Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Otthonszülés - a választás joga

2010.05.05. 00:28 Felicitasz

Ma van a szülésznők és bábák nemzetközi napja. Az egyre növekvő születésszám, az egyre  nagyobb orvoshiány miatt a világnak a több szülésznőre és szakképzett bábára volna szüksége, mint eddig bármikor.

A fejlett államokban egyre inkább követelménnyé válik, hogy a színvonalas egészségügyi ellátás legyen mindenki számára elérhető. Ez rengeteg pénzbe kerül: az orvosképzés drága, a műszerek drágák, a gyógyszerek drágák, a kórházak fenntartása drága. Egy fillért sem lehet elpazarolni.

A családtervezési tanácsadáshoz, terhesgondozáshoz, szülészeti és gyermekágyi ellátáshoz nincs mindenkinek szüksége orvosra, nincs mindenkinek végig orvosra szüksége. Ha egy csomó egészséges ember megtehetné, hogy alternatív ellátást választ - mondjuk egy független bábapraxist, amelynek bábáival aztán szülhetne akár kórházban, akár otthon -, azzal az orvosok terhe is csökkenne; az orvosi segítségre tényleg rászorulókra több idő jutna, az egészségesek rutinellátása pedig sokkal kevesebbe kerülne.

A differenciált ellátás költséghatékony. Azt pedig tudjuk, hogy a választás egyébként is alkotmányos alapjog, és Magyarországon csak a törvényi szabályozás hiányzik ahhoz, hogy ezt a jogot legálisan gyakorolni lehessen.

Shannon Norberg, a kanadai British Columbia tartomány bábaszövetségének elnöke szerint a szülésznők és bábák nemzetközi napja egy ünnepnap, amely alkalmat ad arra, hogy elgondolkodjunk, mit kell még megtennünk azért, hogy világszerte minden nőnek osztályrészéül jusson az a terhesgondozási és szülészeti ellátás, amely Kanadában elérhető.

Magyarországon az ehhez szükséges következő lépés a bábai modell legalizálása lenne: egy törvényi szabályozás, amely lehetőséget adna az érdemi munkára, a szakmai párbeszédre és a kórházi szülészeti ellátás további javítására is.

Ezt a petíciót érdemes figyelmesen elolvasni és aláírni, természetesen csak annak, aki egyetért vele.

Szabad szülést Magyarországon - Free birth choices in Hungary

 

44 komment · 1 trackback

Címkék: szülés otthonszülés bábaság

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr741972705

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Otthonszülés - gyere, szavazz te is! 2010.06.15. 06:57:11

Hogy ihletet adjak a voksoláshoz, itt egy rövid kis pocakmozgás, némi aláfestő zenével. :-) Nekem az ilyesmi bizarrnak tűnt korábban (pont úgy, ahogy most az otthonszülés), de amióta Ő megszületett, titkon visszasírom ezeket az utolsó "egyben&q...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kulmar 2010.05.05. 11:31:14

valóban érdekes kérdés, hogy egy teljesen természetes ügyet miért kell orvosilag buzerálni. A gond egyébként felteszem a felelősséggel van, mert ugye mi van, ha valami gond adódik?
Én speciel biztosan kórházban óhajtom a szülést látni, mert elég sok rossz tapasztalatom van. Az is igaz, hogy a gombát sem szeretem, tehát tegyen mindenki belátása szerint.

Jim Raynor 2010.05.05. 11:40:26

"A családtervezési tanácsadáshoz, terhesgondozáshoz, szülészeti és gyermekágyi ellátáshoz nincs mindenkinek szüksége orvosra, nincs mindenkinek végig orvosra szüksége"

ja persze. gondolom azt 100%-ra lehet tudni előre, hogy nem lesz gáz a szülésnél.

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2010.05.05. 11:42:07

A születés tényleg természetes, amíg nincs gond... Viszont ha gond van, csak az orvos tud segíteni, és megmenteni a baba és a mama életét... Persze, vissza lehet menni a középkorba, és otthon szülni, de akkor arra is lehet számítani, hogy a gyermekhalandóság is hasonló arányokat fog produkálni meg a gyermekágyi láz...

rubberbandman 2010.05.05. 11:51:32

100%-ban az sem tudod, hogy a mai napot egészségesen végzed-e mégsem szirénázó mentővel ugrasz le a sarokra népsportért. a cikk jó, valóban egy normális szabályozásra van szükség, valami hasonlóra, mint ami Kanadában, Németországban, meg pár másik "középkori" szintű államszervezetben zajlik.
két gyerkőcöm kórházban, egy otthon született.

Feles Elek 2010.05.05. 11:53:26

Az otthon szülés sztem felér egy gyilkossági kísérlettel. Kismillió olyan komplikáció léphet fel, ami miatt a baba vagy az anya azonnali orvosi ellátásra szorul és ezt otthon egy bába nem tudja megadni akármilyen tapasztalt. A szülés nem egy "kiugrom a wc-re" vagy "elvágom a kezemet"... Nem azt mondom, hogy az orvosnak végig ott kell strázsálni. De ha szükség van rá, akkor bizony legyen ott orvos is és műtő is. Aki az otthon szülés propagálja, az alsó hangon is felelőtlen.
Ha egy kismama annyira viszoly a szülőszobától, akkor válasszon olyan korházat ahol vannak alternativ megoldások. Lehet rendes ágyban, rendes szobában, vagy akár sarokkádban is szülni...

BigPi 2010.05.05. 11:59:42

@Metal Warrior: A gyermekágyi láz nem első sorban a kórházakban szülőkre volt jellemző?

Szerintem is aggályos visszaállítani az otthon szülés gyakorlatát.
A megváltozott életvitelünk miatt ma már egy nőnek sokkal veszélyesebb otthon szülni, mint akár 50-60 évvel ezelőtt.
Amig az egyik nagynéném télvíz idején az út mellett egyedül megszülte gyermekét. A lányai már mind császárral szültek.
Gyengébb fizikumúak és kisebb a fájdalom törő képességük.
Természetesen ez igaz átlag férfira is, így rám is.

movhu 2010.05.05. 12:03:40

Az otthon szülés egyértelműen a gyerek életének a kockáztatása. Otthon nincs egy csomó olyan orvosi eszköz, műszer, amire szükség lehet egy előre nem látható komplikáció miatt. Arról ne is beszéljünk, hogy sok esetben előre látható, hogy gond lesz.
Tehát egyértelműen kijelenthető, hogy az otthon szüléseknél biztosan lesz olyan gyerek, akik meghal, és nem történt volna ugyanez vele kórházi körülmények között. Ez alapján én azt gondolom, hogy nem szabad megengedni, hogy ebből rendszer legyen.
Egyébként semmilyen alternatív módnak nem vagyok az ellensége, sőt a mai nagyszámú császármetszésnek sem. Igaz, ez utóbbi esetében a legnyomósabb indok, hogy sok szülő azt sem érti meg, hogy a szülés veszélyes üzem, és több műhibaper indult, hogy miért nem vágott az orvos, hát inkább vág.

Tuszun 2010.05.05. 12:11:06

Ket gyerekem van, az elso ba'ba-hazban indult, de korhaz lett a vege, a masodik siman ba'bahazban jott a vilagra (nem Magyarorszagon).
Ket (tobb) dolgot kell tudni. Egyreszt, hogy az orvosok sem mindenhatoak, es adott esetben ok sem tudnak mar megmenteni valakit. Szoval nem lehet sehol sem 100%-ra menni.
Masik, hogy a ba'ba'ak sem vallalnak minden esetben szulest. Ha a legkisebb jel is arra mutat, hogy komplikacio lephet fel (tulhordott a baba, farfekveses, iker, stb stb), akkor irany a korhaz.
A hely, ahol a ket gyerek szuletett (pontosabban a masodik) akkoriban mar tul volt vagy 200 szulesen. Egy halaleset sem volt, olyan komlikacio sem tortent, ami orvosilag kivedheto lett volna. Szoval azert ok tudjak, mit csinalnak.
Viszont nem vagnak rogton gatat, a gyerek nem kerul rogton egy orvosi szallitoszalagra.
Nekem, mint papanak, a mai napig is egyik legszebb elmenyem (igy tiz ev utan is konnyek a szememben), hogy a fiam szuletese utan a hasamon pihente ki magat, amig paromat ellattak.
Nem szeretnek senkit sem rabeszelni, mert a legfontosabb, hogy a mama biztonsagban erezze magat, hisz a tortenet rola szol elsosorban. De azert az jo lenne, ha nem gyilkosoznak le azokat, akik ezt az utat valasztjak. Es megadnak a lehetoseget a szabad valasztasra otthon is.

Tuszun 2010.05.05. 12:21:32

Ja, es a szules utan harom oraval mar otthon voltunk. Gyonyoru volt, nem ereztuk szukseget annak, hogy az elso, torekeny es meghitt napokat masik 3-5-10 emberrel osszuk meg. Termeszetesen a folyamatos felugyeletet a ba'ba'k ellattak, az elso napokban napi 2 latogatassal (a korhazban egyszer kukkantott oda a noverke), az elso 10 nap utan mar onjaroak voltunk :-)

seahawks 2010.05.05. 12:34:19

ne lehessen otthon szülni...
bárki mondhat bármit, akkor is veszélyesebb, mint kórházban. egy gyermek vagy anya életét sem szabad kockáztatni.

Unter Bahn (törölt) 2010.05.05. 12:43:11

Az otthon-szülés kockázattal jár? Igen!
Rendelkezésre áll biztonságosabb feltétel? Igen!
Elismert jelenség nálunk a természetes kontra-szelekció? Nem, ez nem az állatvilág!
Tehát meg lehet engedni, hogy valaki kockáztasson maga és gyermeke élete javára? NEM!!!

Vannak megfizethetetlen dolgok, mint pl. egy a szülőcsatornában elakadt csecsemő... hagyjuk már ezt az opciót a 'vis major' esetekre (pl. nem ér be apa időben anyával vagy más okból VÁRATLANUL! megindul a szülés stb).

Aki a kockázatok ismeretében az otthon szülést választja, nem egyszerűen felelőtlen, hanem tudatosan veszélyezteti MÁS! életét! (Kb. olyan, mint az ittas vezetés) Ha kicsit jobban belevájkálunk a jogba, ez nem is olyan nagy hülyeség... még ha nem is szokták a kismamát baj esetén előszedni (pedig kellene)!!!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.05. 12:51:39

A poszt és a petíció természetesen arról is szól, hogy legyen legalizált, önálló képzési háttérrel és szakmakóddal rendelkező bábaság Magyarországon is. Már így sincs elég szülész-nőgyógyász, és pláne nem lesz, ha rutin terhesgondozáson vérnyomásméréssel töltik a munkaidejük nagy százalékát továbbra is.

E sorok írója Kanadában szült, bábával, tervezett otthonszülés utáni kórházi transzferrel, császárral. Az otthonszülés nem egy "vagy-vagy" kérdés, nem egy "mindenáron" kérdés. Annak kérdése, hogy használunk orvost és kórházat, ha kell, és nem, ha nem kell, és addig is a kórház minden percnek örül, amit nem ott töltöttem.

Megtapasztaltam, hogy ez a rendszer mindenkinek jó. Halálozási arányokat tessék nyugodtan összehasonlítani az interneten, pedig ugye arrafelé tele vagyunk szegény bevándorlókkal is, nem mindenki WASP. És mégis. Mégis.

Tuszun 2010.05.05. 13:22:24

@Unter Bahn: Megtortenik, hogy egy anyukanak pentek ejszaka gyogyszeresen leallitjak a szulest egy korhazban, mert az orvosnak szombatra programja van? Igen.
Kimutathato-e, hogy az otthon szulo parok eseteben nagyobb (vagy akar ugyanakkora) a halalozas? Nem. (Sot, pont azert, mert szigoru ellenorzesi felteteleknek kell megfelelni, joval kisebb.)
Kotelezove akarja tenni itt barki is az otthon szulest? Nem. Csak azt akarjak joparan, hogy mint felnott es donteskepes egyedek, jol ellenorzott es szigoru feletelrendszeren alapulo lehetoseg keretein belul, maguk donthessenek az eletuk egyik legfontosabb esemenyerol.

GMS 2010.05.05. 13:39:54

1. anya teste, és élete - ő választhasson! pasi nem szül, nem halhat meg ebben, nem cseszhetik el a testét, egészségét - ő asszisztál max. (tudjuk, OK, ő az apa,és belehal ha elveszti anyát és/ vagy gyereket, de azért mégis - elemi különbség van a szerepvállalásban!)
2. szabad választás joga - nem ez a demokrácia lényege (elvben legalábbis)- mindenki ott szüljön, ahol JÓL érzi MAGÁT, nem ahol a másik jól érzi magát! + ehhez intézményi/ infrastruktúrális háttér megteremtése (ne legyen senki kényszerítve olyanra, amit nem akar. ne a szomszéd férje döntse már el, hogy én mit szeretnék, se a országyűlés, ahol többségében megint férfiak szavaznak egy alapvetően nőket érintő kérdésről)
LIVE and LET LIVE
3. felelősségvállalás: amikor vállaljuk azt a gyereket vállaljuk már fel egészen, mindennel együtt, ne csak úgy ha minden flottul megy, meg akkor legyen tuti 100 az orvos/ kórház, meg a otthonszülős verzió is - mindkét oldalon volt már csalódás, gyermek esetleges elvesztése, de a szülő éppen ezért mérlegeljen és valóban érezze át a felelősséget. választani, aztán, ha gallyra megy a dolog rátolni a másikra a felesősséget, meg a rendszerre, meg az éppen lebukott politikai elitre nem ér. tessék felnőni.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.05. 13:42:17

@Feles Elek: Már ahol. Pontosan az utolsó bekezdésedről van szó - és ha nincs? Tessék protokollokat és egyebeket végigolvasni itt, hogy aztán lássuk, miről vitázunk:
felicitasz.blog.hu/2009/09/28/magyar_tragikomedia_az_otthonszulesrol

Aki helyből ilyenekkel dobálózik, mint "felelőtlenség", "gyilkossági kísérlet", annak fogalma sincs a valós gyakorlat szakmai szabályozásáról (arról, aminek a megcsinálásáért Magyarországon most már érdemben is tenni kéne valamit). Ez nem úgy van, hogy Alternatív Eszter a második emelet hatból otthon akar szülni, és akkor senki nem is kérdezi, hogy nem egy harántfekvéses ikerpár van-e a pocakjában egész véletlenül. Ennek megvannak a feltételei, szakmailag és mindenhogyan. Az eredmény meg egy ilyen statisztika lesz:

www.nhs.uk/news/2009/04April/Pages/HomeBirthSafe.aspx

www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=105156

GMS 2010.05.05. 13:43:51

4. a szülés természetes folyamat, és sok együtthatós, de SEMMI sem garancia arra, hogy minden tuti lesz, bárhol is szül anyuka. SEMMI! az életben nincsenek életbiztosítások - akit erre áhítozik, súlyosan csalódni fog. de hát vannak akiknek kedvenc sportja a pofára esés ugyebár....

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2010.05.05. 13:58:21

Szerintem itt most meg kéne vonni a kommentelési lehetőséget mindattól aki nem szült (vett részt saját gyereke szülésén).

"Az otthon szülés egyértelműen a gyerek életének a kockáztatása."

Nyilván a sok középkori országban is ezt gondolják (Svéd, Francia, stb...).

Magyarországon (na jó, csak a környék pár korházáról, nőgyógyászáról tudok nyilatkozni) a gyerek és az anyja legnagyobb veszélynek általában a korházakban van.
Szeretném ha nem lenne.
Ennyi.
Legyen tiszta lepedő. Legyen tiszta WC. (Egy szülészeten baszki, ahol vérző anyák fekszenek újszülött gyerekeikkel, bizonyos esetben örülnek ha fel tudnak kelni, és akkor egyensúlyozzon a WC felett mert le van szarva, csupa vér...)

Aki csak tv-ben látott korházat annak a szava nem ér!

Nincs több mondanivalóm. :-(

zellerlevél 2010.05.05. 13:59:22

Azonnal aláírnám, ha nem lenne benne G.Á. neve.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.05. 14:19:19

@zellerlevél: Hát, pedig az is vicces kezd lenni, ami vele történik.
index.hu/belfold/2010/04/05/rejtelyes_hiba_gereb_agnes_targyalasi_jegyzokonyveben/

Ezt nem lehet csinálni. Én pl. ezért írtam alá. Igen, feleljen mindenki mindenért, amit bizonyíthatóan önhibájából elkövetett. Nem, nem lehet koncepciós per tárgyává tenni senkit 2010-ben egy demokráciában, teljesen mindegy, hogy milyen ügyről van szó.

Unter Bahn (törölt) 2010.05.05. 14:46:47

Itt az igazság:

" GMS 2010.05.05. 13:43:51
4. a szülés természetes folyamat, és sok együtthatós, de SEMMI sem garancia arra, hogy minden tuti lesz, bárhol is szül anyuka. SEMMI! az életben nincsenek életbiztosítások - akit erre áhítozik, súlyosan csalódni fog..."

Nekem semmi közöm a szülés szakmai oldalához, nem úgy mint a nejemnek, aki ott dolgozik és nap mint nap találkozik komplikáció lehetőségével.

Amit az otthoni szülésről írtam, annak tudatában is írtam hogy első gyermekem szülésénél jelen voltam, a másodiknál pedig MAJDNEM sikerült a kórházba érni...

Egyik esetben sem merült fel semmilyen komplikáció, mégsem tartom normális dolognak, hogy valaki a 'komfort-érzet' miatt BÁRMILYEN beavatkozás vagy annak hiányából eredő kockázatát felvállalja, ami a kórházban ELVILEG hiánytalanul rendelkezésre áll. NEM a rossz orvosi gyakorlatból kell kiindulni, hanem a lehetséges kifejletekben rejlő BÁRMILYEN kockázatból!

Az otthon szülés annyira "magánügy", mint a biztonsági öv használata vagy nem használata: hiszen mi történhet a kapubejárótól 50 m-re, amikor 20 éve az egész környéken semmi nem volt... BÁRMI!!!

A kórház (eü) meg ne sírjon már, legalább egy szülő nő esetében ne... a terhesség nem betegség, hanem egyenesen társadalom-politikai kérdés.

Geréb Ágnes ügye pedig szerintem éppenhogy érinti a témát, mert vele kapcsolatban nem magát a tevékenységet érte kritika, hanem a szakmaiságát. Azt mondani marhaság, hogy bábákra, szülésznőkre nincs szükség... ellenben a fölösleges kockázatra tényleg nincs szükség!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.05. 15:13:23

@Unter Bahn: Fölösleges okckázat abban az esetben van, amikor olyan emberek vannak kórházban, akiknek ott semmi keresnivalójuk. Eseti példákkal nem jutunk sehová, mert a "meghalt egy otthonszülető kisbaba" hírre én is tudok mondani egy másikat, "kórházi fertőzésben halt meg egy újszülött" címmel. Mindkettő előfordul. Ez az érvelés nem szakmai vita.
Szakmai vita akkor van, ha kiválasztjuk ugyanazt az alacsony kockázatú csoportot, akik pl. a kanadai protokoll értelmében otthon szülhetnek, és összevetjük ennek a csoportnak a órházon kívüli szülési statisztikáit az ugyanebbe a csoportba eső, de kórházat választó nők statisztikáival.
Azt kapjuk, hogy teljesen hasonló mortalitási és morbiditási végeredmény van, de a kórházi csoport több bevatkozáson esett át ugyanazért a jó eredményért.
A szakmai vita itt kezdődik: mi ennek az oka? És akkor igazából mi szól az alacsony kockázatú csoport kötelező kórházi ellátása mellett?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.05. 15:29:43

(És megint emlékeztetnék arra, hogy a vita másik szála a bábaságról szól: minek kéne orvos oda, amit egy szülésznő tök jól meg tudna csinálni a kórházban, csak a jogai hiányoznak hozzá?
Akik Kanadában bábával szülnek, 90% fölötti arányban kórházban szülnek. Annyiszor megírtam már, hogy ez nem csak, sőt, nem elsősorban helyszín kérdése. Annak kérdése, hogy ki az orvos, mit tanult, és ehhez képest mivel tölti a munkaidejét. És annak kérdése, hogy ha ez nem jó se neki - mert túlterhelt -, se a nőknek - akiken az idő sürgetése miatt szükségtelen beavatkozásokat végeznek el -, se a kisbabáknak - akik szenvednek az anyjukon elvégzett szükségtelen beavatkozás következményeitől, akár fertőzés az, akár depresszió, de mindenesetre rontja az anyától megkapható ellátás minőségét -, akkor vajon miért nem változtatunk ezen a rendszeren? Kényelemből?)

zellerlevél 2010.05.05. 15:37:59

@Felicitasz: Szerintem az a baj, hogy G.Á. személye többet árt az otthonszülés ügyének, mint amennyit használ.

zellerlevél 2010.05.05. 15:44:29

(Félreértés ne essék, nem védem az orvostársadalmat sem, pont olyan ellenszenvesek és kommunikációképtelenek testületileg, mint amilyen az ötthonszülést képviselők egy jó része.)

zellerlevél 2010.05.05. 15:46:40

@Felicitasz: "vajon miért nem változtatunk ezen a rendszeren? Kényelemből?"

A csudát. Ez kőkemény pénzkérdés. :(
Az orvos félti a jól fizető páciensét. És hogy véletlenül sem veszítse el, jó sok beavatkozást végez el, hogy legközelebb is szükség legyen rá.

Sajnos ez nem a szülészetre jellemző, minden szakirányban megtalálható ez a viselkedésforma.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.05. 15:54:38

@zellerlevél: Én Geréb Ágnest továbbra sem ismerem személyesen. Továbbra is fanatikusnak tartom, olyan fanatikusnak, akinek a muknássága döntő jelentőségű volt néhány fontos változáshoz, és akivel most megpróbálnak példát statuálni.
Az Economist nemrég foglalkozott az üggyel:
www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=15671546
Nagy-Britannia már túl van ezen, egy Wendy Savage nevű orvosnőnek hasonló története volt, mint Geréb Ágnesnek, eltiltották, meghurcolták, aztán évekkel később visszahelyezték, most meg a British Medical Journal életműdíjának egyik jelöltje volt.
groupawards.bmj.com/2010-awards/
Nem tudom kijelenteni - hiszen nem ismerem őt -, hogy Geréb Ágnesnek mindenben igaza van. Wendy Savage ügye viszont azért érdekes, mert a végiggondolása esetleg segíthetne, hogy Magyarországon ne szaladjunk bele olyan csapdába, amilyenbe nem kéne.

Unter Bahn (törölt) 2010.05.05. 17:00:48

...feladom:-(((

Aki a matematikai valószínűséget keveri a statisztikai tényekkel és nem tud/akar kockázat-elemzést végezni... aki nem az orvosi gyarlóság ellen szólal fel, inkább a szakmaiság/szakszerűség javítását megcélozva, hanem "fel akarja találni a melegvizet"... annak sok sikert kívánok, minél kevesebb buktatóval - ti.: ha tudok mondani egynél több szülész-nőgyógyászt, aki szakmailag és emberileg is topon van, már nem az anyagiak miatt csinálja hanem mert segíteni akar (és tud is), akkor az érvelésed megdől.

Ha ÉN fél-laikusként az otthon szülés mellett döntenék, a TE orvosod pedig megrántaná a vállát, hogy csinálj amit akarsz (mert pont ő az az orvos, aki a mumusod), ÉN sosem tudnám magamnak megbocsátani az esetleges tragédiát, amit el lehetett volna kerülni pl. azzal, ha EGY képzett nőgyógyász a többi négy hülyét elzavarja és normálisan megold egy komplikációt...

Az eszed megcsalhat, de akkor lelkiismereted is a tudásodhoz igazodjon...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.05. 17:25:50

@Unter Bahn: Dehogy dől. Aki engem császározott, az rendesen meg van fizetve, szakmailag és emberileg is csak jót tudok mondani róla. Emellett, ennek az embernek a tudása és munkaideje nem volt 9 hónapig igénybe véve az én rutin terhesgondozásomra, nem volt 55 órán át igénybe véve az én rutin vajúdásomra. A kórházon kívüli ellátás erről is szól.
Szülész-nőgyógyász szakorvost akkor foglaltam le, amikor őrá volt szükségem. Közben pedig független bábák láttak el, egy kölcsönös szakmai együttműködésre épülő rendszerben.
Milyen kockázatelemzés? Gondolod, hogy akik ezt Kanadában csinálták, pl. a biztosítók, akik a független bábapraxisokért tartják a hátukat, nem végeztek előbb kockázatelemzést? A szakmakód kőkeményen kockázatelemzésre épül, csak ahhoz, hogy ezt lásd, előbb végig kell olvasnod, és nem tovább sorolnod az eseti példákat.

Unter Bahn (törölt) 2010.05.05. 17:40:42

Kanada az Kanadában van, Magyarország meg a BalkánBAN:-(((

Az eseti példa pedig intő ok, tanulság, a kockázat megtestesülése... a biztosító meg elég érdekes szakmai hivatkozás, tudva azt hogy a 'káreseményt' leginkább a többi biztosított fizeti.

Itt élünk, itteni viszonyokban kell gondolkodni, akár biztosításról, akár orvosi kérdésekről van szó!

baudolinA (törölt) 2010.05.05. 18:55:17

@B-road: Igazán kár lenne, mert akkor nem tudnám elmondani, hogy ugyan nincs gyerekem, de egyetértek a kezdeményezéssel. És láttam kórházat belülről. Sajnos elég sokszor.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.05. 18:59:52

@Unter Bahn: Magyarország akkor tud kijönni a "Balkánból", ha mi teszünk ezért valamit. Pl. megkérjük az országgyűlést egy petícióval, hogy tűzzön egy kérdést napirendre, és csinálják meg a törvényi szabályozást hozzá. Kanada is így kezdte - ott még indiánok lovagoltak az erdőben, amikor nálunk már egyetem volt orvosi karral. Gondolod, hogy az odaköltözők jutottak volna valamire, ha abból indultak volna ki, hogy "itt élünk, az itteni viszonyokban kell gondolkodni"? Most épp ők tartanak előrébb. Mi pedig nézzük meg, hogy mi az, amit másképp is csinálhatnánk.
De erről még sokat fogok írogatni: itt most csak az lenne a központi tétel, hogy aki változást akar, annak szerintem érdemes aláírnia a petíciót (online petíció, csak emailcímet kérnek, és természetesen nem teszik publikussá).

Lapis Lazuli 2010.05.05. 20:27:12

„A fanatizmus lényege az a vágy, hogy változásra kényszerítsünk másokat. Az a gyakori késztetés, hogy neveljük a szomszédot, jobbítsuk a hitvest, irányítsuk a gyereket, helyes útra tereljük a testvért, ahelyett, hogy békén hagynánk. A fanatikus a legönzetlenebb teremtmény…igazi emberbarát…Meg akarja menteni a lelkünket, meg akar szabadítani a hibáinktól, a hittől, vagy a hitetlenségtől…” Amos Oz.
Az Országgyűlés megkérése szép gondolat, bár a jelenlegi összetétel miatt, sajnos nagyon kicsi az esélye ennek a petíciónak. Természetesen aláírtam, nagy barátja vagyok a változásnak.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.05. 21:50:46

@Lapis Lazuli: Úgy gondolom, hogy Amos Oz jó leírást adott a jelenlegi magyar rendszerre. A petíció szerzője, aláírói pedig a másik oldalt képviselik: ők azok, akik szeretnék törvénybe foglalva látni azt a jogukat, hogy hagyják őket békén. (Legalábbis, én így éltem meg az ellátást, amelyben Kanadában részem volt: senki sem kényszerített semmire, ámde segítettek amiben segítségre volt szükségem.)

misspony 2010.05.05. 22:28:01

Az orvosom (fogadott) az utcsó félórára esett be, hogy szó szerint bekönyököljön a hasamba.
Addig remek-szépen elvajúdtam a bábámmal, tényleg, komolyan jól éreztem magam, remek volt, haladtam.
Végül a könyöklés ellenére is gátvédelemmel megszületett a gyerek. A doki fél órát volt bent, másnapos volt, pandakarikás szemekkel.
Kár volt bejönnie, kár volt bármit is csinálnia, bőven jó lett volna a bába. Sőt, hogy magam hibájára is rámutassak, elég lett volna az ügyeletes doki is, de az meg nem biztos, hogy hagyott volna békén vajúdni a bábámmal.

Nem kell orvos, nem mindig kell orvos, ritkén kell orvos, sokféleképpen fogalmazva, elég a szülésznő/bába!!!!!!

Ha ezt belátják, akkor nem kell az otthonszülésért sem kardoskodni végre, ami nem mellesleg jogában állna mindenkinek. Sok pénzt költünk el feleslegesen!

Aláírom!

Lapis Lazuli 2010.05.05. 22:59:43

Fanatikusan fanatizmus ellenes vagyok :-))ergó az otthonszülés fanatikusai is taszítanak. A _választás_ lehetősége a fontos, és ez esetben természetesen a normális szabályozás is.
Mindkét gyerekem kórházban született, de a másodiknál voltam már elég nyugodt ahhoz, hogy kimondjam, mikor megkérdezték akarok-e a hűde alternatív szobába menni, hogy jó nekem a liftgépház is...
(Amos Oz: How to Cure a Fanatic c. az idézett könyv címe)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.05. 23:21:52

@Lapis Lazuli: "az otthonszülés fanatikusai is taszítanak". Engem is.
Az egész arról szól, amit írsz: a választás lehetőségéről.
Magának a blognak is ez az alapszemlélete, hogy a dolgok elsöprő többségét sokféleképpen lehet jól csinálni és mindenkinek mások az igényei.

Lapis Lazuli 2010.05.06. 07:38:04

@Felicitasz: Tudom, azért járok ide :-))

zellerlevél 2010.05.06. 12:11:59

"ha mi teszünk ezért valamit"

Egyetértünk, nagy vonalakban mindenben, csak pontosan ez a fajta fanatizmus az, ami nekem nem fér bele.

Ezért írtam, hogy ha nem lenne benne G.Á. neve, azonnal aláírtam volna. Mert egyetértek azzal, hogy a választási lehetőséget mindenkinek meg kéne adni. Viszont az a mód, az a cselekvési szokásrendszer, ami Mo-on az otthonszülést jelenleg képviselőkre jellemző, az engem is taszít, és nem jó értelemben vett fanatizmust látok benne.

pizzafutár 2010.05.06. 14:17:02

@misspony: Az első gyerekkel nagyon hasonlóan éltem meg mindent, csak nekem még sikerült a félórás hasranyomásos sztoritól maradandó károsodást szenvednem, amiről a drága elfelejtett tájékoztatni.
A másodiknál volt választott szülésznőm és választott orvosom is. A méricskélős stb. dolgokat a szülésznő és a védőnő végezték, az orvos csak az effektív vizsgálatokat csinálta és az orvosi hatáskörbe eső javaslatokat adta. Nekem nagyon jó volt, hogy ott volt. Alternatívban kezdtem, normál szobában született - nem tudtam elhinni, hogy lehet mindent úgy, ahogy nekem jólesik és ebben a helyzetben nem tudtam ellazulni!!! - majd szülés után vissza az alternatívba, hármasban a franciaágyon, manócska vehemensen szopizott, majd lesétáltam a saját lábamon az egy emelettel lentebbi gyerekágyra. Csupa klassz élmény, de kellett hozzá az orvos IS és a szülésznő IS - nekem.
Az első szülés rémálom, a második katarzis volt. Mindkettő kórházban, mindkettőnél volt orvos is, csak nem mindegy, hogy az milyen.

Tjuca 2010.05.07. 08:34:18

a szabad választás joga. nézzük csak. egy teljesen új rendszert feltételezve. lehet kórházban szülni szülésznővel és szükség esetén orvossal vagy otthon bábával. de, hogy európai normákat betartva járjunk el, ezért ügyeletesnél, mert így nem fáradtak az orvosok/szülésznők/bábák.

én pl. nem a körülményekhez, hanem a személyekhez ragaszkodom. lehet az ügyeletes orvos fertig, kipihent, mert nem rohangál be random az őt megfogadó kismamákhoz, a szülésznő és bába dettó, de én attól leszek gátlásos, hogy velem nem a manci van ott, hanem egy idegen, aki éppen nincs velem egy hullámhosszon.

ha jól olvastam a magyar otthonszülők közül ma inkább a személyhez ragaszkodnak, tehát egy bábához, aki kíséri őket a terhesség alatt, és a szülés közben.

vajon, ha a bábaválasztás joga abban kimerül, hogy választhatsz bába vagy kórházi szülésznő között, akkor is olyan népszerű lesz a rendszer?

én pl. kifejezetten nem szeretném, ha választásom azon szeletét, hogy személyhez ragaszkodhassak (legyen az orvos/szülésznő/bába) elvegyék, mert az emberi tényezők nagyon sokat nyomnak a latban, és bár lehet szakmailag csúcs az illető, de alap esetben nem vele szeretnék szülni. és ugye annak, hogy a kis számú antipatikusba húzzon bele valaki ugyan kis valószínűséggel bír, de nem nullával, és mivel nem szülök sokszor, ezért nem elhanyagolható tényező, hogy akkor kivel teszem ezt.

bonyolult ez.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.07. 13:40:11

@Tjuca: A választás joga nem az, hogy egy másik csoport számára pedig újabb korlátokat vezetünk be. A bábaság egy opció: Kanadában megkapod a kérdést, hogy hová akarsz menni terhesgondozásra, bábapraxisba, vagy orvosi praxisba. A konkrét személyt te választod ki, és csak az lehet akadály, ha tele van a naptára és nem tud elvállalni. Aki orvost akar, annak orvosa van. Adott esetben ez nem is kérdés, mert addigra már valahová úgyis jársz rutin nőgyógyászati vizsgálatokra, és nyilván oda fogsz visszamenni azzal a hírrel is, hogy terhes vagy.
GARANTÁLNI azonban senki nem tudja a szülésedhez a személyt, ezért van egy fő ellátód és annak lesz egy-két helyettese. Pl. a független bábáknak van havonta egy szabad hétvégéjük, ez a törvény. Ha ez a szabad hétvége egybeesik az én szülésemmel, akkor a második bábám lett volna velem (a kanadai posztokban majd részletesen leírom ezt az egész rendszert). Az orvosokra ugyanez vonatkozik, nem lehetnek bent ügyeleti időn kívül, és ha az orvosod nem ügyel amikor te szülsz, akkor a vele váltásban dolgozó kolléga - akivel addigra jó eséllyel már többször is találkoztál - fog téged ellátni. Ez nem a te jogaid korlátozása, ez a törvények betartása sajnos (vagy szerencsére). Ha ragaszkodsz egy garantált személyhez, kérj fel egy dúlát, de garancia akkor sincs, mert aznap reggel karambolozik az illető, akkor nem lesz ott a szüléseden. És ennek ellenére igaz marad, hogy a Te életedben ez egy egyszeri, megismételhetetlen alkalom. (Azt akarom mondani, hogy a személyesség minden rendszerben fontos, de EGY személyhez ragaszkodni mindenki számára lehetetlen helyzetet teremthet.)

Tjuca 2010.05.07. 13:48:10

Felicitasz!

én ezt értem. és ezért örülök ennek a "balkáni" rendszernek most. én. ismétlem én. (mivel belefutottam már vakbélműtét ismétlésbe ügyeletes sebésszel, azóta egy kicsit máshogyan látom ezt a dolgot (is)).

a kérdés továbbra is marad. akik otthon szülnek, azok ma még ragaszkodnak egy/két kísérőhöz/bábához. vajon ez tartható lesz-e ha jogilag rendeződik a helyzet? válaszod erre világos: nem lesz tartható.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.07. 15:35:25

@Tjuca: Egy nem lesz tartható, kettő már igen. (Otthonszüléshez amúgyis két bába kell, egy az anyáért felel, egy az újszülöttért.) Ezért minden terhes nő, aki bábapraxisban van, legalább 3-4 bábával találkozik, akik közül tudja, hogy melyik kettő lesz jelen a szülésénél, és ha bármi közbejön, akkor tudja, hogy melyik másik kettő közül fogja helyettesíteni őt az egyik.

Ennél nagyobb személyi garancia egyszerűen nem adható, és illúziókba ringatja magát az, aki szerint a jelenlegi magyar "balkáni" rendszer ennél nagyobb személyi garanciát ad.

Választottál orvost, rendben. Ha az orvosodat aznap reggel baleset éri, lett volna csak még egy darab másik orvos, aki szintén személyesen ismer téged és legalább egyszer látta az összes papírodat?
Ez pontosan a "vakbélműtét ismétlése ügyeletes sebésszel" esete (uhh, bele se gondolok, részvétem).

Ha nincs szabályozva a rendszer, akkor csak feketén tudsz valakit felkérni, és a rengeteg pénzedért semmi de semmi garanciád nincs arról, hogy aki végülis el fog látni, az tud-e rólad bármit is. Egy szabályozott rendszerben hivatalosan is fel tudsz kérni valakit, egy fillér hálapénz nélkül, és ha neki közbejön valami, még az az illető is személyesen fog téged ismerni, aki helyettesíti.

Én - "én" - gondolkodás nélkül az utóbbi mellett volnék, mert tényleg úgy gondolom, hogy EGY személyt nem lehet garantálni, és talán szakmai szempontból is felelőtlenség egyetlen emberre bízni a dolgok kimenetelét (Kanadában legalábbis minimum két ember kell, akár orvos, akár bába, akár otthon, akár kórház.)

golyamadar 2010.05.10. 20:19:56

Nagyon boldoggá tett, hogy megemlékeztetek a bábákról. Legyenek akár kórháziak, akár otthoniak.
Érdekes volt a pro és kontra hozzászólásokat olvasni.
Néha, úgy érzem, majd még én is benézekk
süti beállítások módosítása