Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (2) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (10) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (16) életmód (15) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (21) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (5) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (15) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (13) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (8) hiszti (5) hőgörbe (2) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (2) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) méhszájvizsgálat (1) menstruációs ciklus (5) mese (10) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyákvizsgálat (1) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (21) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (3) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (18) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (28) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (11) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (13) termékenységi problémák (6) termékeny nap (4) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (3) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (17) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Megint vegyél részt egy fontos kutatásban!

2014.03.03. 13:44 Felicitasz

Az MTA Fejlődés-pszichofiziológiai csoportja baba-mama párosok jelentkezését várja egy játékos vizsgálatra, melynek célja a beszédértés fejlődésének feltárása. Vizsgálatukra 6 és 10 hónapos, időre született, normál fejlődésű, magyar anyanyelvi környezetben nevelkedő gyermekek jelentkezését várják. Ezen kívül a részvétel feltétele, hogy a babák júniusig töltsék be a 6., illetve a 10. hónapjukat. 

A vizsgálat Budapesten zajlik, bárki jelentkezhet aki a feltételeknek megfelel és az utazást meg tudja oldani. Rövid időn belül személyes visszajelzést küldenek a felmérésről, illetve igény esetén bármely résztvevőnek elküldik később az összesített kutatási eredményeket.

Jelentkezés minden nap 9 és 16 óra között a 3826 868 telefonszámon, illetve e-mailben:kreif.kinga@ttk.mta.hu 
Cím: 1117 Bp, Magyar Tudósok körútja 2. 
Facebook-oldal: https://www.facebook.com/KPIFPFCS 

Szólj hozzá!

Címkék: anyanyelv beszédtanulás

Szülői élményeim egy amerikai Montessori óvodában (1)

2013.09.09. 01:43 Felicitasz

IMG_8199.JPGAnnak idején az egyetemen a pedagógia- és pszichológiaórákon volt szó az “alternatív oktatási módszerekről”. Az én számomra ez akkor még egy megtanulandó lista volt, amellyel csak simán műveltséget akartam szerezni (nem végeztem tanárképzést, csak az elméleti tárgyakat, és azt tényleg azért, mert érdekelt): tudni akartam a definíciókat és alapfogalmakat olyan nevekhez és terminusokhoz mint Waldorf, Steiner, Dalton, Rogers, Montessori, “személyközpontú iskola”, “epochális oktatás”, “játékkal-mesével nevelés”, “kreatív iskola”, illetve “Alternatív Közgazdasági Gimnázium”, meg “Solymár”, és hasonlók. De a Montessori módszertan csak a tarka kavalkád egyik eleme volt a számomra: megtanultam a vizsgára kötelező definíciókat, szenzitív periódus, előkészített környezet; egy részükre még emlékeztem is amikor a gyereket óvodába írattam, ám tulajdonképpen a gyakorlatban soha nem láttam ilyet, és magát a metódust végül a gyerekem tapasztalatain keresztül ismertem meg.

2010 augusztusában még nagyon új lakosok voltunk Észak-Karolinában, éppcsak vége volt a költözködés utáni “mindenünk dobozokban van” időszaknak. A délelőttöket egy környékbeli játszótéren töltöttem a fiammal, és ez a játszótér egy több szempontból is sorsdöntő találkozás helyszíne lett.

96 komment

Címkék: usa óvoda tehetséggondozás montessori kétnyelvűség idegennyelv tanulás

A mi kis elsősünk - tanévkezdés egy amerikai Montessori iskolában

2013.08.31. 20:40 Felicitasz

IMG_8342.JPGFelveszem a tollat (billentyűzetet) és onnan folytatom, hogy augusztus 20-án kedden a fiam elsős lett, és nagyjából mostanra tartok ott, hogy ezt tényleg el is hiszem. :)

A gyerek nagyon (NAGYON) várta az iskolát. Két évvel ezelőtt, amikor először írtam az iskolakezdéssel kapcsolatos gondolataimról, beszámoltam arról is, hogy itt az USA-ban tulajdonképpen a kindergarten nevű nulladik osztály a hivatalos "iskolakezdés", és az mehet iskolába, aki augusztus 31-ig (vannak államok, ahol július 31-ig, szóval még ez sem egységes) bezárólag az ötödik életévét betöltötte.

A fiam óvodájában azt ajánlotta nekünk a vezető óvónő tavaly, hogy ne várjunk addig. A gyerek abszolút alkalmas a továbblépésre, és ezt meg lehet oldani minden feltűnő váltás nélkül: az óvodában maradva elvégezheti a kindergarten évfolyamot, van alkalmas ember aki el tudja őt látni a kapcsolódó külön feladatokkal és tud vele dolgozni, és a tanév végén pedig majd meglátjuk, mi lesz, de a vezető óvónő szerint ez a gyerek vidáman fog elsőbe menni még nem egészen hatévesen, higgyük el neki.

Az igazat megvallva nekem voltak kétségeim -  a gyerek olyan kicsi még, nem akarnám siettetni, és más hasonló anyai aggodalmak -, de a vezető óvónőnek a fiam életének mérföldköveivel kapcsolatban eddig kettőből kétszer volt igaza, és muszáj voltam számolni a lehetőséggel, hogy hátha most is. Mielőtt e harmadik alkalommal is úgy döntöttem, hogy rá hallgatok, jól elgondolkodtam azon, hogy mégis mi nyugtalanít. Aztán rájöttem, hogy főleg arról van szó, hogy én nem akarok teljesítményhajhászó szülőnek látszani, aki ambícióktól fűtve túl korán iskolába adja a gyerekét.

39 komment

Címkék: usa iskola óvoda montessori

Megint egy szolgálati közlemény

2012.07.02. 15:39 Felicitasz

Nem, nem költözünk ;)

Viszont nyaralunk (például a Zemplénben meg a Balatonnál is), úgyhogy július végéig ne várjatok új posztot.

Szép nyarat kívánok mindenkinek!

19 komment

Levendulaszüret

2012.06.26. 16:21 Felicitasz

IMG_2870.JPGTavaly egy gyógynövényes posztban írtam arról, hogy van Magyarországon néhány gyönyörű, látogatható gyógynövénykert, sőt, aki szeretne komolyabban tanulni a gyógynövények termesztéséről, feldolgozásáról, az elmehet gyógynövénykertészetekbe - akár kolostoriakba is - önkénteskedni, dolgozni.

Nyár közepe van, azaz levendulaszezon. 

Pannonhalmán ezen a héten kezdődtek és július 13-ig tartanak a "Levendulahetek". Az apátság gyógynövénykertjébe minden nap ingyen be lehet menni délelőtt 11 és délután 4 óra közt, meg lehet nézni a virágzó levendulást, a feldolgozóműhelyt, lepárlót, végig lehet nézni az olajkészítés folyamatát, lehet levendulaszörpöt inni, mézet kóstolni. A program minden nap ugyanaz: szabadon lehet nézelődni, de minden délután van egy szervezett bemutató is az apátsági levendulatermesztésről, a bemutató után pedig kézműves foglalkozás (egyáltalán nem csak kicsiknek).

Aki többre vágyik nézelődésnél, és szeretne levendulát szüretelni a júliusi napsütésben, az vegye fel a kapcsolatot a majki levendulatermesztőkkel: önkénteseket keresnek a terveik szerint július 9-én kezdődő szüretre, emailben vagy telefonon várják a jelentkezőket és aztán megírják nekik a részleteket (mert ugye sok minden függ például az időjárástól is).

Bükkszentkereszten július harmadik hétvégéjén (21-22) lesznek gyógynövénynapok, előadásokkal, idegenvezetéssel - aki addigra a majki szüreten megtanulta, hogy mi a különbség az angol meg a francia levendula közt, az akár gyógynövényfelismerő vetélkedőn is részt vehet ;)

Szólj hozzá!

Címkék: levendula gyógynövény

A kert

2012.05.15. 04:05 Felicitasz

Azt kérdezitek, hogy "nagyon elfoglalt vagyok-e". 

Igen, nagyon.

Csupa jó dolog van, csak megint kirakós játékot kell játszanom velük; a végeredmény az lett, hogy vagy kert, vagy blog. A kert sürgős volt, mert a házunk tulajdonosa kapott egy érdeklődő levelet a helyi lakóközösségi felügyelettől - home owners association -, amelyben magyarázatot kértek tőle, hogy mi folyik a telken, illetve hogy előreláthatólag mikor lesz "a munkálatoknak" vége.

A telken az folyt, hogy egy kb. 12 négyszögölnyi (500 négyzetláb ;-)) területen kb. egy év alatt felkapáltam a füvet, felástam az egészet, és aztán még háromszor, mert gyakorlatilag gyom nőtt ki kövekből. A kövek nagy részét kézzel ki is szedtem és szegélyt meg kavicsos sétányt csináltam belőlük - és aztán az így kipucolt agyagos területet legyomirtóztam, hozattam rá új talajt, szétlapátoltam, beültettem, és most virágok vannak rajta, kis bokrok, meg gyógynövények. Nem biokert - ahhoz túl sok a szarvas, a nyúl meg a gyom; képtelenség volna a talajt tisztán tartani - de azért nagyon szép. 

A terület viszont hónapokig úgy nézett ki, mint egy építkezés: vörös agyag, gyom, kavics, és mindez persze a ház előtt, az utcafronton. A tulajdonos, miután az érdeklődő levelet megkapta, továbbította nekünk. Amikor elolvastam, majdnem a falnak mentem, hogy én kérem itten növelem az ingatlan értékét kemény munkával és nagy lelkesedéssel, és erre valami testület meg nehogy már megbüntesse a tulajdonost, aki egyrészt nem tehet semmiről, másrészt pedig kiváló tulajdonos (mi pedig eddig kiváló bérlők voltunk, és egyáltalán nem áll szándékunkban a jó viszonyt elrontani). Azonnal megírtam válaszul, hogy virágoskert készül, és már van benne két fa meg két orgonabokor, de ameddig az egész területet fel nem túrtam és ki nem pucoltam, nem tudok elkezdeni érzékenyebb növényeket ültetni, legyenek türelemmel. (Illetve, de ezt már nem írtam hozzá, ha valami unatkozó testületi tagnak problémája van, nyugodtan foghat egy ásót és segíthet gyorsabban haladni.)

Másfelől, az időjárás is sürgetett: ha a forróság beköszönt, akkor nem lehet kint dolgozni, és ráadásul meg se maradnak a növények. Hetek óta az ment már, hogy ha az idő engedte, napi több órát kapirgáltam odakint, ha pedig hideg volt meg eső, akkor elvégeztem bent az addigra igencsak felgyülemlett házimunkát.

A kert ma lett kész, és most esik rá az eső, alleluja. A palánták nagyon szépek, emellett meg majd kiderül, mi lesz a virágmagokból (kikelnek-e egyáltalán, vagy a madarak mindet kitúrják és megeszik). A hónap végén jön a mulcs. Tegnap este kolibri röpdösött a szarkaláb (delphinium) meg a levendula körül és iszogatta a nektárt a virágokból; elképesztő élmény volt, hogy ez itt az "én" kertem, és kolibri van benne.

4 komment

Az első bábák, akik engedéllyel kísérnek otthonszülést

2012.03.23. 21:50 Felicitasz

Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Semmelweis Mozgalom, és hivatalosan is közölték, hogy március 19-én megszületett az első olyan kisbaba, akinek világra jötténél már működési engedéllyel rendelkező bábák segédkeztek. 
Ahogyan erről beszámoltam, a kisbaba születése előtt egy héttel kapta kézhez a működési engedélyét az A Te Szülésed Intézeten Kívüli Szülészeti Ellátást Nyújtó Kft.

A hosszú cégnevet egyszerűen csak úgy fordítottam le konyhanyelvre, hogy "igen, a Vincze Felícia", de igazából ketten vannak, Lukács Judit és Vincze Felícia, és ahogy a Semmelweis Mozgalom sajtóközleményében olvasható, egyelőre ők maguk is alig hiszik el, hogy már van engedélyük. Sok éve tartó küzdelem ért ezzel a számukra véget: egy ideig kétséges volt, hogy a kormányrendelet első változata által megszabott teljesíthetetlen követelményeknek egyáltalán bárki is meg tud-e majd felelni. Az egyeztetések során a kórházon kívüli szülést szabályozó rendelet számos ponton változott még, és a minisztérium ígérete szerint a gyakorlati visszajelzések során továbbra is lesz mód az esetleg később felmerülő nehézségeket korrigálni.

56 komment

Címkék: otthonszülés kormányrendelet bábaság

Bréking nyúz

2012.03.15. 14:12 Felicitasz

Vincze Felícia (A Te Szülésed Intézeten Kívüli Szülészeti Ellátást Nyújtó Kft.)  megkapta az engedélyt.

Örvendezzünk és vigadjunk.

45 komment

Kormányrendelet az intézeten kívüli szülésről - 35/2011 (III.21.) Módosítások

2012.02.20. 15:50 Felicitasz

A kórházon kívüli szülés szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól szóló, hatályban levő kormányrendelet módosítása az alábbiakban olvasható (forrás (pdf): Magyar Közlöny 161. szám 39501. oldal). Szokás szerint összeolvastam a módosítást az előzővel és kiemeltem, illetve összefoglaltam a konkrét változtatásokat. Az anyag nem hosszú, de fontos; a poszt végén pedig van egy link a kormányrendelet most aktuális teljes szövegére.

Az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól szóló 35/2011.(III. 21.) Korm. rendelet módosítása

 
93. § Az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól szóló 35/2011. (III. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Szr.)
 
2. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Az ellátás keretében történő szülészeti eseményben (a továbbiakban: szülés) közreműködik:]
 
„b) felsőoktatási intézmény alapképzési szakán vagy főiskolai karán szülésznő szakképesítést vagy emelt szintű vagy felsőfokú szülésznő szakképesítést szerzett szülésznő, aki szerepel az egészségügyi dolgozókról vezetett működési
nyilvántartásban”
 
[az a) és b) pont szerinti személy a továbbiakban együtt: felelős személy].
 
A követelmények közül kikerült mind a kétéves szülőszobai gyakorlat, mind pedig a kétéves általános szakmai gyakorlat és az igazoltan levezetett ötven szülés.
 
94. § Az Szr. 9. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(4) Amennyiben a felelős személy az ellenőrző vizsgálatok elvégzése során bármilyen rendellenességet észlel, akkor az anya, illetve az újszülött háttérkórházba vagy a 8. § (3) bekezdése szerinti fekvőbeteg-gyógyintézetbe történő szállítását javasolja.”
 
A "3. bekezdés szerinti személyek" kitétel módosult arra, hogy "felelős személy". 
 
95. § Az Szr. 3. melléklete a 16. melléklet szerint módosul.
 
Ebben a mellékletben a tárgyi és higiéniás feltételek vannak, szükséges gyógyszerek stb. Ezek listája változott. A "Gyógyszerek" kategóriában felsorolt felszerelés csak akkor kötelező, ha a felelős személy szülész-nőgyógyász szakorvos. Ha szülésznő, akkor nem. 
 
96. § Az Szr. 9. § (5) bekezdésében
a) a „(3) bekezdés szerinti személyek” szövegrész helyébe a „felelős személy” szöveg,
b) a „gondoskodnak” szövegrész helyébe a „gondoskodik” szöveg
lép.
 
 
97. § Hatályát veszti az Szr.
a) 2. § (4) bekezdésében a „neonatológus vagy” szövegrész,
b) 9. § (3) bekezdésében az „és a gyermekgyógyász” szövegrész,
c) 5. melléklet III. és IV. pontja.
 
 
A személyi kérdésekről szóló módosítások esszenciája az, hogy egyrészt a módosított rendelet szerint nem kell gyermekorvos / neonatológus jelenléte, és a felelős személy értelemszerűen nem felel az általuk elvégzendő szűrővizsgálatok stb. megtörténtéért. Másrészt pedig habár a megfelelő ellátáshoz továbbra is legalább két bába jelenléte szükséges, de ami az ellátás során történik, azért a "felelős személy" egymaga felel; azért is, hogy megtörténtek-e a posztpartum ellenőrző vizsgálatok, és azért is, hogy szükség esetén történt-e javaslattétel a kórházi transzferre.
 
A kormányrendelet mai napon hatályos állapota itt olvasható.

104 komment

Címkék: otthonszülés kormányrendelet

Valentin napi kisbabák, avagy képesek vagyunk befolyásolni a szülésünk időpontját?

2012.02.14. 21:48 Felicitasz

A férjemtől Valentin napi üdvözlet gyanánt megkaptam a PhDComics mai, ünnepi olvasmánylistáját, Valentin nappal kapcsolatos kutatásokról. Átnéztem a rövid kivonatokat, és először azt hittem, tréfa az egész - aztán az egyik absztraktot elolvasva leesett az állam.

Azonnal megkerestem a cikket, valódi. (És ennek alapján nyilván a többi is az. :-)) 2011 nyarán jelent meg a Social Science and Medicine c. szaklapban, a szerzők a Yale Egyetem egészségtudományi karának munkatársai.

Abból a tételből kiindulva, hogy egy sor kulturális tényező hatással van a testi működésünkre - pl. az, hogy a társadalomnak, amelyben élünk, mik az öregséggel kapcsolatos hiedelmei és elvárásai, meghatározza azt is, hogy a 70 év fölötti korosztály mennyire aktív és milyen az általános egészségi állapota -, feltették azt a kérdést, hogy bizonyos ünnepnapok befolyásolják-e a spontán szülések időpontját, illetve mennyire befolyásolják az indított szülések és elektív császármetszések időpontjáról hozott döntéseinket. Nagyon érdekes dolgokat találtak.

15 komment

Címkék: szülés halloween valentin nap