Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Ha nem jön a baba (2) - Alapkérdések és -tudnivalók, rutinvizsgálatok

2009.09.29. 18:01 Felicitasz

Miután egy termékenységi tanácsadó beszélgetésen érintik az alap biológiai tényeket  meg a legfontosabb időzítési problémákat és hibákat, a következő lépés négy alapkérdés tisztázása.

  1. Elhagyja-e az együttlét során a férfi testét (elegendő számú) életképes spermium? - Ez a rész minden továbbit eldönt, ezért is kezdődjön a kivizsgálás a férfi partnerrel. Ráadásul erre a kérdésre elég egyszerűen választ lehet kapni, míg a többi háromra néha évek alatt sem, vagy nem egyértelműen.
  2. Van-e rendszeresen a nő szervezetében érett petesejt?
  3. Képes-e a petesejt meg a spermium eljutni egymáshoz és egyesülni?
  4. Van-e valami egyéb probléma, és mi az?

Statisztikák szerint a termékenységi problémákkal küzdő pároknál az esetek kb. 35%-ában a férfinál van az ok (spermaszám, mozgékonyság, spermát megtámadó antitestek a férfi szervezetében stb., de néha egy tünetmentes, antibiotikummal két hét alatt kikezelhető fertőzés az oka mindennek); kb. 40%-ban a nőnél; 15-20%-ban egyik félnél sincs  szervi akadály, valaki mástól azonnal lehetne gyerekük, csak konkrétan ettől a partnertől nem. (Tudom, hogy borzasztó... ilyen eset, amikor a férfi spermája nem képes megküzdeni a nő hüvelyváladékának viszkozitásával vagy savasságával, vagy amikor a nő teste immunválaszt ad a párja ejakulátumában található fehérjékre. Sovány vigasz, de tény, hogy az in vitro beavatkozások ezekben az esetekben többnyire sikeresek.)

Az esetek maradék 5-10%-a orvosi (biológiai) értelemben megmagyarázhatatlan: minden rendben, de a gyerek mégse jön össze. Néha megoldódik a probléma egy költözéstől, munkahelyváltástól, munkanélküliséggel járó hosszabb pihenéstől, pszichológusi vagy egyéb alternatív terápiás segítségtől, gyógyfürdőtől, masszázstól, családon belüli halálesettől (nem viccelek), esküvőtől vagy születéstől stb. Máskor meg egyszerűen csak "csoda történik" (lehet, hogy nem is kéne az idézőjel?), a pár már lezárta a kérdést és belenyugodott a gyermektelenségbe, amikor a baba váratlanul megfogan, vagy a pár örökbe fogad egy babát, és a feleség két hónap múlva teherbe esik.

Az emberi lény egy fura dolog, és ha már hónapok óta jársz meddőségi (jobban szeretem azt a kifejezést, hogy "termékenységi problémákkal kapcsolatos") kezelésekre, akkor egy idő után megtörténhet, hogy lelkileg elveszel a vizsgálatok, hormonszintek, ultrahangképek és gyógyszerek között. Akik a fizikai problémát keresik, azoknak a fizikai probléma a szakterületük, vagyis, ez a dolguk. De te közben ne felejtsd el, hogy nem csak test vagy, vagy legalábbis nem egy javításra szoruló autó. Akármi probléma van vagy nincs, fogalmad sem lehet, hogy a lelkiállapotod, hozzáállásod, alvásod, haragod, szomorúságod, imádságaid, ételed, italod és miegyéb milyen hatással vannak az idegrendszeredre, a hormonjaidra, a testedre. Ez nem rózsaszín reménykeltés akar lenni, hanem inkább türelemre intés: hosszú időbe telhet, mire kiderül, hogy egyáltalán mi van, és aztán újabb hosszú időbe telhet, mire a problémát sikerül megoldani. De közben őrültség volna felhagyni a rendszeres együttlétekkel (a "próbálkozással"). A gyógynövényes tanácsadás kapcsán sok teherbe esést végigkövettem az elmúlt években, és közel sem mindegyik úgy történt, hogy megtaláltuk a problémát, megoldottuk a problémát, megérkezett a kisbaba. Szóval, csak ennyit akartam mondani, hogy fura dolog az ember, és ezt nem árt észben tartani.

Bármi is a termékenységi probléma testi oka, a kezelés férfiaknál is, nőknél is alapvetően háromféle lehet, és ebben a kérdésben jobb tisztán látni, még mielőtt belekezdünk: gyógyszeres és hormonterápia, műtét, mesterséges megtermékenyítés. A modern orvostudomány ezzel a hárommal tud szolgálni. Konkrétan nekem ezek mindegyike elfogadhatatlan lett volna, nem vallási vagy hasonló okokból, hanem egyszerűen csak nem tudtam elképzelni magamat, amint évekig orvoshoz járok hogy gyerekem lehessen. Minden tiszteletem azoké, akik a problémájukhoz kapcsolódó kezeléssorozatot bevállalják. Én erre nem lettem volna képes, és ha nem bírtunk volna a gyerek utáni vágyról lemondani, akkor örökbe fogadtunk volna. De mindenki útja és teherbírása más, természetesen, ugyanakkor nekem meggyőződésem, hogy mindenkinek látnia kellene (legalább részben, amennyire leheséges), hogy mibe kezd bele (testileg, lelkileg, anyagilag), amikor egy kezeléssorozatba belekezd.

A diagnózist egy sor vizsgálat előzi meg. Nyilván végeznek rutin nőgyógyászati ellenőrzést, rákszűrést, ultrahangot, bakteriális tenyésztés céljából kenetvételt, általános labor- és gyulladásprofilt (vizelettenyésztés, Chlamydia, Gardnerella, szifilisz, citomegalovírus, herpes simplex vírus, esetleg toxoplazma- és rubeola-antitest, hepatitis), de ezek nem a meddőségi kivizsgálás részei, ezt a rutin kivizsgálást valamilyen formában igazából mindenkinek kötelezővé tenném, mielőtt a gyerek gondolata egyáltalán átsuhan a fején. Itt most már arról beszélünk, hogy a termékenységi problémák kapcsán elvégzett vizsgálatok közül a leggyakoribbak:

  • Serum progeszteron vérteszt: vérvétel a ciklus második felének közepe táján, segít megbizonyosodni arról, hogy valóban van-e ovuláció, illetve a magzat meg tudna-e maradni
  • Prolaktin vérteszt: vérvétel bármikor, ennek a hormonnak a túl magas szintje alapesetben csak nem nyerő, de néha jóindulatú daganatot is jelezhet
  • Pajzsmirigyhormon-teszt: vérvétel, a hormonszint jelzi a pajzsmirigy alul- vagy túlműködését. Mindkettő okozhat termékenységi problémát.
  • Hormonprofil: vérvétel a ciklus megadott napjain, értelemszerűen azért, hogy megnézzék, elég van-e a vérben abból a hormonból, amelyre a ciklusnak abban a szakaszában szükség lenne a megtermékenyüléshez.
  • Méhnyálkahártya-biopszia: ambuláns eljárás, néhány perc alatt megvan. Néhány nappal a várható menstruáció előtt, amikor a méhnyálkahártya a legvastagabb, óvatos kaparással és/vagy leszívással mintát vesznek belőle. Segít eldönteni, hogy van-e ovuláció, megnézik, hogy a szövet egészséges-e, elég vastag-e ahhoz, hogy egy megtermékenyült pete beágyazódhasson. A vizsgálat közben normális az, ha görcsöket tapasztalsz, és egy pár órán át még utána is. Enyhe vérzés is normális. Szedhetsz fájdalomcsillapítót, ne használj tampont (hanem betétet), a szexszel várj amíg a hamarosan úgyis megjövő menstruációd elmúlik. Ha belázasodsz és/vagy nagyon görcsölsz, azonnal hívd fel az orvosodat.
  • Laparoszkópia: kórházba kell menni, altatásban csinálják. A laparoszkóp egy hosszú, vékony csőben elhelyezkedő száloptika, kamerával összekötve. A vizsgálat lényege, hogy egy ilyennel körülnéznek a hasüregben, egy-két dolgot esetleg azonnal helyre is hoznak. Attól függően, hogy a köldök környékén egy pontszerű vagy egy 2-3 cm hosszú vágás kell a cső felvezetéséhez, megkülönböztetnek zárt vagy nyílt tükrözést, de majdnem mindig zártat csinálnak. Segít kideríteni, hogy átjárhatók-e a petevezetékek, van-e endometriózis és milyen károkat okozott eddig, látszik-e gyulladás, összenövések, ciszták.
  • Hiszteroszkópia: ugyanaz, mint az előző, csak a műszert a hüvelyen keresztül a méhbe küldik fel és néha nem kell altatás (érzéstelenítés igen). Látszanak vele a miómák, a méh pontos szerkezete, mindenféle kinövés, benövés, rendellenesség.
  • PCT (post-coitalis teszt): a ciklus középidejében, közvetlenül a várható ovuláció előtt, védekezés nélküli szeretkezés után 2-16 órán belül az orvos két-három mintát vesz a hüvelyi nyákból. Mikroszkópos stb. vizsgálatból kiderül, hogy a hüvelyváladék összetételét túlélik-e a férfi spermái, vannak-e a nő vagy a férfi testében a spermát megtámadó antitestek, elég sperma van-e a méhszáj közelében ahhoz, hogy legalább elméleti esélye legyen a megtermékenyülésnek (ez nem a "rövid pénisszel", hanem a túl korai magömléssel szokott összefüggeni, egyébként).
  • Ultrahang: ebből néha egész sorozat kell; és konkrétan azt, hogy az érett petesejt ki tud-e jutni a tüszőből, csak ultrahanggal lehet hónapról hónapra megmondani.

A vizsgálatok közül valószínűleg nem mindre van szükséged. Elképzelhető viszont, hogy a tesztek elvégzése után több különböző probléma közül kell kiválasztani, hogy melyiket kezeljék elsőként, vagy esetleg egyáltalán nem lehet megmondani, hogy pontosan mi az "oka" a termékenységi problémának, mert van egy csomó határeset-jelenség, amelyek külön-külön még nem igényelnének kezelést, csak valahogy az összkép nem stimmel. Kutatások szerint a makacs termékenységi problémákkal küzdő (évekig kezelés alatt álló) párok kb. 65%-ának lesz mesterséges megtermékenyítés nélkül is gyermeke: ez nem rózsaszín garancialevél, de azért azt mutatja, hogy elég jók az esélyek.

3 komment

Címkék: fogamzás szűrővizsgálat teherbe esés menstruációs ciklus termékenységi problémák meddőségi kezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr151411464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmint-m 2015.04.22. 13:04:26

Egy kérdésem lenne meddőségi kezelésben jártas olvasókhoz - a válasszal egy rokonomnak szeretnék segíteni:

A hivatkozott rokonom Erdélyben vett részt meddőségi kezelésen? most esett túl a stimuláción és ahogy írta: "9 tüszőt tudtak kivenni, de egyikben sem találtak petesejtet". Mit jelent ez? Próbálkozzanak-e tovább, mit lehet tenni? (Igen, megkérdeztem, hogy mit mondott az orvosa a további lehetőségekről, de erről még nem kaptam tájékoztatást.)

Ha valakinek van releváns tapasztalata, információja, nagyon köszönöm előre is a felvilágosítást.

furmint-m 2015.04.23. 20:12:58

Ma újabb fejleményt tudtam meg a kérdésemmel kapcsolatban: az ismerősöm igazából nem kapott tájékoztatást a további esélyekről, lehetőségekről, ellenben felajánlotta neki az orvos, hogy lehet petesejtet venni, ami ugyebár Romániában is illegális, szervkereskedelemnek minősül és börtön jár érte. A jogi relevanciáról természetesen már tájékoztattam az ismerősömet, csak gondoltam, elmesélem itt nektek is pikantériumként... meg persze rettentő tragikus, hogy orvosok valaki nehéz helyzetén nyerészkednek (már kb. 4000 eurójuk ment el a meddőségi kezelésre ill. az egyszeri (?) stimulációra és petesejtlevételre). Nekem is percekig kúszott felfelé a vérnyomásom, amikor olvastam az ismerősöm levelét és WTF, meg mindenféle érzésem támadt...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2015.04.25. 16:35:26

@furmint-m: Ez még mindig nem elégséges információ (mármint, orvosi szempontból sem); az előzményekhez kéne, hogy milyen problémával startoltak, mióta próbálkoztak, ez-e az első és egyetlen orvos praxis ahol voltak (ha igen, akkor esetleg keressenek másikat). Ha 9 tüszőből egyben sincs petesejt, az elég nagy baj (egy "szokásosabb" statisztika valahogy úgy nézne ki, hogy 9 tüsző, 6 petesejt, abból mondjuk 4 jó és 1 vagy 2 termékenyül meg úgy hogy beültethető, és aztán vagy lesz terhesség belőle tényleg, vagy nem).
Az nem rendkívüli, hogy csak a többedik (negyedik, ötödik) stimulálásra jön össze a dolog, de mondom, a történetből lényeges elemek hiányoznak.
Ha csak az a kérdés, hogy "próbálkozzanak-e tovább", akkor igen, egy stimulálásból nem lehet végleges következtetést levonni. Az egy másik kérdés, hogy ebben a praxisban próbálkozzanak-e, illetve mi egyebet lehet tudni a probléma természetéről; lehet, hogy az orvos már tud valamit (pl. ha 9 tüszőben csakugyan nem volt egy petesejt se, annak komoly oka kell hogy legyen) és ezért ajánlja a "vásárlást".

A magánvéleményem pedig nem tartozik ide, bár van az is :S
süti beállítások módosítása