Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

H1N1-oltás 2010

2010.12.16. 15:40 Felicitasz

Rendszeresen átnézem a blogra érkező látogatók keresőszavait, és mivel a H1N1 töretlenül jön felfelé a listán, íme egy rövid bejegyzés az aktualitásokról.

Az idei influenzaszezon eddig egy átlagos járvány, átlagos statisztikákkal. A figyelőszolgálat adatai szerint Magyarországon most nincs mérhető influenza-aktivitás. Ebben az évben nincs külön H1N1-oltás: a 2010-es szezonális influenzaoltás egy úgynevezett trivalens vakcina, ami azt jelenti, hogy három vírustörzs van benne. Ezek egyike a tavalyi H1N1-vírus, és emellett van benne egy H3N2-vírus és egy B-vírus. Az idei influenzáról és a jelenleg aktív vírustörzsekről egy korábbi posztban írtam részletesebben.

A keresőszavakból két kérdés áll össze: 1. babát szeretnék/terhes vagyok, beoltassam magam? 2. kisgyerekem van, beoltassam?

A tavalyi H1N1-posztokban jól körüljártam az oltási kockázatokra és az influenzafertőzés kockázataira vonatkozó kérdéseket és külön írtam a terhesség alatti oltásról is; ezek az általános érvényű döntési szempontok azóta sem változtak, úgyhogy a két tételkérdés ügyében nem tudok újat mondani. Mind a fertőzési, mind az oltási kockázat alacsony, és igazából nincs rossz döntés: mérlegeld a szempontokat, aztán vállald azt a kockázatot, amelyik a te konkrét helyzetedben kisebbnek tűnik.

Marad tehát az a megválaszolandó kérdés, hogy biztonságos-e az idei influenzaoltás.

December 1-jén dr. Keszthelyi Gyula háziorvos blogjában megjelent egy bejegyzés egy fényképpel, amelyen a 6010-es tételszámú Fluval AB (az Omninvest által gyártott idei magyar szezonális oltás) egyik ampullája látható, az ampulla oldalfalára tapadt - egyáltalán nem mikroméretű - szennyeződéssel együtt. Keszthelyi doktor azt írja, hogy ő "a fehér egérnek se" adná ezt be, és azt ajánlja orvoskollégáinak, hogy legyenek nagyon körültekintők. Az ampullát vizsgálat céljából útnak indította az Országos Gyógyszerészeti Intézetbe, a sorozat utólagos minőségi felülvizsgálatát kérve. (A blogjában pedig megjegyzi, hogy a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy hasonló esetben "független külső laboratóriumot kérjünk fel a tartalom vizsgálatára".)

Ilyenek természetesen máshol is történnek: Keszthelyi doktort az zavarja, hogy míg a gyógyszercégek általában válaszolnak az orvosok szakmai kérdéseire, az Omninvest nem kommunikál, és ráadásul a tavaly gyártott oltások lejárati ideje se egyértelmű.

Közben ugye az Omninvest 2006-ban kapott kétmilliárdos támogatásának odaítélése ügyében a Nemzetgazdasági Minisztérium feljelentést tett (ismeretlen tettes ellen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt), az Omninvestnél házkutatás is volt stb., politikába nem is megyek bele.

A szennyezett Fluval ampulláról csak azért akartam írni, mert az elmúlt két hétben gyakorlatilag semmilyen sajtónyilvánosságot nem kapott, pedig nagyon jó ha tudunk róla, és arról is, hogy Magyarországon nem a Fluval az egyetlen hozzáférhető oltás.

Keszthelyi doktor a blogjában beszámol egy bőr alá adható külföldi készítményről, pár nappal később pedig utánkövetéses eredményt is közöl (a feleségét oltotta be vele, saját kérésre). A bőr alá adható, úgynevezett intradermális oltások eddig sem voltak teljesen ismeretlenek (a tbc elleni oltás például intradermális); a mostani újítás abban áll, hogy a Sanofi Pasteur nevű gyógyszercég az influenza ellen is készített egy mikrotűs, bőr alá adható vakcinát. Ennek hátránya, hogy egyelőre drága, előnye, hogy ezzel a módszerrel kevesebb higanytartalmú oltóanyag kerül a szervezetbe, és az oltóanyag nem a vérbe érkezik az izomszövetekből, hanem a bőr alatti, elsődleges védelmi rétegbe kerül: ez a mechanizmus jobban hasonlít a természetes fertőzések lezajlásához, és az immunválasz is gyorsabban kiváltódik (a hagyományos, izomba adott oltással 1-2 hét, az intradermálissal pár nap alatt).

Mi itt az USA-ban a Sanofi trivalens oltását (Fluzone) kaptuk meg néhány héttel ezelőtt - a férjem meg én egy-egy dózist, a hároméves fiam kettőt, négy hét különbséggel - és jó egészségnek örvendünk. Az intradermális vakcinát még vizsgálja és teszteli az FDA, tehát itt csak jövőre lesz hozzáférhető, de a déli féltekén már széles körben használták és Magyarországon is lehet kapni.

Ez a poszt nem egy oltáskampány volt, hanem információ: az idei influenza egy szokásos, illetve szokásosnál is gyengébb szezon, Magyarországon a múlt hétig bezárólag gyakorlatilag nem is volt mérhető számú igazolt megbetegedés. Az influenzaoltás teljesen fakultatív, és ha influenzaoltáson gondolkodsz, akkor nem a Fluval az egyetlen választásod. Nézz utána a lehetőségeidnek.

7 komment

Címkék: oltás influenza immunitás h1n1 tájékozott döntés

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr182518486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tbjárulékfizető 2010.12.22. 19:31:33

új hír: bezárt a SOTE szülészet klinikája a H1N1 miatt.
4 kismama kapta meg.
Én azért úgy gondolom, mégis kéne oltatni, akár kötelezően is. Minden más kötelező oltás hatásos, Azokra van egzakt tapasztalati értékelés?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.12.22. 20:03:45

@tbjárulékfizető: Köszi a hírt (mindenkinek: link itt:
index.hu/belfold/2010/12/22/h1n1_az_i._szuleszeti-_es_nogyogyaszati_klinikan/
)
Négy betegtől vett torokváladékból "részben" kimutatták a H1N1 vírust. Ezt elégséges oknak érzem az óvatosságra, de nem a tömeges kötelező oltásra.
Még mindig ajánlom a figyelőszolgálat jelentéseit:
www.oek.hu/oek.web?nid=940&pid=1
az 50. héten találták az első _igazolt_ H1N1 fertőzést Magyarországon, egy 26 éves budapesti személynél. Az influenza-aktivitás jelenleg "sporadikus", influenzaszerű tünetekkel az 50. héten kevesebben fordultak orvoshoz, mint a 49. héten.

tbjárulékfizető 2010.12.23. 07:42:13

Felicitasz!
Az influenza az éves mumus nálunk, mert a veszélyeztetett csoportba tartozom és mert jó lenne elkerülni, ezért valószínűleg túlzok ezzel kapcsolatban. Lépjünk ezen túl. Ami érdekel és lehet, hogy nem Te vagy erre a kompetens személy, de valaki lesz esetleg itt a blogon is, tehát ami érdekel: Az újszülött kortól kezdve kapnak az emberek védőoltásokat Magyarországon. Bizonyított-e ennek hatásossága, vagy csak a szokások miatt adják továbbra is. A BCG-re még emlékszem, a többi már nem ugrik be, de arra még emlékszem, hogy iskolás korig minimum adják az oltásokat. Az én karomon még megvan a himlő oltás helye, a gyerekeimén már nincs. Ez utóbbi tényleg nem kell? Ilyesmi érdekel.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.12.23. 14:33:55

@tbjárulékfizető: A kötelező oltások hatékonyak, erre (sajnos) sok példa van. Ahol nincsenek Sabin-cseppek, ott gyermekbénulás-járvány van, ahol a szülők egy része nem oltatott kanyaróra, ott visszajött a betegség stb.

Ha egy kórokozó ellen nagyon sokáig mindenki immunis, akkor az a kórokozó el fog tűnni (mert nincs hol életben maradnia).
A bolygón 1979 óta nincs fekete himlő, úgyhogy azért álltak le akkoriban az oltással, neked még van, nekem is, a gyerekeinknek már nincs. Amennyire én tudom, két vírustörzs van életben, egyik egy amerikai, másik egy orosz laborban.

Ugyanakkor, az oltásoknak lehet általunk nem ismert hatása is, mármint nem csak mellékhatás, hanem pozitív következmény is ;-) pl. nemrég a BMC Immunology hozott le egy cikket, amelyben azt írják, hogy az adatok alapján mintha akik himlő ellen be vannak oltva, védettebbek lennének a HIV-vírussal szemben is.
www.biomedcentral.com/1471-2172/11/23/abstract

Szóval: himlő ellen már nem kell oltás, mert gyakorlatilag nincs himlő. A kötelező oltási protokoll hatásosságát meg azon lehet lemérni, hogy a létező kórokozók ellen ahol mindenki gyakorolhatja a köszi-nem-kérünk-oltást jellegű szabadságjogait, ott járványok vannak.
Ezt hosszabban is kifejtettem itt:
felicitasz.blog.hu/2010/08/31/kotelezoen_valasztando_oltasok

Még továbbá: megjegyzendő, hogy az oltások hatékonysága lecsökkenhet, ha a vírus vagy baktérium mutálódik. Lehet, hogy a kaliforniai szamárköhögés-problémának ez az egyik fele: egy fertőzőképesebb, új baktériumtörzs, ami ellen az egyik új típusú oltás mintha nem lenne mindig hatásos. A betegek egy része oltott volt (bár más részük nem), a halálos áldozatok többsége viszont olyan kisbaba, aki még nem volt oltva, vagy csak egyet kapott meg a Di-Per-Te oltásai közül.
Ez itt egy cikk, körbejárva a két szempontot:
www.nctimes.com/news/local/swcounty/article_cdd5eac3-2d89-54cd-b421-a668899709a4.html

Én alapvetően oltáspárti vagyok, egyszerűen azért, mert ugyan az oltási protokoll nem tökéletes, jelenleg ez az orvostudomány által felajánlható legjobb verzió.

fordulo_bogyo 2011.01.06. 15:27:53

Az oltasok kapcsan sok erdekeset irtal, ha szabad valamit javasolnom, nezz ra erre a cikkre, es esetleg irj rola par sort a blogodba, szerintem erdemes lenne.

www.cnn.com/2011/HEALTH/01/06/autism.vaccines/index.html?hpt=T2

Az autizmus es a vedooltasok kozotti kapcsolatot egyertelmuen csalanak nyilvanitottak, a vezeto szerzot egy ugyvedi iroda lefizette, hogy a tanulmanya alapjan perelhesse az oltoanyag gyartokat... ha gondolod sziveen segitek.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.01.07. 00:19:08

@fordulo_bogyo: Köszi a cikket, szentséges ég, amit írsz, az a sztorinak csak az egyik fele (Wakefield-ről már volt szó a blogon), a másik fele az, hogy még mindig nem hallgat el, és még mindig van, aki megpróbálja szakmai(nak álcázott) vitákban megvédeni.

Köszönöm, bedolgozom ezt is az autizmus/oltás posztba (ami még mindig készül, és még mindig az a címe, hogy Az MMR oltás nem okoz autizmust).

Az ember nem tér magához.
süti beállítások módosítása