Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Szülési fájdalom csillapítása elektrostimulációval: TENS

2010.06.13. 20:44 Felicitasz

Vannak, akik csupa szép emlékkel gondolnak a szülésükre, és minden fájdalmat elfelejtettek, amikor átölelhették a kisbabájukat. Mások nem ilyen mázlisták és még évekig emlékeznek a kínlódásra amin keresztülmentek, esetleg elhatározzák, hogy nem vállalnak több gyereket, vagy ha mégis, akkor a következő szülésüknél a kórházba érkezés pillanatában kérik az epidurális érzéstelenítést.

A szülési fájdalom mértéke, időtartama, hatása nagyon-nagyon különböző lehet,  a reakciónkat pedig a genetikánkon kívül a személyes múltunk is befolyásolja. Ezért ami fájdalomcsillapítás elég az egyikünknek, édeskevés lehet a másikunknak. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy gyógyszeres fájdalomcsillapításra nem az  epidurális érzéstelenítés az egyetlen megoldás (majd erről is írok később), illetve hogy léteznek természetes (gyógyszermentes) módszerek a borogatáson, masszázson, akupunktúrán és vízben vajúdáson kívül is.

Az egyik ilyen gyógyszermentes metódus az elektrostimuláció.

A módszer angol neve, a TENS, egy rövidítés: transcutaneous electrical nerve stimulation, vagyis bőrfelületen keresztülhatoló elektromos idegi ingerlés.

Az ingerlést egy elemmel működő kis gép végzi (TENS-gép, TENS-unit). A gép belsejében  egy generátor van, és kettő vagy négy elektróda jön ki belőle. Az elektródák rugalmas, ragtapasz-szerű párnákban végződnek. Ezeket a párnákat kell a bőrre (vajúdáskor pl. a derekunkra, hátunkra) rásimítani, és rajtuk keresztül fájdalomcsillapító hatású kis elektromos impulzusokat adagolhatunk magunknak.

A módszer elméletét két angol orvos dolgozta ki (Melzack & Wall 1965, Pain mechanisms: a new theory). Addigra már tudtuk, hogy a szervezetünkben mindenféle idegrostok vannak, amelyek az ingereket - pl. a fájdalmat is - az agyba juttatják el, és a fájdalomérzékelés, a fájdalom tudatosulása az agyban játszódik le. A perifériás fájdalomingereket a gerincvelő hátsó szarvában levő vastag idegrostok fogadják és továbbítják az agyba, de ha valami további, külső ingerlést kapnak, akkor túlstimulálódnak. Nem tudnak több perifériás ingert fogadni, és továbbküldeni, azaz mintegy "lezárják" az ingerület továbbítását az agy felé. Melzack és Wall arra jöttek rá, hogy ezeket a vastag idegrostokat a bőrön keresztül egy 144 Hz-es frekvenciájú hullámmal túlstimulálódott állapotba lehet ingerelni, és ezzel a  külső ingerléssel el lehet érni, hogy az idegrostok ne szállítsanak az agyba fájdalomingereket, vagyis csökkenjen a személy fájdalomérzete.

További kutatások kiderítették, hogy ha az idegrostokat alacsony frekvenciájú hullámmal (2-8 Hz) ingereljük, akkor a perifériás idegpályákon különféle aminosavak szabadulnak fel, például endogén opiátok (endorfinok), amelyek a szervezet saját fájdalomcsillapítói.

A TENS gép úgy működik, hogy egy gombbal vagy kapcsolóval szabályozhatod, hogy milyen frekvenciájú stimulálásra van szükséged. Vajúdás alatt ott vannak a hátadon az elektródák, és amikor érzed, hogy jön az összehúzódás, akkor felkapcsolod a magas frekvenciát, hogy gátold a fájdalomingerület eljutását az agyba. Amikor pedig az összehúzódásnak vége van, akkor lekapcsolod a gépet alacsony frekvenciára, hogy a szervezeted saját fájdalomcsillapító mechanizmusait stimuláld.

A gép elektromos impulzusai a gyakorlatban azt jelentik, hogy a TENS-készülék  tulajdonképpen kis áramütés-féleségekkel zsibbaszt. A magas frekvenciájú szakaszban ez a zsibbadás szerintem ahhoz hasonlít legjobban, mint amikor elzsibbad a karunk vagy a lábunk, és "hangyák szaladgálnak benne". Képzeld el ennek a zsibbadásnak a sokszorosát, de nem folyamatosan, hanem gyors, pulzáló jelleggel; a fájdalom helyét melegnek és lüktető-zsibbadtnak fogod érzékelni. Az alacsony frekvenciájú szakaszban lassúbb, tompa lüktetést fogsz érezni, hasonlót ahhoz, mintha valaki ütögetve masszírozná, vagy amikor a zsibbadt karodban vagy lábadban egy-két perc után már nagyjából helyreállt a keringés, de még nem teljesen.

Ez nem csodaszer, és nem is érzéstelenítő, hanem tényleg fájdalomcsillapító: nekem abban segített, hogy nyolc óra oxitocin után kibírjam sírás és fizikai összeomlás nélkül azt a még további, kicsit több mint egy órát, amit az epidurális érzéstelenítésre várnom kellett. De amikor az aneszteziológus megérkezett, részemről szó sem volt arról, hogy köszönöm, inkább maradjon a gép, mert végig tudom csinálni ezzel is. Ugyanakkor nagyon sokan vannak, akik tényleg végigcsinálják ezzel a géppel a vajúdásukat, és egyáltalán nincs szükségük semmilyen gyógyszerre.

A módszer legnagyobb előnye, hogy nincs mellékhatása - csak a te idegrostjaidat ingerli, és csak amíg rajtad van -, nem akadályozza az egyéb érzékelést, szabadon lehet vele mozogni, használata a vajúdás bármely szakaszában elkezdhető vagy abbahagyható, és teljesen a te kezedben van a kontroll afölött, hogy mikor milyen és mennyi stimulációra (fájdalomcsillapításra) van szükséged.

Ha a kórházadban nincs TENS-készülék, akkor gyógyszertárban vagy online (használtan) is beszerezhető; a legolcsóbb típusok néhány ezer, a drágábbak húszezer forint körüli összegbe kerülnek.

8 komment

Címkék: szülés fájdalomcsillapító tens

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr802079075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kecs 2010.06.14. 09:58:21

Nekem sajna nem jött be, pedig nagyon biztam benne. A szulesznö szerint azert, mert föleg elöl, a hasamban voltak fajdalmaim, nem a klasszikus derektaji-hati szakaszon. Probaltam az akupunkturat is, az sem volt jo, pedig csodakat regeltek rola. De a legrosszabb megis a "kejgaz" (magyarul is igy hivjak?) volt, a fajdalmamat nem csillapitotta, ellenben totalisan elveszitettem a kontrollt a testem felett, csak szorongattam azt a rohadt maszkot, amit utolag nagyon banok. Szoval legközelebb nekem inkabb semmi fajdalomcsillapitas, mint ezek az alternativ modszerek.

aarikka 2010.06.14. 10:09:52

Ó, ilyen nekünk van itthon, váll- és derékfájásra használjuk rendszeresen. De eddig még nem jutott eszembe szülés előtt. Mondjuk, nem is volt rá időm. :)
De majd most esetleg bevetem októberben. Ha eszembe jut...

szsuzs 2010.06.14. 13:30:03

@kecs: szia!te hol használtál ilyet? melyik kórházban? ismersz olyanokat, akiknak viszont bevált?

kecs 2010.06.14. 18:13:49

@szsuzs: szia! kulföldön elek, itt beletartozik a rutinba. sokaknak segitett egyebkent, az akupunktura is, meg a gaz is. csak nekem nem valt be sajnos.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.14. 18:55:16

Hmmm. Én is csak olvastam róla, de nem hallottam róla, melyik magyar kórház alkalmaz ilyet. Nekem sem ajánlották fel sem a Péterfyben, sem a Szent Istvánban, persze ettől még lehet nekik. Azt hiszem, ezt is beveszem a kórházas kérdőívembe.

szsuzs 2010.06.14. 21:30:35

@Tündér a varázspálcával: én béreltem egyet, itt figyel az asztalon. remélem használni is fog, a szent imrében fogok szülni 2 héten belül. le biztos nem veszem, ha jó lesz, de itt sincs a kórházban!

sweet trix 2010.07.29. 19:32:14

én 4 hete szültem, és én a fájásaimat mind a derekamban éreztem (előtte nem hallottam senkitől ilyet, azt hittem a fájásokat a hasban fogom érezni).
Akkor ezek szerint ilyen fájásoknál segíthet ez a gép? Őszintén szólva ez előtt a szülés előtt is foglalkoztatott a gondolat, mert láttam hogy kapható itt a helyi bioboltban, de aztán nem volt elég infóm róla meg picur is korán érkezett.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.07.29. 19:57:19

@pilár: Nekem is a derekam meg a hátam fájt (poszterior pozíciós babával ez a jellemzőbb fájdalom, egyébként meg alkat kérdése; az én esetemben alkat kérdése volt) és nagyon segített a gép.
süti beállítások módosítása