Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Erdei bogyók angolul, avagy mit esznek a kanadai medvék?

2011.11.05. 04:05 Felicitasz

Egy növényes cikk következik, közkívánatra. Amikor 2002-ben Kanadába költöztünk, a blog szónak még a jelentését is alig ismertem: a családdal és a közeli barátokkal privátban leveleztünk, a tágabb ismeretségi körnek köremaileket írtunk. Beszámoltunk a kezdeti nyelvi nehézségekről, a mindennapi élet gyakorlati buktatóiról (mértékegységektől ágyneműhuzaton át bélyegvásárlásig) és számtalan apró érdekességről. 

2004 májusában az egyik ilyen körlevélben írtunk a medvékkel való konfliktusmentes együttélés szabályairól (a Kanadában mindenki által nézett időjárási csatorna rendszeresen lead egy tájékoztató anyagot efféle tanácsokkal, mint például mindig csukjuk le a kukát, soha ne hagyjunk ételmaradékot a kerti grillsütőben vagy a háziállatok kinti tálkáiban, ezeket ürítsük ki vagy zárjuk le; előre kifizetett étel- és pizzarendelést vegyünk át kiszállításkor azonnal, azaz legyünk otthon, és egy negyedórára se hagyjunk ilyen jellegű csomagot a lépcsőn, teraszon várakozni stb.). Ebben a medvés levélben összegyűjtöttük az általunk ismert összes berry-t, vagyis a bogyós gyümölcsök angol, latin és magyar neveit. Az utóbbi években átlagosan havonta két olyan email jött, amelyben valaki ezt a listát kérte, fordításhoz, teákról, lekvárokról, gyógynövényekről szóló cikkhez, mert emlékszik rá, hogy én egyszer valamikor megcsináltam, de már nem találja az emailjei közt, megvan még?

Jelentem, megvan.

A férjem egy héttel ezelőtt átnézte az összes régi winchestert, és vééégre áttöltötte a laptopomra minden archivált anyagomat, a szövegfájlokként elmentett emaileket, az egyetemi dolgozataimat, a fényképeket és videófájlokat... mindent, na. (Elképesztő érzés 8-10 évvel ezelőtti levelekben böngészni. :-))

Tehát, íme a sok -berry, az angol nyelv és a növények szerelmeseinek:

bababerry: málna (Rubus idaeus). Igazából az a neve, hogy baba raspberry, és a nemesített, nagyszemű málnát hívják így. A bababerry a név két felének összevonása. A bolt zöldség-gyümölcs szekciójában így biztos nem fogsz málnát találni a desszerthez, ugyanakkor ha kertészeti boltba mész ültetnivaló tőért, akkor találkozhatsz ezzel a névvel (és esetleg a raspberry feliratot fogod hiába keresni).

barberry: borbolya (Berberis). Az egész északi féltekén honos piros bogyók pontosabb neve European barberry vagy common barberry, azaz sóskaborbolya (berberis vulgaris). Magas C-vitamin-tartalmú, ehető bogyók, de maga a növény (szára, levele) mérgező. A másik baj vele az, hogy megterem és megmarad rajta egy olyan gombafajta, amely tönkreteszi a búzát és más gabonaféléket, egész vetéseket képes kiirtani. Emiatt a borbolya mindennemű termesztése vagy importja sok országban tilos.

bearberry: medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi), ebből készül a medveszőlőlevél-tea, amelyet például szülés utáni gyógyfürdőnek vagy teának lehet használni.

bilberry: fekete áfonya (Vaccinium myrtillus), ez az otthon ismert erdei áfonya

blackberry: földiszeder / fekete szeder (Rubus fruticosus); vadszedernek is mondják. Ez az a szeder, amit mindenki ismer.

blackthorn / wild plum: kökény (Prunus spinosa), ez itt a kakukktojás, ugyanis nem berry: a kökénybogyót angolul sloe-nak hívják.

blaeberry: lásd: bilberry

blueberry: áfonya, amerikai áfonya (Vaccinium cyanococcus), ez az Észak-Amerikában közismert nagy, édes, sötétkék áfonya. Törpeváltozata a keskenylevelű áfonya, angolul ez is blueberry, csak a latin neve más (Vaccinium angustifolium).

high blueberry: fürtös áfonya (Vaccinium corymbosum), és az angol nyelv rajongói biztos örülni fognak, ha elárulom, hogy a northern blueberry, a blue huckleberry és a swamp huckleberry is ugyanez a növény. A blueberry-huckleberry problémáról igazából szakdolgozatot kéne írni (de én nem fogok), rengeteg etimológiai, nyelvjárási, konyhaművészeti, népgyógyászati és irodalmi szála van annak a kérdésnek, hogy egy áfonyára emlékeztető növény mikor miért blueberry, illetve huckleberry.

square-twig blueberry: fekete áfonya (Vaccinium membranaceum), és lásd: huckleberry

boysenberry: ez magyarul is boysenberry - nemesített bogyó, keresztezték hozzá az európai málnát, a feketeszedret és a rózsaszedret. Úgy néz ki, mint egy nagy, piros szeder amely még nem érett meg, de ez éretten piros és nem lesz fekete. Édes, sokáig friss marad és finom a lekvárja.

cloudberry: tőzegmálna (Rubus chamaemorus), egyéb nevei: lápi málna, törpemálna, mocsári szeder; magashegyi vidékeken és északi tájakon honos.

cowberry: lásd: lingonberry

cranberry: tőzegáfonya (termesztett alfaja a Vaccinium macrocarpon, azaz nagybogyós tőzegáfonya, vadon termő eredetije a Vaccinium oxycoccos). Éréskor előbb fehér, majd vörös színű bogyó, nagyon savanyú, és ez van az olyan hólyaggyulladás elleni készítményekben mint pl. a Cran-C. Néha vörösáfonyának is mondják, de ez téves, mert az egy másik növény (lásd a lingonberry szócikket). Ha viszont a bogyót úgy hívják, hogy mountain cranberry, akkor az már tényleg a vörösáfonya, és lásd: lingonberry.

crowberry: mámorka, varjúbogyó, fekete varjúbogyó (Empetrum nigrum). Fekete áfonyára emlékeztető bogyó, de a bokra tűleveles. Északi tájakon terem, pl. Finnországban, Dániában közismert, magas C-vitamin-tartalma miatt népszerű. Savanykás, kellemes lekvárja van. Észak-amerikai tájakon - pl. Kanada keleti partvidékén - jobban elterjedt egy másik változata, a purple crowberry vagy pink crowberry (Empetrum eamesii), ezt rockberry-nek is hívják.

dewberry: hamvas szeder (Rubus caesius). Seregélyszedernek, koldusszedernek is mondják.

dogberry: szúrós köszméte, vadegres (Ribes cynosbati). Angolul mondják prickly gooseberry-nek is ami szó szerint azt jelenti, hogy "szúrós köszméte"

elderberry: bodza (Sambucus). Legismertebb alfaja a black elderberry, feketebodza, festőbodza (Sambucus nigra), megfázás és influenza elleni készítményekben gyakran előfordul.

foxberry: lásd: lingonberry

ghostberry: lásd: waxberry

gooseberry: egres (Ribes grossularia). Bármely társaságban izgalmas vita tárgya lehet, hogy a növény helyes megnevezése köszméte, pöszméte, piszke, büszke, vagy pontosan micsoda. ;-)

hindberry: lásd: raspberry

huckleberry: ha blue, tall, vagy swamp huckleberry, akkor lásd a high blueberry szócikket. Ha red huckleberry, akkor kislevelű áfonya (Vaccinium parvifolium). Ha black huckleberry, akkor általában fekete áfonya (Gaylussacia baccata), de ez nem ugyanaz, mint az európai fekete vagy erdei áfonya. Továbbá, ha black huckleberry, akkor lehet még egy harmadik fajta fekete áfonya is (Vaccinium membranaceum), és ebben az esetben ugyanaz, mint a square-twig blueberry. Ha garden huckleberry, akkor kerti ebszőlő (Solanum melanocerasum), de az csak éretten fogyasztható, mert különben mérgező. Ha California huckleberry, akkor kaliforniai áfonya (Vaccinium ovatum).

juneberry: lásd: Saskatoon berry

juniper berry: borókabogyó (Juniperus communis), nyersen sötétkék színű, kesernyés bogyók, amelyeket inkább szárítva eszünk, fűszernek. A borókatea ismert ellenszer húgyúti fertőzésekre, de étvágycsökkentő és fájdalomcsillapító is, úgyhogy Észak-Amerikában egy sor női baj ellen hatásosnak gondolják. Az indián asszonyok menstruációs problémák és fejfájás esetén, de még fogamzásgátlási céllal is itták.

lingonberry: vörösáfonya (Vaccinium vitis-idaea). Magyarországon ritka és védett, de észak felé haladva egyre elterjedtebb, Dániában és Svédországban minden sarkon lehet a lekvárját kapni, svéd húsgombóc mellé jellemző édes szószt készítenek belőle.

loganberry: málnaszeder, rózsaszeder (Rubus loganobaccus), ez nem a közismert szederbokrokon található feketeszeder, hanem egy másik fajta szeder. Kaliforniai málnának is mondják.

mealberry: lásd: bearberry

mulberry: eper (Morus), ez az az eper, ami az eperfán terem, és lehet fehér vagy liláspiros

nagoonberry: sarkvidéki málna, törpemálna (Rubus arcticus). Az arctic raspberry és a dwarf raspberry is ugyanez a növény.

pigeonberry: rivina (Rivina humilis), esetleg karmazsinbogyó (Phytolacca americana).

poisonberry: lásd: wonderberry

rockberry: lásd: crowberry

raspberry: málna (Rubus idaeus), ennek a leveléből készül a málnalevéltea. Arctic és dwarf raspberry esetén lásd: nagoonberry.

sandberry: lásd: bearberry

salmonberry: buffalobogyó, orosz málna (Rubus spectabilis), pont úgy néz ki, mint a málna, csak kicsit más színű, narancsárgától rózsáspirosig sokféle lehet. Alaszkában, Oroszországban, Észak-Amerika nyugati partvidékén honos (meg lehet, hogy máshol is, de arrafelé biztos). A teltvirágú szeder és a lazacszeder is ez a növény.

Saskatoon berry: fanyarka, oszlopos fanyarka, égerlevelű fanyarka (Amelanchier alnifolia). A keskeny kis hosszúkás piros bogyókat a kanadai medvék eszik, illetve dzsem formájában a lakosság. Saskatoon egy kanadai város, amelyet erről a bogyóról neveztek el, de a növény Edmonton környékén is előfordul (igazából Észak-Amerika nyugati vidékein honos, Alaszkától a Sziklás-hegység mentén Kaliforniáig). Egyéb nevei: serviceberry, sarvisberry, juneberry.

sarvisberry: lásd: Saskatoon berry

serviceberry: lásd: Saskatoon berry

silverberry: ezüstfatermés (Eleagnus commutata), a bogyót teljesen éretten vagy megszárítva lehet megenni, lekvár is főzhető belőle.

snowberry: lásd: waxberry

strawberry: földieper / szamóca (Fragaria)

sunberry: lásd: wonderberry

tayberry: szedermálna (Rubus idaeus X fruticosus), azaz a szeder és a málna keresztezése.

thimbleberry: feketemálna (Rubus occidentalis), amely alapesetben sötétpirostól kékesliláig sokféle színű lehet, de néhány rubus occidentalis alfaj aranysárga színű és golden raspberry vagy yellow raspberry néven árulják a boltban. A thimbleberry lehet kisvirágú málna is (Rubus parviflorus), ez esetben nagy, sötétrózsaszín, málnaszerű, édes bogyói vannak. A Rubus parviflorus-t néhány magyar lap szederként listázza, ami azért téves, mert a szeder amikor megérik, nem válik le a tövéről - a vacokkúpról -, ellenben a málna igen, ezért lesz olyan üreges a közepe. A thimbleberry szó első fele gyűszűt jelent, vagyis ez málna és nem szeder. Nagyobb és édesebb, mint a málna, de könnyen összelapul, bogyóként nem nagyon forgalmazzák, a lekvárja viszont kitűnő.

waxberry: hóbogyó, keleti hóbogyó (Symphoricarpos albus). A snowberry és a ghostberry is ugyanez a növény, fehér színű bogyó, és ezt nem eszi a medve, mert mérgező.

whortleberry: Ha blue whortleberry, akkor lásd: bilberry. Ha red whortleberry, akkor lásd: lingonberry. Ha bog whortleberry, akkor mocsári áfonya vagy hamvas áfonya (Vaccinium uliginosum).

wonderberry: kerti ebszőlő (Solanum melanocerasum), egyéb angol nevek: poisonberry, sunberry, és még a garden huckleberry is ez. Ugyanakkor, ha valami komolyabb növényes cikk fordításán szenvedsz, akkor egyrészt részvétem, másrészt szólnék, hogy a sokféle név mögött egyéb alfajok rejtőznek, és ezekről a scientist gardener tud többet mondani.

Van néhány további bogyó, ami nem berry, de azért népszerű, úgyhogy felveszem őket ide a sor végére:

blackcurrant: fekete ribizli (Ribes nigrum)

holly: magyal (Európában Ilex aquifolium, Észak-Amerikában Ilex mucronata). Néha mondják a bogyóira, hogy holly berry, de ez nem jellemző. A bogyók mérgezők, de a mendemondával ellentétben nem halálosak.

redcurrant: piros ribizli (Ribes rubrum)

rowan: berkenye, madárberkenye (Sorbus aucuparia)

rose hip: csipkebogyó (Rosa rugosa)


A kommentekben mindenféle egyéb bogyót is szívesen látok, vagyis ha Alaszka egyik eldugott falujában laksz és a te medvéid tápláléka nem szerepel ezen a listán, akkor légy szíves, ne hagyj tudatlanságban. Ha kérdésed van, akkor megpróbálok választ találni (vagy a többi kommentelő közül valaki), illetve olvass bele a bogyók közt egyszer és mindenkorra rendet tenni kívánó többi ambiciózus ember beszélgetésébe. A nem berry bogyók is jöhetnek, természetesen; a formátumot viszont tartsuk meg, angol, latin és - ha van - magyar megfelelő is kell, hogy megfelelő színvonalú legyen az adatbázis.

A medvékkel pedig vigyázzatok.

5 komment

Címkék: usa kanada gyógynövény berry bogyó tőzegáfonya

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr633343471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zzsuzsici 2011.11.05. 07:56:20

Szia! Jó volt végigolvasni, most legalább tudom, hogy a Huckleberry Finn mit jelent. A medvékkel itt is gond van Budapesten, csak nem barnák és nincs bundájuk (bár némelyiknek van, sőt jó drága..) és nagyon vérengzőek!

pizzafutár 2011.11.06. 00:02:29

Hú, hát ez nagyon izgalmas, köszönet érte! Pl. meg voltam róla győződve, hogy a gooseberry is ribizli :) (Nem szeretem az egrest ... ;) )
Ami viszont adalék lehet: rose hip /csipkebogyó latinja lehet rosa canina is. (Ez egyben kérdés is - de tudtommal, amit cynosbati pseudofructusként, vagyis csipkebogyóként teának elkészítünk, annak az anyanövénye a rosa canina.)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.11.06. 00:37:40

Az elmúlt 20 percben két emailt kaptam, az egyiket egy angol anyanyelvű kanadaitól (akit megkértem, hogy nézze át a cikk összes -berry végű szavát és ha valami hiányzik, tegyen panaszt), a másikat egy magyar anyanyelvű egykori edmontoni lakostól, aki időközben már nem Kanadában lakik. A Saskatoon berryről írtak, egymástól függetlenül. :-D A Saskatoon berryt ezennel beleírtam a cikkbe, az érintetteknek pedig köszönöm szépen.

bölcsésztanár 2011.11.24. 22:22:25

De jó! én csak mezei angoltanár vagyok, és max. 6 féle bogyót ismerek, mert ha látnám se tudnám a többiről, hogy micsoda...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.08.23. 22:14:35

A blog fentebb már emlegetett kanadai olvasója küldte ezt ma, update a Saskatoon berry ügyében:
www.cbc.ca/news/canada/saskatoon/saskatoon-berry-gets-name-change-in-u-s-1.2744433

Ez az USA-Kanada téma amúgyis vicces, nem a Sakatoon berry az egyetlen érintett. A linkelt cikk alatti szavazás végeredményén jól látható, hogy ez a nemzeti büszkeség sarkalatos problémája, hogy mit hogyan mondunk ;).
süti beállítások módosítása