Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

A leggyakoribb kérdések a H1N1-oltásról

2009.11.16. 22:40 Felicitasz

Minden családban van (legalább) egy orvos, az enyémben is. Kaptam tőle tegnap meg ma összesen három emailt, és most nagyon büszke vagyok rá, mert ma a Proceedings of the National Academy of Sciences is megírta hivatalosan, amit ő nekem tegnap emailben. Alessandro Sette, a kaliforniai La Jolla Intézet járványügyi központjának igazgatója úgy foglalta össze a ma megjelent közleményt, hogy úgy tűnik, a lakosság egy része valami módon immunis az újinfluenzára, és egyes esetekben a kór végülis nem olyan veszélyes, mint amennyire tartottunk tőle. A családomban található orvos azt írta nekem, hogy az esetek egy részében annyira nem veszélyes, hogy a fertőzötteknek nincsenek is tüneteik - azon kívül persze, hogy ők maguk fertőznek.

Amikor még a járvány elején az egészségügyi hatóságok szűrték a külföldről hazatért influenzások környezetét, akkor már tapasztalták, hogy sokakban kimutatható volt a vírus, de nem voltak tüneteik. Utóbb ez lett az egyik szakmai érv, ami miatt az országok egy idő után nem jelentették be az új fertőzöttek számát - rájöttek, hogy ez az információ megtévesztő a rengeteg látens eset miatt. A sok látens eset legalább annyira jó, mint amennyire rossz. Természetesen elég gáz, hogy magukat egészségesnek gondoló, tünetmentes emberek átadhatják a vírust olyanoknak, akikre a betegség tényleg veszélyt jelenthet. Másfelől viszont nyilvánvaló, hogy ha egy csomóan tünetmentesen átesnek az egészen, azzal mégiscsak növekszik a közös immunitás és csökken a potenciális további súlyos esetek száma.

Még mindig tele vagyunk persze kérdésekkel erről az egészről, úgyhogy összeszedtem a kérdezz-felelek rovatot az eddig felgyűlt információkról.

Kik tartoznak az influenza és szövődményei szempontjából a kiemelt kockázati csoportba?

Az 5 év alatti, de különösen a 2 év alatti gyerekek, a terhes nők és a 65 évesnél idősebbek. Azok a 19 év alattiak, akik valamilyen okból tartósan, kezelés jellegűen aszpirint szednek. A meggyengült immunrendszerűek és krónikus betegek (HIV-fertőzöttek, rákban és öröklött anyagcsere-betegségekben szenvedők, szív- és májbetegek, cukorbetegek, tüdőbetegek). Azok a 24 év alattiak, akik valamilyen tömegszálláson élnek (bentlakásos iskolák, intézetek tanulói, középiskolai és egyetemi kollégiumok, munkásszállók lakói, katonák stb.).

Kik azok, akiknek kifejezetten ajánlott lenne az oltás?

Terhes nők. 6 hónaposnál fiatalabb kisbabával egy háztartásban élők (nagytesók is). 6-24 hónapos korú kisgyerekek. Minden olyan 24 év alatti személy, aki valamilyen oktatási intézményt látogat, bölcsődétől egyetemig. Egészségügyi dolgozók. Azok a 25 és 64 év közöttiek, akikre valami egyéb egészségügyi probléma miatt az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent az influenza.

Ha az ő számukra van elég oltóanyag, akkor az oltás igazából mindenkinek ajánlott 2 és 65 éves kor között.

Ki nem kaphat H1N1 oltást?

Aki az oltás valamely összetevőjére (thimerosal, tojásfehérje, formaldehid, gentamicin, neomicin, vankomicin, ciprofloxacin) súlyosan allergiás, tehát anafilaxiás sokkot kapna, vagy légutakat elzáró ödémát, vagy ilyesmi. Akivel már előfordult, hogy életveszélyes allergiás reakciót váltott ki nála egy védőoltás. Akinek 38 fok feletti láza van (várja meg, amíg jobban lesz, és ha már 48 órája láztalan, menjen vissza beoltatni magát). Aki valami olyan orvosi kezelést kap, amely legyengítette az immunrendszerét (de az meg remélem, nem itt olvas, hanem az orvosaival beszéli meg ezt a dolgot).

Ki az, aki jól gondolja meg a H1N1 oltást?

Beszéljen az orvosával az, akinek már volt Guillain-Barré szindrómája. Aki az oltás valamely összetevőjére allergiás, még ha nem is nagyon.  Aki immunválaszt befolyásoló gyógyszert szed. Akinél a közeljövőben (mondjuk pl. vízumkérelem részeként) HIV-tesztet vagy Hepatitis-C tesztet fognak végezni (mert influenzaoltás után lehetségesek álpozitív eredmények!) Aki terhes, de még nincs 12 hetes.

Aki tojásallergiás (neomicin-allergiás stb.), az kaphat oltást?

Ha ehetsz tojást anélkül, hogy életveszélyes állapotba kerülnél, akkor elvileg igen. Ha bekenheted a lábadon levő sebet antibiotikumtartalmú krémmel anélkül, hogy életveszélyes állapotba kerülnél, akkor elvileg igen. Ha az allergiád legsúlyosabb tünete valami bőrpír, viszketés, vagy ilyesmi, akkor ez az oltás nem vészes. Ha az allergiád tünete nyelvduzzadás, légzési nehézség, rosszullét, akkor jobb, ha az orvosoddal beszélsz. Ha az allergiád mellé asztmás is vagy, akkor pláne az orvosod az illetékes.

Mik az oltás mellékhatásai?

Az esetek egy részében nincsenek. Az esetek egy másik részében fájdalom az oltás helyén, bőrpír, duzzanat, karzsibbadás. Fáradtság, rossz közérzet, gyerekeknél nyűgösség, étvágycsökkenés, hasmenés, bedugult orr, korábbi bcg-oltás helyének bepirosodása, fennálló ekcéma átmeneti rosszabbodása. Hőemelkedés, hidegrázás, gyerekeknél láz, 39 fokot nem éri el. Ritkábban fejfájás, izomfájdalmak, izzadás. A mellékhatások 1-2 nap alatt elmúlnak.

Mik lehetnek az oltás súlyos mellékhatásai?

Csalánkiütés, általános bőrreakciók, viszketés. Az esetek kevesebb mint egy ezrelékében erős, lüktető fájdalom valamelyik idegben, görcsök, átmeneti vérlemezkeszám-csökkenés, ájulás, allergiás reakció miatti vérnyomásesés. Az esetek kevesebb mint egy tízezrelékében ideggyulladás, gerincvelői vagy agyi gyulladás, veseproblémák. Guillain-Barré szindróma (többnyire gyógyuló, de néha tartós károsodást okozó fájdalmas ideggyulladás, amely a végtagokban zsibbadást, gyengeséget és bénulást okozhat, és ráterjedhet a mellkasra és az arcra is). Még ennél is ritkábban anafilaxiás sokk, halál.

Be lehet-e adatni a szezonális és az újinfluenza-oltást egyszerre?

Igen, egyiket az egyik karodba, a másikat a másikba.

Be lehet-e adatni a H1N1-oltást valamilyen más oltással egyszerre?

Oltástól függ. Úgy általában azt mondanám, hogy inkább ne, de kérdezd az orvost, mert van amivel lehet.

Fertőznek-e a beoltottak?

Attól függ, mit jelent ez a kérdés. Ha azt akarod tudni, hogy előfordulhat-e olyan, hogy téged beoltottak, aztán a kezedre a liftgombról rámegy a vírus, és te továbbadod a szomszédod kisbabájának miközben kedvesen megbirizgálod az orrát, akkor igen, a beoltottak is fertőzhetnek. Attól, hogy be vagy oltva, nem steril lettél, hanem immunis. Elkaphatod a fertőzést, tovább is adhatod, csak nem fogsz közben megbetegedni. De ha azt akarod tudni, hogy:

Lehet-e az oltástól influenzát kapni, megbetegedni és másokat is megfertőzni?

... akkor erre az a válasz, hogy nem.

Mennyi idő kell oltás után az immunitáshoz?

Kb. két hét. Vagyis, ha oltás után 16 órával elkapod valakitől a cuccot, akkor jó eséllyel beteg leszel, és nem az oltástól lettél beteg, és nem azért lettél beteg, mert nem jó az oltás. Miután beoltottak, ugyanúgy vigyázz magadra és másokra mint addig. A két hét letelte után is.

Lehetséges-e, hogy az oltás nem fog megvédeni a betegségtől?

Igen, lehetséges. A beoltottak nagyjából háromnegyede szerezhet megbízható és tartós immunitást az oltás segítségével. A maradék kb. 25% az oltás dacára sem lesz védett a betegség ellen. Ez van, az orvostudományban nem nagyon vannak 100%-ok.

Szoptató anyukáknak biztonságos az oltás?

Igen. Az oltás és összetevői annyira minimális mennyiségben képviselnek bármit is, hogy mire átmenne a tejbe, addigra ez az egész teljesen lényegtelen. Oltás után azonnal szoptathatsz is, nincs mire várni.

Igaz, hogy ha egy szoptató anyuka beoltatja magát, akkor a kisbabája védett lesz?

Jó eséllyel. Nem biztos, de valószínű. Ha az anyuka az oltás után két héttel valóban immunitást szerzett, akkor a szervezetében termelődő antitestek a tejjel átjutnak a kisbaba szervezetébe is, és ha elég antitest átjutott, akkor a baba is védett lesz. De még ha nem jutott át elég antitest a teljes immunitáshoz, akkor is jobb, mint a semmi.

Terhes nőknek biztonságos az oltás? Okozhat magzati problémákat?

Eddig még egy terhes anyukát se veszítettünk el oltás miatt, a betegség miatt viszont  már elég sokat. Más választ nem tudok erre a kérdésre adni: fogalmam sincs. Az oltások tesztelése jelenleg is zajlik. Egy magzati problémáról amúgyis majdnem lehetetlen megmondani, mi "okozta", nem lesz ember, aki egy oltással kapcsolatos bármilyen összefüggést igazolni vagy cáfolni tud.

Okozhat ez az oltás vetélést?

Nem.

Hogyan lehet eldönteni, hogy valaki kéri-e az oltást magának vagy a gyerekeinek?

Meg kell nézni, mi szól mellette, mi ellene. A rendkívül ritka mellékhatásokat kivéve semmi nem szól az oltás ellen. Ugyanakkor, mellette sem szól semmi, azon kívül, hogy a betegség ritkább, súlyosabb verzióit meg lehet előzni az oltással, és mindig előny, ha az ember nem lázas vagy nem kell lázas gyerekeket ápolnia. Egy millió másik lázas náthát okozó vírust persze attól még ugyanúgy elkaphatunk - ha akarjuk, akkor ezzel az oltással egyet lehúzhatunk a listáról. Vagyis, ha akarod, kérd az oltást, de nem lesz helyből felelőtlen az sem, aki nem oltat. Tényleg mindenkinek magának kell döntenie.

Elképzelhető-e, hogy egy csomóan már oltás nélkül is immunisak?

Igen.

Aki tudtán kívül átesett a fertőzésen, annak lehet baja az oltástól?

Nem.

Igazak az előrejelzések a járvány méretéről és a szövődmények gyakoriságáról?

Nem feltétlenül. Olyan, mintha azt kérdeznéd, igaz-e a holnaputánra kiadott meteorológiai előrejelzés. Fogalmunk sincs. Vagyis, ne számíts arra, hogy bárki is kiálljon és komoly hangon azt mondja neked, hogy az oltás az egyetlen út, különben mindannyian halomra hullunk. Vagy azt, hogy fölösleges is oltatnod, mert biztosan meg fogod úszni. Ezt egész egyszerűen nem lehet tudni, és ne higgy senkinek, aki teljes bizonyossággal állít a trendekről bármit is. Az oltás össznépi szinten sokkal kevesebb problémát okoz, mint a betegség, de részleteket elemezni csak utólag fogunk, amikor már lesz mit.

24 komment

Címkék: oltás influenza h1n1

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr111530884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zzzsuzsa 2009.11.18. 00:15:06

Nagyon klassz,informatív és alapos a H1N1 sorozatod! Mit tudsz arról, hogy oltás után hány nappal jelentkezhetnek a mellékhatás/ok ( már amennyiben vannak) tünetei? Kicsit parázok, mert a gyereket ma oltattam be! (holnap én jövök) Eddig semmi, de remélem ezután sem lesz gond. ( egyébként egészség ügyben dolgozol?, vagy legalábbis végzettséged szerint...? ) Üdv!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.18. 01:20:55

@zzzsuzsa: Mellékhatások szinte azonnaltól egy héten belülig bármikor kezdődhetnek. Ha az oltás után eltelt egy hét, és nincsenek mellékhatások, akkor már jó eséllyel nem is lesznek. Többnyire az oltás utáni 2-6. nap a "mellékhatásos" időszak, de a tünetek időtartama ezen belül 1-2 nap, nem 4. (Bölcsész vagyok. Egyszerűen csak mindig is érdekeltek ezek a témák és sok szakirodalomhoz hozzá tudok jutni.)

zzzsuzsa 2009.11.18. 12:32:43

@Felicitasz: Jó, majd figyelem őt, remélem nem lesz semmi vész! A gyerekorvos szerint a szezonális influenza elleni oltást is adassam be neki. Az viszont egy vicc, hogy az oltóanyag hiánycikk. Eddig még ez így sosem merült fel, hogy akkor oltani... de most úgy érzem nem tehetem meg, hogy ne!
Még egyszer gratulálok a tanulmányaidhoz, tényleg nagyon jók. Tőled kaptam a legszéleskörűbb információt!

Yvvvvy 2009.11.18. 19:20:38

Nagyon jó ez az oldal, sok mindent megtudtam, de most még egy valamire kiváncsi lennék. Sajnos fém- és jódérzékeny vagyok és az oltásban van higany, igy most nem tudom, hogy merjem-e beadatni magamnak, vagy ne. Az idő pedig vészesen fogy, a járvány meg a nyakunkon. Légyszives irjon valaki valamit! Köszike!

misspony 2009.11.19. 20:36:03

Felicitas!
Ha már járványhelyzet van bejelentve, értelme van még oltatni egyáltalán??
Ha jól emlékszem két hét a védettség ideje, mármint annyi idő alatt alakul ki.......
Addigra véget si ér szinte a járvány.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.19. 23:27:52

@Yvvvvy: Az érzékenység fokától függ, meg persze az orvosod véleményétől.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.19. 23:30:53

@misspony: Ha akarsz oltatni, annak mindig van értelme (az influenzaszezon tavasz végéig tart), de szerintem nem helyből felelőtlen az sem, aki nem oltat. Itt az USA-ban folyamatosan oltanak, 300 millió embert akkor se lehetne néhány hét alatt beoltani, ha volna elég oltóanyag, úgyhogy itt valószínűleg sokan fognak oltást kérni még januárban is.

Pankababa 2009.11.25. 21:02:20

Szia! Naponta sok-sok oldalt elolvasok a h1n1-el kapcsolatban, de a te oldaladat találom az egyik legszimpatikusabbnak és legszínvonalasabbnak. Ezért kérdeznék is...:-) ha szabad. 26 hónapos kislányom élete első évében nagyon beteges volt, de egy bizonyos gyártó feketeáfonya kivonatának köszönhetően egy éve alig volt beteg, 1-2 orfolyást leszámítva. Jelenleg nem jár bölcsődébe, de a következő időszakban fog. Tökéletesen siekrült a Magyarországon folyó oltás-nem oltás kampánynak összezavarnia, sikerült minden gyerekorvosnak összezavarnia, hogy oltassam-e a gyermekmet vagy nem. Nyílván a legjobbat szeretném én is, mint minden szülő, de képtelen vagyok dönteni, mármár a mániámmá vált. Nem a közeli mellékhatásoktól félek, hanem azzal riogatnak,hogy sok év múlva is kijöhet az oltás nem várt negatív hatása, igazából ez a legnagyobb parám. Egy oltási tanácsadó doktornő azt mondta, hogy 3 év fölött javasolják igazán, mert 2 éves korban még nem tudni, hogy milyen az immunrendszere, hogyan fog reagálni az oltásra...de azt is hozzátette, azért ha közösségbe adom, inkább oltassak...hogy lehet így dönteni? Nekem nem megy....te beadatnád a 2 évesednek, ha bölcsibe menne?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.26. 15:34:46

@Pankababa: Olyan érdekes, hogy a bcg-t meg beadják már az újszülöttosztályon, nem aggódva azon, hogy milyen a babák immunrendszere és hogy fognak reagálni az oltásra... Nem tudok senki helyett dönteni - én most az USA-ban élek, ahol a kicsit több mint kétéves bölcsődés gyerekem rizikócsoportnak számított volna és már rég beoltották volna. A kicsit több mint kétéves, velem itthon levő gyerekem viszont nem számított rizikócsoportnak és nem került bele az eddigi oltási körökbe. Nincs "legjobb" - az a legjobb, amit a konkrét esetben a konkrét szülő a legjobbnak lát. Úgyhogy, ne úgy gondolj erre, mint egy rejtvényre, ahol el kell találni a helyes megfejtést, különben felfal a sárkány, hanem úgy, mint lehetőségre, amivel vagy élsz, vagy nem, és ha élsz vele akkor azt is meg tudod indokolni, hogy miért igen, ha pedig nem élsz vele, akkor azt is meg tudod indokolni, hogy miért nem. Ahol erősebbek az érveid, az lesz a döntés, és nem azért, mert ez a "helyes megfejtés", hanem azért mert a konkrét helyzetben így láttad a legjobbnak.

Pankababa 2009.11.26. 21:31:31

@Felicitasz: Köszönöm:-) Most úgy van, hogy beoltatjuk, aztán persze alszom még egyet rá...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.12.01. 13:16:33

Csak az oltás óvja meg a kismamákat
Meghalt egy kismama is H1N1-ben. Az immunológus azt hangsúlyozza, nagyobb veszélyben vannak a kismamák, de az oltás őket is megóvja. A Magyar Immunológiai Társaság közleményben érvel az oltás mellett.
www.fn.hu/belfold/20091201/csak_oltas_ovja_meg/

H1N1: az intenzív osztályokon kezeltek húsz százaléka kismama
Míg Svédországban a terhesek 92 százalékát oltották be, addig Magyarországon alig éri el a 10 százalékot a lakosság átoltottsága.
www.hirszerzo.hu/cikk.h1n1_az_intenziv_osztalyokon_kezeltek_husz_szazaleka_kismama.132230.html

nyari mikulas (törölt) 2009.12.01. 14:26:17

"Csak az oltás óvja meg a kismamákat" vagy meg az sem... :-(

elgondolkoztato iras a magyar oltoanyag gyartasarol:
index.hu/velemeny/jegyz et/2009/12/01/a_nagy_omninvest -svindli/

statisztika az oltasok (nem a magyar) hatasossagarol (hatasos, de messze nem 100%-os a vedettseg):

www.informationisbeautiful.net/2009/is-the-h1n1-swine-flu-vaccine-safe/ (a lapozz lefele kb 1/3-reszt, ott a hatekonyseg grafikon).

izrael miszteriuma (törölt) 2009.12.01. 18:10:11

@Felicitasz:
Magyarországon eddig 1,7 millióan kaptak az új influenzavírus elleni védőoltásból, a betegségen 50-70 ezren estek át. Nem tudni olyan súlyos szövődményről, amit a vakcina váltott volna ki.

Falus Ferenc úgy fogalmazott, hogy „tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg. Ettől féltünk, hogy egy egészséges fiatalt elveszíthetünk, mert nem védekeztünk.” Hozzátette, hogy „Egyetlen országban sem elfogadható egy kismama halála, ahol van a betegség ellen védőoltás. Borzasztónak találom, ami történt.”
www.fn.hu/belfold/20091201/1_7_millio_ember_kapott/

izrael miszteriuma (törölt) 2009.12.01. 18:21:37

@Felicitasz:
Svédországban 1,9 millió oltásra jut egy eset, amikor a vakcina összefüggésbe hozható a halálozással.
Összehasonlításul:
a Viagra tabletta piacra kerülésekor fél év alatt közel 2000 haláleset fordult elő, mivel állítólag nem tartották be a használati utasítást...

izrael miszteriuma (törölt) 2009.12.01. 22:09:43

@tamaskodo:
csak a linket próbálom kijavítani, ami nem befolyásolja a vakcina hatásosságát...
index.hu/velemeny/jegyzet/2009/12/01/a_nagy_omninvest-svindli/

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.12.02. 14:41:12

@izrael miszteriuma: Igen, valami ilyesmit próbálnék én is szajkózni már hetek óta, amikor arra biztatom az embereket, hogy a saját szükségleteikre fókuszáljanak...
Kösz a linket.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.12.02. 15:53:46

@Felicitasz:
Különben nekem nagyon tetszik a blogod, mert szakmailag abszolut korrekt, és ugyanakkor meg tudja szólítani az embereket, belőlem ez utóbbi kicsit hiányzik, mert túl tudományosan beszélek, nem bírom levetkezni...
:-)

nyari mikulas (törölt) 2009.12.02. 17:27:38

@izrael miszteriuma: koszi, jo iras,de kicsit nagyon csusztat...

Ott a bibi benne, hogy en beoltathatom magam es kozben, elotte-utana jogos feltenni am kerdest a ceg hattererol.
Regen fel kellett volna tenni, de ha most kerult naopirendre, ne soporjek aztal ala, azzal, hogy most oltani kell.

Lehet oltani.
De mellette, lehet es kell kerdezni.

Az oltas mondjuk fel ora... fel orara fel lehet fuggeszteni az erdeklodest, de ahogy megvan az oltas tessek folytatni!

A ket dolog nem zarja ki egymast, nem ugy, mint a tuzoltok megallitasa, amialatt leeg a haz.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.12.02. 17:37:48

@tamaskodo:
Én úgy érzem, hogy az általad belinkelt szövegben a tudatos és a tudattal üzenet elválik egymástól, és az arra fogékony embereket ez megtévesztheti!

izrael miszteriuma (törölt) 2009.12.05. 15:27:36

A legújabb külföldi hírek szerint a betegek mintegy harmadának nincsen magas láza, hanem a szezonális influenzától eltérően gastrointestinális (az emésztőcsatornával kapcsolatos) tüneteket okoz, mint például émelygés vagy hányás.
H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés, információk a védőoltásról:
www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=88&menu=betegseg&news_id=6303&cim=H1N1-vedooltas--tunetek--kezeles_

izrael miszteriuma (törölt) 2009.12.08. 12:48:43

H1N1 - Meglepő halálozási arányok
Az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDC) novemberi becslése szerint az országban 22 millió ember fertőződött már meg az új típusú H1N1-influenza vírusával. Lipsitch csoportja 7800 és 29 000 közé teszi a halálesetek számát. Összehasonlításként: szezonális influenzában évente átlagosan 36 ezer amerikai hal meg, 200 ezren kerülnek kórházba.
www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=88&menu=betegseg&news_id=6709&cim=H1N1---Halalozasi-aranyok
A részletes, eredeti cikk angolul:
www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1000207
u.i.: A halálozási adatok nagyságrendileg megegyeznek a hagyományos influenza számaival, de mivel a vakcina megfelelő védettséget ad, ezért elkerülhetjük, hogy mi magunk is áldozatává váljunk a járványnak...
süti beállítások módosítása