Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Jöjj el, kedves Mikulás!

2010.12.02. 02:52 Felicitasz

Ma szokás szerint levelet fogunk írni a fiammal. Leírjuk, mennyire örülünk, hogy ismét ádvent van és nemsokára karácsony lesz, és milyen jó, hogy közben még ő, a Mikulás is jön. Nem írunk hosszút, de nem is csak egysorosat, "Kedves Mikulás, hozzál nekem...",  és kész is. Persze, hogy hoz valamit, még "jó gyereknek" se kell lenni (illetve, kell, de nem ezért); csokit, mandarint, meg esetleg valami kisebb ajándékot, egyik évben kádban úsztatható új halacskákat,  máskor matricásfüzetet tele markolókkal, sőt, minket felnőtteket se felejt el, itthagy a cipőnkben egy cd-t, egy könyvet, vagy egy kis doboz csilis mexikói kakaót hideg téli estékre.

Ez utóbbiakból egyébként nem sok várható itt az új lakhelyünkön (tegnap például húsz fok volt), és Kanadára is főleg azért gondolok minden nap, mert az ottani vörösbegyek és nyári ludak a mi környékünkre jöttek telelni, a kis énekesmadarakkal együtt. Ha kimegyek a kertbe és csukott szemmel pár percig hallgatom a csicsergést, zöldülő, tulipános-nárciszos kanadai májust érzek. Aztán kinyitom a szemem, és vörösesbarna észak-karolinai novembert látok, összegereblyézendő falevelekkel a földön. Kanadában akkor lesz tavasz, amikor a  csodásan daloló vörösbegyek innen majd visszamennek. Nekem pedig ismét újra kell tanulnom a világot, és húsz fok ide, tavaszi madárhangok oda, elhinnem, hogy megint december eleje van, és megint levelet írunk a Mikulásnak. Igaziból. És válaszol is!

2002 decemberében friss kanadai lakosként egy angolórán tudtam meg, hogy a Mikulás (akit errefelé Santa Clausnak hívnak, de ez igazán mindegy) Kanadában lakik. A teremben ülő európaiak Finnországra és Lappföldre gondolva megvetően elhúzták a szájukat: lehet, hogy Kanada egy remek ország, de ez már mégiscsak több a soknál, a Mikulást nem adjuk.

Tegyünk legalább egy próbát, mondta a tanárunk, és felírt a táblára egy postacímet: Santa Claus, North Pole, Canada, H0H 0H0 (igen, ho-ho-ho, a kanadai betű-szám kombinációs irányítószámban o-nak olvasva a nullát). Itt lakik a Mikulás, nyugodtan írjunk neki levelet, és fog rá válaszolni. Külföldi levelekre is válaszol, igen. Ilyenkor decemberben Kanada-szerte piros postaládák jelennek meg a városok főterein, oda lehet a leveleinket bedobni, de évközben is bármikor bárhonnan írhatunk neki, a Mikulás mindig Mikulás.

A levelek története úgy kezdődött, hogy 1974-ben három montreáli postai alkalmazott elkezdte  a feldolgozandó küldemények közül kigyűjteni és megválaszolni a gyerekek Mikuláshoz írt leveleit. 1982-ben a kanadai posta országos szinten felkarolta a kezdeményezést, hivatalosan is létrehozta ezt a címet, és felkérte a postai dolgozókat, hogy vegyenek részt ebben a nagy karácsonyi játékban, egyetlen levél se maradjon megválaszolatlanul.

Mára több mint 15 ezer nyugdíjas, illetve még aktív, de ráérő idejében szívesen önkénteskedő postai alkalmazott - a gyerekeknek elmesélt verzióban ők a Mikulás manói, azaz Santa's Postal Elves - írogat a Mikulás nevében; az elmúlt csaknem 30 év alatt több mint 15 millió levélre válaszoltak. Eleinte csak angolul és franciául, ma már például Braille-írással is, egyébként pedig általában azon a nyelven, amelyen a kisgyerek írt, illetve amelyik országból a levél érkezett (annak és oda válaszolnak, aki a borítékon feladóként szerepel).

A leveleket nem kötelező felbélyegezni, de erősen ajánlott: szinte mindenki vesz rájuk bélyeget, mert a bevételből a kanadai posta az országos írás-olvasási készségfejlesztő programokat támogatja. Vagyis, minden szempontból nagyon szép a kezdeményezés: sok-sok kisgyerek amúgyis a Mikulásnak írja élete első levelét, kezdetben szülői segítséggel, ezen a módon találkozva először olyan műfaji követelményekkel, mint dátum, megszólítás, üdvözlés, illetve olyan ismeretekkel, mint egy boríték megcímzése, vagy a bélyeg és a postaláda funkciója. A gyerekeket írásra bátorítani nagyon hasznos; a kézzel írt levél értéke személyes és kulturális szempontból is egyre nagyobb; ez az időszak egyébként is a levél- és képeslapírás ideje, és nem baj, ha erre a gyerekek korán ránevelődnek - a kívánságaikat teljesíteni, a leveleiket megválaszolni pedig igazán kedves dolog és még szebbé teszi az egész ünnepi készülődést.

Néhány éve már emailt is lehet küldeni a Mikulásnak, így biztosan nagyon hamar visszaír. A postai küldeményeket december első napjaiban érdemes feladni, ha még karácsony előtt választ szeretnénk, de ez persze főleg az amerikai és kanadai gyerekeknek fontos, az én fiamnak nem annyira.

December első napjaiban írunk a Mikulásnak, el is küldjük a levelet (és közben megtudom, mik a fiam titkos kívánságai :-)). Aztán nagy izgalommal várjuk a Mikulást, december 5-én este cipőtisztítás, énekelgetés után megyünk aludni, másnap reggelre pedig vár minket a sok finomság, ez az első válasz a levelünkre.

Aztán ahogy telik az idő, valamikor majd megkapjuk a Mikulás levelét (nekünk angolul ír, a kanadai, illetve amerikai címünk miatt). A levélben az itteni szokásoknak megfelelően a karácsonyról és a karácsonyvárásról van  szó, arról, hogy a játékokat, ajándékokat válogató és csomagoló kismanók milyen ügyesek és milyen szorgosan készülődnek; süteménysütésről vagy a karácsonyi énekek szépségéről ír a Mikulás, máskor arról, hogy a rénszarvasok már tavaly karácsony óta mennyire türelmetlenül várják az idei ünnepet.  Végül pedig megkérdezi, hogy ugye nem felejtünk el időről időre felnézni a csillagos égre, különösen karácsony este, abban a reményben, hogy hátha megpillantjuk a Mikulás szánját.

Mire a fiam megtanul angolul olvasni, már fogja ismerni a különbséget a mi Mikulásunk meg az észak-amerikai Santa Claus közt. Egyelőre én olvasom fel a levelet, spontán fordításban, megfelelő módosításokkal :-). A fiam számára most még a varázslat az igazán fontos, az, hogy a Mikulásnak írni lehet és válaszol, különlegesen lepecsételt borítékban, rénszarvasos bélyeggel, szép levélpapíron kívánva boldog karácsonyt, biztatva bennünket, hogy írjunk neki jövőre is. Mindegy, hogy a levél december 6. és január 6. közt mikor érkezik, lesz benne valami aktualitás.

Ma délután tehát megint írunk. Szaloncukrot egészen biztosan kérni fog a fiam, és milyen jó, hogy a Mikulás még itt is tud szerezni.

Ti írtok neki levelet?

 

(Az írás rövidített változata megjelent a hvg life&style mellékletében is.)

6 komment

Címkék: usa ünnep kanada karácsony mikulás kétnyelvűség felicitasz kisgyermekkor

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr272487165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zzzsuzsa 2010.12.02. 19:45:54

Szia! Ha ez a törékeny fiatal anyuka te vagy a képen, akkor meglehetősen nagyot tévedtem, mert egy igazi power lady nem így jelent meg a fantáziámban! ( a németek mondják azt, hogy power Frau :D bocsi) Amúgy meg azért szólok hozzá, mert most megyek a fiam szobájába (már alszik) és Mikulásként elveszem a levelet az ablakból- amit írt,- majd válaszolok neki. égető vágy él benne, hogy megtudja, hoz e neki bűvész kalapot a Miki Miki Mikulás...

kicsi bogár 2010.12.03. 11:57:52

Mindig szerettem volna gyermekkoromban "hivatalosan" is írni a Mikulásnak... Azért írtam, csak nem dobtam be a postaládába... :)

Lapis Lazuli 2010.12.04. 09:15:45

Nem, mi nem írunk, túl bonyolult hozzá a családom :)) Persze a Mikulás akkor is jön, de csak finomságokat hoz. Nekem pl. egyszer egy rúd téliszalámit hozott, kitalálta, h annak jobban örülnék, mint a 80-as években beszerezhető szaloncukornak...
(levágattad a hajad???)

zzzsuzsa 2010.12.04. 10:10:21

Következő történt: A fiam írt egy levelet a Mikulásnak, kívánságlistát. A Mikulás válaszolt, erre ő is visszaírt neki, hogy szereti őt és egy versikét is írt hozzá. Ma reggel készített a Mikulásnak ajándékot, ezüst papírba csomagolta és egy újabb levelet írt, amiben még egyszer kéri, hogy mindenképpen hozzon neki valamit a csizmájába, amit kipucolva már ma az ablakba tett. Az izgi az a dologban, hogy eddig azt hittem, ő már tudja, hogy nincs Mikulás, de hát nagyon nem biztos még ő ebben... 7 és fél éves.

Vica1982 2010.12.04. 14:04:40

Épp most fogom belelopni a kiscipőkbe a csomagot.:)
Levelet csak a Jézuskának írt a 3,5 éves fiam, a 1,5 éves lányomat még nem érinti a dolog annyira.
A levélben kombájnt kért és annyira biztos a dolgában, hogy azóta mindenkinek úton útfélen hangoztatja, hogy jön a tél, jön a Karácsony, ő írt a Jézuskának, aki majd hozza a fa alá a kombájnt.
Jól feladta ezzel a leckét, hogy tényleg tudjak neki jó minőségű gépet szerezni, de végül sikerült. Ott pihen a szekrény tetején. Milyen jó, hogy még ilyen kicsik a gyerekek és nem kell komoly rejtekhelyet kitalálnom.:)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.12.06. 19:18:24

Magyar címre is lehet írni a Mikulásnak:
Mikulás, Nagykarácsony, 2425.
Emailt is fogad, link itt:
www.mikulasfalva.com/mikulas-irj-a-mikulasnak.html
süti beállítások módosítása