Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Karácsony előtti teaszünet

2009.12.21. 23:56 Felicitasz

Nemsokára mindannyian belefeledkezünk egy-két napra (hétre?) a karácsonyi ünneplésbe - ki azért, mert így jó neki, ki azért, mert ugyan nem jó neki, de ezzel tud mások kedvére tenni - és most úgy gondoltam, hogy az előkészületek kavargásában még egyszer idecsábítok néhány rendszeres (vagy nem rendszeres) olvasót egy pár percre.

Mit csinálsz ma? (Lehetséges válaszok: dolgozom, ma fogok elutazni az ünnepekre, vásárolni megyek, ügyeket intézek, ajándékokat csomagolok, sütök-főzök, takarítok, esetleg ezek mindegyike.) És mit kell még csinálnod holnap meg holnapután?

Valamelyik nap, miközben átrendezgettem - végre! - a ruhásszekrényeinket nyári üzemmódból télibe, az jutott eszembe, hogy kicsit ugyanaz történik velem minden évben karácsony előtt, mint ami a terhességem végén is történt. Mindkét esetben egy születés ünneplésére kezdtem el készülődni, és ez a karácsony előtti fészekrakás egészen olyanná tud válni, mint a fiam érkezése előtti rendezgetés volt. Még a központi kérdés is ugyanaz, hogy "mivel kell még elkészülni, mielőtt".

Olyan jó dolog egy kisbaba érkezését várni. Lehet, hogy a karácsonyi készülődésnek is ez az egyik titka, és ezért van az is, hogy minket nőket ejt jobban rabul; olyan jólesik félig-meddig újraélni a gyerekeink születése előtti állapotot, sorra venni a teendőket, megálmodni és meg is akarni teremteni a tökéletes és meghitt környezetet, ahová egy kisbaba megérkezhet. Karácsonykor a kis Jézus a kisbaba, de persze ennek a születésnek az ünneplésében ugyanúgy ünnepeljük egymás (meg önmagunk) születését és létét is. Csodálatos, nyugodt, boldog karácsonyestére vágyunk, többfogásos finom vacsorára, szép ajándékokra és születésnapi mosolyra mindenki arcán. Rengeteg munkára hajlandók vagyunk ezért az élményért.

Amikor a fiamat vártam, volt egy kedves, életvidám, korát néha évtizedekkel meghazudtolóan bölcs bábám. A szülés előtti hetekben beszélgetett velem arról, hogy valamilyen formában mindenkinél megnyilvánul a fészekrakó ösztön a terhesség vége felé, nálam is meg fog, és ez teljesen rendben is van, csak legyek óvatos. Az embert egy idő után maga az elvégzett munka energizálja tovább, és nem veszi észre, mikor fárad túl. Ne felejtkezzek el arról, mondta a bábám, hogy miért is csinálom mindezt: amikor már nem a gyerekre készülök vele, hagyjam abba és tartalékoljam az erőmet arra, amire valójában kell. A szülés meg az azt követő egy-két nap sokkal fontosabb, mint bármelyik szekrény, amit még szeretnék átrendezni. A gyereknek csak rám lesz szüksége (meg az apjára), egy kis tejre, tiszta pelenkára és egy meleg takaróra: minden más csak színpadi díszlet. Lehet szép rend a lakásban, mintás lepedő a kiságyban és kézzel varrott forgó játékok fölötte, de csak azt tegyem és annyit, amennyivel a szeretetemet fejezem ki, meg se próbáljak reprodukálni egy (mégoly vonzónak tűnő) katalógusfotót. Semmiben.

A bábámnak igaza volt, és nagyon örülök, hogy hallgattam rá. Megőriztem a tanácsát, gyakran fel is használom. Évről-évre minden karácsonykor is: igyekszem többet gondolni magára az ünnepi estére és a mi valós szükségleteinkre, mint az elvégzendő(?) dolgok listájára. Amikor azt veszem észre, hogy valamit már nem magunknak, nem az ünnep örömére csinálok, akkor abbahagyom, és leülök inkább meginni egy csésze teát. A gyereknek karácsony este is csak rám lesz szüksége (meg az apjára), valami vacsorára, tiszta ruhára és egy meleg takaróra: minden más csak színpadi díszlet. Lehet persze gyönyörű, őszinte, és ki is fejezhet nagyon sok mindent, vagyis lesz karácsonyfa, sütemény és ajándékok, de meg se próbálok reprodukálni egy katalógusfotót. Sokkal fontosabb, hogy ne legyek fáradt és tudjunk együtt egy jót játszani.

(Érdemes egyébként egyszer alaposan végignézni egy karácsonyi témájú női magazin fotóit, hogy az ember végleg megszabaduljon az önmagára vett irracionálisan nagy tehertől. A szobabelsőkről készített képek gyönyörűek, de ha jobban megnézed, esetleg azt veszed észre, hogy minden polc szélén fenyőágak futnak végig: kivitelezhető ez egy átlagos, valódi lakásban? Az asztal csupa dísz és dekoráció, de vajon ráférne a levesestál is? Oda lehetne ültetni ilyen terítékhez egy három- és egy ötéves gyereket? A desszertes tálcán kilencféle sütemény van, azért olyan szép színes, de mi az esélye annak, hogy én is kilencfélét fogok sütni? És még ha meg is teszem: mire az utolsó fajta is elkészül, az első is ugyanolyan frissnek fog látszani, mint itt a képen? Nem is folytatom, ennyiből nyilván látszik, mit akarok mondani.)

Ha még van időd, ülj le egy csésze teára és gondold végig, hogy a ma meg holnap rád váró teendőkből tényleg mi az, ami igazán fontos. Esetleg beszélj azokkal, akikkel együtt ünnepelsz majd, hogy nekik mi igazán fontos -  aztán szervezd ezek köré a dolgok köré a karácsonyestét, és hagyd a többit.

Boldog karácsonyt! 

6 komment

Címkék: ünnep terhesség karácsony tea kisgyermekkor fészekrakó ösztön

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr191614737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zzzsuzsa 2009.12.23. 21:29:50

Szia! Átjöttem hozzád a jezsuitáktól, olyan jó ízűen invitáltál. Tetszik a bejegyzésed, hasonló a kettőnk hozzáállása a Karácsonyhoz. Nem látogatjuk a bevásárló központokat,(Ikeát igen, meglepő, mennyire nem volt tömeg tegnap. Állítólag nagyon lecsökkent a vásárlási kedv, nincsen pénze az embereknek, csak nézelődnek és a legolcsóbb, legkisebb dolgokból vásárolnak. Usa-ban is?) meg sem kísérlem azt, hogy tökéletes vacsorát készítsek, díszítés is csak annyi, amennyire az időm és az energiám engedi. Nagyon jó receptet találtam, tengeri hal filé fokhagymás tejben fürösztve egy éjszakán keresztül és másnap lecsurgatva, vajban párolva. Hozzá majonézes (házilag készített) krumplisaláta. Ennyi. Bejgli már kész, mézes kalácsok készen a fára aggatáshoz. Ajándékok becsomagolva, már csak a krumpli salit csinálom meg ma este, holnap a gyerekkel állatkertezünk! A család összejön és este társasozunk, örülünk és zenélünk. Nektek is nagyon szép estét és Boldog Karácsonyt!!

Kajla 2009.12.24. 06:36:20

Bár nem karácsonyi, az alábbi vers ugrott be az írásod nyomán:

"Ne a lélekzetvételt. A zihálást.
Ne a nászasztalt. A lehulló
maradékot, hideget, árnyakat.
Ne a mozdulatot. A kapkodást.
A kampó csöndjét, azt jegyezd.

Arra figyelj, amire városod,
az örök város máig is figyel:
tornyaival, tetőivel,
élő és halott polgáraival.

Akkor talán még a napjaidban
hírül adhatod azt, miről
hírt adnod itt egyedül érdemes.

Írnok,
akkor talán nem jártál itt hiába."

Boldog Karácsonyt.

azallamenvagyok 2009.12.24. 11:45:52

ez a poszt már harmadjára melenget:)

fasírt 2009.12.24. 14:09:33

Köszi a "teát"! Nekem jó időbe telt mire megértettem, hogy nem kell megfeleljek mindenben a hagyományos követelményeknek....A gyerekeim és a férjem tanítottak meg rá.

Szeretettel kívánok: Áldott Karácsonyt Nektek !

Fasírt.

felician 2009.12.24. 18:03:04

Áldott karácsonyt! :) f

zzzsuzsa 2009.12.25. 22:11:05

@Kajla: Szia! Mindig nagyon tetszik az épp eszedbe jutó idézet!! :-))
süti beállítások módosítása