Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Segítség, terhes vagyok és náthás!

2009.09.08. 21:20 Felicitasz

Kezdem azzal, hogy nem vagy egyedül, sőt. Terhesség alatt másképp működik az immunrendszerünk és könnyebben megfázunk, de néha még megfázni se kell.  A megnövekedett ösztrogénszint hatással van a nyálkatermelődésre, és néha egyszerűen a terhesség az "oka" a náthaszerű orrfolyás-orrdugulásnak. 

Szóval, száraz a szád, nem kapsz levegőt, nem tudsz aludni, köhögsz, könnyezel, nyomorultul érzed magad. Vigasztalásul kezdem azzal, hogy akármilyen rossz neked, a baba egészségéért nem kell aggódnod (feltéve persze, hogy nincs magas lázad, de akkor meg az már nem "nátha", vagyis futás orvoshoz). Azt viszont nagyon okosan teszed, ha nem szeded be gondolkodás nélkül az első recept nélkül kapható gyógyszert, ami az utadba kerül. Továbbá, lehet, hogy még gyógyszerek nélkül is meg tudod úszni a dolgot.

Főzz egy kancsó csipkebogyóteát (filteres csipkebogyó-hibiszkusz is tökéletesen megfelel a célra, hétdecis-literes kancsóba három filter elég), úgyis azzal kezdi minden jóakaró tanácsadó, hogy igyál sok folyadékot. Vedd komolyan, tényleg igyál sok folyadékot.

Az orrodon segíthetsz, ha gyengén sós meleg vízzel megpróbálod kiöblíteni.  Az orrcseppek nagy része terhesség alatt nem ajánlott, de most már lehet kapni fiziológiás sóoldathoz hasonló orrcseppet (némelyik ténylegesen az is), és azt nyugodtan használhatod. De inhalálni is nagyon jó ötlet. Egy fazék forró vízbe tegyél hársfát, mentát, kakukkfüvet, citromfüvet, gyömbért - filteres teákat vagy egy-két kanálnyi szárított növényt, de ha kakukkfű csak fűszer formátumban van otthon, akkor az is teljesen megfelel, ha a fűszerzacskóból kiveszel egy kanállal - és egy törölközőt a fejedre borítva hajolj a gőz fölé. (És vigyázz mindenre amire ilyenkor kell: a fazekat soha ne tedd az asztal legszélére, hanem inkább bentebb, a törölköző sarka soha ne kerüljön a fazék alá, mert felálláskor magadra ránthatod az egészet.) A gőzben kb. 20 perc elég, de ha bírod, maradhatsz tovább is.

Sokan inhalálnak kamillateával, én ezt náthásan nem ajánlom, mert száríthatja a nyálkahártyákat (de ha neked segít, akkor áldásom rá).

Forró vízre vagy akár az iménti főzetre csöpögtethetsz menta- vagy levendulaolajat is az inhaláláshoz. Levendulaolajból a legjobbat Pannonhalmán vagy Pesten a bencés könyvesboltban lehet venni (Károlyi Mihály u. 19., a Ferenciek terétől kb. 200 méterre), de persze másfajta is megfelel, csak legyen tényleg jó minőségű. Mentaolajból pedig szerintem a legjobb a Polar Bear márkanevű, bevizsgált és levédett kínai termék, részletes magyar nyelvű használati utasítással (drogériákban lehet kapni).

Polar Bear olajjal masszírozhatsz is: dörzsölj be egy-egy cseppet a halántékodra, a szemöldökök közötti pontra, az orrod és a szád közti pontra; ha fáj a fejed, akkor a tarkódon a haj alatt, kétoldalt a csigolyák meg a fül közt félúton a bemélyedésbe is. Olyan szagod lesz tőle, mint egy mentolos cukorkának, de ez kit érdekel, ha jobban leszel :-) Van, aki terhesen nem bírja a menta illatát, de hátha a levendula akkor is segít.

Ha egyszerűen csak "náthás" vagy, akkor teázhatsz csipkebogyóval, bodzával, mentával, gyömbérrel, levendulával, citromfűvel. Terhesség alatt én filteres teákat ajánlok, mert azzal biztos, hogy semmilyen növényt nem lehet túladagolni, és elég ha egyszerűen a doboz használati utasítását követed. Ezeket a növényeket keverni is lehet, vagyis jó tea lesz egy fél literes kancsóba tett egy-egy filternyi menta/gyömbér vagy levendula/citromfű keverékből, nem kell mindig ugyanazt inni. (A menta és a gyömbér émelygésre és emésztési problémákra is jó terhesség alatt.)

Száraz köhögésre ihatsz hársfateát, nedves, kruppos köhögésre hagymateát (2-3 evőkanál cukrot karamellizálj, engedd fel 3 deci hideg vízzel - vigyázz, mert fröcskölni fog! -, tegyél bele egy fej szétdarabolt vöröshagymát, főzd fel, szűrd le és ihatod is, mézzel vagy anélkül). Ha nem bírod a hagymát, akkor alternatív javaslat a "dobostorta-tea": karamellizáld a cukrot, engedd fel vízzel és tetszés szerint ízesítve idd meg. Az elv lényege, hogy a cukorszirupok köptető hatásúak  - a gyógyszertáriak is részben így működnek - szóval dobostorta-teán kívül kanalazhatsz mézet vagy juharszirupot is, segíteni fog a köhögéseden.

Kanadában népszerű gyógymód a mi forralt borunkhoz hasonló almafőzet (apple cider): egy deci tiszta almalé és egy deci víz elegyét ízesítsd egy mokkáskanálnyi reszelt gyömbérrel és egy mokkáskanálnyi fahéjjal, aztán forrald fel és mézzel idd meg. Az igazán elszántak belefőznek egy gerezd fokhagymát is (és fogyasztás előtt kiveszik belőle).

Tegyél meg mindent, hogy a torkodat nedvesen tartsd. Szopogass mentolos meg eukaliptuszos gyógycukorkákat, cink- és C-vitamin-tartalmú torokcukorkákat, de Strepsils is mehet, mértékkel (ha a 12. hét után vagy, akkor napi 3-4). Van akin segítenek a sűrű folyadékok, ivójoghurtok például. Begyulladófélben levő torokra ismert módszer egy tojássárgáját belefőzni két deci tejbe és lassan meginni, mézzel vagy anélkül.

Szedhetsz paracetamolt (angolszász országokban ugyanezt a hatóanyagot acetaminophen néven találod meg), ez van az olyan fájdalom- és lázcsillapítókban, mint a Panadol, Rubophen, Tylenol. A paracetamol a molekulamérete miatt nem megy át a méhlepényen, de a gyógyszerekből a koffeinmenteset vedd (vagyis a Panadol Extra már nem jó).

Terhesség alatt ne igyál immunerősítő teákat, ne teázz kakukkfűvel (inhalálni lehet vele, de ne idd meg), ne szedj semmi olyan köhögéscsillapítót, amiben bróm vagy bármi hasonló nyugtató hatású anyag van és a legtöbb recept nélküli gyógyszer (pl. a Coldrex) hatóanyaga is ellenjavallt. Vigyázz a gyógynövényes köptetőkkel, mert egy részük a magas alkoholtartalom miatt nem ajánlott terhesség alatt (de nyilván ha valamiben 6% alkohol van és napi két evőkanál az adagolása, akkor azért paranoidnak sem kell lenni). Az immunerősítő növények közül egyedül az echinacea terhesség alatti hatásának ellenőrzésére végeztek vizsgálatot, de még mindig nincs elég adat, vagyis a 12. hét előtt inkább ne használd.

Ha pedig mindez nem segít, akkor fordulj orvoshoz, mert lehet, hogy növényeknél és házi gyógymódoknál többre van szükség. Általában igaz (de nem mindig), hogy amíg nagyjából tiszta ami az ember orrából folyik, addig vagy vírusfertőzésről van szó, vagyis úgysem lehet tenni semmit a fentieken kívül, vagy a magas ösztrogénszint miatt van bedugulva az orrod, amivel ismét csak nem lehet tenni semmit. De ha pár nap eltelik és csak egyre rosszabbul vagy, vagy az addig nagyjából tiszta orrfolyás átvált sárgászöldre, vagy fájni kezd a füled stb., akkor lehet, hogy ez már baktérium és antibiotikum kéne rá. Az orvosnak szólj, hogy terhes vagy (már persze ha nem látszik még), mert nem feltétlenül írhatja fel a jól bevált antibiotikumodat, ami máskor mindig segített. Amoxicillint (pl. Augmentint) szedhetsz terhesség alatt is nyugodtan, de tetraciklineket (pl. Doxycycline-t) egyáltalán nem, más hatóanyagokat meg csak a 12. hét után, vagy csak a harmadik trimeszter előtt stb.

Pihenj sokat és vigyázz magadra (gyakori kézmosás stb., illetve egy fertőtlenítő kendővel vagy egy ecetbe mártott  és jól kicsavart ronggyal töröld át a számítógéped billentyűzetét, a telefont, a kilincseket, a hűtő- és mikróajtó fogantyúját, a csapokat, meg mindent, amit elég gyakran megfogsz ahhoz, hogy óránként újrafertőzd magad).

Ha nem szedsz terhesvitamint, akkor most a nátha ideje alatt szedj valami alapkategóriás multivitamin-készítményt, hogy ezzel is segíts a szervezetednek.

Jobbulást!

26 komment

Címkék: terhesség orvos gyógyszer nátha tea influenza gyógynövény fájdalomcsillapító lázcsillapító

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr741364582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blazska 2009.10.21. 21:26:18

De jó, hogy írsz ilyen blogot, meg hogy rátaláltam! :-) Más fórumon már kérdezgettelek szoptatás és megfázás vs. éneklés kapcsán. Most a citromfű és terhesség kulcsszavakra kerestem rá, és kidobta ezt a posztodat. :-) Szóval a citromfű mehet koraterhesen is? És akkor is, ha nem vagyok megfázva? Egy másik találat azt írta, h. terhesen nem lehet, vajon miért? Jó tudni, hogy kakukkfüvet nem lehet. :-o Arról tudsz valamit, hogy miért? Köszi! :-)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.10.22. 02:37:27

@blazska: Az első 12 hétben nem szoktam semmilyen gyógynövényt direkte javasolni, kerüljünk el mindent, amire nincs feltétlenül szükség. Akinek a szervezete hozzá van szokva valami rendszeresen iszogatott alapteához (zöld tea, menta, csipkebogyó szokott lenni amit az emberek leggyakrabban isznak csak úgy), az folytathatja terhesen is, de aki eddig semmivel nem teázott, az ne terhesen kezdje el. Terhesség alatt egy csomó mindennel extra óvatosak vagyunk, és az óvatosságnak az a mércéje, hogy az amúgy biztonságos növény mennyire erős, mennyire könnyű túladagolni. Alapból a citromfű is, a kakukkfű is teljesen oké, csak citromfűből sokkal nehezebb átlépni a totál biztonságos határértéket és arra többen fogják rámondani, hogy akkor mehet is nyugodtan. A kakukkfű erős köptető, és terhesen inkább próbáljunk mást.

blazska 2009.10.22. 10:08:40

Köszi a választ! :-) Még nem vagyok terhes, csak a tervezgetés fázisában, úgyhogy ma reggel gyorsan csináltam is magamnak kakukkfű teát, amíg lehet, most azt szopogatom. :-)

pizzafutár 2009.10.30. 21:51:32

Lenne egy kérdésem.
Mi a véleményed/véleményetek az echinaceáról?
Mivel nem tervezzük beoltatni magunkat, de szeretnénk azért fokozottabban védekezni, kislányomnak hamarosan elkezdem adni az Echinacin szirupot (OGYI engedélyes, gyógyszerként törzskönyvezett gyógynövény kivonat). A betegtájékoztatóban az áll, hogy terhesekről, szoptatós anyákról nincs elég adat. Van esetleg valakinek valami tapasztalata, különösen Neked, Felicitasz - esetleg külföldi vélemények? Nem terhesen egyébként szedtem én is, és nagyon jó volt.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.10.31. 14:20:15

@pizzafutár: Ahogy a posztban is szó van róla, van az echinacea terhesség alatti veszélyességéről vizsgálat, és eddig az derült ki, hogy nem veszélyes, csak még nem elég nagy számú a minta, amin az ellenőrzést végezték.
12. hétig én nem ajánlok jó szívvel semmit, nemhogy immunerősítőt, utána igazából semmi nem szól az echinacea ellen (kutatási eredmény biztos nem, semmilyen káros hatást nem mutattak ki eddig). Az Echinacin egy jó készítmény, szerintem 12. hét után mehet, és ha valaki ennek ellenére nagyon aggódik, alkalmazza a gyerekeknek való adagolást.

pizzafutár 2009.10.31. 22:03:49

@Felicitasz:
Köszi a választ, ez a csökkentett adag jó ötletnek tűnik!

blazska 2009.11.18. 16:59:40

Megint kérdeznék. Nem terhesen van egy kedvenc "csak úgy" teám, "6-Krautertee", filteres, élelmiszerboltból. Ezek vannak benne: hibiszkusz, lemon grass (nem tudom, mi magyarul, azt hittem, citromfű, de nem), szederlevél, csipkebogyó, borsmenta, citromverbéna. Most amióta próbálkozunk, nem merem inni. Jól teszem, vagy ártalmatlan dolgok ezek, tudsz erre mondani valamit?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.19. 23:46:19

@blazska: A lemongrass... hivatalosan nem citromfű. Fordítási hibákban gyakran igen, úgyhogy néha meg az. Jobb minőségű termékekre néha egyszerűen ráírják, hogy "Melissa officinalis" - na, EZ a citromfű, angolul lemon balm, vagy pedig "Cymbopogon citratus", indiai vagy nyugat-indiai citromfű, angolul lemongrass. Az a gond, hogy egy Németországban vagy akár Magyarországon gyártott termékre nem feltétlenül gyógynövényszakértő fogja az angol összetételi listát fordítani. Zitronenmelisse, akkor lemongrass. Aztán meg esetleg nem is. Pláne hogy a két növényt sokszor használják ugyanarra.
A teát nyugodtan ihatod próbálkozás alatt és terhesen is, az égvilágon semmi bajod nem lesz tőle.

blazska 2009.11.22. 14:29:47

Felicitász, köszi! :-) Igen, németül volt, Zitronengras, amit a wiki szerint lemon grass, ezért írtam ezt. Azért nem hiszem, hogy citromfű és elírták, mert ugyanannak a sorozatnak egy másik dobozára rá van írva, hogy Melisse, még rá is van rajzolva, no az tényleg citromfű. :-)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.22. 14:47:34

@blazska: Igazából az a probléma, hogy a fordítók intelligensnek hiszik magukat - szó se róla, meg is van rá minden okuk ;-) - és élő emberben fel nem merülne, hogy amikor egy angol vagy német szövegben azt látja, hogy Zitronengras/lemongrass, akkor KINYISSA A SZÓTÁRAT magyar fordításért, vagy hogy itt utána kéne nézni bárminek is. Hát látszik a szón, hogy citromfű, nem? Senkit nem hibáztathatunk, aki nem hallott még róla, hogy többféle van és mi magyarok egy másikat hívunk így. De nem ez az egyetlen ilyen: menta is többféle van, echinacea is stb. és én nagyon kedvelem azokat a gyártókat/forgalmazókat, akik veszik a fáradságot és ráírják a teákra latinul az összetételi listát, a tényleg jók még azt is, hogy miből hány gramm van átlagosan egy filterben.

Vica1982 2010.10.16. 14:03:04

Nekem a gyógyszertárban azt mondták, hogy terhesen nem szedhető a Strepsils. A papírján is ez van. Akkor most lehet vagy nem?:)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.16. 16:16:35

@Vica1982: Első 12 hétben ne, utána mérsékelt mennyiségben (a napi ajánlott mennyiség fele) mehet, több okból (de attól is függ, hogy melyik strepsils).
Majdnem mindenre rá van írva most már, hogy terhesség alatt ne, mert a gyártóknak így egyszerű: huszárvágásos megszabadulás a felelősségtől, ők megmondták, hogy ne szedd, vagy kérdezd meg az orvosodat. Úgyhogy ilyenkor jobb döntés megnézni a hatóanyagot és ráereszteni a gyógyszerkeresőt vagy a google-t, a google-ba érdemes beleírni a hatóanyag nevét és mellé azt, hogy "pregnancy category". Eredményül általában az FDA ajánlást fogod kapni, meg ha szerencséd van, néhány cikket a hatóanyag egyéb felhasználásairól, vele végzett kísérletekről, ilyenek. "A" katagóriás hatóanyag mehet nyugodtan, "B" kategóriás hatóanyag az előírt adagolásban szintén (az Augmentin pl. B kategóriás gyógyszer, a terhesség egész időtartama alatt szedhető antibiotikum), "C" kategóriás gyógyszert ha lehet ne szedjünk terhesség alatt, bár néha szükséges lehet (antidepresszánsok egy része C kategóriás), "D" kategóriás gyógyszer tilos, és csak olyan rendkívüli esetekben mehet terhesség alatt, amikor muszáj és abszolút nincs más választásunk, mint lejátszani a rulettet, hogy baja lesz-e a gyereknek vagy nem, "X" kategóriás gyógyszer abszolút ki van zárva, mert minden esetben káros lesz a magzatra.

Strepsilsből többféle van. Ami most itt van a kezemben (mézes-citromos, amylmetacresol és dichlorobenzyl alcohol hatóanyagkombináció), arra nincs ráírva, hogy terhesség alatt ne szedjük, angol gyártmány, kanadai forgalmazásra. A két hatóanyagról nincs kísérleti információ (mert a gyógyszerkísérletekből ki szokás zárni a terhes nőket), az eddig összegyűjtött adatok alapján nincs káros magzati következményre adat. Kategóriabesorolásra még csak ajánlás van (és ha az FDA elfogadja, akkor B lesz), mert még nincs elég adat. A két hatóanyagot a fogászatban és szájsebészetben használják lokális fertőtlenítésre és érzéstelenítésre; első trimeszterben ugye csak sürgős esetben illik bármi ilyesmit csinálni, tehát kísérleti adat nem lesz, de később terhes nők nyugodtan ott vannak fogászati kezeléseken, magzati probléma nélkül.
Részemről ki van zárva, hogy cukorka-mennyiségű, lokálisan használt, az ajánlás szerint alapesetben akár 2-3 óránként újra adható hatóanyagból az előírt mennyiség fele, 12. hét után, 1-2 napig alkalomszerűen használva bejutna egyáltalán olyan mennyiségben a lepényi keringésbe, hogy az bármit csinálna a magzattal.

Nyilván ne szopogass el belőle napi 10-et egy hétig, de már a posztban se erről volt szó :-) (És az 1-2 napig tartó használat is komolyan van mondva, mert ennél tovább tartó, nem javuló erős torokfájással nem-terhesen is orvoshoz kell menni.)

A Strepsilsnek egyébként egy ideje van köhögés elleni verziója is, dextromethorphan hatóanyaggal, ami C kategóriás, úgyhogy azt terhesség alatt ne.

chaya 2010.10.16. 17:53:43

Csak úgy véletlenül ide tévedtem. Szóval kakukkfű-teát kora terhesen inkább ne. Több helyen olvastam, hogy vetélést okozhat.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.16. 18:26:05

@chaya: Tényleg ne, a posztban és a kommentekben is elhangzott már ez.

Vica1982 2010.10.16. 20:43:21

Hú, ez aztán kimerítő válasz volt, köszönöm.:)
Nem tudom, hogy a gyógyszerész melyik fajtájára gondolt, én csak annyit mondtam, hogy Strepsilst kérek, ő meg ránézett a nagy pocakomra és azt kérdezte, hogy nekem lesz-e, mert terhesen nem szedhető.
Ha már erős torokfertőtlenítés, akkor citromolajat szoktam használni. Van egy gyógyszertár, ahol "étkezési", vagyis nem lámpaolaj minőségű(:)) citromolajat készítettek (sajnos már nem), ha jól emlékszem Aetherol Citri néven. Nem biztos a név, kézzel volt ráírva, nem teljesen olvashatóan.
Néhány cseppet a torokra kell juttatni, csíp, mar mint a vitriol, de utána megkönnyebbül a torok. Ha érzem, hogy kapar a torkom, cseppentek 2x, és másnapra el is felejtettem. A durván gyulladt torkot is 1-2 nap alatt rendbe szedi. Persze ilyenkor használok mellé hársfa-bodza-kamilla-citromfű teát meg C-vitamint is.

Vica1982 2010.12.09. 22:14:50

Megint náthás lettem (a kölköktől) és újra olvastam a cikket. Találtam egy hibát(?) benne.
Terhesen nem ajánlott a gyömbér. Stadelmann A bába válaszol c. könyvében is benne van, de most közeli élményem is volt vele. Egy 3. trimeszterben lévő veszélyeztetett terhes barátnőm hívott, hogy erős fájásai voltak hajnalban, nézzek már utána az "okos könyveimben". Mindent átbogarásztam, és kikérdeztem őt is. Kiderült, hogy gyömbéres csirkéből jól bevacsorázott. Miután nem evett többet, nem volt ilyen baj. A karácsonyi fűszereket (fahéj, szegfűszeg) persze kerülte ő is, de az oregánó és a gyömbér tilalmáról még én sem hallottam eddig.

Anyoka12 2010.12.18. 19:52:09

Szia!!! Nagyon jo hogy mindent részletesen leirtál. Mindenre megkaptam a válaszaimat amikben bizonytalan voltam.Örülök hogy rád találtam: Puszi!!

Anyoka12 2010.12.18. 19:56:57

Jah egyébként 10 hetes terhes vok és az orrom rendetlenkedik.A váladék se ki se le nem megy áll az orrom és a torkom közt.Mindig hányingerem van ez miatt.De kiprobálom a teák valameikét ,és az inhalálást.Mégegyszer köszike a tanácsokat!!!!

pajtiagi 2015.03.29. 13:20:51

Tudom, hogy orvostól kellene megkérdezni, de most így vasárnap du. hozzád (hozzátok fordulok). Vajon milyen következménye lehet annak, ha 4-5 hetes terhesen elszopogattam 5 Strepsils Honey and Lemon-t (4 nap alatt). Előre is köszönöm a választ :)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2015.03.29. 20:01:31

@pajtiagi: Nyugodtan abba is hagyhatod az aggódást :) Megeszem a kalapomat, ha ez bármilyen problémát okozhatott.
www.nhs.uk/medicine-guides/pages/MedicineOverview.aspx?medicine=Strepsils%20Honey%20and%20Lemon
A gyógyszer tájékoztatóján az van (teljesen korrektül), hogy "nem ajánlják" a fogyasztását terhesség és szoptatás alatt, ugyanakkor a linkelt információs anyag közli, hogy eleddig nincs olyan ismert terhesség alatti probléma vagy következmény ami ennek a gyógyszernek a következménye volna.

pajtiagi 2015.03.29. 22:51:29

Köszi szépen a megnyugtató szavakat! Egyébként érdekes, hogy NHS-es linket küldtél, egy google-n töltött óra után én is azt a következtetést vontam le, hogy a britek sokkal megengedőbbek a Strepsilsszel, mint a magyarok. Azért furák ezek a nemzetközi eltérések…Köszi még egyszer a választ :)

Annamária Szabó90 2016.01.29. 02:41:43

Szia, nagyon érdekes dolgokat találtam itt, örülök h ratalaltam erre a blogra, én kb 4-5hetes terhes vagyok és kicsit megfaztam, nem vettem be gyógyszert csak teát iszok, gyomber és bodza keverek, remelem ez nem artalmas, de vki javasolta a gyomber teát , mivel az émelygesekre használ, amit tapasztaltam is, de napi egy csesze,szóval túlzásba nem viszem. Meg lenne még egy kérdésem, néha fáj a hasam, kisebb görcsnek tűnik és a melleim is fájnak bevannak dagadva, ez normális ilyenkor? Valaszodat előre os nagyon köszönöm :)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2016.01.30. 21:17:50

@Annamária Szabó90: Igen, normális. A mintha-meg-akarna-jönni típusú görcsölés meg a duzzadt és érzékeny mellek tipikus koraterhességi tünetnek számítanak.

Takácsné Mihók Orsolya 2016.04.30. 11:36:51

Kedves Felicitasz! Életmentő volt a cikk, köszönöm :) Babát várok (23. hét végén vagyok ) és úgy tűnik a sima megfázásomból bakteriális nyavalya lett.. Sárga köpet meg minden. Viszont a doki felírt augmentin duo- ami amoxicillin és klavulánsav és ez már c kategóriás... Szedhetem nyugodtan? Köszönöm a választ :) Orsi

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2016.04.30. 23:49:25

@Takácsné Mihók Orsolya: Naná hogy szedheted, és hallgass bátran az orvosodra.
A gyártói tájékoztató alapján az augmentin duo B kategóriás
www.gsk.com.au/resources.ashx/prescriptionmedicinesproductschilddataproinfo/468/FileName/387154FF3525D4CB27041CB5807AAB29/PI_Augmentin_Duo_and_Duo_Forte_tablets.pdf

és ha még komolyabban veszed a dolgot, akkor közvetlenül étkezés előtt veszed be, kvázi az első falat kajával egyszerre, mert akkor a legjobb a felszívódása és akkor várható a legkevesebb mellékhatás.
Gyors gyógyulást neked, meg jó babavárást.

Saine · reggelizz.blog.hu 2016.05.02. 11:09:08

Köszönöm a segítséget :)
süti beállítások módosítása