Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Hogyan lehet megelőzni a szülés utáni depressziót?

2010.08.18. 22:05 Felicitasz

A szülés utáni depresszióról szóló korábbi posztban sorra vettem a néhány legismertebb elméletet a lehetséges okokról és kockázati faktorokról. Ha ilyen témájú cikkek olvasása közben gondolatban sorra pipálod ki a listák rád is vonatkozó elemeit, vagy már enélkül is úgy érzed, hogy nem valami jók a kilátásaid, akkor az első dolog, amit érdemes megtenni  (közvetlenül a halolajkapszulák szedésének elkezdése után) az, hogy keress hozzáértő segítséget már jó előre. A gyerekvállalásra való felkészülés, illetve a terhesség annak is lehet az ideje, hogy kvázi megsződd-megcsomózd magad alá a védőhálót. Ennek a védőhálónak a testi-biológiai része a halolaj, meg általában az, hogy rendesen eszel,  mozogsz és törődsz magaddal - a lelki-szociális része pedig az, hogy felépíted a támogató csoportodat, benne egy-két valódi szakértővel. Nem feltétlenül kell bejelentkezni a legjobb környékbeli pszichológus magánpraxisába - bár ha meg tudod fizetni, akkor ez igazából egy nagyon jó ötlet -, de ami elérhető, azt szégyenkezés és struccpolitika ("ugyan már, ha összeszedem magam, biztosan minden rendben lesz, anyámnak meg nagyanyámnak sokkal nehezebb volt, fölösleges ezen ennyit nyavalyogni") nélkül igénybe kell venni.

Az induláshoz összeszedtem néhány lehetséges útvonalat.

A segítségkérés nem olyan fekete-fehér dolog, mint amilyennek esetleg látjuk. Az információs anyagokban ismétlődő fordulat az, hogy "csak az első lépést nehéz megtenni", és ez igaz is, de nem érdemes az első lépést túlmisztifikálni. Sokszor előfordul, hogy valaki több év gyötrődés és hosszú hezitálás, számos kipróbált gyógynövénykészítmény, diéta és életmódtanács után végre felemeli a telefont azon a napon, amikor összeszedte  minden erejét a segítségkéréshez - telefonál tehát egy orvos vagy pszichológus praxisába, és miután ellenőrzik, hogy nincs akut krízishelyzetben, kap egy időpontot mondjuk két hónappal későbbre. Ez lesújtó és néha megrázó tapasztalat, de a rendszer és a szakmai protokoll szempontjából semmi rendkívüli nem történt. Az azonnali ellátást sürgős krízisekben is nehéz megoldani, az pedig senkin nem látszik, hogy hány év szenvedés van "az első lépése" mögött, illetve hogy meddig képes várni az érdemi válaszra.

Szóval, lehetőleg ne kerülj ilyen helyzetbe, hogy az erőd utolsó morzsáit még két hónapra be kell osztanod. Meg lehet csinálni - az ember tényleg majdnem mindent kibír - , de ha teheted, hagyd ki az élményt.

Az első lépés tehát tényleg döntő, de nem azért, mert másnap már egy pszichológussal fogsz beszélgetni. Az első lépés olyan, mint idegen helyre költözve először megjelenni egy koktélpartin (említettem, hogy az USA-ban élek? ;-)). Nem feltétlenül "találkozol" ott senkivel, de hozzájuthatsz néhány hasznos telefonszámhoz - ha elmész. Amikor szakértői hátteret keresel magadnak egy jövőbeli (és csak lehetséges, de nem feltétlenül intervenciót igénylő) krízishelyzethez, akkor kezdetben főleg információra lesz szükséged arról, hogy hová fordulhatsz. Akivel először beszélsz, legritkább esetben lesz azonos azzal az emberrel, aki végülis elvállal.

Azért fontos időben, "tét nélkül" kezdeni, mert amikor már bajban vagy (főleg ha időközben a gyerek is megszületett), akkor nem biztos hogy lesz időd és energiád kivárni, hogy a kapcsolatrendszereken keresztül rátalálj valakire, aki tényleg azt tudja adni, amire konkrétan neked szükséged van.

 

A bejáratott koreográfia az (kéne hogy legyen), hogy elmész a háziorvosodhoz, megmondod neki, hogy "rizikócsoport" vagy, és megkérdezed, hogy hova járhatnál TB-alapon, megelőzés céljából tanácsadó beszélgetésekre. Erre a háziorvosod megdicsér a felelősségteljes és egészségmegőrzésre fókuszáló hozzáállásodért, és elmondja, kiket ismer a környéken. Esetleg, ha ezzel felgyorsíthatja a folyamatot, ad is egy szakrendelésre beutalót. Van, ahol beutaló nélkül is fogadnak csak TB-kártyával (ezt úgy hívják, hogy "saját kezdeményezésre"): Budapesten sokáig ilyen hely volt az optimális családtervezési tanácsadó szolgálat - most már regisztrációs díj van, viszont utána további összegek befizetése nélkül áll rendelkezésre pszichiáter, pszichológus, szociális munkás, védőnők, támogató csoport.

Lehet, hogy a lakhelyeden nincs családtervezési tanácsadó szolgálat, de van valami olyasféle társaság, mint például az egri Mentálhigiénés Csoport, akik TB-alapon egy nagyobb körzetet igyekeznek ellátni. Általában nem is kell hozzájuk rendszeresen járni, csak jó, ha van valaki, aki látott már, vázlatosan megismerte a problémádat, és ha bármikor kell, akkor tud neked belátható időn belül időpontot adni.

Érdemes lehet felhívni a közeli kórházat vagy rendelőintézetet, és megkérdezni, hogy foglalkozik-e itt valaki terhes meg terhességet tervező nők mentálhigiénés ellátásával. Néha meglepő dolgok derülnek ki, és háziorvosi beutalóval akár napokon belül is eljuthatsz szakemberhez. Beszélhetsz a munkahelyeden pszichológussal, üzemorvossal, védőnővel (ha van) - nem muszáj hozzájuk menned vagy részletekbe beavatnod őket, de valószínűleg ismernek valakit, akit szívesen ajánlanak, és oda már úgy tudsz továbbmenni, hogy mondhatod, ki küldött. 

Informálisabb, és gyakran működőképes verzió, ha megkeresed a vallási közösséged papját (vagy ha ő abszolút elfoglalt, akkor a káplánt, segédlelkészt, segítő nővért) és  megkérdezed, ismernek-e pszichológust, mentálhigiénés végzettségű hittanárt, szerzetest, akihez elmehetnél néhányszor beszélgetni.

És persze íme korunk vívmánya, az internet :-). Sok helyen van ingyenes online tanácsadás: tényleg válaszolnak, ha küldesz egy emailt, és ha kell, akkor vagy fogadnak ők maguk személyesen, vagy megmondják, hogy kit keress.

Hol érdemes online próbálkozni?

Vannak pszichiáterek, akik a neten is "praktizálnak", ilyen például a Goldenblog-elődöntős dr. Veress Dóra, az elmedoktor.hu oldalon, vagy dr. Milák Piroska, a Tündérhegyen működő Pszichoszomatikus és Pszichiátriai-Rehabilitációs Intézet terapeutája, a bura.hu portálon. (A tündérhegyi intézmény is felvesz egyébként "önként jelentkezőket" kezelésre, és mikor legutóbb hallottam róluk, akkor nem is a kórházi ellátás volt az egyetlen opció, terápiás beszélgetésre is be lehetett TB-alapon járni).

Általában legalább három pszichológus érhető el Szendi Gábor egyik Tények-tévhitek aloldalán, de őt magát is lehet kérdezni, ha a szendigabor.freeblog.hu bármelyik topikjában felteszel egy off kérdést és meghagysz egy emailcímet.

Néhány terapeutának van saját honlapja, ahol vállal online tanácsadást, illetve lehet vele tanácskérés céljából emailezni: Szántó Regina honlapján közvetlen email ablak van, Hodász Luca (ő 10 évig dúla is volt) az elérhetőségei közt ad emailcímet és mobilszámot is.

Megeshet, hogy egy alapítványnak vagy civil szervezetnek írva fogsz segítséget találni. A Vadaskert alapítvány a Munkatársaink menüben telefonszámmal listázza az összes ott dolgozó szakembert, de egyszerűen csak emailt is lehet küldeni; az Életfa alapítvány honlapján van e-tanácsadás magától megnyíló email ablakkal, de az Elérhetőségek menüben ők is megadják valamennyi munkatárs emailcímét, telefonszámát.

Tartsd észben, hogy lehet, hogy nem ők fognak segíteni - van, amit nem lehet néhány levélváltásban megoldani -, de azt tudják, hogy ki az a volt évfolyamtársuk, aki most a lakhelyeddel szomszédos kisvárosban dolgozik.

Említettem az egyházakat, nem véletlenül. Én katolikus vagyok (mindenkitől elnézést ;-)), és már megszámlálhatatlanszor éreztem, hogy mennyire jó dolog a lelki beszélgetések évezredes kultusza, mennyire jó az, amikor a dolog tényleg hiteles, és abban a tudatban élhetünk, hogy egy krízisben van hová menni. Nem biztos, hogy a helyi plébánosnak lesz mindenkire hetente egyszer 50 perce, de az biztos, hogy ismer valakit, aki ismer valakit.

Tudomásom szerint Magyarországon az evangélikus egyház vezette be a gyakorlatot, hogy a nyitólapján azonnal van valaki, aki "elérhető": a jobb hasábban középtájon van egy interaktív rovat Kihez fordulhatok? címmel, de a névtárban is megtalálod például Körmendy Petra Kornéliát, aki evangélikus lelkész és dúla, vagy Kuntz Nórát, aki mentálhigiénés végzettségű teológus, és a bemutatkozásában írja, hogy szívesen fogad tanácskérő leveleket az anyasággal kapcsolatos problémákban is.

A katolikusok élcsapata a jezsuita rend, most és mindörökké, ámen. Nem tudok más lenni, mint részrehajló: engem sok tekintetben ők neveltek, nagyon sokat köszönhetek a szemléletüknek. Az egyik pesti templomukban van egy pszichológiai szolgálatuk két keresztény pszichológusnő, Dabóczi Rita és Kovács Bernadett vezetésével (akik értelemszerűen nem jezsuiták); szerdánként rendelnek, telefonon lehet bejelentkezni. A szolgálat egy ideje már Vácon is elérhető.

A jezsuitáknál a honlapon az állandó programok közt meg lehet találni a Gyermekáldásért előadássorozatot: minden hónap utolsó csütörtökén este hattól mise, utána pedig szakmai előadás terhesség, gyermekágy és hasonló témakörökben, beszélgetéssel és tanácsadással. Még ha nem is mész el a programra, csak felhívod a megadott telefonszámot és szólsz, hogy babát vársz vagy babát tervezel, és lelki támaszra van szükséged, tudnak-e segíteni, fognak tudni.

A poszt címében foglalt kérdésre tehát az a válaszom, hogy sződd meg magad alá a védőhálót, szülés előtt mindenképpen, de ideális esetben még azelőtt, hogy teherbe esnél. Az anyaság mindenkiből előhoz egy csomó múltbeli problémát, az elején pedig önmagában is nagy lelki megterhelést jelent. Ez teljesen normális jelenség, és ha nem vagy a rizikócsoport tagja, akkor a szokásos lelki erőddel, a családod és barátaid támogatásával ugyanúgy megoldhatók a gondjaid, mint az élet bármely más nehézsége. Ha viszont tudod, hogy a te esetedben ennél valószínűleg sokkal többről is szó lehet, akkor  cselekedj mielőbb - a megelőzés lényege az, hogy akkor cselekszel, amikor még minden rendben van. Mire megszületik a kisbabád, legyen kéznél néhány név, emailcím, telefonszám olyan emberektől, akik értenek a problémához és addigra tudják, legalább nagyjából, hogy te ki vagy, és ha jelentkezel, miért jelentkezel.

A fenti összefoglaló a teljesség igénye nélkül készült: csak ingyenes lehetőségeket vettem sorra, eleve kizárva pl. a fizetős online terápiákat, valamint az összeállítás szükségszerűen szubjektív (nem, nem ismerek mindenkit, de van akit igen, és olyan is van, akivel ugyanazoktól tanultunk). A kommenteket használhatnánk például arra, hogy tovább soroljuk a neveket, linkeket, intézményeket. Ha valahol segítséget kaptál akár te, akár egy barátnőd, vagy épp te magad dolgozol olyan helyen, ahol vállaltok ingyenes konzultációt vagy levelezős segítségnyújtást, akkor írd meg. Ebben a témában semmi sem számít "reklámnak".

19 komment

Címkék: pszichoterápia egészség szülés utáni depresszió

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr221469049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2010.08.19. 06:22:35

Á, a cím alapján kicsit mást vártam. :)

(Mármint: valódi megelőzést. Gondolom lesz folytatás.)

zellerlevél 2010.08.19. 06:30:19

(Cserélném a valódit, mondjuk lelkibb jellegűre.)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.08.19. 13:25:15

@zellerlevél: Ha jól értelek, akkor igen, lesz folytatás lelki munkával/felkészüléssel és miegyéb, viszont rizikócsoporton belül ahhoz a munkához kell "háttérember". Maga a lelki felkészülő munka hasonló témákat ölel fel mindenkinél, csak a rizikócsoport nem véletlenül az, és van amit nem lehet egyedül csinálni.

zellerlevél 2010.08.22. 19:33:31

@Felicitasz: Jól érted, igazán arra lennék igazán kíváncsi, hogy lehet megelőzni, hogy valaki rizikócsoportba kerüljön. (Akár kisgyerekkortól kezdve.)

Lapis Lazuli 2010.08.22. 21:30:33

Olyat, aki ingyen, interneten is ad tanácsot ÉS én megbízhatónak tartok csak egyet ismerek: bankilaszlo.shp.hu/hpc/web.php?a=bankilaszlo&o=kerdezz_csak___felelek_nqhB

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.08.22. 23:35:00

@zellerlevél: Hát, erre egy allegória-közmondással tudok válaszolni: ha úrilányt akarsz nevelni, kezdd a nagymamájánál. :-)
A rizikócsoportba kerülés az esetek jelentős részében (genetika, családi attitűdök és problémák, korai bántalmazás, anyával való rossz kapcsolat stb. miatt) már azelőtt eldől, hogy az illető nő tizen-huszonévesként öntudatra ébred és bármit is tehetne saját magáért. A "depressziós előzmény" pl. kiemelt kockázati faktor, de ahol fennáll, ott az első depressziós epizód lement valamikor a kislány 12-16 éves kora közt. Vagyis, mire valódi önismeretről beszélünk, addigra már szinte csak tényként lehet megállapítani, hogy "én" része vagyok-e a kockázati csoportnak vagy nem. Ha nem, akkor elég a környezeti változókra továbbra is odafigyelni (azaz nem csinálni túl nagy hülyeségeket, pl. nem esni teherbe 17 évesen, mert ez már önmagában is rizikófaktornak számít, és hasonlók). Ha meg igen, akkor a terhességre kötelező jelleggel fel kell készülni pszichésen is (és alaposan átgondolni a családi múltat, a saját anyával való kapcsolatot, élethez és életadáshoz, testhez való viszonyt, saját szexualitást, saját gyermeki létről meglevő emlékeket, a leendő gyerekre kivetülő vágyfantáziákat, miegyéb). Ez a felkészülés sose árt, csak ha valaki rizikócsoport, akkor kifejezetten ajánlott. Erről a munkáról még fogok részleteket írogatni, a gyerekvállalás eldöntéséről összeállított sorozat pl. tipikusan egy ilyen segédanyag. Van aki képes a lelki dolgok tisztázására egyedül is (olvas, gondolkodik, jó barátnőkkel beszélget), van aki nem (mert olyasmit kell feldolgoznia, amihez az eddig említett eszköztár bizonyos pontokon kevés).
Kanadában vagy Franciaországban a rutin terhesgondozásnak része az is, hogy ha akarsz, elmehetsz egy pszichológushoz néhány alkalommal, átbeszélni a legfontosabb témákat - ehhez nem kell bajban lenni, hát épp ezért "megelőzés" a dolog. Tisztázódnak a legfontosabb aggodalmak, és egy hozzáértő ember ad stresszkezelési tanácsot meg egy telefonszámot, amit felhívhatsz ha pl. szülés után két héttel úgy érzed, hogy nem vagy még teljesen oké. Magyarországon a terhesgondozásnak kivételes esetektől eltekintve nem része a mentálhigiénés ellátás/felkészítés, vagyis mindenkinek egyedül kell felkészülnie, illetve ha segítségre van szüksége, akkor egyedül kell szakembert találnia. Ehhez igyekeztem a posztban valami kiindulópontot adni.
@Lapis Lazuli: Köszi a linket. :-)

Lapis Lazuli 2010.08.23. 13:40:52

Tegnap óta pörgök Zellerlevél kérdésén. Gyakorlatilag az fogalmazódott meg, amit leírtál, Felicitasz. Két dolgot szeretnék hozzátenni. Az első, h egyetlen szülő sem akar depressziós gyereket nevelni. A családi, genetikus érintettség gyakorlatilag kivédhetetlen. A gyerekkori traumák is lehetnek olyanok, amikről nem tehet a szülő. Nem akarnék terjengőzni, csak azért írom, mert szerintem jó lenne nem esni az önhibáztatás, vagy a bűnöskeresés hibájába, HA nincs rá ok. Mindkettő tévút, bár nagyon "csábító" és épp ezért veszélyes.
A másik, h amennyire én tudom Mo-n a pszichológusok valahogy azt vallják, h fizetni terápiás szempontból fontos és hasznos. (tuudoom, majd jól meggazdagszanak, de tényleg vannak olyan racionális indokok, amiket érdemes legalább meghallani/meghallgatni ezügyben.Ezzel együtt botrány, h nem része a terhes/gyermekágyas gondozásnak automatikusan )

rézi, a nyúl 2010.08.23. 13:50:38

szia, csak a poronytról jutottam ide, mindenképpen el akartam mondani (és ki tudja azt olvasod e még), h a jánosban nem vágják át a hasizmokat. három császárom volt ott. a széthúzós technikát alkalmazzák.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.08.23. 15:36:07

@rézi, a nyúl: Köszi, ez egy nagyon fontos információ volt. Mindenképpen visszamegyek olvasni a tegnapi fejleményeket: totál megdöbbentem sg felvetésén, és ezért is mondtam, hogy ennek utánanézek. Köszi még egyszer.

Lapis Lazuli 2010.08.23. 15:38:23

Felicitasz, van egy blog, már többször eszembe jutott, h néhány ott megjelenő írásnak van relevanciája nálad is. A legutóbbi bejegyzés, úgy érzem hozzá tud tenni valamit a depresszió megelőzése kérdéshez: birtalan.blogspot.com/, ezen belül a Gátlás nélkül élni c.
(Remélem nem kutyulok most ide olyat, ami nagyon nem szimpatikus neked. Ha mégis, KÉRLEK moderáld ki)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.08.23. 15:52:51

@Lapis Lazuli: Totál egyetértek. A tegnapi kommentem felét kihúztam, mondván, hogy inkább megírom posztnak - mert van benne egy szerencsefaktor, pl. hogy valaki ne veszítse el az anyukáját az egyik kistestvére születésekor, vagy ne erőszakolja meg valami őrült elsőéves egyetemistaként a kollégiumi lépcsőházban, ne veszítse el a férjét amikor hathónapos terhes stb., és van még benne sok minden.
A magánpraxisban dolgozók tényleg ezt vallják, máshol is, és sok szempontból érthető (a pénz néha sima racionális érv, amikor az ember indulás előtt 2 perccel legszívesebben inkább nem menne el - tekintve, hogy az órát akkor is ki kell fizetni, ez lehet döntő motivációs erő is). Ugyanakkor, valami oka csak van annak, hogy a biztosítási alapon finanszírozott terápiák is működőképesek...
Még majd fogok írni a segítő/tanácsadó beszélgetés és a terápia közti különbségről. Nem kell mindenkinek terápiába menni. De az tényleg botrány, hogy az ellátás nélküliség és a terápia közt nincs semmilyen rutinszerűen bejáratott és hozzáférhető segítségnyújtási forma. Ezért is örülök, hogy vannak, akik legalább neten, önkéntesként stb. csinálják.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.08.23. 16:16:11

@Lapis Lazuli: Szeretem a tranzakcióanalízist, és én is gondolkodom az integratív terápiás képzésen :-)
Ha akarsz olvasni a tárgyban, akkor a két kötetes Sors mint döntés-t szerezd be.
Ha jól olvasol angolul, akkor Claude Steiner-től a Scripts people live az egyik legjobb anyag, rajta van a listán, hogy feldolgozom ide a blogra. Nem egy kedélyes kis délutáni olvasmány, de az igazság keresésében nagyon előrevihet.

Lapis Lazuli 2010.08.23. 16:31:46

már megvan :)) ha újra dönthetnék mi a karok lenni akkor pszichológus akarnék lenni :)), ennyit az autonómiáról... Claude Steinert megpróbálom megszerezni, köszi a tippet. (Néha nehéz megállnom, h ne hozzak példákat a saját életemből, de az nem számítana, az nem érv csak példa.)

rézi, a nyúl 2010.08.23. 23:19:51

@Felicitasz: nagyon szívesen! az totál kacsa!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.08.24. 20:52:14

Van egy újabb helyszín: Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszék szakambulanciája, TB-alapon fogadnak, Budapest, Tömő utca 25-29. 1083
Telefonon és emailben is be lehet jelentkezni, információk itt:
www.sote.hu/intezetek/betegellatas/?inst_id=45&page_id=1

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.09.07. 21:13:56

Bujdosó Karolina pszichológus honlapja emailcímmel itt:
lelkisegitseg-szemelyes.blogspot.com/
De van egy Kérdezz-felelek oldala is, ahol szerkesztett, személyes adatok nélküli olvasói levelekre válaszol:
lelkisegitseg-kerdezz-felelek.blogspot.com/

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.07.25. 15:41:34

Ajánlom mindenki figyelmébe (jezsuita terápiás központ/ lelkigondozói szakszolgálat):

www.jezsuita.hu/cikk/oazis-lelkigondozo-szolgalat
süti beállítások módosítása