Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Vegyél részt egy fontos kutatásban!

2011.04.04. 13:58 Felicitasz

A Nyitott Akadémia felhívása:


Kedves Édesanyák, 6 hónapos és 4 éves kor közti gyerekekkel! Bagdy Emőke professzor a segítségeteket szeretné kérni egy tudományos kutatáshoz. Akik kitöltik a kérdőíveket, és a Nyitott Akadémia Facebook-oldalán jelzik, hogy megtették, azok között öt darab Nyitott Akadémiás kötetet sorsolnak ki április 20-án.

A kérdőív három részből áll, és összesen 600 kérdésből. A három rész külön-külön is kitölthető, vagyis nem egyszerre foglal le ennyi időt. Mindenkit kérek, hogy segítsetek, és osszátok meg a felhívást érintett ismerőseitekkel is!

Íme a felhívás:
Kedves Édesanya!
Ha Önnek van legalább 6 hónapos, és legfeljebb 4 éves korú gyermeke, akkor arra kérjük, ossza meg velünk a tapasztalatait. Minden élmény nagyon fontos számunkra, mivel vizsgálatunk azt a célt szolgálja, hogy hasznos tudnivalókkal támogassuk a várandós édesanyákat és a csecsemőiket nevelő szülőket, gyermekük egészséges fejlődésének tudatos elősegítésében. A kutatást Prof. Dr. Bagdy Emőke vezeti, aki ezúton is hálásan köszöni mindazoknak az édesanyáknak a kutatáshoz való értékes hozzájárulását, akik a kérdőívet kitöltik. A vizsgálatot a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének Etikai Bizottsága engedélyezte. A feldolgozásnál az adatvédelmi szabályok szerint járunk el, az anonimitás biztosított.

Az alábbi linkekre kattintva érhető el a kérdőív. Kérjük, mind a három kérdőív részt töltsék ki, és ha tehetik, küldjék tovább Rokonaiknak, Ismerőseiknek, Barátaiknak, hogy minél több Édesanyához eljuthasson a kérdőív!

Köszönjük!

Indító link az első űrlaphoz: www.bansagi.hu/gyermek/gyermek1.html
Indító link a második űrlaphoz: www.bansagi.hu/gyermek/gyermek2.html
Indító link a harmadik űrlaphoz: www.bansagi.hu/gyermek/gyermek3.html

2 komment

Címkék: gyereknevelés újszülött szülés szoptatás életmód baba párkapcsolat terhesgondozás

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr932797269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blazska 2011.05.09. 21:23:30

Nem világos számomra, hogy ha külföldön élünk, akkor is érdeklik őket a válaszaink?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.05.10. 05:23:08

@blazska: Jó eséllyel igen. (A kérdőív annyira részletes, hogy ha ez kizáró ok lenne, az benne lenne az elejében.)

A kutatás egyik célja teljesen nyilvánvalóan az szeretne lenni, hogy bebizonyítsák, hogy a hordozott babák lelkileg egészségesebbek, jobban esznek, jobban alszanak, jobban fejlődnek. Szerintem egyébként ez így ebben a formában nem igaz, de a kutatásból mégis ki fog jönni, mert egy ilyen hosszúságú kérdőívet csak egy olyan nem-reprezentatív anyukacsoport tölt ki, akik már eleve fontosnak tartják ezt az egész témakört pszichológiai elméletestül, mindenestül. Köztük persze nagy arányban lesznek hordozókendős bioanyukák, pláne amikor a legkisebb baba még csak az első :-) és természetesen az ő gyerekeik nagyon szépen fejlődnek. Nem tudom, hányan fogják kitölteni a kérdőívet olyanok, akik nem csinálnak vallást a kötődő nevelésből, jól elvannak a babáikkal, nincs idejük vagy igényük nevelési irányzatokon töprengeni, de attól még a gyerekeik nagyon szépen fejlődnek.

Amire a kérdőív kíváncsi, az országfüggetlen: korai kötődési élményeket próbál feltérképezni (születés, szoptatás, fizikai közelség gyakorisága, intenzitása, hordozás), és közben a saját szülőktől örökölt kötődési mintákat igyekszik kideríteni, meg azt, hogy az anyuka ezeket inkább továbbvinni vagy inkább megszakítani akarta, mennyire volt sikeres a törekvésében és hogy néz ki a jelenleg ismert, 4 év alatti életkorú végeredmény.

A kutatás érdekes, magyarul hasonló részletességgel még semmi ilyen jellegű anyag nem készült. Engem mondjuk a hordozás dicséreténél sokkal jobban érdekelne, hogy végülis tényleg hányan tudnak az otthonról hozott nevelési/kötődési mintázatokon _érdemben_ változtatni, és ennek a munkának a sikeréhez mik a legfontosabb faktorok (és fogadni mernék, hogy nem a szoptatás meg a hordozás). Nagyon sok adat össze fog gyűlni, és remélem, jó elemzések lesznek belőlük.
süti beállítások módosítása