Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Frontérzékenység - kitölthető teszt, tünetek, magyarázatok

2011.05.22. 00:03 Felicitasz

Már régóta akarok írni egy könyvről, a szerzője Dr. Lányi Péter, a címe "Vigyázat, frontbetörés!". Sok évvel ezelőtt olvastam, rengeteg érdekes dolgot megtudtam belőle az időjárási frontokról és ezen belül is Magyarország időjárásának, éghajlatának jellegzetességeiről (pl. arról, hogy mi az oka annak, hogy a Balaton partvidéke gyakran felhős, miközben magán a tavon, illetve a strandokon derült idő van). Ebből a könyvből tanultam meg azt is, hogy a frontérzékenység nem "hiszti", hanem valós, létező, az orvostudomány szemszögéből is megmagyarázható jelenség.

Bevezetésül egy rövid összefoglaló: a légköri front tulajdonképpen egy határvonal, amely a hideg és a meleg levegő találkozásánál húzódik, akár több száz kilométer hosszan is. Ilyen találkozás két fő módon történhet: 

1. Felsiklási front, vagyis melegfront akkor van, amikor egy gyorsan mozgó meleg légtömeg valahol utolér egy hideg légtömeget. A meleg levegő, mint tudjuk, felfelé száll, azaz találkozáskor felsiklik a hideg légtömeg tetejére. Esik a légnyomás, utána nagyjából lenn is marad, és általában napokig esik az eső; a konyhanyelvi megfogalmazás az lehetne, hogy a melegfront "maga után húzza" a csapadékot. 

2. Betörési front, azaz hidegfront akkor van, amikor egy gyorsan mozgó hideg légtömeg utolér valahol egy meleg légtömeget. A hideg levegő nehéz, és nem fog felemelkedni, hanem beékelődik, kvázi "betör" a meleg levegő alá. A meleg levegő gyorsan felfelé szorul, amiből erős szél, zivatarok származnak; ha a meleg levegő nagyon párás volt és gyorsan került nagyon magasra, akkor abból jégeső lehet. A hidegfront tulajdonképpen "maga előtt tolja" a csapadékot. A hidegfront érkezése előtt esik a légnyomás, a front nyomában pedig gyorsan emelkedik, nagy eső eshet, de hamar kiderül az ég.

Kettős fronthatás olyankor van, amikor egy hidegfront utolér egy melegfrontot. A hidegfrontok általában gyorsabban mozognak, mint a melegfrontok, és ilyen találkozásnál a felsiklási front mögé-alá beérkező hideg levegő felzárja az összes melegebb levegőt a magasabb rétegekbe (okklúziós front). Amikor ez történik, kezdetben melegfrontra, aztán hidegfrontra jellemző időjárást tapasztalunk, a kísérő élettani változásokkal együtt.

Az időjárás változásaira mindenki szervezete reagál, de nem mindenki frontérzékeny. A frontérzékenység léte, mértéke számos tényezőtől függ, például életkortól, egészségi állapottól, nemtől (több nő erősen frontérzékeny, mint férfi), és az idegrendszerünk működésének egyéni jellemzőitől is. 

A vegetatív idegrendszert felépítési és működési szempontból feloszthatjuk két részre, szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszerre. A szimpatikus idegrendszer stresszhelyzetekben, a paraszimpatikus idegrendszer nyugalmi állapotban aktívabb, a kettő közt pedig általában egyensúly van, de hogy ez az egyensúly pontosan milyen, az részben alkati kérdés is (majd lásd alább).

Az időjárási frontok ezt a meglevő egyensúlyt tolhatják el egyik vagy másik irányba, és hogy végülis mennyire, ez nyilván függ a kiinduló állapottól és az egyéni érzékenység mértékétől is. 

A melegfronti hatás az egyensúlyt paraszimpatikus irányba tolja (tovább), és ennek következtében levertek, fáradékonyak, kimerültebbek leszünk, de a szokásosnál felületesebb az álmunk. Erős melegfrontok idején több baleset történik, az emberek figyelmetlenebbek, dekoncentráltak, lassabbak a reflexeik. Ilyenkor gyorsul a vese működése, több vizet választunk ki és adunk le,  lassul a véralvadás, vagyis fokozódik a vérzésre való hajlam (és emiatt melegfronti hatás esetén több a műtéti komplikáció), a fertőzésekkel szemben is kevésbé vagyunk ellenállók. 

Magyarországon az Alpok déli oldala felől érkező meleg áramlás okoz általában melegfronti hatást, és ilyenkor sokan panaszkodnak tompa, lüktető fejfájásra. A melegfront általában rontja a depressziósok állapotát és a migrén is melegfront idején jelentkezik gyakrabban. A vérnyomás ingadozása (kezdetben a légnyomással szinkronban csökken, aztán ennek kompenzálására emelkedik, ahogyan a szervezetünk újra igyekszik elérni a rá jellemző egyensúlyi állapotot) különösen azokat viseli meg, akiknek eleve magas a vérnyomásuk. A melegfronti hatást a legtöbben már a front érkezése előtt érzik, az átlagos, nem melegfrontérzékeny többiek egyszerűen csak álmosabbak és unottabbak, ameddig a front nyomán érkező esős idő tart.

A hidegfronti hatás a szimpatikus irányba tolja el az idegrendszer belső egyensúlyát, de persze itt sem mindegy, mi volt a kiinduló állapot. Hidegfronti hatás esetén a front érkezése előtt sokan felélénkülnek, vannak akik kifejezetten ingerültté, feszültté is válnak, és a szokásos normális állapotuk csak a front átvonulása után (a "vihar utáni fellélegzésben") áll helyre. A reakcióidő javul, de a frontérzékenyek ilyenkor hajlamosabbak kapkodásra, türelmetlenségre. A hidegfronti hatás jellemzően felerősíti a szorongásos állapotokat, a megnövekedő görcshajlam pedig az asztmásokra, emésztőszervi problémákkal küszködőkre lehet veszélyes. A vese működése lassul, a szervezet több vizet tart vissza. Rosszabbodnak az ödémás állapotok, a reumás panaszok, növekszik a szívinfarktusok és a koraszülések aránya is.

A fenti felsorolás egy csomó általános jellegű megfigyelést gyűjt össze, ugyanakkor dr. Lányi Péter felhívja a figyelmet arra, hogy nem lehet bejósolni, hogy egy-egy konkrét személyre milyen hatással lesz egy-egy légköri változás. A frontérzékenység mértéke tesztelhető, de a frontérzékenység egyénre jellemző tüneteit az orvostudomány nem tudja felsorolni. Régi megfigyelés például, hogy időjárási frontok idején úgy általában több szülés indul meg, mint frontmentes időszakban, de egy magyar kutatás szerint a szülésmegindulások száma csak azon terhes nők körében emelkedik meg szignifikánsan, akik az éppen jelenlevő frontra érzékenyek.

A Vigyázat, frontbetörés! című könyv egyik legérdekesebb része az a frontérzékenységet mérő teszt, amelyet dr. Kérdő István és munkatársai állítottak össze. A teszt két kérdésoszlopa a vegetatív idegrendszer kétféle állapotához tartozó működési, alkati jellegzetességeket tartalmaz. Gondold végig, hogy úgy általában melyik jellemző rád a két állítás közül, és azt a tulajdonságot jelöld meg. Próbálj minden kérdésnél választani, de persze előfordulhat, hogy mindkét állítás egyformán igaz, és ekkor jelöld meg mindkettőt. Ha egyik állítás sem igaz, vagy a kérdés nem releváns (mondjuk mert a menstruációs fájdalmak jellegzetességét firtatja, de te férfi vagy), akkor menj tovább a következő kérdéshez.

Monitor előtt ülve elég, ha egy papírra felírsz egy 1-es és egy 2-es számot, aztán minden kérdésnél húzol egy strigulát valamelyik kategória alá: az értékelésnél csak az fog számítani, hogy melyik rovatban hány állítást találtál igaznak önmagadra.

 

Orvosmeteorológiai teszt (Forrás: dr. Lányi Péter: Vigyázat, frontbetörés! Szerzők: dr. Kérdő István és munkatársai)

Idegrendszerre jellemző kérdések

1.SZIMPATIKUS

2.PARASZIMPATIKUS

Hirtelen haragú

Nyugodt természetű

Az izgalmak kimerítik

Az izgalmakat könnyen viseli

Gyorsan dönt

Megfontoltan dönt

Könnyen elpirul

Nem pirulékony

Szereti a társaságot

Nem szereti a társaságot

Eleven, ingerlékeny

Nyugodt, nehezen lehet kihozni a sodrából

Beszédes

Hallgatag

Többnyire jókedvű

Gyakran rosszkedvű

Könnyen tanul „kívülről”

Lassan tanul „kívülről”

Hűvös szélben jól érzi magát

Hűvös szélben rosszul érzi magát

Meleg szélben rosszul érzi magát

Meleg szélben jól érzi magát

A meleget rosszul tűri

A meleget jól tűri

A hideget jól tűri

A hideget rosszul tűri

Nem szereti a napozást

Szeret napozni

A huzat nem zavarja

A huzat rossz hatással van rá

A hőséget rosszul tűri

A hőséget jól tűri

A hűvös hálószobát kedveli télen

Fűtött hálószobában szeret aludni télen

Zivatar előtt rosszabb a közérzete

Zivatar alatt vagy után rosszabb a közérzete

Erősen izzad

Keveset izzad

Szeret kirándulni

Nem szeret kirándulni

Állni sokáig tud, szeret sportolni

Állni nem tud sokáig

Pihenés után jobb a közérzete

Mozgás után jobb a közérzete

A hintázást jól tűri

A hintázást rosszul tűri

Magas párnán alszik szívesebben

Lapos párnán alszik szívesebben

Alvás közben zavarja a zörej

Alvás közben nem zavarja a zörej

Sokat álmodik

Keveset álmodik

Gyakran felébred éjszaka

Ritkán ébred fel éjszaka

Kevés alvásra van szüksége

Sok alvásra van szüksége

Felkelés után azonnal friss

Felkelés után eleinte fáradt

Reggel érzi jobban magát

Este érzi jobban magát

Nyitott ruhát, inget szeret viselni

Zárt ruhát, inget szeret viselni

Korán kelő

Későn kelő

Érzékeny a szeme a fényre

Nem érzékeny a szeme a fényre

Rövidlátó

Távollátó

Kezei és lábai általában melegek

Kezei és lábai általában hidegek

Magas lázzal zajlanak le betegségei

Alacsony lázzal, inkább hőemelkedéssel zajlanak le betegségei

Betegség után gyorsan gyógyul

Betegség után lassan gyógyul

Lázzal járó, heveny betegségekre hajlamos

Lázzal nem járó, hosszan elhúzódó, idült betegségekre hajlamos

A fájdalmat rosszul tűri

A fájdalmat jól tűri

Havi vérzése erős

Havi vérzése gyenge

Havi vérzés előtt vannak fájdalmai

Havi vérzés alatt vannak fájdalmai

A rövid ideig tartó nehéz munkát bírja jobban

A hosszan tartó könnyű munkát bírja jobban

Jó étvágyú

Általában rossz az étvágya

Nem válogat az ételekben

Válogatós az ételekben

A húst szereti jobban

A gyümölcsöt, főzeléket szereti jobban

Nem szívesen sózza, fűszerezi az ételeket

Szívesen sóz, fűszerez főzéskor

Szagokra nem érzékeny

Szagokra érzékeny

Esti kávézás után nehezen alszik el

Esti kávézás után is könnyen elalszik

Az alkoholt jól bírja

Az alkoholt rosszul tűri

Elsősorban tejet szeret inni

A teázást kedveli

A kitöltött kérdőív alapján összeszámolva az első és a második oszlopban adott válaszokat és elosztva az 1. oszlopban kapott válaszok számát a 2. oszlopban kapott válaszok számával, megkapjuk az egyén időjárás-érzékenységét:

Típusok:

Erősen hidegfront-érzékeny

0,00-0,43

Közepesen hidegfront-érzékeny

0,44-0,68

Gyengén hidegfront-érzékeny

0,69-0,88

Nem érzékeny vagy vegyes érzékenységű

0,89-1,08

Gyengén melegfront-érzékeny

1,09-1,28

Közepesen melegfront-érzékeny

1,29-1,88

Erősen melegfront-érzékeny

1,89-49,00

 

Dr. Lányi Péter adatai alapján a magyarok többsége melegfrontérzékeny, de persze nem mindenki. Ahogy fentebb írtam, az egyéni tüneteket sajnos egyénileg kell kitapasztalni és aztán odafigyelni rájuk: egyik asztmás hidegfrontérzékeny embernek több asztmás rohama van frontok idején, a másiknak nincs; egyik melegfrontérzékeny anyukánál megindul a szülés a front alatt, a másik már a 42. héten jár és reménykedve várja a melegfrontot, de csak fejfájás jut neki, szülés nem. Olyan is előfordul, hogy a frontérzékenység évszakfüggő, és valaki csak a nyári hidegfrontokra reagál erőteljesen, a téliekre nem; továbbá a tesztet érdemes néhány évenként kitölteni, mert a frontérzékenység mértéke az életkorral is változik (és nem mindig a rossz irányba). Néha még a frontérzékenység alapjellege is megváltozik az ember öregkorára, bár tény, hogy ez ritkábban fordul elő: aki harmincas-negyvenes éveiben melegfrontérzékeny volt, az általában öregségében is az lesz, legfeljebb a korábbinál jobban vagy kevésbé.

A frontérzékenység egyéni jellemzőit sokan kutatják, de sajnos nagyon kevés rendszerezett adat áll rendelkezésre. Közhelyszámba megy, hogy a halasztható komolyabb műtéteket érdemes lenne a frontos napokról eltolni a frontmentesebbekre, mert ezzel megúszható lenne egy-két komplikáció, de ennek a célnak a gyakorlati megvalósítása természetesen ott is erősen problémás, ahol amúgy törekednének rá. 

Az adatgyűjtés egyelőre azért fontos, hogy a tényleg nagyon frontérzékeny emberek tisztában legyenek a saját várható tüneteikkel, és amikor lehetséges, legalább az ő ellátásukban oda lehessen figyelni a kiemelt kockázati tényezőkre (pl. minden kismamát figyelmeztetni kell a koraszülés tüneteire és megelőzésére, de az erősen hidegfrontérzékeny terhes nőket meg pláne figyelmeztetni kellene).

A frontérzékenység nem gyógyítható, de befolyásolható. A kialakult tünetekkel muszáj külön-külön foglalkozni, de egyébként az idegrendszer egésze egy bizonyos mértékig edzhető, erősíthető, és persze az sem baj, ha rendelkezésére állnak a neki szükséges tápanyagok. 

Sokan kísérleteznek B-vitaminnal, magnéziummal, D-vitaminnal, halolajjal, de hogy végülis használ-e ezek bármelyike, az attól függ, hogy van-e egyáltalán hiányállapot bármiből is. Mások a tüneteik megelőzésére fókuszálnak, és mondjuk egy melegfront érkezésének napján a szokásosnál is gondosabban kerülik a migrénjüket esetleg kiváltó vagy súlyosabbá tevő ételeket, vörösbort, fűszeres sajtokat, csokoládét. Ismét mások a "kutyaharapást szőrivel" stratégiát követik, és rászánnak némi időt és erőfeszítést az idegrendszerük edzésére: van akin hosszú távon segít például a rendszeres szaunázás, a reggeli váltott hideg-meleg-hideg vizű zuhany, vagy egy nyaralás valami olyan éghajlaton vagy hegyvidéki magassági szinten, amit amúgy az illető nem bír, de rászán egy kellemetlen hetet, hogy kicsit hozzászoktassa a szervezetét - utána pedig jobban tűri a szokásos hétköznapok légnyomás- és páratartalom-ingadozásait. Az is előfordul, hogy valakinek egyszerűen csak pechje van, és nehezen tűri a jelenlegi lakhelye időjárási viszonyait: van, aki utólag döbben rá arra, hogy a frontérzékenysége azóta nem jár komolyabb tünetekkel, amióta a Kisalföldről Pécsre vagy Szeged mellől a Zemplénbe költözött.

Nincs tuti recept - de ezt már megszokhattátok tőlem -; ha frontérzékeny vagy, akkor figyelj oda magadra. A teszt esetleg ebben is segíthet: van, aki jobban érzi magát attól, ha tudja, mi a tünetei oka és mit tehet az enyhítésükért.

A kommentekben szívesen tartanék közvélemény-kutatást a frontérzékenységről. Egybevágott-e teszt eredménye azzal, amit amúgy magadról gondoltál és eddig tapasztaltál? Engem nagyon meglepett, hogy a teszt évtizedes távlatban is mennyire konzisztens: még tinédzser voltam, amikor először kitöltöttem, és azóta is hidegfrontérzékeny vagyok, de esetemben a korral (és a költözésekkel, különféle éghajlatokhoz való hozzászokással, gyerekszüléssel stb.) javult a dolog, közepesről gyengére. Meg különben is: könnyebb a morcos-fejfájós állapotot elviselni, ha tapasztalatból tudom, hogy a délutáni viharral egyszerre vonul majd el.  

10 komment

Címkék: egészség fejfájás koraszülés frontérzékenység

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr992918416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kispiskóta 2011.05.23. 12:38:41

A teszt gyengén hidegfront-érzékenynek mutatott. Ez egybevág az észlelésemmel, eddig is feltűnt, hogy hidegfrontnál rosszul érzem magam. Hogy ez közepes vagy gyenge-e, nehéz megítélni.

Más: Felicitasz, írj már kicsit magadról! Hol tanultál, mit csinálsz, hogy keveredtél Kanadába, mik a terveid, ott fogsz-e élni egész életedben stb. Várjuk a multilinguális cikket is. Én szeretnék olvasni az elvált szülők gyerekeiről is/csonka családokról.

pizzafutár 2011.05.23. 14:26:13

Én e közepes és erős hidegfront érzékenység határán mozgok, és eddig is így tudtam magamról ;) Nemigen teszek ellene semmit, de legalább tudom, miért vagyok idegesebb, mint máskor, sőt, újabban rettenetesen fáj a térdem és a lábam a hidegfrontoknál :(:(
Férjem pedig egyértelműen közepesen melegfront érzékeny, azt is megfigyeltük már rég, hogy váltjuk egymást a rosszullétekben, ami végülis szerencsés, de sokkal jobb lenne, ha nem lenne ;)

aarikka 2011.05.23. 20:53:42

Megcsináltam, mert szerintem én sosem voltam érzékeny az ilyen időjárás-változásokra, és 1,22 jött ki, ami gyenge melegfront-érzékenységet jelent. Hmmm... majd figyelem magam. Most már csak azt kell kitalálnom, mi a front eredménye és mi a pl. kialvatlanságé. :) De majd ha a gyerekek kirepülnek, ez is kiderül. Azt a kb. 15-20 évet meg féllábon /enyhén frontérzékenyen is...

Mnemo 2011.05.23. 22:43:06

Közepesen hidegfront-érzékeny vagyok (a teszt alapján), de soha nem nézem az időjárásjelentést, így összefüggésekről nem tudok beszámolni :(

dadaista 2011.05.24. 22:46:14

Nekem teljesen egybevágott a teszt azzal, amit tudtam magammal: erős melegfront-érzékenység. Sajnálatos, hogy az "erős" jelző nagyon igaz ebben az esetben, plusz a hőséget sem bírom, ezért az elmúlt hetek csudálatosak voltak :-(

dadaista 2011.05.24. 22:48:25

jav: magammal = magamról
Nálam korral romlott a dolog, elég erősen. Gyakorlatilag állandó az erős fejfájás melegfront előtt, amin csak a gyógyszer vagy az sem segít.

Vica1982 2011.05.26. 13:29:59

Hűha. Nekem erős melegfront érzékenységet dobott ki a gép. (2,58)
Jól meg is lepődtem.
Sosem figyeltem a frontokra, általában volt/van oka az idegbajomnak, és a fejem sem szokott fájni.
Elvből oda sem figyelek a front előrejelzésre, mert tudom, hogy remekül tudok "varázsolni" magamnak rosszullétet. Úgy értem, hogy ha például az Időkép előrejelzésén ki van téve holnapra a fejfájás-ikon, akkor képes vagyok holnap tényleg egy gyenge fejfájást produkálni. Ezért inkább figyelmen kívül hagyom, úri huncutságként fogom fel -saját érdekemben-, és élek békében.:)

ma21 2011.05.27. 08:29:10

Megcsináltam, és gyenge melegfront lett az eredmény. Az utóbbi időben mindkét frontot rosszul tolerálom (lehet a kor és a műtétek miatt??)Nagyon érdekes a teszt, kipróbáltatom a barátnőimmel is

Tigger79 2014.04.15. 19:59:28

Tulajdonképpen ez a cikk volt az, ami miatt a blogra tévedtem, mitán az utóbbi két napban (kettős front, majd erős hidegfront) olyan vacakul voltam, hogy felkelni is akig sikerült, úgy fájt a fejem meg a gyomrom, és mit ad ki a teszt, közepes hidegfront-érzékenység. Akkor milyen lehet az erős?! jajj.
Aztán nekiálltam olvasgatni és holnap folytatom, mert tetszik a blog :)

Ancsa Zák 2018.03.18. 22:22:13

Én a teszt alapján nem vagyok érzékeny, vagy vegyes érzékenységű vagyok. Bár nem tudom mit takarhat a vegyes, de én mindig megéreztem ha jött valami front, enyhe fejfájással, levertséggel, fáradtsággal de az igaz, hogy nem volt soha vészes! A terhességem 9.hónapjában viszont azt vettem észre, hogy különösen megviselnek a frontok. A kisfiam előbb is született kicsivel egy durva havazással járó hidegfront kellős közepén.
süti beállítások módosítása