Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Hozzátáplálás - mit egyen a gyerek? Ételek 4-8 hónapos kisbabáknak

2011.01.28. 06:33 Felicitasz

Nyolc-kilenc éves lehettem, amikor elkezdtem olvasni ehhez a bloghoz: a családi könyvespolcon megtaláltam az Egészségügyi ABC-t, Ranschburg Jenő Szülők lesznek című könyvét (Gondolat Kiadó 1979, a babát ringató szőke kislánnyal a kemény fekete karton címlapon) és dr. Zoltán Zsófia Mit egyen a gyerek? című munkáját (Medicina 1977, a narancssárga puhakötéses).

Dr. Zoltán Zsófia könyve mindig elég népszerű lehetett Magyarországon, mert 2005 nyarán még láttam belőle 15. (és nyilván sokadszor átdolgozott) kiadást az egyik nagy budapesti könyvesházban. A mi otthoni példányunk salátává olvasott lapjai közt anyukám feljegyzései és heti mintaétrendjei voltak kis papírcetlikre összegyűjtve: feles, kétharmados tej készítése, gyümölcsturmixok, túrókrémek, vegyes zöldségpürék.

A táplálkozási ajánlások változnak, az anyák nem :-). Aggályos figyelemmel olvassuk a szakirodalmat, töprengünk, jegyzetelünk és jól akarjuk csinálni. Ez a poszt egy ötletbörze lesz, és egyben segédanyag ahhoz, hogy hogyan használhatod a sokszor egymásnak ellentmondó  szakirodalmakat az anyai ösztöneiddel teljes harmóniában.

Minden országban (Kanada sem kivétel) közkézen forog egy csomó táblázat arról, hogy mit ehetnek már az ilyen vagy olyan korú kisbabák. Ezek a táblázatok természetesen minden országban másképp néznek ki: gondolnád, hogy a hét-nyolchónapos kanadai gyerekek már orvosi jóváhagyással esznek marhahúst, halat, tojássárgáját, lencsét, tofut, sárgaborsót (pürézve, nyilván, de akkor is)? Az év nagy részében elég hideg van, és létfontosságú, hogy elég húst, illetve fehérjetartalmú ételt együnk. A kanadaiak általában is gyakran esznek halat, de fogadni mernék, hogy a japán kisbabák is hamar megismerkednek a halételekkel. Az olaszok nem esznek annyi húst: ők tradicionálisan zöldségekkel kezdenek, de a féléves körüli olasz kisbabák első ételei közt szerepel a parmezán sajt is - egyébként ez az egyik legkönnyebben emészthető sajt -, amelyet a szülők elmorzsolva belekevernek a zöldségpürébe, és így kezdik el a savanyított tejtermékek bevezetését. Héthónapos olasz babák már esznek a családi sajtos makaróniból: főtt tészta, paradicsomszósz, parmezán sajt, botmixerrel összepürézve vagy villával apróra (amolyan darabosabb krumplipüré állagúra) törve. Egyszer utánanézek, mit gondolnak az olasz gyermekorvosok a cöliákiáról, illetve egyáltalán milyen arányban vannak ebben a tésztaevő kultúrában lisztérzékeny kisgyerekek. Azt pedig már említettem, hogy mennyire meglepődött a kanadai gyerekorvosunk, amikor elmondtam neki, hogy Magyarországon az alma a kezdő étel. De hát mi magyarok nem kuriózumnak tartjuk az almafákat: ez a legnépszerűbb gyümölcsünk, közmondások és népdalok tárgya, süteménytöltelék, tízórai, gyógyszer (reszelve hasmenésre, vérszegénység ellen szöggel teleszurkálva), és mindig van, hiszen egy száraz, hűvös pincében egy egész télen át is eláll. Minden nap egy alma - na ugye. Persze, hogy azonnal adjuk a gyerekeinknek is.

Vagyis, a hozzátáplálásról és a babák etetéséről nagy általánosságban azt gondolom, hogy mindenki olvassa el az ajánlásokat, aztán pedig tegye nyugodtan, amit jónak lát.

Hozzátáplálásban nincs helytelen döntés: bármit csinálsz, valamelyik protokoll jóvá fogja hagyni. A legfontosabb szempont tehát nem a protokoll, hanem a saját genetikád, népcsoportod, kultúrád, a gyereked alkata, emésztési sajátosságai, tőled örökölt preferenciái, allergiái, potenciális (és kivédendő) egészségügyi problémái. Ezekhez képest értelmezd az ajánlásokat, ezekhez képest dönts egy-egy ételféleségről.

Egy példa: mindig sejtettem, hogy a fiamnak jó eséllyel semmi baja nem lesz a tehéntejtől. Követtem az érvényben levő ajánlást és fokozatosan vezettem be a teljes tejet a fiam étrendjébe - de minden aggodalom nélkül. Mi tradicionálisan tehéntejivó család vagyunk: az apai nagymamámnak (bábás otthonszülés! :-)) például egyáltalán nem volt teje (primary lactation failure, csak akkoriban még nem hívták így). A tehéntej volt az egyetlen elérhető megoldás, és volt is a háznál tehén. Apám tehéntejen nőtt fel, még az én kisgyerekkoromban is volt a nagyszüleimnek tehenük, és néhány évesen én is lelkesen kortyolgattam a frissen fejt tejet a bádogbögréből (általában felforralták a felnőttek, de emlékszem olyanra is, hogy már fejéskor ittam kint az istállóban a tejeskanna öblös tetejéből). Soha nem volt tőle semmi bajom. A tudomány mai állása szerint a tejérzékenység genetikai dolog és köze van ahhoz is, hogy milyen népcsoportokból valók az őseid, mivel foglalkoztak, miket ettek - és jó eséllyel ugyanígy genetikai, etnikai kérdés az is, hogy mennyire gyors vagy lassú az alap anyagcseréd, inkább hasmenésre vagy inkább székrekedésre vagy hajlamos, bírod-e a vörös húst, okoz-e neked puffadást és emésztési problémákat a csicseriborsó vagy a kelbimbó, tudsz-e aludni egy este hatkor megivott vacsorazáró kávé vagy tea után, vagy ébren pörögsz miatta hajnalig, nagy lázzal járnak-e a betegségeid, izzadós vagy nem izzadós alkat vagy-e, hízásra hajlamos-e vagy nem, csontos és erős-nehézléptű, vagy alacsony és törékeny.

A babádnak ugyanígy meglesz (megvan) a személyes alkata, amelynek nagy része nyilván családi örökség. Hogy milyen ételekkel kell vigyáznod, ez főleg a babád testi adottságaitól függ.

A legtöbb ételnek (végülis ezekben is kémiai vegyületek vannak, kvázi ugyanolyan hatóanyagok, mint a gyógynövényekben, gyógyszerekben) van valami "mellékhatása": ezt a mellékhatást megtudhatod a protokollokból és a táplálkozási ajánlásokból, de a mellékhatás értelmezése a te feladatod. Azt a kérdést kell megválaszolnod, hogy a mellékhatás kívánatos vagy nem kívánatos, vagyis, hogy a te gyerekednek ez az étel jó lesz-e vagy nem. Ha jó lesz, akkor jó étvágyat hozzá.

A szoptatás posztok egyikében már leírtam ezt a döntési mechanizmust: a szakkönyvekben elolvashatod például, hogy az anyatejben megjelenő citrusfélék néhány kisbabánál hasmenést okozhatnak. Eddig a szakkönyv. A tanácsból levonható következtetés viszont nem az, hogy akkor a szoptató anyukák kerüljék a citrusféléket, hanem csak annyi, hogy a hasmenésre hajlamos kisbabák szoptató anyukái vigyázzanak a citrusfélékkel. De a székrekedésre hajlamos kisbabák anyukái adott esetben kifejezetten ki is próbálhatják, hogy ha isznak napi 2-3 pohár narancslevet, az a tejükbe átkerülve javít-e a babájuk emésztésén.

Amikor ezt először felfogtam - sokadszori köszönet a bábámnak -, nagyon fellélegeztem. Továbbadom a tanulságot: a józan ész határain belül tényleg azzal eteted a kisbabádat, amivel csak akarod. Kilométeres tiltólistákat lehet összerakni olyan logikai bakugrásokból, miszerint ha valami problémát okozhat, akkor nyilván okoz is, és ezért kerüljük el. A fehérbab meg a lencse valóban nagyon magas rosttartalmú, és igaz, hogy sokak számára nehezen emészthető, de ebből nem következik, hogy biztosan a te gyereked is nehezen fogja emészteni. A banán sokaknál székrekedést okoz, de ebből nem következik, hogy akkor te se add a babádnak. Sőt, ha a babád hasmenésre hajlamos, akkor neki direkt jó lesz a banán (meg a rizs, meg az alma is).

Nézd meg a protokollt, aztán kísérletezz, hallgass az ösztöneidre és figyeld a kisbabádat. Ami beválik, add neki nyugodtan. Ebből a szemszögből hirtelen nem tűnik olyan kaotikusnak a szakirodalom se: a protokollok tiltólistáit próbáld meg az adott ételek "mellékhatásainak" szemszögéből értelmezni, és arra a kérdésre keresd a választ, hogy konkrétan a te kisbabádnak ez a mellékhatás problémásnak tűnik-e vagy nem.

És akkor a hosszú bevezető után íme a saját bevált receptjeim, nagyjából abban a sorrendben, ahogyan bevezettem őket a fiam étrendjébe. A pürék nagyrészt bolti bébiételek voltak (errefelé jó minőségűek, tiszták és olcsók), de néha én is püréztem botmixerrel (főtt krumplit, párolt sárgarépát, körtét, őszibarackot) vagy például a banánt meg a magamnak megsütött cukkinit egyszerűen összetörtem villával, hogy a gyerek is ehessen belőle.

A vegyes ételek egy része később úgy készült, hogy főztem magunknak ahogyan szoktam - natúr csirke olivaolajon megsütve kevés sóval és valamilyen zöldfűszerrel (majorannával, bazsalikommal, kakukkfűvel), párolt rizzsel, őszibarackkal -, és egy kis adagot egy fél pohár víz segítségével összepüréztem botmixerrel.

  • rizsmüzli, anyatejjel/tápszerrel kikeverve
  • natúr őszibarack püré
  • sárgarépapüré
  • rizsmüzli/babakása, őszibarack pürével kikeverve
  • rizsmüzli/babakása, sárgarépa pürével kikeverve
  • sütőtök püré
  • sárgarépa-őszibarack
  • sárgarépa-sütőtök
  • őszibarack-sütőtök (ezt nagyon szerette)
  • körtelé
  • pürézett körte
  • almalé
  • reszelt alma
  • főtt krumpli, pürének összetörve
  • alma-őszibarack
  • alma-sárgarépa
  • sárgarépa-krumpli
  • édesburgonya (batáta) püré
  • sárgabarack püré (a fiam combján másnap száraz, kiütéses-féle foltokat fedeztem fel, amelyek utóbb semmilyen kapcsolatban nem álltak semmilyen étellel, de egy ideig ezután nem adtam sárgabarackot :-))
  • zab-,  és árpamüzli (babakása)
  • vegyes gabonamüzli (babakása), az eddigi zöldség- és gyümölcspürékkel kikeverve
  • zöldborsó püré
  • zöldbab püré
  • sárgarépa-zöldborsó (ez nagy kedvenc volt sokáig)
  • sárgarépa-édeskrumpli (ez is)
  • krumpli-zöldbab
  • banán
  • banán-alma
  • csirkehús
  • csirkehús-alma
  • csirkehús-édeskrumpli-sárgarépa
  • csirkehús-alma-őszibarack
  • csirkehús-sárgarépa-zöldborsó
  • csirkehús-krumpli-zöldbab
  • cukkini
  • cukkini-sárgarépa
  • áfonya (blueberry)
  • áfonya-alma
  • borjúhús
  • borjúhús zöldségekkel összepürézve
  • natúr joghurt (biojoghurt, teljes tejből)
  • babakása joghurttal kikeverve

 

... és így tovább.

A fiam öt és fél hónapos volt, amikor elkezdte a kóstolgatást (őszibarackkal, rizsmüzlivel, sárgarépával).

6 hónapos étrend: (aminek a te babád megeheti a felét vagy a dupláját: azért írom le, hogy láss egy variációt a normálisra)

  • igény szerint szoptattam (reggel 5-6 körül, 8 körül, 10-11 körül, ez után a délelőtti hosszabb szopi után elcsöndesedett, nézegetett, és dél körül aludt egy órát)
  • ebédre rizsmüzli (babakása) vagy lefejt anyatejjel, vagy barackkal, vagy sárgarépával, vagy sütőtökkel kikeverve pürének, aztán szopi, és ha még szomjas volt, akkor egy kis felforralt és lehűtött víz vagy vízzel hígított körtelé (ezután valamikor fél 2 és fél 4 közt elmentem vele egy-másfél órát sétálni)
  • 3 fél 4 körül (sétából hazatérve) szopi, aztán aludt egy órát
  • délután 4 és 6 közt néha egy, néha két rövidebb szopi, aztán este 6-7 körül mindig egy hosszabb (a napnak ebben a kora esti szakaszában volt a legaktívabb, mászkált, forgolódott, pakolászott, ilyenkor hallgattam vele zenét, táncoltam vele, báboztam neki, mondókáztunk, képeskönyvet nézegettünk stb.
  • este 8 körül vacsora, rizsmüzli vagy valamilyen gyümölcs- vagy zöldségpüré, akkoriban még csak sárgarépa, sütőtök és őszibarack közül lehetett választani
  • fürdés, pancsolás után fél 9 - háromnegyed 9 körül szopi, 9 körül elaludt, és legközelebb másnap reggel 5-6 körül ébresztett szopiért

A féléves gyerek mellett azt éreztem, hogy körülbelül ez a tejtermelésem maximuma, és térfogatban még elég a tej, de tápértékben már nem. (Vagyis, a hosszú szopikat a gyerek jóllakottan fejezte be, de a napi kalóriaszükségletét teljesen nyilvánvalóan nem tudtam már csak anyatejjel fedezni.) A következő hetek arról szóltak, hogy a szoptatás melletti napi egy rizsmüzli és egy zöldség/gyümölcsadag helyett lett napi két rizsmüzli és két zöldség/gyümölcsadag, miközben párnaponta új zöldséget vagy gyümölcsöt vezettem be,  valamint a többi gabonafélét is, és előbb a csirke-, aztán a marhahúst, röviddel  a gyerek nyolchónapos kora előtt pedig a joghurtot.

7 hónapos étrend:

  • igény szerint szoptattam (ahogy a gyerek kért, továbbra is általában reggel 6 körül, 8 körül, délelőtt 10 körül, aztán délelőtti-déli csendes meditálás és alvás)
  • ebédre vegyes babamüzli, valamilyen hússal és zöldség- vagy gyümölcspürével, szopi, gyümölcslé
  • délután séta, aztán fél 3 -3 tájban szopi, alvás
  • 4 óra körül uzsonna, valamilyen gyümölcspüré és szopi
  • este 6-7 körül a hosszabb esti szopi
  • 8 körül vacsora, vegyes babamüzli valamilyen zöldség- vagy gyümölcspürével, víz, illetve alma- vagy körtelé
  • este 9 körül szopi, aztán alvás

 

8 hónapos étrend:

  • igény szerint szoptattam (kb. reggel 6, 8, 10)
  • a délelőtt 10-es szopi előtt tízóraira valamilyen gyümölcspüré, ezután a szopi után a szokásos csend és alvás
  • dél körül ebéd, vegyes babamüzli, csirke-vagy marhahúsos zöldségpürével, néhány kiskanál joghurt, szopi, gyümölcslé vagy víz
  • délután séta, fél 3 - 3 körül szopi, alvás
  • 4 óra körül uzsonna, gyümölcspüré és szopi
  • este 6-7 körül a hosszabb szopi
  • este 8 körül vacsora, vegyes babamüzli valamilyen zöldségpürével, víz
  • este 9 körül szopi, alvás

 

A nyolchónapos kanadai babák egy része, ahogy ezt fentebb is említettem, már eszik halat, tofut és hüvelyeseket; a fiam még ilyeneket nem evett. Még tojássárgáját se adtam neki, de elméletileg egy nyolchónapos baba már ehetne joghurttal összetört tojássárgáját, amolyan híg tojáskrém-szerű valamit, tízóraira vagy uzsonnára, petrezselyemzöldet is bátran tehetsz bele.

Nekünk nagyszerűen beváltak az Észak-Amerikában népszerű babamüzlik - az otthon kapható termékek közül a Holle bio babakása hasonló, rizspelyhes, köleses és hárommagos is van -, ezért én nem is kísérleteztem házilag főzött rizskásával, kölespéppel. De ki lehetett volna próbálni a házi kásákat, vagy akár azt is, hogy teljes kiőrlésű (tojásmentes) kétszersültet vízbe áztatva kikeverek gyümölcs- vagy zöldségpürével.

A nyolchónapos babák egy része fintorogva néz a pürékre, illetve már meg tud enni darabos ételeket: kézzel felmarkolnak és az ínyükkel elmajszolnak egy főtt sárgarépát, krumplit, puhára párolt céklaszeletet; elszopogatnak egy kölesgolyót, kétszersültet, kiflivéget, szívesen rágcsálnak nyers almát, körtét. A fiam nyolchónaposan még semmilyen darabos ételt nem tudott megenni: amikor megpróbáltam darabosabb, "haladó" püréket készíteni vagy venni neki, mindet kiöklendezte. Eközben a barátnőm nyolchónaposa kölesgolyót evett, meg az ínyével elmajszolt egy fél zsömlét és egy fél banánt: a kisbabák nem egyformák, úgyhogy figyeld a gyerekedet, és etesd azzal, amit szeret és meg tud enni.

A nyers gyümölcsökről, zöldségekről azt írja a szakirodalom, hogy vigyázzunk velük, mert a babák még nem tudják őket összerágni, viszont ha a metszőfogaikkal leharapott apró  és kemény alma- vagy répadarabkákat belélegzik, megfulladhatnak. Láttam olyan nyolchónapost - egy másik barátnőm kislányát -, akinek esze ágában sem volt megfulladni: az alsó metszőfogaival meg a felső ínyével rágott, és meg tudott enni egy cikk nyers almát, a nyári forróságban pedig szemenként tette a szájába a mélyhűtőből kivett fagyos zöldborsót. Elszopogatta, mint a felnőttek a cukorkát, aztán amikor felolvadt, ugyanúgy összerágta az alsó foga meg a felső ínye közt, mint az almadarabkákat, és lenyelte. A fiam elmúlt hároméves, mire megtanulta a cukorkaszopogató mozdulatot, de ennek a kislánynak nyolchónaposan nem okozott semmi problémát.

Ha a gyereked olyan, mint a fiam volt, és minden, ami nem püré, fulladásveszélyt jelent a számára, akkor kipróbálhatod a hálós etetőt, most már Magyarországon is lehet kapni. (Az árától azonnal hanyatt vágtam magam: itt kettő van egy csomagban, kb. 5 dollárért, ami a magyar ár harmada, a fizetéseket meg inkább ne hasonlítsuk össze - egyben ez az egyetlen bajom a posztnak ezzel a konkrétabb dolgokból álló részével. Sok mindent elmondhatok mint tippet, bio babamüzlitől rizstejen át hálós etetőig, de ennek van egy anyagi oldala is, amitől némileg zavarba jövök. A mi számunkra ezek megfizethető alapfelszerelések voltak, ámde nem azért, mert a férjem posztdoktori ösztöndíjából jachtra is telt, hanem mert az itteni árak sokszor forintra átszámolva is alacsonyabbak, mint a magyarországiak. Ez bicskanyitogatóan igazságtalan, de szégyenkezésen kívül nem sokat tudok tenni, maximum magyarázkodom. A kisüveges egykomponensű bio bébiételeket 49 centért vettük, ami körülbelül száz forint, de otthon nem láttam ennyiért üveges bébiételt, egykomponensű bioterméket meg főleg nem. Úgyhogy amit itt olvasol, az nem "tanács". Használd fel belőle, ami megtetszik, a többit meg felejtsd el, és tedd amit helyesnek tartasz. A későbbiekben is.)

A hálós etető a fiam születése körüli időkben még abszolút újdonság volt, alig néhány éves szabadalom. Akkoriban kezdték el nagyobb tételben forgalmazni, és rögtön nívódíjas termék lett. Bármilyen ételt bele lehet tenni, nyers almát, répát, sárgadinnyét, karalábét, retket, de akár kockára vágott pörköltöt is, tényleg bármit. A kisbaba megfogja az etető karikáját és a hálón keresztül rágcsálja és szívogatja ki az ételt: gyakorlatilag saját magának csinál belőle pürét, és közben megismeri az ízeket, fulladásveszély nélkül. A fiam nagyon szeretett ilyenből enni. Amikor jött a foga, akkor hideg almadarabkákat tettem bele rágókának, de vannak olyan szülők is, akik jégkockát tesznek bele, és úgy adják oda a kisbabának, hogy rágcsálgassa és szopogassa. A hálót ki lehet fordítani és nagyon könnyen tisztítható: a termékleírás szerint ha problémád van a tisztításával, akkor üzemelj be erre a célra egy fogkefét, de nekem sose kellett hozzá segédeszköz, csak az erős vízsugarú konyhai csap és a szokásos mosogatószerem, el tudtam mosni kézzel.

Ha egy étel vagy ételcsoport minden tiltólistán rajta van, akkor a fulladásveszélyen kívül az allergia lehet a tiltás másik oka. A tehéntejről már írtam, de egyébként ismert allergének a szója, tofu (Kanadában e kettő közül egyik miatt se aggódnak), az aprómagvas bogyós gyümölcsök egy része (szamóca, málna), a citrusfélék, a déligyümölcsök egy része (kivi, papaya), néhány halfajta, méz (ez utóbbival a botulizmus kockázata miatt is ajánlott várni), olajos magvak és mogyorófélék, a fűszerek egy része.

Eddig a szakirodalom - ezután következnek a kisbabák. Észak-Amerikában népszerű étel a földimogyoróvaj: ez valójában pürévé zúzott földimogyoró, és azért kenhető, mert a mogyoró saját kipréselődő olaja teszi azzá. A nem sózott változatában tényleg semmi  más nincs, csak földimogyoró. Az egyik legerősebb allergén mogyoróféle, továbbá  ebben a formátumban nagyon sűrű, szájpadlásra tapadó krémszerű állaga van, és vannak babák, akik megfulladhatnak tőle. A fiam majdnem hároméves volt, amikor először evett ilyet - ugyanakkor egy családi ismerősünk nyolchónapos kislánya (az, aki a fagyasztott zöldborsót szopogatta) földimogyoróvajjal megkent kétszersült-kockákat evett uzsonnára, amikor náluk voltunk, és semmi baja nem volt tőle. Ha a gyerek nem allergiás rá és meg tudja enni, akkor a földimogyoróvaj a tiltólistáról azonnal a kiemelt kategóriás egészséges ételek közé kerül át: rengeteg fehérje van benne, B-vitamin, vas, folsav, és az íze is nagyon kellemes.

Ezzel nem mondtam, hogy te is nyugodtan adj a nyolchónaposodnak földimogyoróvajat, csak azt, hogy ami ennivaló, és alapvetően egészséges, arról a gyereked szervezete fogja eldönteni, hogy konkrétan neki jó-e vagy nem. A nyolchónapos babák egy része, ne feledjük, mindent kiköp, ami nem fehér és nem folyadék. A nyolchónapos babák egy másik része földimogyoróvajas kétszersültet eszik egyedül, kézzel. A szója is nagy allergén, de a vegetáriánus családoknak szóló kanadai protokoll a nyolchónapos babáknak engedi a hüvelyeseken és a tofun kívül a szójasajtot és a szójajoghurtot is. (Ráadásul a Kanadában forgalomban levő csecsemőtápszerek közül amik nem tehéntej alapúak, azok szója alapúak: aki nem tud vagy nem akar szoptatni, de alternatívát keres a tehéntej alapú készítményekre, annak a szója lesz az első számú lehetősége.)

Maradnak tehát a tiltólistán azok a dolgok, amelyek a felnőtteknek sem egészségesek. Vigyázz a botulizmus- és listeriabaktériumokra, azaz ne adj a kisbabádnak mézet (kezdetben pasztőrözöttet se), felvágottat, pasztőrözetlen sajtokat, semmilyen nyers tejből készült tejterméket. Ne sózd vagy cukrozd az ételét, bánj mértéktartóan a fűszerekkel (zöldfűszerekkel érdemes kezdeni, és kezdetben inkább kevesebbel mint többel). Általában érdemes kerülni a nagyon sós, nagyon feldolgozott, sok adalékanyaggal készülő ételeket, mint amilyenek a krémsajtok, virslik, májkrémek stb., és nekem elég rossz véleményem van a különféle babadesszertekről, pudingokról is: egyfelől nyugtalankodunk a tojásfehérjén meg a déligyümölcsökön, másfelől meg ezekben ott van a zselatin, szójalecitin, rengeteg cukor vagy mesterséges édesítő, citromlé. Az ember vagy paranoid módon olvassa az összetételi listákat, vagy tényleg lemond szinte minden ilyesmiről, és otthon keveri össze a  bio natúrjoghurtot házilag készített őszibarackpürével. Ezzel persze megintcsak nem azt akarom mondani, hogy ha adtál egy túró rudit a nyolchónaposnak (főleg ha van nagyobb testvére, ugye), akkor aztán mindennek vége.

Te vagy a szülő: te hozod a döntéseket és neked kell a gyerekedre vigyáznod legjobb tudásod szerint.

23 komment

Címkék: táplálkozás szoptatás tej hozzátáplálás tápszer

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr742616832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zzzsuzsa 2011.01.28. 21:51:21

A tehéntejjel kapcsolatban annyit tennék hozzá, hogy engem sem szoptatott anyám és kis borjús tehén tejét kaptam már pár naposan is, meg rizsnyákot (Csíkban ezt a rizskására, szétfőtt rizsre mondják) Az az érdekes, hogy olyan tehén tejét kaphattam csak és kizárólag, amelyiknek kisborja volt. (lehet, hogy testalkatom alakulása innen datálódik...igaz, később meg tejbegrízzel tömtek, szóval jónak tartom, hogy ma már tudatosabban tápláljuk a gyerekeket, az én gyerekem nem rendez cirkuszt az édességért a boltban, elviseli, hogy azt mondom, nem. Én nem ilyen voltam...)

Vica1982 2011.01.29. 13:46:56

Én is tehéntejen nőttem fel, meg tejbegrízen, mint Zsuzsa, és a mai napig imádom a tejet.
Az első gyerekemnél mindent akkor vezettem be, amikor ajánlják, válogatós, rossz evő lett. A másodiknál már nagy ívben ...-tam a táblázatokra , 10 hónaposan már azt ette, amit mi és azóta is szívesen eszik. A harmadik 1 hónap múlva születik, úgyhogy nyár végén tudok majd konkrétumot írni róla, de az tuti, hogy nem fogok nagy cirkuszt rendezni a kaja körül. Elnézem az első babás barátnőimet, hogy szegények mit össze görcsölnek, hogy "Ha 3 nap múlva lesz 8 hónapos, akkor már adhatok neki husit, vagy várjam ki a 3 napot?", ahelyett, hogy tényleg a babájukra és az eszükre hallgatnának. Nem tudom, hogy külföldön hogy van ez, de itthon úgy adnak tanácsot, hogy megmondják mit tegyek és mit ne (birka módra). Pedig inkább úgy kellene, ahogy írtad egy másik cikkben (azt hiszem a Kanadai sétásban), hogy tájékozottan dönteni csak úgy lehet, hogy tudok az előnyökről, a hátrányokról (M.o.-on inkább csak erre fektetik a hangsúlyt), az alternatívákról, és arról, hogy mi lesz, ha semmit nem teszek most. Ilyet most először EBBEN a posztban olvastam.
A védőnőnk úgy fogja fel a tájékoztatást, hogy mindenre angyali mosollyal azt mondja: "Te tudod..."

dokimami 2011.01.29. 22:00:37

Nagyon édes a kisfiad. Nekem még nem volt merszem leírni a gondolataimat ezzel kapcsolatban, jó hogy te megtetted. Talán egyszer én is rászánom magam, az biztos, hogy a sok tiltás annyit elér, hogy a hozzátáplálás egy irtó nagy stressz sok első gyerekes anyának és ez senkinek sem jó. Különösen, valljuk be, sok tapasztaltabb orvos, védőnő nem egészen azt mondja, amit az anyukák olvashatnak és ezért meg vannak zavarodva, nem tudják kinek higgyenek. Jó lenne, ha a sok szabály között nem veszne el a gyerek.

zzzsuzsa 2011.01.29. 22:50:59

Sziasztok!
Igen igen, az első gyereknél oltári nagy cirkuszt képesek anyukák rendezni mindenből (mint én is)és emlékszem arra, hogy a gyerek a sárgarépa pürét, meg a főtt rizskását amit kotyvasztottam térdig babapapiban állva, hát sajna messzire köpte, viszont az üveges HIPP kajákat nagy élvezettel nyomta befelé, de ezt is úgy 9 hónapos kora körül. Addig nem volt hajlandó még a reszelt almát sem, csak szopi, ja és azért egyet mégis megevett, a rizs tejben turmixolt banánt. És a rizs tej aztán minden gyümölcs turmixnál nyerő volt. Később már a nyers gyümölcsöt is szívesen ette,és így van ez a mai napig. @Vica1982: Van egy történetem erről: a védőnőm mesélte, mikor egyszer feljött hozzánk, hogy vannak mamák, akik telefonon hívják őt olyasmi miatt, hogy: Most épp kevergetem a húslevest és nem tudom eldönteni, hogy tegyek e késhegynyi bazsalikomot bele, vagy sem, jó lesz ez a 8 hónapos babának? És egyébként a cérnametéltet turmixoljam?....stb Tényleg elképesztően hülyék tudunk lenni, de van is rá indokunk, olvasunk, látunk, hallunk minden félét, és főleg a játszótéren a mamák egymás közt jól megmondják, mi a tuti, úgyhogy tökéletesen beparázunk minden szál bazsalikom miatt. Nem tudom, hogy ez régen is így volt e, de valószínű régebben, mondjuk amikor még együtt
élt a nagy család, akkor természetes volt az, mit ad a mama a babának, meg minden más is. Ma hatalmas a választék, agyrém, mennyi minden áll rendelkezésre, mennyi féle irányzat van, és mennyire nem lehet eldönteni, hogy valójában mi a jó. Szerintem most fogunk visszatérni oda, hogy az ösztöneinkre kell hallgatni, mert az anya tudja, érzi a legjobban, mi kell a gyerekének.

zellerlevél 2011.01.29. 23:15:32

@dokimami:

Nem lenne baj, hogy mást mondanak (a kilencvenes években ráadásul önmaguknak is ellent mondtak, ha két év múlva egy másik kisgyerekkel találkoztak), hanem az, ha ezt kinyilatkoztatásszerűen teszik, elvárják, hogy az anyukák evidenciaként elfogadják.

(Az egészségügy szereplői hajlamosak egyébként is így viselkedni, és ha elég speciális a szakterületük, akkor nem nagyon akad, aki merészel ellenvéleményt kifejteni, még akkor sem, ha ezer vizsgálat vagy személyes tapasztalat igazolja az ellenkezőjét annak a véleménynek, amit képviselnek.)

Nem tudom, hogy még úgy van-e, ahogy utoljára, mikor nekünk jött, de jól személelti ezt az oltási értesítő akkori első sora is: Idézés. Mintha hatóság küldte volna. Amikor ezt szóvátettem az akkori védőnőnknek, felháborodott: miért ne írhatnák ezt, mikor köteles vagyok eljönni, és beoltatni a gyerekemet. Mikor jeleztem neki, hogy az én adómból kapja a fizetését, és ő szolgáltató, nem hatóság, akkor ordítva kelt ki magából, hogy vele így harminc éves szolgálata alatt nem merészelt senki beszélni. Azóta sok év telt el, a módszerek kicsit talán változtak, de a régi hozzáállást képviselők még pozícióban vannak, a kismamák és szülők pedig távolról sincsenek tisztában a lehetőségeikkel (és sajnos a felelősségükkel sem mindig).

Vagyis változni kellene, szolgáltatónak is, szolgáltatást igénybevevőnek is.
Felicitasz cikkei talán szolgálják ezt a fajta változást.

gesztenyemacska 2011.02.15. 17:33:22

Nagyon koszonom a cikksorozatot, hetek ota keresek egy ilyen szemleletu irast (es mint mar sok massal kapcsolatban, most is a te blogodon talaltam meg ezt).
Emlitetted a masik posztnal, hogy fogsz irni a baby led weaningrol is, nagyon varom. Epp valami ilyesmivel probalkozunk (mert a falatot kinezi a szankbol a fiunk, de a purekrol hallani sem akar), de hiaba irjak a blw kovetok, hogy nem baj ha kohog es olyan mintha "felrenyelt volna", mert valojaban nem is, egyszeruen en nem birom ezt nezni. Szoval kicsit meg vagyunk akadva, de delelott elmentem venni halos etetot amit ajanlottal, es teljes siker, vegre lattam a gyerek arcan, hogy az tortenik a kajaval amit akar :) Kivancsian varom a folytatast. Koszi megegyszer!

caixa 2012.02.24. 14:00:48

Nem vált be a hálós etető nekünk sem.

Az USA-ban is az almát adták meg kezdő kajának, meg a rizs pépet.

furmint-m 2012.10.26. 16:49:01

@Felicitasz: "A tudomány mai állása szerint a tejérzékenység genetikai dolog és köze van ahhoz is, hogy milyen népcsoportokból valók az őseid, mivel foglalkoztak, miket ettek - és jó eséllyel ugyanígy genetikai, etnikai kérdés az is, hogy mennyire gyors vagy lassú az alap anyagcseréd, inkább hasmenésre vagy inkább székrekedésre vagy hajlamos, bírod-e a vörös húst, okoz-e neked puffadást és emésztési problémákat a csicseriborsó vagy a kelbimbó, tudsz-e aludni egy este hatkor megivott vacsorazáró kávé vagy tea után, vagy ébren pörögsz miatta hajnalig, nagy lázzal járnak-e a betegségeid, izzadós vagy nem izzadós alkat vagy-e, hízásra hajlamos-e vagy nem, csontos és erős-nehézléptű, vagy alacsony és törékeny."

Kerdes: erröl van-e valami bövebb olvasnivalo? Aktualis nalunk: talalgatjuk, hogy esetleg a babank erzekeny a tehentejfeherjere... talalgatas/kerdes szinten...

"A fiam öt és fél hónapos volt, amikor elkezdte a kóstolgatást (őszibarackkal, rizsmüzlivel, sárgarépával)."

Kerdes: mi volt az erdeklödesenek a jele? A fiam 5 honapos (pontosan), az elmult hetekben mar elkezdtem elökesziteni a ht-t (elöadasok, könyvek stb.). A nemet-osztrak ajanlasok a WHO-val összhangban 6 honap teljes szoptatast javasolnak, ezek alapjan ugy terveztem, hogy a ht-t csak a 7. honapban kezdjük el, de az utobbi idöben felmerült bennem a kerdes/gyanu, hogy esetleg nem eleg tapanyagban a szoptatas; eleg nagy a babank, mar 8kg (vagy egy kicsit több). Ingeborg Hanreich könyvei alapmüvek itt, bar eleg szigoruak. Nem tudom elkedjem-e korabban a ht-t? - eddig gyakran erdeklödve nezte ahogy eszünk es a papajaval a fözest is mindig erdeklödve figyeli...

zellerlevél 2012.10.26. 18:31:17

Ajajj... ez a kérdés sok anyuka számára kezd egyre stresszelőbb, aggasztóbb lenni.

Szerintem normál súlyú, nyugodt, 3-10 hónapos gyereknél érdemes egy nagy levegőt venni, megállapítani, hogy "de jó, a gyerekem eddig csak szopott", aztán ha van rá bármilyen ok, odaültetni az asztalhoz, és figyelni, hogy érdeklődik-e a dolog iránt. Ha igen, akkor adni lehet neki, ha nem, akkor hagyni a csudába, és nem próbálkozni vele pár hétig.

Hat hónapig csak szoptatni, nem azt jelenti, hogy a féléves gyereket másnap lehet és kell kínálni x táplálékkal, amit a WHO ajánl. Irányelv, amit rugalmasan kell kezelni. Belefér az első heti tápszeres pótlás is, az is, hogy a gyerek három hónapos korától zöldséget eszik napi háromszor, az is, hogy a kölök tízhónapos koráig még egy csepp vizet sem kap az anyatejen kívül.
A lényeg az lenne, hogy a gyerek is, az anyja is békében éljen magával és a családdal.

(Csak nagyon csendben jegyzem meg, hogy a négy gyerekünk közül nem az a legegészségesebb, aki 2,5, vagy aki 3,5 évig szopott, nem az, aki 6 hónapos koráig semmit sem kapott, hanem az, aki hathetesen már kapott reszelt almát, és az egy éves szülinapja után három nappal nem volt hajlandó többet szopni, pedig tej még volt. Az egyetlen olyan gyerekünk pedig, aki nem volt ételallergiás eddigi élete egyetlen szakaszában sem, az pedig egyik sem, hanem az, akinek soha, semmit sem pepecseltünk, saját maga evett, amit akart, élete első étele paprikás krumpli volt, és semmilyen etetési "aranyszabályt" nem tartott be élete során. Nála az egyetlen szabály az lett, hogy eszik, amit szeretne, ő tudja, mi a jó neki.)

R2D2 & C3PO 2012.11.04. 14:03:05

Annak jelei, hogy a gyerek érett a következő: "A gyereknek tudnia kell önállóan vagy etetőszékben (nem szabad hátra dönteni!) ülni, mutasson érdeklődést az evés után: ölben ülve nyúlkáljon az ételért és ha sikerül megkaparintania, tömje a szájába."

Jelenleg 17 hetes kor előtt semmiképpen nem ajánlják a szilárd ételek bevezetését, csak az anyatej és az anyatejpótló (nullás) tápszer az elfogadott. A tiltásokkal kapcsolatosan az a _hivatalos_ álláspont, hogy ott kell vigyázni, ahol előfordul a családban étel-, vagy egyéb allergia, asztma. Ha nincs családi előzmény, akkor teljesen fölöslegesek az étrendi korlátok.
A tejfehérje-, és a glutén érzékenység vérvétellel igazolható, vagy cáfolható.

Callis 2012.11.07. 01:18:44

@R2D2 & C3PO: De a kivétel erősíti a szabályt, igaz? :)

Mert a héthónaposom ülni ugyan nem ült még, de a krumplit egyedül kanalazta befelé a szájába.

Callis 2012.11.07. 01:27:20

Bocs, a lényeg maradt le: szóval az érdeklődés a fontos szerintem. Érdekelte a kanál, az evés, simán megetette magát, soha nem is kellett etetni. Ez egy jó start volt, biztos hogy nem jött túl korán neki, hiszen nem erőltettünk semmit, de az is jó volt, hogy nem késtük le az érdeklődős fázist.

R2D2 & C3PO 2012.11.07. 15:21:08

@Callis:
Ha nem ült, akkor fekve kanalazott?
Képet, képet!

Callis 2012.11.10. 13:55:33

@R2D2 & C3PO: egy párnával megtámasztva félig ült az ölemben. (Azért nem az volt a cél, hogy megfulladjon :) )

furmint-m 2012.11.20. 02:09:23

@R2D2 & C3PO: @Callis: Mi most kezdtük el (10 nap mulva 6 honapos). Erdeklödes van, es fintorgas is az elsö kanalnal. Alapvetöen engem nagyon stresszel az, hogy 2 kiskanalnyi mennyisegert fözögetek, melegitek, püritek, jaj.

Szék: egy norveg (ismert márka) Newborn kiegeszitöjen felig fekve/megdöntve, mert meg ö sem ül. Egyebkent ez teljesen normalis, ma voltam mozgasfejlödes elöadason es ott is elhangzott, hogy az ülökor atlagban a 8. honap körul van; az altalam ismert "köztudatban" valahogy ez nincs nagyon tudatositva, sokan ültetik a gyereket mar elötte, ami nem optimalis.

Callis 2012.11.20. 21:27:53

@furmint-m: ha stresszel, és amúgy nincs sürgetős ok a hozzátáplálásra, akkor momentán nem sürgős. Pihend ki magad és utána próbáld újra :). Vagy csak minden másnap. Ne tekintsd még "evésnek", hiszen még nem mennyiség, inkább játéknak, vagy valami újat tanulásnak.

R2D2 & C3PO 2012.11.29. 16:25:21

Nekem ezért szimpatikus a BLW. Bár főzögetni ott is kell... De más az, ha egy fél almát puhára párolsz egy bögrében, meg más az, ha pürésítesz és 3-4 edény lesz koszos azért a 2 kanálért.

HoppJúlia 2017.10.05. 12:23:15

Sziasztok,
az én nagy kérdésem, meddig egyen a baba éjjel? 8 hónapos babám éjjel háromszor, négyszer is felkel, enni, mindig, békeidőben is (ha nincs fogzás is stb.) minél jobban próbálom leszoktatni, annál rosszabb, amit eddig próbáltunk: viz, tea, (minden elvemet feladva cukrosan is) apai ringatás, lefekvés előtt nagy adag húsos főzelék, kicsit sirni hagyás, simogatás, ringatás, nyugtatás szavakkal, semmi, de semmi nem segít az égvilágon, csak a szopi, és alszik is tovább mintha mi sem történt volna. (persze csak akkor ha előzőleg nem idegesítem fel és verem ki a szeméből az álmot mindenféle trükközéssel) Jó lenne már aludni.. sok helyen olvasom h ez nem az éhség miatt van, csakhát ennek ellentmond, h csak és kizárólag ezzel nyugszik meg. Nappal máshogy is megnyugtatható, elaltatható. Tudni érdemes még, hogy nagyon falánk, sokszor és sokat eszik (legalábbis a nagykönyvhöz képest) és a hozzátáplálás megkezdésekor sem volt már elég neki 5,5 hónaposan egy evésre egy adag üveges bébiétel. Nem merem teljesen biztosra venni, h nem éhes. Nem játszik, nem cumizik, hanem szopik. Nem elhízott 8 hónaposan 7,5 kg. Mi a véleményetek, van esetleg valakinek ilyen irányú tapasztalata? köszönöm, ha megosztjátok velem

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2017.10.07. 01:24:18

@HoppJúlia: Hát, ez tényleg éhségnek hangzik :S és ebben az esetben nem sokat tudsz tenni. Nagyobb - vagyis, "önkiszolgáló" - gyereknél azt mondanám, hogy csőrös pohárban vagy cumisüvegben hagyj neki lefejt tejet éjszakára a kiságyban, de nyolchónaposan még ez sem igazán opció. Az éjszakai 3-4 alkalom viszont nekem is túl sok lenne, egyszer-kétszer felkel az ember, de négyszer már nem.
A "matekhoz" még megkérdezném, hogy mikor szokott a babád enni napközben, mikor alszik délelőtt / délután, és mikor teszed le este aludni?
Azért kérdem, hogy valamiféle információt összeszedjünk arról, hogy mennyit bír ki éhen, és esetleg a nap mely szakaszaiban lehetne gyakrabban vagy nagyobb mennyiséggel etetni hogy cserébe éjszaka többet aludjon.

HoppJúlia 2017.10.07. 11:12:49

Köszönöm az önetetés jó ötlet, nekem nem jutott volna eszembe köszönöm. Bár nincs még ehhez szoktatva, de sztem tanítható (kérésre pápát mutat ilyesmi) és kézzel is jól fog. Sajnos annyi tejet egyszerre nem tudok lefejni, hűtőből pedig nem eszi meg. A tápszert elfogadja, én már azt adnék neki (hiszen bármit megtennék) Ki fogjuk próbálni. Régebben kb 5 hónapos koráig kétszer kelt fel enni, az fenntartható volt, ez nem az.
Alvás: kb 1,5, maximum két órát alszik napközben, általában két részletben (de mostanában előfordul hogy már csak egyben) kb 10 körül 1 órát és du f4 körül egy felet vagy fordítva. (ez a nappali alvásteljesítmény jelentős eredmény, most már eléri a korához illő alvás időtartam tartomány alsó határát, míg korábban azt meg sem közelítette nappal, cserébe rengeteget sírt) Este nyolc körül alszik el, és ezzel a négyszer megszakított éjszakai alvásnak kb 6kor van vége, kezdődik a nappali műszak.
Evés:a nappal nagyon hasonló az blogbejegyzésben írtakhoz: 6kor, 8kor, 10kor szoptatás, 12kor zöldségfőzelék, általában hússal de nem mindig, vízivás, 14kor szopi, kb 15-16kor gyümölcs, mostanában már néha joghurttal (itt néha van szopi néha nincs), 18 körül szopi, 19 körül szilárd vacsora, főzelék, vízivás, 1930 fürdés, utána szoptatás alvás (kb 20óra). A főzelékekből kb 150-220 grammot eszik, gyümölcsből változó. Olvastam máshol is, h nappal kellene szaporítani az evést, de már nem igazán tudom h hova, már most is olyan mintha egész nap csak ennénk. Aztán jön az éjszaka, amikor is kb 10-11kor, 1kor, 3kor, 5kor vagy az "utolsó kettő" 2kor és 4kor, kb. Lényegében 2-3 óránként.
Ezen felül nappal van még nassolás, ezt nem számítom étkezésnek, de reggel az etetőszékben (hogy én is tudjak enni) babapiskóta/kölesgolyó/extrudált kukoricapehely mert ezzel elvan egyedül és uez délután hat után. 4 foga van, mozgásfejlődése rendben (kúszik mászik és áll)viszont mintha ezeknek a tényezőknek semmi hatása nem lenne az evési szokásaira, éjszaka min.háromszor négyszer eszik három hónapja, ha fogzik, akkor többször kel.

HoppJúlia 2017.10.07. 11:55:16

helyesbítek, 300 grammot is megeszik ebédre (imént mérten)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2017.10.08. 16:10:28

@HoppJúlia: Nem tudom, mennyire mondok ezzel újat, hogy úgy látszik, ez a nyolchónapos tényleg 2-3 óránként eszik, 0-24. A dolog nappali része teljesen tankönyvi, az éjszakai rész viszont elég durva. Tök egyértelműen eleget eszik a mennyiségek alapján amiket írsz, sőt, és a súlytáblázat alsó szegmensében van még így is, szóval nem, tényleg szó sincs túletetésről. Hm.
Törpölök, hogy mit mondjak most: ha ez személyes anyagcsere-sajátosság, akkor tényleg "variáció a normálisra", vagyis, csak az életkora növekedésével lesz a kisbabádnak akkora gyomra, hogy annyit tudjon enni ami elég lesz 2-3 óránál hosszabb időre is. Van, akinek gyors az alap anyagcseréje, és ha nem áll fenn pajzsmirigy vagy egyéb probléma, akkor, hát izé, ez van és kész.
Viszont azzal tisztában vagyok, hogy ettől te nem fogsz többet aludni :S

HoppJúlia 2017.10.08. 20:11:07

Nekem az is vigasz, még ha sovány is, hogy létezik ember aki szerint legalább a nappali evésgyakoriság és mennyiség normális, környezetem, sokgyermekes anyákat is beleértve, csak elhűlve néz... (eü személyzet meg csak simán nem hiszi el) és azért van önkritikám, amikor mindenki azt mondja, h ez a sok evés nevelési hiba, pláne éjjel, nos, el tudok bizonytalanodni.
Jó eséllyel örökölhetett tőlem és az apjától is gyors anyagcserét, remélem, h más baj nincs, és bízom benne hogy az újszülöttkori anyagcsere vizsgálat fényt derített volna rá ha mégis. Köszi!
süti beállítások módosítása