Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Gyógyfürdő szülés utánra

2010.03.30. 23:04 Felicitasz

Sokan kérdezik, hogy mikor lehet szülés után először kádban fürdeni - az embernek itt fáj, ott fáj, vagy ha nem is, hát egyszerűen a fáradtság miatt olyan jólesne egy kis ellazulás. A kérdésre, hogy lehet-e az első hat hétben kádban fürdeni, az a válasz, hogy igen. Igen, ha.

Kanadában szültem (császárral), bábai segédlettel, és hat nappal később már kádban ültem egy speciális gyógynövényes fürdőben, amelyet errefelé kifejezetten ajánlanak szülés utánra. Méhösszehúzó, sebgyógyulást gyorsító növénykeverékről van szó, a meleg víz pedig nyugtat, ellazít. Ha "csak" gátsebed van, pláne ha varratok nélkül vagy felszívódó varratokkal, akkor gyakorlatilag azonnal lehet fürdeni - a feltételeket még majd árnyalom lentebb -, császár után érdemes megvárni a varratok vagy kapcsok kiszedését és azt, hogy egy hozzáértő megállapítsa, hogy a sebbel minden rendben van.

Hozzávalók: 25 g pásztortáska, 25 g medveszőlőlevél (uva ursi), 4-5 gerezd aprított fokhagyma. A keveréket 4 liter vízzel le kell forrázni, 20 percig állni hagyni, majd  leszűrni és beletenni egy bögre tengeri sót. A kész keverék felét öntsd bele egy kád esti fürdővízbe, a másik felét két nap múlva egy másikba (hűtőben eláll, de mindenképp fedd le, ha nem akarsz egy fokhagymás-füves szagú hűtőszekrényt). A vízben addig lehetsz, ameddig csak jólesik, és a fürdővíz nyugodtan lehet jó meleg, akár 38-40 fokos, amilyet szeretnél.

A gyógyfürdőhöz be kell tartani néhány alapszabályt.

Ha császárod volt, akkor nagyon számít, hogy milyen sebed van, milyen állapotban, milyen kötéssel. Nekem kapcsaim voltak, steri-strip ragtapasszal lefedve, amelyet még a kórházban, az első zuhanyzáskor a víz alatt állva magamnak lehúzhattam a sebről, és mondták, hogy mosakodás címén nyugodtan hagyjam a meleg szappanos vizet végigfolyni a hasamon. A sebet nem szabad törölni, csak óvatosan szárazra tapogatni. Ezután egyáltalán nem volt rajtam semmilyen kötés, és három nappal a császár után a kapcsokat is kivették. A sebet naponta többször megnézték a kórházban, de nekem csak annyi teendőm volt vele, hogy hagyjam levegőzni és fürdés kivételével tartsam szárazon.

Ha neked olyan kötésed van, amit nem vehetsz le egyedül, vagy a sebet a varratszedésig, illetve az orvosod rendelete alapján x ideig nem érheti víz, akkor értelemszerűen tartsd be az összes rád vonatkozó előírást. (Általában is igaz, hogy bármit írok én itt le, ha az orvosod annak az ellenkezőjét mondta, akkor az én szövegelésemet vedd semmisnek, és  azt tedd, amit az orvosod mondott. Ha bizonytalan vagy valamiben, kérd ki az orvosod véleményét, mert ő felel érted, és mert bármi probléma adódik, az neki lesz szívás és pluszmunka.) Kérdezz rá a fürdőre az orvosodnál, és csak akkor csináld, ha az orvosodnak nincs kifogása.

Külön megismétlem, hogy császársebet az első hetekben egyáltalán nem szabad törölni, csak a törölközővel óvatosan szárazra tapogatni. Jó szárazra.

Ha van gátsebed, ne piszkáld (a zúzódásokat, véraláfutásokat se; körömvirág krémmel kenheted óvatosan, de ne ellenőrizd állandóan, hogy javul-e már). Sérült gátat sem szabad törölni, csak szárazra tapogatni. Gátsebbel egyébként használhatod úgy is a gyógynövényfőzetet, hogy csak ülőfürdőzöl benne, lavórban vagy kiskádban. Ülőfürdőhöz elég annyi víz, hogy a csípőcsontodig felérjen, és ha fájdalomcsillapításra és hidegre vágysz, akkor azt is lehet: szobahőmérsékletű ülőfürdővel kezdd, tegyél magad mellé egy jégkockatartót, és fokozatosan tegyél jégkockákat a vízbe a gátad környékére. Nagyon jól fog esni, de összesen maximum tizenöt-húsz percet ülhetsz ebben az egyre hűvösebb vízben, hogy ne kockáztass hólyaggyulladást.

Kádfürdőzés előtt zuhanyozz le, azaz tiszta lábbal stb. kezdd a fürdést. A kád is legyen nagyon tiszta; nálunk a férjem alaposan kisúrolta, aztán fertőtlenítő kendővel (Clarasept, Sanalk, Milton, illetve Clorox és Lysol néven vannak bolti forgalomban) letörölte - a túlfolyót, a lefolyót és a majdan beleteendő dugót is -, hagyta megszáradni, végül forró vízzel jól leöblítettük az egészet, és ezután engedtünk a kádba fürdővizet. Lehet, hogy ennyire már nem kell óvatosnak lenni, de én is abban a közhiedelemben nőttem fel, hogy szülés után hat hétig nem szabad kádba ülni. Viszont ahol szültem, ott orvos, nővér, bába egybehangzóan mondta, hogy ez marhaság: az ésszerű higiéniai szabályok betartásával nyugodtan lehet, és ez a gyógynövényes keverék meg ráadásul kifejezetten használ.

A fürdőbe beviheted magaddal a kisbabádat is, neki is jót tesz (ha őt is beviszed, akkor azért a víz ne 40 fokos legyen). Ez a furcsa szagú, kicsit sós víz a gyereket nagyon emlékezteti a bentire; meg fog nyugodni benne. Akik tényleg komolyan veszik magukat, azok legalább az első alkalommal gyertyafényben, csöndben fürdenek a babával otthon (kicsit hasonlóan a Leboyer-fürdőhöz, azzal a különbséggel, hogy a Leboyer-fürdő csak a babáé: születés után 1-2 órán belül egy félhomályos helyiségben beteszik  az újszülöttet egy kis kádnyi meleg vízbe, hogy a benti és kinti lét közt megteremtsék az átmeneti élményt). Mi ennyire nem voltunk misztikusok, de tény, hogy a szülés utáni legcsodásabb élményeim egyike ez a fürdés volt, az úszkáló, lebegő, nézegető, teljesen ellazult hatnapos gyerekemmel.

Hagyd, hogy a kisbabád ismerkedjen a körülményekkel. A víz hullámzására válaszul szét fogja csapni a karját és a lábát (Moro-reflex), időnként rúgkapál és "evez" majd, időnként el fog lazulni és csak pihen. Tartsd meg a fejét és a hátát, és akkor biztonságban fogja magát érezni. Lassan mozogj, stabil és egyértelmű mozdulatokkal; halkan és lassan beszélj a babához, vagy legyetek csendben. Ha a kicsi cuppogni kezd, vagy más módon jelzi, hogy éhes, nyugodtan megszoptathatod a kádban ülve, meg egyáltalán, tedd ami jólesik; és ha a baba megunja a fürdést, akkor az is rendben van (számíts arra, hogy 10-20 perc alatt elfárad, és ha mégsem, az kivételes eset).

Ha valakinek olyan szerencséje van, hogy szülés után szinte azonnal módja van egy ilyen jellegű fürdőre babástul, akkor a növények intenzív sebgyógyító hatása miatt az újszülött köldökcsonkja akár három nap alatt leeshet.

(A csonkot nem kell félteni a víztől, de fürdés után alaposan meg kell szárítani, pl. óvatosan egy langyosra állított hajszárítóval. A kanadai ajánlás egyébként az, hogy hagyjuk a köldökcsonkot békében, semmi alkohol vagy hintőpor, és ne tegyünk rá gézlapot se, ne tegyünk rá semmit. Tartsuk a csonkot szárazon és öltöztessük a babát olyan ruhába, amelynek nincs a csonk fölött derékgumija, patentja meg ilyesmi, szóval a csonkhoz csak a kisbaba laza ruházata érjen hozzá, és kész. Nekünk ez a gyakorlat nagyon bevált: a köldökcsonk két hét alatt esett le és semmi problémánk nem volt vele, de ha a te orvosod mást ajánlott, akkor ez nem annak kérdése, hogy "kinek van igaza"; sokféleképpen lehet jó.)

Gyermekágyi folyás, vér stb. miatt nem kell aggódni. Arra nyilván figyelsz majd, hogy a gyerek szemébe, orrába, szájába ne menjen víz, de erre máskor is figyelnél amikor fürdeted; egyébként egyikőtöknek sem lehet semmi baja. Fürdés után, miközben a vizet leengeditek, óvatosan nyisd meg a zuhanyt és egy kistörölköző segítségével öblítsd le a baba bőréről a sós fürdővizet, és zuhanyozz le te is. Aztán a szokásos módon hidratáld a bőrödet és a gyerekét is (én az első hetekben olivaolajat használtam, jól belemasszírozva), öltözzetek fel, szoptass, lazuljatok.

Szülés után akár heteken át is megteheted, hogy néhány naponta egy ilyen fürdőben  ülsz a kisbabáddal 20 percet (és ha van, aki kiveszi mellőled a babát, leöblíti a csap alatt és ellátja, akkor te maradhatsz a kádban tovább is). Semmilyen rendszert nem kell megtartani; amikor van hozzá kedved és energiád (és segítséged), akkor készítsd el a fürdőt és érezzétek benne jól magatokat.

11 komment

Címkék: újszülött szülés gyermekágy egészség tea otthonszülés császármetszés gyógynövény nyugtató fájdalomcsillapító

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr741879838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zzzsuzsa 2010.03.31. 14:50:18

Kedves Felicitasz!
Nagyon jó ez a kép! Meglepő a pici nyugodt, szemlélődő arca. Ezek Ti vagytok? Egyébként nagyon jó a cikk, kár, hogy nem 7 évvel ezelőtt olvastam!
Üdv és áldott, szép ünnepeket nektek!

blazska 2010.03.31. 22:16:26

Gyönyörű kép, köszi! :-))) Én is ezt akartam kérdezni: ez a te picurkád?

Hát, nekünk azt mondták anno (Németo., elég természetes szemléletű klinika), hogy 6 hétig nem szabad fürödni, pedig nem volt sérülésem. De én sem látom be, hogy miért ne, ha fertőtlenítés stb. megvan. Most viszont fürdőkádunk nincs, ezen fog megbukni a dolog, bármit is mondanak. :-D Pedig nagy kedvet csináltál. :-)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.03.31. 22:30:24

@zzzsuzsa: @blazska: Igen, az én kölköm van a képen (hatnaposan).

türkiz 2010.04.02. 15:19:06

@Felicitasz: A férjemmel egyként(!) gyönyörködtünk ebben az álomszép kissrácban...! Mindkettőnkből ugyanaz(!) a sóhaj szakadt fel és mindketten ugyanazt(!) állapítottuk meg: kipróbálnánk ezt a fürdőzést, ha egyszer érkezne még egy ilyen kis Csoda az életünkbe...

Bazsarozsa 2010.04.14. 11:45:52

Jaj de édes ez a baba. Nekem amúgy a doki azt mondta, hogy kívülről ugyan nekem semmilyen sérülésem nincs, de mégse üljek kád vízbe kb. 3-4 hétig, mert BELÜL van a nagy seb ahol a lepény levált, és szerinte az fertőzésveszély ha a méhszáj nem zár még rendesen.
Szerinted párhetes babóval érdemes még kipróbálni? Amúgy normál körülmények közt szeret fürdeni.

(Vakmacska, szokásos álruhájában)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.04.14. 13:25:37

@Bazsarozsa: Érdemes hát. Mi néhányszor fürödtünk így a gyerek féléves koráig, és mindig nagyon élvezte.
Az orvosodnak pedig igaza van, és tényleg a felszálló fertőzés a nagyobb műsor (ahol a külső seb a műsor, ott a zuhanyzás se lesz egyértelmű). Egyszerűen arról van szó, hogy van ahol úgy látják, hogy egy gyulladásgátló, sebgyógyító hatóanyagokkal teli vízből gyakorlatilag nulla a felszálló fertőzés esélye ha még ráadásul a józan ésszel egyértelműen látszó tisztasági szabályokat is követed. De valóban, ezért hallgasson mindenki az orvosára: Kanadában engedik a fürdést, és ők tartják a hátukat - rád viszont a te dokidnak kell odafigyelnie.

Lapis Lazuli 2010.05.11. 09:45:48

Felicitasz: múltkor kihagytam, de ma idejöttem, hogy elmondjam, ez a kép elbűvölő!
A felszálló fertőzéstől engem is nagyon féltettek (volt ott hüvelyplasztika is, az előző szülésből maradt vacak belső hegeimet plasztikázta a doki ...), mondjuk az is felmerült bennem, h itt az _átlag_ dokiknak milyen a hozzáállása a gyógynövényekhez...ha kipróbáltam volna se mondtam volna meg a dokimnak, pedig nem rosszfej :))

Lapis Lazuli 2010.05.11. 13:35:05

Felicitasz: a friss topikokban látom, de itt nem, hát újra beírom, inkább kétszer legyen, mint egyszer se: ez a kép elbűvölő!

Vica1982 2010.12.27. 20:58:13

Én is csatlakozok a kisfiadat csodálók táborához.:)
A körömvirág krémről akartam kérdezni.
Anyukám (álnéven Vajákos Biri :-D) készített nekem Maria Treben receptje alapján körömvirágkrémet. Főzögetni kellett meg többször szűrögetni, és disznózsír az alapja. Most ezt használom a szemérem visszeremre és nagyon jó. Szerinted az esetleges gátsebre is lehet majd használni?
süti beállítások módosítása