Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Gyógynövények, gyógyszerek, táplálékkiegészítők - mit nem szabad együtt beszedni?

2011.07.15. 04:20 Felicitasz

A kérdésre adandó választ végtelen hosszan lehetne sorolni, az alapelveket már összefoglaltam a gyógynövényfogyasztás szabályairól szóló posztban. Itt most a leggyakoribb gyógyszerszedési hibákból szedtem össze néhányat: sokan leélik az egész életüket anélkül, hogy akár csak dobozfeliratként is látnának warfarint vagy tiroxint (az előbbi egy vérhígító, az utóbbi egy pajzsmirigy-alulműködést korrigáló hatóanyag), de csaknem mindenki szedett már valami antibiotikumot, recept nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapítót, köhögésre és torokfájásra való gyógyszert; emberek milliói használnak inzulint, fogamzásgátló tablettát, antidepresszánsokat, nyugtatókat, nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentőket.

Az USA gyógyszerbiztonsággal foglalkozó nonprofit kutatóintézete rendszeresen közöl hírleveleket az új kutatási eredményekről és gyógyszerhasználati irányelvekről, a honlapjukon közvetlenül be lehet jelenteni mindenféle gyógyszermellékhatást és problémát, de azt is meg lehet nézni, hogy pl. mely gyógyszereket nem szabad bevétel előtt porrá törni. Magyar közleményeket az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján lehet találni, de az EU-ban csak 2010 decembere óta működik mindenki számára közvetlenül hozzáférhető központi mellékhatás-adatbázis (az EudraVigilance), és majd csak mostanában alakul meg az észak-amerikaihoz hasonló elveken működő, az általános tájékoztatást és a friss információk közzétételét elsődleges feladatának tekintő gyógyszerbiztonsági szakhatóság. 

A munka fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni: a rendelkezésre álló adatok szerint Magyarországon a kórházi felvételek egyötöde gyógyszermellékhatás miatt következik be, a halálozási okok között pedig mind az EU-ban, mind az USA-ban az ötödik helyen állnak a gyógyszerek mellékhatására vagy kölcsönhatására visszavezethető problémák.

Vedd halálosan komolyan (szó szerint) a "kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét" intelmet: felmérések szerint az USA-ban a gyógyszertárak több mint egyharmada adott már ki más gyógyszerekkel potenciálisan életveszélyes kölcsönhatásba lépő receptköteles gyógyszereket úgy, hogy átvételkor nem figyelmeztették a pácienst, illetve nem értesítették a kezelőorvost (az USA-ban a biztosítási szabályok miatt a legtöbb embernek van "gyógyszertári kartonja" is, vagyis a gyógyszerésznek elvileg azonnal látnia kellene a nyilvántartásban, ha az épp most kapott antibiotikumod nagyon nem kompatibilis az antidepresszánsoddal, és ilyenkor kötelessége lenne az új gyógyszert felíró szakorvost figyelmeztetni). Nekem a magyar gyógyszerészekkel csupa jó tapasztalatom van, rengeteg dolgot elmondanak kérdés nélkül is, de ennek ellenére igaz marad, hogy egyrészt nem gondolatolvasók, másrészt nem tudhatják, hogy az épp vásároltakon kívül még milyen gyógyszereket, táplálékkiegészítőket szedsz rendszeresen.

A húgyúti fertőzésekkel foglalkozó poszt kommentjeiben szóba kerül a grapefuitlé, úgyhogy ezzel kezdem a legismertebb hibákból álló listát - mit ne szedjünk, illetve fogyasszunk együtt?

1. Grapefruit, grapefruitlé (illetve keserűnarancs, pl. sevillai narancs) + szorongáscsökkentők, antidepresszánsok, altatók

A grapefruit néhány hatóanyaga lassítja vagy blokkolja bizonyos emésztőenzimek működését. Az eredmény az, hogy a bevett gyógyszerek így lassabban bomlanak le, azaz tovább, illetve nagyobb koncentrációban maradnak a szervezetünkben. Ebben a gyógyszercsoportban a leggyakrabban használt szerek az alprazolam (Xanax), sertraline (Zoloft), buspiron (BuSpar), illetve az Észak-Amerikában népszerű zopiclone és eszopiclone (Imovane, Lunesta).

Grapefruitlével bevéve ezeknek a gyógyszereknek erősebben jelentkezik az összes mellékhatásuk, jellemzően szédülés, álmosság, leromló reakciókészség, émelygés, néha hasmenés.

2. Orbáncfű + antidepresszánsok és fogamzásgátló tabletták

Az orbáncfű ismert gyógynövény, évszázadok óta használják nőgyógyászati problémák és idegrendszeri problémák kezelésére, a hatásosságát mindkét területen igazolták klinikai tesztek is. Ugyanakkor, nem tudjuk pontosan, hogy hogyan működik: valószínűleg a benne levő hypericin, illetve hyperforin van hatással a szerotonin-anyagcserére, esetleg az immunrendszer működésére is. 

Az orbáncfűtea több klinikai tesztben is hatékonynak bizonyult enyhe és közepes súlyosságú depresszió esetén (súlyos depresszióban nem), ugyanakkor az antidepresszánsok hatásait és mellékhatásait is jellemzően felerősíti. Szerencsétlen esetben ez a hatóanyag-kölcsönhatás életveszélyes szerotonin-szindrómát is okozhat, egyébként pedig émelygést, fejfájást, szorongást és nyugtalanságot válthat ki. Antidepresszánsból sokféle típus van, sokféle gyógyszermárkával, de semelyikkel ne igyál orbáncfűteát.

Az orbáncfű hatóanyagai felgyorsítják a fogamzásgátló tablettákban található ösztrogének lebomlását, ami okozhat köztivérzést, de akár a peteérés újraindulását is, a tablettaszedés ellenére. Vagyis, ha hormonális fogamzásgátló (mindegy, hogy tabletta, gyűrű vagy más az) mellé rendszeresen fogyasztasz orbáncfüvet, akkor annak nem tervezett terhesség is lehet a következménye.

3. Antibiotikumok egy része + fogamzásgátló tabletták

Körülbelül húsz évvel ezelőtt derült ki először, hogy a fogamzásgátló tablettákkal egyszerre szedett néhány antibiotikum, különösen a tetraciklinek (pl. Doxycyclin) és a penicillinek nagy része (pl. az Augmentin is) a bélbaktériumokra kifejtett hatásán keresztül csökkenti a vérben keringő ösztrogén mennyiségét. 

A mechanizmus lényege, hogy a fogamzásgátló tablettában megevett ösztrogén alapesetben a gyomorba kerül, onnan felszívódik a véráramba, egy ideig ott van, aztán az epe kiválasztja és továbbkerül a bélrendszerbe. A bélrendszerből azonban ismét visszaszívódik a szervezetbe, és újra kifejti a hatását. Ez a vissza-felszívódás (enterohepatikus recirkuláció) többször is lejátszódik, és ezt a vissza-felszívódást akadályozhatják az antibiotikumok azzal, hogy a bélrendszer baktériumflórájának egy részét kiölik. A kevesebb ösztrogén azonban nem lesz feltétlenül elég a megfelelő fogamzásgátláshoz, vagyis az eredmény nem tervezett terhesség lehet.

Vannak olyan antibiotikumok is, amelyek mellékhatásként közvetlenül megnövelik a májban az ösztrogént lebontó enzimek mennyiségét, és ezen a módon rontják a fogamzásgátlók hatékonyságát.

Ugyanakkor, az antibiotikumok többségét nem szedjük elég sokáig és elég nagy dózisban ahhoz, hogy ez a hatás tényleg gyakori legyen. A Mayo Clinic egyik anyaga szerint csak a rifampin nevű hatóanyag kapcsán sikerült az összefüggést tényleg kimutatni, de ezt az antibiotikumot meg nem használjuk nagyon gyakran. Inkább arról van szó, hogy jobb az óvatosság javára tévedni: a fogamzásgátló tablettákat elvileg nagyon pontosan kéne szedni, minden napnak ugyanabban az órájában, és a hatásukat nyilván rontja minden időbeli eltérés vagy emésztési probléma (hasmenés, hányás) is. Az antibiotikum lehet hogy önmagában még nem okozna gondot, de szokásos "felhasználói hibák" mellé társulva már jó eséllyel fog, ezért antibiotikumszedés alatt ajánlott valami egyéb módszerrel is védekezni.

4. Metronidazole (pl. Klion, Supplin, Flagyl) + alkohol (akármilyen kevés)

A metronidazole egy antibiotikum, amelyet pl. bakteriális hüvelyi fertőzések, trichomonas, giardia kezelésekor adnak, de olykor nőgyógyászati, sebészeti beavatkozások utáni rutin antibiotikumként is, fertőzéses szövődmények megelőzésére. Általában ökölszabályként is igaz, hogy gyógyszerre inkább ne igyunk, de azért vannak fokozatok, hogy mennyire ne. A nyugtatókra, fájdalomcsillapítókra vonatkozó szigorú intelem közismert, és az itt tárgyalt hatóanyag-kölcsönhatás is a durvábbak közül való.

Az elfogyasztott alkoholból a szervezetünkben mérgező acetaldehid keletkezik, amelyet enzimek (az acetaldehid-dehidrogenáz, vagyis ALDH enzimek) bontanak le és alakítanak át ártalmatlan ecetsavvá. A metronidazol (meg a sulfa csoportba tartozó antibiotikumok, pl. Bactrim) ezeknek az enzimeknek a működését blokkolja

Az ALDH enzimek hatékony működése nélkül rosszul leszünk az alkoholtól. Az elvonókúrákon bevetett Disulfiram nevű gyógyszer ugyanezt a mechanizmust használja ki: akadályozza az acetaldehid lebomlását, tehát alkoholfogyasztással kombinálva rosszullétet vált ki. A tünetcsoportot összefoglalóan disulfiram-reakciónak is hívják: szapora szívverés, bőrpír, végtagzsibbadás, erős émelygés, hányinger, fejfájás, izzadás, kapkodó lélegzetvétel, szomjúság, gyengeség, látásromlás. Vagyis, tulajdonképpen azonnali másnaposság, de a komolyabb fajta.

Metronidazole tartalmú antibiotikumra lehetőleg annyi alkoholt se fogyassz, amennyi egy konyakmeggyben vagy egy kanálnyi köhögés elleni gyógynövényes tinktúrában van, mert az ALDH-enzimműködés romlása miatt esetleg azonnal elég betegnek fogod érezni magad. Az ajánlás szerint ilyen gyógyszerek szedésének befejezése után még további három napig maradjunk absztinensek.

5. Fluconazol (Diflucan, Nizoral, Trican) + szorongáscsökkentők (Xanax, Valium, Ativan) és cukorbetegségre szedett gyógyszerek (Minidiab, illetve Glucotrol, Orinase stb.)

A fluconazol egy gombaölő, amelyet pl. helyi kezelésre nem reagáló, visszatérő élesztőgombás hüvelyi fertőzés kezelésére használnak rutinszerűen. Mellékhatásként lassítja vagy blokkolja a máj néhány enzimének működését, és fokozza minden olyan gyógyszer hatását, amelyet ezeknek az enzimeknek kellene lebontaniuk. A vércukorszintet csökkentő gyógyszerek esetében ez hipoglikémiát eredményezhet, az alprazolam, lorazepam stb. hatóanyagú szorongáscsökkentők esetében pedig a hatóanyagok kölcsönhatása több órán át tartó nagyon mély alvást idézhet elő.

6. Szintetikus vastabletták + orbáncfű, kamilla, galagonya, őszi margitvirág, zöld tea

A felsorolt növényeknek magas a tannin(sav)tartalma, és ezért akadályozzák a vas felszívódását. Vastablettát nagyon rossz ötlet például kamillateával bevenni. Ugyanakkor a fenti felsorolás nem totális tiltólista, csak a vastabletta bevétele és a növények (kivonatok, kapszulák, teák) fogyasztása közt teljen el legalább 2-3 óra.

7. Paracetamol / acetaminophen (Panadol, Rubophen, Tylenol) + alkohol

A paracetamol már önmagában is májkárosító, alkohollal együtt pedig pláne az. Ezt már harminc éve tudjuk, de a gyógyszerrel az a legnagyobb probléma, hogy recept nélkül kapható és mindenki azt hiszi, hogy teljesen biztonságos. Nem az. Az USA-ban a visszafordíthatatlan májkárosodásoknak, illetve a hirtelen májelhalásoknak ez a hatóanyag a leggyakoribb előidézője, éspedig azért, mert a terápiás adag és a mérgezés közt nincs nagy különbség, illetve a terápiás adag huzamosabb időn át szedve mérgezéshez is vezethet. A paracetamolt könnyű túladagolni, mert sokféle készítményben benne van; az egyik náthás posztban már említettem, hogy aki lázra Rubophent és megfázásra Coldrex port szed, az ugyanazt a hatóanyagot veszi be két különböző márkanéven, ennek minden kockázatával együtt. Emellett nagyon nem mindegy, hogy mi mást szedünk, illetve mennyit eszünk mellette: az éhezés (és természetesen a betegség alatti étvágytalanság is) érzékenyebbé teszi a szervezetünket és növeli a túladagolás kockázatát.

A túladagolás (májkárosodás) első jele émelygés és hányás, esetleg deréktáji fájdalom. Ezután a páciens egy ideig jól érzi magát, és csak a romló vérképéből látszik, hogy baj van. Orvosi segítségre és N-acetilciszteinre (igen, ugyanaz, mint ami a Fluimucilban meg az ACC-ben van) van szükség.

Paracetamolból a napi terápiás adag legfeljebb 4000 mg lehet, de aki rendszeresen fogyaszt alkoholt (napi 1-2 dl bornak megfelelő mennyiség már annak számít), az ennek a dózisnak maximum a felét szedje be 24 óra alatt (és természetesen aznap ne fogyasszon alkoholt egyáltalán).

7 komment

Címkék: vas zöld gyógyszer tea antibiotikum gyógynövény fogamzásgátló tabletta fájdalomcsillapító antidepresszáns óvintézkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr633053060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saláta007 2011.07.15. 15:58:01

Sokszor kellett antibiotikumot szednem fogamzásgátló szedése mellett, volt hogy pont a nőgyógyászom írta fel. De valahányszor kérdeztem, hogy nem kellene-e gumit húzni a kúra alatt, csak legyintett és mondta, hogy hülyeség, amit itt meg ott olvastam.

Mennyire gyakori eset, hogy valaki így esik teherbe? Készült ilyesmiről felmérés?

sosperi 2011.07.15. 23:27:51

a nurofen is ez a májkárosító típus?

sosperi 2011.07.15. 23:40:09

megnéztem: ibuprofen. azzal van valami gáz?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.07.16. 00:44:32

@sosperi: Az ibuprofen egy másik hatóanyag, úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentő. (Márkanevek: Nurofen, Advil, Motrin). Ez is recept nélkül kapható gyógyszer, de pl. a terhesség utolsó három hónapjában nem szedhető, és úgy általában sem ajánlják terhesség és szoptatás alatt mert nincs róla elég adat.
Ha a paracetamolra azt mondjuk, hogy "májkárosító", akkor az ibuprofen "szívkárosító", azaz a szedése megnöveli a szívroham és a keringési problémák kockázatát, továbbá ez a gyógyszercsoport hosszú távon alkalmazva gyomorvérzést,, fekélyt tud okozni.
Aspirinnel egyszerre nem szedhető. Pl. sokan vannak, akik minden nap szednek kis mennyiségű aspirint szív- és érrendszeri problémák megelőzsének céljára, emellé nem nyerű alkalomszerű fájdalomcsillapítónak ibuprofent bevenni. Vagy ha már mindenképpen, akkor a sorrend nagyon fontos, és az is, hogy az aspirin egy bevonatos tabletta vagy a kanálban-szétesős fajta, úgyhogy tényleg orvost, gyógyszerészt kell minden esetben megkérdezni.
Az ibuprofennek rutin mellékhatása a fülcsengés, amit sokan elkönyvelnek ténynek és együttélnek vele amíg szedik a gyógyszert, de nem szabad, mert halláskárosodás lehet a vége (ami néha visszafordítható azzal, hogy abbahagyjuk a gyógyszerszedést, néha javul a gyógyszerszedés után de valamennyire megmarad). Az ibuprofent ilyenkor másik gyógyszerre kell cserélni.

Gingko bilobával együtt nem szabad szedni, és semmilyen más vérhígító és keringésjavító hatású növénnyel, vagyis terápiás dózisban kerülendő mellette egy sor dolog, pl. fokhagyma, ginseng, gyömbér is, de ez nem a húslevesbe tett gyömbérre vonatkozik, hanem tényleg a terápiás dózisra. A medveszőlőlevél akadályozza az ibuprofen hatásmechanizmusát, úgyhogy azzal se ajánlott együtt szedni.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.07.16. 01:08:41

@Saláta007: Az antibiotikumok egy részének a betegtájékoztatójában benne van, hogy rontják a fogamzásgátlók hatékonyságát. Az antibiotikumszedéssel egyszerre jelentkező köztivérzést írták le először, és aztán a mechanizmust. Hogy végülis menyi terhesség van _emiatt_, azt csak a Jóisten tudja megmondani, mert a tabletták alapesetben sem ígérnek 100% hatékonyságot, az egyéb felhasználói hibát (pl. gyógyszer elfelejtését, szedési utasítás be nem tartását) nem lehet kizárni, és ez tipikusan nem az a probléma, amire kísérlet tervezhető. Utánkövetéses vizsgálatok vannak, meg felmérések.
Egy 1999-es cikk 2011-ben már gyakorlatilag elavult irodalomnak számít, ugyanakkor ami egyebet a tárgyban megnéztem, az valamilyen formában mind erre hivatkozik, a Mayo Clinic tájékoztatója és a gyógyszerek papírjai is:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1343367/?page=1
(a többi oldal úgy olvasható el, hogy ráklikkelsz).
A konklúzió az, hogy antibiotikum írásakor rá kell kérdezni az esetleg szedett hormonális fogamzásgátlóra, és igenlő válasz esetén minden esetben kiegészítő vdekezést kell javasolni, az anitbiotikumszedés teljes ideje alatt, és még utána is hét napig. Nem azért, mert különben hűha, hanem mert a nem tervezett terhesség egy olyan kaliberű probléma a torokgyulladáshoz képest, hogy orvosi szempontból a túlzott óvatosság ezerszer indokoltabb, mint a könnyed legyintés.

sosperi 2011.07.20. 23:09:01

köszönöm a kimerítő választ. hasznos volt.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.06.30. 16:50:53

Cikk az orbáncfű és a gyógyszerek kölcsönhatásáról:
www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140630093344.htm

A posztban szó van az antidepresszánsokról és a fogamzásgátlókról, de ezen felül a vérhígítók, a vérnyomást befolyásoló gyógyszerek és néhány kemoterápiás gyógyszer koncentrációját is csökkenti a vérben az orbáncfű hatóanyaga.

"The researchers reported that the herbal supplement can reduce the concentration of numerous drugs in the body, including oral contraceptive, blood thinners, cancer chemotherapy and blood pressure medications, resulting in impaired effectiveness and treatment failure."

A tanulmány készítői orvosi kartonokat elemeztek, vagyis az eredmények elég jó eséllyel a valós helyzet alulbecslései, mert nagyon sok páciensben fel se merül, hogy a "szedett egyéb gyógyszerei" közt a természetes készítményeket is fel kéne sorolni, és nagyon sok orvosi praxis pedig nem figyelmezteti a pácienseket, hogy ez igenis jusson eszükbe amikor a kérdést megválaszolják.
süti beállítások módosítása