Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (2) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (10) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (16) életmód (15) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (21) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (5) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (15) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (13) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (2) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (2) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) méhszájvizsgálat (1) menstruációs ciklus (5) mese (12) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyákvizsgálat (1) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (21) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (3) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (28) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (11) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (13) termékenységi problémák (6) termékeny nap (4) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (3) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (18) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Utolsó kommentek:

Andrea Nyulasi 2017.04.08. 07:16:34

Nagyon jó cikk.Köszönöm!!!Nálunk a beszédértéssel van gond és az a baj,hogy nem akar közreműködni.Rengeteg éneket és verset..mesét tud de pl ha kérem,hozzon ide valamit nem érti.Nem kér inni..enni...mutogat és húz..von.Tornázunk és olvasunk ..talán megpróbálom még a fent leírtakat alkalmazni.

Bejegyzés: Egy-kétéves kisgyerekek beszédfejlődése, beszédfejlesztése

priisca 2016.12.01. 13:28:41

@zellerlevél: Én sem tudok sajnos jó háziorvost, pedig az utóbbi időben költöztünk párszor, és mindig a lakóhely szerintihez mentem, de egyik gyengébb volt, mint a másik... A gyakorlatnak kellene jónak lennie, vagyis a protokollnak, hogy ne is nekem kelljen kérni a rutinvizsgálatokat, hanem ők írják ki automatikusan a labort, bármilyen is az orvos. Ezzel szemben Mo-n az megy, hogy a 64 éves anyámnak évek óta nem hajlandó laborbeutalót adni csak általános csekkolásra a háziorvosa, mert idézem "maga olyan egészséges, minek az magának?"

Bejegyzés: Hashimoto betegség, első fejezet: "És most mit csináljak?"

zellerlevél 2016.11.30. 20:55:45

@priisca:

A magyar laborgyakorlatról:
Az üzemorvosunk évek óta azzal zárja a vizsgálatomat, hogy nézessem meg a pajzsmirigyemet, mert tapintható. A háziorvostól mindig kértem, hogy ezt is írja be a szokásos, kétévente kierőszakolt vérvizsgálatba. Bejelölte, de a TSH-n kívül soha nem csinálták meg. Kiderült, hogy azért, mert ha TSH normális, akkor anti TPO-t és szabad T3-at, T4-et nem néznek. Mivel az üzemorvos megint ugyanezzel zárta a vizságálatot, elmentem magánlaborba, hogy megtudjam végre, mi a helyzet. Hatezer forintért kiderült, hogy a többi értékem is normális, a referenciatartomány alján minden érték. Amikor a leleteket megkaptam, akkor az ottani orvos is mondta, hogy szerinte menjek el ultrahangra is, mert szemmel is látható, hogy nagyobb a pajzsmirigyem. Mivel ezen kívül semmi bajom, nyár óta nem szántam rá magam, hogy fizessek még egy ultrahangot is. Viszont F. mai és tegnapi írása elgondolkodtatott, lehet, hogy mégis elmegyek... :)

Az, hogy 45 felett kisebb-nagyobb problémáink vannak, és elmegyünk vele szakorvoshoz, de senki nem köti össze ezeket a területeket, számomra nagyon bosszantó. Erre találták ki a háziorvost, de az ismeretségi körömben nincs olyan, aki klasszikus háziorvosként működne. Sőt, még olyan se, akinek ilyen háziorvosa van. :(
Néha pont azt érzem, amit te, rávágják, menjek haza, örüljek, hogy nincs gond, a "korral jár", de mi van, ha más van mögötte, amiről nem tudok?
Ráadásul a hat éve elkezdett tej- és lisztmentes étkezés a gondjaim egy részét kapásból megoldotta, viszont azoknak az orvosoknak, akikkel kapcsolat kerülök néha, a többségét kiakasztja a "szénhidrátmentes étkezés" (no comment). Az ilyen véleményeik után nem sok kedvem van előhozni a "korral járó apróságaimat". ;)

Bejegyzés: Hashimoto betegség, első fejezet: "És most mit csináljak?"

priisca 2016.11.30. 10:04:20

Nagyon elgondolkodott ez az utóbbi két poszt. Épp nemrég jutottam arra, hogy saját szakállamra csináltatok néhány hormonvizsgálatot, ugyanis vannak tüneteim, de az egyikkel reumatológushoz küld a háziorvos, a másikkal nőgyógyászhoz, és egyik sem talál semmit. Ami a saját területükön kívül esik, oda javaslatot sem tudnak tenni. Endokrinológushoz eljutni nagyon sok idő, hosszú várólisták vannak. A háziorvosom meg egyszerűen nem ír ki magától ilyen vizsgálatokat. (Sokkal jobb szerintem az a rendszer, ahol a páciensek számíthatnak a háziorvosuk hozzáértésére, jól kialakult rutinok vannak, és nem kell - magán - szakrendelésre rohangálni, egyiktől a másikig) Talán ha mondom neki, milyen vizsgálatot szeretnék, nem veszi zokon... de lehet, hogy igen. Nem tudom miért nem része a rutinlabornak a TSH mondjuk Magyarországon.
Eddig az van, hogy reggel merevek az ízületeim és élettelenek az izmaim, elképesztően fáradékony is tudok lenni, majdnem két hétig tart a menstruációm, de eddig csak az ízületek gondjára fókuszáltam, és hiába mondják az orvosok, hogy menjen csak haza, minden negatív, én nem akarok belenyugodni, mert valami valamiért csak okozza ezt. És elég rossz lenne, ha x év kezeletlen betegség után kiderülne, hogy jaaaa, hogy ez volt, bocs. :(

Lakatos professzor cikkét elolvasva végülis a Hasmimoto korai fázisban tényleg nem gáz, nem rövidíti meg az életet, van rá szer, amivel az állapot nem romlik, úgyhogy fel a fejjel!

(régi olvasója vagyok a blognak, csak a nickemhez elfelejtettem a jelszavam, úgyhogy újat csináltam)

Bejegyzés: Hashimoto betegség, első fejezet: "És most mit csináljak?"

zellerlevél 2016.11.28. 18:07:35

Ha nincs tünet, ezért a betegség kiderülése nem okhatározás, akkor az számomra nagyjából értelmezhetetlen. (Persze, tudom, megelőzés, és korai felismerés fél gyógyulás.)

Régi vesszőparipám az, hogy a tapasztalataim ellenére ne akarjanak meggyőzni; illetve hogy ne a laborértékeimet akarják kezelni, hanem a betegségemet.

Itt van egy helyzet, ami ebbe a koordinátarendszerbe nehezen fér bele...

Bejegyzés: Derült égből diagnózis

_Luthien_ 2016.11.28. 16:54:40

Várom a folytatást!

Bejegyzés: Derült égből diagnózis

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2016.11.17. 16:24:42

@Shoyu: Kicsit hezitálok, mielőtt ezt visszajelzem, de mindenesetre igen találónak tartom azt az észrevételt, hogy "a neten fellelhető anyagok ismeretében"... :S

(Az írás eredetijének is ez volt a célja; nem figyelmeztetni az olvasót, és igenis olvasás közben kelljen rájönni, hogy itt valami nem stimmel a levezetéssel, de különösen a negyedik ponttal.)

Nekem nagyon szimpatikus a kötődő nevelés, és _ennek ellenére_ úgy gondolom, hogy vannak párhetes babák akiknek nem annyira jön be a dolog, és ezért nagyon fontos, hogy ez tényleg a _gyerek igényéről szóljon, és a kisbaba ne eszköze legyen annak hogy a szülő ilyen irányú hiányait utólag pótolni lehessen.

Bejegyzés: A kötődő nevelés autizmust okoz

hernaaa 2016.11.16. 15:26:50

Itt egy kutatás a hozzátáplálás-allergia témakörben, hátha nem jött még veled szembe korábban. pediatrics.aappublications.org/content/125/1/50.full

Bejegyzés: Adjunk-e kekszet az öthónaposnak? - avagy hogyan olvassunk szakirodalmat, már megint...

Shoyu 2016.11.16. 13:07:59

@Felicitasz: végzettségemet tekintve statisztikus vagyok, de a neten fellelhető anyagok ismeretében egyáltalán nem jött le, hogy szatíra lenne az írásod, az első, kiugró ostobaság: a "senki nem bizonyította az ellenkezőjét". Mivel nekem nem túl szimpatikus a kötődő nevelés, mint irányzat fogékony lettem volna arra is, hogy akár kárt is okozhat, ha nem is ekkorát és nem ilyen jellegűt, azt azért el tudom képzelni, hogy 2 hónaposnál nagyobb gyerek tényleg nem akar hordozokendöben lenni egész nap.

Bejegyzés: A kötődő nevelés autizmust okoz

cshJanka 2016.10.25. 23:39:22

@Felicitasz: Szia Felicitasz! Én azon dolgozom, hogy legyen minél több infó a témában. És a célom pont az, hogy kiemeljem a módszert az egyházi kontextusból (ez az amerikai termékenységtudat - Fertility Awareness irány). És éppen ezért én más szakirodalmakból (is) dolgozom. Persze olvastam a Sensiplan könyvet is, a Kippley könyvet is ismerem (ami nagyon elavult szerintem, főleg szemléletében), a Billings könyvet is, a Szil Tamás-Bippan Norberg könyvet is - nagyjából ezek vannak magyarul. De ezen felül az amerikai szakirodalom egyre nagyobb a témában, rengeteg fontos könyv van angolul. És egyébként Angliában végeztem a tanár képzést. Szóval én sok más szakirodalomból is dolgozom. Konkrétan végigolvastam a rengeteg kutatást a témában az elmúlt évekből. Úgyhogy elég naprakész a tudásom. :) Rengeteg infó van a blogomon, van tanfolyamom is, és FB csoport is, ahol nagyon sokat lehet tanulni. A módszer természetesen ugyanaz (hőmérőzés+nyák+méhnyak). Nem én találtam fel a spanyol viaszt. Csak a megközelítésem és a kommunikációm más egy kicsit. Janka voltam, hormonmentes.hu

Bejegyzés: Teherbe esés, terv szerint

Ilona Lovasné 2016.10.16. 16:11:20

Nagyon érdekes a cikk és a kommentek is! Az én lányom már 27 éves, nagyon nehéz szülés, köldökzsinór 3x a nyakon stb.Egész születése óta a mai napig is nem tűri a garbókat.Már akkor azt beszéltük az édesapjával, biztos azért, mert a nyakát szorította a köldökzsinór, mint, ahogy szorítaná a garbós pulóver is!!! Tényleg érdekes!A másik négy éves korában voltunk Miskolctapolcán és a barlang fürdőben benn nagyon sírt,ki is kellett mennünk.Akkor nem mondta miért csak jóval később, hogy félt. Szintén a mai napig nem viseli jól a barlangokat. Talán a születése körüli élmény miatt lehet, a rettentő hosszú, nehéz, száraz szülés miatt, köldökzsinórral a nyakán túl sokáig benn a sötétben???

Bejegyzés: A négyévesed még emlékszik a születésére

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2016.10.13. 17:36:52

Nagyon jó cikk van itt (nagyobb gyerekekről szól)
index.hu/tudomany/2016/10/12/igy_gondozd_a_zsenidet/

és főleg a konklúzión gondolkodtam el alaposan:
"Lubinski szerint ezeknek a diákoknak nincs szükségük innovatív vagy új oktatási módszerekre: csak korábban elérhetővé kell tenni számukra azt a tudást, amit az idősebbek is megkapnak."

Bejegyzés: Tehetséges gyerekek korai nevelése (3)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2016.09.19. 20:37:52

@zellerlevél: Ezt nagyon-nagyon köszi, felveszem adatnak (nekem saját viszonytási alapom egyáltalán nincs, a szakirodalom meg nem ír mennyiségeket, szoptatott babákra a mai napig nincs is rendes kutatás, mert módszertani okok miatt nem is lehet megcsinálni).

Bejegyzés: Újszülött kisbabák szoptatása (3) - Igények és napirend, az első 6 hét jelenségei

zellerlevél 2016.09.18. 06:34:12

@Felicitasz:

Nekünk viszonyítási alapnak bejött a testsúlykilogrammonként napi 150 gr. Kettő gyerekünk tartotta magát ehhez, egy többet evett (és gyorsabb ütemben gyarapodott), egy kevesebbet, és lassabban fejlődött.

Mindig kiszámoltam: most 4 kiló, hatszázat kéne ennie, időnként a délelőtti szoptatásnál megmértem, hogy mennyit evett, ha nyolcvan gr-ot, akkor tudtam, hogy minimum nyolc evésre számíthatok. (A reggeli első szoptatáskor mindig sok tej volt, az ott megevett mennyiség sohasem volt számítási alapnak jó.)

Bejegyzés: Újszülött kisbabák szoptatása (3) - Igények és napirend, az első 6 hét jelenségei

Prednizon · http://munkahet.hu 2016.09.15. 11:46:29

A legújabb kutatások szerint a háttérzaj elvonja a gyerekek figyelmét arról ha beszélünk hozzá, így lassabban tanul:
munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/igy-segitsd-a-gyermeked-nyelvfejlodeset

Bejegyzés: Egy-kétéves kisgyerekek beszédfejlődése, beszédfejlesztése