Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Anyák ünnepnapjai

2010.05.02. 15:43 Felicitasz

Május van, és ilyenkor tavaszt, termékenységet és anyaságot ünneplünk, tulajdonképpen már évezredek óta. A hónap egy Maia nevű görög nimfa után kapta a nevét, akit a római mitológiában Maia Majestasként is említenek, illetve azonosnak tartják a termékenység  és nőiség Bona Dea nevű szűz(!) istennőjével. A katolikus egyházi hagyományban is májusban ünnepeljük Máriát, a szűz asszonyt, az Üdvözítő anyját, a szépség és életigenlés megtestesítőjét. A 19. század eleje óta májusban a hívek minden este a virágokkal díszített Mária-oltár előtt kérik az Istenszülő közbenjárását bűnbocsánatért, gyógyulásért, bő termésért, gyermekáldásért, illetve dicsőítik az egek királynéját, a tengerek csillagát, a boldogságos anyát, akinek virágból koszorút kötnek.

Magyarországon és a világ számos országában ma van anyák napja, az USA-ban, Kanadában és a világ számos más országában a jövő vasárnap lesz. Ma kezdődött az idei Születés Hete rendezvénysorozat, május 5-én van a bábák és szülésznők nemzetközi napja, amelynek idei jelmondata szerint a világnak ma több képzett szülésznőre van szüksége, mint valaha.

Az Észak-Amerikai Bábaszövetség (Midwives Alliance of North America) arra kér minden nőt, hogy ebben a hónapban ünnepelje meg a saját születését, a nőiségét, a gyermekei születését. Ünnepeld meg azokat, akik a szüléseidben segítettek, biztattak; híreszteld el a jó orvosok, szülésznők, bábák, nővérek, kórházak nevét, és ezzel is tegyél meg minden tőled telhetőt azért, hogy a szakmailag és emberileg kiemelkedő munkát mindannyian elismerhessük, és hogy egyszer majd ez legyen a természetes, és mindenki részesülhessen megfelelő egészségnevelésben, orvosi ellátásban, szülészeti és gyermekágyi segítségben.

Sokat tehetünk azzal is, hogy ünneplés gyanánt részt veszünk valamilyen rendezvényen és a jelenlétünkkel demonstráljuk, hogy igényeljük is, értékeljük is a színvonalas ellátást, az emberi hangot, és szükségünk van a családtervezéssel, családalapítással kapcsolatos információkra, beszélgetésekre, támogatásra. A programsorozatban rengeteg előadás van - teljes szakmai napok is - babavárásról, felkészülésről, kisebb és nagyobb gyerekek ellátásáról. Lehet találkozni bábákkal, orvosokkal, pszichológusokkal, tanácsadókkal, lehet tanulni babahordozásról, hozzátáplálásról, gyógynövényekről, lehet kérdezni, vitatkozni - nagyon sok előadás eleve úgy van meghirdetve, hogy beszélgetés követi -, filmet nézni, történeteket mesélni vagy mások történeteit hallgatni.

És meg lehet ünnepelni, hogy tényleg milyen sokat változott az ellátás, változtak a lehetőségeink az elmúlt tíz-húsz évben, és milyen sok minden indult el a jó irányba.

Az észak-amerikai bábák arra biztatnak mindenkit, hogy a következő hetekben ünnepelje meg a saját anyaságát. Mint minden igazi ünnepben, az anyaság ünnepében is hála és gyász keveredik, ünnepeld meg tisztelettel a bajokat és veszteségeket, hálával a csodákat, a termékenységet, az egészséget. Blogoljunk, cseteljünk, fórumozzunk, cukrászdázzunk és meséljünk arról, hogy gyereket szülni, gyereket nevelni milyen csodálatos dolog. És mi, anyák, dicsérjük és becsüljük meg saját magunkat és egymást mindazért, amire képesek vagyunk, amit végigcsináltunk, végigcsinálunk. Igen, hát persze, hogy természetes. Épp ezért ünneplendő - hogy gyakrabban eszünkbe jusson, hogy a gyerekeinknek tényleg milyen fontosak vagyunk.

3 komment

Címkék: ünnep bábaság

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr31970023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zzzsuzsa 2010.05.03. 12:03:30

Szia! Azt írod: "és mi anyák, dicsérjük és becsüljük meg saját magunkat és egymást mindazért, amire képesek vagyunk, amit végigcsinálunk, végigcsináltunk......gyakrabban eszünkbe jusson, hogy a gyerekeinknek tényleg milyen fontosak vagyunk!" Ezzel nagyon egyetértek! Nagyon kell az, hogy megfelelően értékeljük saját magunkat is és a többi anyát is! Ez egy kissé erőltetetten hangzik, de rettenetesen fontos! A másik ami még eszembe jut, hogy a sok info között sajna elvész a lényeg. Ennyi születés hete, bábakonferencia, tanfolyam, stb.. és hát természetesen az interneten megtalálható óriási tömegű információ arra tökéletesen jó, hogy az anyákat teljesen összezavarja. Az az igazság, hogy ember legyen a talpán, aki ebben kiigazodik. Hogy mi a jó a babának, mi kell neki, milyen hordozó, mikor vagy te jó anyuka, ha mit csinálsz....! És akkor amikor már mindent megcsináltál, akkor jössz rá, hogy ez csak a felszín. Ha a négy fal között maradtál volna, ki se nyitod az internetet meg a tv-t, hanem "csak" lettél volna valahogy a babáddal, és sokat mentél volna vele sétálni, sokkal jobb lett volna, mint "felvilágosult" hordozókendős anyák tanácsait megfogadni! Ne haragudj Felicitász, nem veled van bajom, Te nagyszerűen összefoglalod a SZÁMODRA fontos kérdésekről megtudott információkat. Csak egy megérzésemnek adok hangot! Úgyhogy én óvatosan bánnék mint friss édesanya ezzel a tömegű "jótanáccsal" és NAGYON NAGYON ÉS MÉG JOBBAN ÉS MÉG TÖBBET hallgatnék az ösztöneimre ilyen ügyekben! Kedves anyatársak!!! HALLGASSATOK TÖBBET A SAJÁT MEGÉRZÉSEITEKRE, TI TUDJÁTOK A LEGJOBBAN, MI A JÓ A BABÁITOKNAK, és nem a különböző okosabbnál okosabb babamagazinok!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.05.03. 13:53:42

@zzzsuzsa: Aha, ilyesmi. Arról még sokat fogok írogatni, hogyan lesznek információkból előírások, ajánlásokból előírások. De nem erről lenne szó: az összes rendezvény egy nagy svédasztal, és nem kell mindenkinek ennie a kaszinótojásból, csak jó ha van. És aki meg nem is hallott róla, itt megismerheti, meg is kóstolhatja - de ha a négy fal közt marad, akkor nem.
Minden döntés a szülő döntése, viszont információ nélkül nem lehet "tájékozott" döntést hozni semmiről. A következményeket viszont ugyanúgy viselni kell. A svédasztal lényege egyrészt az lenne, hogy mindenki megtudja, hogy van miből választania, és hogy látsszon is, hogy mik azok a dolgok, amiket sokan választanak, és mindenütt volna rájuk tömegigény, nem csak a legjobb kórházakban. Másfelől: a svédasztalon MINDEN EHETŐ, és ilyen rendezvényeken sokan szembesülnek azzal, hogy számtalan módon lehet jól csinálni. Ezt azért fontos megérteni, mert utána kevesebbet fogjuk egymást is kritizálni.

pizzafutár 2010.05.03. 15:05:45

Az is érdekes tapasztalat, hogy két gyerek is milyen különböző - hát még, ahol több van.
A nagy nálunk nagyon szeretett kendőben, kenguruban utazni, a kicsi utálja, viszont a babakocsiban nagyon szeret nézegetni. A nagy ordított, ha megállt a babakocsi, a kicsi ébren is elvan álló babakocsiban, ha a feje fölött érdekes fa van, eddig a virágos kőris a kedvence :-))
Az elsőnél rengeteget agonizáltam a "természetesség" miatt, hogy minden meglegyen, minden jobb legyen és sorra dőltek be az elképzeléseim. A másodiknál bedőlt az utolsó bástyám is: ő meg cumis baba lett. De még mindig jobb egy cumizós, mint egy ordító baba, leginkább saját magának, de nem mellesleg nekem is.
süti beállítások módosítása