ellátás hiányosságai miatt vagy mennyire nem.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.26. 21:29:03

@bes3: Tej: Gondolom azért nem szoptatott, mert nem volt (még) elég teje. Fogalmam sincs, ki önti össze a tejet. Amit én tudok, az az volt, hogy Kanadában magunknak fejtünk, névre szóló zacskóban tettük be a saját hűtőrekeszünkbe, ami a babaőrzőben volt, és amikor kivettük, az őrzőben ügyelő nővér ellenőrizte a karszalagunkat, hogy a saját tejünket vesszük-e ki. És a szülőn kívül senki semmivel nem etethette meg a babát (csak ha a szülő élet-halál közt volt az intenzíven, de most szokvány körülményekről beszélünk). Most otthon sokáig kell menned, mire olyan kórházat találsz, ahol ez a gyakorlat.
Otthonias kórházi szülésben lehet, hogy még egyet is értünk, elvben mindenképpen. A gyakorlat aztán az, hogy szerintem a holland meg a brit modell pont azért az, ami, mert ott már rájöttek, hogy a kórház nem berendezési tárgyak, hanem hozzáállás kérdése, egy ponton túl nem is emberi hozzáállásé. A kórházi protokoll szükségszerűen vészhelyzetekre fog épülni - nagyon érthetően -, amibe reménytelen lesz beilleszteni azokat, akik csak egyszerűen 40 órán át lefoglalnak egy átlagos-normális vajúdással egy szuperül felszerelt kórházi szülőszobát. Nincs ennyi szabad kapacitás. A költséghatékonyság és a biztonság kombinációja most úgy néz ki, hogy vagy mindenkit gyorsan megszülesztünk oxitocinnal és császárral (USA - és Magyarország is jó úton halad), vagy széles körben legalizáljuk a kórházon kívüli ellátást.
(Laptop, angol billentyűk, de van magyar üzemmód is, és az ember keze hamar rááll, hogy a jobb felső sarokban a pluszjel az egy hosszú ó. Nem mondanám, hogy "vakon" gépelek, de nyilván hamar megtanultam fejből, hogy melyik betű merre van.)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.26. 21:34:49

@bes3: Az oxigénről láttad ezt?
www2.cochrane.org/reviews/en/ab002273.html

Még nem tudom, mit gondoljak, nemrég hívta fel rá valaki a figyelmemet. De ez a másik sztártéma, hogy oxigén az mindenképp kell (és Kanadában a bábáknál van is, csak utóbb ki ne derüljön, hogy "ez se segít", nagyon elnézést a cinizmusért).

Intubálásból rosszul állunk Kanadában.
www.nature.com/jp/journal/v30/n3/abs/jp2009152a.html

Nem tudom, otthon végzett-e valaki ilyen kutatást.

bes3 2010.05.26. 21:35:57

@Felicitasz: kösz a laptopinfot. Nekem eddig mindenki azt mondta hogy az angol billantyûzeten nincs ékezet és pont.
Nekem svéd billentûzetem van és åä betûk vannak a megszokott helyen és jobb felsô sarokból veszek az ékezetet én is, 10 ujjal vakon persze nem hibátlanul. Honnan van a szép hosszú ô-d?

a szakmaihoz most itt késô van, majd holnap.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.26. 22:20:17

@bes3: Kórház mellett születésház. Jól hangzik, miért nem csináljuk?

Fertőzés: a terminus körül született egészséges babák kb. 1%-a kap valamilyen kórházi fertőzést (ebben van rotavírus, MRSA, klebsiella, e. choli, tüdőgyulladás, sok minden). Kórháztól függően változnak az arányszámok.
www.springerlink.com/content/t3t1473j8w6210j7/
Ilyenek meg rendszeresen vannak, de garantáltan kimaradsz belőlük, ha otthon vagy.
gateway.nlm.nih.gov/MeetingAbstracts/ma?f=102268069.html
Vagyis, egész más, ha valaminek az esélye az összes újszülött 1%-ára vonatkozik (komplex újraélesztés), vagy ha konkrétan az én alacsony rizikójú csoportom 1%-ára (kórházi fertőzés).

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.26. 22:23:16

@bes3: Megkérdem a házi rendszergazdát, honnan van hosszú ő-m. :-)

Lapis Lazuli 2010.05.27. 07:51:11

Felicitasz: nagyon sokáig léteztek Mo-n ún. szülőotthonok, főleg vidéken, az utolsók egyikét azt hiszem Kiskőrösön zárták be, úgy 6-8 éve. Egyébkét, ha utópisztikus gondolatokat is le szabad írni, én is születésház párti lennék.

Lapis Lazuli 2010.05.27. 07:56:52

Tévedtem, Budapesten: www.noiegeszseg.atw.hu/
Nem tudom mennyire volt olyan, mint amit én elképzelek (tartok tőle, nem eléggé) minden esetre ez egy létező dolog VOLT.

Lapis Lazuli 2010.05.27. 08:11:25

Ni, mit találtam: vilaghy.extra.hu/index.html

Ahol ő praktizál, az konkrétan a világ vége Magyarországon.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.27. 13:22:55

@Lapis Lazuli: Köszönöm szépen. Még ki kell találnom, hogy hol hallottam ezt a nevet. A svájci praxisról szóló publikációjának ha csak a fele igaz, már akkor is nagyon jó ;-)

bes3 2010.05.27. 23:04:33

köszönöm a linket majd tanulmányozom ... :)

szülôotthon: egyesíti a kórház és az otthonszülés valamennyi hátrányát.
NEm ajánlom, én ott születtem.

Anyukám azt hitte hogy az a normális ha 5 perces fájásoknál három orvos állandóan felváltva a hasát hallgatja.

Megszülettem jó állapotban, mire a szülészorvos :

" "€#%€#?/(&, ennek meg nem volt szívhangja...."

Kórházban azonnal császároztak volna, de ugye pittypalattyalsón nincs erre esély...

bes3 2010.05.27. 23:08:04

fertôzés:
a legutolsó kisbaba is fertôzést kapott (otthon) mert a veleszületett fetôzésektôl nem véd meg az ottohni születés.

Ebben az 1 %-ban szerintem ezek is benne vannak.

A kórházi rutinok: szülésindítás burokrepedés után X idôvel, stb pont ezt a veszélyt csökkenti, G Á liberális ebben is és hagyja.

Èrdekes lenne tudni ebben az esetben közrejátszott-e a halogató taktika a baba megbetegedésében vagy nem.

Kanadában mennyit várnak a burokrepedés után?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.27. 23:57:36

@bes3: Fertőzés: nem, az 1% a kórházi (hospital acquired), és nincs benne az, amikor az anya tesztje pozitívan jön vissza herpes simplex, strepB vagy hasonlóra. Másfelől, a fentebb belinkelt cikkben ott van, hogy a fertőzési arány erős összefüggést mutat a kórháztulajdonlási viszonyokkal, illetve hogy a kórház oktatókórház-e vagy sem. Nagyon megdöbbennék, ha ez hatással lenne a veleszületett fertőzések előfordulási arányára. (Bár sok minden van a nap alatt.)
Burokrepedés után Kanadában 72 órát várnak, részletek ugyane sorozat 5. részébenn, szakirodalommal (magzati következményben nincs különbség az active meg az expectant management közt). De a várakozás az nem úgy megy, hogy burokrepedés, aztán majd jelentkezzen, ha szül :-)

Szülőotthon címen szerintem csak annyi lehet a konszenzus, hogy maga az elv egyszer már megvolt, hogy nem kórház, de mégis orvosi felügyelettel. A módosítás kinézhetne úgy, hogy van egy nagy kórház, de a szülészet (meg a koraszülött intenzív) pl. külön épület. A pszichés részéhez hozzátartozna, hogy mégse "kórház", és nem is lenne kiírva, hogy kórterem, meg hogy szülészeti kórlap, meg satöbbi, kinézhetne kevésbé kórházszerűen. De mondjuk attól még volnának orvosok meg volna műtő.

Nekem az a problémám (meg talán Hollandiának és Kanadának is), hogy nagyon nehéz és költséges szervezés azt megcsinálni, hogy a szülőszobában csend, sötét, vízcsobogás és nyugalom, de a szomszéd szobában meg ugrásra készen áll a műtő és mindig elérhetők az emberek, és van aki burokrepedés után 72 órát eltölt a vízcsobogásos szobában, miközben ugyanannyi ideig fizetjük a szomszéd szoba és a benne dolgozók készenléti idejét is, hiszen bármikor lehet baj.

bes3 2010.05.28. 07:02:33

@Felicitasz: miért kell burokrepedés után 72 órát a csobogásban eltölteni?
Nem mondod hogy Kanadában szülôszobán van a mama 72 órán át burokrepedés után? Vagy hogy a bábája ott van vele az otthonában addig?

10 csobogásos szülôszoba mellé nem 10 môtô kell hiszen a kórházban (modern szülôotthonban minimum ugyanazok a feltételek megvannak a baj elôrelátásához mint otthon, és mint mondod nagyon ritka a valódi percek alatt lejátszódó dráma.

a különbség hogy a modern szülôotthon kismamájával tovább lehet várni, hiszen a telefonhívás, mentôriasztás, transzport idejét nem kell beleszámolni az emergency ellátásba. àttolják a mûtôbe és kész.
A drámák egy része egyébként spontán oldódik, súlys magzati szívmûködészavar, anyai rosszullétek stb.

(másohol modtam most csak ismétlem, azzal is 100 %-ban egyetértek hogy élettani vajúdáshoz és szüléshez nem kell orvos jelenléte pont abban a szobában)

Lapis Lazuli 2010.05.28. 10:00:38

A szülőotthon/születésház kérdést Felicitasz megválaszolta.

Kérdés: Felicitasz, te egy városban szültél. Én jártam Kanadában, hazudnék, ha azt mondanám, h ismerem (ott él a nagynéném és az unokatesóm), de az a kép alakult ki bennem, hogy ott aztán vannak olyan eldugott helyek, hogy ahhoz képest a magyarországi Őrség egy kis szere a világ közepe. Az ilyen helyeken mi a helyzet az otthonszüléssel?

Lapis Lazuli 2010.05.28. 10:03:47

G.Á-hoz: ő nem liberális, hanem laissez-faire. Ezt a kettőt rendszeresen összekeverjük.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.28. 13:56:18

@bes3: 72 óra: nem bizony, én otthon voltam, 55 óránál mentünk be oxitocinért, mert látszott, hogy itt már nincs más mit tenni. Kórházi osztály nem vesz fel 5 percesek nélkül, ha nem akarsz aktív ellátást. Csak közben ugye te is azonnal azt kérded, hogy GÁ babájának betegségében vajon közrejátszott-e a halogató taktika (így hogy "halogató taktika" biztos nem, Kanadában is vártak volna), és már más fórumon lenyomtam egy vitát egy orvossal arról, hogy ez milyen felelőtlenség, burokrepedés után szerinte azonnal be kell fektetni mindenkit.
A modern szülőotthonos résszel egyetértek, tényleg a transzport az legnagyobb időveszteség, de ugyanakkor vészhelyzet-transzport nagyon ritkán van. @Lapis Lazuli: A "Magyar tragikomédia az otthonszülésről" posztban van néhány adat a kanadai prériről és a szempontokról, illetve ha 30 percnél messzebb autóútra vagy a legközelebbi kórháztól, akkor a mentőket ELŐRE értesíteni kell a tervezett otthonszülésről (egyébként nem). A terv lefújásának pedig oka lehet az időjárás-előrejelzés is (ha úgy néz ki, hogy a kiírásod utáni héten nem lehet majd a környékeden közlekedni a hó vagy a viharok miatt, akkor be kell menned a kórházba és pont).
@bes: spontán rendeződő drámákból szerintem fel tudjuk mondani majdnem ugyanazt az anyagot, látványos esetleírással megtámogatva, hogy miért nem jó verzió az első 3 perc bradycardia után vágni. Ha jól emlékszem, te megszülted gond nélkül az egészséges babát, minket eltűnt szívhangról pár perc alatt stabilizáltak azzal, hogy leállították a fájásokat, forgattak, adtak oxigént és megmasszírozták a gyerek fejét. Elméletileg akkor újra lehetett volna kezdeni az indítást, én választottam a császárt. Stabil paraméterekkel stb., vagyis nem kellett "sürgősségi" műtét. (Pedig az sokkal látványosabb, hogy jujj, 70-es szívhang, és 10 perccel később már a műtőben vagyunk. És nem is mondom, hogy ez mindig fölösleges, csak csatlakozom hozzád abban, hogy sokszor az, különösen ha mást nem is próbáltak.)

Lapis Lazuli 2010.05.28. 14:15:56

Kösz, nem láttam, nézem.

bes3 2010.05.28. 17:12:16

@Felicitasz:
viszont, otthon nem lehet 70-es pulzussal varázsolgatni. Illetve lehet, aztán lásd ikerszülés B magzat történetet.
Már ha hihetünk Ági verziójának.

"halogatò taktika " nyilván burokrepedés után 12 órával a babák X százaléka születik fertôzötten, ha várunk még Y idôt akkor kétszer annyi ha Z idôt akkor ötször annyi majd 10 szer annyi.

kérdés ki mekkora kockázatot vállal illetve mekkora kockázatot vállaltat a baba bôrére.

Ezért érdekel hogy ebben az esetben volt-e Strep B teszt, burokrepedés és ha igen, mennyi idôvel utána született a baba.

Magyarországon tudtommal 48 óra a várakozás határa.

bes3 2010.05.28. 17:16:59

@Felicitasz:
az elsô gyerekem egyébként mindenfajta fájás nélkül az elsô tolófájás után 1 órával született meg (a 10 perces 60-on ketyegés a teljesen érezhetetlen tágulás alatt, 2-3 órával a kitolás elôtt volt.)

èn tuti az utcán pottyantom el ha Kanadára vagy Svédországra lettem volna utalva :)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.28. 17:23:41

@bes3: nem biztos, hogy igaz a statisztikád: ugyane sorozat 5. részében benne van egy pár szakirodalom arról, hogy a burokrepedés utáni várakozás önmagában nem növeli a fertőzési kockázatot. Nekem egy ilyen kutatásra hivatkozott az ügyeletes orvos, amikor az indítás lehetőségéről beszélgettünk és azt mondta, hogy a magzat nincs veszélyben ha én most tovább akarok várni (majdnem 48 óránál voltunk akkor).

Ha lett volna egy pozitív strep B-m, na az egy egész más kérdés.

bes3 2010.05.28. 17:27:06

@Felicitasz: vagy fordítsuk meg: ha nem volt negatív teszt (mert meg sem csinálták)

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.05.30. 17:30:46

Budapesten a Sz. Imrében akartak legutóbb a kórházzal szemben születésházat csinálni, nem engedélyezték. :-( Amúgy aki egyetért, írja alá az alábbi felhívást:
szulunkosztcsok.blog.hu/2010/05/29/nyilt_level_rethelyi_mikloshoz

Saine · reggelizz.blog.hu 2016.05.17. 18:00:22

Kedves Felicitasz! Bocs hogy elkanyarodok a korábbi hozzászólásban említett témáktól de érdekelne jogy van-e valamilyen kitatás stb. a gátmetszésről első szülésnél és hogy mi a véleményed? Az én orvosom arra hivatkozik hogy ha muszáj ő megcsinálja a gátvédelmet de utána nagy valószínűséggel térdig lóg majd méhszáj évek múlva és vizelettartási nehézségeim is lehetnek 50 évesen. Ha ezt nem akarom ő erősen javasolja a metszést. Mik ezzel a tapasztalatok Nyugat - Európában? Köszönöm Orsi

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2016.05.18. 21:59:51

@TMOrsi: Nyugat-Európáról fogalmam sincs, az észak-amerikai gyakorlatról van. A szülésnek van egy szakasza amikor a kisbaba feje tényleg elindul lefelé, és az itteni tankönyvek alapján akkor látszik, hogy gát merrefelé és mennyire nyúlik, hol fehéredik és vékonyodik, és ha repedni fog, akkor hol, és milyen irányba és mennyire. Ez az a pont, amikor el lehet dönteni, hogy kell-e gátmetszés, mert van olyan repedés amit jobb megelőzni és inkább valahol máshol metszeni valamerre másfelé ameddig nem késő, és van olyan repedés amit jobb hagyni megtörténni és max a helyszínen összevarrni utólag.
De _előre_ itt senki nem dönti el, hogy ő csinál gátmetszést vagy nem.
Nagyon nehéz mit mondani az orvosod mondatára; itt ez nem hangozhatna el. Szakmai okokból se (egyszerűen más az ellátási protokoll) meg csak simán mondatként sem (opciókat szoktak felvetni, és olyanokat mondanak, hogy minek van "nagyobb kockázata" vagy hogy "kedvezőtlen esetben" milyen szövődményekre lehet számítani, de olyat nem mondanak, hogy térdig lóg a méhszáj, mert egy ilyen költői túlzásnak nincs semmilyen valós információértéke és ezért informált döntést sem lehet egy ilyen felvetésre válaszul meghozni).
Ha nem bízol meg az orvosodban, akkor keress másik orvost. Ha megbízol benne, akkor bátran vitasd meg vele a problémádat, és kérj _konkrét_ információkat a lehetséges szövődményekről.

Saine · reggelizz.blog.hu 2016.05.19. 12:49:23

@Felicitasz: köszönöm :) majd beszélgetek vele és meglátjuk mire jutunk...
süti beállítások módosítása