Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Újszülött kisbabák szoptatása (1) - Mellre tétel, testhelyzet, kezdeti problémák

2010.01.24. 22:27 Felicitasz

A szoptatás érzékeny téma és sok vita van róla: időnként mintha nem is józan álláspontok, hanem hitelvek ütköznének. A szakirodalom felsorol egy csomó kutatást és száraz tényt, de a könyvek és cikkek szerzői (én is) tele vannak saját élményekkel és tapasztalatokkal is, amelyeket át szeretnének adni. A legtöbb érv és ellenérv mögött valakinek a személyes sorsa, jó vagy rossz döntése, öröme vagy fájdalma is ott van.

Ez a poszt egy gyakorlati jellegű felkészítő anyag azoknak, akik már eldöntötték, hogy szoptatni szeretnének, és nemrég szültek vagy mostanában fognak. Az első és legfontosabb mondandóm az, hogy ne görcsölj és ne értelmezz semmit  a siker/kudarc skála mentén. Nem az kell, hogy a szoptatás "sikeres" legyen, hanem az, hogy mindketten örüljetek neki.

A WHO és az egyes országok mérvadó egészségügyi tanácsadó testületei egyetértenek abban, hogy a kisbabák legjobb tápláléka az anyatej. Tartalmazza az összes tápanyagot, amelyek a baba gyarapodásához szükségesek, változó összetétele megfelel az újszülött és a csecsemő igényeinek, és igazodik (természetesen) az anyagcsere napszakos ingadozásaihoz is (a délelőtti és kora délutáni anyatejben például több zsiradék van, mint az éjszakaiban).

Ugyanakkor, a WHO és az egyes országok mérvadó egészségügyi tanácsadó testületei abban is egyetértenek, hogy a tápszer az anyatej után a szoros második helyen álló lehető legjobb táplálék a kisbabák számára, és kiválóan alkalmas arra, hogy az újszülött és a csecsemő tápanyagszükségletét kielégítse.

A dolog érzelmi oldaláról még lesz szó, de addig is ezt a két tényt jól jegyezd meg, szükség esetén pedig idézd emlékezetedbe. Újszülött korban a kisbaba legfontosabb "tevékenysége" az alvás mellett az evés, és emiatt a táplálás nyilván az egész anyai léted központi eleme, de nem lehet az anyai minőséged értékmérője. A nulladik szabály tehát az, hogy:

0. Ne aggódj és ne görcsölj semmin.

A kizárólagos szoptatás nem "siker", és az előzetes tervek ellenére esetleg mégis szükségessé váló tápszer pedig nem "kudarc". Nagyon fontos, hogy ezt megértsd, mert ez fog abban segíteni, hogy a kezdeti nehézségek (lesznek!) közt külső mércék helyett a kisbabád jelzéseire és kettőtökre figyelj. Minden problémát könnyebben fogsz megoldani, ha nem akarsz mindenáron teljesíteni egy ideált, ami esetleg csak a képzeletedben létezik. Ha szoptatod a kisbabádat, akkor minden csepp anyatejjel, amit megivott, hozzáadtál valamit a kettőtök közti kapcsolathoz, a baba fejlődéséhez és az egész szoptatás körüli egészségkultuszhoz -  ha meg a kalóriákhoz végül pótlás kell, akkor nem fog a világ összedőlni. 70% anyatej és 30% tápszer máris jobb, mint 100% tápszer, de még a 10% anyatej és 90% tápszer is jobb, mint a 100% tápszer.

Ezzel persze azt is elmondtam, hogy nem hiszek az "anyatej vagy tápszer" kérdésfeltevés létjogosultságában. Ez nem döntés, hanem szándéknyilatkozat: akarsz-e szoptatni, vagy nem. Ha nem, akkor nyilván megvannak az okaid, és akkor tanulj meg mindent a tápszeres táplálásról (sok a tudnivaló). Ha akarsz szoptatni, akkor nyilván legjobb tudásod szerint és a legjobb szándékkal fogod csinálni, és az ehhez igénybe vett tanácsadás nem egy erkölcsi útmutatás a jóanyaságról, hanem egy technikai jellegű segítség, és ekként is kezelendő. Használd fel belőle, ami megtetszik, és könnyű szívvel felejtsd el a többit.

1. A babának is meg kell tanulnia a dolgot.

Lehet, hogy ez meglepően hangzik, mert a szakirodalom nagy részéből az jön le, hogy a baba "ösztönösen tudja", mit kell tennie, de ez egy félreértés. A kisbabák szopóreflexszel születnek, vagyis minden, a szájukba kerülő tárgyat szívogatni kezdenek, valamint meglepően kifinomult szaglásuk van, azaz hamar felismerik az anyukájuk testének illatát, reagálnak a tejszagra és tátogva, szimatolva keresni kezdik a mellet. De ez messze nem azt jelenti, hogy akkor "mindent tudnak". Ha szerencséd van, akkor a kisbabád azonnal nagyra fogja nyitni a száját, le fogja szorítani a nyelvét és ügyesen fog csinálni mindent, ami rajta múlik. Többnyire azonban nem lesz elég, hogy te megtanultad a helyes szoptatási technikát és a különféle szoptatási pozíciókat, mert ezek után még a próbálkozó babát is neked kell tanítgatnod. Erre a tanulásra rá kell szánni az időt, türelmet és kitartást.

2. Helyezkedj el kényelmesen.

Egyénfüggő, hogy mi a kényelmes. A tanácsadók kezdetben előnyösebbnek tartják az ülést, mert jobban látod a kisbaba száját, de ha akár gátseb, akár császár miatt nem tudsz ülni, akkor fekve lesz jobb. Támaszd meg magadat párnákkal (hátad mögött, könyököd alatt, öledben, fekvéskor a fejed alatt stb.), próbáld ki a szoptatós párnát úgy is, hogy ülő helyzetedben oldalról öleli körül a testedet, nem szemből. Engedd le a válladat, támaszd meg a lábadat. Hintaszék vagy lábtartós szoptatósfotel nagyon jó szolgálatot tehet, de nem nélkülözhetetlen.

3. Figyelj a kisbaba testhelyzetére.

A kisbaba feküdjön az oldalán, ne félig hanyatt vagy félig hason: a fejét egyáltalán ne kelljen elfordítania a szopáshoz. A baba füle, válla és csípője egy vonalban legyen, a pocakja simuljon hozzá párhuzamosan a te hasadhoz, a szája legyen egy magasságban a mellbimbóddal (ezért fontos, hogy elég magas legyen az öledben a párna). Kezdetben egyik kézzel a melledet kell majd tartanod (amíg a baba meg nem tanulja egyedül jól a szájába venni a mellet, addig neked kell jól a szájába adnod), úgyhogy szükséged lehet arra, hogy a baba háta mögé is párnát tegyél a jobb tartás érdekében.

4. Lehet, hogy több próbálkozás kell egy "elkezdéshez".

A melledet tartsd meg az azonos oldali kezeddel (C-fogásnak hívják: hüvelykujjad a mellbimbó fölött, a többi ujjad pedig alatta, félig körbeölelve a mellet). A mellbimbóval vagy egy ujjaddal cirógasd meg a kisbabád arcát, száját. Az erre adott reakció (keresőreflex) az, hogy a kicsi azonnal ki fogja nyitni a száját és megpróbálja a mellet bekapni. Fontos, hogy a mellbimbó a baba szájpadlásának hátsó részére simuljon, és a mellbimbó oldala pedig leszorítsa a baba nyelvét. Más szóval: a babának nagyra ki kell nyitnia a száját, akkorára, mintha ásítana, és csak akkor kezdj el szoptatni, ha gyakorlatilag az egész bimbóudvart eltakarja a gyerek szája. Ha nem nyitotta ki eléggé a száját és nem jó a pozíció, akkor a baba szájzugába tett kisujjad segítségével vedd rá a kicsit, hogy engedje el a melledet és játszd újra az egészet. Beszélj a kisbabádhoz kedvesen, nyugtasd, mesélj neki arról, hogy most mindjárt evés lesz, de ahhoz aztán "naaagyra" nyissa ki a száját. Hasznos lehet, ha gyakoroltatod vele kicsit a keresőreflexet, hogy rátanuljon, hogy tényleg nagyra nyitott szájjal kell rá válaszolnia (a reflexekkel való játék egyébként is az újszülöttek korai játéktevékenysége, és nagyon jót tesz a szülők és a babák közti korai kötődésnek is: ne hagyd ki az élményt, játssz vele, dicsérgesd ha ügyes).

Ha a pozíció helyes (ennek ellenőrzése a tanácsadók, védőnők és csecsemős nővérek mániája, és nem is ok nélkül), akkor szoptatás közben a mellbimbó mélyen a baba szájában van, a bimbóudvar szinte nem látszik, a kicsi ajkai picit kifelé csücsörítenek, a füle és az állkapcsa láthatóan mozog, és az első pár nap után néha a kortyoló hang is hallatszik, ahogyan nagyokat nyel. A baba álla nyomódjon bele a melledbe, az orra érjen hozzá. Ha úgy látod, hogy a melled akadályozgatja a baba légzését, akkor húzd közelebb a hasadhoz a baba fenekét, lábát, de ne a melledet húzd el az orrától.

5. Ragaszkodj a helyes pozícióhoz és gyakoroljatok, gyakoroljatok.

Ne hagyd a babát helytelen tartásban szopizni. Ez a leggyakoribb hiba, amit az anyukák elkövetnek: égünk a vágytól, hogy a kisbabánk egyen és jóllakottan elaludjon, aggódunk a tejmennyiség miatt, "végre szopik, hát kit érdekel, hogyan, én meg majdcsak kibírom". És igen, az első egy-két alkalmat még tényleg ki is bírod, esetleg 1-2 teljes napot is kibírsz. A rossz pozíció viszont felsebzi a mellbimbót, és ami azután jön, azt már nem fogod tudni "kibírni", pedig a gyerek legalább 2-3 óránként továbbra is enni kér majd.

Rögtön a születés után, amilyen hamar csak lehet, kezdj el szoptatni az előtejjel és 2-3 óránként tedd mellre a kicsit (gyakrabban is lehet, de ritkábban nem, ez persze természetesen csak újszülött babára vonatkozik, az első pár napban). Megismétlem az intelmet: addig próbálkozz a mellre tétellel, amíg a pozíció megfelelő nem lesz, és csak megfelelő tartásban kezdd el a szoptatást.

Legyél türelmes, a kicsivel is, önmagaddal is. Ez egy tanulás, ahol egy újdonsült anyuka tanít egy újszülött kisbabát. Ne hasonlítsd magad a profikhoz, a négyhónapos babákhoz és az "ó, csak leülünk akárhol és már szoptatok is" anyukáikhoz. Négy hónap múlva már neked is jó eséllyel így fog menni, de az még nem most van.

6. Ne szenvedj és ne akarj hős lenni.

A szoptatás a baba táplálásának egy jó módja. Nem a szentté válásod útja, nem a fizikai és lelki erőd próbára tétele, nem a tökéletes anya voltod esszenciája, nem bizonyítéka  és nem ellenpéldája semminek. A szoptatási problémák nagy részét a helytelen tartás okozza, de nem az összeset.

A szoptatás kezdetén normális dolog, ha a mellbimbó fáj és érzékeny, továbbá a tejleadó reflex egy erős bizsergés, amit sokan fájdalmasnak érzékelnek. Ez egy átmeneti állapot: a reflex az idő haladtával gyengül, és hozzá is fogsz szokni. A szoptatás oxitocint termel a szervezetben, és ez erős méhösszehúzódásokkal járhat. Nagyszerű dolog, hogy a szoptatás igazából segít a méhnek, hogy a szülés előtti állapotába mielőbb visszazsugorodjon, ugyanakkor ami fáj az fáj: az első hetekben sokan csak a vajúdáskor is használt légzéstechnikával képesek egy-egy szoptatást túlélni (ikerszülés után, illetve második és többedik gyereknél ez fokozottan így van).

Fogadd el a kórházban felajánlott fájdalomcsillapítót (és ha egyáltalán nem adnak, kérj, vagy vitess be valakivel recept nélkül kaphatót; beszélj az orvosoddal, hogy szülés utánra mit ajánl). Ha császárod volt, akkor a megfelelő fájdalomcsillapítás tényleg fontos, de egyébként is. Ha szükséged van fájdalomcsillapítóra, akkor használd, mert erre találták fel, és nyugodtan szoptathatsz a szokásos paracetamol (acetaminophen), kodein, fentanyl stb. hatóanyagú készítmények szedése közben. A gyereknek semmi baja nem lesz - az első pár napban a tej annyira kevés, hogy nem tud bele értékelhető mennyiségű gyógyszer átmenni -, te viszont sokkal jobban fogod érezni magad és ez nagyon jót fog tenni a szoptatás kezdetének.

A melled kisebesedhet akkor is, ha mindent jól csinálsz: esetleg utóbb kiderül, hogy a kisbabád nyelve le van tapadva, vagy van egy enyhe fokú harapási rendellenessége, izomtónusbeli eltérése vagy még ezer hasonló probléma valamelyike, ami néhány hét alatt magától rendeződik, vagy minimális tornáztatás megoldja, de te néhány hét alatt lelkileg tönkreteheted magad azzal, hogy milyen béna vagy és alkalmatlan - miközben ami történik, az abszolút nem a te hibád. Ne szoptass vérző mellekkel, zokogva, segítségkérés nélkül, és ne higgy azoknak, akik szerint helyes tartással nem lehet semmi problémád, és különben is csak akarni kell. Bátran kérj segítséget. Nézesd meg a pozíciót egy hozzáértővel, esetleg egy másikkal is - az LLL tanácsadók is olyanok, mint az orvosok, meg a védőnők: van köztük olyan, aki tényleg nagyon ért hozzá, és van köztük olyan, aki kevésbé -, és ha a pozícióval tényleg minden rendben, de a szoptatás nem csak az első percekben, hanem végig fájdalmas, vagy pláne a melledből csurog a vér, akkor beszélj a gyerekorvosoddal is a szoptatási nehézségről és kérd meg, hogy nézze meg a kisbabádat.

7. Nem igaz, hogy minden szoptatási problémára van megoldás.

Ez egy népszerű mítosz, amelynek nyomán anyák ezrei gyászolják a "sikertelenségüket". Akinek megoldható problémái voltak, az lelkesen hirdeti, hogy csak kitartás kell és némi áldozathozatal. Ez a két dolog tényleg kell, de nem lesz feltétlenül elég. A szoptatási probléma háttere lehet anyagcsere-rendellenesség, hormonális sajátosság, eltérés a kisbaba izomtónusában vagy a szopóreflexe működésében. Létezik olyan, hogy valaki gond nélkül szoptatta az első babáját, és a másodiknál mégis hiába van meg a rutin, a szakértő segítség stb., akkor is adódhatnak szoptatási problémák. Nem minden kisbaba tud megtanulni helyes tartásban szopni, nem minden nehézség oldható meg néhány héten belül (de a gyereknek addig is ennie kell), nem minden áldozatot érdemes meghozni (a többi gyereked és a család egészének élete egy ponton túl már nem rendelődhet alá a 100% anyatej követelményének).

A szoptatás nem követelmény, a 100% szoptatás pláne nem az. Csináld, ahogyan neked jó. Az elején teljesen nyilvánvalóan ekörül forog a világ, de ne veszítsd el a perspektívádat. A gyerek ötéves korában már csak egy adalék lesz a sok közül, hogy szopott-e és mennyi ideig. Sokkal fontosabb egy egészséges, kiegyensúlyozott anya, mert ennek a megléte viszont a gyerek egész további életében számítani fog.

(Lesz egy következő rész is, segédeszközökről, korai pótlásról, tejmennyiségről,  szoptatós teákról, gyarapodásról, igény szerinti szoptatásról és napirend kialakulásáról, pár napon belül.)

35 komment

Címkék: táplálkozás újszülött szülés szoptatás gyermekágy baba császármetszés fájdalomcsillapító tápanyagszükséglet

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr801483874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misspony 2010.01.25. 13:21:10

Az elsőmet gond nélkül szoptattam.
Lányomat 8 hetesen tudtam először szoptatni.
Nekem tényleg csak a kitartás és hit kellett hozzá! Hogy nem feladni és addig fejtem éjjel-nappal.
Addigra Nóri is megerősödött, a hátraeső állkapcsa kicsit megnőtt, az én befeléforduló és kicsi mellbimbóimból is tudott így szopni.

Igen, nekem feltett szándékom volt, hogy szoptassak, sokáig, kizárólagosan. Én még speciális cumisüveget is vettem sokezerért, mert azzal nem felejt el szopni. Valóban így volt egyébként, eddigi legjobb befektetésem az a cumisüveg volt!

És igen, én kudarcként éltem volna meg, ha nem sikerül a szoptatás.....

10 hónapos volt a lány, mikor mérlegre álltam és megláttam a számot. Elkezdtem a gyógyszeremet szedni (anyagcsere, IR) két hét múlva egy csepp tejem nem volt.... Ezt is kudarcként éltem meg!

kleo1114 2010.01.25. 21:22:56

Nagyon jó, hogy a 0. tanács arról szól, hogy ne görcsölj semmin! Nekem abszolút kézzelfogható tapasztalatom volt arról, hogy mit művel a szorongás. Az első kisfiam ugyanis 2 óránként megéhezett, és erre egy "okos" családtagom kitalálta, hogy híg a tejem, de minimum kevés, és ezért eszik ilyen sűrűn. Ezen bepánikoltam, és amikor nekiállt a kisfiam szopizni, aggódva lestem, hogy mennyi tej folyik belé...Persze így semennyi, még a tejleadó reflex sem indult be. A kicsi erre nyugtalan lett egy idő után, amitől én meg pláne, a végén ő üvöltött, én meg bőgtem, tej nulla. Aztán a férjem mellém ült, és szorosan átölelt, megnyugtatott, én pedig fel tudtam oldódni annyira, hogy simán megindult a tej, és evett a kisfiam...13 hónapos koráig szopizott, elég sokáig megtartva a 2 óránként evés jó szokását.
Szóval én még csak annyit tennék hozzá, hogy azok az emberek akik jószándékúan közelednek egy kezdő anyához, de a jótanácsaik nem segítenek, hanem szorongást keltenek, sürgősen kerüljenek eltávolításra az anya mellől...

bölcsésztanár 2010.01.27. 14:47:54

@kleo1114:
Milyen jó, hogy ilyen férjed van! Adj érte hálát, ritka emberfajta az ilyen!
Én úgy hárítottam el az uram jótanácsait anno, hogy vicces felháborodással közöltem vele, hogy fogja be, mert még csak melle sincs.

A 6. pontról szerintem kevesen tudnak, mert minden szopi-fórumon az elsők szerepelnek, de ha mindent jól csinál az anya és a baba, és mégse, akkor beparázik.
Így volt a barátnőm is, aki mindent a nagykönyv szerint csinált, mégis fájdalmas volt neki a szoptatás, folyton becsomósodott a melle. Mivel van némi pszichológiai képzettsége, rájött, hogy belül van a zűrzavar. És tényleg. AZért nem keseredett el, szoptat, bár a keményedés nem múlt el, de legalább nem azon izgul, hogy mit csinál rosszul.

A másik meg, hogy szerintem sokan attól riadnak el és nyúlnak rögtön cumisüveghez vagy bimbóvédőhöz, hogy az első napokban tényleg nagyon tud fájni, de aztán rövidesen elmúlik. Lehet, hogy nekem magas a fájdalomküszöböm, de az első napok összeszorított foggal való szopijai után elég tűrhetően rendbejött minden és egy hét alatt kb. fájdalommentesen szoptattam.
(Bár a fiam vegyes érzésekkel fogadta itthon a húgát, mert addig jó volt minden, míg aludt, de mikor mellre tettem és kicsordult a könnyem a fájdalomtól, meg akart védeni a tesótól...)

Anyatünde 2010.01.28. 02:54:16

Felicitász, gratulálok a bloghoz!
Elegendő idő híján vsz. nem tudom rendszeresen olvasni, de időnként ránézek majd. Kitehetném a linkjét az én blogomra?

(Jezsuita blogon szoktalak ám olvasni néha... ;) - mmint oda is csak néha jutok el)

Anyatünde 2010.01.28. 02:55:55

Még egy: milyen jó lett volna, ha ezeket, így olvashatom csaknem 10 éve, mikor a legnagyobb született és császár után kínlódtam egy 2600 g-os, aluszékony, lassan szopós újszülöttel.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.01.28. 03:54:43

@bölcsésztanár: Az egy hét utáni fájdalommentes szopival nagyon jó vagy (a többségnek ez kb. két hét).
Ha a barátnőd problémája jelenidős, akkor esetleg próbálja ki, hogy szoptatás előtt és után masszírozza át a melleit. Ez két okból jó, 1. segít neki megnyugodni szoptatás előtt 2. könnyebbé teszi a tej kiürülését a csomókból és segít, hogy szoptatás után puha és üres maradjon a melle. Hogy kinek mennyire csomósodik, az alkat kérdése is, vagyis tényleg ne parázzon rajta, nem tehet semmiről. Arra figyeljen, hogy a csomósodás együtt járhat mellgyulladásra való nagyobb hajlammal, úgyhogy szoptatás után legyenek üresek a mellei, ugyanakkor ne vigye túlzásba a fejést, mert az tovább ronthat a problémán.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.01.28. 06:35:33

@Anyatünde: Köszönöm, és persze hogy kiteheted. A másikhoz: nagyon sokat köszönhetek a két bábámnak meg az egész szemléletnek amit a praxisuk képviselt. Ami a szoptatás posztjaimban van/lesz, abban azt próbálom meg továbbadni, amit tőlük kaptam.

bölcsésztanár 2010.01.28. 09:19:40

@Felicitasz:
Jó, majd mondom neki, de azt hiszem, ennyire ő is kiművelte magát. A pózokkal variál, az jött be eddig a legjobban. Próbáltam neki mondani, hogy ne fejjen, de már vannak tejtesók is...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.01.28. 14:28:46

@bölcsésztanár: A csomósodós alkatúaknak általában rengeteg tejük van (és ez ilyen tyúk-vagy-tojás probléma, hogy a rengeteg tej miatt vannak a csomók, vagy eleve a mellszövet ilyetén felépítése miatt van rengeteg tej). Tegye ami beválik neki, és tényleg a mellgyulladás az egyetlen, aminek a megelőzésére neki jobban kell figyelnie az átlagnál.

pizzafutár 2010.01.31. 15:04:00

@misspony: Szabad megkérdezni annak a cumisüvegnek a nevét,elérhetőségét? Most hathetes a gyerkőcöm és nem elég a tej, kb. 20% tápszer és 10% összegyűjtött tejjel tudok pótolni, de a cumizavar beindult, amikor a hathetes kontrollom idején előbb kapott rögtön üvegből enni, mint én hazaértem szoptatni - eddig mindig csak akkor jött az üveg, ha már szabályosan majdnem agyvérzést kapott szegény az üres cicimtől... Most meg érzem, hogy nem szív úgy, mint az elején. Két nap kemény munkával sikerült rávenni, hogy azért erőlködjön ő is, de még mindig nem az igazi. Szeretném őt tovább szoptatni, mint az elsőt sikerült anno, ami nagyon kevés volt, mert sokat elkövettem a Felicitász által leírt hibákból, sajnos.

misspony 2010.02.03. 21:27:15

Haberman etető
Link:
www.medela.hu/Specetetok/haberman/frames.htm

Nagyon drága!!!
És már én is elajándékoztam, pedig elküldeném....

De kinyomozom, hátha megvan még!

pizzafutár 2010.02.06. 10:10:28

Köszi!
Rákerestem, tényleg brutál drága, ráadásul csak a cumi kapható hozzá nálunk a Brendonban, maga az egész etető nem. Azt hiszem, ezt mi most kihagyjuk...

pizzafutár 2010.03.31. 15:29:50

Már nem emlékszem, hová írtam kommentben, hoyg kipróbálom a Motherlove More Milk Plus kapszulát és majd beszámolok róla, most úgy gondolom, tlán ide illik legjobban, mivel rögtön szülés után el lehet kezdeni. Remélem, nem minősül reklámnak... Drága, de nekem bejött. Majdnem lenullázódott tejről 4/5 tej, 1/5 tápszer arányra sikerült felfejlődnöm a 3 és fél hónapos gyerekkel - a szaporító fejést 3 napig tudtam közben csinálni a nagy délutáni alvása alatt, bizonyára az is segített. Ami még előnye, hogy sem én, sem a baba nem puffadtunk tőle, és a hatás valóban megmaradt, pedig már nem szedem. Ajánlom viszont, hogy kezdés előtt állj a mérlegre, mert én csak az első doboz vége felé jöttem rá, hogy 80kg vagyok - tudom, ez röhejes, de szülés után egy héttel csak 74 voltam és nem jutott eszembe, hogy menet közben ennyi feljött még - és akkor más az adagolás. Így nekem kettő 60 szemes dobozra volt szükségem. Ha előbb rátalálok, talán nem is kellett volna (olyan hamar) bevetni a tápszert...

Link: www.bioszallito.hu/Motherlove-more-milk-plus-kapszula?termek-11256
(van, ahol olcsóbb, de ez egy jó leírás róla)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.03.31. 16:23:49

@pizzafutár: Nagyon remek, köszi az infót. (A görögszénáról egy poszt már rajta van a listán.) És nagyon-nagyon örülök a sok tejnek, ügyes vagy :-)

Allia 2010.04.12. 22:21:58

Felicitász, az vajon mitől lehet, hogy az első gyereket 6 hónapos koráig tudtam szopatni mindenféle segítség, tanács nélkül, kb. 1/3 arányú tápszeres pótlás mellett, a másodikat 2 hónapos koráig, a harmadikat pedig csak egy hónapos koráig? Az elsőnél spontán ment a dolog, a többinél, mert hittem a "fejben dől el" tételnek, rákészültem, gyógynövényes tejserkentő masszírozó olaj, urtica urens, tényleg igény szerint (már amennyire 1-2 kicsit és alig nagyobb testvér mellett lehet igény szerint)... szóval hogy nem ment, az mitől lehet? Most a negyedikkel vagyok félidős, hogyan tudnék felkészülni, hogy legalább annyira tudjam szoptatni, mint az elsőt? Esetleg (negatív) befolyásoló tényező lehet, hogy nagy súllyal születtek mind (3,5 kg felett), bár komplikáció mentesen? Anyám, és anyai nő felmenőim mind tudtak szoptatni, a nővérem és én mégsem. Vajon miért? Ja, a tápszeres táplálással semmi gondom nem volt sosem, nem éreztem kudarcnak (legalábbis úgy gondolom, de lehet, egy pszichomókus más véleményen lenne), csak szeretném tudni, vajon milyen az, amikor az ember nincs egy mikróhoz kötve egy újszülöttel..

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.04.13. 21:19:31

@Allia: Sok minden lehet a háttérben. Pajzsmirigy problémák, vérszegénység (a tej vérből készül), más anyagcsere-sajátosság. Fogamzásgátló tabletta (bár konkrétan nálad ez nem valószínű, ahhoz tényleg nagyon hamar elment a tejed). Más gyógyszerek, pl. allergiagyógyszerek egy része, orrcseppek egy része (antihisztaminok, pszeudoefedrin). Állhat a háttérben szöveti rendellenesség (pl. az anyukádat kezelték valamivel, ami miatt te is meg a nővéred is már eleve így születtetek, ezzel az alkati eltéréssel). Lehet az okok közt fiatal kori dohányzás, PCOS is.
Az is lehet, hogy a mellednek egyszerűen csak több stimuláció kellett volna, mint amilyen gyakran a babáid ettek; hasonló történhet néha jó alvó gyerekek anyáival is, mert néha a baba 4-5 hetesen már 6-7 órát alszik egyben éjszaka, de vannak nők, akiknél nagyon lecsökken a tejmennyiség, ha rendszeresen előfordul, hogy 5 óránál több eltelik két szoptatás közt.
Lehet az ok nem megfelelő folyadékfogyasztás (kinek van ideje másfél óránként emlékeztetni magát egy pohár vízre vagy narancslére két pelenkás mellett?). Lehet a gyerekek részéről alkati kérdés (mondjuk az apjuk magas szájpadlását örökölték, és nem elég erősen szopnak, vagy egyszerűen a te mellednek nem elég erős az inger, ami a babáidnak a természetes szopómozgás).
Szóval, sok minden lehet az ok. A "fejben dől el" egy nagyon nagy és nagyon kártékony hülyeség. Tegyél meg mindent, próbáld ki gyógynövényes segítségnek a görögszénát. És ha megint csak néhány hétig lesz elég a tej - hát akkor ez van. Gratulálok a négy gyerekhez, szerintem ez sokkal nagyobb teljesítmény, mint két évig szoptatni egyet ;-)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.04.13. 21:43:53

@Allia: Ha nagyon fontos neked az egész, kérdezz rá az orvosodnál a Domperidone nevű gyógyszerre (Európában a GlaxoSmithKline gyártja, Motinorm néven). Tejserkentő, és nagyon jól tolerálható cucc, csak megvannak a szigorú keretei, hogy ki szedheti és egyáltalán hozzá lehet-e jutni. Itt az USA-ban tudomásom szerint nincs kereskedelmi forgalomban, Kanadában meg csak orvosi praxisokon belül szerezhető be, azaz kezelés címén az orvostól/kórháztól kapod a gyógyszert és nekik fizet a biztosító, nem pedig receptet kapsz és kiváltod a gyógyszertárban. Fogalmam sincs, hogy otthon van-e, és adják-e bárkinek is.

zzzsuzsa 2010.04.14. 01:15:58

@Allia: Szia!
Hát nagyon átérzem a problémádat! Nekem is voltak, de szilárdan kitartottam amellett a mell mellett:-)) bocs! Nekem egyébként oxitocint adtak üvegcsében...neeeeem nem meginni..:-)) hanem szagolni!! Hogy ettől majd javul a tejhozam!! Tényleg! Oxitocint kellett szagolgatnom! Ez nem vicc! Bementem a kórházba, ahol szültem és az orvosomtól kértem és kaptam jó pár üveggel. Meg is jegyezte, hogy ez még a következőre is elég lesz! (mármint babára) ez 7 éve volt. Azóta már nincsenek meg az üvegek, de több gyerek sincs:((( Na és nem tudom megmondani, hogy az oxitocin e, vagy az, hogy a gyerek minden lélegzetvételét figyeltem és ha egy kicsit már éreztem, hogy na most jönni fog a sírás, akkor rögtön mellre tettem. (ezt tanácsolta a LLL)szóval nem tudom melyik tett nagyobb hatást, de szopott a kis Majomfütty 26 hónapig! Na. Erről csak annyit, hogy sikerült egy nagyon impulzív kissrácot felnevelni, aki hát hogy is mondjam...a fejemre nőtt. Én azt hiszem, nem kell túlzásba esni, ha most lenne 7 évvel ezelőtt :)) akkor sokkal lazább lennék és nem akarnék olyan nagy dolgokat. (ámbár ki tudja, lehet, hogy ez segít a gyerekemnek abban, hogy nem kell féltenem, eléggé jól (és fifikásan) tud küzdeni! :)) Szóval La Leche Liga tanácsa: Igény szerinti szoptatás, a gyereket nem hagyni sírni, "megelőzni" a sírást mellretétellel. Ebben csak az a probléma, hogy nem mindenkinek való. Nem is kell mindenkinek így csinálni. Ha vegyesen táplálod, és TE jól érzed magad, és elégedett vagy a babával együtt, akkor csináld úgy, de a tisztán tápszeres táplálás sem az ördögtől való. Van amikor ez sokkal szerencsésebb az anya-gyerek kapcsolat szempontjából, mint a szoptatás, ha az anya így megússza a sok sok szenvedést és önmarcangolást. (

Allia 2010.04.14. 14:08:13

Felicitász, Zsuzsa, köszönöm a válaszaitokat.
Felicitász, lehet, hogy "anyám kezelésében" van valami, röntgen asszisztens volt és talán 36 meg 41 éve még nem voltak olyan profi gépek, mint most, bár a sugárterhelést ellenőrizték, de ki tudja... és a cigarettát is csak akkor tette le, amikor megtudta, hogy terhes.
Én jól elvagyok a tápszerrel, már megszoktam, nem okoz gondot, és legalább a párom is részt tud venni a baba etetésében, ami neki is fontos. :-)

zzzsuzsa 2010.04.14. 22:10:09

@Allia: "legalább a párom is részt tud venni a baba etetésében, ami neki is fontos" Hát ez szuper! Nagggggyon jó! :-))

orsoborso007 2010.04.22. 12:32:13

Felicitász szia!
Csak most néztem vissza, hogy vki válaszolt a kérdésemre.

Szóval tegnapelőtt kezdtem inni a Laktoherbet és a homeós bogyót. A teából egy liternyit csináltam, az 4 adagnak felel meg, a bogyóból 3*5 szemet vettem be. estére kezdett viszketni a csuklóm belső oldala, a könyököm, a térdem. A teából még este 10 körül ittam meg az utolsó adagot és a hajnali (kb 4 ó) szopinál éreztem megint a viszketést, ami délelőttre múlt el. Ma nem ittam teát, de ettem a bogyeszt. Egyenlőre nyoma sincs viszketésnek,ezért most főztem egy adaggal és kipróbálom mi újság.
Előre is köszi a válaszodért!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.04.22. 13:40:46

@orsoborso007: Ánizs, jó eséllyel. Nagy adagban hirtelen kezdve simán okozhat viszketést, de egyébként a laktoherb teában két bőrérzékenyítő növény is van, az édeskömény a másik. (És ha extra precíz akarok lenni, akkor a citromfű is bőrérzékenyítő, csak abból egy kilót kéne leforrázni teának, hogy pár órán belül már viszkess is tőle.)
Ha a bogyó segít, akkor azt felvesszük adatnak a homeopátiás kutatásomba ;-), ha nem, akkor a Laktoherb helyett próbálj görögszénát. Itt fentebb valaki már írta a Motherlove More Milk Plust, abban pl. nincs ánizs. Ha elszörnyedsz az árától, akkor vehetsz simán görögszénamagot is (ha lepkeszeg néven látsz valamit, akkor az is az). Le kell darálni kávédarálón, és egy púpozott evőkanálnyit leforrázni fél liter vízzel, és állni hagyni legalább 15-20 percet. Ez két bögre tea, egy reggelre, egy estére, és elvileg már másnapra hatnia kellene. Rettentő íze lesz - alapszabály, hogy minden igazán hatásos gyógynövénykészítménynek rettentő íze van - de cserébe tehetsz bele amit csak akarsz.

orsoborso007 2010.04.22. 14:06:17

Felicitasz köszönöm a gyors választ.

Hogy hat-e a bogyó nem tudom, 3 napja szedem,de a tej mennyisége nem nőtt. Mondjuk a gyereknek pont elég most ami van, 2,5-3 óránként szopik, este kicsit sűrűbben. Most 2 és fél hetes és kb 70-90 g-ot eszik átlagban, szóval gond nincs, inkább szintentartás végett próbálkozom.

A görögszénát kipróbálom, ill. rákeresek a Motherlove-ra, aztán meglátjuk.

zzzsuzsa 2010.04.22. 21:51:20

@orsoborso007: Szia! Bocsánat, hogy közbevágok, te azt írtad, hogy 2 és fél hetes a baba és kb 70-90 g-ot eszik! Ez fantasztikus! nem is tudod milyen jó evő a gyereked! Szerintem ne méregesd! Hidd el hetente egyszer elég megmérni, ha látod, hogy jól van a gyerek! Sőt, tovább mennék, szerény meglátásom szerint semmi szükség mérlegre. Az anya szeme úgyis mindent lát:)) Van olyan baba, enyém is ilyen volt, aki 20-30 grammokkal is beérte és most már 30 kiló! Szóval nem lett semmi baja:) És ez nem a tej minőségétől függ, hanem attól is, hogy milyen gyakran szopik, mennyire képes feldolgozni és beépíteni a szervezete. Szóval csak annyit szeretnék mondani, hogy ÓRIÁSIAK a gyerekek közti különbségek! Egészen szélsőséges különbségek vannak, és mindegyik jól fejlődik. Nem fogadnám el feltétel nélkül azokat a mennyiségeket, súly, kiló, tejfogyasztás...stb amit a gyerekorvosok egy része (hál Istennek nem mindegyik) minden gyerekre kivétel nélkül érvényesnek tart. Szóval, ha három hónapos, akkor annyit kell szopnia, annyi kiló körül az ideális, ennyi cm ebben a korban stb. Ezek a dolgok nagyon relatívak és a gyerekek fejlődése is nagyon különbözik! A 70-90 grammhoz csak annyit, hogy ez még egy három-négy hónapos babának is megfelelő mennyiség lehet. Ez tényleg így van. Bocs, ha kéretlenül beleszóltam! Szép együttléteket a babával! :) (egyébként az nagyon fontos, hogy találj egy olyan gyerekorvost, akiben meg tudsz bízni!, csak sokkal többször hallgass a saját ösztöneidre! )

orsoborso007 2010.04.23. 11:37:10

zzzsuzsa

Semmi gond, mindig örülök a tanácsoknak, az ember mindig tanul belőle.

Igen, tudom, hogy jól eszik a fiam és nekem azért döbbenetes ez a 70-90 g, mert az első gyerekem pont a 20-30 g-ot evők közé tartozott, neki viszont ez nem volt elég és nem is lett több tejem anno ( nagyon sárga, nagyon alvós, nagyon "hasfájós" volt + kaptam egy állandóan túlaggódó családot, akik a frászt hozták rám), hamar kellet hozzátáplálni.
Most a család elküldve melegebb éghajlatra és hát én sem parázok már annyit, mint az elsővel.
Mérni meg igazából egy pár napig mértem, csak kíváncsiságból, de nem is akartam hinni a szememnek :D
Szóval nekem úgy látszik két véglet gyerek jutott ;)

pizzafutár 2010.04.23. 22:30:37

@orsoborso007: Az én gyerekeim is épp ilyenek voltak az elején. A pici pont ilyen zabagépnek indult, aztán három hónaposan meg annyit se evett, mint három hetesen. Most kezd újra sokat enni, nekem meg lassan végleg elmenni a tejem (stressz, calici vírus stb.) és most már ott tartok, hogy lassan fel is adom a küzdelmet, amennyi még van, van, de már nem erőlködök tovább - nekem az is hatalmas nagy szó, hogy négy hónaposan még volt tejem, na meg, hogy ő az egyetlen, aki ezt a hányós vírust nem kapta el a családban...
A motherlove kapszula tényleg nagyon jó, nekem csak az a pechem, hogy mikor már épp lenne elég tejem, akkor mindig történik valami, amitől megint elmegy. Lehet, hogy a görögszéna teát majd azért majd mégis megpróbálom.

Valaki írta, hogy tápszernél a férj is be tud szállni az etetésbe. Ez nálunk az elsőnél olyannyira így volt, hogy a férjem néha többször etette egy nap, mint én - mondjuk ott idegileg és fizikailag is nagyon kivoltam. A picit viszont érdekes módon a férjem messze nem érzi annyira - sajátos ritmusban, ütemben eszik, közben szórakozik, sokat pukizik, ettől félrenyel és a férjemnek nincs türelme hozzá, nekem viszont van. A nagy most is nagyon apás, igaz, abban a korban is van.

pizzafutár 2010.05.01. 05:55:30

SOS: Most egy undorító bakteriális torokgyulladást kaptam el, muszáj antibiotikumot szednem. (Közben egyéves szabadságom is véget ért, és görcsölök is) A tejem 1/5 alatt van. Ha most hagyom a csudába, amíg meggyógyulok, akkor fejéssel és görögszénával újra tudom majd indítani? Vagy fejjek, öntsem ki, és ha nem szedek gyógyszert, újra tudom adni a babának? így is boldog vagyok, négy és fél hónapos, csak szerettem volna féléves koráig kihúzni...
Köszi előre is a tanácsot!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.01. 13:52:56

@pizzafutár: Mit szedsz? A legtöbb antibiotikummal nyugodtan lehet szoptatni.
Nézd meg ezt (ugyanez a link fentebb a poszt szövegében is benne van):
pediatrics.aappublications.org/cgi/reprint/108/3/776

A széles körben felírt gyógyszerek közt nagyon kevés olyan van, amik mellett tényleg nem lehet a tejet odaadni a kisbabának.

Antibiotikum mellé szedj valami probiotikus készítményt, vagy egyél élőkultúrás joghurtot stb., neked is jó lesz, a tejnek is jó lesz.

pizzafutár 2010.05.01. 15:02:00

Köszi a linket!
claritrhomycin (Klacid UNO) - nem találtam meg a cikkben, de gyanítom, akkor nem is okoz gondot. Próbálom este bevenni az utolsó fejés után.

pizzafutár 2010.05.03. 11:53:45

@Felicitasz: Köszi szépen a linket. Bocs, hogy csak most, de nem volt netem másfél napig...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.03. 13:54:59

@pizzafutár: Semmi gond, és remélem, közben te is jobban vagy.

Dirgesinger 2010.07.14. 09:57:28

Ezer hála ezért a blogért, most találtam rá. Szeptember végére várjuk az első gyerkőcöt, és a frászt kapom attól hogy valamit/sok mindent/semmit nem fogok jól csinálni:(

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.07.24. 02:01:06

@Dirgesinger: Lesz egy csomó minden, amit nem fogsz jól csinálni. Vagy nem rögtön. De nem érdemes frászt kapni, pláne előre, mert közben meg a legtöbb dolgot jól fogod csinálni, és lesz néhány olyan dolog, amit meg kifejezetten nagyon jól fogsz csinálni.

Anita1074 2010.08.06. 20:58:01

Sziasztok!

Még egy nagyon jó termék tejszaporításhoz: Weleda Milchbildungsöl www.weleda.de/Arzneimittel/RatgeberGesundheit/Stillzeit/Milchbildung/Milchbildungsoel.html

Sajna Magyarországon nem lehet kapni, de Ausztriában és Németországban igen (ha megy ismerős, szinte bármelyik gyógyszertárban). Ez egy olaj, amit a mellre kell tenni és nekem minden ismerősömnek szinte azonnali eredményt hozott (mondjuk másnapra). Nem nagyon drága, egy üveg 2000 Ft körül van és ha naponta kétszer kened (asszem max 3x lehet), akkor kitart kb egy hónapig.

Én is sokat szenvedtem a tejmennyiséggel, nagy nehezen sikerült 6 hónapos koráig kizárólagosan és 1 éves koráig még szoptatni. Nekem leginkább az volt a baj, hogy nem akart gyakran szopiznia kölök, viszont amikor enni akart, akkor többet, mint, ami volt. Huh, de jó hogy annak az első szenvedős hat hónapnak vége.
süti beállítások módosítása