Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Hólyaggyulladás, felfázás - kezelési módszerek tőzegáfonyától antibiotikumig

2011.06.26. 16:20 Felicitasz

A mindennapi nyelvhasználatban "felfázás"-nak hívott altesti gyulladáson (hólyaggyulladás, hólyaghurut, cystitis) majdnem mindenki átesik legalább egyszer életében. A legjellemzőbb tünet az eleinte csak pisiléskor érzett, később állandósuló szúró, égető fájdalom, és a gyakori, sürgető vizelési inger. Az ember tízpercenként rohangál a vécére, de néha csak pár cseppnyi vizelet távozik, olykor ez a vizelet zavaros (azaz gennyes) vagy rózsaszín (azaz véres). Ha emellé fáj a derekad is, ráz a hideg, hőemelkedésed vagy lázad van, a vizelet rózsaszín helyett sötét narancssárga vagy piros, akkor ne is olvass tovább, hanem futás orvoshoz azonnal.

Hólyaggyulladással egyébként is érdemes mindig orvoshoz menni, az alábbiakban majd kifejtem, hogy miért. A posztban összefoglalom az okokat, tüneteket, baktériumfajtákat, a kezelésben felhasználható növényeket és házi gyógymódokat. Ez a betegség egyben a legszemléletesebb elméleti példám is arra, hogy az alternatív terápiák miért kiegészítő terápiák.

A hólyaghurutot az esetek majdnem 100%-ában bakteriális fertőzés okozza. (Amikor netán mégse, akkor valami vírus: adenovírusok, még ritkábban herpesz- vagy BK vírus. A vírusos hólyaggyulladás ritka jelenség, a bakteriális viszont mindennapos.) Baktériumokra a 21. század orvostudományának van egy magától értetődő és egyértelmű, kiváló válasza: antibiotikum. Ha nagy szerencsénk van, akkor persze a megfelelően alkalmazott egyéb terápiával meg lehet úszni az antibiotikumszedést, de a házi módszerek célja főleg az, hogy a tüneteken enyhítsünk, a betegség lefolyását felgyorsítsuk, és az antibiotikumos kezelésnek aládolgozzunk. 

A hólyaggyulladás kiváltó oka néha tényleg "felfázás", vagyis az érintett terület - vesék, alsó hát, alhas - áthűlése; novemberben viselt divatos haspóló csípőnadrággal, hideg uszodavíz, hosszas egyhelyben ücsörgés valami fűtetlen vagy fagyosra légkondicionált irodában, templomban, vasúti fülkében (de ha igazán peches vagy, akkor "lábról" is felfázhatsz, ahogyan az egyik influenzás posztban is írtam erről). Közismert tény, hogy önmagában a hideg nem betegít: a hideg az erek összehúzódásán keresztül a vérkeringést rontja az érintett területeken, és úgy leszünk betegek, hogy ha valahol kevesebb a vér, akkor kevesebb fehérvérsejt és más védekező sejt tud a szervezetet megtámadó baktériumok ellen harcba szállni.

A bakteriális fertőzés forrása többnyire az emésztőrendszerünkben normálisan is jelenlevő kólibaktérium (Escherichia coli), máskor a klebsiella vagy proteus mirabilis. Ez a három kórokozó okozza a hólyaggyulladások nagyjából háromnegyedét, emellett még előfordulhat az is, hogy a vizeletben chlamydia, staphylococcus, enterococcus vagy más egyéb baktériumok mutathatók ki. Ezek a baktériumok sokfelől érkezhetnek, ezért a hólyaggyulladás konkrét kiváltó oka gyakran kideríthetetlen.

Vannak "felfázásra hajlamos" emberek; ők azok, akik amúgyis fázósak, kezük-lábuk többnyire nyár közepén is hideg, és a legtöbben gyerekkoruk óta hozzászoktak, hogy ha nem akarnak állandóan betegeskedni, akkor a többieknél jobban kell vigyázniuk magukra. A kisgyerekeknél általában tényleg meghűlés áll a hólyaggyulladás hátterében, vagy valami csaknem kivédhetetlen higiéniai hiányosság: például kakis pelenkáról kerülnek baktériumok a húgycső környékére, vagy az óvodások kötelezően piszkos kezéről, és persze minden szülő hiába beszéli rojtosra a száját, hogy tulajdonképpen pisilés előtt is kezet kéne mosni szappannal, nem csak utána. Kislányoknál előfordulhat, hogy vécéhasználat után elfeledkeznek a törlés helyes irányáról, és így kerülnek baktériumok a végbél környékéről a húgycsőbe, de a közhiedelemmel ellentétben ez nem a legjellemzőbb ok: ha tényleg széklettel való szennyeződés okozná általában a fertőzést, akkor egyrészt a lánycsecsemők körében a jelenség rendkívül gyakori lenne, másrészt a nagyobb gyerekek és a felnőttek körében is az összes jellemző emésztőrendszeri kólibaktériumtörzset meg lehetne találni a vizeletben, illetve a gát környékén. Ezzel szemben az a tapasztalat, hogy a hólyaggyulladásra hajlamos személyeknél a kólibaktériumok közül mindig ugyanaz az egy-két törzs okozza a betegséget, és a gát környékén a többi kólibaktériumfajta jelenlétét nem lehet kimutatni. A betegek elsöprő többsége a higiéniás szabályokkal teljesen tisztában levő, szexuálisan aktív felnőtt nő.

(Itt gyorsan megjegyzem zárójelben, hogy gyerekek visszatérő hólyaggyulladása néha szexuális bántalmazás jele lehet, úgyhogy ne döbbenj meg nagyon, ha a gyerekorvos a többedik ismétlődő esetnél feltesz néhány sokkolónak tűnő kérdést is. Nem árt, ha szülőként tudsz erről az összefüggésről.)

Vannak, akik életük során csak néhányszor betegednek meg, mások akár évente többször is. A nők azért hajlamosabbak hólyaggyulladásra, mint a férfiak, mert a húgycsövük sokkal rövidebb, és az ő testükben a baktériumok hamarabb feljutnak a hólyagba. A szülőképes korú nők körében a betegség kb. 50-szer gyakrabban fordul elő, mint a hasonló korú férfiak körében.

A tényleges betegséghez a baktériumok elszaporodása szükséges, vagyis hólyaggyulladás kiváltó oka lehet minden, ami a baktériumok szaporodásának kedvez és/vagy a szervezet védekezését hátráltatja. 

Hajlamosító tényező a cukorbetegség (ha a vizeletben cukor van, akkor az a baktériumoknak is táptalaj), valamint minden olyan állapot, ami akadályozza a hólyag teljes kiürülését (vesekő, rendellenes pozícióban elhelyezkedő hólyag, férfiaknál megnagyobbodott prosztata, nőknél terhesség vagy rendellenes pozíciójú méh). Hólyaggyulladásra hajlamosíthat néhány erős fűszer vagy nagyon savas étel/ital kedvelése és mértéktelen fogyasztása; ezek irritálják a hólyag nyálkahártyáját, és a megduzzadt nyálkahártyában könnyebben megtapadnak a húgycsövön keresztül feljutó baktériumok. A baktériumok feljutását könnyíti minden, a húgycső nyálkahártyáját érintő helyi irritáció, vagyis hólyaggyulladásra hajlamosíthat az intim parfümök, spermicidtartalmú síkosítók vagy habok, aromás fürdőolajok használata, a fehérnemű szálai közt maradt, a testre átdörzsölődő mosó- vagy öblítőszer. A szervezet védekezőkészségét gyengítheti minden olyan hormonális hatás, amely a nyálkahártya működését is megváltoztatja, például fogamzásgátló tabletták, menopauza, terhesség.

A legtöbb baktérium szexuális tevékenység közben kerül a húgycső környékére, kézről, a férfi péniszéről vagy szájáról, szexuális segédeszközről, a védekezéshez használt filmről vagy óvszerről stb., és ezért van az, hogy főleg a szexuálisan aktív nőket érinti a probléma. Az angol szakirodalomban ismert terminus a "mézeshetek-hólyaggyulladás" (honeymoon cystitis): kiváltó ok lehet a heves és/vagy túl gyakori szexuális élet, ami a hólyag számára konkrét fizikai terhelést és túlingerlést is jelent, és a hólyag megduzzadó nyálkahártyája védtelenebb lesz a fertőzésekkel szemben. A mézeshetek-hólyaggyulladás enyhébb formája egyébként tulajdonképpen csak húgycsőgyulladás (urethritis): ilyenkor az együttlétek során egy csomó baktérium került a húgycsőbe és lokális fertőzés alakult ki, de a megegyező tünetek dacára a gyulladás igazából még nem jutott el a hólyagig.

Mit lehet tenni?

Először is, hívd fel az orvosodat és kérj egy időpontot. Megoszlanak a vélemények, hogy az "orvosod" ilyenkor a háziorvos, a nőgyógyász vagy az urológus, de lényeg, hogy olyasvalaki legyen, aki elküld majd laborba és csináltat tenyésztést. Ez igazából mindenképpen szükséges lenne; vannak orvosok, akik a befejezett kezelés után ellenőrzésül végez(tet)nek vizeletvizsgálatot, de vannak olyan orvosok, akik előtte is, utána is: a hólyaggyulladás nem tréfadolog és a nem kellően kikezelt fertőzés szinte tünetek nélkül tud feljebb húzódni a hólyagból a húgyvezetékekbe, vesékbe. Az így kialakuló vesemedence-gyulladást és más komplikációkat hónapokba telhet helyrehozni, arról nem is beszélve, hogy az efféle gyulladások különféle nőgyógyászati problémákhoz és meddőséghez is vezethetnek ha nincs szerencséd. Szóval, mindenképp keresd fel az orvosodat.

Addig is, amíg eljutsz orvoshoz, kezdd el a kezelést otthon.

Az én kedvenc háziszereim a tőzegáfonya (igazából több fajtája van, a legelterjedtebb a Vaccinium oxycoccos, azaz közönséges tőzegáfonya; angolul common cranberry vagy northern cranberry) és a szódabikarbóna (vagyis nátrium-bikarbonát).

A tőzegáfonyának gyakorlatilag nincs orvosi ellenjavallata; tüneti kezelésre, rövid ideig lényegében mindenki alkalmazhatja, akár a levét isszuk, akár kapszula vagy kivonat formájában szedjük. Ha viszont warfarin hatóanyagú vérhígítót szedsz (pl. Warfarin Orion, Marfarin, Coumadin stb.), akkor nem javaslom a tőzegáfonyát: úgy tűnik, hogy a hatóanyagai befolyásolják a warfarin felszívódását, és nem tudjuk, hogy ez egyeseknél miért okozhat problémát, másoknál meg miért nem. A kockázat minimális (és nem is mindenki szerint bizonyítható), de inkább legyél óvatos.

A szódabikarbónát mindenki ismeri, de ha olyan országban laksz, ahol lehet recept nélkül kapni a gyógyszertárban nátrium-citrátot vagy kálium-citrátot, akkor az még jobb, mint a szódabikarbóna. Néhol kombinált készítmények is használatosak. (A Németországban forgalmazott Alkala N porban például szódabikarbóna, kálium-bikarbonát és nátrium-citrát van.) Ha terhes vagy, ne próbálkozz a kombinált készítményekkel, a szódabikarbóna teljesen jó lesz, de ha terhes vagy, akkor mondanám, hogy eszedbe ne jusson túllépni a posztban közölt úgynevezett étkezési mennyiséget. Gyógyszerként alkalmazva a szódabikarbóna terhesség alatt "C" kategóriás minősítést kapott az FDA-tól, azaz csak orvosi utasításra és felügyelettel használható. A posztban szóba kerülő étkezési mennyiség a legkisebb gyógyászati dózisnak kevesebb mint egytizede: ezt az egészet csak azért írom, hogy mindenki felfigyeljen, hogy még az "ugyan-már-hát-csak-szódabikarbóna" sem szedhető nyakló nélkül.

A szódabikarbónával akkor is érdemes óvatosan bánni, ha nátriumszegény diétát kell betartanod - pl. magas vérnyomás miatt -, illetve bármilyen gyógyszert szedsz: szódabikarbónás víz megivása és gyógyszerbevétel közt teljen el legalább két óra, különösen, ha az a gyógyszer aspirin, benzodiazepin-tartalmú nyugtató, bármilyen gyomorsavcsökkentő, vastabletta.

Na, és akkor a házi kezelés.

Kezdj tőzegáfonyával. Ihatsz tőzegáfonyalevet, a gyógyszertárakban és bioboltokban most már sokfélét lehet kapni - keresd a 100%-osakat, de a hipermarketekben kapható sokkal olcsóbb RubyRed is tőzegáfonyalé. De szedhetsz kapszulát vagy folyékony áfonyakivonatot is (mint amilyen pl. a Cran-C vagy a Cistyase Urto). Igyál meg legalább 2-3 pohár áfonyalevet - nagyon savanyú, de lehetőleg ne hígítsd fel vízzel -, vagy vegyél be egy-két adagot a kapszulából, kivonatból. Kövesd a használati utasításban ajánlott adagolást, mert ahány termék, annyiféle töménység és annyiféle adagolás. 

A következő órákban igyál annyi vizet, amennyit csak képes vagy; akár 2-3 litert is. 

Ezután pedig válts át szódabikarbónás vízre: egy-két csapott teáskanálnyi szódbikarbónát keverj el 3 dl vízben, és idd meg - nekem ez gond nélkül sikerül, de van aki öklendezik ettől az íztől; majd kitapasztalod, hogy szerinted mennyire rettenetes -, aztán egy óra múlva még egyszer. A továbbiakban pedig folytasd a vízivást ameddig orvoshoz nem jutsz, néhány óránként egy pohárnyi szódabikarbónás vizet is beiktatva.

Az átlagos hólyaggyulladás pár napig tart (ez 4 és 10 közt bármennyi lehet) és az vele a legnagyobb probléma, hogy nagyon fájdalmas és szinte azonnal munkaképtelenné tesz. Ezzel a módszerrel - különösen, ha meg tudod szervezni, hogy az első nap ágyban legyél, de legalábbis melegben és nyugalomban - el tudod érni, hogy egy-másfél nap alatt túl legyél a legrosszabbon és ismét tudj aludni, állni, járni, meg általában ellátni a szokásos teendőidet.

Az orvosi kezelés varázsszava az antibiotikum, a módszertan azonban nem egységes (de szakmailag minden verzió védhető). Vannak olyan orvosok, akik a hólyaggyulladás tüneteivel érkező pácienseknek rutinszerűen mindig adnak valami széles spektrumú antibiotikumot (ezek közül a leggyakoribbak: nitrofurantoin, trimethoprim/sulfamethoxazole, ciprofloxacin, norfloxacin, doxycyclin, cephalexin, cefadroxil és amoxicillin), és legfeljebb a kezelés végén, ellenőrzés céljából végeznek vizeletvizsgálatot, illetve tenyésztést.

Más orvosok előbb ellenőrzik a vizeletmintát, és aztán választanak hozzá gyógyszert: terhesség alatt például az amoxicillin az egyik legbiztonságosabb antibiotikum, csak sajnos a kólibaktériumok egy része ellen nem hatásos, és olyankor más módszert kell keresni; ugyanakkor enterococcus meg staphylococcus ellen az amoxicillin nagyon hatékony, és ha a gyulladást ezek okozzák, akkor egy nem-terhesnek is fölösleges lehet egy Augmentinnél brutálisabb gyógyszert felírni. 

Ha épp babát vársz vagy szoptatsz, akkor jó eséllyel lesz vizeletvizsgálat/tenyésztés mielőtt gyógyszert írnak neked. Az antibiotikumnak ilyen helyzetben "tétje van", és az orvosok egy része inkább nem lő ágyúval verébre ameddig van más megoldás is. A tőzegáfonyából, rengeteg folyadékból és szódabikarbónás vízből felépülő gyógymódot ilyenkor főleg azért érdemes megpróbálni, mert ha tényleg gyorsan reagálsz a korai tüneteidre, akkor szerencsés esetben elérheted, hogy mire másnap orvoshoz kerülsz, a vizeletmintádban csak egy enyhe fertőzésre vagy korai stádiumra jellemző baktériummennyiség marad. A jelentős javulás elég lehet ahhoz, hogy megúszd az antibiotikumot, vagy legalábbis megfeleljen egy enyhébb. Ezen néha fontos dolgok múlnak (pl. hogy szoptathatod-e a feltétlen szükséges gyógyszered mellett a négyhetesnél kisebb babádat).

A szóba jöhető antibiotikumok sokfélesége is mutatja, hogy tényleg rengeteg fajta fertőzésből lehet hólyaggyulladás. A házi módszer elsődleges célja tehát igazából nem az, hogy helyettesítse az antibiotikumos kezelést, hanem az, hogy megalapozza, illetve segítse. 

Néhány szó a módszer elméleti hátteréről:

A betegség kezdeti tüneteit tapasztalva gyorsan rájöhetsz, hogy alighanem hólyaggyulladásod van, de persze otthon arról fogalmad sem lehet, hogy pontosan melyik kórokozó ellen kéne azonnal küzdeni. A betegséget okozó baktériumok sokféle környezethez tudnak alkalmazkodni (azaz vannak köztük olyanok, amelyek jobban bírják a savasabb környezetet, és olyanok is, amelyek jobban bírják a lúgosabbat). A házi módszer tulajdonképpen egy vakon kivitelezett kétfrontos támadás: a cél nagy vonalakban az, hogy a vizeletet előbb nagyon savassá, aztán nagyon lúgossá tegyük, remélve, hogy ebben a kombinációban néhány óra leforgása alatt semmilyen baktérium nem fogja magát jól érezni. 

A kezdetben használt tőzegáfonya gyorsan savasabbá teszi a vizeletet, és ebben a környezetben a baktériumok egy része legyengül vagy elpusztul. Emellett a tőzegáfonya egyik hatóanyaga (proanthocyanidin) lassítja, illetve megakadályozza a kólibaktériumok hozzátapadását a hólyag nyálkahártyájához. 

A hólyaggyulladást okozó baktériumok többsége azonban jól alkalmazkodik savas környezethez (a savas környezet ismerős a számukra, mert pl. valahányszor nem iszunk eleget, a vizelet kémhatása savas irányba tolódik el, és a kólibaktériumok szaporodásának ez sajos kifejezetten kedvez is). A tőzegáfonya tehát jó ellenszer, de nem gyógyszer. Rendszeres fogyasztása megelőzheti a hólyaggyulladást, főleg a fiatalabb, szülőképes korban levő nőknél (ehhez legalább napi 200 mg áfonyakivonat, illetve legalább napi 250-300 ml 100%-os tőzegáfonyalé kell), de a már kialakult betegségre a tőzegáfonya önmagában nem elég hatékony.

Miután a savas környezetet nem bíró baktériumokat az áfonya segítségével leirtottuk és rengeteg víz megivásával kimostuk a hólyagból, azonnal arra kell figyelnünk, hogy a többi baktériumot, amelyek rezisztensnek bizonyultak a tőzegáfonyával szemben, és a savas környezetben esetleg szaporodásnak is indultak, mielőbb megfosszuk a nekik megfelelő savas tápláléktól és közegtől. Az ekkor megivott szódabikarbónás víz  lúgos irányba tolja el a vizelet kémhatását, és lúgos környezetben a maradék kólibaktériumok szaporodása lelassul.

Valamikor a házi kezelésnek ebben a stádiumában kéne eljutnod orvoshoz (legkésőbb). Ha eddigre már jól vagy és végül az orvosod szerint sem kell antibiotikum, akkor minden nagyszerű - nekem legutóbb a szülésem utáni hetekben volt ilyen szerencsém a házi kezeléssel, és nagyon örültem, hogy nem kellett gyógyszer. Ha nem kapsz antibiotikumot, akkor igyál továbbra is rengeteg folyadékot, és még pár napig vigyázz magadra. Ha kell antibiotikum, akkor is figyelj tovább a folyadékfogyasztásra (ismert hiba a tünetek javulásával visszatérni a szokásos félkiszáradt állapotunkhoz) és ihatsz napi 1-2 alkalommal szódabikarbónás vizet, vagy egyszerűen átválthatsz valami lúgos gyógyvízre, mert az antibiotikumok egy része (neomycin, streptomycin, kanamycin) lúgos környezetben hatékonyabb, más antibiotikumoknak (pl. a sulfamethoxazole-nak) pedig lúgos környezetben kevesebb a mellékhatása.

Ezzel azt is elmondtam, hogy antibiotikum mellé már ne igyál tőzegáfonyalevet, mert esetleg a saját gyógyszerednek fogsz ellene dolgozni.

Azt remélem, nem is kell mondanom, hogy az antibiotikumot szedd végig (ez a betegség meg a gyógyszer típusától függően lehet három nap vagy akár két hét), akkor is, ha közben teljesen gyógyultnak érzed magad.

A kezelés során végig nagyon fontos, hogy rengeteg folyadékot igyál. Ha már nagyon unod a vizet, kipróbálhatod a csalán-, zsurló- vagy medveszőlőlevél-teát. Ezek olyan növények, amelyek lúgosítják a vizeletet, gyulladáscsökentő és vízhajtó hatásúak, az antibiotikumok működési mechanizmusát viszont nem akadályozzák.

Csalánteához egy teáskanálnyi szárított csalánlevelet vagy egy teafiltert kell 2-3 dl vízzel leforrázni, és kb. 10 percig állni hagyni, aztán fogyasztható. Étkezési mennyiségben a csalán az egyik legbiztonságosabb növény, hólyaggyulladás kezelésekor nyugodtan készíthetsz teát egy kancsóban egy liter vízzel és 4 teafilterrel, aztán a nap folyamán elosztva idd meg. Ezt így több napig is csinálhatod egymás után, amíg a tüneteid meg nem szűnnek. Vigyázz a napfénnyel, mert a csalán nagy mennyiségben fényérzékennyé teheti a bőrt. (Egy-két antibiotikumnak is van ilyen mellékhatása; mindig nézd meg jól a betegtájékoztatót.)

A medveszőlő (uva ursi) az egyik legkedvesebb gyógynövényem és igazából minden nőnek ajánlom, hogy tartson otthon egy doboz medveszőlőlevél-teát. Hólyaggyulladás esetén a növény antibakteriális hatását lehet kihasználni, amely, ugyanúgy, mint az antibiotikumok egy részénél, lúgos környezetben erősebb. A medveszőlő levelét elvileg le lehet forrázni, de érzékenyebb gyomrú emberek nem szokták bírni az így kioldódó cserzőanyagokat (és ha a hólyaggyulladásodra antibiotikumot szedsz, akkor jó eséllyel már te is "érzékenyebb gyomrú" embernek számítasz). Vagyis, jobb, ha medveszőlőlevél-teához a levelet hidegen áztatjuk, hogy a hatóanyagokhoz hozzájussunk, a gyomrot terhelő egyebekhez meg ne. 2-3 dl hűvös vízhez egy teáskanálnyi szárított növény vagy egy teafilter szükséges, aztán 4-6 órán át ázni hagyjuk, és ezután iható. Pár napnál tovább nem szabad használni, de hólyaggyulladás kezdetén egy egész kancsónyit is készíthetsz, 3-4 filtert áztatva egy liter vízbe, a kész teát egy egész napra beosztva. Ha terhes vagy, ne igyál medveszőlőlevél-teát, mert méhösszehúzó. Ha viszont szülés után kínlódsz hólyaggyulladással, akkor a medveszőlőtea az egyik leghasznosabb dolog, amit ihatsz.

A mezei zsurló a csalánnál és a medveszőlőnél gyengédebb fertőtlenítő és erősebb vízhajtó növény. Igazából az egyik legerősebb vízhajtó (a vizelet mennyiségét a szokásos átlagod majdnem harmadával is megnövelheti), és vigyázz, hogy miközben hólyaggyulladást kezelsz, ez tényleg előny legyen és ne hátrány. Vagyis, igyál rengeteg folyadékot. A mezeizsurló-teához a növény szárított hajtását (szárát) használjuk fel: 2 teáskanálnyit vagy egy filtert kell 3 dl vízben legalább 5-6 percig főzni, aztán 15-20 percig állni hagyni. Ez a tea nagyon keserű, és gratulálok annak, aki ízesítés nélkül meg tudja inni :-) A zsurlótea mindenkinek tilos, aki nem ehet-ihat erős vízhajtó hatóanyagokat: ne igyál zsurlóteát semmilyen szívproblémával, veseproblémával, illetve terhesség vagy szoptatás alatt.

Ha gyógyszertárban, drogériákban jársz, nézd meg a hólyagproblémákra ajánlott filteres teakeverékeket: a medveszőlőlevél jól kombinálható petrezselyemgyökérrel, cickafarkkal; a zsurló gyakran van jelen teakeverékekben nyírfalevéllel, aranyvesszővel, iglicegyökérrel.

Antibiotikumszedés alatt vigyázz a gyomrodra, hüvelyedre. Az egészséges vizelet gyakorlatilag steril (azaz nincsenek benne mikroorganizmusok), a hólyagban nincsenek "jó" baktériumok, amelyekre vigyázni kellene. A testünkben máshol viszont nagyonis vannak. 2-3 napnyi antibiotikumot a legtöbben probléma nélkül beszedünk, de ha a kezelésed egy hétig vagy még tovább tart, akkor szerezz be probiotikus készítményeket, hüvelyöblítéshez gyógyszertári tejsavat stb., és kezdd el ezeket használni még mielőtt az antibiotikum problémákat okozhatna.

A hólyaggyulladás megelőzéséről sok általános okosságot lehet mondani - megfelelő higiénia, pamut fehérneműk preferálása, elegendő folyadék fogyasztása, kellően gyakori pisilés, hogy a hólyag tényleg rendszeresen kiürüljön és az esetleg ott levő baktériumok ne tudjanak szaporodásnak indulni stb. -, de igazából ezeken felül is annyi lehetséges kiváltó ok van, hogy majdnem lehetetlen mindegyikre egyszerre odafigyelni. Próbáld meg kitapasztalni, hogy nálad mi szokta okozni a hólyaggyulladást (illetve milyen tényezők együttes jelenléte szükséges ahhoz, hogy megbetegedj). Lehet, hogy a stresszes, folyadékhiányos nap önmagában még nem veszélyes, de a vacsora után megivott vörösborral és dupla eszpresszókávéval együtt már túl sok. A nőgyógyászok ajánlják, hogy szex után mindenképpen menjünk el pisilni, hogy a húgycsőbe esetleg bekerült baktériumok kimosódjanak, de lehet, hogy neked szex előtt is figyelned kéne erre, mert a hólyagod az átlagnál sokkal érzékenyebb a túlingerlésre. Lehet, hogy van egy ételkombináció, ami után menetrendszerűen mindig beteg leszel. Lehet, hogy egy bizonyos hőfoknál hidegebb vízben a legnagyobb nyár közepén is felfázol, lehet, hogy te az vagy, akinek azért kell minden nyaraláshoz sízoknit csomagolnia, hogy ne betegedjen meg már odaútban az intercityn. Lehet, hogy ritkán vagy beteg, de amikor igen, az a menstruációs ciklusodnak mindig ugyanarra a szakaszára esik. Előfordulhat, hogy az ismétlődő betegségnek lelki okai is vannak, erős szorongás vagy érzelmi megrázkódtatás.

Vagyis: a trivialitások mellett próbálj rájönni a saját kockázati tényezőidre, és aztán megelőzésül ezeket próbáld kiiktatni.

Tőzegáfonya levének vagy kivonatának rendszeres fogyasztása valószínűleg nem árt, de azon még vita van, hogy a betegség megelőzésére tényleg mindenkinél hatékony-e.

56 komment

Címkék: gyógyszer tea zsurló antibiotikum csalán gyógynövény tőzegáfonya hólyaggyulladás medveszőlő

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr681364479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bes3 2011.06.26. 21:56:42

"özismert tény, hogy önmagában a hideg nem betegít: a hideg az erek összehúzódásán keresztül a vérkeringést rontja az érintett területeken, és úgy leszünk betegek, hogy ha valahol kevesebb a vér, akkor kevesebb fehérvérsejt és más védekező sejt tud a szervezetet megtámadó baktériumok ellen harcba szállni."

erre van valami bizonyíték, vagy amolyan dogmaként el kell fogadni?
A hólyaggyulladásnál, vesemedencegyulladásnál a bacik a medencében, hólyagban szaporodnak ahol normálisan egy árva vérsejt nem sok, annyi sincs....

A vesemedencegyulladás sem szokott meddôséget okozni.... ("efféle gyulladások különféle nőgyógyászati problémákhoz és meddőséghez is vezethetnek ha nincs szerencséd.")

majd folytatom miért fontos kérdések ezek.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.06.26. 22:04:34

@bes3: Hát, ameddig cáfoló hivatkozásokat nem küldesz, kénytelen leszel az állításokat elfogadni, egyiket se én találtam ki.

bes3 2011.06.26. 22:31:05

Ez kb száz évek óta anyáról lányára öröklôdô hit.
Dogmává merevedett "tapasztalat"

Tegyünk egy gondolatkísérletet.

A hólyagba bejutó baci elszaporodásához idô kell. (nem a szex kapcsán belepasszírozott nagyobb számút baci esetét vegyük, hanem a mechanikus hatás nélküli felszálló fertôzést.)

A baktérium szaporodik, mondjuk 4 óránként kétszerezôdik a száma.

Találós kérdés: hány óra múlva kezdi érezni az illetô a hideg kövön üldögélés után a fájdalmat? Hány óra múlva lesz szignifikáns mennyiségû kórokozó a hólyagban?
Több nap.

Viszont akárkit megkérdezel, AZONNAL fáj neki ahogy feláll vagy akár már ott fájni kezd.

Az hogy egy kezdôdô hólyaggyulladás FÁJNI kezd ha hidegben ül az ember, aláírom. Az hogy egy lappangó vírusfertôzés borzongást, "fázást" okoz ha az ember hûvösebb körülmények közé kerül, aláírom. Logikus és magyarázható.
Az hogy egy fejlôdö rákos daganatot a mellben észrevesz az ember ha ütés éri a mellét , aláírom.

De. Bizonyíték nélkül nem vagyok kénytelen babonásnak tûnô megállapításokat elfogadni, csak azért mert az összefüggés a post hoc ergo propter hoc jelenség miatt kézenfekvô.

Tehát, nem vagyok hajlandó a betegre tenni a felelôsséget a náthájáért mert "könnyelmûen öltözött", "hideg kôre ült" vagy rákos lett mert "megütötte a mellét valamiben."

Engem kisgyerekként sokat kínoztak ilyenekkel , meg hogy sötétben olvasva elromlik a szem, meg a hideg meddôséget okoz. Valamit az összes fent olvasható bölcsességgel.

Ma már nem a dogmák idejét éljük az orvostudmányban, bizonyítékokon alapuló orvoslást akarunk vagy mi a szösz....

bes3 2011.06.26. 22:32:43

@Felicitasz: ha nem te találtad ki, akkor könnyebb a helyzet, mert csak linkelned kell honnan van a forrásod... majd balhézok ott tovább :)

zzzsuzsa 2011.06.26. 23:42:46

@Felicitasz: A hólyaggyulladás minden esetben nagy fájdalommal jár? Mert lehet, hogy nekem ez van, már hetek óta érzem. Medveszőlőt nekem is mondta a szomszéd, de ezek után ki is próbálom. Muszáj ezzel orvoshoz menni? Otthon nem kikezelhető? (még a köleses diétáról is hallottam, vsz, mert abszolút lúgos étel. hú de jó, hogy benéztem ide...)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.06.26. 23:54:38

@bes3: Értem a kifogást, csak most nem azzal vitázol, amit én itt írtam, hanem azzal, amit neked gyerekkorodban mondtak.

1. Nem mondtam, hogy a hideg meddőséget okoz. Azt mondtam, hogy hideg hatására az érintett területeken romlik a vérkeringés (és a nyirokkeringés is, ha már itt tartunk), és a keringésnek köze van ahhoz, hogy a kívülről jövő fertőzésekkel szemben mennyire vagyunk ellenállók. Hogyne, a baktériumok jelenléte szükséges, de hát mondtam, hogy a hideg önmagában nem betegít, hanem a baktériumok betegítenek.

A fertőzések pontos mechanizmusa ismeretlen, úgyhogy amit a tudomány nem tud, azt én biztos nem fogom tudni.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16601494
www.nature.com/ejcn/journal/v57/n2s/full/1601902a.html

2. Nem írtam, hogy a vesemedence-gyulladás meddőséget okoz. Azt írtam, hogy a kezeletlen fertőzés vesemedence-gyulladást "és más komplikációkat" tud okozni, valamint hogy az "efféle" gyulladások különféle nőgyógyászati problémákhoz és meddőséghez is vezet"het"nek.

Az érv annak alátámasztására szolgál, hogy mindenki menjen orvoshoz. És igen, mindenki menjen orvoshoz, mert a) a kezeletlen fertőzések hozhatják magukkal a következőt - végülis írhattam volna azt is, hogy a felszálló fertőzés utóbb gyógyíthatatlan vesekárosodást, esetleg veseelégtelenséget és halált is okozhat b) ameddig nem tudjuk, hogy a pisiléskor fájó húgycsőben mi a baci, addig chlamydia is lehet, és pisiteszt meg orvos nélkül ez nem fog kiderülni, kezelés nélkül viszont meddőség lehet belőle.

(Ezt biztos érdekesnek fogod találni:
healthpsych.psy.vanderbilt.edu/2008/ReadingVision.htm
)

bes3 2011.06.27. 00:04:06

"vesemedence-gyulladást és más komplikációkat hónapokba telhet helyrehozni, arról nem is beszélve, hogy az efféle gyulladások különféle nőgyógyászati problémákhoz és meddőséghez is vezethetnek ha nincs szerencséd"

ezt írtad. Nem azt hogy nem tudod megkülönböztetni a hüvelygyulladást (ami felszállva meddôséget okozhat) és a hólyaggyulladást. Ha ezt írtad volna, egyetértenék.

"kiváltó oka néha tényleg "felfázás", vagyis az érintett terület - vesék, alsó hát, alhas - áthűlése; novemberben viselt divatos haspóló csípőnadrággal, hideg uszodavíz, hosszas egyhelyben ücsörgés valami fűtetlen vagy fagyosra légkondicionált irodában, templomban, vasúti fülkében (de ha igazán peches vagy, akkor "lábról" is felfázhatsz, ahogyan az egyik influenzás posztban is írtam erről)."

ezt írtad, ezzel vitázom. Minden más csak illusztráció volt.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.06.27. 00:07:14

@zzzsuzsa: Menj orvoshoz. Kikezelhető otthon is, de csak akkor, ha tudod, mi az, és hogyan kell kikezelni.
Én az indexen kezdtem a pályafutásomat, és az ott jelenlevő Laufer dr. mindenkit orvoshoz küldött aki ilyen tünetekkel jött; utóbb a felkért segítői már fejből írták vissza a rutinválaszt a doktor távollétében is, hogy pisiteszt, tenyésztés, antibiotikum, és nem, nincs más módszer.
Ha a teszt/tenyésztés eredménye az, hogy hát, izé, van baktérium, de nem sok, nem nagyon szaporodik, hümm-hümm, talántalán, akkor is az orvos döntse el, hogy ír-e antibiotikumot "a biztonság kedvéért", vagy pedig közli veled, hogy kiváló munkát végeztél az otthon elkezdett kezeléssel, és folytasd azt tovább, és ha újabb pár nap után még mindig nem vagy teljesen jól, akkor menj vissza gyógyszerért.

bes3 2011.06.27. 00:11:05

@Felicitasz:
healthtools.aarp.org/adamcontent/urinary-tract-infection-adults

ez pl elég jó és nem találtam benne semmit a hidegrôl...

( a hideg kóroki szerepét a svédek sem ismerik :) minden gyerek boldogan nyakig sárosan vizesen dagonyázik az óviudvaron, ha akar az iskolás bemegy az osztálykiránduláson a 15 fokos tengerbe, ha nem nem. Van lékben fürdés is önkéntesen az iskolásoknak.
De nincs huhogókórus idôsödô tanárnôkbôl hogy "majd nem lesz gyereked meglátod mert felfázol".

Ja. Egészségesebben és tovább élnek :)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.06.27. 00:59:56

@bes3: A chlamydia nem "hüvelygyulladás", hanem bakteriális fertőzés, ami sokféle formában okozhat tüneteket, többek között húgyúti gyulladásként is, és itt most azokról van szó.

Még mindig nem értem, hogy a hideggel kapcsolatban igazából mi pontosan a kérdés. Nem hiszed el, hogy ha áthűlünk, könnyebben megbetegszünk?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.06.27. 04:17:51

@bes3: A kanadaiak ismerik a hideg kóroki szerepét. Ők mondták, hogy mínusz húsz fokban takarjam el az arcomat, és nem leszek náthás. És nem azért, mert a sál kiszűri a vírusokat, hanem mert a sál melegen tartja az orromat, és akkor ha hidegből bemegyek melegbe akkor a sok náthavírussal nem a hideg nyálkahártyának kell megküzdenie.
A hideg lábról ezt meg ezt olvastam:
www.medpagetoday.com/InfectiousDisease/URItheFlu/2136
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1345322

Az elsőt már beleírtam egy influenzás cikkbe is. A másodikra az első szerzője válaszolt (Cold feet, cystitis and common cold részben)
fampra.oxfordjournals.org/content/22/6/608.full/reply#fampract_el_85
és azon tűnődik, hogy a húgyúti fertőzések és a felsőlégúti fertőzések kialakulása közt hasonlóságot lehet felfedezni,
" In both cases it appears that thermoregulatory reflexes help to conserve body heat in response to cold stress, but there is a price to pay, with an increased susceptibility to infection."

Az én számomra ez teljesen értelmesnek tűnik, és a személyes tapasztalataimmal is egybevág.

másutt 2011.06.27. 05:36:22

En szegeny anyammal veszodom tobb evtizede: o szentul allitja, hogy ha zokni es papucs nelkul vonulok at a lakason, az azonnali holyaghuruttal jar. O egesz eleteben hugyuti fertozesekkel kinlodott, pedig MINDIG van rajta zokni, kanikulaban is. En soha: kiveve egy fel eves periodust vagy 15 eve, amikor vagy otszor holyaghurutom volt. Mar akkor is megmondta az orvos, az Egyesult Allamokban, hogy tipikus "mezeshetek betegseg" aldozat vagyok. Azota, lekopogom, semmi.... pedig eleg lengen szoktam oltozni az atlagjoz kepest telen, es sosem hordok zoknit otthon.

zabpehely02 2011.06.27. 08:41:08

Hogy tudod megkülönböztetni a hugycső gyulladást a hólyagétól? Azon kívül, hogy hamarabb elmúlik. 3 és fél éves lányom kelt fel úgy tegnap, hogy fájt neki a pisilés, meg utána egyfolytában fájt. Reggeli után beültettük kamillás ülőfürdőbe egy jó fél órára, azóta semmi gondja. Lehet, hogy ez ennyi volt? Holnap megyünk azért dokihoz.

zzzsuzsa 2011.06.27. 11:26:58

@Felicitasz: Köszi szépen, ezek után tényleg elmegyek a dokihoz!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.06.27. 13:46:47

@másutt: Ez elég tipikus, a "hajlamos" családtag, aki saját kárán tanult megelőzést, és igazából nem is érti, hogy a felelőtlen többiek miért ússzák meg.
A krónikus hólyagbajoknak van egy másik kategóriája is,
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001508/
urology.med.miami.edu/x54.xml
de ebbe az irányba nem akartam elmenni. Akiknek viszont ez van, sokat panaszkodnak arról, hogy a hideg tovább rontja az állapotukat.
@zabpehely02: Nem tudom megkülönböztetni, teszt kell hozzá. Ha a tünetek dacára a középsugaras vizeletben alacsony a baktériumszám, akkor az gyanús, hogy húgycsőgyulladás. Van ahol külön tesztelnek "külső" vizeletet (az első 10-30 ml-t) és középsugarasat (az azt követő 100-200 ml-t), ilyenkor két külön pohárba kell pisilni.

bes3 2011.06.27. 19:31:31

@másutt: hát ez az....
a probléma hogy NEM KIZÁRT hogy a hideg némelyeknek valóban kellemetlenséget/ fokozott infekciós hajlamot jelent. Csak sosem tudjuk meg mi volt elôbb: a fokozott védelem a nagymama részérôl anyukád felé anno, emiatt gyenge ellenállóképesség (edzetlenség) vagy ez egy létezô probléma és valóban érint embereket akik hidegbehatás után cisztitises tüneteket /náthát stb fejlesztenek ki.

Kb olyan mintha a gyerekeknek totálisan megtiltanának a szaladgálást mert Náncsi néni fullad ha szalad, sôt Rezsô bácsi egy busz után futás közben elhalálozott.
A gyerek nem fut, így edzetlen lesz, így valóban fullad ha futnia kéne és késôbb könnyen a felmenôk sorsára jut akik "ugye megmondták hogy milyen felelôtlen az illetô, de hát aki a más kárán nem tanul az a sajátján fog..."

bes3 2011.06.27. 19:47:57

"The 18 participants who came down with symptoms of a cold also reported that they were more likely to suffer colds during the year than did the 162 who remained healthy. The result was statistically significant at p = 0.007. "

hibás randomizálás szaga van. Meg kellene csinálni fordítva is: megcserélni a hideg/ nem hideg csoportot.

Lehet az jönne ki hogy a hidegben csak 5 ember "fázott meg" hideghatás nélkül meg 13 ... ráadásul ugyanazok.

Meg az is kicsit izé hogy a résztvevô maga jelentette a tüneteit. Ráadásul ez így ebben a formában nem is tehetô kettôs vak vizsgálattá, pedig az kéne hogy meggyôzô legyen.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.06.27. 20:28:36

@bes3: Nyugodtan vitasd meg a szerzőkkel :-)

bes3 2011.06.27. 20:56:33

@Felicitasz: érdekelne a te véleményed is ennek a forrásnak a minôségérôl, végül is te hoztad itt össze egy kalap alá. Te elfogadod az érvelésüket?

Azért te vagy annyira számottevô hogy sokan adnak a véleményedre.

Legközelebb majd erre az összefoglalóra fognak hivatkozni egy vitában az anyós - sógornô stb ellenében :)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.06.27. 21:54:35

@bes3: Ahogy mondani szokás, quod scripsi, scripsi. Vannak arra adatok, hogy ha lehűlünk, romlik az immunrendszer működése és ez rontja az ellenállásunkat a fertőzésekkel szemben. Én ezt az érvet minden további nélkül elfogadom.

Nagyon sok orvos tanácsolja prevenciós jelleggel, hogy a nők kerüljék a láb és a medencetájék meghűlését.

Ők itt
www.netdoctor.co.uk/diseases/facts/cystitis.htm

szintén biztos az anyukájuktól hallották, hogy "Warm clothes on the lower part of the body will also help prevent cystitis."

ugyanakkor valamiért érdemesnek tartották ezt a mondatot leírni.

Hogyne, lehet valakit meghűlésre hajlamossá nevelni állandó túlöltöztetésel - ennek van Magyarországon kultúrhagyománya - és fel lehet áldozni az értelmes egészségmegőrzést a csinosság meg az illem oltárán - ennek is van Magyarországon kultúrhagyománya (máig emlegetjük a kanadai tételt, miszerint "Kanadában télen nincs divat").
Eddig azt figyeltem meg, hogy "babonásnak tűnő megállapítások"-tól visszább vettél odáig, hogy "NEM KIZÁRT hogy a hideg némelyeknek valóban kellemetlenséget/ fokozott infekciós hajlamot jelent."

Kérdezném, hogy ettől végülis miben különbözik az állításom, miszerint a hólyaggyulladás kiváltó oka NÉHA tényleg (...) az érintett terület áthűlése.

bes3 2011.06.27. 22:36:13

@Felicitasz:
olvastam én már kiadott orvosi könyven olyat hogy a köldökzsinórt az anya felôl le kell kötni el ne vérezzen a kismama :)
az hogy orvos írta, még messze nem biztosíték hülyeség ellen.

a kiváltó ok a baktérium (ha nem az irritációról stb beszélünk) a hajlamosító tényezôk meg fel vannak az angol nyelvû honlapon sorolva, illetve NEM ZÀROM KI én sem hogy a hideg - napok múltán, amikor már úgysem emlékezik rá senki : ) pontosan mi történt - elôhozhat fertôzést, de az ilyen "leültem a hideg kôre és onnan direkt szaladnom kellett pisilni és azóta is csak szaladok" történetek, amik bizonyítékként el szoktak hangozni, post hoc ergo propter hoc érvelések.
Egy folyamatban lévô hurut, egy krónikus irritációval sújtott szerv érzékenyebb lesz ha hideg éri.

Nem zárom ki, és változatlanul várok bizonyítékot rá hogy a hideg "meghûléses" betegséget okoz. Orrban, hóyagban, prosztatában, akárhol. Ezért kérdeztem. Addig "népi megfigyelés", ha a babona az durván hangzik. (GOndolom tudod honnan származik az "influenza" megnevezés)

Mint ilyen, szerintem téves gondolatmenet, téves ellenintézkedéseket provokálhat ki az elszenvedôbôl amit aztán hajlamos ha csak teheti, a környezetére is rákényszeríteni, zömmel jóakaratból.

Kaptam már haza óviból szerencsétlen gyermekem az elsô héten hóembernek öltöztetve, mert szerencsétlen óvónô annyira félt az anyasárkányoktól (míg meg nem ismert minket egyenként), hogy minden reggeli ruhát (5 fokra) ráadott délutáni levegôzéshez (25 fok).

Anyasárkány ugyanis azt hallotta anyukájától, illete a neten is az áll hogy a gyerek nátháját az alulöltöztetés okozza.
Nem, nem az ôszi közösségbe kerülés, nem az egymás vírusainak egymásra köhögése.
A nátha, láz, fülgyulladás az óvónô hibája. Pont. Mer anyasárkány rendesen öltözteti, nem úgy mint....

Tudom mi megy, anyám óvónô. Örök harc.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.06.27. 22:46:42

@bes3: NEM írtam, hogy a hideg meghűléses betegséget okoz, és ait nem mondtam, annak a bizonyítását hiába is várod tőlem. Sőt, ellenkezőleg, azt emeltem ki dőlt betűvel, hogy a hideg önmagában nem betegít.
Ettől kezdve csak saját magamat tudnám ismételni.

Ziebi 2011.06.28. 06:23:04

Tegnap olvastam a szuper összefoglalódat, nem tudom írtad-e, azért gyorsan leírom ide is, nem ért ha kétszer is szerepel: lehet kapni gyógysuzertárban elvileg recept nélkül (legalábbis itt az USA-ban) olyan készítményeket, amik enyhítik a felfázás tüneteit. Jellemzően narancssárgát pisil tőlük az ember, de fél óra alatt enyhülést hoznak. Ettől még orvoshoz kell menni, csak, nagyon nem mindegy hogy mikor az ember vár, akkor is végig pisilnie kell-e, vagy pengét pisil-e. Szerintem érdemes megkérdezni a gyógyszertárakban.

Áfonya nekem nem használt egy pettyet sem, szódabikarbónáról még nem hallottam, jó ötlet, köszi. Nekem évente egyszer jön elő a dolog, általában nyáron vagy kora tavasszal. Idén eddig megúsztam, de ugye hol van még a nyár vége. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2011.07.04. 13:45:20

Felicitász: köszönöm az összefoglalást. pont most jöttem haza az orvostól, 3 nap, amíg kitenyésztik, mitől már harmadszorra rövid időn belül, addig meg áfonya helyett vedeljek citromfűteát, az is pont olyan jó állítólag. gondoltam, megosztom ezt az infót.

egyébként - anekdotikus alapon - azok közé tartozom, akik kivétel nélkül mindig felfáznak hideg kőre ülve, még a trópusokon az árnyékban is, vagy húsz percig vizes fürdőruhában. hidegben pedig nem tudok nem náthás lenni. hetekig, hónapokig, megállás nélkül, ha a fejem tetejére állok is. van ilyen is.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.07.04. 15:38:03

@Chang Yai: A nyugat-indiai citromfüvet ajánlották? (Lemongrass, azaz Cymbopogon citratus; a "magyar" citromfű az a Melissa officinalis.)

Szóval, igen, tényleg egy enyhe vízhajtó és antibakteriális hatású növény és bátran vedeljed ha azt mondták :-) Európa kevésbé ismeri, jobbára csak fűszerként, de a többi földrészen, főleg a Távol-Keleten, Afrikában és Latin-Amerikában, nagyon népszerű gyógynövény.

Dragonlady (Bp, Hun) 2011.07.04. 15:43:39

@Felicitasz: lemongrass. nem is tudtam, hogy van másféle citromfű. főzni szoktam vele, teát még nem csináltam s.k., de szoktam inni étteremben. szeretem és jól megörültem, hogy pont ezt itatják velem :-)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.07.05. 15:32:35

@Chang Yai: Az itteni citromfűposztban van kép mind a két citromfűről, de maga a poszt a "mi" citromfüvünkről szól. A nyitányban rászántam egy pár sort a nevezéktanra: a lemon + grass annyira nyilvánvalóan citromfűnek látszik, hogy józan logika alapján fel se merül, hogy más verzió is létezhet belőle.
felicitasz.blog.hu/2009/12/16/ihatok_terhesen_citromfuteat

pizzafutár 2011.07.08. 23:18:52

S.O.S Úgy tűnik a négyévesem fázott fel: vele is lehet ezeket ilyen mennyiségben művelni? Tőzegáfonya majd szódabikarbóna? Egyáltalán mennyi az esély, hogy egy ekkora gyerek ezeket hajlandó meginni?
Esetleg grapefruitmagolaj ilyen esetben nem jöhet be, mint fertőtlenítő?
Köszi előre is!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.07.09. 00:57:41

@pizzafutár: A fiamnak még sosem volt ilyen baja, csak mindenfélét megkóstoltatok vele merő nevelési elvből :-). Az áfonyalére nyávogott, hogy nagyon savanyú (hogy kellő hangsúlyt adjak a panasznak, ez egy olyan gyerek, aki amúgy szeret kiskanállal citromlevet enni :-)), de vízzel felesbe hígítva megivott belőle egy kis pohárral. Amikor legközelebb kínáltam, nem kért, "hanem inkább körtelevet" :-) Vagyis, érdemes megpróbálni, de ne számíts lelkesedésre.

A szódabikarbónás vizet szerintem meginná (3 decis pohár, egy csapott teáskanál szódabikarbóna), abból kiindulva, hogy az elektrolit oldatnak hasonló íze van és azzal nem volt problémánk.
(Továbbá, sok múlik kommunikáción; eddig nekünk csak egyszer volt hasmenős vírusunk, de az elektrolit oldatot "tápláló víz" néven szolgáltam fel, és elmagyaráztam, hogy miért van ilyen finom(!) sós íze és most miért van rá szükség, hogy ezt igya amíg meg nem gyógyul. Simán megitta.)
Medveszőlő teával ne próbálkozz, azt ha tankönyvileg van elkészítve, én is csak egy kis meditálás után tudom meginni. Nagyon szuper, meg minden, de nem tudok olyan gyereket elképzelni, aki egy vagy több egész bögrével meginná. A csalánteát a fiam megissza (nálunk csak úgy poénból is gyakran vannak gyógynövényteák, változatosságnak), szerintem a te négyévesed is meginná.
Grapefruitmag-olajjal finoman szólva szkeptikus vagyok, pl. ezért:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18344660

Pár évvel ezelőtt kezdődött ez a balhé; valaki megnézte, hogy a fenenagy antibakteriális hatás egész véletlenül nem azért van-e, mert a grapefruitra használt növényvédő szerek a magban koncentrálódnak. Eddig egy csomó kutatás kimutatott szintetikus fertőtlenítő szereket a grapefruitmag-kivonatokban, és persze, úgy könnyű baktériumot ölni, csak nem biztos, hogy nekünk azt ennünk kéne.

Másfelől, a grapefruitmagnak nincs semmilyen tradicionális gyógynövényes orvoslásbeli "szakmai múltja". Különféle citrusféléket gyakorlatilag évezredek óta használ a távol-keleti orvoslás, és amire használják, abban kb. igazuk is van (ez alatt azt értem, amikor az ősi tapasztalati alkalmazást valami laborban elvégzett kutatás visszaigazolja, vagy ha nem is pontosan, de legalábbis körülbelül; ilyen, amikor az "emésztésjavító"-nak tartott növényről kiderül, hogy hashajtó hatóanyag van benne; ezeket tartom "határeset, elfogadjuk" kutatási eredménynek :-)).
A citrusfélék magjait soha senki nem használta fertőzéses megbetegedésekre, ez egy teljesen 20. századi felvetés, hogy a grapefruit magjának van ilyen tulajdonsága.
Nem tudom, hogy van-e a bolygón teljesen bio (organikus) grapefruit, és hogy a magja kivonatát tesztelte-e egyetlen labor is baktériumok ellen. Mindenesetre, az én házi gyógynövénytáramban nincs grapefruitmag-kivonat.

Maga a gyümölcs is óvatossággal kezelendő, mert rengeteg gyógyszer felszívódási hatékonyságát befolyásolja (többnyire mérhetően megnöveli, az emésztőenzimekre gyakorolt hatása miatt). Bármilyen gyógyszert grapefruitlével bevenni legalábbis meggondolandó, ez itt egy "semmiképp ne" lista:
www.mayoclinic.com/health/food-and-nutrition/AN00413

pizzafutár 2011.07.09. 11:15:24

@Felicitasz: Hú, nagyon köszi!
Most úgy tűnik, jobb a helyzet, lehet, hogy csak nem megfelelően kimosott szappan volt az oka a késő esti pisilős műsornak. Viszont a grapefruit magos dolog nagyon izgi, azért külön köszönet!!

fordulo_bogyo 2011.07.12. 04:34:39

@bes3: "A hólyagba bejutó baci elszaporodásához idô kell. (nem a szex kapcsán belepasszírozott nagyobb számút baci esetét vegyük, hanem a mechanikus hatás nélküli felszálló fertôzést.)

A baktérium szaporodik, mondjuk 4 óránként kétszerezôdik a száma. "

Mondjuk inkabb 20-30 percenkent ketszerezodik a szamuk.
Nem arrol van szo, hogy egy baci arra koszal. Nem minden lehules, meg-es felfazas okoz ilyen problemat.
Csak azok, amikor epp kritikus egyensuly volt a szaporodo bacik es az ellenuk kuzdo feherversejtek kozott. Akkor egy lehules, haranyos helyzetbe hozza feherveselyteket es a bacik 20 percenkent ketszerezodnek...

"Tehát, nem vagyok hajlandó a betegre tenni a felelôsséget a náthájáért mert "könnyelmûen öltözött", "hideg kôre ült" vagy rákos lett mert "megütötte a mellét valamiben.""

Ebben teljes mertekben egyetertunk. A megfazas csak rasegit, csak arra kepes, hogy egy kenyes egyesulybol kibillentse a betegseg fele a szervezetet.

Szoval megfazas es/vagy felfazas nelkul is kisalakulhat a fertozes, es hideg ellenere is sokan nem fertozodnek meg.
De ha epp a hataron vagy, akkor egy lehules eleg lehet ahhoz, hogy elonyos helyzetbe hozza korokozokat.

zzzsuzsa 2011.07.14. 00:22:18

@fordulo_bogyo: Köszi, a szakszerű választ, jól gondolom, hogy nem véletlen az, hogy nekem iszonyú sokat segített az, hogy 100 Celsius-os szaunából rögtön mentem a 15-6 fokos vízbe? és ezt többször egymás után. (8-szor kb) A 100 fok olyan, hogy eljön az a pillanat, amikor érzed, hogy kezd a bőröd főni. Ezután egy 16 fokos hideg víz teljes extázis:)))) Viszont hihetetlenül jót tesz a hólyaggyulladásnak. (nagyon vad???, bár ha az ha nem az, mégis ez van:)

fordulo_bogyo 2011.07.14. 00:34:50

@zzzsuzsa: En is nagyon szeretem a szaunazast. Ebben az esetben ugy velem, hogy a meleg volt az, ami a bacik ellen segitett neked (vererek kitagulnak, feherversejtek mindefele konnyebben eljutnak), a jeghideg meg abban segit, hogy tobbszor vissza tudj menni a melegbe.
Probald ki egyszer, ha alkalmad van ra, hogy a szaunabol friss puha hoba merulsz. ;-)

fordulo_bogyo 2011.07.14. 00:39:38

@Felicitasz: "A citrusfélék magjait soha senki nem használta fertőzéses megbetegedésekre, ez egy teljesen 20. századi felvetés, hogy a grapefruit magjának van ilyen tulajdonsága.
Nem tudom, hogy van-e a bolygón teljesen bio (organikus) grapefruit, és hogy a magja kivonatát tesztelte-e egyetlen labor is baktériumok ellen."
Igen, teszteltek, es azt talaltak, hogy nincs bakterium ellenes hatasa a kivonatnak, csak azoknak "gyari" vagy "bolti" keszitmenyeknek, amelyekbe tartosito szert tesznek. Ezek bakterium ellene hatasa megegyezik a hozzjuk adott tartosito szer hatasaval. :-(
Mellesleg maga a teny, hogy tartosito szert tesznek bele bizonyitja a hozzaerto szamara, hogy nincs szeles spektrumu mikroba-ellenes hatasa, amit allitanak rola. Ha lenne, akkor felesleges lenne a tartositoszer bele.

zzzsuzsa 2011.07.14. 01:20:24

@fordulo_bogyo: Szauna után a hóba? :-)) Már próbáltam Hargitafürdőn, kegyetlen jó:))

Rozmaring66 2011.07.14. 13:14:18

Üdvözlök Minden Eddigi Hozzászólót !
Sokat nézelődök a neten hólyaggyulladás témával kapcsolatban, mert érintett vagyok és mindig talál az ember valami hasznosat. 44 éves nő vagyok, lényegében teljesen egészséges, eltekintve a 18 éves korom óta visszatérő hólyaggyulladást.(összefügg a szexuális élettel az már biztos ) Megjártam pár orvost, klinikát, nem sok eredménnyel, több orvos, eljutott odáig , hogy összecsapta a kezét és azt mondta, hogy nem tud segíteni. Ilyen volt egy 3 éve éjjel jelentkező gyulladás ami annyira belobbant a több liter folyadék bevitel ellenére, hogy mire az éjszakai ügyeletre kerültem, már halvány málnaszörp színű volt a vizeletem a sok vértől. Gyors megoldásként kaptam antibiót :-) (immár megszámolni se tudom hány dobozzal szedtem be életem során ), volt ultrahang majd elvitték tenyészteni a vizeletet. Az antibiotikumtól nagyon gyorsan jobban leszek, mégis a tenyésztés nem mutatott ki baktériumot.
Természetesen, volt hólyagtükrözés, mindenféle vese vizsgálat,ultrahang, szerencsére negatív eredménnyel.A Mária utcában még a kisérleti gyógyszerek kipróbálásába is belementem :-(
Az évek alatt eljutottam oda, hogy rájöttem a legtöbbet én tudok tenni, hogy elkerüljem, megelőzzem, illetve ha jelentkeznek a tünetek akkor visszaszorítsam ezt az igen nagy fájdalommal járó betegséget. Így tehát ismerem azokat a gyógymódokat amiket Felicitasz leirt és mindennel egyetértek, kipróbáltam őket. Tudom ha időben lépek az esetek nagy százalékában vissza tudom már szorítani a " belobbanást " Azzal is egyezik a tapasztalatom, hogy a hidegre érzékeny emberek óvják magukat a felfázástól mert ez szintén elindíthatja, okozhatja a problémát. Ezzel kapcsolatos a tapasztalatom amit szeretnék megosztani Veletek . Számtalan esetben volt, hogy megelőzte a tüneteket felfázás, huzatban, vizes helyen tartózkodás. Ilyenkor évekig azt csináltam, hogy belefeküdtem egy kád meleg vízbe , hogy felmelegedjek, és elkerüljem a gyulladást. Eredmény testem felmelegedett, hólyagom az esetek nagy százalékában viszont belobbant. Ez ment évekig, aztán anyám mindig mondogatta szegény , de nem hallgattam rá "lányom szerintem gyulladásra nem jó a meleg " válaszom az volt, hogy mindenhol meleg vizes palackot, illetve meleg fürdőt ajánlanak és nekem is jól esik beleülni egy kád meleg vízbe minden sejtem ezt kívánja . Egyszer aztán jöttek megint a tünetek, nagyon elegem volt belőle, szörnyen égett az egész húgycső meg hólyag területe, és akkor gondoltam egyet, mit veszíthetek azt már tudom, hogy a meleg nem használ "fagyasszuk le ! " Beleguggoltam a kádba, megnyitottam a zuhanyt és elkezdtem az alhasamra engedni a hideg vizet. Eleinte borzasztó volt, de lassan nem éreztem az égető érzést kb. 5 percig hűtöttem , majd lábaimra engedtem a meleg vizet és visszabújtam a meleg ágyba, jöjjön aminek jönnie kell ! Magam se hittem el, de Nospa nélkül egykét óra alatt elmúlt az égető érzés, persze emellett, tőzeg áfonya, gyógynövényekből tea, szódabikarbóna, minden amit ilyenkor be tud vetni az ember, és fagyasztás. A legerősebb meggyőződésem és az eddigi tapasztalatom is azt mondja a fagyasztás csodát tesz. Immár most lesz a harmadik éve, hogy megúsztam a belobbanást. Egyébként a lúgos víz fogyasztása, és magas fehérje tartalmú ételek kerülése is rengeteget számit. Ha nagy a baj akkor 30 perc múlva megismétlem a fagyasztást, de arra vigyázok, hogy a többi testrészem mindig melegen tartsam.
Örök- végérvényes gyógyulást, jó egészséget kívánok Mindenkinek !

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.07.14. 17:21:57

@fordulo_bogyo: Ez nem ennyire egyértelmű, mert a grapefruit rendes flavonoidjai közt is van antioxidáns, gyulladásgátló hatóanyag (pl. naringenin, heszperidin, csak hogy kettőt mondjak). Ezekről pont azért tudjuk, hogy azok, mert a kémcsőben a bacik nem szeretik őket. A kérdés azonban nem ez: a kérdés az, hogy ha grapefruitmagkivonat formátumban megesszük őket, akkor is hatnak-e. Eddig még nem találtam olyan grapefruitos hatástanulmányt, amelynek úgy volt pozitív végeredménye, hogy nem csak általában "grapefruitról" volt szó, hanem kifejezetten felsorolták, hogy az izolált flavonoidokon stb. kívül NEM volt benne szintetikus eredetű származékanyag. (Parafrázis: nem minden kutatás mondja, hogy volt - de ők sajnos azt se, hogy nem volt.)

Tartósítószer: az antibiotikumokba is tesznek, pedig azoknak bizonyítottan van széles spektrumú mikroba-ellenes hatásuk. :-)

Csak azért kötözködöm, hogy látsszon, hogy tényleg nincs a grapefruitmagról végleges és döntő tudományos álláspont. A szeméttárolóban felfedezett jelenség nyilván helytálló volt, az utána elvégzett tesztek szintén, a tartósítószerekről és növényvédőszerekről feltett kérdés szintén, és most itt tartunk: a következő feladat az, hogy szedjük szét atomjaira a grapefruitmagot, nézzük meg, hogy tényleg mi van benne amikor mi nem permetezzük meg a növényt semmivel, és aztán teszteljük le, hogy így ér-e valamit, és milyen koncentrációban.
Ilyen kutatásról még nem találtam összefoglalót.

fordulo_bogyo 2011.07.14. 17:36:09

@Felicitasz: "Ez nem ennyire egyértelmű, mert a grapefruit rendes flavonoidjai közt is van antioxidáns, gyulladásgátló hatóanyag (pl. naringenin, heszperidin, csak hogy kettőt mondjak). Ezekről pont azért tudjuk, hogy azok, mert a kémcsőben a bacik nem szeretik őket. "

Ez felreertes. A gyulladasgatla es az antioxidans az nem hat a bacikra, nem bakterium ellenes.

"Tartósítószer: az antibiotikumokba is tesznek, pedig azoknak bizonyítottan van széles spektrumú mikroba-ellenes hatásuk. :-)"

Az antibiotikumba (a szirupba, de nem a tablettaba) valoban tehetnek tartositoszert, mert az antibiotikum csak bakteriumok ellen hat (es nem is minden bakterium ellen), de egyaltalan nem hat a gombak ellen. ha azt akarod, ne peneszedjen az antibiotikum, akkor vedeni kell.
A grapefruitmagkivonatrol azt allitjak, hogy bakterium-, gomba- es virus-ellenes. Ezrt bizarr, hogy minke bele a tartositoszer.

Egyszeru, otthon is elvegezheto kiserletet ajanlok: Fozol huslevest, ez lez a bakterium taptalaj. Hat kis palinkaspoharna teszel egyforma adag tiszta atlatszo huslevest.
Kettobe teszel egy szetdorzsolt/lereszelt grapefruit magot, masik kettobe ugyanennyi alma magot, a harmadik kettobe semmit.
Ezutan egy kaveskanalnyi termofoldet egy pohar vizben felkeversz es hagyod leulepedni egy pecig, majd ebbol es kaveskanallal teszel mind a hat husleveses poharadba (ezzel beoltod oket bakteriumokkal).
Szobahon hagyod allni, es latni fogod, hogy opalos-zavaros majd "illatos" lesz - ha abakteriumok szaporodnak.
Levonod a kovetkeztetest, gatolja-e a garpefruit-mag kivonat a bakteriumokat?
Esetleg kontrollkent ket poharba valami valodi bakterium ellenes szert tehetsz (ha van olyanod), hogy jobban lasd a kulonbseget.

zzzsuzsa 2011.07.14. 19:08:14

@fordulo_bogyo: Értem mit mondasz, és valószínű igazad is van (bár még nem próbáltam a grapefruit mag kivonatot) Azt gondolom, minden ilyen "szájon át beveszem a tutit és akkor jól leszek" valószínűleg nem így önmagában működik. Nekem @Rozmaring66: hozzászólása is tetszett, mert a saját testére hallgatott, és megtette ami neki a jó volt. Ugyanúgy van az ember ezekkel a természetes gyógymódokkal: Ha érzem, hogy nekem a hideg-meleg változás kell, akkor megyek a 100 fokból a 15-be, mert valószínű a vérkeringésemnek ez használ, és ezáltal a gyulladásos folyamatok is lelassulnak. ha magamat, mint egészet nézem, akkor nem elég annyi, hogy egy valamilyen szer majd megoldja majd az "egyetlen hólyaggyulladásomat", figyelni kell a testre, mert egyértelmű jelzéseket ad. Nagyon érdekes az, hogy az ember egy bizonyos kor után ezekre jobban ráérez. Pl én fél éve nem eszem húst, és a bolti csomagolt kajákat szinte kilöki a szervezetem....stb bocs, hogy kicsit eltértem, de én az ilyen típusú quasi holisztikus szemléletet szeretem. Emellett természetesen a gyógyszereket is szedem, ha szedni kell, de nem biztos, hogy egy-egy orvosság hozza a gyógyulást.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.07.14. 19:48:02

@fordulo_bogyo: Engem biztos nem kell győzködni, hogy tekintsek gyanakodva a grapefruitmag-kivonatra, eleve én dobtam be ezt a szempontot.
Ugyanakkor, ha pl. itt
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15867010
a hesperidin mint "antimicrobal agent" van említve, akkor én elhittem, hogy az.
Ez nem változtat azon, hogy eddig a valódi grapefruitmag-kivonat hatásosságát semmilyen kutatással nem sikerül igazolni, úgyhogy én minden továbbit csak szőrszálhasogatásnak szántam, nem ellenkezésnek.

fordulo_bogyo 2011.07.14. 19:58:27

@Felicitasz: "no effect on the growth of lactobacilli, the normal vaginal flora"ja az altalad talalt cikk osszefoglaloja. ;-)
Ezen tulmenoen, nem a hesperidin, hanem abbol kemiai valtoztatassal kepzett vegyuletet (Hesperidin was thereby sulphonated under strictly controlled conditions) vizsglatak.
Es vegul, a hatasa a hyaluronidase eznim gatlasa, ami megakadalyozza, hogy a spermium es/vagy a korokozo bejusson a sejtbe. Igy atvitt ertelemben mikroba-ellenes: a nem bantja a bakteriumot, csak meggatolja, hogy bejusson a sejt belsejebe es ott bajt csinaljon.
Tudod, a grapefruitmag-kivonat uzletre allergias vagyok, ezert kaptam fel a torulkozt (vagy a vizet) ;-)

bes3 2011.07.15. 22:14:48

"Akkor egy lehules, haranyos helyzetbe hozza feherveselyteket es a bacik 20 percenkent ketszerezodnek..."

erre valami bizonyíték hogy a "lehûlés" pl a lábon "hátrányos helyzetbe hozza " a fehérvérsejteket?

Azt tudjuk hogy a sport fôleg a kondíciósport, csökkenti a fehérvérsejtszámot.
Azt is tiltsuk ? :)

a biológiai körülmények közötti kétszerezôdés nem 20 perc a hólyagban.

dióskert (törölt) 2012.09.27. 16:55:28

Kedves Felicitász, bocsánat, ha „ blogalkotmányt” , netikettet sértett a bejegyzés, most láttam, hogy törölted. Nagyon fontos tudni, hogy a készítmény valóban jó, nagyon ajánlom Neked, hogy nézzél utána és győződj meg róla magad is, de hiteles forrásnak tekinthetsz, mert magam is használom. Lehet, hogy jól jön még a jövőben és másoknak is segíthetsz vele és nálad ez még profilba is vág. Egyébként ott készül az öt tó vidékén és ott kb (fél vagy még kevesebb) áron lehet hozzájutni, mint itt nekünk itthon. Egyszerű elven fejti ki hatását, biztosan érdekesnek fogod találni. A környezetemben már sokaknak segített, olyanoknak akiknél a tőzegáfonya semmit sem használt. A lányomat is kigyógyítottam, csak laborkontrollt engedtem meg az orvosnak. ( mindig csak az antibiotikumot nyomatja, amiből már sok baj lett) A háziorvos és az urológus is engem kértek meg, mert nem ismerték. A magyar és más terjesztőkhöz az égvilágon semmi közöm nincsen, senkitől semmit nem kapok ezért, erre ne gondolj, teljes áron veszem, csak lúzer vagyok, ( ma már ezt magyarázni kell) ezért kértek meg az orvosok is, de most komolyan! Ha ezt is kitörlöd, azt sajnálni fogom, nem magam miatt, hanem az olvasók miatt, mert jó lenne, ha tudnának erről. Köszönöm szépen, ha nem teszed.

dióskert (törölt) 2012.09.27. 17:05:56

Ami az olvasókat érdekli azt hagytam csak ki..a készítmény neve: d mannóz, neten megtalálható.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2012.10.04. 22:43:42

@dióskert: Na, ez már így kevésbé tűnik spamnek :) A dologról olvastam már (kb. egy évvel ezelőtt valaki küldött egy csomó linket, és megkérdezte, hogy volna-e kedvem utánanézni, illetve cikket írni róla). Az a véleményem, ami a homeopátiáról: nem találtam semmilyen tudományos igényű szakirodalmat róla, anekdotikus jellegű beszámolót annál többet, és betettem a "sem megerősíteni, sem megcáfolni..." kategóriába.

Jelenleg éppen azon bosszankodom, hogy egy saját problémám kapcsán (nem hólyaggyulladás) eddig a bakonybéli bencések körömvirág kenőcse és egy homeopátiás készítmény vezeti a hatékonysági listát, ötször körbeverve az eddig alkalmazott szintetikus készítményeket.

A körömvirág még csak hagyján, de a homeopátiás cuccnak egyáltalán nem lenne szabad működnie... :S

Na, ennyit mára tudománytalanságból. A kommentedet így ebben a formátumában nem törlöm.

zsuzsanon 2012.10.07. 22:46:53

@Felicitasz: Én eddig két homeopátiásat próbáltam, azonnal hatottak. Saját szakállamra, hosszú utánolvasásra választottam ki, itt ugyanis nem divat és orvos sincs. Nem magamnak adtam, hanem gyereknek. Miután már semmi sem hatott. Hacsak nem az én "pozitív hozzáállásomra, vagy reményemre" gyógyult (ő azt hitte, cukorka), amit nem hiszek, mert bíztam én eleget a szintetikusban is. És működött. Mint a röntgensugár, hehe. Azt sem látták régen.

zsuzsanon 2012.10.07. 22:49:35

Ha nem is bizonyítható, attól szerintem még nagyon is logikus a működése. Pont ugyanaz a szisztéma, mint egy oltásnál. Csak itt nem látjuk, ami bemegy.

dióskert (törölt) 2012.10.11. 20:21:26

@Felicitasz: Ha valamihez hasonlítanom kell, akkor a tőzegáfonyához áll közel. Szintén megtalálható a természetben és a hatóanyaguk ugyanaz, csak jóval több van belőle jelen mint az áfonyában és talán éppen ezért, nem csak megelőzésre, de a kialakult betegség meggyógyítására is alkalmas. A legmagasabb hatóanyaggal bíró és leghatásosabb áfonyakészítmény az urológus szerint az Urell, (kapszulás és szirup formája) jóval kevesebbet tartalmaz . A dmannóz cukormolekulái és a coli baktérium sejtfalának molekulái nagyon jól kötődnek egymáshoz (kémia) és a bejuttatott dmannóz tulajdonképpen összeszedi az E colit a húgyutakban, és kiviszi a folyadékkal (vizelettel) együtt. A szervezetből gyorsan kiürül, nem szívódik fel. Nem kell benne hinni, önmagától működik a dolog, csak hálát kell adni a Teremtőnek a természet gazdagságáért ha már meggyógyultunk.. A NOW idén egy áfonyás és probiotikus formulával újított, betegség esetén valószínűleg ez még hatékonyabb lehet.
Jó, hogy írtál egy ilyen összefoglalót erről. A szódabikarbóna ebbéli szerepe előttem teljesen ismeretlen volt idáig, ebben újat tanultam.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.24. 00:21:44

@bes3: izé, sötétben olvasva elromlik a szem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.24. 23:20:12

@Felicitasz: ááá hagyjááál!! hagyjál meg a sötétségben!!!

a "legújabb kutatások" nem megalapozottak, mert nincs említve konkrétum. kik? mik?

"A tudósok még manapság is vitatkoznak arról, hogy a rossz fényviszonyok melletti olvasás rontja-e a szemet."

a British Medical Journal nekem nem elég konkrét! :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.25. 18:38:06

@Felicitasz: de vitáznak a tudósok róla! hisz írja!!! !!4!4!

és jobb lenne ha konkrét szalonképes hivatkozást adna meg a British Medical Journaltől, oldalszám, évfolyam, url-cím.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.25. 18:39:47

@Felicitasz: továbbá amúgy meg hol tudok venni tőzegáfonya szörpöt? nekem az kéne, 5 liter egy ezresért már jó lenne, de nekem 100%-os legyen, különben nem állok jót magamért

Luna Lucy Silvermoon 2014.05.12. 09:26:24

Már három éve szenvedek hólyaghuruttal. Olyan 1-3havonta tér vissza, függetlenül évszaktól vagy hőmérséklettől (jelen pillanatban is itthon szenvedek tőle). Már szedtem antibiotikumot nem egyszer, de egy esetben sem javított a helyzeten. Voltam tenyésztésen és arra is felírtak gyógyszert; ami 2hónapra elmulasztotta, majd visszatért. Nem mondható, hogy nem figyelek oda a betegségre: naponta iszom 2-4liter folyadékot és minden nap tusolok. Mégis. Ilyenkor mikor visszatér 5-7liter kamillateát iszom meg egy ültömben és az segít, de nem az örökkévalóságig. Valószínűleg hajlamom van rá, hisz Anyukám is állandóan felfázott, amíg nem szült. Nagyon örülnék valami segítségnek, hogy nálam miért nem válnak be a gyógyszerek...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.05.14. 03:50:34

@Luna Lucy Silvermoon: Ehhez a válaszhoz több adat kell (és még akkor se biztos, hogy lesz válasz) - hány éves vagy, köthető-e valamihez az első gyulladás megjelenése, van-e ételallergiád, élsz-e rendszeres szexuális életet (és mindig ugyanazzal a partnerrel-e, illetve használsz-e fogamzásgátlást és milyet) ... szóval, summa summarum, Laufer doktor az indexen ilyenkor azonnal visszaírta a kérdezőnek, hogy "nem elégséges adatközlés".

(Hasonló kérdések a fenti adatközlési probléma miatt gyakran érkeznek privátban, és nagyon igyekszem mindre válaszolni, de néha hetekkel le vagyok maradva.)
süti beállítások módosítása