Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Bába- és dajkamesék a terhességről

2011.08.11. 06:37 Felicitasz

Bábakonferenciás anyag (Old wives' tales vs. midwives' tales: beliefs and reality in the midwifery practice)  van a kezemben - egy a millióból, amelyek mind arra várnak, hogy megírjam őket ide a blogra. Az egyik szemináriumon arról volt szó, hogy mi mindent gondolnak maguk a nők a terhességről és a gyermekágyas időszakról, és a személyes hiedelmeik nyomán hogyan lesznek téves vagy túlzott elvárásaik a bábai ellátással szemben, de még a saját testükkel kapcsolatban is. 

A bábai ellátásban minden terhesgondozási időpont legalább 30-40 percig tart: a rutin vizsgálatok és a táplálkozási, önellátási stb. tanácsok mellett ilyenkor szó van arról is, hogy a magzat hol tart a fejlődésben, az anya teste hol tart az átalakulásban, mik a jellemző tünetek és az adott időszakban leggyakrabban előforduló problémák. Az első trimeszterben a bábák általában elmondják, mi a különbség a ciklusismétlő vérezgetés és a korai vetélés tünetei közt; a második trimeszterben beszélnek a koraszülésről és a megelőzés lehetséges módjairól; a terhesség harmincadik hete után pedig heteken át konkrét szülésfelkészítés zajlik, sorra véve a leggyakoribb lehetséges problémákat és jellemző megoldásaikat, főleg arra fókuszálva természetesen, hogy maga az anya mit tehet megelőzésül, milyen tünetekre figyeljen oda nagyon, mikor telefonáljon azonnal segítségért.

Általában ezeken a beszélgetéseken lehet kideríteni, hogy hogyan látja az anya a saját terhességét, milyen a viszonya a testéhez, mit vár az ellátástól, mit önmagától, mire számít, mi miatt aggódik, miket tekint nyilvánvaló ténynek. Nagyon fontos, hogy ez utóbbiak valóban tények legyenek. A szeminárium sorra vette a leggyakoribb hiedelmeket, amelyekre a bábai beszélgetések során feltétlenül érdemes kitérni:

1. A terhesség kilenc hónapig tart.

Általában nem - és nagyon érdekes volt, hogy a bábák itt nem is önmagukra hivatkoztak, hanem orvosi irodalomra. Olyan jellegű tájékoztatókban, amelyeket a Mount Sinai Medical Center vagy Mayo Clinic adott ki, is az szerepel, hogy inkább kilenc és fél hónapra érdemes tartalékolni az erőnket. Dr. Joanne Stone (ő a Mount Sinai egyik nőgyógyásza) szerint első terhesség esetében érdemes már eleve terminustúllépésre számítani és hangsúlyozni, hogy nagyon fontos nem sürgetni a dolgokat és nem beavatkozni egy terhességbe csak azért, mert már kezdünk nagyon türelmetlenek lenni.

2. Az ultrahang teljesen megbízható.

Az ultrahang nagyon hasznos és időnként teljesen pontos információkhoz jutunk a segítségével - például hogy milyen fekvésű a baba, hol van a méhlepény és még ezer efféle -, de nem érdemes számítani arra, hogy majd az ultrahangeredmény mindent eldönt.

Az első ultrahangvizsgálaton például még nem feltétlenül látszik azonnal a magzat, akkor sem, ha ott van, és köszöni, él és virul. Vagyis, ha egy 5-6. heti ultrahangon jó híreket hallasz, akkor éljen, de az összefüggés visszafelé nem érvényes: a 7. heti 27x20 mm-es petezsák szikhólyaggal, látható életjel nélkül nem jelenti azt, hogy az időközben elhalt terhességet műszeresen be kell fejezni. A kilencedik hét előtt nagyon sok mindentől függhet, hogy az ultrahang tényleg "látja-e" az élő magzatot vagy nem. 

Kanadában a bábák általában nem végeztetnek ultrahangot a 12. hét előtt, csak elmondják, hogy ha valakit a háziorvosa időközben elküldött ultrahangra, akkor egy ötödik heti eredményen még nem érdemes idegeskedni. Ha a kilencedik héten nem látszik élő magzat, szívhang, akkor már igen - de korábban nem.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a terhesség alatt elvégzett szűrővizsgálatok nem diagnózist adnak, hanem valószínűségeket (azaz, nem azt mondják meg, hogy van-e probléma vagy nincs, hanem azt, hogy mekkora az esélye annak, hogy van-e probléma - aztán vagy van is tényleg, vagy nincs). Az ultrahangot ilyenkor kiegészítő vizsgálati eszköznek használják, és a szűrővizsgálati eredményt próbálják a segítségével konkretizálni. Ez a törekvés nem mindig jár sikerrel, az ultrahang nem mérőszalag. A mérési eredmények függenek a magzat pozíciójától, mozgásától, a magzatvíz mennyiségétől, a gép minőségétől, a technikus rutinjától stb. Az ultrahangos mérésekhez kapcsolódó számokat az átlagos értékekhez képest kell értelmezni, és nagyjából a 20. hétig ennek van érdemi információértéke, később már egyre kevésbé, és inkább a saját korábbi eredményekkel érdemes az értékeket összevetni. 

3. Vetélés csak ritkán fordul elő.

Ez sajnos nem igaz, a korai vetélés nagyon gyakori. Én ezt akkor tudtam meg, amikor jónéhány évvel ezelőtt dr. Laufer Gábor az index szülészeti-nőgyógyászati fórumán megírta, hogy a saját praxisa adatait 1991 óta összesítve arra jutott, hogy a terhes páciensei 11%-a elvetélt. Egy orvos statisztikája pedig értelemszerűen a diagnosztizált terhességeket (pozitív teszt, láttuk ultrahanggal, esetleg hallottunk szívverést) jelenti, vagyis, a valós vetélési arány ennek a számnak legalább a kétszerese.

Kanadai statisztikák szerint a megfoganó terhességek 20-25%-a végződik vetéléssel, más szóval minden negyedik-ötödik terhesség. A vetélések zöme (majdnem 90%-a) az első 12 hétben történik, vagyis a késői vetélés már sokkal ritkább, de ettől még előfordul.

4. Kisbabát várni a legcsodásabb dolgok egyike, ami valaha az életben történhet velem.

A konferenciateremben erre a mondatra felzendült a nevetés. :-) Nyilván minden bába azért lett bába, mert ennek a csodának akar részese lenni, és azért akar dolgozni, hogy tényleg minél több nő szívből elmondhassa ezt a mondatot. Ugyanakkor, minden bába tisztában van azzal, hogy ez a mondat micsoda iszonyú teherré tud válni, amikor valaki végighányja az első néhány hetet, aztán kibekkel egy fenyegető vetélést, a saját és a babája érdekében át kell őt adni egy orvosi praxisnak, aztán valamilyen újabb probléma miatt még 20 hétig ágyban fekszik veszélyeztetett terhesként mielőtt végre megszülhet - és mindeközben valahol titkon elvárja saját magától, hogy még élvezze is mindezt, hiszen kisbabát várni olyan csodálatos.

A terhesség olyan, amilyen: a bába dolga főleg az, hogy a végeredmény csodás legyen. Abból, ami van, igyekezzünk egy egészséges anyáig és egy egészséges babáig eljutni. Fontos, hogy az odavezető utat a lehetséges legszebbé igyekezzük tenni, de a képességeink végesek, és oda kell figyelni arra, hogy az anyák ne várjanak el abszurd dolgokat önmaguktól.

5. A kisbabák tudják, mikor kell megszületniük.

Ha ez igaz volna, nem volnának koraszülések, sem pedig terminus után halvaszületett babák. A konferencián nagyon sokszor elhangzott, hogy a bábaság munka, egészségügyi ellátói szakma, nem pedig a természet tétlen imádata. A bábának az a dolga, hogy ameddig minden rendben van, bátorítsa a kismamát, segítsen neki rátalálni a saját belső erejére, életszeretetére, segítsen neki odafigyelni a saját testére, a teste jelzéseire stb. Ugyanakkor, a bába nem barátnő, hanem egészségügyi szakellátó, és kötelessége odafigyelni arra, hogy meddig van minden rendben.

A konferencián külön szemináriumok voltak a császármetszésről és a szülésindításról, és arról, hogy a bábai modell, ugyanúgy, mint az orvosi, definíciókra és nem hiedelmekre épül - ugyanakkor az anyák sokszor azért szeretnének bábai, és nem orvosi ellátást, mert azt remélik, hogy a bábák majd visszaigazolják a terhességről alkotott személyes hiedelmeiket, megvalósítják velük a szülésről alkotott vágyfantáziáikat. Nincs kizárva, hogy ez tényleg meg is történik, természetesen, de amikor a kliens igényei konfliktusba kerülnek a valós szükségleteivel, akkor nem kérdés, hogy az utóbbiak fogják meghatározni az események alakulását (kórházi transzfert, szülésindítást, folyamatos monitorozást stb.). Gail Hart ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "szélsőséges esetekben nekem kell a kisbaba ügyvédjének lennem": egyáltalán nem minden baba "tudja", hogy mikor "kell" megszületnie.

6. A szülés tulajdonképpen fejben dől el.

Számos pszichológiai kutatási eredményből le lehet vonni ezt a következtetést, de ez a tétel így ebben a formában nemcsak téves, hanem kifejezetten veszélyes is lehet. A hipnózissal, autogén tréninggel, imaginációs gyakorlatokkal, szülésvizualizációval is foglalkozó szülésfelkészítő tanfolyamok, valamint az anya-magzat kapcsolatot kutató kísérleti irányzatok számos érdekes eredményt fel tudnak mutatni, és ezek mindegyike arra a megfigyelésre épül, hogy a gondolatainkon, lelki állapotunkon keresztül befolyással lehetünk a testünk működésére és az egészségi állapotunkra. Az önmagunkkal folytatott kommunikációnk és úgy általában a "hozzáállásunk" minden stresszes helyzetben sokat számít, és a szülés ezek közül a helyzetek közül egy.

A lelkierőnek és a kedvező végkifejletbe vetett hitnek az eseményeket befolyásoló hatása egy valós, mérhető tényező, amelyet számos kísérlet igazolt már; erre az effektusra épül a placebóhatás, és a pszichoterápiás technikák egy része is; ezt az effektust használják ki sportpszichológusok a sportolók teljesítményének növelésére; és részben erre az effektusra vezethető vissza számos, igen rossz prognózisú betegséggel küzdő ember csodával határos felgyógyulása is.

Ugyanakkor, a befolyás nem jelenti azt, hogy kontroll: ez az effektus nem fog egy rövid köldökzsinórt meghosszabbítani, vagy a rajta levő csomót kibogozni, nem fog egy hirtelen leválni kezdő méhlepényt a helyére visszaragasztani. Mély relaxált állapotban szépen megkérhetjük a kisbabát odabent, hogy farfekvésből vagy poszterior fejfekvésből szíveskedjen a megfelelő pozícióba fordulni, de hogy megteszi-e vagy nem, az rajta múlik (és hogy azért tette-e meg, mert megkértük, azt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem áll módjában senkinek).

A "fejben dől el" szemlélet emberéletekbe kerülhet, amikor valakinek szilárd meggyőződésévé válik, hogy a megfelelő hozzáállás önmagában döntő jelentőségű, és emiatt a hiedelem miatt nem akar orvosi vagy kórházi ellátást, illetve halogatja a segítségkérést. Az olyan fizikai komplikációk, mint a méhrepedés, atóniás vérzés, zsinórelőesés, korai burokrepedés (és hosszan sorolhatnánk a példákat) nem fejben dőlnek el. A halálfélelem vagy traumás emlékbetörés miatt leálló vajúdáson lehet "fejben" segíteni, de a méhkifáradás vagy téraránytalanság miatt leálló vajúdást nem fogjuk "fejben" újraindítani. 

A bábának az a dolga, hogy a kettőt meg tudja különböztetni, illetve már a terhesgondozás során figyelmeztesse az anyát, hogy a dolgok egy része fejben dől el, más részük viszont a természet véletlenszerű áldása vagy csapása - a természet pedig nagyon könyörtelen tud lenni, és ilyen esetekben a túlélés érdekében vesszük igénybe a szakellátást. "Szeresd a szülészorvost", ugye.

7. Császármetszés után lassabb a felépülés, mint hüvelyi szülés után.

Ideális esetben igen, úgyhogy mindenkinek, aki a szülészeti ellátásban dolgozik, az a célja, hogy egy egészséges babát egy lehetőleg komplikációmentes hüvelyi szüléssel segítsen világra. A hangsúly itt és most a komplikációmentes szón van - amikor az eset már nem "ideális", a felépülés sem lesz az, és hirtelen számos szempont kezd egymással versengeni.

A felépülés kezdetén például nem mindegy, hogy magáról a szülésről mi az első korai élményanyag, és mekkora, illetve milyen jellegű fizikai fájdalommal kell az anyának az első napokban megküzdenie. Fontos, hogy a bába mielőbb kiderítse a szüléshez kapcsolódó kulcsélményt, és aztán ehhez igazodva segítse a felépülés folyamatát. (Illusztráció: engem a műtőasztalon fekve kérdezett meg a bábám, hogy mit érzek most erről a napról, mit érzek a császárral kapcsolatban. Azt feleltem, hogy örülök neki. Ezek után nyilván nem az volt a követendő irány, hogy Leigh még napokig vigasztalgasson a császár miatt. Ugyanakkor, ha azt válaszoltam volna, hogy "kétségbe vagyok esve", akkor valószínűleg kifejezetten jót tett volna, ha valaki pár napig vigasztalgat és ezzel is segít gyógyulni. Hasonlóképpen egy hüvelyi szülés is lehet csodálatos, vagy lehet horror - és hogy melyik, annak lesz némi hatása a felépülés gyorsaságára.)

A sürgősségi császármetszéseket már eleve valamilyen komplikáció előzi meg, úgyhogy számítani lehet néhány problémára a gyógyulás során is. De nem-sürgősségi császármetszés után is igaz, hogy az első 24-48 óra egy nagyon nehéz és fájdalmas időszak, az altató/érzéstelenítő mellékhatásaival, erőkifejtésre gyakorlatilag képtelen hasizmokkal, korlátozott mozgásképességgel, szélgörccsel, vizelési problémákkal. Utána viszont a nők többségének nagyon gyorsan javul az állapota. A császárheg 3-5 hétig lehet fájdalmas, utána már inkább érzéketlen és zsibbadt, esetleg viszket (ez teljesen normális, és a sebgyógyulás velejárója). A császármetszés hege körülbelül 6-9 hónap alatt gyógyul meg teljesen. Ugyanakkor a császármetszéssel szült nők közül hat héttel szülés után többen élnek panaszmentesen szexuális életet, mint a hüvelyi úton szült nők közül.

Hüvelyi szülés után ideális esetben persze nincs is gátseb (a legtöbb kanadai kórházból egy komplikációmentes szülés után elvileg hat óra múlva haza is lehet menni, és vannak, akik meg is teszik...), kevésbé ideális esetben viszont egy gátseb sokkal tovább is fájhat, mint valaki más császárhege.

Hüvelyi szülés után a gátseben kívül problémát okozhatnak az aranyeres csomók, illetve átlagosan minden tizedik nőnél az elmozdult - esetleg repedt vagy törött - farkcsont is. A gátvarráson (mindegy, hogy metszés vagy repedés miatt) átesett nők egyötöde szülés után három hónappal még nagyon fájdalmasnak érzi a szexuális együttlétet.

Császár és hüvelyi szülés után a felépülés folyamata nagyon különböző, és a hosszú távú következmények is. Vagyis, amikor "lassabb felépülésről" beszélünk, akkor először érdemes magát a kismamát megkérdezni, hogy ő maga mit tekint "felépülésnek": a szokásos fizikai aktivitásához való visszatérést (és itt nem mindegy, hogy átlagnőről vagy olimpikon műkorcsolyzóról van szó), a panaszmentes szexet, a sérülés látványos jele nélküli testképet, a szülés utáni fizikai fájdalmak megszűnését, a munkaképesség visszanyerését, esetleg ezek mindegyikét, és milyen fontossági sorrendben.

A felépülés szempontjából (is) a problémamentes hüvelyi szülés a legjobb dolog, ami történhet, ugyanakkor az összes szülést tekintve már nem mindig igaz, hogy a császármetszésből tovább tart felépülni. 

8. Szülés után hat héttel már teljesen jól leszek.

Lehet, hogy igen, de akkor inkább a szerencsés kivételek közé sorolhatod magad. Ausztrál bábák 1300 nővel töltettek ki az egészségi állapotukat felmérő kérdőívet az utolsó gyermekágyas időpontjukon. Hat héttel szülés után a nők majdnem 60%-a panaszkodott hátfájásra, 37%-uknak voltak emésztési problémái, majdnem egyharmaduk küszködött aranyérrel, 24%-uk gátfájdalommal, és minden negyedik nőnek volt valamilyen vizelési problémája (inkontinencia, illetve hólyag-vagy húgycsőgyulladás). Szülés után hat héttel a nők egyötöde mondta azt, hogy egyelőre a nagy fájdalom miatt még egyáltalán nincs kedve szexuális együttlétekhez.

A szülés utáni felépülésről még fogok posztokat írni; a gyermekágyas időszakot jellemzően túl sok rózsaszín köd veszi körül. Szülés után hat héttel még nem kell "teljesen jól" lenni, és persze hogy addig tart a gyermekágyas időszak, de a hatodik hét vége nem egy piros célvonal, amelynek átlépése után másnap már minden olyan lesz, mintha mi sem történt volna. Ha neked összejön így, akkor az nagyszerű, csak tudj róla, hogy ez nem követelmény, és esetleg illúzió előre arra számítani, hogy szülés után hat héttel már ezt meg azt fogsz csinálni.

9. A szoptatás ösztönös dolog, és jön majd magától.

Ebben a tárgyban már írtam néhány posztot - a szoptatás ösztönös dolog, de ettől még a szoptatást a mamának is, a babának is meg kell tanulnia, és a szülés utáni első órák-napok erről a korai tanulásról szólnak: egymás megismeréséről, testi jelzések és sírásmintázatok értelmezéséről, szoros fizikai kontaktusról és a táplálás technikai módszertanáról.

Ha tényleg "jön magától", az remek, ha viszont a szoptatás fáj, a mell sebes, vérzik, a kisbabának izomtónusbeli vagy harapási rendellenessége van, akkor oda hozzáértő segítség kell. A bábai modell egyik legnagyobb erőssége, hogy ez a segítség a gyermekágyas időszak teljes hossza alatt bármikor elérhető, és ez nem csak egyszerűen az információkat jelenti, hanem a kellő érzelmi támogatást és megértő odafigyelést is.

Az ellátás során fel kell mérni, hogy kinek mi ad önbizalmat és biztonságérzetet, illetve hogy a szoptatást "ösztönös" dolognak tartó anyáknak hogyan lehet segíteni, hogy ne kudarcként éljék meg a (teljesen normális) korai szoptatási nehézségeiket.

89 komment

Címkék: terhesség újszülött szülés szoptatás gyermekágy császármetszés szűrővizsgálat bábaság

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr23137735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Babi neni 2011.08.11. 14:06:38

"A bábai ellátásban minden terhesgondozási időpont legalább 30-40 percig tart:..." Kanadaban.
Angliaban, ott, ahova en jartam, messze nem igy van. 30 perc a legelso, az osszes tobbi jo esetben 15 perc. Ebben benne van, az is, hogy a midwife atnezte a papirjaimat, korabbi feljegyzeseket a szamitogepben, hogy kepbe keruljon.
Amikor elveteltem, azt mondtak sajnaljak, van ilyen. A kovetkezo terhessegnel masodik trimeszterben szo nem volt koraszulesrol vagy akarmilyen tanacsadasrol. Meg a korhazban szervezett minitanfolyamoknak is magam kellett, hogy utanajarjak, mert o ugyan fol nem vette volna a telefont, hogy valami informaciot megszerezzen, ami nem volt egy az egyben leirva a kis szorolapokon.
28. het korul kerdeztem, hogy mikor erdemes elkezdeni szulestervet irni, modtam szeretnem, ha segitene. "Ej, raerunk arra meg" jellegu valaszt kaptam. Vegul nagynehezen kipreseltem belole egy szamot: kb. 32. het tajekan. A segitsegbol nem lett semmi, igaz nem is mondta, hogy fog segiteni.
Legkozelebb inkabb valasztok egy fuggetlen midwife-ot.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.08.11. 14:36:38

@Babi neni: Jogos az észrevétel, a konferencia Philadelphiában volt, és nyilván észak-amerikai szemszögből tárgyaltunk mindent.

Rossz érzés volt olvasni az élményeidet, ennek nagyon nem így kéne kinéznie. (Orvosi ellátásban sem, ami pedig vállaltan futószalag, szóval annál gázabb, ha a bábai modell pont ezen a téren állítja magát sokkal különbnek, és aztán meg nem az.)

Callis 2011.08.11. 15:22:20

@Felicitasz: Na igen, a bábai modell meg a bábai ellátás nem ugyanaz. Finnországban komplikációmentes terhességet eleve csak szülésznő-védőnők kísérnek, vagyis ők csinálják a tb-s futószalagot.

(Jó, itt a futószalag nem mozog olyan gyorsan, mint Mo.-on, mindenféle egészségügyi ellátónak tipikusan egy _picit_ több ideje van a kliensre, és alapból kedves meg segítőkész. De ez azért nem a választható és személyre szabott kanadai bábai modell, hanem a normál tb, mindenki ezt kapja, válogatás meg egyéni igények nélkül.)

gesztenyemacska 2011.08.12. 14:36:46

En is Angliaban szultem, es ott valoban tiz perc alatt lezavarta a vizsgalatokat a midwife, s bar altalaban jol tajekozottnak gondolom magamat, jol esett volna egy kicsit tobb torodes (a szulestervrol egyenesen azt mondta, irjam meg magamnak, ha szerintem van ertelme), igy a harmadik trimesztertol egyszeruen a haziorvoshoz jartam inkabb, aki szazszor odafigyelobb volt es alaposabb. De azt hiszem ez reszben az adott midwife hibaja volt, a szulesnel es a gyermekagyas hetekben nagyon jo tapasztalataink voltak masokkal.
"a szules fejben dol el" ponthoz... nagyon igaz, hogy ezt sokan tulmisztifikaljak, igy ha valami nem zajlik tokeletesen, evekig tarto buntudatot lehet az anyaban ebreszteni. Ugyanakkor hihetetlen jo volt megtapasztalni, hogy amikor fejben volt a gond, fizikai beavatkozas helyett par szoval at tudott lediteni a midwife szules kozben. Nagyon halas vagyok ezert...

Evain 2011.08.18. 13:07:34

Csak hogy tovább rontsak a képen, Hollandiában detto 10 perc a normál bábarendelés. Vérnyomás, babaszívhang, és a következő (általam intézendő) vizsgálatok papírja, ha van ilyen. Minden rendben? Igen. Van kérdése? Nincs. Ha van, akkor a kezedbe nyomnak egy témára vonatkozó prospektust.

Sőt, az épp ügyeletes bábát (bár valóban hihetetlenül kedves volt) a vajúdás során kétszer 10 percig láttam. Egyszer, amikor kijött hozzánk tágulást nézni (mivel az ő "engedélye" nélkül direktben nem is mehettünk volna a kórházba), valamint pár órával később ismét a tágulásvizsgálatnál a kórházban. Mivel akkor kaptam epiduralt, ki is kerültem a kezei közül, mivel innentől fogva orvosi felügyelet alá kerültem, tehát a bába szépen hazament aludni.

Utókezelésben viszont tényleg jó a rendszer, azt elismerem.

Számomra roppant érdekes volt olvasgatni a terhesség utolsó hónapjaira vonatkozó theresgondozási gyakorlat különbségeit. Mivel nekem komplikációmentes volt a terhességem (kvázi, mivel negatívos vércsoporttal és kéteres köldökzsinórral futottam neki), ezért a szülés napjáig csak hetente kellett kontrollra menni. Sőt, a kiírás napján kérdeztem, hogy akkor most mi lesz a továbbiakban, mire a válasz az volt, hogy választhatok, hogy egy hét múlva ugyanitt a rendelésen találkozunk, vagy kérhetek a kórházban időpontot CTG-re. De nekem kellett eldönteni. Aha, szóval itt igazából senkit nem érdekel a méhlepény érettsége, a méhszáj állapota, vagy hogy mekóniumos-e a magzatvíz vagy sem. Utólag sem tudom megmondani, hogy szerencsés voltam-e, hogy minden rendben alakult, vagy valóban ennyire hozzáértően meg tudták ítélni a bábák a terhességemet.

Heorogrim 2011.09.17. 11:26:52

"Az első trimeszterben a bábák általában elmondják, mi a különbség a ciklusismétlő vérezgetés és a korai vetélés tünetei közt" - Tényleg, mi a különbség?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.09.17. 14:31:48

@Heorogrim: Ciklusismétlő vérezgetés akkor van, amikorra a szervezet "úgy emlékszik", hogy a menstruációnak meg kéne jönnie. Általában a terhesség 7-8. hetén jelentkezik, és általában barnás pecsételésről-maszatolásról van szó, vagy esetleg néhány cseppnyi sötét színű vérről. A vérzésnek "vérezgetés? miafeneez" kontextusa van és nem úgy néz ki, mint a menstruáció, nem kell hozzá tisztasági vagy light betétnél több, és az intenzitása nem növekszik.
Ha valaki hőmérőzik a koraterhessége alatt is, akkor ciklusismétlő vérzésnél látja a terhességre jellemző normális (megemelkedett) hőértéket.
A korai vetélést a progeszteronszint bezuhanása előzi meg, úgyhogy ott a hőérték le fog esni. Vetélés kezdetén az ember tapasztalja a vérezgetést, de a barnás maszatolás-csöpögés átvált pirosba, máskor eleve rózsaszínes-élénkpiros vérzéssel kezdődik a dolog. Barnás maszatolás koraterhességben még belefér a normálisba, élénkpiros vér nem.
A vetélés gyakran kezdődik hátfájással. Koraterhességben normális, ha az embernek feszül és görcsölget a _hasa, amolyan mintha-meg-akarna-jönni élmény kíséretében, de az alsó hátban érzett fájdalomra vagy csípőbe kisugárzó tompa hátfájásra azonnal oda kell figyelni.
A ciklusismétlő vérezgetés lehet nyálkás, de nincsenek benne nyálkahártyadarabkák, a vetéléshez társuló vérzésben vannak.
A ciklusismétlő vérezgetés szakaszos (7-8. héten pár nap, aztán elmúlik, aztán 11-12. héten pár nap, aztán elmúlik), a vetélés értelemszerűen nem, vetélésnél növekszik a vérzés intenzitása.

Ha valami nem stimmel, érdemes telefonálni, de nem érdemes azonnal _elmenni orvoshoz. Ha a telefonba mondják, hogy menjél, akkor menjél, és adnak progeszteronpótlást (pl. Utrogestant), megnézik ultrahanggal, de amúgy első körben értelmesebb opció mielőbbi ágynyugalmat-heverészést megszervezni.

Heorogrim 2011.09.18. 23:40:07

Köszönöm! Hihetetlen sokat lehet erről a blogról tanulni... :) (Egyébként nem vagyok érintett, csak kíváncsi lettem - és hát ki tudja, mikor jön jól.)

furmint-m 2011.10.20. 17:29:05

@Felicitasz: (ajaj, irtam az elöbb egy hosszat aztan lefagyott az oldal es eltünt, ezert most direkt kerdesemmel kezdem): HOGYAN VÀLASSZAK BÀBÀT?

A helyszin Ausztria/Becs es a böseg zavara (ezt tudom, most illetlenseg megemliteni az otthon "otthonszülni" kivano blogolvasoknak, sorry... - egyebkent mar hallottam olyanrol, hogy Mo-rol kijött(ek) ide Becsbe "otthonszülni", de ez lehet, hogy csak pesti legenda (?).

Szoval, most ott tartok, hogy felterkepezem az egyebkent eleg bonyolultnak tünö rendszert: sok bába csak korhazi szülest vallal, sok vállal otthonszülest is, viszont ezeknek altalaban egy max. 2-3 (hatter)korhazzal van megallapodasuk, hogy vesz eseten mehetnek oda is valasztott bábakent, tehat ez elegge lehatarolja a hatterkorhaz kivalasztasat is. Sok bábának van honlapja, soknak meg nincs. Persze megnezegetem a honlapot, kepzettseget, tapasztalatot, de ha nagy különbseget nem latok, akkor a fenykep/szimpatia alapjan döntsek? (Amugy volt egy elsö megerzesre kivalasztott nagy tapasztalatu otthonszüleskiserö bába, akit felhivtam, kiderült, hogy a szüles varhato idöpontja körül teljesen be van tablazva es nem tud vallalni...)
Ezt most igy elküldöm, irok meg.

pizzafutár 2011.10.20. 17:49:44

@furmint-m: A döntésben nem tudok segíteni, de szép babavárást kívánok! :) Ez aztán a hír! :)

furmint-m 2011.10.20. 18:14:48

@Felicitasz: Ujraolvastam ezt a posztot (is) es az a velemenyem, hogy ezt tévhitek kontra valóság-infot valahogy meg eröteljesebben kellene tudatositani a fejekben (nem tudom egyebkent, hogyan?:-))

Szamomra most ez a mondat különösen aktualis: "ez a mondat micsoda iszonyú teherré tud válni, amikor valaki végighányja az első néhány hetet, aztán kibekkel egy fenyegető vetélést" mert kezd elegem lenni abbol, hogy többször (de legalabb egyszer szült) ismeröseimtöl is csak azt hallom, hogy "ez vele jar, egyebkent meg nekem nem voltak ennyire durva panaszaim".

Amikor du. 4-kor, este 11-kor illetve ejjel 2-kor jön az iszonyat durva hányás (eddig nem ismert intenzitassal, hirtelenseggel) akkor erösen ugy erzem, hogy tudnek mondani valami szepet annak a szakironak is, aki reggeli hanyingerröl mer irni, ami del körül elmulik. Amugy meg altalaban veve ugy szeretnem, ha minden szült es nemszült nö tudomasul venne, hogy ha neki nincs/nem volt semmilyen terhessegi panasza/szimptomaja, az NEM EVIDENCIA, HANEM MAZLI!!! - es keretik kitörölni a szotarbol az "EZZEL JAR" szoszerkezetet! - köszönöm!

Bocs, hogy a blogodon dühöngök, nyilvan a blogod nem tehet az altalanos közfelfogasrol, söt! - vsz. a problemaimmal valo egyedül maradas/küzdes az ami kinyomja belölem ezt fenti dühödt megnyilatkozast...

Egyebkent az szerintem igen jo lenne, ha valahogy tudatosulna legalabb a szülökepes koru nökben, hogy ha egyszerre egy csomo szimptoma fellep mar az elsö trimeszterben, akkor az elsö gondolata az ember lanyanak (legalabbis nekem) nem tud az lenni, hogy "juhée, iszonyatosan örülök es hozom a boldog varandos sztereotip képét" - jojo, örülök en persze, meg ezt akartam, persze, csak meg egyelöre erösebb a felelem, hogy mi lesz, meg a testi müködes hatalomatvetelenek "elszenvedese", többek között mert mondjuk:
- egy hematoma/korai verzes miatt fekvesre vagyok itelve;
- napjaban nemtudom hanyszor teljesen varatlanul ramjön, h mindjart egy oriasit fogok hanyni es nem tudom, hogy elerem-e a WC-t;
- a savtol, hanyingertöl nem tudok etelre, innivalora nezni, sokszor mar a viztol is hanyingerem van;
- a sav/hanyas kombo miatt/vmint a fekves miatti mozgashiany miatt leall az emesztesem, belperisztaltikam (a következmenyt nem reszletezem);
-ejszaka kiszaradasra es fajo mellfeszülesre ebredek, vagy a hanyinger miatt el sem tudok aludni rendesen;
- a fekves igazabol mar nem ujdonsag, mert par hete azzal kezdödött a fekvömaraton, hogy egy hetre teljesen kiütött egy megfazas (agynyugalom) azutani heten meg a durvan indulo hanyasok miatt szinten csak agynyugalommal tudtam regeneralodni, "ha alszom, legalabb nem hanyok" cimmel - felteve, hogy egyaltalan el tudok aludni...
stb...

Nos, ha ezek utan meghallom kedves ismeröseimtöl azt a bizonyos "ezzel jar, de hat örülnöd kellene es tenned kellene valamit a hangulatodert" cimü mondatot, akkor ugy erösen felmegy bennem a vernyomas...

Amugy meg ezekre a problemakra, kerdesekre az orvosok egyszerüen nem ernek ra, ugyhogy nem is tudom elkepzelni, hogy hogyan lehet valamire valo terhesgondozast vegezni bábák nelkül, akik legalabb valami kis pluszt tudnak/tudhatnak nyujtani a futoszalagos orvosi rendeles mellett...

Egyebkent mindezt azert irtam le, mert a blogod eddig az egyetlen, ahol ugy latom, hogy realis informaciokat kapok es legalabb virtualisan nem vagyok egyedül a realitassal. Ezúton is köszönet érte. (Az elkövetkezendö honapokban meg vsz. sokszor lesz szüksegem ra.)

furmint-m 2011.10.20. 18:17:21

@pizzafutár: ismerjük egymast személyesen? vagy felrecimeztem a bábaválasztasi kérdésemet, amit eredetileg Felicitasznak szántam??? öööö- segíts!

pizzafutár 2011.10.20. 18:19:45

@furmint-m: Nem hiszem, hogy ismerjük egymást személyesen, csak majdnem minden hozzászólásodat olvastam, szeretem olvasni, amiket írsz, és most olyan jó volt olvasni, a kérdésed hátterében álló jó hírt :) Nem, nem nekem címezted... és bocs, hogy belereagáltam, de annyira megörültem, így ismeretlenül is... Remélem Felecitasz is ideért és mielőbb érdemi választ kapsz a kérdésedre!!

furmint-m 2011.10.20. 18:32:20

@pizzafutár: Oh, bocs a bizalmatlannak tünö visszakerdezésemért, nem annak szántam, söt! Csak arra gondoltam, h valaki szemelyesen ismert "ismerösöm" vagy es ott meg nem volt eddig publikus a babahir, igazabol meg csak nagyon kevesen tudjak (csaladi kör sem) es meg par hetet ki akarok varni (még 1. trim.), ezert... jaj, remelem erted, ezt nem tudom jol megfogalmazni...

Amugy nagyon köszönöm a drukkolast es a jokinvansagot, most nagyon szükszegem van/lesz ra, nagyon kedves es figyelmes vagy! Köszönöm! Akkor ez a szemelyes hir most legyen a mi "virtualis titkunk" (ami igy a blogos nyilvanossagon keresztül kicsit abszurdan hangzik, de - ha kerhetem - erezd megtiszteltetesnek, hogy "elsökezböl" ertesülsz a korai hirröl. :-))

pizzafutár 2011.10.20. 22:43:47

@furmint-m: :):) Nem, én nem foglak senkinek elárulni, és továbbra is szurkolok a háttérből! :):)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.10.20. 23:05:56

@furmint-m: Kezdem azzal, hogy gratulálok :-)
és folytatom azzal, hogy ha fekvésre vagy ítélve, akkor vedd komolyan, és örülök is, hogy komolyan veszed (aki második, harmadik babával van fekvésre ítélve, annak ez sokkal nehezeb, pedig annak is arra lenne szüksége, amit te most valószínűleg csinálsz; nagyon helyes).
Hányinger: a kanadai rutingyakorlat a gyömbér (pl. gyömbéres keksz), a menta (mentatea) és a B6-vitamin (pl. tabletta). Nekem ezek mellett egy tudatos agyi "átprogramozás" segített: megpróbáltam az émelygést az éhség jelének értlmezni, és azonnal enni egy kicsit, még mielőtt az émelygés hányingerré erősödött volna.
Azt hiszem, közzéteszek itt a blogon egy pár személyes szöveget; az elmúlt hetekben erre a váltásra készültem, hogy olyan posztjaim is legyenek, amelyek közelebbről személyes tapasztalatok, és van is egy csomó vázlatom, de mondjuk akkor a Te kedvedért elkezdem a koraterhességnél :-)

Bábaválasztási szempontok, hierarchikus sorrendben (ezt is megírom posztnak): 1. megbízható szaktudás, akár a kiváló referenciák miatt, akár az ismert és neves praxis miatt, akár azért, mert szakmabeli ajánlotta, de lényeg, hogy megbízható szaktudás. 2. bevált, jól működő, megfelelő kórházi háttér, működő szakmai kapcsolatok, kórházi licenc 3. a bába háttérkórháza egy neked megfelelő, hozzád közeli, fogadóképes, jó kórház (ha több közül lehet választani, válaszd azt, ami a) a lakásodhoz legközelebbi b) állandóan van ügyeletben aneszteziológus c) van újszülött-intenzív osztálya d) szülésnél egynél több családtag/segítő bent lehet e) a gyermekágyas osztályra bármikor bemehet a gyerek apja - ezen paraméterekből minél több igaz a kórházra, annál jobb, a-tól e-ig csökkenő fontosságban).
4. a bába által alkalmazott szakmai protokollnak képes vagy feltétel nélkül alárendelni magad - ez a protokoll függ attól, hogy mi a háttérkórház, mik a praxisra vonatkozó szabályok, mire van a bábának biztosítása, miben van speciális képzettsége stb. Nekem pl. volt választásom az összes szűrővizsgálatról, ugyanakkor abból a bábapraxisból csak extrém vészhelyzetben mehettem volna az egyetemi klinikától különböző kórházba szülni, tehát a praxis protokolljával el kellett fogadnom az egyetemi klinikát háttérkórháznak. Burokrepedés + 55 óránál az ember már nem a jogairól vitázik, hanem ha a bába azt mondja, hogy indítás, akkor indítás. Vagyis, miután a feltételek és szabályok világosak, ha nem vagy képes az ottani protokollban foglalt ellátásra mint saját leendő ellátásodra tekinteni, keress másik praxist. 5. a bába kommunikációs stílusa hasonló a tiedhez, jó az összhang (van akinek a mézesmázos nagymama-stílus jön be, van akinek az orvosnyelvet használó gyakorlatias, van aki információra éhes, van aki megerősítésre stb.) - ez a szaktudástól független szempont, és tényleg csak arról van szó, hogy a szaktudás hogyan válik napi ellátási gyakorlattá.
Én nem bánom a kockásabb stílust, csak tesék engem felnőttnek nézni és őszinte választ adni a kérdéseimre. De van aki igenis bánja a kockásabb stílust, és akkor az keressen gömbölyű stílusú ellátót :-)

furmint-m 2011.10.23. 21:13:09

Felicitasz: Nagyon köszönöm a hasznos tippeket. Szuperek!

Egy kicsit most pontosabban irok az egyes pontokhoz, fökent, hogy szamomra is tisztuljon a kep es strukturaltabban lassak.

Hanyinger: Van egy nemet terheskönyvem (Franz Kainer/Annette Nolden - Das große Buch zur Schwangerschaft), ott mar olvastam korabban a gyömbertea, mentatea tippeket - B6 vitamint ott csak orvosi megbeszeles utan ajanlanak, ezert ezzel nem probalkoztam. A gyömber kb. 1 napig enyhitette a hanyast, de az inger erösen ott volt tovabbra is: mire elkezdtem hogy hasznal, masnap pont egy adag gyömbertea elkortyolgatasa utan hanytam egy oriasit... Vegsö elkeseredesemben hozattam (merthogy meg mindig fekszem szorgalmasan - a hematoma meg mindig verezget) a patikabol egy homeopatias szert, szinten a fenti nagykönyvben valamint Ingeborg Stadelmann nemet bába könyveben olvastam rola, a neve: Ipecacuanha. Tegnap bevettem belöle 3X5 globulit, ma eddig 1x5-öt es eddig nagyon örülök neki, mint valami csodaszernek. Ennek köszönhetöen az elmult napom mar nem a hanyas-mit tudok enni/inni - tudok-e egyaltalan? haromszögben valo vegetalasrol szolt. Ha ez most tenyleg hasznal, akkor a fekves is (amit ki tudja meddig kell folytatnom, ha nem all le a verezgetes...) elviselhetöbb lesz. Legalabbis remelem.
Egyetlen ketsegem viszont az, hogy mivel meg nincs bábám, ezert szakember eddig nem bolintott ra erre a homeopatias szerre es aggodom, hogy ez igy jo-e? Van esetleg valakinek homeopatias tapasztalata?

Amugy ide tartozik, hogy a nögyogyasznak, aki megnezte a hematomat (es persze iszonyatosan nem er ra mert ö csak a szükseges dolgokat irja be a terheskönyvbe de tartalmilag terhesgondozast - legalabbis az en fogalmaim szerint - nem vegez) felirt a hanyingerre egy Neo-Emedyl nevü szert, amelynek hatoanyaga Dimenhydrinat es Coffein. Mivel erösen ketelkedtem abban, hogy verzö hematomanal a koffein jotekony hatasu lehet, eddig nem mertem bevenni. Ketsegeimet inkabb az fokozta, hogy a szekrekedes problemara egy klasszikus hashajtot irt fel, aminel nalam reflexszerüen beindult az olvasottak alapjan, hogy ez nem annyira OK es megkerdeztetem a gyogyszertarost is, aki szinten mondta, hogy hashajtot terhesseg alatt nem ajanlana, csak kupot. Ugyhogy itt allok az iskolai es alternativ medicina között örlödve es neha igen gyorsan kellene valami enyhüles a panaszokra... Egyebkent is iszonyatosan nehezen döntök, mindenröl probalok informalodni, ami csak megneheziti az egeszet...

Meg irok majd a bábákrol, csak ezt elküldöm, mielött elszallna.

furmint-m 2011.10.23. 21:14:10

@Felicitasz: Az elözö kommentet neked szantam, csak többszöri masolas miatt lemaradt a cimzett.

pizzafutár 2011.10.23. 22:55:38

@furmint-m: Most csak a hashajtóról: olyat nem szabad alkalmazni, ami alhasi vérbőséget és görcsöt okoz, kerülni kell tehát mindent, amiben szenna van. Itthon van olyan lekvár pl. amiben nincs szenna és terheseknek meg egész kisgyerekeknek is lehet adni. A kúp is tényleg jó megoldás, mármint a glicerines.
A többiben sajnos nem tudok segíteni, de minden jót kívánok és nagyon szorítok innen a háttérből...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.10.24. 00:10:11

@furmint-m: A köz javára is szóló információ gyanánt azzal kezdeném, hogy @pizzafutár: gyógyszerész, erről sokan tudnak, de aki nem, az ezzel a szemmel nézze a gyógyszeres-hatóanyagos kommentjeit ezután.

Homeopátiás tapasztalatom nincs, illetve ami van, az még nem elég arra, hogy homeopátiás ügyben állást foglaljak.
Amennyit klasszikus tudománnyal - mégoly okkult ágazataival mint a pszichológia ;-) - valaha is foglalkoztam, az alapján a homeopátiás orvoslásnak az égvilágon semmi értelme nincs, cukros golyócskák jó drágán, plusz placebóhatás. Illetve, néha szintetikus hatóanyag, a gyártó által gondosan eltitkolva, nagyon csekély mennyiségben (Kanadában és az USA-ban egy fogzási fájdalomra adott homeo készítményt ki is vontak a forgalomból egy időre a túl magas belladonna tartalma miatt).
Másfelől, két éve a philadelphiai konferencián végigültem egy homeopátiás előadást-szemináriumot, és arra jutottam, hogy ez az egész vagy tömegpszichózis, vagy van itt valami, ami hagyományok és tapasztalatok összege alapján évszázadok óta alkalmazódik, senki se érti, hogy miért működik, de néha működik, hozzáértők kezében a véletlennél sokkal gyakrabban.
A blogos emailekből rengeteg anekdotikus bizonyíték gyűlik, számát se tudom már azoknak a beszámolóknak, amikor valaki kipróbált ezt, azt, amazt, aztán homeopátiás készítményt, és az utóbbi működött. A beszámolók egy része - velem együtt - arra jut, hogy bennünket az tökre nem érdekel, ha egy drága placebó az egész, ameddig hat, miközben más dolgok meg nem hatnak.

Summa summarum, nem értek hozzá, nem adok homeopátiás tanácsokat. Évek óta szisztematikus emberkísérletet folytatok (magamon pl.), vegyes eredményekkel; a homeopátiás orvoslást, ahogy mondani szokás, a magam részéről se megerősíteni, se megcáfolni... :-) A tudományos szkepticizmusom a fő ok arra, hogy nem foglalkozom homeopátiával, a hozzá nem értésem és az anekdotikus bizonyítékokból származó adatok öszege a szoros második helyen álló ok.

Amíg valami megfelel a "nil nocere" követelményének, addig hallgatólagosan jóváhagyom, ez a legtöbb, amit mellette mondani tudok.

Én - én! - nem vennék be szintetikus hányáscsillapítót, ameddig vészes hányás nem áll fenn. Amikor igen, akkor igen, de akkor kezeljenek rendesen, és igénylem a gyógyszerhez hozzáfűzött 5-10 perc magyarázatot hatóanyagtól adagolásig.
A gyógyszered FDA-besorolása B, vagyis elvileg szedhető terhesen, csak persze nincsenek róla kontrollált vizsgálatok. Ha más nem segít, szedd be. Ameddig elkerülhető, kerüld el, de terhességben én minden másra is ezt mondom, az első 12 hétben meg főleg.
Székrekedés: tamarin lekvár, lenmag joghurtba keverve, és van még néhány hasonló. Kamillatea, esetleg. A hashajtó megint olyasmi, hogy ha tényleg szükséges, akkor én nem fogom azt mondani, hogy ne, de azért elég sokáig próbálkoznék mással, mire arra jutnék, hogy tényleg az az egyetlen megoldás.

pizzafutár 2011.10.24. 03:25:04

@Felicitasz: Köszi, picit felminősítettél a ranglétrán, tíz év alapgyakorlattal most képződök gyógyszerkiadó szakasszisztenssé ;)

Viszont: a Tamarinlax-ban nincs szenna, a Tamarinban van, elég megtévesztő, hogy szinte azonos a nevük, de a gyártójuk és az összetételük nem.
www.pirulapatika.hu/000004152/betegtajekoztato/tamarinlax_hashajto_lekvar
www.tamarine.eu/index.php?vp=hir1&id=11
(A linkeken ott az összetétel)

Homeopátiában nagyjából egyetértünk, ezért is nem írtam arra, szakavatott meg végképp nem vagyok benne.
A másikban is kb. ez a véleményem.

furmint-m 2011.10.24. 04:06:22

@Felicitasz: @pizzafutár: live tudositas a korhazbol: korai Volt a homeopatias szerbe vetett bizalmam, ma napkozben nem javult a hanyinger, estefele meg probalkoztam a globulival viszont iszonyatos hanyasba torkollott az Este: fel 12, 1, 2 ora ejjel, haromszor, utoljara viz es gyomorsav sugarban. A ferjem betelefonalt a korhazba, berendeltek. Ejjel 4 ora van, infuziora vagyok kotve ( 5 agyas nogyogyi teremben horkol mellettem baromi hangosan 1 neni, korai teszt ala vetem a kiszemelt (hatter)korhazat. Persze nem tudok aludni es meg mindig hanyinger. Igy jartam.

pizzafutár 2011.10.24. 04:17:56

@furmint-m: Jaj :((((((((((((((((((
Nagyon gondolok Rád/Rátok!

kriszti76 2011.10.25. 23:20:31

furmint-m nekem terhesség alatt a legjobb volt székrekedés ellen minél több, 4-5 kiwi. Az apró magvak csodára képesek:)

kriszti76 2011.10.25. 23:53:18

Felicitas, most találtam rá a bogodra és látom a születés körüli témákban nagyon otthon vagy:) A felépüléssel kapcsolatosan lennék kíváncsi,hogy a bábák és dajkák mit mondanak a szülési traumán átesett nőkről? Hüvelyi szülésnél és fizikai értelemben gondolom mint a prolapszus, idegsérült,szakadt, kinyúlt izom? Ma magyarországon ezeket az orvosok egyetlen módszerrel "gyógyítják" többé kevésbé eredménytelenül,műtéttel. Ráadásul ezekről semmilyen fórumon nem hallani, szülésfelkészítőn meg pláné nem.

furmint-m 2011.10.26. 20:09:58

@Felicitasz: @pizzafutár: Ma kiengedtek a korhazbol: 2 nap es 2,5 ejszaka voltam bent es ezalatt egyszer sem hanytam! Megvaltas volt! Kaptam glükoz es multivitamin (+B) infuziokat (összesen kb 3 litert) es egy homeopatias kupot: Apomorphin D6 (napi 3 db). Emellett kimelö dietas koszt: sosem gondoltam volna, hogy a korhazi kaja hianyozni fog, de most fel nap utan mar vagyom a porciozott, valtozatosan es ehetöen elkeszitett kosztra. Itthon ezt nagyon nehez lesz megvalositani, föleg, hogy nincs nagyon receptem erre a kimelö dietara...
A fenti kombo (dieta+infuzio+kup) olyan jo volt, hogy (bar a hanyinger sokszor visszatert ejszaka) nem hanytam, nem jelentkezett olyan durva inger, mint korabban. Persze ma delelött, ahogy betettem a labamat a lakasba - talan a taxizastol elötte, nem tudom - megint jött a mely inger, holott max. egy kifli volt bennem, tehat nem nagyon volt minek kijönnie... Szoval most itthon vagyok es nem tudok nem attol tartani, hogy vissza fog terni a durva hanyas.

A legfontosabbat elfelejtettem leirni; a diagnozis: hyperemesis gravidarum. A neten mar olvastam rola, csak valahogy nem tudtam magam megallapitani, hogy hol a hatar, mi az amit meg "el kellene viselnem".

A korhazban szerencsere mondtak, hogy ez naluk nem olyan kirivo eset, sokszor jönnek be varandosok ezzel a problemaval, hogy par napig feltuningoljak öket vitamininfuzioval. A lelki segelyen (nekem ez nagy elmeny volt, hogy van ilyen ingyen igenybevehetö pszichologus/lelkisegelyes vagy apaca!) elmondtak, hogy ez nem batorsagi verseny, ahol arra jatszunk, hogy ki birja tovabb az elviselhetetlent, hanem ha nem megy es rosszul erzem magam, akkor be kell jönni, punktum. Az senkinek sem jo, a babanak sem, ha en szenvedek. Micsoda lelki megkönnyebüles volt!

A korhazrol meg fogok irni, mert összefügg a babavalasztasrol szerzett infoimmal. Külön kommentben, mindjart...

A hyperemesishez meg annyit, hogy amellett, hogy nyilvan nem egy leanyalom, fontos tudni, hogy ez mar nem az "EZZEL JAR" c. hanyaskategoria. A veszes hanyas, bar a nök keves szazalekat erinti, nem az a kategoria, amit az ember bele tud kalkulalni egy terhessegbe - en legalabbis nem erröl almodtam, egy verzö hematoma mellett (szigoru fekves) mellett nem hianyzott... Szoval akit erint, nezzen utana, mert nem jo szenvedni vele. Amikor mar a viz is kijön sorozatban, sugarban, akkor mar egyszerüen nem tudod (en legalabbis nem tudtam) elhinni, hogy ez a terhessegi "hanyogatas".
Amugy meg elkepesztö, hogy miket irnak össze-vissza rola a neten: olvastam olyan hig tajekoztatast (nem szakcikket!) ahol a lehetseges okok között a migracios hatteret is megemlitettek! :-) Csak arra tudok gondolni, hogy miutan a statisztikak szerint az osztrak nök több mint fele nem akar szülni, a bevandorlok meg nagyobb aranyban szülnek, nagyobb a terhesek szama, ezert közöttük nagyobb a valoszinüsege a hyperemesis elöfordulasanak. Maskepp a hajamat tepnem... Ja meg a psziches okokat is felsoroljak, de szerencsere odairjak, hogy ez mara mar teljesen meghaladott feltetelez.
Ennyit erröl.

furmint-m 2011.10.26. 20:18:12

@kriszti76: Köszönöm a tippet. Alapesetben jo lenne, szeretem is a kiwit, most viszont a hyperemesis (ld. elözö kommentem) miatt nem megy semmilyen citrusos, irritalo, savanyu stb. gyümölcs, etel, ital, akarmi. Alapvetöen nagyon behatarolt most, hogy mi az amit meg tudok enni. Tudom, nyafogok, de en korabban nagyon szivesen föztem, ettem mindenfelet, most meg semmilyen kajaillatot, illatot (eleve) nem birok elviselni. Tisztalkodoszereknel mar atvaltottam illatmentesre; minden lehetöleg "iztlen-büztelen" legyen, ezzel tudok most letezni... valahogy. Ez van.

furmint-m 2011.10.26. 21:01:06

@Felicitasz: A korhazi tartozkodasnak köszönhetöen sikerült megerösiteni a korhazvalasztast, olyannyira, hogy most ott tartok, hogy "ez vagy semmi", nem tagitok, ez a legjobb (legjobb/legalacsonyabb gatmetszeses, csaszaros statisztikak), raadasul az egyik viziten bejött egy rezidens lany, akit en korabbrol (egy kurzusrol) ismertem es a vizit utan meg egyszer meglatogatott. Mivel a rezidenseket (Turnusartzt) folyton helyezgetik a különbözö osztalyokra, korhazakba eleg jo ralatasa van a minösegi különbsegekre: mondta, hogy ennek a becsi közkorhaznak (meg lenne egy magan, de azt most nem tudom megfizetni) van a legjobb szüleszete, a lehetö legtermeszetesebb szülesre törekednek, nagyon jo az ellatas. Ez megerösitett abban, hogy jo, akkor le is megyek a felvetelre es rögtön bejelentem magam, mert akarmi is lesz (ha összejön az osz., ha nem) akkor is le kell fixalni a helyet, hogy a szüles varhato idöpontjara legyen meg a korhaz. Netes tajekoztatokbol korabban azt olvastam, hogy ezt kb. a 20. het körül ildomos megtenni, ezert ugy voltam vele, hogy 10. heten (amikor meg azert aggodom, hogy megmaradjunk ill. tuleljük az elsö timesztert) meg abszolut idöben vagyok. Hamar ra kellett jönnöm, hogy megsem, du. a lelki segelyes ratelefonalt a szüleszetre es mondtak, hogy majus vegeig teljesen tele vannak, eselyem sincs, max. varolista. Ekkor kezdtem el aggodni, tegnap reggel ezert lesiettem a felvetelre, ahol szinten ugy fogadtak, hogy felejtsem el, mire mondtam, hogy varjunk, mindenkeppen valaszthato külsös bábát akartam fogadni, olyat aki rajta van a korhazi honlapon mint kooperacios partner, nezzük meg, hogy igy menne-e. Mondtak, hogy akkor OK, mert akkor en hozom a "szemelyzetet", ök meg szükseg eseten rendelkezesre bocsatjak a szülöszobat, mütöt, viszont a valasztott bábám vegig a bábám es velem van, ami nekem meg jobb is, mert ezt akartam - ugyebar eleve nem akartam korhazi müszakvaltashoz kötödni, a bába legyen ott vegig, ez viszont csak Wahlhebamme/valasztott bába eseten lehetseges, extra fizetsegert. Igy az lesz a menetrend, hogy elöször is szerzek egy bábát a korhazi együttmüködesi körböl: 9 bába (itt jön képbe az általad leirt szempontrendszer, viszont a legjobban ajanlott bábárol mar eleve lecsusztam, nem tud vallalni, tele van majusra, aggodom hogy a 2. favoritom el tudjon vallalni, holnap elkezdek telefonalni), ha az megvan, akkor bejelentem a szülest a korhazban, a valasztott külsös bábával együtt. Ebben az esetben azt hiszem nekik mindegy, hogy otthonszülessel fogunk-e kezdeni es vegig otthon maradunk, vagy bemegyünk ambulansra, mivel nekik az a lenyeg, hogy hozom az "alapszemelyzetet" vagyis a külsös bábát, aki végig velem van és dönt ill. ha kell orvost hiv. Na meg azt nem tudom, hogy ajanlatos lenne nögyogyaszt valtanom es egy korhazi nögyogyasz privat praxisaba menni, meg ezt ki kell deritenem, de abbol indulok ki, hogy a szüleshez alapvetöen (függetlenül a helyszintöl: otthon, születeshaz vagy korhaz) bábára van szüksegem; ha orvost kell bevonni, mert komplikacio van, akkor ugyis jön az eppen ügyeletes, vagy a csaszaros sebesz es azt ugysem lehet megvalasztani. Szoval ezzel a logikaval futtatam vegig a dolgot, kerlek korrigalj a tapasztalataid alapjan, ha megsem igy mennek a dolgok.

(Zarojelben meg azon töprengtem, hogy ha majus vegeig-junius elejeig tele van a korhaz szüleszete, akkor vajh´az eddig bejelentkezök a pozitiv teszt utan rohantak a korhazba lefoglalni a helyet vagy meg a foganas elött talonba bejelentgettek magukat, ami meg bizarabb szamomra...??? Csak azert, mert meg mindig meg vagyok gyözödve arrol, hogy 10/11. heten (valodi kor az en szamitasom szerint 8/9 het) verezgetö hematomaval, "örülök, hogy még megvagyunk egyben" cimmel meg korai a szülesre kondicionalni magam, de lehet, hogy en lettem tul ovatos es atvaltottam arra a hozzaallasra, hogy elöször jussunk el az 1. trimeszter vegeig, kapjak terheskönyvet, utana alakuljon minden lehetöleg jobban a 2. trimeszterben es utana/közben majd elkezdek akciozni a korhazfoglalassal. Most vagy en vagyok tul ovatos, vagy nem jol mertem fel a helyzetet, vagy nem tudom... Mindenesetre azt is latva, hogy az abszolut favorit bábámat teljesen lefoglaltak többnyire 2. gyerek születesevel, arra tudok gondolni, hogy itt elöre gondolkodnak az emberek es mar az 1. gyereknél vagy pozitiv tesztnel rögtön lefoglaljak a favorit bábát, korhazat... ??? ööööö... Alaposan elszamitottam a dolgot...)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.10.26. 22:05:24

@furmint-m: Örülök a jó kórháznak és a jó ellátásnak.
A vészes hányásról írottakat blogos szempontból is köszi; a blog egyik értéke a kommentekben levő minőségi információtömeg, és tök fontos, hogy ezt most leírtad.

A "kórházfoglalás" rész elég bizarr, mert mindig van, aki új lakosként (vagy épp a városban tartózkodó turistaként, 38. héten...) beesik az ügyeletre mint legközelebbi kórházéba szülni, és hát nem nagyon mondhatják, hogy bocs tele vagyunk, tessék inkább az utcán szülni :-) Én azt értem, hogy x intervallumban y szülés csak z számú szülőszobával és nővérrel oldható meg, ugyanakkor ez nem bölcsődei férőhely, ahol előre le lehet fixálni a naptári napot, amikor megjelenek. Lehet szülni 37+1 és 41+5 közt bármikor, ez mind a "terminus", és lehet szülni 20 perc alatt meg 2 nap alatt - nem igazán értem, honnan tudják előre, milyen lesz a kihasználtságuk :-) De mindegy, ehhez nem értek.

A bábákhoz jobban: a második gyerekükkel bejelentkezők protokoll alapján előnyt élveznek az új kliensekkel szemben. A magánpraxisokban ez egyértelmű, a csoportpraxisokban meg az van, hogy a recepció meg a központi nyilvántartás a kiírás napja alapján oszt be valamelyik bábához, de ha már a praxis egyik bábájánál szültem egy gyereket, akkor megnevezhetem a preferált személyt, és ha ő elérhető, akkor hozzá osztanak be, akkor is, ha neki már több szülése van az adott időszakra, mint a praxis valamelyik másik bábájának. Ezért van az, hogy a második-többedik babások olyan hamar lefoglalják a helyeket.

Az általad leírt szülés-koreográfia pont olyan, mint a kanadai: választott bába, otthon kezdődő vajúdás, ha minden rendben akkor maradunk is otthon, ha meg be akarunk menni a kórházba, bemegyünk, kapunk helyet, és vagy kell orvos, vagy nem. Ha nem kell orvos, akkor remek, ha kell orvos, akkor az ügyeletes lesz az.

Nekem ez a kombináció nagyon bejött, de Kanadában minden más szinten is azt tapasztaltam, hogy ahol a rendszer egésze megbízható, ott a konkrét ellátó személye már majdnem mindegy, bábapraxist választottam és aztán (illetve ezzel) kórházat, nem konkrét bábát vagy orvost. Mindenkivel meg voltam elégedve (pedig a végére már sokakkal találkoztam ;-S).

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.10.26. 22:18:05

@kriszti76: Bonyolult kérdés. Az első része a megelőzés, aztán jön a közvetlenül szülés utáni ellátás, borogatások, masszázs, ülőfürdő, gyógynövények, gyermekágyas gyógytorna. A visszamaradó problémákra van egy csomó intimtorna-irányzat, orvosi oldalról meg elektro-kezelések, botox, speciális pesszáriumok, simaizomtónusra ható gyógyszerek stb. A műtét olyankor megoldás, amikor más opció nem maradt, és ez főleg azért van így, mert az ilyen műtétek erősen kétesélyesek, nem nagyon jó az utánkövetéses statisztikájuk. (Van tökéletes végeredmény, és van a basszus-megműtöttek-és-mégse-jött-rendbe végeredmény, ami után az a legnagyobb szívás, hogy még a műtét következményeivel is meg kell küzdeni.)

Vannak olyan posztpartum problémák, amelyekből évek alatt lehet csak felépülni, ezért se érdemes a műtétekkel nagyon sietni.

Továbbá, a konkrét problémától is függ - pl. prolapszus esetén attól, hogy melyik szervet érinti, milyen fokú, és milyen más problémák társulnak hozzá.

furmint-m 2011.10.27. 19:18:19

@Felicitasz: Örülök, hogy irtal! Az ejszaka ujra elolvastam a kanadai korhazi beszamoloidat, igyekszem összevetni azzal, amit eddig lattam a korhazban, ahol voltam, igaz meg egy egy csomo informaciom hianyzik es jo lenne egyszer egy alapos körbenezes/latogatas a szüleszeten. Majd ha jobban leszek... A korhazfoglalasi rendszert egyebkent en sem ertem. A bábafoglalast mar a te megvilagitasod alapjan jobban...

Most megint iszonyatosan rosszul vagyok: ejszaka 4-ig hanytam, közben probaltam elvonni a figyelmemet blogolvasassal, zenehallgatassal, de a permanens hanyinger egyszerüen kibirhatatlan. Nem tudok rendesen aludni, enni, az ivasrol meg ne is beszeljünk: kinszenvedes minden korty viz vagy gyenge tea leküldese.

Napközben utanaolvasgattam nemet, angol es magyar nyelvü anyagokat a hyperemesisröl es bar az alap felszines tajekoztatas kb. mindenütt hasonlo (reszben tele hülyesegekkel: psziches okok stb, "igyon rengeteg folyadekot" - köszi, hogyan, ha le sem megy, ill rögtön kijön???) a terapia teren vannak nagy különbsegek. Ugy erzem, hogy az amit en a korhazban kaptam az szuper volt, nem volt benne gyogyszer, csak folyadek, multivitamin infuzio es homeopatias kup. Olvastam, hogy meg Nemetorszagban is gyogyszereznek helyenkent es növerforumon a növerek egymast kerdezik, hogy mit adjanak be - abszurd. Van egy nemet lany, aki vegigszenvedte a szülesig mind a ket terhesseget (pokoli!), van egy weboldala (www.hyperemesis.de), ahol leirta az egeszet es felsorolta a gyogyszereket, amiket különbözö orszagokban adnak, oda is irta, hogy van aminek a hatasa nem bizonyitott ill. artalmas lehet a babara... Szoval lenne itt miröl irni. Szamomra az lenne fontos, hogy minel több elsö terhessegnel tudjanak rola a nök, hogy van ilyen es ha maguk nem szenvednek ezzel/benne, akkor legalabb informaltan megertsek azokat, akiknek ezzel tenyleg sulyos problemajuk van. Ja es minel több erintett jusson el meg a kiszaradas elött korhazba vitamininfuziora es ott az orvos ne ugy fogadja öket, hogy szimulal, vagy pszichesen kattant - olvastam par ilyen nemetorszagi beszamolot, ahol a korhazi szemelyzet teljesen ertetlenül allt hozza a pacienshez es egesz nap evesre/ivasra kenyszeritette, ami persze rögtön kijött... horror).

Egyre inkabb ugy latom, hogy oriasi mazlim volt ezzel a korhazzal, ahol ismerik a problemat es teljesen termeszetesen alltak hozza/hozzam, nem volt semmifele kenyszer, csak megkönnyebbüles az infuzio utan.

Ma olvasgattam forumokat, mivel az ivassal es evessel oriasi problemam van, hogy miket tudnak "letuszkolni" a hyperemesisesek; kifli, fött krumpli altalaban visszajön nalam, ill. tulkepp minden visszajön, pedig mar mindent szintelen-szagtalan-iztelen "üzemmodban" keszitek. Most ki fogom probalni a bebietelt es a bebitapszert, ha visszajön, legalabb pep jön vissza, ami a torkomat nem irritalja annyira, erre jatszom. Nincs valakinek ilyen jellegü tapasztalata? Abbol indulok ki, hogy ha a tapszer es bebietel jo a babáknak, akkor felnöttnek is, hatha!

A ferjem most rohangal beszerzö köruton - szegeny, minden nap ezt csinalja, mert minden nap valami ujat kell kiprobalni, mert az elözö nap nem valt be az elözö kaja... ja es miattam ö se nagyon tud aludni, mivel en ejszaka is hanyok ugyebar... es az hangos (csodalkozom, hogy a szomszedunk nem szolt meg eddig, hogy ki "okád" itt permanensen, mint valami reszeg...). Iszonyatos teher es logisztikai problema ez, föleg, hogy en a verzö hematoma miatt nem maszkalhatok, igy mindenhova a ferjem futkaroz munka mellett: ha ezeket a honapokat (is) kibirja a hazassagunk (egy korabbi depressziot mar kibirt), akkor mindent... Szenvedek - es ez most nem nyafogas, minden hanyas annyira faj, hogy folyton bögök, fizikailag es lelkileg iszonyatosan megterhel, emellett teljesen izolaltan elek, kb. ez a blog az egyetlen forum, ami "közössegileg" tartja bennem a lelket: gyerekes baratnöimnek annyira uj a problema, hogy nem tudnak mit kezdeni vele es mar nem birom hallgatni a lesajnalo egy mondatos elintezest, hogy "majd elmulik, meg ez ezzel jar"... mi van ha nem mulik el meg sokaig???, es NEM, meg egyszer hangsulyozom: NEM MINDENKINEK JAR EZZEL, EZ NEM NORMALIS egy terhessegben! Minden nap a tulelesre jatszani nem normalis!

Az objektiv infokhoz meg hozzatartozik az, hogy a legtöbb hyperemesises beszamolo, amit olvastam arrol is szolt, hogy ennek nincs vege az elsö trimeszterrel, nagyon nem: van, aki vegighanyta a terhesseget, de legalabbis a masodik trimeszter vegeig. Tovabba a fizikai es lelki megterheles miatt sok erintett depresszios lett, vegsö "megoldaskent" öngyilkossagra es abortuszra is gondolt, persze nem tette meg, de a gondolat maga is nagyon ijesztö tud lenni es sokkol, mert mondjuk eddig nem igy ismerte magat az ember lanya, adott esetben eletvidam volt es nagyon vagyott a gyerekre, aztan jött a hyperemesis... Ezek elegge tipikus kiseröjelensegek/tünetek az eddig olvasott leirasokban es egy kicsit en is ala tudom tamasztani szemelyes tapasztalattal: tudom, hogy eddigi eletem soran mind lelkileg mind fizikailag sokat kibirtam (a szülestöl pl. egyaltalan nem felek, mert minden honapban neha ajulasig fajulo menstruacios fajdalmaim voltak, rendszeresen ki voltam ütve legalabb egy napra, ugyhogy ha ezt vegigcsinaltam minden honapban, akkor a szülest is!) de most ez a hyperemesis a hataraimat feszegeti, föleg azert, mert nem latom a veget a közeljövöben, max 6 honap mulva, az meg meg messze van, addig nem kellene kipurcanni es rendszeresen infuziora rohanni a korhazba. Most ugy erzem, hogy lehetseges, hogy ha igy megy tovabb hamarosan megint kerem 2 napra a felvetelemet a korhazba, hogy infuziot nyomjanak belem. Jövö het elejen akupunkturaval fogok probalkozni a becsi születeshazban, meglatjuk, mi lesz azutan, illetve csak birjam ki addig!

Az jutott eszembe, hogy ha teged is erdekel a tema, lehetne-e egy egyszer egy külön posztot elkesziteni (kora)terhessegi lehetseges problemakrol (pl. verzö hematoma, veszes hanyas, ilyenek), föleg olyan szempontbol, hogy elsö terhessegnel szerintem sok mindenkinek durva hatas lehet, ha egyszerre több problema fellep parhuzamosan es az ember mondjuk nem szamitott ezekre - persze erre ugysem lehet felkeszülni, meg ami jön az jön, csak legalabb lelkileg talan tamaszt vagy megerösitest jelenthet, hogy van ilyen, es ezzel együtt is voltak/vannak olyanok, akiknek sikerült "tulelni". Csak azert is kerdezem, mert ugy erzem, hogy sjat ismerösi/barati körömben is teljesen egyedül maradtam, mindenkinek könnyebb terhessege volt az enyemnel es legyintenek ra... ez meg engem meg jobban elkeserit: en szeretem tudni, hogy mi törtenik velem, az informacio es a tudas nekem inkabb biztonsagot ad es az ellenkezöje (informaciohiany, nemtudas) az, ami nagyon elbizonytalanit. Ahogy az eddigiekben olvastam, gondolom, nalad is hasonloan müködik ez...

furmint-m 2011.10.27. 21:39:15

@Felicitasz: @pizzafutár: Megint megjartuk a korhazat este 8 ota: 8 elött vmivel hanytam megint es utana nagy adag frissnek latszo ver jött ki. Sokkot kaptam, nem volt olyan mint az elmult napokban, barna es regi, hanem egy nagy folt elenkpirosabb. Betaxiztunk a korhazba azonnal, vegigparaztam, nem ecsetelem, h mit eltem at... Hüvelyi es utana hasi ultrahang, nem lattak hematomat, nem tudjak, h honnan jött a ver, lehet, h a hematoma "verzett ki", de az ultrahangos boton inkabb regebbinek latszott a ver viszont több folyt ki, utanam lattam, hogy a doktornö teljesen barnas/pirosas foltos papirt takaritott el. Baba szivhang volt es mozgott. Hazaengedtek, most ugysem tudtak volna adni semmit. Pozitivan kellene gondolkodnom, de nagyon kivagyok a sok komplikaciotol. Segitseg!

pizzafutár 2011.10.27. 22:25:59

@furmint-m: Én semmi, de semmi okosat nem tudok Neked mondani, csak azt, hogy rengeteget gondolok Rád! Egy ismerősöm van, aki negyedik terhességnél hányt egészen a végéig és az ismerősök ott is a pszichés blablát nyomták és nagyon rosszul esett neki. Ő nem került kórházba, de literszám itta a MagneB6 ivóoldatot, már ha sikerült egyáltalán magába diktálnia. Én keményedés miatt ittam a végén, nem hiszem, hogy színtelen-szagtalan-ízetlen kategória lenne... (Sorsközösséget annyiban tudok Veled vállalni, hogy folyvást hányingerem van, vsz. a kiújuló gyomorbajaimtól, de egyik terhességem alatt sem éltem át ennél többet. A másodiknál az elején kb. délig nem tudtam enni, de ennyi. Nem is tudom, hogyan bírnám ki, főleg depressziós háttérrel, ami szintúgy ismerős viszont. A házasságotokért is nagyon-nagyon szorítok!!)

Még azt akartam kérdezni, mert erről nem sokat tudok, hogy ennek a haematomának van esélye felszívódni, vagy ezzel mik a kilátások? Milyen jó, hogy mocorgó, rendes szívhangú babát láttatok az UH-n!!

kriszti76 2011.10.28. 01:17:33

@furmint-m: Nagyon sajnálom ami történik veled:( Tényleg. Én is voltam krízishelyzetben, depresszióban ,ezért sejtem hogy milyen rossz lehet most és ez az elszigeteltség érzés hogy nem ért meg senki még inkább beletaszíthat a kilátástalanság érzésébe. Ha jól vettem ki egyedül vagy a férjeddel egy idegen terepen, nincs valaki családtag pl.anyukád aki átmenetileg támogatni tudna, segíteni fizikailag és lelkileg? Tudom hogy végül ezzel egyedül kell megbirkoznod, de ha van melletted egy maximálisan elfogadó támogató ember az nagyon sokat segíthet. Szerintem most ebben a helyzetben ez jár neked. Nekem szülés utáni depresszióm volt a második gyerekem születése után, és a magyar tb ilyenkor támogatja az apuka táppénzre menetelét, pszichiáter ajánlására a háziorvos írta ki. Tudom hogy neked nem mentális hanem kvázi fizikai problémád van és amíg az meg nem oldódik addig nem tudsz megnyugodni teljesen, de akkor is azt gondolom hogy nem jó most magányosan egyedül lenned. Tudom mert mi is elköltöztünk egy másik városba amikor jöttek a gyerekek,pedig szerintem pont akkor kellet volna az anyukám, mert azóta hogy megvannak a gyerekeke egy teljesen más dimenzióba lépett a kapcsolatunk, elmondhatatlanul jobb lett. És nyugi most tényleg nem a házasságodon kell aggódni, értem hogy ezen is aggódsz mert túl nagy teher hárul a férjedre úgy érzed, ezért is gondolom hogy most kéne melléd egy női elfogadó körülölelő szerető személy:)

kriszti76 2011.10.28. 14:58:40

@Felicitasz: Igen ebben egyetértek hogy nagyon nehéz kérdés. Az orvosok közt sincs egyetértés, mert igazából minden eset egyedi és annyira bonyolult az egész kismedence felépítése hogy nem is tudnak pontos diagnózist adni.
Ha nem untatlak akkor leírom hogy én hogy jártam. A második után teljesen kinyúltam, fél évvel a szülés után kezdtem el vele foglalkozni, olyan érzés volt mintha valami ki akarna esni belőlem ezért önvizsgálatot tartottam és rettenetesen megrettentem mikor az ujjammal rögtön a hüvelybemenet után találkoztam a méhszájjal, szerencsére a neten egy lány blogbejegyzése következtében rögtön egy olyan orvoshoz kerültem aki elektrostimuláció, kockapesszárium és hüvelyi súlyzó használatát javasolta. Azóta tisztába kerültem a kismedence felépítésével, rájöttem többek közt,hogy az itthoni befutott intimtorna szülőanyja zömével hülyeségeket mesél, de arra is rájöttem hogy egy csomó szakember se tudja hogy mit mond mi több nincs tisztában az anatómiával némelyik nőgyógyász vagy szülésznő sem.
A méhem azóta feljebb ment, viszont a medencefenék izmom valami olyan traumát szenvedhetett, hogy egyszerűen nem akar a régi önmagára hasonlítani / érzéskiesés, a rengeteg torna ellenére sem sikerült visszanyerni a rugalmasságát,állandóan visszanyúlik /. A rehabilitációs doki nagyon elégedett volt az eredménnyel én annyira nem ezért elmentem más dokihoz is aki a konzervatív kezelések utáni jobb állapotra is azt mondta hogy "régi mély gátrepedés", kinyúlt izom és hogy tornával ezt nem lehet helyrehozni, műteni kell. Ezt én is érzem hogy az első gátrepedés hegét a második után már nem éreztem mintha eltűnt volna. Viszont a műtéttől félek mert itt izmokat kell vágni/varrni és az akkor utána merev lesz és nem rugalmas és utána a sex lehet hogy fájdalmas lesz vagy egyenesen lehetetlen, legalábbis a konzervatív doki ezt mondta, és hogy nem is érti hogy itt magyarországon milyen hülyeségeket csinálnak / ausztriában dolgozik /. Úgyhogy marad a szenvedés, az állandó hullámvasut: a remény, hogy talán idővel jobb lesz és a rettegés hogy a férjem mikor elégeli meg ezt az egészet. Nem tudod külföldön ilyenkor mit csinálnak?

furmint-m 2011.10.28. 15:30:48

@kriszti76: A depresszio - ez most itt akkor legyen a "coming out" helye - egy korabbi, de nem tul regi törtenet (kb 3 ev, de ebböl mar minimum az utolso 1 ev stabil): lenyeget "objektiven" kb. igy tudom röviden összefoglalni: gyermekkortol fogva csaladi el nem ismeres folyamatos kompenzalasa teljesitmennyel (jelige: "streber tanulogep" es "nem ertelmisegi szülöi miliöböl elvagyodas") valamint traumatikus törtenesek miatti korai elmenekülesi vagy otthonrol, aminek következmenye (fövarosi) szigoru bentlakasos iskola önallo kivalasztasa es eljövetel otthonrol 12 evesen. A streber tanulogep attitüd, otthonrol meg nem kapott önbizalom/elismeres tanulmanyi eredmenyekkel valo kompenzalasa folytatodott közepiskolai, kesöbb egyetemi szinten: folyamatosan külsö elvarasoknak probaltam megfelelni mind fizikai mind lelki sikon. Több diploma, külföldi ösztöndij közben/utan elkezdtem dolgozni elöször Bp-en, majd parhuzamos tovabbtanulas mellett/utan kijöttem külföldre es tovabb hajtottam most mar egy sokkal magasabb szakmai szinten (itt Becsben is ez volt a szakmai krem). Tulajdonkeppen allandoan dolgoztam (nagyon nagy volt a szakmai elvaras, minden nap folyamatos uj kihivas, ami erdekes volt, de meg nagyobb adag terhet es megfelelesi kenyszert rakott ram - erröl a munkamiliöröl egyebkent külön kellene irnom, mert Mo-n nem tapasztaltam meg ilyet, tenyleg egy mas vilag, de ez itt is egy zart szakmai kör...). Summa summarum: a munka mellett ingaztam meg 2-3 orszag között, "futottam magam utan" a regi (otthoni) barati kapcsolatok fenntartasa erdekeben, szethajtottam magam es teljesen lemerült az elem; diagnozis: kieges (burnout), de meg ezutan is hajtottam magam esz nelkül fel evig a teljes összeomlasig; diagnozis: depresszio (ez utobbira lehet, h csaladi hajlam is volt, csak az elözö generaciokban, nem ertelmisegi körben nem foglalkoztak ezzel, emiatt nem diagnosztizaltak, felmenök nem jutottak el orvoshoz, terapeutahoz stb). Utana kezdödött egy kemeny, intenziv terapia (ezt most nem reszletezem), vegülis kijöttem a törtenetböl es nemreg elvegeztem egy kieges-megelözes treneri kepzest ("burnout-prophylaxe-trainer"), ami Mo-n meg ismeretlen kategoria, nincs meg "szenzibilizalva" a tarsadalom, viszont nemet nyelvterületen az utobbi evekben eleg sokat irtak rola, ismerem a nemet es ausztriai helyzetet, es a WHO-prognozisokat, orszagos es nemzetközi statisztikakat: az elkövetkezendö evekben a psziches betegsegek (civilizacios "artalmak", valsag, tulhajtas, elszigetelödes stb. miatt) vezetö betegallomanyi okok lesznek... Na mindezt azert irtam le, mert elegem lett korabban a sajat törtenetemnel a titkolozasbol, stigmatizalasbol es most mar eleg nyiltan merek beszelni rola: megvannak az okai es gyogyithato, megelözhetö es erre - többek között - munkaadoi oldalon is hangsulyt kell fektetni illetve mar föiskolai, egyetemi szinten is oktatni kellene a megelözest - ez utobbira keszülgetnek mostanaban (ha nem lennek ennyire lenyuzva a terhessegi komplikacioktol).

Ezt szüksegesnek tartottam elmagyarazni, mert a fenti törtenetböl ill. privat helyzetböl adodik par dolog: anya/szülök kapcsolat nem igazan "jo" es szoros (ld. fentiek) - a depressziomat sem ertettek meg, de ez nem is volt elvarhato tölük... ezen kivül messze vannak, masik orszagban, nem mobilisak es "vilagaink" között keves a kapcsolodasi pont, hogy finoman fogalmazzak... Anyos/apos megint egy masik törtenet, de ott legalabb több megertesre szamithatok, viszont ök is egy masik (3.) orszagban elnek jo messze (a 3 orszag: Nemetorszag, Ausztria /itt en/, Magyarorszag). Szoval csaladi hathatos tamogatas kizarva, itteni baratainknak meg nem tudtuk nyugodt körülmenyek között elmondani a hirt, es ezen kivül 2-3 otthoni baratnövel telefonalok, de hat az is nehezkes mert ritkan lathatjuk egymast es a par perces telefonok mindig megszakadnak valamivel: pl. a munkajuk/gyerekük utan rohannak... Hat igy. Ferj nagy tamogatast jelent, csak rossz erzes rarakni minden terhet... Meg egy magyarazo jellegü kifejtes: a depresszio esetleges visszateresi eselyere (szüles utani depresszio formajaban) fel vagyok keszülve, figyelem/jük a jeleket stb... Most nem is ez a gondom, hanem hogy konkret fizikai komplikaciok adodtak, egyszerre több es erre egyreszt nem szamitottam (marmint hogy egyszerre eltalal engem makacs megfazas utana verzö hematoma, hyperemesis, beverzes stb)- es emiatt allando remületben elek, hogy uramistem, mit csinalok rosszul, mit kellene maskepp es föleg hogyan csinalnom??? - masreszt mindennapos küzdelmet jelent es - bar tudom, h hülyen hangzik -, de több ev depizes/magam körül forgas/bepörges utan ugy vagytam arra, hogy vegre "normalis" iranyt vegyen az eletem, ne en legyek az, akivel mindig valami "extra" törtenik, ne en legyek a "Problembär"! (a szot azt hiszem Edmund Stoiber volt bajor minisztertöl loptam, magyar forditasa tölem: problema-maci :-)).

Ennyit az igen szemelyes hangvetelü ertelmezesröl, remelem ez nem off kategoria es @Felicitasz: nem moderal ki emiatt. Igazabol nem akartam ennyire szemelyes dolgokat irni, de a tartalmi reszeben van sok olyan info, amivel most mar "szakmailag" is foglalkozom es nem szegyellem osztani az eszt rola, mert ugy erzem, hogy ez egy olyan terep, ahol sok felvilagositasra es eszosztasra van szükseg, amig megvaltozik egy kicsit az "össztarsadalmi" hozzaallas. Hat igy...

furmint-m 2011.10.28. 15:42:18

@kriszti76: "az itthoni befutott intimtorna szülőanyja zömével hülyeségeket mesél".

Ez ill. a tudomanyos hatter erdekelne engem is bövebben. Nekem is megvan a könyv meg a CD - ha ugyanarra a szemelyre gondolunk - de nem praktizaltam/om es nem tudom, hogy a hattere tudomanyosan mennyire megalapozott? Ausztriaban nem talaltam joforman semmit az intimtornarol... Erdekelne, hogy mi ehhez a nemzetközi tudomanyos/orvosi allaspont. Talan @Felicitasz: tud ehhez (is) valamit bövebben (?).

holist · http://holist.hu 2011.10.28. 16:45:40

Ha úgy keresed, hogy "Kegel exercise" (en.wikipedia.org/wiki/Kegel_exercise), akkor, legalábbis angol nyelven, rengeteg információt fogsz találni róla.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.10.28. 19:46:27

@kriszti76: A legkevésbé sem untatsz, és nagy mázlid volt az orvossal.
Itt az USA-ban a legismertebb irányzat ez:
www.firstaidforprolapse.com/
és ő a saját "intimtorna-és-ha-nem-segít-akkor-vágunk" jellegű sztorija nyomán kezdte el a munkát. Sok emberen segített.

Szerintem az intimtorna tök jó - megelőzésre. Kezelésre már csak az enyhébb esetekben alkalmas, és amúgy meg nagyon kevés a jó orvos, aki hajlandó a konkrét személy problémájára odafigyelni és a "hát, intimtornázzon" meg a műtét közt bári egyebet javasolni.

kriszti76 2011.10.28. 21:09:19

@furmint-m: ez a doki aki nekem segített www.ladypower.hu/ itt elég sok info van.
A ... intimtorna szülőanyja teljesen megalapozatlan, mikor olyanokat állít hogy a hüvely egy izmos szerv, masnit tudunk kötni a gátizmokkal,meg hogy külön külön lehet tornáztatni a húgycső végbél és hüvely izmát és hogy a hüvelyi súly káros és aranyeret okoz mikor nemzetközileg elfogadott szabvány szerint a legjobb /P1/ minősítést kapta a medencefenék izmainak megerősítésére. Tényleg csak azt tudom mondani hogy szerintem a súly a leghatékonyabb és mellette legkevésbé fáradságos módszer, de a honlapon le van írva hogy hogyan működik. persze ehhez ép izmok kellenének....

pizzafutár 2011.10.28. 21:49:04

@furmint-m: Most csak annyit, hogy rengeteg a közös az előéletünkben, ami viszont érdekelhet, és hátha kikapcsol, akikor épp nem gyötrődsz annyira, a bornout-ból írtam az egyik diplomamunkámat, ha van kedved elolvasni, írj a pizzafutar74 kukac dzsíméjl pont com-ra ;)

@Felicitasz: @kriszti76: A másik témához: én csak annyit érzek, hogy mintha nem lennének olyan erősek az izmaim úgy cakli-pakli, ha futni vagy ugrálni kell pl. a gyerekekkel, akkor nem a lábam nem bírja, hanem gátam (?) vagy nem tudom mi. Ez ismerős valakinek? Mi lehet ilyenkor a teendő?

kriszti76 2011.10.30. 14:12:34

@pizzafutár: az első szülés után én is csak azt éreztem hogy már nem esik jól a futás,mert meggyengült a gátam. Ezt erősíteni lehet és kell is, medencefenék tornával , jó rá a súlyzó is fentebb írtam a linket, meg biztos az a torna is amit Felicitasz ajánlott, én mindenesetre kipróbálom majd,innen is köszönöm:)

kriszti76 2011.10.30. 14:19:41

@furmint-m: Hát nem lehet könnyű neked sem, remélem most már kicsit jobban vagy. Nem is tudom, gondoljatok arra hogy nem tart örökké és lesz egy tündéri kisbabátok és idővel minden könnyebb lesz. Ezek tényleg olyan dolgok hogy a leggondosabb felkészüléssel sem lehet kivédeni, sajnos. Nagyon drukkolok Neked!! Addig is ha úgy érzed hogy bátorításra van szükséged vagy csak arra hogy kibeszéld magadból a bánatodat én szívesen meghallgatlak:)

furmint-m 2011.11.02. 13:13:32

@pizzafutár: rövid jelentkezes: megint korhazban vagyok: a hanyasok rosszabbodtak, Sem enni, Sem inni nem tudtam az elmult napokban... Ma hajnalban is sorozatban viz, gyomorsavval, semmi nem maradt meg bennem, kiszaradasveszely, be kellett jönni. Par napig megint infuzion leszek, ha haza tudok majd menni, ahol lesz rendes internetem, küldök majd egy mailt az altalad megadott cimre. Bocs, az elmult napokban csak vegetaltam, nem tudtam irni. Lelkileg nagyon nehezen birom...

pizzafutár 2011.11.03. 23:28:37

@furmint-m: Gondoltam, hogy megint nagyon nehéz napjaid vannak, nem is tudom, mit mondjak. Rengeteget jársz az eszemben, remélem most hosszabb időre tudsz erőt meríteni az infúziókból!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.11.05. 14:29:57

@furmint-m: Ha hazakerülsz, jelentkezz majd. Akár van javulás, akár nincs, a tapasztalatod sokak számára fontos, és nincs agyonhirdetve :-S

furmint-m 2011.11.11. 18:27:55

@Felicitasz: @pizzafutár: Hazakerültem. Mar a het elejen, de az elsö ket nap megint nagyon nehez volt (vegig hanytam, azt gondoltam, par napig birom es megint mehetek vissza a korhazba, de aztan tegnap es tegnapelött ket viszonylag jo nap volt, mara megint rosszabb lett es nem latom a törvenyszerüseget…)
Kezdem inkabb az elejen egy „elmenybeszamoloval“: ezuttal majdnem 1 hetig voltam a korhazban, es elötte nagyon szenvedtem mar: miutan mar napok ota csak kb. a fött krumpli maradt meg bennem (már amikor!), tea (barmilyen valtozatban, agyonhigitva) mar jo ideje nem ment le, viz (termeszetesen szensavmentes) meg csak 2-3 kortyonkent es az is jobbara visszajött, valamint valami iszonyatosan szarazsagerzet az egesz testemben (a böröm is fajt, arcom is, minden: a ferjemnek is megmondtam, hogy inkabb ne erjen hozzam) ja es a szagokat mar jo ideje olyannyira nem birtam, hogy a konyhaba hetek ota be se tudtam tenni a labam, nemhogy fözzek! – szoval a ferjem altal fözött hig zöldseglevesken es fött krumplin eltem, de mar az sem volt jo, semmi sem volt jo, minden probalkozas csödött mondott… Hanyasok sorozatban, utana stabilizalas par korty vizzel, az is kijött, kenyer/keksz: kijött stb… Az egyik hetvegen arra kondicionaltam magam, hogy keddig birjam ki, akkor van a születeshazban akupunktura, oda „elmaszom“ a hanyos zacskommal akar negykezlab is, csak hasznaljon! Kedd reggel aztan az akupunktura alatt es utana meg kb. 1 oraig viszonylag türhetöen ereztem magam, meg hazafele egy rövid setara is futotta Schönbrunnban, kezdtem bizakodni, aztan ahogy hazaertünk rögtön hanyas es az egesz nap megint vegetalassal telt es kesö este jöttek megint a hanyasok, akkor mar tudtam, hogy ha tovabbra is ez megy akkor reggelre annyira kiszaradok, hogy megyünk be a korhazba. Aztan hajnali negykor vege volt az ejszakanak: arra ebredtem, hogy jön es eppenhogy magam ele tudom kapni az ágy mellöl a hanyos talamat (a vecere /legtavolabbi pont az agyamtol a lakasunkban/ mar jo par napja nem tudtam eljutni, ha jött a hanyinger, mert annyira hirtelen jött… persze mar hetek ota praktizaltam azt, hogy ha felebredek, akkor meg az agyban eszek par falatot, csak a vegere erre nem maradt idö, pedig itt van az agyam mellett minden bekeszitve…). Szoval hajnali negykor megindult a sorozat, mivel gyakorlatilag semmi emesztetlen nem volt a gyomromban ezert gyomorsav jött, aztan par korty viz, megint gyomorsav – mar annyira ketsegbe voltam este, hogy sav savval jön, hogy megint elfogott a panik, hogy ezt nem „fogjuk“ tulelni, halalfelelem, hogy mostmar valaki csinaljon valamit, mert ezt igy nem birom tovabb… (Majd irok ennek a szakmai oldalarol, ti. hogy a hyperemesis depresszios allapotot eredmenyez(het)). Reggel hetkor (miutan mar kb. ötször minden kijött es a sav eszmeletlenül egette az egesz nyalkahartyamat) a ferjem betelefonalt a korhazba, hogy megint bemegyünk (kb. 1 het telt el a legutobbi kijövetelem ota). Aztan a korhazi felvetelnel (ezuttal a nappali felvetelen kellett sorba allni) felhulla allapotban gubbasztva a sarokban a zacskommal azt hallom, hogy a nagyokos nenik kezdik ujsagolni, hogy ök is hanytak es egy kis hanyast ki kell birni, mert ez ezzel jar… bummm… ekkor erösen azon gondolkodtam, hogy odamegyek az egyik ele, es az azt a savat, amit a korhazba vezetö uton nagy kinnal magamban probaltam tartani csakazertis elötte engedem ki, de mert ez nem elegans es egyebkent is felhulla voltam, nem tettem meg… Ennyit az elmenybeszamolorol, a következö kommentben a szakmai reszekröl irok, ill. arrol, hogy mi volt a terapia es miket tudtam meg idöközben.

furmint-m 2011.11.17. 21:46:25

@Felicitasz: Az elmult napokban probaltam egy hosszabb kommentet elökesziteni a hyperemesis terapiajarol, de sajnos megint nagyon küzdelmes napjaim voltak (veres hanyas es erös gyomorfajdalom) ezert ismet korhazban vagyok, infuzion. Remelem, hogy vasarnap hazamehetek, utana igyekszem jelentkezni. Addig is olvasom a blogot, irni sajnos nem nagyon tudok (mobiltelefonon pötyögni lassan megy).

pizzafutár 2011.11.18. 00:05:46

@furmint-m: Jaj... Gondoltam, hogy megint történt valami, hogy nem tudod írni a folytatást... Reméljük vasárnap után többet és jobb állapotban tudsz végre otthon tölteni!

furmint-m 2011.11.26. 12:59:05

@Felicitasz: @pizzafutár: Ha tudtok, gondoljatok rank. Nem nagyon tudok jelentkezni, allando hullamvasut ez az egesz. Mult hetvegen voltam immar 3. alkalommal korhazban es a veres hanyasok miatt kaptam egy gyomorvedö gyogyszert is, ami termeszetesen aggaszt es mindenfelet utanaolvastam. A neve Pantoloc, hatoanyaga: Pantophrazol (40mg/nap), un. PPI - proton pump inhibitor. Nemet tanulmanyok szerint rövid szedese nem okoz fejlödesi rendellenesseget... A belgyogyaszom (mar "ezem" is van, bába, pszichologus, uj nögyogyasz mellett, de erröl kesöbb)azt mondta, hogy meg 10 napig szedjem, ez a korhazi szedessel együtt összesen 2 het lesz. Nem tudok mar ezert is aggodni, allando panikrohamok, halalfelelem stb. mellett meg allandoan figyelni kell a hanyasokkal jövö vert is: eddig friss piros volt, ha kaveszinü, sötet jönne, akkor baj van. Gondoljatok rank, ha tudtok, ez mar tenyleg mindennapos küzdelem a tulelesert! Jövö heten jön a 16. het, megint azzal biztatnak (bába, orvosok), hogy a 16. hettel elmulhat a hyperemesis - vagy nem, ugyebar a 12. hettel minden csak rosszabb lett, ahelyett, hogy elmult volna... A diagnozislistamon is gyülnek mar a tetelek: hyperemesis grav., terhessegi depresszio, placenta praevia partialis, gastritis es gyomorpanaszok, veres hanyasokkal.
A multkor elökeszitett kommentet megprobalom elökeriteni es bemasolni a köv. kommentbe, lehet, hogy par reszlete mar nem aktualis, ill. ki kellene egesziteni.

pizzafutár 2011.11.26. 14:31:10

@furmint-m: Ne félj a Pantoloctól, nem lesz semmi baj! Kérdezd meg, hogy nem ajánlanak-e utána sucralfat tartalmú gyomornyálkahártya-védőt - persze ha egyáltalán le tudod nyelni, és benned marad... (Itthon Venter és Ulcogant néven van forgalomban - lehet szedni babavárás alatt is)

Amúgy meg továbbra is rengeteget jársz az eszemben! Írjál, amikor csak tudsz!

furmint-m 2011.12.05. 12:34:41

@pizzafutár: Nagyon köszönöm, hogy irtal es hogy biztatsz! Nagyon sokat jelent! Bocsanat, hogy eddig nem jelentkeztem, de az elmult het is arrol szolt, hogy örültem, hogy eljutottam az orvosi idöpontjaimra... Ma kezdödig a 17. het, nagyon remenykedtem, hogy a 16. hettel elmulik a hanyas, de egyelöre nem nagyon erzem, hogy igy lenne, bar teny, hogy jobb, mint korabban, de lehet, hogy ez annak köszönhetö, hogy egy hete heti 4 alkalommal delutanonkent kapok 500 ml infuziot a haziorvosomnal: többnyire az a napi kihivas, hogy oda el tudjak menni. Mindjart folytatom, leirom pontosan, h eddig mit kaptam, csak oda belinkelnem Felicitaszt is.

furmint-m 2011.12.05. 13:04:21

@Felicitasz: @pizzafutár: Igertem, hogy irok rendesen a hyperemesis-terapiarol, eddig sajnos nem tudtam leülni a gephez. Most gyorsan összefoglalom, amit eddig megtudtam, ill. bemasolom egy korabban keszitgetett, de el nem küldött kommentemet.

A hyperemesisnel a leghatekonyabb az infuzioterapia, amit en is kaptam a korhazban es gyakorlatilag megfelel ennek a leirasnak: books.google.at/books?id=OI2Jse_FdrkC&pg=PA237&lpg=PA237&dq=gyn%C3%A4kologie+und+geburtshilfe+hyperemesis&source=bl&ots=fYbrmqELas&sig=SCWKqJ5ISAgo_jPLhPJlsFG_T7E&hl=de&ei=FK7cTquyGomM-wba85TiDg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCUQ6AEwAg#v=onepage&q=gyn%C3%A4kologie%20und%20geburtshilfe%20hyperemesis&f=false.

- (Korhazi) infuziok: 5%glükozoldat es Ringer-lactat, neha keverve B-multivitaminnal es C-vitaminnal (Cevitol). A korhazban ebböl napi 2v3X 500 ml-t kaptam, egy hete jarok a haziorvosomhoz delutanonkent: ott 1X500 ml-t kapok B-multivitaminnal es Cevitollal keverve. Ez segit a tuleleshez.

Megjegyzendö: a korhazi infuzioba kaptam neha összesen talan 2-3 alkalommal (a 12 het utan) Paspertin cseppeket is, hanyinger ellen.

Maalox oralis szuszpenzio: ebböl napi 3-at lehetne, gyakorlatilag napi 1-2 tubusnal besokalltam töle, egy fokremizü es allagú evökanalni folyadék/tubus, altalaban estenkent vettem be a gyomor nyalkahartyajat vedeni, de a hanyingerem altalaban rosszabb lett töle es es sokszor par perc utan kihanytam ezt is, ezert kb 2 hete nem kiserletezek vele, addig kb. ket hetig szedtem igeny szerint 1 max. 2 tubussal naponta. Nem valt be...

- Apomorphin D6 Supp. - homeopatias kup hanyinger ellen: napi 3 db az adagom, lehet, hogy csak placebo hatasa van, de szorgalmasan szedem az elsö korhazi tartozkodasom ota, hozzavetöleg eddig mar tarthatok 100 db-nal...

- Dietas kimelö etrend a korhazban: ide bemasolom egy korabbi elmenybeszamolomat a korhazrol. Itthon pont ez az etrend nem biztositott: ket hete, amiota itthon vagyok gyakorlatilag szaraz zsömle es teszta, banan, mogyoro harom/negyszögben mozgok. A friss zöldseg, gyümölcs meg mindig nem megy, tovabba semmi savas (joghurt sem!) a gyomrom miatt.
Jön a masolat:
"A korhazban eleg jol föztek, igyekeznek bio es friss, regionalis hozzavalokat hasznalni (ld.: www.sjk-wien.at/index_html?sc=970579093). Az adagokat igyekeztem beosztani, hogy napközben lehetöleg mindig egyek par falatot. Persze eddig minden orvosnal es minden viziten elhangzott, hogy “többször, kis adagokat enni!” – a sokadik ilyen tanacsnal kezdett mar elegem lenni: „gondoljak, hogy menne maskepp?“ Hyperemesisnel az erintett ha egyaltalan meg tud enni/inni valamit, az csakis picike, jol megragott falatokban megy, ill. max. 2-3 korty folyadek megy le egyszerre. Ez magatol jön, az ember ilyenkor gondolni sem tud nagy zabalasokra, vagy egyaltalan etelre! (Sajat tapasztalatom epp eleg megrazo szamomra: a terhessegem elött imadtam különleges, jo minösegü eteleket enni, fözni – a ferjem is es en is nagyon szeretünk jokat fözni, uj recepteket kiprobalni – ehhez kepest a hyperemesis ota egyszerüen keptelen vagyok etelre gondolni, fejben összerakni, fantazialni, kitalalni, hogy mit együnk, mert attol rögtön hanyingerem van, a konyhaba pedig a szagok miatt hetek ota nem tudom betenni a labam. A korhaz utan sikerült egy etelrendelö cegtöl napi egyszer dietas ebedet rendelni, de ennek megmelegitese is külön eröfeszitesembe kerül, az eves pedig sokszor kin. Meg annyit, hogy tapasztalatom szerint az evessel kapcsolatban kialakul egy sajatos “visszafele-logika”, vagyis inkabb olyan allagu es izü dolgokat tudok könnyebben enni, amelyekröl tudom, hogy könnyebb lesz kihanyni, perverz, tudom… de sajnos ez van, pl. bio pudingot szivesebben kanalazgatok el, mint valami szilard etelt, mert a puding nem okoz akkora fajdalmat es irritaciot a nyalkahartyan ha visszajön, mint mondjuk a rizs vagy kenyerfele.Ennyit erröl…)"

- Pszichologus: Ide is bemasolom a korhazi elmenybeszamolomat es kiegeszitem meg a jelenlegi fejlemenyekkel a köv. kommentemben:
Masolat:
"A korhaz a salvator növerekhez tartozik es nekik van lelki segelyszolgalatuk illetve külön keresre jött hozzam egy pszichologus, akivel elbeszelgethettem es kiderült, hogy ha nem talalok mast, akkor prenatal/postpartal depresszio ügyben is elbeszelgethetnek vele es allitolag ezt fedezne a korhazon keresztül az egeszsegpenztar, ha mar nem tartozkodom a korhazban. Ennek a lehetösegnek nagyon örültem, mert a pszichoterapiaval az a helyzet Ausztriaban, hogy feleves varolistak vannak a penztar altal tamogatott, de meg mindig önreszes helyekre. Ezert volt az, hogy anno a depresszios terapiamat teljesen sajat zsebböl fizettem magan pszichologusnal es magamnak sem merem kimondani a vegösszeget, mert azota is rendesen beleszedülök abba, hogy egy fel vagyon ment el ra, amiböl max. egy töredeket kaptam vissza az adojovairasnal… Egyebkent is abszurd, hogy pl. akut depresszional, adott esetben szuicid-veszelyben a kedves paciens legyen szives varni legalabb egy fel evet egy tamogatott terapias helyre, es igyekezzen nem öngyilkos lenni??? Apropo meg terapias/rehabilitacios hely: A ferjem volt kolleganöje kb. 1 eve kiegett (burnout), szerencseje volt es egy jo neurologus honapokra kiirta betegszabadsagra, közben benyujtotta a kerelmet egy tamogatott 6 hetes rehabilitacios kurara, amit kb. 10 honap/1 ev elteltevel engedelyeztek, akkor amikor mar szinte teljesen kijött a burnoutból es uj elethelyzetben volt (5. honapban varandos). Mindenesetre prevencios celzattal (kesöbbi postpartal depressziora felkeszüleskent) elment a kurara (ahol sok olyan resztvevö volt, akiröl kiderült, hogy ismerösön keresztül par het alatt elinteztette maganak a helyet, ill. nem is volt depresszios csak fogyokurazni akart es ezalatt nem akart dolgozni.) A kura alatt a csoportos beszelgeteseken persze masok akut depresszios törteneteit is meg kellett hallgatnia, ami annyira megviselte, hogy joforman majdnem visszaesett majd korai fajasok miatt felbe kellett szakitania a kurat…"

FONTOS INFO MEG FOLYT. KÖV. A KÖV. KOMMENTBEN.

furmint-m 2011.12.05. 13:37:25

@pizzafutár: @Felicitasz: Fontos info a hyperemesis.de oldal alapjan: ezt is korabban irtam, bemasolom es kiegeszitem a mostani helyzettel.
Masolat:
"A hyperemesis.de oldal irt arrol, hogy egy becsi orvos, Dr. Frigo publikalt mar a hyperemesis es a helicobacter pylori lehetseges összefüggeseröl (Obstetrics & Gynecology Volume 91 / Number 4 / April 1998) es antibiotikum kurat javasolt. A ferjem felvette telefonon a kapcsolatot Dr. Frigoval, aki azt javasolta, hogy kerjem meg a korhazat, hogy csinaljanak helicobacter tesztet es nezzek meg a pajzsmirigy ertekeimet (TSH?). Az egyik viziten megkerdeztem az egyik doktornöt, hogy szerintük összefügghet-e az en hyperemesisem es valoszinüsithetö gastritisem a helicobaterrel? Szerinte igen, de a helicobacter elpusztitasara csak az antibiotikumot tudnak megoldaskent, ök marpedig terheseknek nem adnanak antibiotikumot, amig nagyon nem muszaj. Vegülis örültem ennek a valasznak, mert a többi orvosnal, mas viziteken is az derült ki szamomra, hogy ez a korhaz nagyon amellett van, hogy lehetöleg megkimeljenek a gyogyszerektöl. A mult heten felhivtam egy magyar belgyogyasz ismerösömet, aki megerösitette a korhazam nögyogyaszainak velemenyet: azt mondta, hogy egy gyomortükrözessel meg lehetne allapitani, hogy van-e esetleg fekelyem, ill. mi a helyzet a helicobacterrel, de abban az esetben, ha ez kiderülne, akkor is csak a Maaloxot tudna javasolni terhesseg alatt terapiakent ill. meg az azt, hogy “ki kell birni, vagy varni, amig a hormonok lecsillapodnak”."

Mai helyzet: az utolso korhazi tartozkodasom alatt 3 napig kaptam napi 40 mg Pantoloc tablettat (hatoanyag: Pantophrazol), utana voltam egy elkepesztöen kedves es kompetens korhazi belgyogyasznal, aki azt javasolta, hogy a veres hanyasok, gyomorfajdalom, gyomorpanaszok miatt szedjem meg 10 napig ezt a gyogyszert. Gyomortükrözest meg nem csinalnanak, a helicobacterrel meg most ugyse lehetne mit kezdeni. A pantoloc szedesenek most hetvegen penteken lett vege, ezen a heten fog konzultalni a belgyogyasz a nögyogyaszommal.

Egyebkent idöközben valtottam nögyogyaszt: egy nagyon kedves korhazi doktornöhöz mentem at /privatpraxis, de megeri/, ami azert is jo, mert összeallt a valasztott korhazban a "team"-em: a bábám ismeri a belgyogyaszt es a nögyogyaszt is, utobbi kettö pedig a korhazban tud talalkozni es konzultalni, igy hatekony a korhazi kommunikacio. Ezen a heten belgyogyasz+nögyogyasz+en konzultacio lesz a korhazban.

Megjegyzes meg a helicobacter-teoriahoz: az utobbi idöben nagyon zavar a tudat, hogy ha tudtam volna A TERHESSEG ELÖTT, hogy van olyan, hogy hyperemesis es mitöl lehet, akkor tettem volna meg egy kört a terhessegre valo felkeszüles reszekent es legalabb egy gyomortükrözest ill. helicobacter-tesztet csinaltattam volna es egy pajzsmirigy-erteket is nezettem volna. VOLNA... Tudom, hogy nem lehet minden lehetseges komplikaciora felkeszülni, de pl. jo lett volna, ha par dolgot tudtam volna elöre... pl. a 12. hetnel tudtam meg anyukamtol (telefonban), hogy ö is nagyon hanyt, meg a növere is, csak ki tudja, hogy ez akkor hyperemesis volt-e/annak szamitott-e? Mindesetre a hajlam lehet öröklött is, de genetikai tenyezök is vannak es meg egy sor felderitetlen tenyezö... A hyperemsis.de oldalon olvastam pl. egy olyan beszamolot is, hogy az egyik nönek mar volt ket gyereke, ket teljesen problementes terhesseggel, aztan uj ferje lett es azzal akart egy közös (3.) gyereket, viszont az a terhessege hyperemesises "lett". Ki tudja, hogy az uj genallomanytol, vagy attol, hogy a 3. volt? A legtöbb beszamolobol az derült ki, hogy az 1. hyperemesises terhesseg utan - ha vki egyaltalan meg bevallalt egy masodikat - akkor az is jo esellyel ugyanolyan nehez v. meg nehezebb lett, es volt akinel a terhessegek szamaval egyre csak rosszabbodott.

Szoval azt javasolnam a hozzam hasonloknak, terhessegre tudatosan keszülöknek, hogy
1. kerdezzek ki anyukajukat, nörokonukat a csaladban esetlegesen elöfordulo nehez, durva hanyasos terhessegekröl;
2. ha van/volt korabban gyomorpanaszuk (reflux, sav stb...) akkor csinaltassanak egy helicobacter pylori-tesztet, nezessenek pajzsmirigy-erteket es indokolt esetben csinaltassanak gyomortükrözest. Legalabb a tudat, hogy ezek kizarhatok, mar sokat segit, akarmi is törtenik: akkor legalabb el lehet könyvelni, hogy a tul magas hCG-szint miatt van a veszes hanyas es ez ellen nem lehet tul sokat tenni (max. infuzio es hanyinger-prevencio, de az csak elviselhetöbbe teszi a hanyast, nem mulasztja el!), tehat ki kell varni, amig a hormonok tombolasa lecsillapodik.

A pszichologiarol ma meg probalok irni, mert egy fontos kerdesben szeretnem a tanacsotokat kerni, de most el kell mennem infuziora, ezert nincs több idöm. Kesöbb jelentkezem.

pizzafutár 2011.12.05. 14:17:14

@furmint-m: De jó, hogy jelentkezel, köszönjük a beszámolókat is!
Én azért belinkelem Neked ide a Ventert:
www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/VENTER_tabletta/11171
Mi azt tanultuk róla, hogy mivel nem szívódik fel a tápcsatornából, gyakorlatilag kockázatmentes, ezért írtam, hogy kérdezz rá, hátha jobban menne, mint a Maalox. Van belőle tabletta és granulátum, Ulcogant néven pedig szuszpenzió. Az lenne a lényeg, hogy a sucralfat pH3-nál savasabb közegben egy polimert képez, ami védi a gyomrot, egyébként meg semmit nem csinál, de nálad nyilván savasabb a közeg. A Maalox egy - a legrégebbi elven működő - antacidum, ami szintén csak kiegészítésnek jó.
Helicobacter: Ausztriában nem ismerik a kilégzéses vagy a nyál tesztet? Ezzel a tükrözést megúsznád. (Mondjuk a fekélyről így nem lenne info, de legalább erről igen....) Van olyan antibiotikum csoport, amit lehet várandósan is alkalmazni, nyilván ők is ezzel kezelnének, de fő az óvatosság!

Nagyon örülök, hogy felállt a stáb, és megtaláltad a Neked szimpatikus szakembereket a megfelelő helyen!
Várom nagyon a további beszámolót is!

kecs 2011.12.10. 16:05:41

Tudtok valamit Kicsinapról? Aggasztóan nagy a csönd...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.12.10. 18:40:48

@kecs: Sajnos nem, az index korababa topikját ma reggel néztem meg, de nem tudtam meg semmi újat.

kecs 2011.12.11. 13:48:31

@Felicitasz: Istenem, csak ne az legyen, amit ebből a csendből érzek...

pizzafutár 2011.12.11. 14:13:07

@kecs: Én is nagyon aggódom, nagyon-nagyon nagy a csend...

kicsinap 2011.12.12. 08:31:29

Gyakrabban kell ide nézzek, úgy látom.
Nincs különösebb gond, vagyis Vilmos továbbra is küzd. Hol fent, hol lent vagyunk. Most nem érek rá, majd később írok talán. Ma lett a nagylányom 7 éves.

kecs 2011.12.12. 10:01:03

@kicsinap: De jo Kicsinap!
Nem tudom, ki vagy, de nagyon sokat gondolok rad, örulök minden apro jo hirnek töletek.

pizzafutár 2011.12.12. 10:58:47

@kicsinap: Köszönjük, hogy jelentkeztél, várjuk a híreket, ha ráérsz, a nagylányt pedig Isten éltesse! :)

kicsinap 2011.12.12. 19:49:17

Az a nagy helyzet, hogy a nővérek olvassák a fórumot, ezért nem akarok ott "rinyálni", nem akarom, hogy az én nyomoromon csámcsogjon más.

A múlt héten volt egy kísérlet Vilmos gépről való lehozására egy elég hektikus nap után, egy fél napot bírt végül, amit elsőre jónak ítéltek, bár én ennél többen reménykedtem. Utána viszont alacsony paraméterekkel lehetett lélegeztetni, és folyamatosan lehetett növelni a kaja adagját, most 10 ml-ket kap már, ami ahhoz képest, hogy vagy 7 hétig toporogtunk a 2 ml-knél, és még azok sem mindig mentek, óriási dolog.
Holnapra volt tervbe véve az újabb CPAP próbálkozás, de sajnos beütött valami fertőzés megint. SZinte sejtettem, mert szombaton rendkívül nyugtalan volt, a pulzusa nagyon felszaladt és nagyon szaporán vette a levegőt is. De akkor még negatívak voltak az eredményei, mára viszont jó magas CRP-t produkált. Szóval az újabb gépről lehozás elnapolva. Talán annyi ad okot reményre, hogy a pulzusa már normalizálódott, a lélegeztetés paraméterein is alig kellett emelni (korábban ilyenkor 2-3-szoros értéken kellett lélegeztetni), és a kajákat is tűri, pedig sokszor ilyenkor felére, vagy még kevesebbre kell csökkenteni az adagot. Várunk, reménykedünk, ha javul a CRP, és nem romlik a lélegzése, akkor reménykedhetünk, hogy pár nap múlva mégis lehet próbát tenni a CPAP-al. Bár azt mondják, hogy nem valószínű, hogy akkor is túl sokáig bírni fogja, de ha már 1-2-3 nap, az is iszonyat sokat jelentene.
Csináltak újabb tüdő röntgent, hogy a tüdőgyulladást kizárják, és meglepő módon sokat javult a tüdő állapota akár az egy héttel korábbihoz képest is. Ebben reménykedünk, hogy további javulás lehet.
1300 gramm volt ma, ha lassan is, de hétről hétre gyarapszik, irtózatosan nagy küzdő, ezért kell nekünk is bírni valahogyan, ha néha totálisan össze is törünk.
A december nehéz hónap, 2 gyerekünk szülinapja meg az egyéb ünnepek, sok a feladatom, kicsit elfáradtam már.
Nehéz ez a beláthatatlan időtáv, ha minden jól menne is, akkor is még sok-sok hónap mire haza jöhet, nagyon hiányzik a kisfiam.

Ráadásul Zoé halála után újabb dráma zajlik Vilmoska szobájában, nem is írok inkább semmit, de annak is a hatása alatt vagyunk.

Idén már meghalt a nagymamám, az apósom és most a nagypapám van kórházban.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.12.12. 20:41:02

@kicsinap: Nagyon, nagyon nehéz ez. És az esetetekre nem igazán illik rá, hogy "az a jó hír ha nincs hír", szóval ha csend van, aggódni kezdünk, de közben meg nekünk írni nyilván századrangú kérdés a mindennapok sürgető teendői közt. Nagyon köszi, hogy mégis írtál.

Lapis Lazuli 2011.12.12. 20:44:16

@kicsinap: Egek. Hogy miken mész keresztül. Sokat gondolok rátok, és a legjobbakat kívánom. Köszi, h írtál.

pizzafutár 2011.12.12. 23:13:16

@kicsinap: Köszönjük, hogy e sok minden között jelentkeztél! Hihetetlen szívósság tud lenni ezekben a picikben, az én nagylányom ennek csak töredékét harcolta meg babaként, bár nekünk szubjektíve az is egy malomkővel felért, de nála is mindig döbbentem a küzdés erején és sokszor elszégyelltem magam, ahogy figyeltem őt amikor nekem mindenből elegem volt már, pedig az is természetes, "jogos" volt, hogy így érezzek. Ilyenkor éppen őbelőle merítettem erőt a folytatáshoz. Sok-sok erőt Nektek!

zzsuzsici 2011.12.13. 08:59:28

@kicsinap: Én is úgy érzem a leírtakból, hogy a kicsi fiad hihetetlen erővel küzd és mindig, bár apró lépésenként, de közelebb vagytok ahhoz, hogy stabilizálódjon az állapota. Ez egy hosszú folyamat, de biztosan felemelő érzés is egyben (a drámaisága mellett)hogy egy ilyen erős és küzdő gyermek szülei lehettek. Szerintem ez hatással lesz az életére, mert már eleve úgy jött a világra, hogy az erejét fel kellett mutatnia. (ilyenekből lesznek a jó vezetők...:)))

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.12.13. 14:18:31

Ezt a cikket beteszem ide; az ő hazavitelének napján egy kicsit én is ünnepeltem.
nostenyek.com/2011/12/13/alina/

kicsinap 2011.12.13. 14:58:41

Vicces lenne nyomorúsági versenyt rendezni, de sajnos mi jelenleg sokkal rosszabbul állunk, mint Alina...
A gépi lélegeztetéstől nem tud Vilmos szabadulni, a mára tervezett próbálkozást az elég súlyos fertőzés miatt el kellett napolni. Sajnos az ő tüdeje nagyon rossz állapotban van, amin ördögi kör módon a lélegeztetés csak ront. Szóval 115 napban nem is reménykedek, most 68-nál tartunk.
De Vilmos kitartása elképesztő, miatta minden nap összeszedem magam, és bemegyek, és próbálom csinálni a dolgomat.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.12.13. 15:59:07

@kicsinap: Nagyon szurkolok, hogy Vilmos hamarosan le tudjon jönni a gépről; nem értek hozzá, de úgy látom, hogy a kezdet kezdetétől ez jelenti a legnagyobb problémát.
Sok-sok erőt nektek.

kicsinap 2011.12.13. 20:48:16

@Felicitasz:
Köszönöm. Nagyon aggódom most miatta, ez a hülye fertőzés azért rendesen visszavágott megint mindent, és igaz, hogy még csak 1 nap gyógyszer telt el, de alig csökkent a CRP, így is az egekben van.
Tudod az a nehéz, hogy közben a "normális" életnek is menni kell, fel kell kelni reggel, iskolába, óvodába kell vinni a gyerekeket, a férjemnek dolgoznia kell, nyílt nap, adventi vásár, szülinap, karácsonyi műsor, Télapó, tiszta ruha, gyümölcsnap, leckeírás, mézeskalács sütés, ezeknek mind mennie kell. Pedig az ember sokszor sarokba bújva üvöltene, vagy egy sötét szobában bújnék a paplan alá zokogni.
És akkor hülye ember beszólása az volt, amikor kérdésére elmondtam, hogy mi van Vilmossal, hogy "milyen csúnya lesz majd az orra a lélegeztető tubusától". Istenem!! Semmit sem ért az egészből!!

Igazából a legeslegeljén 4 naposan le jött a gépről 5 napig volt gép nélkül, de nagyon belefáradt, akkor visszarakták, és azóta nem sikerült megszabadulni tőle, mert mindig jött valami amikor a közelébe ért volna, most meg már annyira régen rajta van, hogy nme is lehet zsámítani rá, hogy sokáig bírja nélküle, ha végre lehet is próbálkozni, akkor is majdnem biztos, hogy vissza kell majd rakni egy idő után.

orl@ndo 2011.12.14. 13:18:19

@kicsinap:
gondolok rátok, most az adventi időszakban a gyertyák mellett még többet. köszönöm, hogy írtál, nagyon sokat jelent nekem, nekünk (a partvonalról drukkolóknak) hogy a nem létező idődből szakítasz ki egy-egy komment kedvéért.

kicsit félve írok most bármit is, mert tudom, hogy egy ilyen helyzetben még a bíztató szavak is lehetnek furcsák vagy semmitmondóak. ezzel együtt én azt látom (vagyis ez jön le a kommentjeidből), hogy a "normális" meg a "nem normális" életetek összehangolása MEGY, működik - hatalmas respect nektek, nyilván heroikus küzdelmek árán sikerül ez, amiben ott van Vilmos hihetetlen kitartása, a Te erőd, és a család összetartása.
remélem az eddigi harcokból és megküzdésekből sikerül erőt meríteni a továbbiakhoz. nagyon drukkolok.

furmint-m 2011.12.14. 20:37:33

@pizzafutár: Bocsanat, megint nem tudtam irni es most is csak gyors jelentesre futja... Nagyon örülök, hogy valaszolsz mindig, nagyon vigasztalo, hogy valakit erdekel a helyzetem, olvasom is rögtön a valaszaidat, csak leülni a gep ele irni/viszontvalaszolni ritkan tudok, bocs a késésért.

Most röviden az aktualis helyzetröl: 18. het, meg mindig hanyassal kezdödött, meg mindig jarok haziorvoshoz heti 4-szer infuziora, az sokat segit. Mult het vegen voltam a belgyogyasznal konzultalni, most egyelöre nem szedek gyogyszert (a pantoloc 13 napig volt az utolso) es jelenleg csak a homeopatias kup (Apomorphin D6 napi 3-szor) az egyetlen, ami meg maradt. A belgyogyasz felirt Zantac-ot, ill. mondta, hogy meg az Ulsal is hasonlo lenne, de csak akkor vegyem be, ha megint nagyon fajna a gyomrom. Eddig nem vettem be, mert most a kimelö kajaval probalkozom: vettem egy dietologusok altal összeallitott szakacskönyvet gyomor-, bel-, epe-, majpanaszokra, abbol föz a ferjem, az nagyon jo, mert eddig mindegyik kaja, amit kiprobaltunk belöle, bennem maradt.

Van egy masik mellekszal meg a kajalas temahoz: meg mindig nem tudok terhes- vagy akarmilyen vitamint szedni, multi-B-t es C-t ugyebar kapok az infuziokbol, ez nagyon jo, viszont az amugy is keves vaskeszletem teljesen kimerült es a gyomrom miatt sem vastabletta, sem pezsgötabletta nem jöhet szoba. Probalkoztam a drogeriaban/gyogyszertarban kaphato Kräuterblut-tal (azt a terhessegem is elött is "ittam", vashianyra, ugyhogy az íze ismerös volt), jol felhigitottam 10 ml-t vizzel, de az sem ment, megint elkezdett fajni a gyomrom. A belgyogyasz is mondta, hogy vsz. az egyetlen megoldas a kajan keresztüli vasfelvetel marad, mert az intravenas vas az legutolso megoldas es nem szivesen csinalnak, mert veszelyes, tul sok komplikacio adodhat es nagyon kell figyelni ra. Szoval marad a vasdus kajalas: hal, marhahus, parolt spenot, parolt cekla, ilyenekkel probalkozom több-kevesebb sikerrel... Most a napokban a bábám ajánlotta meg a Schüssler-sókból a Ferrum phosphoricum D12, Nr.3-at, azt most szereztem be.

Helicobacter: Ausztriaban is kilegzeses tesztet csinalnanak, de eddig belgyogyasz es nögyogyasz egyöntetüen azt mondta, hogy most nem lenne sok ertelme, mert ha fixen kimutatna, hogy helicobacter, akkor is csak az antibiotikumkura lenne az opcio az elpusztitasara, azt meg terhesen nem adnanak. Ennyivel bezarult a kör. Gyomortükrözni most nem fognak, varnak arra, hogy jobb lesz a hanyas es vele a gyomrom, en meg tovabbra is kimelöket eszem es rendületlenül almodozom arrol, hogy ha ezen egyszer tul leszek, de "be fogok vágni/tömni, ketpofara egy nemtudommit" - azt amit a terhessegem szivesen ettem es most nem birom a gyomrom/hanyas/megvaltozott izerzekeles miatt.

Kerdesem, ha van idöd, tudsz valaszolni: a Zantac-rol mit kellene tudnom (meg nem szedem, de lehet, hogy talonba kivaltanam a receptet, mert 1 honapon belül lejar...)?

Igertem a multkor, hogy meg irok a pszichologiarol, mert ujabb gyogyszert irtak fel a mult heten, amit meg nem kezdtem el szedni (nem is akarok), ram van bizva a döntes es meg nem jartam utana a mellekhatasainak. Ezt akkor megint egy masik kommentre hagyom, igyekszem holnap irni.

furmint-m 2011.12.14. 20:43:03

@Felicitasz: Akartam emliteni, hogy hyperemesis temaban talaltam egy hozzatartozoknak (plusz meg egyet külön szakszemelyzetnek) kidolgozott nemet nyelvü tajekoztatot, ami nagyon jol leirja az allapotot es hogy közvetlen hozzatartozokent mikent lehet segiteni. Ha szükseged lenne ra a blog szamara, leforditanam valamikor, ha jobban leszek/lennek: egyelöre a jobb napokon probalom elintezni az elmult honapok vegetalasa miatt függöben maradt elinteznivalokat...

pizzafutár 2011.12.14. 20:46:54

@furmint-m: Szia!
De jó, hogy jelentkezel!

A Zantac egy antihistamin (ranitidin hatóanyag) - ilyen még pl. a Quamatel (famotidin hatóanyag)
Ezek a szerek eggyel feljebb vannak a sorban, mint az antacidumok (pl. az általad is szedett Maalox), de lejjebb, mint a Pantoloc. A Pantoloc (és minden ún. proton-pumpa gátló) az összes módon létrejöhető savszekréciót gátolja, az antihistaminok csak a histamin felszabadulását gátolják. Szerintem az Ulsal (nem Ulzol véletlenül?), ugyanúgy PPI, mint a Pantoloc, az hatékonyabb lehet. Mindenesetre a te helyzetedben mindkettő többet érhet a Maaloxnál.

Most mennem kell, mert gyermekeim bontják a házat...
Várom továbbra is a híreidet!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.12.15. 03:19:04

@furmint-m: Többeket érdekel, mint gondolnád, ez megint tipikusan egy olyan probléma, amiről valahogy nem esik szó a felkészítő irodalomban, és akit végülis érint, nehezen jut megfelelő információkhoz.

A tájékoztató németül is jöhet, megnézem, aztán - hát mondanám, hogy pikkpakk megcsinálom, de az az igazság, hogy az fogja megcsinálni, akinek előbb lesz rá ideje és ereje egyszerre ;-) A blogon eddig van százvalahány poszt, és elmentve, megkönyvjelzőzve, elkezdve, félig megírva most már van még egyszer ennyi anyag, csak volna mikor dolgoznom vele.

(OFF: ma délelőtt a fiam óvodájában énekeltünk a madrigálegyüttessel, amolyan jelmezes főpróba gyanánt a vasárnapi koncertre; beöltözve, korhű hangszerekkel stb. Délre hazaértem, ettem valamit, összerámoltam a lakást amíg lejárt a mosógép, kettőre mentem a gyerekért, játszótér, körhintázás, hazahoztam, pótebéd, neki alvás, én meg húztam a konyhába. Főzés kb. egy hétre előre - adagonként bedobozolva megy minden a fagyasztóba holnap -, vacsora, balett, most jöttem haza, negyed tíz van. Szó se róla, nagyon-nagyon meg vagyok elégedve az életemmel, csak olyan jó lenne, ha most mondjuk még csak délután négy óra lenne. Akkor uzsonnáznék, innék egy kávét és írogatnék este kilencig. De nem délután négy óra van. :-S )

furmint-m 2012.01.04. 14:55:39

@Felicitasz: @pizzafutár: Régen jelentkeztem... Bocsanat. Mindenekelött: egeszseges es boldog uj evet kivanok!

Huhh, nem is tudom hol kezdjem: @Felicitasz: Hyperemesis-es link nemetül www.hyperemesis.de, alatta "Was is hyperemesis", ott pedig a kekkel kiemelt: Hyperemesis Infoblatt für Angehörige es Hyperemesis Infoblatt für Ärzte. Ezen kivül összegyült meg sok szemelyes tapasztalat, ill. a korhazi pszichologustol meg egy beszelgetes soran megkerdeztem, hogy van-e hosszutavu követes stb. Ezekröl reszletesen beszamolnek neked adalekanyagkent es leforditanam a tajekoztatokat is, ha tudunk varni meg egy hetet: kb. jan. 15. körül raernek, addig most lesz egypar idöpontom es elinteznivalom - meg csak mostanaban tertem magamhoz es az elmult honapokban minden elinteznivalo feltornyosult az iroasztalomon...

Rövid helyzetjelentes: karacsony elötti heten kiderült, hogy semmi esetre sem tudunk elutazni Nemetorszagba a ferjem csaladjahoz (az infuziot meg tudtuk volna ott is szervezni, bar biztositasügyileg sem intezkedtünk es az biztosan nagyobb falatt lett volna, mivel egesz idö alatt betegszabadsagra vagyok/voltam kiirva, heti hosszabbitasokkal - apropo, ha erdekel a tema, szivesen leirnam, hogy itt az orvosi kamara milyen szigoritott indikacios lista alapjan engedelyez terhesseg alatt betegszabadsagot ill. elörehozott anyavedelmi szabadsagot (vorzeitiger Mutterschutz)). Kiderült, hogy a majertekem a 14. het ota (akkor is magas volt, de akkor meg a belgyogyasz azt mondta, hogy a hyperemesis miatt ez nem különösebben meglepö) folyamatosan emelkedett, ugyhogy karacsony utanra visszarendeltek vervetelre: megint emelkedett az elözö eredmenyhez kepest, jövö heten (azaz 10-14 napos etapokban) megint ellenörzik. Elöször elegge megijedtem a gesztozis veszelye miatt, bar mind a belgyogyaszom, mind a nögyogyaszom igyekezett megnyugtatni, hogy ez meg nem gesztozis es folyamatosan figyeljük a fejlemenyeket(nem tudom, irtam-e, hogy menet közben nögyogyaszt valtottam es most mindket orvos szuper, kedves, tajekoztat stb., szoval nagyon foglalkoznak velem es mivel egy korhazban vannak, konzultalni is tudnak ill. egyszer a privat rendelöjükben vagyok, egyszer meg a korhazban stb...)

Szoval az ujabb tema a gesztozis es ennek lehetseges következmenyei, monitoring. Rögtön utananeztem: a nemet gesztozis-munkaközössegnek vannak kidolgozott anyagai es etrendjei, azokat most probalom elküldetni (ha megkapom, közkinccse tennem a Felicitasz-blog szamara, amennyiben erdekel valakit). Ezen kivül a bábám elküldött egy etkezesi tanacsadohoz is, meg idöpontot kell kernem. Most egy kicsit szkeptikus vagyok, mert ugy erzem, nem sokat tudok valtoztatni a jelenlegi etrendemen: a gyomrom miatt meg mindig kimelö dieta megy, egy csomo mindent nem ehetek/nem tudok megenni...
Hanyas ügyben a 19-20. heten erezhetö javulas jött, a mult heten mar csak parszor hanytam, ezert kezdtem megnyugodni... Most a 21. heten vagyok, 10 nap mulva jön meg egy nagyobb vizsgalat (organscreening), meglatjuk azon mi lesz, ill. addig hogyan alakulnak a majertekek.

A gesztozis linkek a következök: www.gestose-frauen.de/, www.gestose-frauen.at/html/wirueberuns.htm
Irnek meg reszletesen, ha igeny van ra, hogy ezekkel kapcsolatban meg mit tudtam meg, csak ahhoz szinten rendesen le kellene ülnöm, mint a forditashoz is, es rendesen kidolgozott anyagokat összeallitanom - jan. 15. utanra tudom igerni.

Korabban emlitettem meg, hogy irni fogok a hyperemesis-pszichologia összefüggesröl; röviden par szot az eddigiekröl: az utolso korhazi tartozkodasom utan elkezdödött egy terapia egy külön a terhessegi, szüles utani psziches problemakra szakosodott pszichologus-nögyogyasz doktornönel, emelett elküldtek egy klinikai pszichiaternöhöz is, aki a medikacioban illetekes (es a legnagyobb nev a temaban itt Ausztriaban - nekem iszonyatosan unszimpatikus volt...), aki javasolt egy antidepresszanst: Mirtebene. Mondta, hogy ha a hatasa miatt aggodom, nyugodtan kerdezzem meg a berlini embryotox.de-t, mielött döntenek. Termeszetesen nagyon aggodtam, nem akartam antidepresszanst, meg ha nem SSRI akkor sem, hivatkoztam rögtön az itt a blogon olvasott amerikai kutatasra "SSRI-autizmus összefüggese" temaban - a nagy nev meg nem hallott rola... A nögyogyaszomnak mondtam, hogy varnek a döntessel, nem szednem ezt a gyogyszert es megneznem, hogy hogyan alakul a hyperemesis: jobban leszek-e, mert ezzel egyenes aranyban javul a psziches közerzetem is. Szoval ennel maradtunk, nem kezdtem el szedni, eleg mar a gyogyszerekböl! Most - többek között - az egyik legnagyobb felelmem amugy is az, hogy az eddigi gyogyszeres terapiam nem okoz-e karosodast a babánál...

A pszichologusomnal elkezdtünk egy felelem-terapiat, ami arrol szol, hogy a legnagyobb felelmeimet is közel kell engednem magamhoz, akarmennyire is felelmetes es veggigondolni/erezni, hogy mi lenne, ha a legrosszabb is bekövetkezne, mert minel jobban probalom elnyomni magamban, annal nagyobb lesz. Egyszerü, de nagyszerü ötlet, tulajdonkeppen en is rajöhettem volna, tanultam is korabban es tudtam rola, csak valahogy a terhesseg alatt teljesen kikapcsolt a pszichologiai müveltsegem, ugyanis mindenki azzal jött (csalad, baratok), hogy "meglatod jobb lesz, ne is gondolj arra, hogy mi van ha nem lesz jobb, pozitiv gondolkodas, ne gondolj a komplikaciokra stb..." Engem egy idö utan (föleg amikor mar nagyon szenvedtem otthon izolalva, felhullakent) nagyon idegesitett ez a "terhessegi pozitiv pszichoterror", mert nekem egy kicsit sem segitett, söt: minel inkabb probaltam pozitivan gondolkodni es elnyomni magamban a felelmeimet, annal rosszabb lett, mert mar beszelni sem lehetett rola: amint megszolaltam volna, jöttek a hangok kivülröl, hogy "ne izgulj, minden jo/jobb lesz" stb... bennem, meg "es mi van, ha nem"... Szoval ramnött rendesen a terhessegi pozitiv pszichoterror es egyre rosszabbul ereztem magam. Komolyan gondolom, hogy ezügyben alaposan terjeszteni kellene az üzenetet, hogy hozzam hasonlo, komplikacios, nehez terhessegeknel kifejezetten MÈREG a környezettöl olyat hallanni, hogy "de hat örülnöd kellene a babának", meg "pozitivan KELL gondolkodnod"!!! Az ilyen tipusu mondatok ugyanazt a kategoriat kepviselik, mint amikor a sulyos depressziosnak azt mondja valaki, hogy "mosolyogjal mar, ne legyel mar szomoru!" stb. Miert irom ezeket le? Mert egyreszt ateltem, maszreszt tanultam, harmadreszt rajöttem, hogy ez tenyleg igy hat, ill. arra is rajöttem, hogy nekem a "nemtudas" (boldogok a nemtudok-motto) NEM segit, epp ellenkezöleg, csak a felelmeimet fokozza. Ki merem jelenteni, hogy en az a tipus vagyok, akinek precizen tudnia kell, hogy minek mi az alternativaja, következmenye, mit tehetek a megelözesert, szakszövegeket olvasok - szoval engem ne nezzenek hülyenek az orvosok! (Vegülis a szakmamban is reszben ez volt a dolgom: az ügyfelnek meg kellett mutatni, hogy mi a worst case scenario, ha bekövetkezik a legrosszabb - mondjuk elveszit egy nagy pert - annak mi a következmenye, mekkora veszteseggel kell szamolnia stb. - bar a szakmai hozzaallasnak most tulajdonkeppen nincs tul nagy relevanciaja a privat karakterem temajaban, csak max. erdekes adalek...)

Szoval a depresszios allapotnal terhesseg alatt sajat tapasztalatom szerint hosszutavon jobb a felelmekkel szembesülni, igy is felkeszülni lehetseges tovabbi komplikaciokra ill. megelözendö kesöbbi posztpartal depressziot (ez is a celunk a magatartasterapiaval a pszichologusomnal).

Ennyit erröl röviden. :-)

Annyi minden összegyült meg, amiröl szivesen megosztanek tapasztalatot, informaciot. Tudnek irni az ausztriai bábai szolgaltatasokrol, illetve a "mennyi az annyi" temakörröl is, ha erdekelne titeket es persze lenne egy csomo kerdesem is, nagyon örülnek, hogy ha ezeket a blogon meg tudnank beszelni - remelem a közeljövöben aktivabb tudok lenni az irasban es vegre egy kicsit magamhoz tudok terni... szamitanek ratok ezekben a temakban.

Huhh, amugy epp tegnap mondta a ferjem, hogy oktober eleje ota, bar csak 3 honap telt el, de mi ezalatt az idö alatt legalabb egy egyvnyit küzdöttünk... ill. nekem reszben hetek, napok estek ki, mintha egy masik planetan lettem volna. Remelem, hogy most jobb lesz es vegre lesz valami elet a napban es nem csak a vegetalas. Most bizakodo vagyok, az elmult ket het okot adott erre.

Felicitasz, ha tudsz kerlek irj, hogy melyik tema, anyag erdekelne bövebben a blog szamara, azokrol irnek ill. forditanek sok mindent, amiket talan masok okulasara is közze lehetne tenni.

Üdv...

PS: Irtam mar?, hogy a bábám mondta, hogy valóban igaz a hir: nekik a bécsi születeshazban már 4-5 olyan "magyar" szülesük volt, hogy direkt a jelenlegi magyar osz-helyzet miatt jöttek ki ide Becsbe szülni az erintettek... szoval nem csak pesti legenda a korabban emlitett bécsi szülési "turizmus". Emiatt is gondoltam, hogy leirnam a "mennyi az annyi" temakörben a szükseges tudnivalokat, hatha valakinek kedve tamadna Becsbe jönni szülni :-) - hu, ez durvan hangzik, bocs, abszolut megertem az otthoniak helyzetét... Apropos: meg mindig fennall a helyzet (??? - kerdezem) amire korabban figyelmeztettem, hogy ti. az osz. rendelettel nem rendeztek a szakmai engedelyek ügyet(vagyis magat a bábai "céhet" nem szabalyoztak), emiatt ugyan az osz. feltetelei adottak, csak az engedellyel rendelkezö szakszemelyzet hianyzik. Ha tud valaki aktualis infot errol, megköszönnem. En az ezen az oldalon tortenetek.szules.hu/ olvasottak alapjan a fentiekre tudtam következtetni...

furmint-m 2012.05.28. 00:22:10

@Felicitasz: @pizzafutár: tegnap hajnalban megszületett a kisfiunk. Nagyon kemenyen küzdöttünk, röviden: 4 ejszaka es 3 nap; otthon, születeshaz es utolso ejszaka korhaz, fajdalmas probalkozasok, vegül csaszar, szerencsere nagyszerü/kedvenc ügyeletes orvoscsapattal. Tanulsagos volt: a terhesseg alatt több terapias beszelgetes arrol szolt, h mennyire nem szeretnem es felek a csaszartol, aztan a
nagyon durva, hosszu vajudas, nem effektiv fajasok es elakado tagulas utan mar mint megvaltasra gondoltam az epiduralra es a csaszarra. Vegül tenyleg ez volt az utolso esszerü megoldas, nagyon jol informaltak mindenröl, biztos kezekben éreztem magunkat. Majd
meg reszletesen beszamolok. Felicitasz: a csaszaros cikked többszöri elolvasasa volt az egyik legjobb mentalis felkeszüles egy esetleges csaszarra, ill. a felelmek leküzdesere. Köszönöm ezuttal is!

2012.05.28. 00:30:42

@furmint-m: Ez nagyon jó hír, gratula, a császár meg felejthető. Én sem emlékszem rá :-)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2012.05.28. 02:40:29

@furmint-m: Gratulálok a kisfiadhoz (a fb után itt is :-)), és örülök, hogy segített a császáros cikk, annak meg pláne, hogy nagyszerű volt az ellátás.

pizzafutár 2012.05.28. 14:28:21

@furmint-m: Szívből gratulálok Nektek és sok erőt, örömet a továbbiakban is!

Vica1982 2012.05.31. 14:47:17

Nagy gratuláció a kisfiatokhoz! Jó egészséget kívánunk!

Kicsinapról lehet tudni valamit? Én csak itt követtem a sorsukat, nem tudom hol lehetne még.

furmint-m 2012.12.03. 21:29:50

@Felicitasz: Hyperemesis temaban az aktualis (prominens) eset: www.dailymail.co.uk/news/article-2242389/Kate-Middleton-pregnant-Health-fears-Duchess-spends-days-hospital--doctors-say-sign-healthy-pregnancy.html Azt remelem, hogy a nemzetközi figyelem miatt legalabb egy kicsit tudatosul a fejekben, hogy ilyen is van es komolyan kell venni, emiatt gondoltam, hogy beirom ide az amugy bulvaros linket, remelem nem baj...

Amugy nem felejtettem el: keszül a hyperemesis-cikk forditasa es en is akarok egyszer valami rendes cikket irni rola, csak most az elmult honapokban a kisfiamra iranyult minden kapacitasom, ezert ertelemszerüen minden csuszik nalam, de talan most karacsonykor sikerül majd megirni a szülestörtenettel együtt... Hja, mult ev adventje es karacsonya, de nehez volt, korhaz, infuziok... Köszönöm, hogy drukkoltal/tatok nekünk, sikerült, tuleltük, itt vagyunk, elünk! Most milyen szep lesz együtt az advent es a karacsony!

furmint-m 2012.12.04. 00:59:43

@Felicitasz: Meg egy Hyperemesis-hir: ez most talaltam: www.helpher.org/
Ezek szerint a kisfiam születese körül, majusban lemaradtam arrol, hogy megalapitottak a helpher-t. Na en ehhez csatlakozni fogok valahogy, ha lehet es most tüzetesen megnezem...

furmint-m 2012.12.04. 01:26:34

@Felicitasz: Bocs, felreerthetö voltam: a helpher mar regebb ota letezik, csak en maradtam le az ujabb fejlemenyekröl, mert az utolso honapokban probaltam elvezni, hogy jobban voltam es nem foglalkoztam behatoan a temaval... De a helpher fontos oldal.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2012.12.14. 14:24:33

@furmint-m: Köszi a linket, a hercegnő kapcsán meg egyből te jutottál eszembe.
Nagyon sajnálom szegényt - kezdetnek rögtön azért, mert biztos szerették volna akkor bejelenteni ezt az egészet, amikor ők úgy látják jónak, és nem egy efféle lépéskényszerből -, de ha már így alakult a dolog, akkor egy haszna biztosan lesz: kap a probléma egy kis közfigyelmet, nyilatkozik néhány tekintélyes orvos, hogy hát bizony, ilyen tényleg van, és komoly probléma lehet, és emiatt talán lesznek akik ezután nem sorolják be a terhességi hiszti címke alá, "ugyan már hát én is hánytam, mit kell ebből nagy ügyet csinálni" jelszóval.

furmint-m 2016.04.05. 09:08:50

@Felicitasz: Ezt most talaltam, beteszem ide, ha nem baj. divany.hu/poronty/2016/04/04/jovonk_egy_resze_mar_magzatkorban_eldol_interju./ Szerintem szokatlan a divany atlag szinvonalahoz kepest. Külön tetszik, hogy hangsulyozza, ne csak a szülesre koncentraljunk.Mondjunk te ezt mar sokkal jobban megirtad evekkel ezelött a szülesi tervek es realitas kapcsan, ha jol emlekszem. Viszont a cimre hümmögtem: nem a jövönk döl el, hanem nehany hajlamunk, adottsagunk stb.

furmint-m 2018.03.29. 23:11:10

Hyperemesis Gravidarum: ùj kutatás. www.nature.com/articles/s41467-018-03258-0 www.youtube.com/watch?v=M1G6cdgonlE&feature=youtu.be Lehet, hogy egyszer lesz génblokkoló gyógyszer. Drukkoljunk! (Kb. akkor fogok tudni bevállalni még egy terhességet...)
süti beállítások módosítása