Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Szülés utáni depresszió. Elméletek, tünetek, és egy alternatív kezelési módszer

2011.03.29. 13:30 Felicitasz

A szülés utáni lelki változásokról, illetve a szülés utáni depresszió lehetséges okairól már korábban is írtam ezen a blogon. Ebben a posztban először arról lesz szó, hogy mi depresszió és mi nem az, aztán pedig beszámolok egy frissen megjelent cikkről, amelyben egy orvos bemutatja a terhesség alatti, illetve szülés utáni depresszió esetén általa alkalmazott alternatív terápiát.

A  szülés fizikai megterhelése és az anyává válás érzelmi élménye teljesen nyilvánvalóan hatással van minden nő kedélyállapotára, hangulatára, érzékenységére - ez normális jelenség, és az is normális, hogy a lelki változásnak sok arca van. Vannak nők, akik szülés után kifejezetten boldognak és kiegyensúlyozottnak érzik magukat. Az első pár napban többnyire ők is mindenen elérzékenyülnek amin máskor nem, könnyezve csodálgatják a kisbabájukat, de alapvetően tele vannak derűvel, energiával és valami addig nem ismert euforikus örömmel. A jelenséget az angol szakirodalom "baby bliss"-nek hívja, és nyilván senkinek eszébe nem jutna ezt az állapotot betegségként diagnosztizálni és megpróbálni kezelni. Emellett pedig vannak nők - valószínűleg ők a többség -, akik eleinte megrémülnek a szülői felelősség és aggodalom váratlan és intenzív élményétől, a fizikai fájdalomból és a szüléssel járó alváshiányból származó kimerültségtől, sokat sírnak, és közben attól tartanak, hogy ki fognak készülni és nem tudják majd ellátni a kisbabájukat - ezt az állapotot hívják "baby blues"-nak, és ma már szerencsére sokat lehet arról olvasni, hogy ez a szülés után pár napig tartó lelki összeomlás sem betegség.

Ha belegondolsz, igazából az volna a furcsa, ha a gyerekünk születése semmilyen lelki változással nem járna.

Egy 2005-ben megjelent francia nyelvű tanulmány szerint (a linken angol absztrakt van, "Baby blues: characterization and influence of psycho-social factors") egyébként a szülés utáni állapotnak több köze van a hipomániához, mint a depresszióhoz. Ezt a megállapítást azért találom különösen érdekesnek, mert ha tényleg így van, akkor ez egyrészt  megmagyarázná, hogyan vezethető vissza a baby bliss meg a baby blues lényegében ugyanarra a jelenségre, másrészt felhívja a figyelmet arra is, hogy a szülés utáni néhány nap túlérzékenysége, érzelmi labilitása, gyakori sírásai nem depressziós tünetek.

Szülés utáni depresszióról akkor beszélünk, ha a fentebb ismertetett átmeneti kedélyváltozás nem kezd el helyreállni spontán néhány, de legfeljebb 10-14 nap alatt, illetve a szülés után 6-12 héttel olyan tüneteket tapasztalunk, amelyek alapján klinikai értelemben vett depressziót lehetne diagnosztizálni.

De mik ezek a tünetek? A szülés utáni átmenet kulcsfontosságú jellemzője a nagyfokú érzelmi labilitás, a szülés utáni depresszió esetében viszont már nem erről van szó, hanem egy főleg reménytelenségből, haragból és bűntudatból álló érzelmi káosz állandósulásáról.

Szülés utáni depresszióra utalhat extrém ingerlékenység; szégyen, bűntudat és az anyaságra való alkalmatlanság érzése; nyugodt alvásra való képtelenség olyankor is, amikor pedig a kisbaba alszik és lehetne pihenni; lecsökkent étvágy; lecsökkent vágy mindenféle fizikai és társas kontaktusra - a szexuális vágy csökkenése szülés után egy elég nehezen értelmezhető tünet, de ha az illető mindenfajta szeretgetéstől és általában a család meg a közeli barátok törődő gesztusaitól is visszahúzódik, akkor az már figyelmeztető jel -; kötődési nehézségek a kisbabával; mindent átható, bénító fáradtság érzése, illetve lebírhatatlannak tűnő vágy megszökni vagy messzire elmenni; váratlan késztetések bántani a kisbabát, illetve attól való félelem, hogy ezeket a késztetéseket a személy nem lesz képes kontrollálni.

A szülés utáni depresszió kezdeti szakaszában az anya még képes ellátni önmagát és a babát. Lehet hogy gondol arra, hogy bántani szeretné a gyereket vagy saját magát, de egyáltalán nem bántja ténylegesen. Eleinte megszökni akar és nem pedig az ablakon kiugrani - reménytelen és kétségbeesett, de még képes a saját állapotára reflektálni.

Nagyon fontos, hogy a depresszió kezdeti, vagy kevésbé súlyos szakaszában (ez több hetet is jelenthet) ne hagyjuk a tüneteket kezeletlenül.

Amikor a szülés utáni depresszió megelőzéséről írtam, akkor azt tartottam a legfontosabbnak, hogy a kockázati csoportba tartozók jó előre keressenek-szervezzenek maguk köré olyan embereket, akikhez bizalommal fordulhatnak szülés után, még azelőtt, hogy "kezelni" kéne bármit is. De ha beszélgetések és törődő támogatás nem bizonyul elégnek, akkor a kialakulófélben levő depressziós tünetekre is mihamarabb figyeljünk oda.

Dr. Mark Grant (a Missouri állambeli Columbiában egy női egészségközpont egyik vezetője) szerint különösen azért fontos időben cselekedni, mert terhesség alatt és szülés után, illetve a szoptatás teljes időtartamában lehetőleg jó lenne elkerülni vagy a lehetséges minimumra visszaszorítani az antidepresszánsokat. Ennek pedig az a legjobb módja, ha nem hagyjuk a problémát olyan súlyossá válni, hogy már csak agresszív gyógyszeres kezelés tudjon segíteni.

Mark Grant a Midwifery Today című folyóirat friss számában leírja, hogy depresszió esetén az alábbi alternatív terápiát alkalmazza (antidepresszáns készítmények mellé vagy helyett):

  • D-vitamin, általában napi 2000-4000 IU  (international unit)
  • halolaj, általában napi 4000 mg (legalább napi 1000-1500 mg EPA/DHA tartalommal)
  • folsav, általában napi 1,6 - 5 mg

Dr. Grant beszámol arról, hogy a szervezetünkbe bevitt folsav a testünkben alakul át biológiailag aktív folsavvá (metafolin, illetve L-methylfolate). De az elmúlt évtizedekben kiderült, hogy a folsav-anyacserében fontos szerepet játszó enzim génjéből, az MTHFR nevű génből az emberek több mint egyharmada  - népcsoporttól függően a nők 30-45%-a - egy hibás variánst hordoz, és emiatt a szervezébe bevitt folsavat nem tudja hatékonyan átalakítani és hasznosítani.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a folsavhiánynak és a depressziónak van egymáshoz köze (de figyelem, nem mondtam, hogy a depressziónak folsavhiány az oka), és ma már mind az USA-ban, mind Európában forgalomban vannak olyan antidepresszánsok, amelyek nagy mennyiségű biológiailag aktív folsavat tartalmaznak. Az FDA (az amerikai gyógyszerhatóság) által engedélyezett Deplin nevű készítményben 7,5 mg metafolin (L-methylfolate) van. Ez a mennyiség biológiailag ekvivalens 66 db 800 mikrogrammos szokványos folsavtablettával, és az eddigi eredmények alapján jelentősen javítja a már szedett egyéb antidepresszánsok hatását, illetve néhány esetben önmagában alkalmazva is hatékonynak bizonyult. Körülbelül egy héttel ezelőtt az Európai Pszichiátriai Kongresszuson is szó volt arról, hogy napi 15 mg metafolin kiegészítő adása hatékonyan javította az SSRI-készítményekre addig nem, vagy rosszul reagáló depressziós betegek állapotát. Annak fényében, hogy a depressziósok majdnem kétharmada nem reagál megfelelően (vagy egyáltalán nem reagál) az antidepresszánsokra, a metafolin, ha tényleg működne, óriási áttörést hozhatna. Egyelőre további kutatásra van szükség.

Dr. Grant abból indult ki, hogy alternatív gyógymódként kipróbálta az antidepresszánsok helyett a halolajból és D-vitaminból álló kombinációt, a  kombináció hatékonyságának növelésére pedig a folsavat, és utóbbiból azért ilyen nagy adagot, hogy ha netán a páciens a hibás MTHFR gént hordozza, akkor is biztosan elég legyen a folsavbevitele. (Természetesen lehet biológiailag aktív folsavat is szedni, de egyelőre az sokkal drágább, mint a szokványos folsavtabletták.) Ennek az alternatív terápiának az a legnagyobb előnye, hogy biztonságos, bármikor abbahagyható, és a segítségével nagyon sok esetben el lehet kerülni a kockázatosabb gyógyszeres kezeléseket.

A beszámolóhoz tartozik három figyelmeztetés is. Az első kettő Dr. Granttől: az alternatív terápiák nem (sem) arra valók, hogy saját magunkat diagnosztizáljuk és kezelgessük: bármit meg lehet próbálni két-három hétre, de ha nem javul az állapotod, menj orvoshoz - ideális esetben pedig olyan a viszonyod az orvosoddal, hogy már eleve amikor a probléma és a korai szakaszban alkalmazható természetes gyógymódok kérdése felmerül, meg tudod vele beszélni, mit akarsz kipróbálni és hogyan tud az orvosod segíteni. Továbbá, a fentiek semmisnek tekintendők, ha a depressziós állapot már öngyilkossági gondolatokkal vagy pszichotikus tünetekkel (az élet vagy a környezet valószerűtlennek érzékelése, hallucinációk, sérülés okozása önmagunknak vagy másnak stb.) is jár; ilyenkor mindenféle alternatív verzió fontolgatása életveszélyes lehet, vagyis mindenképp orvosra van szükség, azonnal.

A harmadik figyelmeztetést én teszem hozzá: ne feledkezz el arról, amit a gyógynövények kapcsán leírtam. Ha bármit olvasol tőlem, ami ellentétes azzal, amit az orvosod mond, gondol vagy csinál, akkor amit én leírtam, azt felejtsd el, és tedd amit az orvosod mondott. Ez a bejegyzés, mint eddig is mindegyik, ismeretterjesztő céllal íródott.

23 komment · 1 trackback

Címkék: szülés utáni depresszió omega 3 folsav d vitamin antidepresszáns

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr872780828

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan legyünk boldogok? 2011.03.31. 21:29:14

Gondoltam, ezzel az apró témával indítom blogomat... Na jó, bevallom már most, hogy nem tudom a választ. Pedig ez az a kérdés, ami titkon mindannyiunkat a legjobban érdekel. Úgy tapasztaltam, aki másvalamit jelöl meg életcélként, a "célt" kic...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mnemo 2011.03.30. 00:44:45

Úgy látszik ösztönös zseni vagyok, hogy pont egy olyan terhesvitamint találtam, amiben metafolin és 200 mg DHA is van:

Folsav 400 µg 200 %
ebből
• Folát 200 µg 100 %
• L-metilfolat 208 µg 100 %

Felicitász, úgy tudom nem zavar, ha leírom a márkát, de nyugodtan töröld a hsz-em, ha zavar :)

Femibion a neve.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.03.30. 02:14:59

@Mnemo: Én is megtaláltam, de valamit a kommentelőkre is hagyni kell :-) (És tényleg nem zavar - alapvetően minden jöhet, ami hasznos információ.)

Vica1982 2011.03.30. 09:14:17

Jelentem nálam bejött a halolaj kapszula és a D-vitamin. Még terhesen kezdtem el a bábám tanácsára szedni a halolajat, és mellé Magnézium+D3 kapszulát. Ugyan a szülés előtt 2-3 héttel abbahagytam, a pozitív hatás nem maradt el. Azt hittem, hogy már a terhesség alatt érezni fogom, hogy nem vagyok annyira ingerlékeny, sírós vagy kimerült, de ezek enyhe formában azért megjelentek. Lehet hogy erősebbek lettek volna a tünetek, ha nem szedem.
Viszont szülés után, (és azóta is) remekül érzem magam, elmaradt a szokásos 4. napi sírás-rívás, elégedett vagyok, (pedig minden napra jut valami probléma), úgy érzem helyt tudok állni és kiegyensúlyozottabb vagyok, mint kevesebb gyerekkel.:)

furmint-m 2011.03.30. 12:55:51

@Felicitasz: Ismet egy nagyon jo tema! Örülök, hogy irtal erröl!

Egy kerdes: van valami szakirodalmi adatod arra, hogy mi a helyzet a szüles utan VISSZATERÖ depresszioval, vagyis ha mar a terhesseg elött volt (mondjuk kezelt) depresszio, akkor annak mennyi a "visszateresi eselye"? Valamikor regebben olvastam egy nemet vagy osztrak szaklapban, hogy kb. 60% az esely, de nem talalom a forrast, es nem mernek megesküdni az eredmenyre, föleg, hogy nem tudom, mi volt a kutatasban a vizsgalt es kontroll csoport pontosan. Ha tudsz/talalsz valamit erre, kerlek ird meg! Köszönöm.

furmint-m 2011.03.30. 13:07:49

@Felicitasz: Kerdesem meg: korabban volt egy poszt arrol, hogy a tul sok folsav talan megsem jo, ill. nem lehet tudni, hogy mennyi a jo, különösen a rak kockazata szempontjabol (most nem talalom a poszt cimet, de te biztosan tudod). Depresszio szempontbol viszont ugy tünik, megis fontos a folsav. Most akkor mi a jo megoldas? Tudom, hogy nem tudja senki a tutit, en is csak lavirozok a sok kutatasi eredmeny között es tanacstalan vagyok, föleg, hogy tudom, hogy depresszio ügyben is egy csomo minden meg nem kutatott, vagy csak feltetelezesekre epül (?). Tudsz valami "jo" konkluziot?

furmint-m 2011.03.30. 13:16:24

@Felicitasz: Most olvastam el ezt, itt:felicitasz.blog.hu/2009/10/23/mi_okozza_a_szules_utani_depressziot:

"Végül pedig van egy konkrét mutató, amely önmagában is komoly kockázatot jelent: a korábbi depressziós epizód, főleg ha több is volt, és pláne ha a terhesség ideje alatt (is) volt. Vagyis, aki volt már depressziós, az nagyon jól teszi, ha különös gondossággal készül fel jó előre a szülés utáni hetekre, hónapokra, mert sok szenvedéstől megkímélheti ezzel saját magát is, a gyereket is, a családját is."

Kerdesem akkor arra modosul, hogy van-e valami konkret kutatas erre es hol talalhato? Mi az ajanlas, hogyan kellene keszülni; tudatositani, tudni, hogy ez varhato vagy szupervizio is ajanlott? Egyaltalan mit ajanlanak pontosan a szakemberek?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.03.30. 13:48:12

@furmint-m: Van egy csomó kutatás, igen. Van egy "hogyan lehet megelőzni..." posztom, abban van a megelőzés egyik szála: megszőni a mélység fölé a védőhálót, és listázni embereket (illetve felvenni velük a kapcsolatot) akiknek a segítségére számíthatunk. Az osztrák rendszert nem ismerem, Kanadából meg Franciaországból van közvetlen tapasztalatom, hogy ha valaki egy ilyen kéréssel felkeres egy orvost (akár háziorvost) vagy bábát akkor amikor még nem terhes, és előadja, hogy ő kockázati csoport és tanácsadó beszélgetésekre van szüksége, akkor referálják valahová azonnal, és többnyire meg lehet szervezni alapellátás keretében. Nem biztos, hogy az illető pszichológus lesz (hanem szociális munkás, vagy a védőnőnek kb. megfelelő public health nurse, vagy bárki, aki egy tanácsadó szolgálat kereteiben dolgozik, és mondjuk bachelorja van pszichológiából, de még nem terapeuta), de képzett lesz a területen és meg tud hallgatni, illetve a saját munkádban tud segíteni.

Én ezt tartom a legjobb módszernek, keresni valakit, aki ért hozzá. Az első "megelőzés" posztban ehhez vannak ötletek, mert ugye Mo-n a mentálhigiénés ellátás nem része a terhesgondozásnak, pláne a felkészülésnek.

Aztán... aztán sok minden van, ami egy darab kommentbe hosszú, de majd jövök még.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.03.30. 14:26:40

@furmint-m: Folsav: a konklúzióm az, amit a szóban forgó felicitasz.blog.hu/2011/02/15/kisbabat_szeretnel_mit_erdemes_tudni_a_folsavpotlasrol
poszt végére megírtam. A napi minimumot mindenképp meg kéne enni (400 mcg), vitán felül, mert hogy mi történik akkor, ha nincs elég folsav, arról már van tudományos bizonyíték.

A többi kérdésben: hát, a tuti megoldás az, hogy elmegyünk genetikai tesztre és megnézzük, hogy mi a helyzet. Többféle verzió van, és ez itt egy nem teljes lista: a génben több helyen is lehet mutáció, pl. a 677-es meg az 1298-as pozícióban. Ezen belül, a 677c monozigóták meg a 677c/677t heterozigóták csoportja az amiről Grant a cikkben ír. A genetikai teszt egyszerű, és ma már meg lehet mondani, hogy ki-ki génvariánsa mennyivel rontja az optimálishoz képest a folsav anyagcserét, és akkor lehet (a jelenlegi kutatási eredmények alapján meghatároztt) személyre szabott mennyiséget szedni folsavból. Meddőségi kezelés részeként ezt sok helyen csinálják, mert ismétlődő vetélések hátterében is állhat az, hogy valaki 677 c monozigóta.

Summa summarum: ha nincs elég folsav, akkor annak azonnal látjuk a következményét, a kisbaba nem marad meg, sérülten születik, az anya hiányállapottal küzd, idegrendszeri és miegyéb következményekkel. Ehhez képest - de csak ehhez képest - hogy a felnövő (amikor már egyáltalán megvan) magzatra mi a hosszú távú hatás, az egy kisebb jelentőségű és egyelőre csak patkányoknál bizonyítható kérdéskör. Fontos kérdéskör, de nem ok arra, hogy a jelenleg érvényes és emberre vonatkozó kutatási adatokkal megtámogatott ajánlást kihajítsuk. Igenis szedje mindenki a napi 400 mcg-ot, és a tudomány mai állása szerint ha ennél sokkal több van, az okozhat problémát, de még mindig kisebbet mint ha kevesebb van.

sony 2011.07.12. 20:48:14

Kipróbáltam a Femibion400-at, és segített a kezdődő szülés utáni depiben, ezer köszönet! :)))

axaic 2012.01.23. 15:53:27

Jelentem nekem használt!

Első gyerek után semmi bajom nem volt, a második után viszont full depressziós lettem, pedig korábban sose voltam, talán még két egymásutáni napon szomorú sem.

A kicsi születése után kb. 2 hónappal kezdődött, (télen) és még nyáron sem múlott el. Láttam közben ezt a cikket, elmentettem, de nem foglalkoztam vele.

Egy év után érett meg a helyzet arra, hogy valamilyen segítség kell, és pszichológuskeresés előtt adtam egy esélyt ennek, mert nagyon durva dolgok voltak már a fejemben.

És 3 nap alatt használt. Ez két hónapja volt.
Halolajkapszulát, folsavtablettát és a gyerek vigantolját ettem.
Most már felidézni sem tudom azt az agressziót, amit akkor alig tudtam elfojtani.

KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!!!!!!!!!

furmint-m 2012.04.18. 17:57:05

@Felicitasz: Most elolvastam megint ezt a cikket es hirtelen atvillant az agyamon, hogy lehetseges-e vajon, hogy a hyperemesises idöszakom depressziv allapotaira az is raerösithetett, hogy több hetig nem tudtam szedni a korabban szedett Femibiont (ill. ha bevettem, akkor azt azonnal kihanytam) vagyis atmeneti folsav- es DHA-hianyom volt talan??? Hüha...

2012.04.19. 22:13:45

Kár hogy nem 9 évvel ezelőtt olvastam ezt a cikket. Még csak nem is hallottam ezekről az összefüggésekről, pedig a téma nagyon aktuális volt annak idején, 9 hónap fekvés, aztán meg a szülés utáni problémák. A D vitamintól egy kicsit tartok a túladagolás lehetősége miatt, viszont ha orvost kérek meg, tájékoztasson, de ezt az összefüggést nem ismeri el, akkor tájékoztatni sem fog a szedhető mennyiségről. Arról nem beszélve, hogy a D vitaminnak is különböző formái kaphatók. Azért rákérdezek legközelebb, ha orvos közelében járok. Ez se most lesz. Ügyesen szeded össze ezeket a témákat, én eddig viszonylag tájékozottnak gondoltam magam, de ez már a második cikk, amiben lévő összefüggésekről nem is tudtam :-)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2012.04.20. 14:44:59

@Turchi: A D-vitamint nem olyan egyszerű dolog túladagolni. (Én most napi 3000 iu-t szedek, ebből 2000-t azért mert a vérképem hiányt mutatott és orvos mondta, a maradék 1000 meg a szokvány napi vitaminomból és a kajából-napfényből jön össze.)

Sokkal többet lehet szedni a széles körben ismert napi 400-800 iu mennyiségnél: az valószínűleg arra elég, hogy ne legyünk angolkórosak, de arra nem, hogy az immunrendszernek stb. is elég legyen belőle.

2012.04.20. 14:49:15

@Felicitasz: Köszönöm a választ, tehát első lépés labort csináltatni. Ha viszont az nem mutat hiányt, akkor fölösleges? Bocs, hogy tőled kérdezem, de még 2 hónapig nem fogok orvoshoz menni ha nem muszáj itt, csak otthon.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2012.04.20. 16:32:41

@Turchi: Ha a labor szerint minden rendben, akkor nyilván elég azt csinálni, amit addig csináltál ( = ami nincs elromolva, azt ne akard megjavítani :-))

Ezen a földrészen az ajánlás része az éves felülvizsgálat (yearly check-up), háziorvosi vizit, amelynek keretében jól megvizsgálnak, megkopogtatnak, kikérdeznek, átnézik az oltási könyvet, foglalkoznak az összes olyan marhasággal, ami egy év alatt összegyűlt, de nem olyan jellegű hogy amiatt az ember rögtön orvoshoz akarjon menni, csak direkt kérdezésre már eszébe jut, hogy teszem fel a vérzés harmadik napján mindig egész nap szörnyen fáj a feje, vagy mostanában mintha több anyajegy lenne a bőrén, vagy sokat könnyezik a szeme de eddig ez nem volt jellemző, meg ezer ilyesmi. Itt ennek keretében csinálnak rutin rákszűrést és labort is; nem minden évben, de azért rendszeresen ("hűha, maga a szülése óta nem volt egy rutin vérvételen se, hát legyen szíves elmenni, és akkor beikszeljük itt a papíron, hogy a szokásos vérkép mellé nézzenek legalábbis TSH-t, koleszterint, D-vitamint, vasat").

Szóval, nem sürgős semmi ilyesmi, ugyanakkor a prevenció mindig sokkal olcsóbb mint a kezelés, és ezért évente el kéne menni orvoshoz valami ilyen elbeszélgetésre arról, hogy "hogy vagyunk, hogy vagyunk". Aztán ők beutalnak amire akarnak, de mindenesetre ne magamon kelljen már vashiányt diagnosztizálnom ha egy rutin vérképpel egyértelmű válasz adható a kérdésre, hogy vérszegénység miatt vagyok-e fáradékony vagy nem.

2012.04.20. 20:45:10

@Felicitasz: Évente egyszer én is eljutok vérvételre, főleg, ha valami bajom van, igyekszem mindig otthon beteg lenni :-), de hirtelen nem emlékszem, hogy D vitamint néztek-e valaha, de visszakeresem a régi leleteket. Pont azért kérdeztem rá, mert annyira nincs rendben minden, és emlékeim szerint a D vitamin sose került szóba, a vas, a koleszterin, stb. igen. Megjegyzem, ezen a földrészen semmilyen ajánlás nincs semmivel kapcsolatban sem. A patikusok többségének van valamilyen orvosi végzettsége, ő ad gyógyszert a patikába bemenőnek, ő javasol, recept nem is kell csak az altatókra. Szóval nagyon érdekes. Még sztetoszkópunk is van, és a telefonos rendelésük kiváló :-), bemondás alapján megállapítják a diagnózist, és a gyógyszert is telefonban ajánlják adagolással együtt :-). Szóval teljes káosz. Szerencsére otthon évente kétszer eljutok ide-oda. Akkor most megkeresem, mi van az otthoni leleteimben.

Lapis Lazuli 2012.04.21. 16:01:26

@Turchi: és @Felicitasz: www.origo.hu/egeszseg/20120223-tizszer-tobb-dvitamint-javasol-az-uj-magyar-ajanlas.html
Tuuudom, ez nem egy tudományos cikk, de nem teljesen érdektelen, különösen az a része, h a jelenlegi szabályozás szerint jelenleg a magyar háziorvosnak nincs joga (gondolom a szerző a jogosultságra gondolt) D vitamin szintet méretni.

2012.04.21. 16:45:36

@Lapis Lazuli: @Felicitasz: Köszönöm a linket, nagyon érdekes infók. Megnéztem az utolsó x db. vérvételemet, D vitamin nincs benne, hacsak valami idegen kifejezést nem használnak, de a cikk szerint valóban nem, ahogy én gondoltam. Mindenesetre akkor érdemes pénzt áldozni egy mérésre. A cikk oldalsó részében felsorol néhány olyan betegséget, amit D vitamin hiánya okozhat, ezek közül 2 olyan betegséget, amivel többször voltam már orvosnál. D vitamin probléma, vagy hiány szóba se jött. Mérése sem. És mi a helyzet akkor az erős napvédő krémekkel? Ezek szűrik az UVA, és UVB sugarakat egyaránt. Jelenleg olyan helyen vagyok az évnek egy részében, ahol napból túl sokat is kapok, ezért a legmagasabb védőfaktorú krémeket használom, azaz szűröm rendesen az UVB-t, ami pont a D vitaminhoz kellene.

Lapis Lazuli 2012.04.23. 07:19:21

@Turchi: Hát, sajnos fogalmam sincs. Én Magyarországon élek, idén télen szedtem D vitamint, és én úgy találtam, hogy segített. De nem volt egyszerű kisakkozni, hogy akkor mennyit a különböző mértékegység használat miatt.

2012.04.23. 10:31:27

A problémák még akkor keletkeztek, amikor otthon voltam, most meg felváltva itt is, ott is vagyunk. De jó az otthoni háziorvosom, megbeszélem vele, legfeljebb a vizsgálatért fizetek, annyit megér.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2012.04.23. 13:52:59

@Turchi: Az én D-vitamin-hiányomat is olyan helyen diagnosztizálták, ahol rengeteget süt a nap és márciusban már simán le lehet égni, azaz muszáj kenni magunkat.

Nagyon napsütéses időszakban nem opció még az sem, hogy a D-vitaminhoz a szakirodalom szerint szükséges 10-20 percet töltsük a napon lekenés nélkül, te meg én kb. egy szélességi körön vagyunk, és gondolom, júniusban nálatok is le lehet égni akár negyedóra alatt is az utcán sétálva vagy egy buszra várva...

Én többféle faktorszámú fényvédő krémet variálok (így áprilisban... :-) és a 15 faktorossal leégtem a kertben a múlt héten), és szedem a D-vitamint, aztán nyáron megyek majd orvoshoz, és meglátjuk, mi változott.

2012.04.23. 16:24:28

@Felicitasz: Júniusba leégni? :-)Örülnék, ha csak akkortól kezdődne a hőség meg a leégés itt. Legutóbb decemberben égtünk le fél óra alatt bekenve :-)). Szóval ezután figyelünk a D vitaminra. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem erre a témára. Mindig tanul az ember valamit.
süti beállítások módosítása