Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomany (1) tudomány (2) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Újszülött kisbabák szoptatása (3) - Igények és napirend, az első 6 hét jelenségei

2010.02.02. 15:10 Felicitasz

Az igény szerinti szoptatás alapvetően azt jelenti, hogy a kisbaba akkor eszik, amikor éhes, annyit, amennyit akar, addig, ameddig akar. Ez teljesen így van - ha a szóban forgó kisbaba az első gyereked ;-) De ha nem, akkor már sokat tudsz arról, hogy az igény szerinti szoptatásban az "igény" nem csak a gyereket jelenti, hanem téged is (és rajtad keresztül a többi gyerekedet, a férjedet, az óvoda napirendjét stb.). Vagyis: igen, etesd az újszülött babát, amikor csak éhes, amikor csak tudod. És nem, ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha eközben azon igyekszel, hogy a kisbabád napirendje mielőbb kialakuljon és összhangban legyen a tieddel.

14. Az óra egy hasznos eszköz, és a papír meg a ceruza is.

Újszülött babád életének első néhány hete jó eséllyel összefüggő ködbe fog olvadni az emlékeidben, amolyan félálomszerű ködbe. Hajnalban felébredsz arra, hogy a kicsi szuszog, mocorog és ráncigálja a fejét a kiságyban, azonnal tudod, hogy éhes, kómában tisztába teszed még mielőtt egészen felébredne (és felébrednél...), aztán lecsukló fejjel szoptatsz és fogalmad sincs, mennyi az idő. Nézd meg az órát, és aztán nappal is mindig, amikor a kicsi enni kér. Az első hetekben érdemes felírogatni a szoptatásokat, és melléjük azt is, hogy pisis vagy kakis (vagy mindkettő) pelenkát cseréltél-e ki éppen. (Ha a kisbaba az ötödik gyereked, akkor nem, de akkor úgyse tudok neked semmi újat mondani ezzel a poszttal.) Nem kell mindig írni, csak néha egy pár napig kampányszerűen, és ezzel értékes információt szerezhetsz arról, hogy a kisbabád a nap mely szakaszaiban alszik, mikor van ébren, mikor kér gyakrabban enni.

Működő, kiszámítható napirend két módon alakulhat ki: vagy rátanulsz a kisbabád igényeire és aládolgozol a meglevő tendenciáknak (ez első gyerekeknél elég jellemző), vagy már van a családnak egy kialakult napirendje, és ahhoz igyekszel hozzámódosítani a kisbabád életritmusát.

15. Vannak napok, vagy akár többnapos szakaszok, amikor az újszülött babák gyakorlatilag folyamatosan enni akarnak.

Angolul cluster-feedingnek hívják azt a korai szakaszt, amikor a kisbaba 20 percig szopik, 40 percet alszik, 15 percig szopik, 15 percet alszik, 25 percig szopik, 50 percet alszik, és ezt csinálja 8-10 órán keresztül, aztán mint akit kikapcsoltak, alszik 3-4 órát, aztán szopik, megint alszik 3-4 órát, majd pedig kezdi az egész műsort elölről.

A cluster láncot, füzért jelent: teljesen normális, ha úgy érzed, hogy a gyerek mintha állandóan enne. A napirend kialakulásához (meg az alvásodhoz) nagy segítséget jelenthet, ha a kisbabád életének első 1-2 hetét rászánod az állandó evés lehető legjobb kiszolgálására: nappal éber vagy és aktív, képes vagy reagálni az éhsége első jelére és azonnal szoptatni. Ezzel aktívan tartod őt is, és lesz miben elfáradnia, vagyis ha szerencséd van, akkor a gyerek az első pár nap után rutinszerűen a nappalokat fogja végigenni és éjszakára fogja időzíteni a kétszer 3-4 óra mélyebb alvást.

Nagy kísértés, hogy ne reagálj azonnal a kisbabád félálomban-cuppogására, ökölrágcsálására (az ember hálás minden negyedóráért, amit nyugodtan tölthet), és lehet, hogy a baba vissza is alszik mélyebben még egy körre, és majd csak akkor fog felébredni, ha tényleg éhes lesz, de a viszonylagos nappali nyugalom ára az lesz, hogy éjszakára kerül át az állandóan enni akaró időszak. Nappal sajnálni fogod az időt arra, hogy aludj, éjszaka viszont a gyerek nem fog hagyni, és ennek elég gyorsan rossz vége lehet, vagyis próbáld azt csinálni, hogy az első néhány hétben nappal gyakorlatilag folyamatos szoptatás üzemmódban működsz. Nem ígérem, hogy a nyolcnapos babád mellett már meg fogod aludni az éjszakai 7-8 órádat (2-3 részletben), de velem ez történt, és soha el nem múló hálával gondolok a bábámra, aki azt mondta, hogy nappal tartsam magamon a gyereket és szoptassam, és akkor éjszaka fog többet aludni.

16. A növekedési ugrások alatt egyetlen feladatod a túlélés.

A növekedési ugrás jele, hogy a nagyjából beállni kezdő napirendet felborítva a kisbaba egy-másfél óránként enni kér, vagy hosszabb alvásszünet nélküli cluster-feeding szakaszt tart 24-48 órán át folyamatosan. A gyakoribb evés nyomán néhány napon belül az addiginál több tejed lesz, a gyerek pedig a növekedési ugrások napjaiban hirtelen többet hízik, nő, esetleg megjelenik nála valami addig nem gyakorolt készség.

Újszülött korban két növekedési ugrás van: 2 hetes kor körül az első, és valamikor 4-6 hetes kor közt a második. (Később van még egy nagy ugrás 3 hónapos és egy 6 hónapos korban: váratlanul kevésnek fog tűnni a tejed, de semmi pánik. Ha tényleg kevés lesz, akkor majd hozzátáplálsz, és nem fog a világ összedőlni, egyébként viszont etesd a gyereket, és ha  ezekben az időszakokban egész nap szopizni akar, akkor az nem azért van, mert a tejed nem elég jó.)

Még megvan nekem néhány olyan szoptatós feljegyzés, mint amilyenekről a poszt elején az óra kapcsán írtam. Vigasztalásul íme a kéthetes és egynapos fiam "étrendje" (szoptatás ideje, időtartama): 23:00 - 23:40; 03:15 - 4:00; 6:15 - 7:00; 8:20 - 9:00; 10:50 - 11:15; 13:05 - 13:25; 13:50 - 14:10; 14:45 - 15:05; 15:45 - 16:30; 17:15 - 17:30; 18:00 - 18:30; 19:30 - 19:50; 22:00 - 22:20; 01:15 - 02:00.

Ez teljesen normális, gyakoriság és időtartam szempontjából is: 24 óra alatt 13 szoptatás, alkalmanként átlagosan fél órán át. Felejts el minden szakirodalmat, amiben az volt, hogy 3 óránként 15 percnek "elégnek kell lennie". (Ha a te babádnak elég, akkor éljen-éljen, de ez nem követelmény.)

Tartsd észben, hogy ez a szakasz nem tart örökké, akkor sem, ha most úgy tűnik, hogy soha többé az életben nem fogsz végigenni egy szelet vajas kenyeret és aludni utána egy jót. A túlélés azt jelenti, hogy hagyd a házimunkát: amikor a gyerek alszik, azonnal aludj te is, igyál sok folyadékot és egyél rendesen. Az első 4-6 hét végeztével (a második újszülöttkori növekedési ugrás után) mérhető változás lesz a napi időbeosztásban és te is fellélegezhetsz kicsit, addig peddig jusson eszedbe, hogy az első 6 hetet gyermekágy-nak hívják, egyáltalán nem véletlenül.

17. Egyél rendesen.

A konkrét kajákat majd kitapasztalod (mindenki babája mást nem bír, és vannak olyan babák is, akiket nem érdekel, mit eszik az anyukájuk); itt most tápanyagszükségletről van szó. Életed minden szakaszában fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, de szoptatás alatt pláne. Különösen figyelj arra, hogy a szervezetednek elegendő mennyiségben legyen: kalcium, vas, DHA, D-vitamin, folsav.

Teljesen normális az, ha állandóan éhes és szomjas vagy; ha szoptatás közben innod kell, mert úgy érzed, kiszáradsz. Ismert hiba akkor is enni, amikor valójában innunk kellene (a szomjúságra adott rossz válaszunk szénhidrátbevitel szokott lenni, ennek van egy mechanizmusa is, hogy miért, de itt most hosszú, lényeg, hogy figyelj erre). Vagyis, ne ülj le úgy szoptatni, hogy nincs melletted egy nagy bögre víz, gyümölcslé, tea és ha a kéthetes babád mellett a második éjszakai szoptatás közben hangosan korog a gyomrod, akkor nyugodtan egyél. A szoptatás miatti többlet kalóriaigényünk kb. 4-500 plusz kalória per nap (ha ikreket szoptatsz, akkor több). Ez nem nagyon sok, azaz nem érdemes az evést túlzásba vinni (és ha szomjas vagy, igyál, ne egyél), viszont leszögezném, hogy ez  most nem a fogyókúra ideje.

18. Vigyázz a melleidre.

Még mindig van Magyarországon olyan kórház, ahol szoptatás előtt szappanos lemosást ajánlanak, de én nem ajánlom. Kézmosást igen: állandóan moss kezet, és még annál is többször (én bárhova mentem, vittem magammal alkoholos kézfertőtlenítő zselét, hogy ha nincs szappan meg víz, akkor is lehessen tiszta kezem). Csak tiszta kézzel nyúlj a melledhez fejéskor is, szoptatáskor is, bármikor, de nem kell minden szoptatás előtt mellet mosni, pláne szappannal.

Érzékeny, sebesedni kezdő mellbimbókra nyugodtan használhatsz krémeket. Szerintem az ehető verziók a legjobbak (én egy kanadai bioterméket használtam, és ha otthon lennék, hasonlót keresnék), valamint sokan esküsznek a kipréselt és megszáradni hagyott néhány csepp anyatej gyógyító hatására is. Nyugodtan próbálj ki többféle krémet; van akinek bejön a Garmastan, Neogranormon, van akinek csak a körömvirág - és ha nem ehető, lemosandó krémet használsz, akkor értelemszerűen mosd le szoptatás előtt.

Ne hordj szűk melltartót (a szokásos csinos, nem-szoptatós melltartóidat), pláne olyat, ami alul drótmerevítős. Rövid időre se, az "ugyan már, két óra az egész" vendégségbe se. A szűk melltartó elszoríthatja a tejcsatornákat, csomósodást és fájdalmas feszülést eredményezve, aminek könnyen mellgyulladás lehet a vége, magas lázzal és pokoli fájdalommal. Ne csinálj hülyeséget, viselj kényelmes szoptatós melltartót.

19. Legyél óvatos, de ne paranoid.

Rengetegszer megválaszoltam már olyan kérdést, hogy "lehet-e" alkoholt, gyógyszert, kávét, karfiolt, csokoládét, konyakmeggyet, szilveszteri pezsgőt, mézet, ilyen vagy olyan gyógyteát stb. fogyasztani szoptatás alatt.

Nagyon jó, ha odafigyelsz mindenre, amit eszel vagy iszol, de az átlagos egészséges gyereknek semmi baja nem lesz a szilveszteri pezsgődtől, a reggeli tejeskávédtól, a fejfájásodra bevett Panadoltól.

Mindennel óvatosan: a gyógyszerek, gyógynövények egy része kifejezetten tilos, az enni- és innivalók ügyében viszont jobb, ha a kisbabádra figyelsz. Az én gyerekemnek semmi baja nem volt, bármit ettem, de van olyan ismerősöm, aki 4-5 féle alapételt ehetett meg, amíg szoptatott, mert a kislánya csaknem mindenre allergiás volt. Neked kell kitapasztalnod, minden gyerek más. És lehet, hogy ami más babánál a tejbe átmenve hasmenést okoz, az a tiednek kifejezetten hasznos lesz, mert meg fogja oldani a székrekedést, puffadást: vagyis ha a kisbabádnak emésztési gondjai vannak, akkor érdemes olyan szempontból is átnézni az ételek listáját, hogy mi segíthetne, nem csak azt keresni, hogy vajon mi lehet a probléma kiváltó oka.

Ha valamit célzottan eszel (pl. étcsokoládét azért, hogy a hasmenős babádnak hasfogó tejet gyárts), akkor nem árt, ha tudod, hogy körülbelül 4-6 órába telik, mire egy-egy étel összetevői megjelennek a tejben. Az alkohol, a koffein és a gyógyszerek hatóanyagai ennél gyorsabbak, 30-90 perc alatt mennek át a tejbe. Vagyis, ha tényleg nem akarod, hogy a szilveszteri pezsgődből a kisbabád is igyon, akkor koccintás előtt szoptass, és utána kb. 2 órán át ne (de én a helyedben tényleg nem paráznám túl).

20. Ami szoptatási problémának tűnik, az lehet normális jelenség is.

Létezik olyan, hogy korai szoptatási sztrájk: az újszülött kisbaba az első alkalommal vagy az első 1-2 napban nem akar elkezdeni szopni. Ha ennek nincs fizikai oka (letapadt nyelv, feszes izomtónus az állkapocsban stb.), akkor általában az szokott a háttérben állni, hogy a kisbabának a nyákleszívás miatt nagyon rossz emléke van arról, hogy ki kell nyitnia a száját. A megoldás az, hogy tartsd magadon, amilyen folyamatosan csak tudod (még jobb, ha egy szál pelenkában van és te is félmeztelenül), hogy érezze a bőrödet, illatodat, hallja a szívverésedet, érezze a tejszagot a melled körül. Kínálgasd folyamatosan, a melledből kipréselt egy-két csepp kolosztrummal simítsd végig a felső ajkát. Egy idő után meg fog nyugodni, meg fog éhezni és elkezd enni, de tartsd testközelben, mert ez a probléma gyorsan eszkalálódik, ha csak három óránként 20 perced van arra, hogy megpróbálj szoptatni. Még ha nincs is a kórházadban rooming-in, ha te közlöd, hogy ne vigyék el most a babát, nincs joguk elvinni.

Nagyon frusztráló tud lenni, ha egy újszülött baba minden második szoptatás alatt végig csuklik. Ez is normális: az első hat hétben gyakran csuklanak, amikor nagyon éhesek, izgatottak vagy fáznak. Próbáld meg büfiztetni, attól néha elmúlik a csuklás. És most mondhatnám, hogy tartsd melegen, de még én is emlékszem, hogy azt tanácsoltam, hogy ha mindig belealszik a szopiba, vetkőztesd le egy szál pelenkára, masszírozgasd és törölgesd hűvös kendővel. Vagyis: nem lehet mindent egyszerre akarni :-) A csuklás zavaró ugyan, de nem vészes (nem fog félrenyelni vagy ilyesmi); kísérletezd ki, hogy mit kell csinálnod ahhoz, hogy ébren maradjon és szopizzon, de mégse fázzon nagyon.

Vannak bukós és nem bukós babák. A jelenséget magát nem fogod megúszni (ha mégis, akkor most hitetlenkedve gratulálok), de az is lehet rendben, hogy a kisbabád minden evés után (látszólag) nagy mennyiségű tejet bukik vissza. Ennek jellemzően két oka lehet: sok levegőt nyelt szopi közben, vagy haspók típus és rendszeresen túleszi magát. Ne aggódj.

Ha a kisbabád sokat bukik, próbáld minden alkalommal megetetni még mielőtt nagyon megéhezne (ne várd meg a sírást, nyújtózkodásra és cuppogásra reagálj azonnal). Etesd nyugodtan, hosszan, türelmesen, biztatgasd, hogy lassan, ráérünk. Büfiztesd gyakran, amikor épp pihen vagy amikor átváltasz a másik oldali melledre; evés és büfi után tartsd még egy kicsit függőleges helyzetben az öledben, mielőtt ismét leteszed a kiságyába.

Tápszeres babáknál megfigyelték, hogy túl kicsi lyukak a cumisüvegen azt eredményezik, hogy a kisbaba túl sok levegőt nyel, túl nagy lyukakkal pedig gyorsan jön a tej és nagyobb kortyokkal a babák könnyebben túleszik magukat.

Ez utóbbi jelenség nyomán derült ki, hogy a kisbaba bukásának a te túl erős tejleadó reflexed is lehet az oka (és ebben az esetben az égvilágon semmit nem tudsz csinálni a fenti koreográfián kívül). Ilyenkor te egy "túl nagy lyukú cumisüveg" vagy, és ezen nem fogsz tudni változtatni: majd összenőttök. Túl erős a tejleadó reflexed, ha szoptatás közben a másik melledből szimultán csorog a tej; ha a tejed még kispriccel a melledből miután a baba elengedte; ha a kisbabád pukizós, hasmenéses hangok kíséretében kakál, és néha aranysárga helyett inkább kislibazöldeset, ha sokat pisil (kettővel, hárommal több nagyon pisis pelenkája van, mint ahány napos, illetve egyhetes kora után napi nyolc vagy több nehéz pisis pelenka).

Majdnem biztos, hogy a tejleadó reflexed erőssége az egyetlen ok, ha a kisbabád sokat bukik és szopi közben mocorog, nyüszög, nagyokat büfizik és pukizik és úgy néz ki, mintha nem is élvezné az evést, de te eközben nem érted, hogy mi a probléma, mert a gyerek szépen gyarapszik, jókat alszik, jól fejlődik és kiegyensúlyozott. (A bukós és a refluxos babák közt az a különbség, hogy a bukós babák jól teleeszik magukat, elégedetten kiplaccsantják a felesleget, aztán elernyednek és jól bealszanak, és semmi más probléma nincs velük. A reflux fájdalmas, és orvosi diagnózist és tanácsokat igényel.)

21. Újszülött korban ritka a szopási sztrájk, de néha előfordul.

A valódi szopási sztrájk nagyobb babákra jellemző, de néha megtörténik hathetesnél kisebbekkel is. Egy millió ok lehet a háttérben, és nem könnyű probléma, de ne ess pánikba. A gyerek nem fog éhen halni, te viszont tarts ki (ezt még majd árnyalom lentebb).

Az ok lehet valami olyasmi, mint például egy új mellbimbókrém, tusfürdő, testápoló vagy parfüm a részedről (esetleg a már korábban említett és ellenjavallt szappanos lemosás). A babák egy részének szüksége van az anyukája ismerős testszagára és megzavarja őket valami idegen illat.

Megváltozhat a tej íze, amikor valami új dolgot ettél, esetleg végre megpróbáltál a szokásos kajáidhoz visszatérni. Megváltozhat a tej íze attól, ha diétázol, ha elkezdtél rendszeresen tornázni (az első hat hétben nagyon vigyázz magadra: nekem császárom volt, és én semmit nem csináltam az első hat hétben, de volt a balettos csoportomban egy orvosfeleség, aki szülés után két héttel visszajött táncolni, és neki úgy volt jó, de ezt én direkte nem javasolnám senkinek).

Előfordul, hogy a gyerek szopási sztrájkkal reagál a kezdődő mellgyulladásodra (ilyenkor meleg zuhany alatt masszírozd át a melledet, fejj le egy kicsit a tejből és próbálkozz újra szoptatással). Szopási sztrájk oka lehet az is, hogy terhes vagy, csak még nem tudsz róla (bár ez tipikusan megint csak nem az első hat hétben fordul elő ;-))

Előfordulhat az is, hogy a legutóbbi szoptatásnál a kisbaba megharapott, és te (teljesen normális reakció gyanánt) felkiáltottál, mire ő megijedt és most fél, hogy megint meg fog harapni téged. Nyugtasd, legyél vele kedves, préselj ki egy kis tejet a melledre és cirógasd meg vele a felső ajkát. Ha sír, vigasztald, beszélj hozzá gyengéden, magyarázgasd neki, hogy mi történt, biztasd hogy ez előfordul, de hát semmi baj. Esetleg a nagyra nyitott síró szájába csöppents egy pár csepp tejet a melledből. Egy idő után éhesebb lesz, mint amennyire a rossz emléknek hatása lehet rá (a nyákleszívás miatti korai szoptatási sztrájkot is ezen az elven kezeljük: egy idő után éhesebb lesz, mint amennyire a nyákleszívás rossz volt).

Gyakran a kisbaba fizikai problémája van a szopási sztrájk mögött: szájpenész, afta, megfázás, fülfájás, áttörőben levő fog mind okozhat szopási nehézséget, fájdalmat. Ilyenkor próbálj a kiváltó okon segíteni, és addig is fejd le az összes tejet, amit a gyerek nem szopik ki belőled.

Nem vagyok a cumisüveg ellensége (a fiam 19 hónaposan választotta el magát és én  végig probléma nélkül használtam üveget is, bár tény, hogy nagy óvatossággal), de a szopási sztrájk alatt a cumisüveg az a dolog, amivel a legtöbbet ronthatsz a problémán. Vagyis, ilyenkor ne. Ha a gyereket az éhsége nem kényszeríti vissza a szopiba, akkor más semmi nem fogja, és ha jóllakatod üvegből, akkor magatok ellen dolgozol. Macerás, macerás, de a lefejt tejet ilyenkor add kispohárból, kanálból, cseppentőből, kisujjadra ragasztott szoptanít-csőből, akármiből, ami (a gyereknek is) kényelmetlenebb mint a szopi. És közben próbálkozz szoptatással olyankor, amikor a lehető legkisebb ellenállásra számíthatsz: hajnalban, éjszakai szopiknál, amikor álmos, félig alszik vagy még csak félig ébredt fel. Legyél türelmes, egy-két nap alatt meg szokott oldódni a probléma (és csak neked tűnik végtelennek az aggodalom, hogy egek, miért nem eszik, ki fog száradni).

A szopási sztrájk nem olyan, mint egyáltalán nem enni. Ha nem hajlandó szopni, de kanálból, pohárból stb. elfogadja, akkor oké, de ha a négyhetesnél kisebb babád két egymás utáni étkezést egy az egyben visszautasít, azaz nem tudod itatni sem, akkor telefonálj a gyerekorvosnak, mert akkor az már nem szoptatási probléma.

 

115 komment

Címkék: újszülött szoptatás gyermekágy napirend tápanyagszükséglet

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr91720103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsésztanár 2010.02.03. 00:08:31

Tök más:
Kérdezek, mert most aktuális, és te biztos tudod.:))
Használ az valamit a hurutos-köhögős kölkeimnek, ha éjjelre beteszek nekik a közp.fűtéses szobájukba egy-két kanálnyi leforrázott szárított kamillát? Kösz és bocs.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.02.03. 15:32:33

@bölcsésztanár: Központi fűtéses szobában bármit párologtatsz, az jó :-) Ugyanakkor, hurutos-köhögős kölköknek én kakukkfüvet forráznék le (csak úgy egy nagykanálnyit a fűszerzacskóból), csöppentenék rá eukaliptusz vagy polar bear olajat meg levendulát, és ezt párologtatnám.
(Van, akinek a kamilla nyálkahártyaszárító. Ha a zóban forgó kölkök ötévesnél kisebbek, akkor eukaliptusszal csak óvatosan, ha 2 évesnél kisebbek, akkor eukaliptuszt ne.)

pizzafutár 2010.02.06. 10:17:01

Már nagyon vártam ezt a harmadik részt. Nekem ilyen spriccelős reflexem van, ugyanakkor nem elég már a tejem, a nagytesó eszméletlen féltékenysége miatt nincs időm fejegetni, állandóan mellre tenni sem, sajnos. ami iszonyat bosszantó, hogy amikor még van tej, de már nem elég, és éhes, akkor rászív vadul, mert éhes, azonnal leszáll róla, mert a torkába megy a zuhany és ordít, mint a sakál, miközben a drága tej fröcsköl a szemébe, hajába, orrába, de a cicit nem hajlandó újra bevenni a szájába. Annak ellenére, hogy vele nagyon jól indult a szopi, most a kb. 70% tej, 30% tápszernél tartunk héthetesen, és a tej egy része a szimultán csorgásból összegyűjtött pótlás. Azért próbálok optimista lenni és örülni ennek is, az elsőnek ilyenkor már tejtestvértől volt főleg teje, meg tápszer, nekem már szinte semmi nem volt. Igaz, hogy neki iszonyú gyenge volt a szopása, most érzem, hogy a második ilyen kis pióca, hogy mire képes egy kisbaba, a másik meg nem. Döbbenetes különbség. Azért bízom benne, hogy ezt az arányt most esetleg 3 hónapos koráig sikerül fenntartani...

pizzafutár 2010.02.12. 18:51:20

Fejéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem. ha véletlenül van időm és lehetőségem, és megcsinálnám ezt a 7-7 5-5 3-3 1-1 perces tejszaporító műveletet, akkor mégis mikor? Az a tapasztalatom a fejéssel, hogy utána a következő evésnél még annyi sincs, amennyi addig volt és mindenképp pótolnom kell, épp azzal, amit előtte kifejtem... Most így is ráálltam a fejésre, mert bizonyos esetekben egyáltalán nem fogadja el a mellemet (pl. fürdés után - gondolom, addigra elfárad és nincs kedve erőlködni, csak ordít, az üvegre meg azonnal megnyugszik és rácuppan), máskor meg hajlandó arra is, hogy váltogatva próbáljam, akár 3-3szor is mindkét mellre de még így sem elég. Ha meg se nem fejek, se nem tudom mellre tenni, akkor meg azért fogy a tej. És én nem akarom, hogy fogyjon, legalább 3, de inkább 6 hónapos koráig szeretném, ha legalább valamennyi tej megmaradna...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.02.12. 21:48:43

@pizzafutár: Amikor én tejszaporítás céljára fejtem, akkor két időpont volt a legjobb: a reggeli szopi után délelőtt fejtem, vagy az esti utolsó szopi után este/éjszaka.
Mindenki más, úgyhogy kísérletezni kell. Délelőtt fejni azért jó, mert délelőtt van a legtöbb tejünk, és ha pár napig minden délelőtt azt jelezzük a szervezetnek, hogy még ennél is több kell, az jó eséllyel hatásos lesz. A másik verzió pedig este fejni: normális vacsora és megfelelő folyadékfogyasztás után a nap végén "szólni" a szervezetnek hogy nincs elég tej, lehetőséget ad arra, hogy éjszaka a szokásosnál több termelődjön. (Nem mondtam, hogy "amíg alszunk", annyit mondtam, hogy "éjszaka" ;-))
A tejszaporító fejés lényege a stimuláció, és nem a lefejt mennyiség: vagyis ha pl. kézi fejőd van, percek el fognak telni, hogy "üres", aztán jön egy kicsi, aztán megint nem, stb. A stimuláció ideje számít, nem az, hogy van tej vagy nincs, illetve hogy mennyi van. A tejszaporító fejésre kb. háromnegyed órát rá kell szánni. Nem éppen trópusi vakációzás, de nem is állítottam egyszer se, hogy az lesz :-)

pizzafutár 2010.02.13. 04:59:17

@Felicitasz:
Köszönöm a gyors választ!
Eddig este próbálkoztam, de abból sincs egyforma időpont (hol este 6, hol 11), ma megpróbáltam reggel, már amennyire a nagytól lehetett és megvolt a kb. 45 perc, meg az alig jött valami/nem jött semmi állapot is, de azóta szinte lenullázódott a tej. Fogalmam sincs, mit rontottam el ennyire - a nagynál is kb. itt lett vége a történetnek, de ott sokkal rosszabbul is indult. Most lehet, hogy az életünk egy másik területén zajló stressz is betett - de ennyire? Hihetetlen. Eddig legalább éjjel nem kellett melegíteni, üvegezni, most már a lefejt tej nappal elfogy és éjjel is jön a tápszer. Minden eredeti elhatározásom ellenére - ti. hogy nem fogom kudarcként megélni, ha most sem megy - el vagyok keseredve.

türkiz 2010.03.12. 10:57:59

@pizzafutár: Ó, jaj! Nem tudom segítség lesz-e, amit mondani szeretnék, mert nem szorosan egyezik az itt leírtakkal.

Nagyon sajnállak, mert úgy érzem, nagyon értem a problémádat. Ugyanakkor azt kell mondanom, hogy a probléma nem ott keresendő, hogy fejjek vagy ne, este vagy reggel, a probléma benned keresendő. A szoptatást a fejben kell elkezdeni. Nemcsak akarni, de hinni kell abban, hogy képes vagyok rá. Márpedig a beszámolódból kiderült, hogy nagyon is képes vagy rá (nem tartozol az 1000-nőből 1-hez).

Ezután jön az a pont, hogy elhigyjem, Isten pontosan alkotott meg a gyermekem számára: pont én kellek neki és pont úgy, ahogy ez a kismanó akarja. Tehát olyan NINCS, hogy nem vagyok elég neki: mindig annyi lesz a tejem, amennyire neki(!) éppen szüksége van. (6 hetesen, 3 hónaposan, amikor megnő az igénye, akkor éppen ő lesz az, aki meg is dolgozik érte: 1-2 nap alatt előcsalogatja a kívánt mennyiséget; ilyenkor nehéz megállni a pótlást, de lehet segíteni: sokkal többször kell mellre tenni, megéri!)

A környezetemben azt láttam (egyes irodalmak, meg a saját tapasztalatom is megerősített), hogy amint megkapja az első kiegészítő kortyokat (tápszer, cukros tea), onnantól lehet(!) vége. A mellem annyi tejet "termel", amennyit a pici a maga igényével és munkájával irányít. (Arról az 1 deciről, amit máshonnan adok; honnan is tudhatna?)

Az éjszakai szoptatásnak is nagy szerepe van, akkor termelődnek bizonyos hormonok, melyek mindezt segítik. (Ha minderről v. másról esett szó a cikkben, bocsánat; most olyat tettem, ami nem szokásom, csak a kommentre reagálok... rohannom kell ugyanis! De ígérem, átolvasom!)

Nagyon szorítok neked!!!

pizzafutár 2010.03.12. 14:50:13

@türkiz: Kedves Türkiz! Köszönöm a biztatást. A kicsi holnap lesz 13 hetes. Küzdök a tejért, de azt, amiről írsz, már 3 hetes korában elszúrtam - akkor kapott először pótlást, illetve a hathetes kontrollom idején előbb kapott üveget, minthogy hazajöttem volna szoptatni és ez volt a tényleges vízválasztó, amikortól éreztem, hogy nem úgy szopik már, mint előtte. Ha ő lenne az első gyerekem, vagy legalább a naggyal nem indult volna ilyen rettenetesen a kistesó téma, akkor talán lett volna lehetőségem arra, amiről írsz. Vasárnap már ott tartottam, hogy ámokot futok a nagy húzásaitól, éjjel csak bőgtem, hogy mit csináljak. Hétfő óta sok minden változott, így az is, hogy minden szopás után, vagy olykor sajnos helyette fejek. Olykor azért döntök a "helyett" mellett, mert így sokkal több tejet meg tudok menteni, és most inkább ez állt össze az agyamban céllá: elsősorban a tej megléte, mennyisége és csak másodsorban a szopás. ugyanis, ha hajlandó is szopni, az az esetek 80%-ában egy katasztrófa. Az első pár percben alig jön, aztán egyszerre 20 sugaras szökőkút, ami elől menekül és a tej zöme ömlik a nyakába, szemébe, orrába, párnára, ruhájára, mindenhová. Ha eleve fejek, akkor minden cseppet megnyerek és egymás után sokszor szívom mindkettőt, így többet ki tudok fejni, mintha csak ő szopna. Elkezdtem szedni a Motherlove More Milk Plus kapszulát és várom a hatást. Már egyszer ott tartottunk, hogy alig volt tejem, most 1/3-2/3 között mozog napi arányban a tápszerhez képest. Most megint a 3 hónapos kor az egyes számú célom, amihez már csak pár nap van vissza, utána pedig minden hetet nyereségnek tartok, amíg még tejhez tudom juttatni. Meg kell mondjam, olyan ideges leszek, amikor a legtöbb tej szanaszét megy, ő meg pontosan úgy viselkedik, ahogy a posztban olvasható, de nekem erre már nincsenek tejtartalékaim, hogy ritka az, hogy nekem öröm a szoptatás. Hogy a gyereknek öröm-e a szopás így rángatózva, ordítva, tejjel telefröcskölve, ezt igazán nem tudom. Amikor néha nyugiban sikerül és hozzám bújik, az szuper jó, de ilyen alig van. Úgyhogy biztosan az agyamban a kulcs, de azt azt mondja, hogy most a mennyiségi túlélés a lényeg, főleg, mivel nincs lehetőségem arra, hogy egész nap ciciztessem, sőt olyan is van, ha fáradt, vagy nagyon éhes, hogy egyszerűen nem hajlandó bevenni a mellemet a szájába.

(A kapszuláról majd beszámolok, ha bevált, hátha másnak is segít.)

pizzafutár 2010.03.12. 14:53:54

Arról már nem is beszélve, hogy vannak napok, amikor egész nap alszik, máskor egész nap ébren van, van, hogy átalussza az éjszakát, van, hogy nem. Van, hogy alig eszik, van, hogy végre rendesen enne. Nem eszik nagy mennyiségeket, sőt nem eszi meg azt sem, amit a súlyához képest elvileg kellene. Ez még önmagában nem aggasztana, de sok más furcsa dolog is van, pl. megfigyeltem, hogy sokszor az üres cicit akarta, és ha jött belőle, akkor visított dühében. Minden elvemet feladva bevetettük a cumit, és azóta nyugalom van. Mintha ezzel csinálna magának nyáltermelést + gyomorsavat??? Kíváncsi leszek majd a gyerekorvos véleményére...

Most még ráadásul meg is fáztam, úgyhogy még kisebb az energiaszintem, de próbálok a túlélésre menni.

türkiz 2010.03.12. 17:09:58

@Felicitasz: Ezt kihagyni! Most sikerült elolvasnom téged, és csak itt sóhajtozom...
Szinte éreztem újra a hamvas kis bőrüket, megcsapta az orromat a semmihez nem hasonlítható babaillat...

Nem tudom, negyvenen túl nyugodt szívvel bevállalható-e még egy csöppség; de annyira vágyom egy harmadikra :(

@pizzafutár: Szerintem te döntöttél már, csak valahogy a lelkiismereted nem nyugodt miatta.
Szerintem engedd el ezt a kérdést! Mikor végigéltem a barátnőm hasonló szenvedéseit, aki három gyerkőc csodás édesanyja, csak akkor értettem meg, hogy van egy másik oldal is, amiről addig nemcsak nem akartam, de nem is tudtam volna tudomást venni. Addig elképzelhetetlen volt a számomra, hogy valaki tudna, de nem akar szoptatni? - pedig ez a döntés napjaink elvárásai között, valószínűleg nem ok nélküli... Beleremegtem a saját szilárdságomba, mikor a könnyeivel találkoztam; azóta valamivel óvatosabb vagyok. Egy túl aggódó, önmagát vádoló, lelkiismerettel, bűntudattal terhelt édesanya vagy a cumisüveg? Hát, inkább ez utóbbi :)
Engedd el a kérdést, nem a szoptatás a jó anyaság kritériuma...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.03.12. 20:08:16

@türkiz: Lehet, hogy már meséltem máshol: akkor döntöttem el végleg, hogy elkezdem az eddigi "praxisomat" rendszerezetten írásba foglalni, amikor kb. két évvel ezelőtt egy magyarországi szoptatás-konferencia sajtótájékoztatóján az újságírók megkérdezték a kerekasztalt, hogy hány százalék Mo-n az olyan kismamák aránya, akik eleve úgy tervezik, hogy nem akarnak szoptatni. A tudós kerekasztal tanácstalanul összenézett, és azt válaszolták, hogy fogalmuk sincs... "de biztosan előfordul ilyen is". Annyira felháborodtam, hogy aznap összeraktam a könyvem első megírt fejezetét - én nem vagyok "szakértő", de a gépemen itt voltak a vonatkozó kanadai adatok és statisztikák, cikkek meg linkek a szoptatás/nem-szoptatás döntés hátteréről, meg egyáltalán, a fejemben mindaz az információ, amit a bábám ebben a kérdésben nekem mint páciensének rutinszerűen elmondott arról, hogy mit kell tudni erről a döntésről.
Tulajdonképpen a mai napig nem értem, hogy hogy lehet az, hogy Magyarországon a kismamáknak ez a rétege szakértői szempontból nem létezik. Majd lesz tápszeres poszt is: tudomásom szerint otthon senki sem foglalkozik azzal, hogy tápszeres anyukákat már szülés előtt korai táplálásra tanítson, mindenki a saját kárán tapasztalja ki a tápszermárkákat, keverési és egyéb tudnivalókat, folyadékpótlást, székrekedés és más problémák kezelését. Ez ABSZURD. Ez nem "szoptatáskultusz", hanem tudatlanság, ez a véleményem, és ráadásul nemegyszer módszeres lelki terror is társul hozzá. Abba is hagyom, mielőtt belelovalom magam :-)

pizzafutár 2010.03.13. 08:54:33

@Felicitasz: Nagyon várom a folytatást és a kifejtést, ugyanis nekem is az a tapasztalatom, hogy a tápszeres tápláláshoz nem sok segítséget kapok. Rögtön kérdezek is: anno az elsőnél lebeszéltek az itatásról, amikor már csak tápszeres volt a gyerekem, be is jött a székrekedés, ami valószínűleg alkati is, és azóta is küzdünk vele. Most, amikor több tápszert kezdtem adni, elkezdtem mellé itatni a babát Jana babavízzel. A gyerekorvos meg azt mondta, ha nem eszi meg a kellő mennyiséget tejből és tápszerből, akkor ne tömjem tele vízzel, mert csak eltelik a gyomra. Ugyanakkor, mivel az eddigi rekordja 140ml volt, egyetlen egyszer, de egyébként 60-100 ml-ket eszik naponta 6x, ritkán 7x és így messze nincs meg a kb. 6kg-jához ajánlott mennyiség (900ml/nap), de a legnagyobb bajom, hogy pl. legtöbbször az utolsó esti evéskínlódás után reggel 4 és 6 közöttre is teljesen száraz a pelenkája, máskor pedig egészen sárga a pisije. A tejem eddig kifejezetten vastag, zsíros volt. Most, hogy megfáztam, láthatóan vizesebb lett, gondolom a hőemelkedés miatt (??), de ebből sem eszik többet. Nekem az üveg egyébként azért is nagy vonzerő, mert látom, hogy mennyit evett és ráadásul ebben van nagyobb tapasztalatom az első gyerek után. Most, hogy a baba eleve alig eszik és szopás közben elfolyat egy csomó tejet, utána meg üvegből is alig eszik, fogalmam sincs, hogy mennyi került a gyomrába, azon kívül, hogy kevés. Viszont azon is gondolkozom, hogy pl. tegnap is egész nap fent volt, zömében nyugodt, mosolygós volt, ma egész reggel egy plüsscsillagot püföl és azzal beszélget, szóval amúgy nem olyan, mint akinek baja lenne, csak iszonyú kevés étel/folyadék kerül a gyomrába.

Mindkét gyerekem 3090-nel született. A pici egy hónaposan akkora volt, mint a nagy két hónaposan és ez a tendencia ezután is fennmaradt, a pici 13 hetesen 68-as és 74-es ruhákat hord éd megduplázódott a születési súlya. Meddig lehet/kellene ezt a tendenciát fenntartani? Nem lehet, hogy most egyszerűen csak megállt egy picit, hiszen nem nőhet egyfolytában úgy, mint a bolondgomba...?! Ha van ötletetek, várom a válaszokat. Köszönöm!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.03.13. 13:45:41

@pizzafutár: Szerintem nagyon-nagyon sokat aggódsz a mennyiségeken, sokkal többet, mint amennyire az indokolt vagy hasznos volna. Ha a gyerek fizikailag gyarapszik és szellemileg meg koordinációsan fejlődik, akkor teljesen mindegy, hogy mennyit eszik vagy nem eszik. Én soha nem nézegettem a tejemet, hogy milyen, eszembe nem jutott volna azon nyugtalankodni, hogy hőemelkedéstől vizesebb-e a tej vegy nem, és soha nem aggódtam azon se, hogy a gyerek mennyit evett vagy nem evett: ha enni kért, adtam neki, ha néhány korty vagy falat után elfordította a fejét, akkor hagytam békében és nem erőltettem, viszont amikor legközelebb kért - akár 120 perc telt el közben, akár 12 - akkor megint adtam neki enni.
Szóval, szerintem lelkileg az segít a legtöbbet, ha a gyerek maga a középpont, és ezt nem képes ellensúlyozni a kísérőjelenségek összessége. Tápszerrel vagy tápszer-szopi mixszel ugyanúgy kell igény szerint etetni, mintha szoptatnál: akkor, amikor kér, annyit amennyit kér, és a fölösleget azonnal visszahűteni, és nincs olyan, hogy "kevés": ha rendelkezésre áll a kaja, akkor a gyerek pont annyit eszik, amennyi kell neki. Lehet, hogy nem akkor, amikor a szülő szerint annak "itt az ideje"; lehet, hogy nem olyan elosztásban, mint ahogyan a védőnő táblázata írja, lehet, hogy nem annyit, mint az átlagos kisbabák, hanem tényleg annyit, amennyi NEKI kell. Itt vannak a táblázataim; a fiam 4 kiló fölötti súllyal született, de félévesen már alatta volt a súlya a táblázatnak, viszont a hossza/magassága még soha nem ment a 95 percentilis alá. Egyéves kor alatt egy tendenciát KELL fenntartani: a kéthavonkénti mérésnél a súlynak is, a magasságnak is nagyobb értékeket kell mutatnia, mint az előző mérés alkalmával. Vagyis, mind a súlygörbének, mind a magasság-görbének egyre növekednie kell a kéthavonta bejelölendő pontok közt. Aztán hogy ennek a konkrét gyereknek a görbéje az átlagos középvonallal úgy párhuzamos, hogy alatta van, vagy úgy, hogy fölötte, az teljesen lényegtelen. Semmilyen arányt, sebességet vagy mértéket nem kell fenntartani, és az se számít, hogy a meglevő növekedéshez miből hány millilitert használt fel, az egyéni kalóriaszükségletünk magzati kortól halálunkig EGYÉNI sajátosság.

pizzafutár 2010.03.13. 15:19:36

@Felicitasz: Nagyon köszi! Ebből nekem most a legeslegfontosabb info az volt, hogy tápszerrel is lehet igény szerint etetni. Ugyanis legutóbb azért kaptam a fejemre, hogy a gyerek már túl nagy ahhoz, hogy óránként, másfél óránként egyen, várjak ki rendes (értsd: 3-4 órás) időközöket az etetéssel, mert nem jó, ha épp csak pár korty van a gyomrában és sosem eszik rendesen.
Növekedéssel kapcsolatban az sem világos nekem, hogy ha eddig havi 1,2kg-t szedett fel és kb. 4-5cm-t nőtt, akkor ezután is ennyit kéne neki 1 éves koráig aszerint a bizonyos táblázat szerint? A nagy havi 1kg-kat hízott és 2-3cm-ket nőtt. Őnála 8 hónaposan azért kaptam, hogy miért hízik még mindig havi 1kg-t. Igazából engem kevésbé érdekelnének ezek a dolgok, ha az orvos/védőnő nem vegzálna ezekkel folyton. Főleg, hogy ez a baba produkálja azokat a dolgokat, amiket te anno a tiedről írtál, hogy órákig nézeget és nem igényli, hogy szórakoztassák. Ha odamegyek rám nevet, de olyan csak ritkán van, hogy nyüszít, ha ott kell hagyjam, leginkább ha éhes, vagy fáradt. Sőt, nem igényli, hogy este ringassam, megvárjam míg nálam elalszik, hanem elszórakozik az ágyában. Ez nekem az első után mind annyira hihetetlen és furcsa - meg persze nagyon örülök neki.

Ami a jelenségek közül a legjobban aggaszt, az az etetések közti száraz pelenka - vagyis hogy egész éjjel (este 9-től kb. reggel 5-ig) nem pisil egyáltalán. Vagy ez is lehet normális?

A cumival kapcsolatban pedig titkon örülök, hogy kezdi helyette megtalálni az öklét ;-) A nagy sosem cumizott, egy ideig a négy ujját szopta, aztán abbahagyta ezt is. Ő sok más szempontból nehezebb volt (most is az), mint a kicsi, de evésileg sosem volt gondom vele, viszonylag hamar beállt egy rendszer és számomra is elfogadható mennyiségeket evett. Az volt egy mélypont, amikor kb. féléves kora körül csak 3x evett naponta, de ez sem tartott sokáig. Az ivással már sokkal több gondunk volt nála, ezért is kérdés nekem, hogy vajon egy ilyen 1/3-2/3, vagy 2/3-1/3 között mozgó arányú tej-tápszer mixnél kell-e adnom vizet is közben, vagy egyelőre ne foglalkozzak vele? Egyébként mikor adtam, akkor láthatóan ízlett neki, és olyankor nem is fogadott el mást, amikor szomjas volt, de közben újra a tejem is több lett és most megint tanácstalan vagyok az itatást illetően. Kell-e, vagy nem? Ha igen, mikor és kb. mennyit?

teres 2011.02.28. 08:08:14

Sziasztok! Nagyon örülök ennek a cikknek, mert kicsit bizonytalan voltam a szoptatások gyakoriságát illetően. Tejem van dögivel, a gyerek szopik, mint egy szivattyú, de a védőnéni szerint "túletetem", ezért fáj a hasa és a kakiján is ez látszik. De közben meg olyan szívet tépően tud zokogni... Próbáltam hát beállni a háromóránkénti szopizásra (szinte azonnal, hogy hazajöttünk, s mivel császáros voltam, a kórházban is így kezdtük). Szerencsém volt, mert Csongor eleve két és fél, három óránként igényelte. Éjszaka pedig csak kétszer kel fel szopizni. (Négy hetes most.) De két napja elszabadult a pokol. Egész nap megy a sírás, semmi alvás (egyébként Buddha nyugalmával rendelkező gyermekem van)... Éjjel többszöri nyöszörgés, tombolás, stb. Abból, amit írtál, arra következtetek, hogy most van az a bizonyos fejlődési ugrás és semmi más dolgom nincs, mint annyiszor a szájába dugni a cicit, ahányszor megnyikkan. Jól érzem? Különben én is spriccelős típus vagyok :o)
Korábban olvastam a csodálatos császármetszésről szóló cikkedet. Még sírtam is, olyan szépen elmondtad, hogy mit érez olyankor az ember lánya. Különben én Szegeden szülten a Női Klinikán és nagyon jó tapasztalataim voltak egészen addig, míg harmadik nap lekerültem a gyermekágyas osztályra. Ott már nem úgy bántak velem, mint egy gyermekágyassal. Különösen a szoptatásban (nem) nyújtott segítséggel kapcsolatban voltak fenntartásaim (az is sírással végződött).
További kérdésem: én is szedjek D vitamint, vagy elég, ha a gyermek szedi a kötelező adagot?
Köszönöm előre is a válaszokat!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.03.01. 17:59:17

@esztersolyom: Visszafelé sorrendben: nyugodtan szedhetsz D-vitamint te is (napi 400 iu -nak megfelelő mennyiséget mindenképpen), nem csak a babád. És igen, valószínűleg növekedési ugrás zajlik, ha az eddig tökéletes gyereked egyik napról a másikra megkergült és úgy döntött, hogy az evés az egyetlen dolog, amiért élni érdemes :-) Etesd nyugodtan :-)
Túlevés: ez egy érdekes kérdés, hogy "túleteted" vagy "túleszi magát". (A sokadik olyan kommunikációs árnyalat, amivel foglalkozom a mostanában emlegetett nagyobb anyagomban - azt mondani az anyának, hogy "túleteti a gyerekét", azonnal bekapcsolja a bűntudat/para üzemmódot; azt mondani az anyának, hogy a kisbaba gyakran "túleszi magát" oda fókuszálja az anya figyelmét, ahová az való: a babára, és a baba szükségleteire. Ennyit erről.)
A kéthetessel a saját császárom után én még az ágyban laktam :-) A gyerek rajtam aludt, a szoptatós párnával megtámasztva, és végigcumizta a napot, a nagyobb/aktívabb szopik után hosszan büfiztettem.

Erős tejleadó reflexszel és haspók kisbabával megpróbálhatod azt is, hogy a tej elejét lefejed, aztán utána mellre teszed a babát, és abban reménykedsz, hogy a hátsó, zsírosabb tejből kisebb térfogatot elfogyasztva is jóllakottnak érzi majd magát.
Vagy kezdhetsz a kisebb/gyengébb melleddel, azzal, amelyikben kevesebb a tej, és akkor a babád nem tud úgy elkezdeni habzsolni, mint a másik oldalról, és amikor váltasz az erősebb mellre, a gyerek már nem lesz annyira éhes, hogy azonnal túlegye magát az ömlő tejből.
És megpróbálhatod azt is, hogy a szokványos szoptatási pozíciókat elfelejtve félig ülő helyzetben szoptatsz, hátradőlve (kanapén, hintaszékben, ágyban a párnának dőlve), és csak hason magadra fekteted a babát, kicsit megtámasztva a fenekét. Majdnem ugyanaz a pozíció, ahogyan születés után az anya hasára teszik a babát (ki mondta, hogy egy császárosnak erről le kell maradnia? ;-)), a feje a melleddel egy magasságban. Kvázi a gravitációnak ellene dolgozva kezdi el így a szopit, és az erős tejleadó reflexed dacára is lassabban fog enni, aminek remélhetőleg kevesebb bukás és hasfájás lesz az eredménye.

teres 2011.03.01. 18:14:32

Köszönöm a kimerítő választ. Most ott tartunk, hogy amint nyöszörög szoptatunk és nappal van egy hatalmas alvás meg több kisebb. A maradék időben pedig édesen gügyögve vagy csendben nézelődik a kanapén. Bevallom, az én gyerekem szokott cumizni. Talán ezért sem ordít egyvégtében szabadidejében, nem tudom. Éjszaka általában két szopizás van. Lehet, hogy csak hallgatnom kellett volna az ösztöneimre és tényleg annyiszor cicire tenni, ahányszor igényelte. Különben igazad van abban, hogy nem mindegy milyen kifejezést használnak. Ezen múlik, hogy már most rossz anyának tartom-e magam vagy várok még egy kicsit :o) A tanácsaidat pedig kipróbálom. Köszönöm.

Ravenloft 2011.04.19. 15:38:42

Kedves Felicitasz!

2 hetes (első) babával vagyok itthon. Szülés óta tipródok és őrlődök a 3 óránként vagy igény szerint szoptatás kérdésével kapcsolatban. Nem igazán tudok dönteni, így sajnos össze-vissza csinálom. A kisfiam a legtöbbször elalszik szopás után, folyamatosan ébresztgetni kell, hogy a 20 perc szopi meg legyen. Van, hogy nem sikerül ébren tartanom, így 10 perc után elalszik. Viszont ezekben az esetekben is (10 perc szopi után) alszik egyvégtében min. 3 órát, de van hogy többet. Ha igény szerint szoptatnék, akkor meg kellene várnom, amíg magától felébred? Legyen ez 20-25 perc vagy 10 perc szopi és mondjuk 4-4,5 óra alvás után is? Tehát ne ébresztgessem? Vagy igen? Kérlek írj valamit nekem, Te hogyan csináltad, mert félek, hogy ha nem ébresztem fel, akkor nem kap elég tejet (napjában 6x több etetés nem szokott lenni, a sok alvás miatt van, hogy csak 5...). 3250-el született, 3080-al adták haza, 2 hét után most 3170 gr most. Nem vagyok biztos benne, hogy jól csinálom, és hogy megfelelően fejlődik. Bár a gyermekorvos szerint tökéletesen egészséges, mindene rendben van, szóval emiatt nem kellene aggódnom, de mégis.... :( Köszönöm válaszod, üdvözlettel: Narven

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.04.19. 15:52:28

@Ravenloft: Hallgass a gyerekorvosra, minden rendben van :-) A kisbabád gyarapszik, nemsokára visszanyeri a születési súlyát, és a jelekből ítélve nem csinál mást, mint eszik, alszik, nézeget.

Én az igény szerinti etetés híve vagyok, és a babák többsége magától beáll a saját ritmusára. Vagyis, ha enni kér, etesd, ha elalszik 10 perc után akkor hagyd aludni (vannak babák, akik gyorsan teleeszik magukat és bealszanak, nem kell ezen nyugtalankodni). Ha bealszik 10 perc után és lerakod és 5 perc után megint nyávog, hogy éhes, akkor gyere vissza panaszkodni, és akkor azt fogom mondani, hogy mégse hagyd bealudni, de amíg nincs probléma addig hagyni kell a babát, hogy azt csinálja ami neki jólesik.

Ha igény szerint etetsz, akkor igen, meg kell várnod, hogy felébredjen. Nappal figyelhetsz rá jobban, hogy amikor még csak félálomban sóhajtozik, öklöt rágcsál, akkor nyilván éhes, de éjszaka nyugodtan megvárhatod amíg teljesen felébred és ő maga jelzi, hogy enni kér.
Eszik amíg eszik, és úgy lesz jó. Lehet, hogy a te kéthetesed napi 5-6 szopival meg tudja oldani a kalóriaszükségletét.

És lehet, hogy mire ezt olvasod, már elkezdődött a növekedési ugrás és mondjuk ma reggel óta a gyerek állandóan enni akar :-)
A fő szabály, hogy ne aggódj semmin; ha nyiszog hogy éhes, etesd meg, és ha nyugodtan alszik, hagyd aludni. Ha hízik - márpedig hízik -, jól alszik, kiegyensúlyozott, pisil-kakil, nézeget, nyúlkál és általában jól néz ki és egészségesnek tűnik, akkor hidd el, hogy minden rendben van és bátran rábízhatod magad az elégedett gyerekorvosodra.

KarlaLina - www.mokkamekka.blogspot.com 2011.07.23. 23:57:20

Felicitas! Le a kalappal, szuper amiket írsz. Én is így csináltam az első kettőnél, bár tök különbözőek voltak, de igény szerint ettünk. Jó hülyének is néztek rendszeresen, én meg röhögtem rajtuk. :-) Tervezzük a következőt, és aktualizálni akartam a tudásom, így botlottam ide - aminek örülök, mert újabb megerősítés, így nyolc év után. Jó, hogy hallatod a hangodat!

lszg 2011.07.24. 21:23:20

@Ravenloft: Te is kifogtál egy olyan kisbabát, aki nem hajlandó sokszor enni. Nekem ilyen volt az elsőszülöttem: egy hónapos volt, amikor megkérdeztem a gyerekorvostól, hoyg normális-e ha csak napi 4X (!) hajlandó enni egy ekkora kisbaba, de amikor eszik, akkor degeszre tömi magát. Mert az ötödik evésre általában csak akkor került sor, ha felébresztettem, de azt nagyon sérelmezte, és jó ideig üvöltött, mielőtt enni kezdett volna. Erre azt mondta az orvos, hogy nagyon szokatlan, de ha jól fejlődik, és ez a ritmus neki jó, akkor minden rendben. Egyetértek Felicitásszal, szerintem is bízz meg az orvosodban, vannak ilyen babák, ha nem is sokan.

szoildi 2011.07.29. 14:26:13

Először is gratulálok az írásokhoz!
Az én babám 8 hónapos múlt, még szopizik, de már főzeléket-gyümit is eszik. A szoptatással sokat küzdöttem az elején, de aztán belejöttünk :) Ő is az a fajta baba, aki egyszerre sokat szeret enni, és utána hagyják őt békén aludni. Így 1 hónaposan 5x evett egy nap, mindig annyit, amennyit a cicikben talált. Ez reggel pl 200 g-ot jelentett, estére persze már nem volt ennyi. Bukott is jó sokat, de nem tudtam leállítani, bőgött, ha kevesebbet adtam neki. A mai napig nyüszít, mint aki éhen hal, amíg az első cici után cserélünk, és megkapja a másikat :)Éjszaka soha nem evett. Úgyhogy minden baba tényleg más, figyelni kell, hogy hogy jó neki és lehetőleg úgy csinálni...
Viszont az anyukák is különböznek :) és a melltartókkal kapcsolatban nekem más a tapasztalatom. A természet hozzám nem volt túl bőkezű, így a terhesség előtti "A" kosaras melltartóimat a szoptatás alatt is csak "B"-re cserélhettem. Tízezreket költöttem hagyományos, merevítő nélküli szoptatós melltartókra, kezdve a gagyitól a márkásig, de leírhatatlanul szenvedtem tőlük. Bevágtak mell alatt, felcsúsztak, szorítottak, ugyanakkor nem tartottak. Szóval rémes volt. Míg rátaláltam a merevítős szoptatós melltartóra, amit felpróbáltam, és le sem akartam venni. Nem szorít, nem nyom, vagy vág, vagy ilyesmi, csak kényelmes, mintha nem is lenne (igaz az ára okozott némi fájdalmat, de hamar feledtem:)).
Na, szóval csak azt akartam mondani, hogy ilyen is van!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.07.31. 23:25:39

@szoildi: Köszi a tapasztalatot, és nyugodtan megírhatnád a bevált merevítős szoptatós melltartó márkáját is: minden infó hasznos, ami bárkinek is segíthet.

szoildi 2011.08.01. 09:06:49

@Felicitasz: ok: "Anita" márkájú, és bár kis méretekből nem túl nagy a választék ennél a márkánál sem, nekem még fekete is van, ami nem hátrány a hónapokig tartó szoptatás alatt :)

És nem ehhez a poszthoz tartozik, de a császáros cikked nagyon sokat segített nekem, mert hát én azóta is azon rágódom, hogy miért lett úgy, és mit kellett volna másképp csinálnom.. Így elolvasva jobban érzem magam, úgyhogy köszi!

De nem pip!?!? 2011.08.27. 21:42:47

Sziasztok!

Kedves Felicitasz! Életmentő ez a posztod (a többit még nem olvastam, de FOGOM!), sőt, a hozzászólások is!

2 hetes és 2 napos a babám. A csecsemős nővérektől a védőnőn át a háziorvosig (valamint anyám, nagyanyám, nagynéném, barátnőim) mindenki mást mond (és mindenki úgy, mintha az lenne AZ EGY IGAZ MÓDSZER) a szoptatás gyakoriságáról. A háziorvosom és a védőnőm azt javasolják, hogy igény szerint, de legalább 2 - 2,5 óránként etessek. Az én babám éjszaka tartja a 2 - 2,5 - 3 órás időtartamokat, de nappal van, hogy óránként (rosszabb esetben félóránként akar enni (mindig is voltak ilyen cluster-feeding szerű szakaszok, de nem tudom, hogy tényleg azok-e), meg olyan is van, hogy 4-5 óra alvás után én ébresztem fel, természetesen kétségek közt vívódva, hogy fel kell-e keltenem, illetve ha nem keltem fel, akkor nem szárad-e ki stb. Az utóbbi két napban mintha állandóan mellen akarna lenni, lehet, hogy növekedési ugrás? Ráadásul sokszor szinte nem is eszik, csak cumizik, amit állítólag nem kellene hagynom, de két cumizás között nyel némi tejet is. (Viszont így már kinyírta a mellbimbóimat.)

Szinte kivétel nélkül mindig beájul a szoptatás alatt, 15-20-30 percet van mondjuk mellen, de már az első néhány perc után folyamatosan ébresztgetni kell. Ha én keltem fel és nem ő ébred magától, nem is sikerül teljesen felkelteni, "kómában" kerül a cicire és még kevesebbet szopik. 2880g-mal született, 2740g-mal engedtek haza a kórházból, egy hét alatt 2750-re, újabb 4 nap alatt 2760g-ra tornáztuk föl a súlyát. A doktornő írt tápszert és azóta úgy etetek, hogy először szopi (20-25-30 g-ot eszik általában), pelenkázás (ettől totál felébred, kivéve, amikor nem...) és még adok neki 30 ml tápszert, hogy tuti meglegyen az a minimum, amit kiszámoltak, hogy a gyerekemnek meg kell ennie a gyarapodáshoz. A lelkem nyugodtabb lett, már nincs bűntudatom amiatt, hogy nem eszik a gyerekem.
Fontos még, hogy a babám sárga, azt mondják, emiatt aluszékony, emiatt szopik keveset és emiatt a kezdetben tejtől feszülő, csöpögő melleim már puhák, azaz kevesebb lett a tejem. És persze kánikula van, ami gondolom szintén befolyásolja a baba folyadékigényét.
Egyébként pedig azzal kerget az őrületbe, főleg éjszaka, hogy szoptatás/etetés után elalszik, majd felébred a saját, hosszan tartó csuklására (önmagában emiatt nem aggódom, már a pocakomban is állandóan csuklott), és a legritkább esetben tud visszaaludni egyedül, általában cicire kell raknom.
Elég sok kakis pelenkája van, amikor ébren van és nyugodt, akkor nagyon aktív, érdeklődő, mozgékony, tehát ha a súlya rendesen gyarapodott volna, nem aggódnék.
Állandóan vívódom, hogy jól csinálom-e vagy sem. Igény szerint vagy 2 óránként. Vagy hagyjam aludni, ameddig akar, de1,5-2 óránként keltsem fel és itassam meg vízzel, ahogy a csecsemős nővérek mondták?

Nem lőttem meg a tejtermelésemet azzal, hogy tápszerrel is etetek? Iszom tejszaporító teát, szedek homeopátiás tejszaporító golyócskákat. Tegnap elkezdtem fejni, azt sem tudom, hogy jól csinálom-e, kell-e, milyen gyakran kell.
Császárral szültem és néhány "malőr" miatt csak 2 nappal utána kaptam meg a babámat, totál kiéhezve, az első héten őrjöngött, sikítozott, ha nem került azonnal (értsd: azonnal) cicire, azóta sokkal nyugodtabb, de az az érzésem, minden problémáját (hasfájás, nyűgösség) a cicizéssel akarja megoldani. Ez normális dolog, hagyhatom neki?
Válaszodat előre is köszönöm!

zellerlevél 2011.08.28. 15:10:13

@De nem pip!?!?:

Ollala...
Én a következőt csinálnám: mindenki menjen haza, és hármasban maradnék. (Az teheti be a lakásba a lábát, aki segíteni jön. Aki segít, az azt a csinálja, amit mondanak neki. Mos, főz, takarít, vasal, rakodik, bevásárol, és nem pofázik. Már bocs. A férjed és te is a saját rokononatitokat küldjétek haza, a későbbi sértőségek elkerülése céljából.)
A védőnő is bizonyos szempontból ide tartozik. (Ezért is bocs.)

Szóval: császáros babának a legritkábban elég a tej azonnal, ezért szopik a baba gyakran. Bizz magatokban, hathetes korára elég lesz a tej. (Nem egy császáros kismamát láttam, akinek hathetesen lövelt be a teje, egészen addig alig hittem ezt el, míg a negyedik gyerekkel hasonlóan nem jártam.)
Ha megnyugtat, adj neki tápszert, de ha bírod a folyamatos szoptatást, akkor próbáld meg elkerülni. (A tápszer nem ördögtől való, én is adtam a negyediknek, két éjjel, 30-40 grammot, amikor aludni akartam, mert úgy éreztem, hogy nem bírom tovább az állandó szoptatást.) Szóval ha bírod, akkor ne adj neki, hanem szoptasd akár folyamatosan. Ha még sárga kicsit, akkor próbáld ébresztgetni, ha belealszik a szopásba. Esetleg szoptatás közben egy kevés masszírozással segítheted a tej megindulását.

Kéthetes gyerek minden problémáját az anyukájával akarja megoldani, mert eddig benne élt, jogosan reméli, hogy továbbra is ő fogja megoldani a gondjait, és ez így is van, ha ebben mások nem akadályozzák meg... ;) Hagyd nyugodtan. Azt viszont ne hagyd, hogy bárki felidegítsen, mert ideges anyuka sokkal kisebb hatékonysággal oldja meg a dolgokat.

zellerlevél 2011.08.28. 15:21:02

@zellerlevél:

A csuklásra nekünk az egyik gyereknél az vált be, hogy rajtam aludt el, úgy, hogy a feje a mellkasomon volt, a lába lejjebb. Másiknál a hosszabb ideig tartó büfiztetés volt a megoldás.

A fejésről: három okból tanácsos fejni
- ha nem elég a tej, és a gyerek aluszékony, tejszaporítási céllal
- ha túl sok a tej, és a mell annyira feszül, hogy várható a mellgyulladás
- ha el akarod adni a tejet, és fontos, hogy sok legyen.

Ha egyik ok sem áll fent, akkor a fejést célszerűbb mellőzni, jobb hagyni, hogy a baba szükségletei szerint alakuljon a tejtermelődés.

Azon se csodálkozz, ha a meleg miatt nem akar enni, csak egy-egy korty tejet kér napközben, ezek az egy-egy kortyok a mell elejéből jönnek, és hígabb, mint a hátsó tej... Ezzel oltja a szomját. Te magad sem kívánsz bundáskenyeret enni, inkább csak jéghideg dinnyét, vagy barackot, nem? ;)

De nem pip!?!? 2011.08.28. 18:46:14

@zellerlevél:
Köszönöm szépen a gyors választ. :)
Nos, a rokonok már elmentek, hármasban tanuljuk a dolgokat. Kicsit furcsa, hogy tegnap még a régi volt a helyzet, ma meg már mintha kevésbé lenne aluszékony (és sárga) és mintha kicsit könnyebb lenne ébresztgetni, de kezdek megbarátkozni a gondolattal, hogy napról napra történnek a dolgok és jönnek a változások. :)
Tegnap este elolvastam Felicitasz bejegyzéseit és felfogtam/feldolgoztam, hogy a tápszer nem ördög, hanem a második legjobb táplálékforrás, amit a babámnak adhatok. :) Még nincs konkrét tervem a tápszeres etetéssel kapcsolatban, kicsit tartok tőle, hogy ha elhagyom, akkor megint megáll a súlygyarapodás, éjszaka pedig egyszerűen nem bírok felkelni tápszert csinálni.
Gyakorlatilag így is állandóan cicin van a drágám, mert amikor felébred és enni kér, mindig mellre teszem, a tápszer csak ezután következhet (ha "soron kívül" ébred és nem készültem fel, akkor nem is adok neki). Fájnak a mellbimbóim (kenem krémmel) és mivel ez fejés közben is így van, nem igazán van kedvem hozzá. Elég egyszer egy nap fejni? Annyit kibírok... Éjszakánként szokott csöpögni a tejem, ezt biztatónak találom.
A csuklásnál eddig sajnos egyetlen dolog vált csak be: megvárjuk, míg elmúlik. Büfiztettem, mindenféle pózba raktam már, akupresszúrás pontot nyomtam a kisujján, megitattam babavízzel, semmi.
Amikor csak inni kér, akkor ugye sokkal kevesebbet eszik abból a mellemből, ami a soron következő. Sokszor előfordul, hogy az "ivós" szoptatások ugyanarra a mellre esnek, ez nem befolyásolja hátrányosan a melltermelést? Ha nem muszáj, nem fejnék állandóan...
Ma sokkal optimistább vagyok, mint tegnap, de gondolom ez legfeljebb addig fog tartani, míg a drágám elő nem áll valami újdonsággal. :)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.08.29. 22:03:20

@De nem pip!?!?: Gyakoriság: amikor kér, adj neki, és egyébként az első egy-két hétben érdemes ettől függetlenül is 2-3 óránként megpróbáli szoptatni. Vagyis, ha már három órája alszik, eleinte fel kell kelteni, _különösen ha_ sárga, aluszékony stb. Ha felébreszthető (tisztába tevéssel, levetkőztetéssel, fülmasszírozgatással, kézmasszírozgatással, hűvösvizes törölgetéssel), és eszik, és visszaalszik, és fél óra múlva magától felébred és megint enni kér, akkor megint egyen. 1-2 hetes babánál el se kell kezdeni értetlenkedni, hogy "de hát most evett".
Vagyis, igény szerint, ÉS legalább 2-3 óránként. Gyakrabban lehet, ritkábban nem.

Fejés: kézzel vagy mellszívóval fejsz? Ez totál egyéni preferencia, csak kíváncsiságból kérdem, az utóbbiban tapasztaltabb vagyok. Nekem a mellszívóval fejés sohasem fájt, és kezdetben majdnem minden szoptatás után fejtem (és nem sokat aludtam), ha üres volt, akkor is fejtem, a stimuláció miatt, hogy hamarabb legyen több tejem.

Mellek váltogatása: én igyekeztem egy-egy mellet "leetetni" a gyerekkel, mielőtt a másikra váltottam. Vagyis, ha csak ivott/cumizott, és a mellem puha maradt, félig telt, akkor a legközelebbi etetést azzal a mellel kezdtem, nem a másikkal. Ha a másikra nem került sor és feszült, akkor azonnal leültem fejni, és opcionális (fáradtságtól, napszaktól, mell teltségének mértékétől) függött, hogy csak annyit fejtem, hogy ne feszüljön, vagy lefejtem kvázi-félig, MINTHA a gyerek abból evett volna, és aztán a következő szoptatást azzal a mellel folytattam, amelyikre az imént nem került sor és fejni kellett belőle.
Nappal az első nyiffra szoptattam, éjszaka nem. Éjszaka megvártam, hogy ébredjen fel és kérjen.

Tápszer: nekem csak két napig kellett, de az pont elég volt a módszertanhoz: szoptatás után adtam, aikor tuti biztos volt, hogy mind a két mellem üres, NINCS több kinyerhető tej, viszont a gyerek még éhes. Újszülött korban a gyomorméret miatt csak fix mennyiséggel szabad tápszeres pótlást adni, az első napokban ez max. 20-30 ml, később fokozatosan több, de az első két hétben szoptatás mellé nem "kéne" 50ml-nél többet adni pótlásnak. Nagyon ritkán mondom bármire is, hogy "kéne", csak tényleg arról van szó, hogy amit a gyerek tápszer formában megeszik, azért nem fog a melleden megdolgozni. Egy koraszülött babánál vagy egy kiszáradófélben levő kétnaposnál ez huszadrangú szempont, egy jó erőben levő, egyfolytában szopizni akaró, tejhiány miatt nyivákoló kéthetesnél viszont elég fontos. Tej attól lesz, hogy a gyerek stimulálja a melledet és jelzi az extra igényt, erre fel a tanács, hogy ha nincs elég tej, akkor szoptatni kell állandóan, és amikor épp nem szoptatsz, fejni.
Ha éjszaka csöpög... hát, mit mondjak?
A tankönyvi tanács az, hogy ha a gyerek mélyen alszik, és te felébredsz a feszülő mellekre, akkor fel kell kelni és fejni kell, hogy a mellednek jelezd az igényt. Ezt a tanácsot csak azért merem továbbadni, mert én is csináltam - már említettem, hogy nem aludtam sokat az első pár napban -, ugyanakkor nekem a kéthetes mellett már semmilyen szoptatási problémának nevezhető problémám nem volt.
Nem tudom, mennyire opció együtt aludni a babával, és hagyni, hogy állandóan szívogasson, amilyen hosszan csak akar, éjszaka is stb.
Ha totál ki vagy nyúlva, akkor a tápszer nem ördögtől való, de ilyen esetben alkalmazd tudatosan, mint szükségmegoldást, és az így nyert időt arra használd, hogy alszol.
Ha többször is lemegy az a koreográfia, hogy a gyerek midnig csak 1-2 kortyot iszik, aztán alszik tovább, és mindig ugyanazzal a melleddel halad tovább, akkor a másikat egy idő után le kell fejni, igen.
A fejést addig kell szokás jelleggel csinálni, amíg annyi tejed nem lesz, amennyi a gyereknek bőven elég; addig kell "biztonsági okokból", amolyan "nehogy csökkenjen a tejtermelés" céllal fejni, ameddig el nem jutsz abba a stádiumba, hogy eszedbe se jut a tápszeres kiegészítés opciója. Akkor állj le a fejéssel, illetve csak a saját magkönnyebbülésed céljára alkalmazd.

De nem pip!?!? 2011.09.17. 19:24:53

Kedves Felicitasz! Kipróbáltam a módszered, meg azóta mást is, és sajnos mintha minden csak rosszabb lenne. :( A kezdeti szép sikerek után a fejés katasztrófává vált. Elektromossal csináltam, sokat ki bír szívni, csak az elején kellemetlen. Viszont szétcincált mellbimbóknál szerintem nem jó, mert a vákuum mintha csak rontana a helyzeten. A kézi fejés sem ment, egy-két cseppnél többet nem bírtam kipréselni. Az interneten találtam ábrákat, magyarázatokat a kézi fejés mikéntjére, de mikor elhatároztam, hogy na, mostantól csinálom, véreset bukott a gyerekem. Irány az ügyelet (gyermekkórház), ahol rögtön mondták, hogy valószínűleg a mellbimbómból kiszívott vért bukta vissza, de azért felvettek... majd' egy hét múlva szabadultunk. A jó dolog ebben, hogy teljesen kivizsgálták és semmi rosszat nem találtak, továbbá a kezdeti hülyének nézés után a nővérek is elismerték, hogy tényleg hasfájós a gyerekem (no ez nem jó, de legalább már tudom, hogy nem én vagyok a hülye). A kórházban nem engedtek szoptatni, amíg be nem gyógyult a mellbimbóm, ellenben fejnem kellett (volna), és mivel az nem volt elég, elég rendes adagokat kapott tápszerből. 3,2-3,3 kiló körül volt, amikor fölvettek minket a kórházba, és a kezdeti 60 ml-es adagok valahogy felkúsztak 90-100 ml-re. Azt hittem, ennek így kell lennie, de aztán (kb. utolsó előtti napon) valaki mondta, hogy nem baj, ha nem eszi meg mindet, ez nagyobb adag, mint amit ennie kellene... (Igen, cumisüvegből, sőt, mikróban melegítették a tápszert és szerintem a lefejt anyatejet is, bár utóbbinak nem voltam tanúja sosem.) A fejés kezdetben egész jó volt (egy mellből 30-50 ml-t is ki tudtam fejni, KÉZZEL, ami nálam csúcsteljesítmény), aztán valahogy elapadt megint, tény, hogy közben nagyon sokszor voltam ideges, valamint nem tudok sokszor fejni, mivel a gyerekem hasfájós és rendszerint azzal ment el az idő, hogy őt babusgattam, tornáztattam, ha pedig aludt, akkor volt időm elmenni pl. enni, fürdeni, aludni. Ráadásul elfogytak a kakis pelenkák, a kezdeti sokból előbb napi kettő lett, majd napi egy, végül 2 napig nem kakált, ellenben állandóan ordított a sok széltől, a kórházban meg is szélcsövezték kétszer, és utána mindig sokkal jobban érezte magát.
Közben új (3.!) védőnőnk lett (ő is csak ideiglenesen...), el is jött hozzánk a hét elején. Megnézte, hogy szoptatok, addig küzdöttünk, míg helyesen mellre tudtam tenni a babámat, és bár bele-belealudt, valahogy sikerült mindig felébreszteni és folytatni a szoptatást. Abban állapodtunk meg, hogy akkor adok csak tápszert a gyerekemnek, de csak max. 30 ml-t (most kb. 3,5 kiló), ha úgy érzem, nem evett eleget a mellemből, valamint este 9 körül 60 ml-t, hogy eltelítse és rendesen aludjon, 3 óra körül pedig etessek (ha nem ciciből, akkor fejjek is), mert 3-11 között termelődik a legtöbb anyatej-mennyiséget szabályozó hormon (vagy valami fontos hormon, már nem tudom). Nagy elánnal hozzáláttam a megvalósításhoz, és a délelőtti szoptatások nagyon biztatóak voltak. Délután viszont kezdődött a cirkusz. Jelezte, hogy éhes, mellre tettem. Eleinte (kb. 5-10 percig) jó nagy kortyokkal szívta magába a tejet, annak ellenére, hogy közben szinte folyamatosan ébresztgetni kellett, majd átváltott cumi üzemmódra és hiába a sok noszogatás, ébresztgetés, nem evett, maximum cumizott, egy idő után pedig ébreszthetetlen lett. Ha átpelenkáztam, vagy letettem aludni és felkelt pár perc után, hogy éhes, nem számított, a végeredmény mindig ugyanez lett.
Közben a kakikérdés sem oldódott meg, itthon is megszélcsöveztem már kétszer is, mert sikítozik a fájdalomtól, se torna, se büfiztetés nem segít, az infacol-t és a gripe water-t is kipróbáltuk, és nem látom, hogy jobb lenne.
Mostanra odáig fajult a helyzet, hogy a délelőttök még mindig jók, de déltől van valami törés. Igény szerint adok neki cicit. Felébred, jelzi, hogy éhes, cicire teszem, eljátsszuk a szokásos forgatókönyvet. Béreltünk csecsemőmérleget is, hogy tudjam, mennyit eszik (ha kapálózik közben, szinte lehetetlen pontos eredményt kapni, és sokszor az az érzésem, hogy többet mutat, mint amennyit evett a babám). Ha elaludt, letenném, de szinte azonnal ébred, sikítva. Szinte félőrült, kapkod a szájához, tömködi bele az öklét, és amikor ismét cicire teszem, hallom, ahogy korog a gyomra... Először azt hittem, hogy fáj a hasa (mert amúgy közben sokat púzik), de a korgó gyomor hangja meggyőzött. Rekordidő alatt újra elalszik a mellemen, jobb esetben legalább egy párat kortyol, rosszabb esetben csak cumizik, még rosszabb esetben pedig félőrültként veti magát a mellemre és szétgyilkolja a mellbimbómat. Ami az ébresztéseket illeti, szerintem már mindent kipróbáltam, és ahogy haladunk az időben, egyre durvább dolgok jönnek be: hangok, amiket utál, rákiabálás, ha erősen az arcába fújok, erősebben csipkedem meg (mindenhol), a csikizések már egyáltalán nem működnek, sőt, a végén már semmi nem működik: elalszik, és csak akkor kel fel megint, amint leteszem az ölemből (ha ölben van, nem ébred fel arra, hogy pukiznia kell, ha viszont letesszük, egyből felébred rá). Akkor kezdődik elölről az egész, míg végül feladom és elkészítem neki a 60 ml tápszert. Utána már nem éhes, viszont sehogy nem tud nyugodtan aludni, csak ölben.
Sokszor együtt sírok vele, sokszor elborul az agyam és kiabálok (sírás közben), miközben masszív bűntudatom van emiatt is, meg azért is, mert egyre kellemetlenebb dolgokkal próbálom meg felkelteni szoptatás közben, és félek, hogy ezt a sok rossz élményt előbb-utóbb összeköti a szoptatással, és aztán meg azért nem fog menni. A végén még idegbeteget csinálok az 5 hetes gyerekemből.
Amikor ébren van és kiegyensúlyozott, változatlanul rendkívül tüneményes, sokat mosolyog, nagyon érdeklődő, fixálja a tekintetét, követi a mozgó dolgokat, figyel a hangokra, néha a hangforrás irányába is fordul, néha mintha a nevére is felfigyelne, bár ez lehet, hogy csak véletlen; már szépen kitartja a fejét hason stb., szóval szerintem nincsen neki semmi baja, szépen fejlődik. Amikor "rendesen" alszik, akkor nyugodt az alvása, amikor magától kel, elnézelődik magának, és amikor köszöntöm, akkor teljesen nyugodtan a szemembe néz, az ujjait a szájához teszi és szopó mozgással tudatja velem, hogy éhes...
Mi a véleményed az ilyen viselkedésről? Főleg az övéről, de az enyémet is lehet kritizálni, szeretnék mindent megtenni, hogy a mellemből egyen (van tejem, azt nem tudom, hogy elég-e, de van) és elhagyhatjuk a tápszert.
Válaszodat előre is köszönöm!

De nem pip!?!? 2011.09.17. 19:50:55

Ja igen, azt elfelejtettem írni, hogy amikor - a kórházban - főként tápszert kapott, csak hasfájáskor sírt vagy sikítozott, egyébként nyugodt volt egész nap. Üvegből a tápszert és az anyatejet is issza, soha nem köpi ki, onnan tudom, hogy túl sokat evett, hogy visszabukja. Szóval az evési kedvével sincs baj.
Bezzeg a kórházban a gyerekek szórakoztatására "kiállított" kopasz tengerimalacnak, amelyik a két kölykét szoptatta, nem voltak ilyen gondjai... :(

zellerlevél 2011.09.17. 22:08:05

@De nem pip!?!?:

A széklet ritkulása normális.
Olyannyira, hogy még a háromnapi egy is elfogadható egy szoptatott kisbabánál.

A tengerimalacnál szerencsére több lehetőségünk van. :)
Annyival nehezebb a dolgunk, hogy nem megy feltétlenül ösztönből, viszont annyival könnyebb, hogy képesek vagyunk segítséget kérni.

(Kívülállóként még mindig azt mondom, hogy ne aggódj: a lehető legkevesebb külső embert bevonva, csak a gyerekre és magadra figyelve a lehető legnagyobb nyugalommal próbáljátok megismerni egymást. Bízz magadban, gondos anya vagy. Képes vagy szoptatni. A babád nem fog éhen halni, amíg gyarapszik, van pisi a pelenkában, nem lázas, addig ne aggódj, még a nyűgössége miatt sem. Teljesen normális dolog, ami veletek történik, benne a sebes mellbimbóval, a véres bukással. Mondogasd magadnak, hogy egy jó anya, egy egészséges gyerek jó párosítás, simán menni fog...)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.09.18. 00:26:31

@De nem pip!?!?: Jól értem, hogy az van, hogy a délelőttök rendben lemennek, és délután pedig mindig az van, hogy felébred, adsz neki enni, eszik valamennyit, elalszik, és aztán többet nem hajlandó enni, de azt meg nem hagyja, hogy visszarakd a kiságyba?

Lehet, hogy leegyszerűsítem a problémát, és ez esetben nyugodtan sorold fel rám az összes anyai átkodat ;-) de mi van akkor, ha a gyereknek nem evésproblémája van, hanem az átlagnál több fizikai kontaktust és függőlegest igényel?

Mennyire opció délutánra hordozókendőbe tenni, és csak akkor etetni, ha egyértelműen éhséget jelez, és csak addig, ameddig tényleg eszik? Aztán alhat ha akar, egy kendőben vagy hasonlóban elfér rajtad, de legalább lesz némi időd amit babasírás nélkül eltölthetsz.

Azt nem tudom, hogy kendőben-fizikai közelségben átszunyókált délutánok után milyen lesz az éjszaka (fog-e aludni pl.), ezt sajnos én is csak úgy tudnám meg, ha kipróbálnám.

A ritkább kaki rendben van.

Ha mégis emésztési problémák vannak, akkor egyrészt a hurcolászás segíthet, másrészt akkor már az is kérdés lehet, hogy te mit eszel, ami esetleg neki nem jó. Ez tejtermékektől almáig majdnem bármi lehet, és ki kell tapasztalni - ebben a kérdésben nagyon tarka a világ, mert én mindent ehettem és a fiamat nem érdekelte, de van olyan barátnőm, aki 4-5 alapételen vegetálta végig a szoptatást, mert a gyereke majdnem mindenre érzékeny volt (és a tápszerek többségére is). Ez nem is feltétlenül allergiát jelent, hanem tényleg azt, hogy vannak babák, akiknek megy a hasuk ha az anyukájuk sok narancsot evett, más babának szorulása lesz ha az anyukája banánt vagy almát eszik stb.

A nevére simán felfigyelhet 5 hetesen.

Ne készülj ki. A gyerek nem fog éhenhalni és nem fogod tönkretenni. Ő se téged; néhány hét, de még fél év is kevés ahhoz, hogy egy ember défaktó tönkremenjen, ha a dolgok amúgy rendben vannak. A szoptatás alapvetően babatáplálás, és nem egy betöltendő küldetés - amit leírsz, abban az van, hogy szoptatsz, a gyerek fejlődik, és most azon megy a küzdés, hogy van valami, ami a közvetlen túléléshez már jó (és a tengerimalacot csak ez érdekli ;-)) de te többet szeretnél, szeretnéd élvezni az élményt, aggódsz ha a gyerek nyűgös és próbálod ennek az okát kitalálni, próbálsz az emésztési gondokon segíteni, és igényed van a saját emberlétedre is. A tengerimalaccal ellentétben mi nem harapjuk vissza a harapó kölyköt (bár néha nem sok választ el), és a túlélése mellett a lelki egyensúlyát meg a boldogságát is szempontnak tartjuk, a sajátunkról nem is beszélve. Ebből a perspektívából érdemes tekinteni a problémáinkat - ahogy én látom, te egy úgy-ahogy már működő rendszert szeretnél élhetőbbé és élvezhetőbbé tenni.

zümmi 2011.09.20. 14:32:08

@De nem pip!?!?: Egy éve kb ugyanezeken mentem keresztül, annyi különbséggel, hogy nekem ha tudott itt volt a férjem és én - sajnos - vele kiabáltam inkább. Aztán mindig bocsánatot is kértem és elmondtam, hogy megkönnyebbültem. De nem is kellett, mert látta.

Csak biztatásként írom, él még a gyerekem, 14 hónaposan választottam le az addigra napi 1 szoptatásról, mert kényelmetlen lett. Nem viselte meg, szerintem vannak gyerekek, akik nem szopi-függők. Ő sem volt az, sőt se cumi, se ujja nem kell. Ökölrágás volt egy ideig, de elmúlt. 1 éve azt hittem, van egy negatív természetű, extra szenzitív babám most meg mindenkire mosolyog, gagyog, imádja a társaságot.

Nálunk a hasfájást a tejfehérje allergia okozta, ha bírod a teljesen tejmentes diétát, akkor kerüld el 10-14 napig a tejet minden formában (pl pékáru, húskészítmények is) és kiderül, az okozza-e. De ha nem az, akkor pedig jó úton vagytok afelé, hogy kinője.

Sokat segített a hordozás és a testközelség is, engem tehermentesített sokkal kevésbé fáradtam el, amikor pedig már érdekesebb volt a világ, magától lekéredzkedett.

De nem pip!?!? 2011.09.20. 18:35:38

Sziasztok! Köszönöm a válaszokat mindenkinek.
A helyzet annyival tarkább lett, hogy betaknyosodott a Gyerekem. Természetesen ettől megint kevesebbet eszik, hiába szívom le szoptatás előtt.
Most már nem mernék egy napszakot sem megjelölni, ami nem problémás. Kicsit magabiztosabban azonosítok dolgokat, most pl. azért nyíg (Borsod...), mert rotyogtat. Nem fáj neki, csak szerintem nem szereti. Ez épp elég ahhoz, hogy ne bírjon aludni, megnyugodni és kizárólag úgy érezze magát jól, ha valaki fel-alá járkál vele.
Ami az unatkozást, fizikai kontaktot illeti, szinte egész nap ölben van, vagy ha nem, akkor is vele foglalkozunk. Alig várjuk az olyan pillanatait, amikor jó a kedve, olyankor (is) hagyunk csapot-papot és "játszunk" vele. Énekelek, verset, mondókát mondok, meg RapÜlők szövegeket..., beszélünk hozzá, tornáztatjuk stb. Ha ennél több kell neki, akkor szeretnék kapni ötleteket. :)
Amin nem tudom magam túltenni (és nem tudom, mi a megoldás), hogy ordít, hogy éhes, de csak cumizik a mellemen. A végén persze ő győz, kap tápszert, mert pl. ma egész nap alig evett + megint szétgyilkolta a mellbimbóimat. A tápszert olyan cumisüvegből kapja, amiből elvileg nem jön olyan könnyen, de gondolom, még mindig többet kell dolgoznia rajta, mint a mellbimbómon, miután a hígabb tejet már könnyedén kiszívta. Ezen segítene, ha elkezdenék kiskanalazni, ill. pohárból itatni? (Ha igen: mit kell csinálni a kapálózó kezekkel?)
Az a sejtésem, hogy a súlygyarapodása a tápszeres pótlás miatt megfelelő (mai csupasz súlya 3,57 kg, 330g-ot hízott 2 héttel ezelőtthöz képest). Ma összesen 120 ml-et kapott
tápszerből, és hiába töltötte az egész napot a mellemen, nem hiszem, hogy összesen ennyit megevett volna anyatejből. :(
A tengerimalacok csak a legrosszabb pillanataimban jutnak eszembe... :) Ugyanezekben a legrosszabb pillanatokban kiabálok a gyerekkel (egyre kevesebbszer!!) és a férjemmel is (egyre kevesebbszer!!!).
Kipróbálom ezt a tejmentes diétát, hátha. Tejet, tejterméket már így is alig fogyasztok, akkor ezentúl odafigyelek a tejre, mint összetevőre is. Kicsit tejfüggő vagyok, de mindent a babámért.
Csütörtökön betölti a 6. hetet; remélem, varázsütésre megszűnnek a problémáink... ;)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2012.03.15. 14:06:25

Ez itt egy érdekes cikk, érdekes kommentekkel (a címétől nem kell megijedni):

bezzeganya.postr.hu/bebinaplo-uvoltok-a-fajdalomtol-a-szoptatasok-alatt

Roni1007 2012.09.15. 16:50:20

Szia!
Egy kis segítségre lenne szükségem, illetve tanácsra. 3,5 hetes a kislányom, és eddig igény szerint etettem, viszont pár napja kb 20 perccel evés után visszabukik látszat szerint mindent. A szülésznöm azt mondta, úgy néz ki túletetem, ezért most igyekszem a 2 órákat betartani már amennyire lehet. Most az a problémám, hogy nem tudom mennyi idö alatt eszi meg azt, amire szüksége van.
Kb 2 óránként eszik de egyszerre jó, ha 10 percig, utána bealszik, hiába noszogatom. Büfizés közben felébred, jön a köv 10 perc. Van, hogy ezt 2x, vagy 3x megcsinálja,vagy éppen csak egyszer, de olyan is van, hogy a két 10 perc között alszik fél órát.
Kis súllyal született 2710grammal, és most 3500gramm kb.
A kérdésem az, hogy lehet félreértelmezem a jeleket, és már nem is éhes, ezért bukik annyit, vagy ez tök normális, hogy ennyit, és így eszik, utána meg bukik.
Néha, ha kakilnia kell sokat görcsöl elötte, és próbál nyomni, ilyenkor is vissza szokott jönni elég nagy mennyiség, de gondolom ez az erölködés miatt van.
A segítséget, tanácsot elöre is köszönöm:)

zellerlevél 2012.09.15. 21:22:51

@Roni1007:

A kiságy betétjének azt a felét, ahol a feje van, emeld meg kicsit. Így a feje feljebb lesz, mint a gyomra, kisebb az esély a bukásra. Mindig büfiztesd rendesen. Pár hét alatt el szokott múlni.

Egyébként meg ne aggódj, fejlődik rendesen, biztos marad elég a hasában is.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2012.09.17. 14:42:23

@Roni1007: Az első hetekben főleg az a probléma, hogy amint beállítsz egy rendszert, jön egy növekedési ugrás és a kisbaba borítja minden anyai ambíciónkat. :) A lányod jól növekszik, a "túletetem" meg egy érdekes kérdés - elég kevés befolyásod van rá, hogy mennyit eszik.

Tegyük fel, hogy 10 perc szopi után bealszik - mi van akkor, ha ebben a "hiába noszogatom" stádiumban egyszerűen visszateszed aludni (büfiztetés meg egyéb macera nélkül), és majd amikor ő kér legközelebb, akkor adsz neki megint? Mennyire elég neki egy ilyen tízperces evés, ha nincs ott anya, hogy felébressze és noszogassa hogy egyen?

Ha öt percet alszik, akkor nyilván nem jött be az elgondolásom, de ha többet, akkor érdemes beállni az ő ritmusára (ami, emlékeztetnék, egyelőre nem valami állandó dolog), lassan négyhetes baba már nem újszülött. Lehet, hogy én kipróbálnám, hogy csak akkor etetem, ha tényleg ő kér, és akkor lehet hogy lesz olyan, hogy két tízperces szopi közt negyedórát alszik, de lesz olyan is, hogy kettőt, és attól kezdve nem Neked kell azon töprengened, hogy mikor éhes.

A saját fiamat, ha nagyon bealudt a szopiba, nem büfiztettem. ("Alvó gyereket nem ébresztünk fel" című népi bölcsesség :)) Örültem a nyugalmamnak. Hallgass Zellerlevélre; én ebben az időszakban még a saját ágyamban éltem babástul, úgyhogy kiságymatrac helyett azt csináltam hasonló jelleggel, hogy a szopi után letett babát "nekiágyaztam" féloldalasan a szoptatós párnának, ágytámlának, ami adódott, hogy a feje picit feljebb legyen mint a lába.

Roni1007 2012.09.17. 19:53:51

@Felicitasz: Köszönöm szépen a válaszokat:)

bazsamari 2014.03.16. 01:51:17

Szia! Tanácsot szeretnék kérni egy dologgal kapcsolatban. A kislányom 2,5 hetes, és a te posztodból jöttem rá, hogy túl erős a tejleado reflexem:). Ezer hála ezért, egyelőre nagyon bevalt, hogy a tej elejét kifejem. A kérdésem a bukassal kapcsolatos: szerencsére nem bukik sokat, DE ezt kizárólag akkor teszi, ha már letettem a kisagyaba. Bufiztethetem barmeddig, tarthatom akarmeddig fuggoleges helyzetben, bufizni nem fog, csak joval később a kisagyban. Ilyenkor csuklani is azonnal elkezd (rengeteget csuklik, pedig amugy melegen tartom ejjel-nappal). Nem tudok ugy strazsalni mellette, hogy ezt meg tudjam elozni, van, hogy öt perc, van, hogy felora mulva jon vissza a tej. Esetleg tudnál tanácsolni valamit, mit tegyek? Előre is köszönöm!

furmint-m 2014.03.23. 19:04:15

@bazsamari: @Felicitasz: Bocs, hogy kéretlenül belepofázok, de ezzel kapcsolatban is érdekelne, hogy Felicitasznak mi a tapasztalata.

Az én fiam nagyon sokáig csuklott és nem csak akkor ha (vélhetö´en) éhes volt, fázott, vagy melege volt. Mi itt Ausztriában jártunk több szopicsoportba is, volt választott bábám is, meg voltunk oszteopatánál is. Mindegyiknek eltérö´lehetséges magyarázata volt a lehetséges okra. A megoldás végül az volt, hogy valamikor még az elsö´életéve végéig kinö´tte a gyakori csuklást. (Megjegyzem, ö´nem volt bukós.)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.03.24. 00:16:39

@bazsamari: Hát nem sokat tudsz tenni (elnézést a késői válaszért) - lehet azt csinálni, hogy az éhség első jelére etetsz (kevésbé mohó egy kisbaba ha kevésbé éhes); szoptatás közben is megállsz néha büfiztetni amikor épp elengedi a melledet (és ez vagy jó lesz neki, vagy megsértődik, hogy miért zavartad meg az evésben amikor csak megállt egy kicsit pihenni ;)), megpróbálsz függőleges-féle helyzetben szoptatni (te félig ülő helyzetben, a baba meg hason fekve a hasadon, mint ennek a posztnak a bal felső képén is
www.nancymohrbacher.com/blog/2010/10/11/some-ins-and-outs-of-laid-back-breastfeeding.html
);
egyszerre mindig csak egy mellből etetsz (már ha van annyi tejed hogy ez egyáltalán értelmes opció);
vagy belenyugszol @furmint-m: igen helytálló megállapításába, miszerint a babák egyéves korukra kinövik az élettani jelenségnek (és nem orvosi problémának) számító bukás-csuklás jellegű bajaikat (és ez így szó szerint benne van az olyan alapvető szakirodalmakban is mint Ann Douglastól a Mother of all Baby Books, kanadai kiadás, 272. oldal ;))

bazsamari 2014.03.29. 12:45:18

Köszönöm szépen mindenkinek a választ! :) A kérdés feltevése óta egyébként nagyjából azokkal próbálkoztam, amiket írtál, azaz több büfiztetés (néha sértődéssel:-)), egyszerre egy mellből stb. Jelentem, a helyzet némileg javult! :-)
Eredetileg a bukás vissza nem nyelésére és a csuklás emígyen történő megelőzésére találtam ki, hogy hasra fektetem. Hát azután hamar kiderült, hogy az én babám biza így szeret aludni. A hátán nyöszörög, tekereg, sírdogál, én ezt a bukósságnak és gázoknak tudtam be eddig, de mi van, ha legalább ennyire szeretem-nem szeretem kérdés is? Szóval az lenne a kérdésem, hogy mit gondolsz a hasonalvás "veszélyeiről"? Errefelé Svédországban ezt nagyon tiltják, mondván, hogy a baba "megfullad", mert előreesik a feje, de szerintem ez eléggé képzavar. Hiszen a bölcsőhalál oka ismeretlen eredetű légzéskimaradás, az előrebucult fejjel történő nem-levegővétel meg fulladás szerintem. Nem beszélve arról, hogy a babám szépen forgatja a fejét ide-oda, de tekintettel a bölcsőhalállal történő ijesztgetésre (amit a férjem jobban elhisz, ezért aztán nem is enged engem lázadni), nem altatjuk hason éjjel. Az oldalára szoktam fektetni, azt is néha elfogadja. Pl. ma éjjel csak így aludt. Mit olvastál, hallottál erről?
Köszönöm még egyszer a válaszokat!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.03.29. 20:41:48

@bazsamari: Elöljáróban leszögezem, hogy ez nem szaktanács, és a kedves olvasó csak a saját felelősségére, satöbbi. :)
A fiam születése után hozzánk rendszeresen kijárt a bábám, és mivel rögtön az első héten észrevettük, hogy a gyerek olykor azonnal megnyugszik hason, és szívesen alszik maga alá húzott térdekkel, rögtön az első bábai látogatás alkalmával megkérdeztem, hogy akkor ezt most "szabad-e". Leigh azt mondta, hogy koraszülés után, dohányzásos vagy asztmás előzményekkel vagy még egy pár hasonló rizikófaktor esetén most mindenfélét mondana, de a konkrét esetre az a válasza, hogy "figyeljetek ide, a gyerekkel az égvilágon minden rendben, ti vagytok a szülei, én nem fogom megszabni hogy hogyan alhat és hogyan nem".
Ez engem tökre felszabadított és megnyugtatott - az anyai kompetencia megerősítéséről külön szakirodalom van -, de a biztatást nem tudom teljes jogon továbbadni, mert ugye én az engem ellátó felelős eü "szakszolgálattól" kaptam, de én neked nem az vagyok :)

Este egyébként mindig hanyatt tettük le. Nappal hagytam úgy aludni ahogyan csak akart, azaz ha háton nyöszörgött, megpróbáltam oldalt vagy hason altatni, legfeljebb gyakrabban ránéztem.
De nekem (húha, le se merem írni) egyetlen olyan estém/éjszakám se volt, amikor a megfürdetett, megszoptatott, ellátott stb. gyereket letettük a kiságyba, és csak sírt és sírt és sírt, és nem tudtunk már vele mit csinálni.
Ha nyűgösebb volt, akkor fürdés után félhomályos szobában olivaolajjal megmasszírozgattam tetőtől talpig, aztán öltözés, szopi, és mivel nagyon szerette a zúgó hajszárítót, egy textilpelenkán keresztül azzal melengettük a pocakját, és közben a két szemöldöke közt lassan simogattam a homlokát egy ujjal. Volt, hogy a kisujjamat szívogatta, és közben ugyanazon kezem hüvelykujjával simogattam a homlokát, a másik kezemben meg a hajszárító. És az idő végtelennek tűnik ilyenkor, de már eleve ez se fordult elő 10-nél többször, és biztos hogy nem tartott 20 percnél tovább. És ilyen praktikákra nekünk hajnal háromkor egyetlenegyszer se volt szükségünk - a pár ilyen alkalmunk volt a "hű, ma de nehezen aludt el" este :)
Hát kinek merjem én azt mondani, hogy a hason aludni szerető gyerekének azt "nem szabad"?

(A magánvéleményem az, hogy a szakirodalom, a gyerekorvos stb. tiltja, és ezzel az ő felelősségük le is van tudva. A szülők meg közben igenis altatnak hason, csak nem mondják el senkinek. A bábám nekem többek közt azért is jelentett sokat, mert ugyanúgy elmondta, hogy az ajánlás az háton alvás, de emellé elmondta azt is, hogy a kisbabák egy része igenis hason szeret aludni, és ha a konkrét gyerek esetében a tankönyvön kívül minden más emellett szól, akkor a szülőnek ki szabad magában mondania hogy igen, én felelek érte, vigyázok rá, és most úgy döntöttem, hogy hagyom hason aludni.)

zellerlevél 2014.03.30. 11:40:01

@Felicitasz:

:) Ha egy gyerek hason érzi jól magát, nekem ugyan mondhatja bárki, hogy ne aludjon úgy. A négy gyerekünkből három hason szeretett aludni. Miért kellett volna kínoznom őket a hátonfekvéssel?

Egyébként: józan paraszti ésszel a fordulni nem tudó (és főleg: időnként bukó) ember számára a hátonfekvés veszélyesebbnek tűnik.

furmint-m 2014.04.03. 01:22:38

@bazsamari: Bocs, hogy belepofázok megint. A haton vs. hasonalvasrol itt is azokat mondtak el, mint amiket Felicitasz leirt, plusz a bábám is hasonlóan allt hozza minden szamomra paras kerdeshez. Volt a Hebammenzeitschriftban egy nagyobb cikk erröl az alvas temarol, azt meg anno kivonatolni akartam magyarul, de ez is elmaradt, mint oly sok mas.
Meg azt akartam kerdezni, hogy esetleg a hordozast hasonlo esetben probaltatok-e? Nem a hordozas melletti agitacio ez, csak kerdes. Nekünk sok esti/ejszakai dramazasnal ez segitett. Az elejen en is azt gondoltam, hogy nem fogom birni ezt honapokig, hogy csak igy alszik el, es neha meg ejszaka is hordozom, ha felebred es szopira nem alszik vissza, de aztan ez szepen beallt magatol. De joeg, mennyit szenvedtünk, benaztunk mi az elejen! Pedig luxus helyzetben voltunk, volt valasztott bábám, szopicsoportok, ottani tanacsado is (csak eppen a csaszarbol nehezen tertünk magunkhoz, mindannyian). Szoval a hordozast akartam kerdezni. De van, akinek nem jön be...

bazsamari 2014.04.03. 08:04:09

@Felicitasz: hú, köszönöm ezt a részletes választ. Erre mifelénk Svédországban sajna a protokoll az élet minden területén többet jelent, mint a józan ész... nappal hason altatom simán, és éjjel, ha már semmi nem segít, gyakran inkább kiveszem és az én mellkasomon altatom hason - gyanítom, ezzel sokkal rosszabbat teszek az "összkép" szempontjából, mintha hasra fordítanám és hagynám úgy aludni... de sajnos ebben a kérdésben nem jutunk egyezségre férjurammal, aki hisz a "szakembernek", azaz a bábánknak, akit külön megkérdeztünk erről, és aki kötötte az ebet a karóhoz, hogy nem és nem...

@furmint-m: a kérdés nagyon is aktuális minálunk. Bevallom, hogy korábban (értsd: a ded születéséig) nem gondoltam a hordozásra. Persze tudtam róla, sokat is olvastam ezzel kapcsolatban, de időnként az volt a érzésem, hogy a hordozás kontra nem-hordozás olyan, mint az anyatej kontra tápszer vita, azaz a kizárólagosság sugalmazása kicsit taszított. Viszont mivel éjszaka a kisbabám rajtam fekve (kvázi "hason", de simán hordozós pozícióban) nyugszik meg a legjobban, már napok óta nézegetem a hordozóeszközöket... Csak nehéz választani, kicsit parázom, hogy a kendőt nem kötöm meg jól, a nem kendős hordozóeszköz meg nem igazán való ilyen piciknek, illetve meg kéne próbálni az üzletben, de nem tudok odamenni egy egyhónapossal... de még ma-holnap dűlőre kell jutnom, mert ez így nem mehet tovább.

Választott bába, szopicsoport.. irigykedem :) És köszönöm a felvetést, ez is csak megerősített abban, hogy hordozzam a prüntyőt.

bazsamari 2014.04.03. 08:27:57

Még egy kérdés felmerült bennem az utóbbi napokban. Alapból erős a tejleadó reflexem (szimultán csorog a másik mellből; spriccel, mikor a baba elengedte stb..). Eddig a tej mennyiségével sem volt gond, de az elmúlt néhány napban esténként a babám egyre hevesebben püföli a mellemet, majd egy idő után sírva fakad. Ilyenkor áttettem a másik mellre, de egy idő után ugyanúgy sírt ezen is, tegnap pedig - életében először - nem aludt el cicin, mélyen, ahogy szokott, sőt egyáltalán sehogy sem. Valahogy álomba ringattam (eddig erre sosem volt szükség), de húsz perc múlva ébredt, és még éhes volt! Lehetséges, hogy nem elég a tejem? Reggelente kidurrannak a melleim. Hogyan szaporíthatnék úgy, hogy estére legyen több tej? Vagy adjak neki cumisüvegből este a lefejt (legyűjtött) tejből? Mit tanácsoltok? Előre is köszönöm.
És bocsánat, ha időnként kicsit késve reagálok, de a héten zombimama lettem. :)

bazsamari 2014.04.03. 08:29:13

@zellerlevél: Teljesen igazad van. Képzeld, erre a svéd bábák azt mondják, hogy "a visszabukott tejet a baba nem tudja félrenyelni". Hát, nem tudom, én már voltam tanúja nagy cikákolásoknak...

furmint-m 2014.04.03. 14:30:10

@bazsamari: "Viszont mivel éjszaka a kisbabám rajtam fekve (kvázi "hason", de simán hordozós pozícióban) nyugszik meg a legjobban,"
Hü, de ismerös!

"de időnként az volt a érzésem, hogy a hordozás kontra nem-hordozás olyan, mint az anyatej kontra tápszer vita, azaz a kizárólagosság sugalmazása kicsit taszított."
Ezt is teljesen erzem, erteni velem. Szerintem ez a blog itt deklaraltan nem "az a forum", egyebkent en azt bentröl nem ismerem, csak kinti elbeszelesek alapjan, ugyhogy en is csak a levegöbe vagdalkozok, ha olvasatlanul biralom "azt a forumot". De ezt nyilvan @Felicitasz: tol kellene megkerdezni, hogy mit gondol erröl es ö hogyan deklaralja ebben a kerdeskörben a blog szerepet.

En pontosan ezert nem mertem hangosan kerdezni a hordozast, nehogy agitacionak tünjön. Mi is körülbelül olyan praktikus szempontok alapjan kattantunk ra, mint amiröl irtal, hogy egy idö utan mar nem birta a karunk, ezert kenyelmesebb volt magunkra kötni a gyereket. Mi az elejen csak a kendöt ismertük, de aztan beleastam magam a megfelelö hordozoeszköz megtalalasaba, persze ezt is tulzasba vittem olykor, sokan ram is nyomhatnak a hardcore hordozoanya belyeget...
Szoval, en most nagyon batortalan vagyok, mert tanacsot nem mernek adni, meg itt a blogon nem hiszem, hogy lehetne direktben ajanlani valamit. De en hosszas kereses utan talaltam egy olyan beepitett hordozokendös hordozot, amelyet ujszülött kortol lehet es ajanlanak, es tenyleg sok ujszülött baba meretehez jo is es ha jol sejtem a hordozassal kapcsolatos magyar weboldal (ezt sem merem ide direktbe linkelni) is talan az en ajanlasomra vette fel a termeklistajara (ezt nem tudom, de ajanlottam nekik, amikor meg nem ismerték, aztan mostanaban lattam, hogy nagyban hirdetik uj termekkent a listajukon). Szoval van ilyen, en hasznaltam, arra az idöre nekünk nagyon bevalt, ha macerasnak tartod a kendöt, arra akartam javasolni ezt. Csak nehogy ugy tünjek, hogy termekügynök vagyok, vagy agitalnek a hordozas mellett vagy ilyesmi. Nehogy! Mindenki csinalja ugy ahogy tudja, vagy akarja, persze! De neha lehetnek eszközök, amelyek megkönnyithetik hetköznapi nyügjeink terhet. Szoval szigoruan ezzel a mottoval!
Na most lehet, hogy kapok a fejemre Felicitasztol, hogy termekreklamnak hasznalom a blogjat es meg is erdemelnem, szoval elhuzok gyorsan es befogom.

furmint-m 2014.04.03. 15:21:00

@bazsamari: "a kizárólagosság sugalmazáza kicsit taszított" Teljesen jogos a felvetés. Én azon gondolkodtam, hogy mikor lett ez ennyire táborszerū hitrendszer, pedig ezek eszközök, és kellene legyen közöttük átjárás, hogy hatékonyan könnyítsenek az életünkön. A saját tapasztalatom szerint nagyon könnyū ezen elcsúszni: ismerem azt az oldalt is, amikor a hordozás "ügy" lesz, pedig ez sem a boldogság "kulcsa", és a kötödõnevelés sem. Én az elején néha iszonyú büszke voltam magamra, hogy igény szerint szoptatok, intenzíve és extenzíve hordozok satöbbi, kötõdõnevelek az egész ismert repertorárral és hogy ez mekkora "asset" ahhoz képest, hogy én milyen "ridegtartásban" nevelõdtem. Aztán jött a kijózanodás, meg a rálátás a sok túlzásra és a táborokra (ezért nem kellene annyi netet olvasnom? :-)) Viszont az is taszít, hogy bizonyos fórumok önkritikaképtelen táborhite miatt divat lett fikázni a kötõdõnevelést, pedig lehet ezt is szépen csinálni és akkor valóban lehet óriási "asset" a ridegtartáshoz képest is, és lehetne erre büszkének is lenni szabadni (helytelen ragozás direkt). Azért is tartom nagyon értékesnek ezt a blogot, mert (bár keveset ismerek) szerintem az egyetlen olyan hiteles hang a magyar blogvilágban, amelyik úgy ad tanácsot gyerekezés/babázás témában, hogy nem ad tanácsot és mégis vagy épp ezért rengeteget lehet tanulni belõle és nem utolsó sorban nagyon igényes, alapos és informatív. (Remélem @Felicitasz: nem haragszik a nyílt bókért! :-))

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.04.07. 03:34:43

@bazsamari: Korábban valahol volt szó a 7-7-5-5-3-3-1-1 fejésről, vagyis, ennyi ideig kellene felváltva fejni ha tejszaporítás a cél. Itt fentebb a visszalinken( @Felicitasz: ) közzétettem a tapasztalatomat, hogy délelőtt meg az utolsó esti szoptatás után éjszaka érdemes fejni, a délelőtti fejésből gyűjtött tejet szerintem nyugodtan odaadhatod cumisüvegben este a babádnak ha az utolsó szopival nem lakik jól, viszont az a rossz hírem van, hogy utána az alvó baba mellett le kéne ülni fejni ha komolyan gondolod, hogy több tejet szeretnél létrehozni. Az ilyen késő esti fejés tulajdonképpen csak stimuláció (lesz egy pár napig feltétlenül), azaz a kváziüres mellet kéne tovább stimulálni, hogy jelezzük a szervezetünnek hogy több tejre lenne igény. Az utolsó esti szoptatás után ez hősöknek való munka, de a cél érdekében érdemes kipróbálni. (És néha 5-10 perc stimulálás után megindul a tej, és amit így lefejtél azt is tárold el, illetve könyveld el, hogy van elég tej, de egy éhes és türelmetlen kisbaba persze nem fog 5-10 percig potyára szívogatni, mert ő szegény nem tudja, hogy a tej "mindjárt" megindul, csak egy kis kitartás kellene :)
Az ilyen stimuláló fejés után a másnap reggeli szoptatás előtt már nagyon tele lesz a melled, etesd meg a kisbabádat és azonnal fejd le a többi tejet, a kisbaba által megkezdett mellet teljesen üresre, a másikat félig (vagy ha a babád az egyiket teljesen leette és a másikat elkezdte, akkor a másikat is fejd le teljesen). A nap maradékában szoptass ahogy alakul a nap, este ha nem elég neki a vacsora, akkor megint pótold a délelőtt lefejt tejből, és ha a kicsi elaludt, megint ülj le stimuláció céljából fejni.
Egy pár nap alatt ennek működnie kéne - ha nem lesz több tej, és hiába iszol szoptatós teát, görögszénát, hiába eszel rendesen, hiába járod körül teliholdkor kilencszer a fekete macskát ;) csak nem lesz több tej... hát akkor ez van, 90% anyatej és 10% tápszer és elégedett baba nem kifacsart anyukával jobb verzió, mint tönkremenni.

De ilyenről majd értekezünk akkor amikor tényleg az a probléma - jelenleg ott tartunk, hogy mikor érdemes tejszaporítás céljára fejni, és erre az a válasz, hogy a reggeli szoptatás után délelőtt, és az utolsó esti szoptatás után éjszaka.

@furmint-m: én is hordoztam, bár nem vagyok hajlandó a hordozást vallásnak tekinteni; volt kétféle nandu kendőm, egy örökölt Fisher Price kengurum és egy újonnan vásárolt Baby Björn kengurum (amiben a kölköm imádott kifelé nézve is ülni, én kérek elnézést ;) és ezzel kivettem a termékreklámból is a saját részemet :P)) de nagyon szerettem a gyereket csak úgy ölben hucolászni is, később meg a hátamon is, és mivel 20 hónaposan már tudott szóban nyavalyogni, hogy a kendőben melege van, sokszor kendő nélkül játszottam vele "hátizsákot", nagyon szerettük mindketten. De volt babakocsink is, és a fiam sok időtt töltött a kiságyában szemlélődve is, egyáltalán nem volt egyfolytában rajtam.

Vagyis: szerintem hordozni nagyon jó dolog, ameddig az tényleg JÓ mindkét félnek, én feltétlenül ajánlom legalább kipróbálásra.

Érdemes reflektálni arra, hogy a gyereknek valami létező igényét elégítjük (elégítsük) ki ezzel - én például nagyon szerettem volna újszülött babát magamra kötve élni az első hat hétben, de a négykilós (négyhetesen már ötkilós) fiam minden verzióban kilógott az újszülötteknek ajánlott megkötésekből, és marha nehéz is volt, és a császárom után se voltam valami virgonc, úgyhogy a korai kötődési élmény nálunk nem hordozás volt, hanem az, hogy az első hetekben az ágyban laktam babástul.
Később felfedeztem, hogy kevésbé igényli a szoros közelségben hurcolászást mint amennyire én gondoltam hogy fogja, és ha a kendőben nyugtalanul ficergett és melege volt, akkor nem kendőben vittem; ha éreztem, hogy túlstimulálódott és magányra vágyna, akkor letettem a kiságyba és hagytam békében; ha babakocsival volt praktikusabb sétálni menni, akkor azzal mentünk.

furmint-m 2014.04.07. 12:28:30

@Felicitasz: "én például nagyon szerettem volna újszülött babát magamra kötve élni az első hat hétben, de a négykilós (négyhetesen már ötkilós) fiam minden verzióban kilógott az újszülötteknek ajánlott megkötésekből, és marha nehéz is volt, és a császárom után se voltam valami virgonc, úgyhogy a korai kötődési élmény nálunk nem hordozás volt, hanem az, hogy az első hetekben az ágyban laktam babástul."
Nálunk is kísértetiesen hasonló volt. Nekem is császár, 4 hétig csak ülve vagy fekve tartottam a gyereket, a férjem hordozott, én elõször talán az ötödik héten kötöttem magamra, de akkor is óvatos duhajként, a császárral nekem sem esett jól és én igyekeztem nagyon komolyan venni a gyermekágyas "intéseidet", hogy a gyermekágy az nem hiába "ágy" különösen császár után és tapasztaltam, hogy komolyan kell venni, ha egy-egy nap túlvállaltam magam, úgyhogy én is 8-10 hétig inkább ágylakó voltam (vérzés 10. hétig). Majd egyszer ezt leírom részletesen, mert úgy érzem, talán kicsit félreéetõdtem, vagymi.
Pedig annak idején az újszülött szoptatása fejezeteket is könnyebben olvastam újra a gyermekágyban és nagyon sokat segített. És amikor bizonytalan voltam, én is csináltam egy nap "powerfejést és powerszopit", úgy ahogy @bazsamarinak írtad és bevált, úgyhogy én megbízok ezekben az írásokban és tanácsokban. Nem vagyok szabotõr!

furmint-m 2014.04.07. 12:30:09

@Felicitasz: elírtam ill. az okostelefon átírta: "könnyezve olvastam újra"

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.04.07. 18:42:44

@furmint-m: :) Alapvetően teljesen egyetértve és bólogatva olvastalak, meg úgy mormogtam hozzá a sajátomat is.
Külön elvigyorodtam a kötődő nevelésről írt bekezdéseiden; nem véletlen, hogy nem nagyon használom ezt a fogalmat, túl sok minden rakódott rá túl gyorsan, és nagyon sok olyan napi gyakorlati dolog van, amit normális (szerető, elég jó) szülők vidáman csinálnak és a gyereknek is jó, de a kötődő nevelés szemszögéből "elméletidegen", és tetszőleges kétpeces kereséssel találhatunk olyan cikket amely szerint "árt".

Úgyhogy, nem nagyon kategorizálok semmit sehová, mert szerintem nem (sem) az számít, hogy mit milyen irányzat tart helyesnek vagy követendőnek, hanem hogy az a dolog pont most, pont nekem/családomnak és épp ennek a gyereknek jó-e vagy nem.

furmint-m 2014.04.09. 09:13:42

@Felicitasz: Ù, Baby Björn kenguru! :-) Ès hogygogy nem igazoltatott a hordozásügyi rendö´rség??? :-) Errefelé bírságolnak is érte! Na jó nem, csak a kategóriák abszurditását akartam valahogy érzékeltetni. A lényeget illetö´en én is így gondolom: "mert szerintem nem (sem) az számít, hogy mit milyen irányzat tart helyesnek vagy követendőnek, hanem hogy az a dolog pont most, pont nekem/családomnak és épp ennek a gyereknek jó-e vagy nem." Ès igen, ha nekem/családomnak épp ez vagy az a jó és én épp igy tudom/akarom csinálni, akkor ne (nekem) kelljen elnézést kérni!

bazsamari 2014.04.10. 15:13:52

@Felicitasz: bocsánat a kései válaszért, valószínűleg növekedési ugrásunk volt/van, így nem sok időm volt ideülni a géphez. Hálásan köszönöm a kimerítő választ, meg fogom próbálni, még ha kutyául is hangzik. Tegnap már nagyon korán kezdődött a sírdogálás a cicin, úgyhogy ma nekiállok majd. Egyébként érdekes, hogy én úgy látom, van ott még tej (csak úgy spriccel!), de mivel elég üres már a mell addigra, szerintem nem tud jó "fogást" találni rajta a kisbabám, és ezért nyűgös. Ez lehet? Szóval szaporítás mindenképp kell, nagyon nagyon hálás vagyok, és megemelem a kalapom, nagyon jókat írsz és tudsz! Csatlakoznék @furmint-m nyílt dicséretéhez. :)

@furmint-m: én egyáltalán nem hallottam ki propagálást a kommentedből ;-). És egyetértek mindennel, amit leírtatok: egyetlen "hitrendszer" alkalmazása helyett egészítsék ki egymást az egyes módszerek, kellékek, igény szerint. Azóta egyébként megérkezett a kendő, és néha beválik és élvezzük, néha meg nem jön be. Megtartjuk a kanapén/ágyon való nézelődést, a babakocsis sétát, a karon hordozást is, és betársult most a kendő. Amiben egyébként a férjemnél mindig alszik, nálam sose... :)
A Baby Björnön én is felkacagtam, bár itt Svédországban ugye - mondanom sem kell - nagyon megy, de bizony a hordozásügyi rendőrség nem díjazná. :) Amúgy ebben a pillanatban, hogy ezt írom, jutott eszembe, hogy nekünk is van egy örökölt. :)

bazsamari 2014.04.25. 17:02:54

@Felicitasz: jelentem, itt vagyok, megcsináltam a 7-7-5-5-3-3-1-1-ös szaporító fejést és tényleg beválik. Nagyon köszönöm a tanácsot!
Igazából nem sikerült szabályszerűen megcsinálni, mert egyszer este tudtam megcsinálni, de délelőtt nem, egyszer fordíva (húsvéti rokonlátogatók sora zavart meg ebben... nincs véletlenül egy poszt arról, hogy mikor illik zavarni egy kisbabás családot...?). E rendszertelenség ellenére is nőtt a tejmennyiségem, tehát fog ez menni. Ugyan amit szeretnék, tehát hogy estére is legyen még teli a mell, az még nem teljesült. Ellenben napközben és éjjel már odáig jutottam, hogy nagyon feszül, van, hogy ha nem kel fel éjjel a kisbabám 4 és fél óráig, akkor kicsit le kell fejnem. Jól gondolom, hogy ha egyszer sikerül egy délelőtt-este-délelőtt-este fejéssorozatot megcsinálnom, akkor ez is javul?
De már az is nagy változás, hogy estére mindig van elég tej, még ha üvegben is. Nagy megkönnyebbülés, hogy így sikerült fokozni a tejmennyiséget, nagyon köszönöm!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.04.25. 17:25:44

@bazsamari: Nagyon szívesen, és külön gratula a fejbeli rugalmasságodért - húsvét hétvégére meg az ezzel kapcsolatos elkerülhetetlen felfordulásra lehet pánikkal reagálni, és lehet úgy is, hogy na bumm, hát most nem csináljuk "szabályszerűen" a dolgokat, de megoldjuk amit meg lehet és aztán lássuk hogy lesz-e belőle valami. :)
Nagyon örülök a fejleményeknek. Jós nem vagyok, úgyhogy azt nem tudom, hogy az általad tökéletesnek tartott végeredmény elérhető-e, de a tendencia arrafelé tart, úgyhogy ez mindenképp jó.
Kisbabás családot akor illik zavarni, amikor a kisbabás család beenged az ajtón - és mindenki csak saját felelősségére ;) Nekem persze könnyen nagy a szám több ezer kilométerre a rokonságtól, és nem tudom, hogy mennyire lettem volna képes ennél közelebb lakva határozott maradni, de ameddig csak szövegelni kell, én mindenkit arra biztatok, hogy nyugodtan kérje meg a rokonokat, hogy halasszák későbbre a vizitet, vagy legalább találkozzunk olyankor amikor kevésbé lesz megterhelő...

furmint-m 2014.05.12. 11:19:25

@Felicitasz: @bazsamari: Ez most nagyon off lesz, de ma eszembe jutottatok a babybjörnröl. Konkretan olvastam egy üditöen normalis bejegyzest "Horodozzatok, ahogy akartok!" cimmel egy berlini bába/háromgyerekes anya blogjan, szoktam olvasni, kötödö nevelesröl es bábatapasztalatairol ir, nagyon üditö a hozzaallasa, ha neha-neha rakattintok, az az erzesem, hogy lam-lam, igy is lehet... Mostanaban inkabb a nemet független bábaság ellehetetlenitese a tema, ami elsösorban nem az osz ellehetetlenülese miatt aggaszto, hanem azert mar most alig lehet talalni bábát a gyermekagyas utogondozasra, konkretan rengetegen elhagyjak a palyat a nagyon magas felelössegbiztositas miatt. Erröl ti ertesültetek? Több internetes kampany, peticio es nemtudommi megy a nemet nyelvterületen a bábák megmentesere. Egyebkent a bábák iszonyu fontosak: sokat latott babatol meg soha nem hallottam hardkor, intolerans tanacsot es nem hallottam, hogy jo es tapasztalt baba hörögve szisszent volna fel a babybjörn lattan, de lehet, hogy csak nekem voltak tulnyomoan jo tapasztalataim a független bábákkal? (Az enyem mindenesetre a cumihoz is kabe azzal az elvvel allt hozza, mint Felicitasz Leigh-je a biciklipotkerekes (?) hasonlattal.) Szükség van a bábákra! (Bocs, nagy off-e voltam-e?)

furmint-m 2014.05.12. 12:11:42

@Felicitasz: @bazsamari: Meg valami - most mar attol tartok, hogy Felicitasz kitilt majd innet - de ez vicces es ugy gondoltam, megosztom itt: Eljött, bizony eljött az idö, hogy rehabilitalni kell a babybjörn-hordozot is. Olvasom, hogy az uj valtozata kibövitett steggel abszolut hordozotanacsado-konform, bar tovabbra is lehet kifele hordozni vele, ezert minimum jar egy ejnye-bejnye :-), de mar fel lehet lelegezni, hogy jo esellyel nincs ok a megbelyegzettsegre. Ezt most olvastam egy nagyon trendi nemet anyablogon, ahol a nagyon trendi mama eddig szinten nagyon borus pillantasokat kapott a babybjörnjere, de csipöorvosnal is utanajart es na aztan az uj valtozat, na azert mar nem kell szegyenkezni! Ezt csak leirtam az ujabb, breking fejlemenyekröl. Hogy mik vannak!? :-) Nagyon off-e voltam-e megint-e?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.05.14. 03:56:42

@furmint-m: Egyáltalán nem :)

(Én annyira örülök az összes ilyen luxusproblémának. Ha van időnk ferde szemmel méregetni egy másik anyukán a baby björnt, máris hálát adhatunk a sorsunknak, hogy az ennivaló, lakhatás, öltözködés, orvosi ellátás és általában az alapvető túléléshez szükséges valamennyi egészségi mutató ki van pipálva - nálunk és őnála is -, és én úgy szeretnék olyan világban élni, ahol az egész bolygónak módjában áll, hogy a luxusproblémákon töprengjen.)

furmint-m 2014.05.15. 12:11:26

@Felicitasz: A luxusproblemaval egyetertek.

Gondolkodtam azon, hogy megis miert jön ez, hogy azon vitazgatnak jolszitualt nyugati anyak, hogy melyik hordozo uj valtozata miert jo? Egyreszt mert talan idejük van ra, masreszt meg talan fontosabb temakban beleszolni a vilag müködesebe nincs lehetösegük es/vagy merszük. En magambol indultam ki a magamnak feltett kerdes megvalaszolasanal: miert csinalom ezt, hogy potcselekveskent magamat mazohizalva kaveszünetben benezek az irritaloan tökeletes urbanus ertelmisegi vagy legalabbis kreativ foglalkozasu hippi-ökoanya blogjaba? Mert egyebkent nekem most aktualisan es akutan is nem luxus, hanem nagyon is realis problemaim lennenek/vannak az eletemben (anyukam meghalt, a csalad/rokonsag engem tett felelösse a halalert, klinikai esetek es tenyleg mindenki megbolondult, satöbbi nem reszletezem, nincs segitseg, közben probalok visszaterni a tanult szakmamba, munkamba, viszont a gyerekezessel együtt es elötte betegseg miatti kihagyassal is mar több ev a kiesesem es az eselyeim a kutban, szoval krizishelyzet van/volt az elmult honapokban es csöppet sem luxusproblemak). Egyreszt talan ezzel gyötröm magam, hogy megnezem, hogy je mashol több gyerekkel is milyen heppisztajlis az elet (nalunk meg eggyel sem...) - a csucs egyebkent, vagy ugymond a mazohizmus netovabbja es pentek esti önkinzassal vegyes tökeletes-iszony a lovetaza-blog, különösen a husveti videojuk, ha van idötök 2 percre, ajanlom szociotanulmanynak :-) - masreszt meg frusztralt vagyok, hogy beleragadtam ebbe a helyzetbe /egyebkent teszek ellene/, hogy azert, amiert a gyerekezest rendesen akartam csinalni es nem par honapos koraban visszarohanni teljes munkaidöben, kvazi büntet a munkaeröpiac´? Konkretan az a tapasztalatom, hogy a nök neznek ram ferdebben! - es talan irigykedve? Mondok egy peldat: multkor a volt munkaadom (nagy ü.i.) egyetemi elöadasan az egyetlen olyan patnernö (10 % a nök aranya a partnerek között), akinek van egy gyereke (a többinek nincs többnyire partnere se) azt merte nyilatkozni, hogy nala nem volt gond a babazos szünet, bar 3 honapot maradt otthon es az sok (!), de az pont eleg volt, mert mar unatkozott es különben is egy kisbaval tök unalmas, mert mit lehet kezdeni, azon kivül, hogy tologatod ide-oda a kocsiban es vasarolgatsz, de az is uncsi harom honap utan, ugyhogy atpasszolta a ket keszseges nagymamanak es ö visszament all-in fulltajmba dolgozni. Szoval ez a követendö pelda!? Majdnem szembeköptem!

Tehat en most ettöl szenvedek, hogy csinalnek en am mast is, mint montessori-eszközökröl, gyereknevelesi okoskönyvekröl, hordozasrol meg ilyenekröl temazni, söt, nagyon is akarok fontos temakba beleszolni, de nem jutok el olyan forumra, ahol eselyem lenne belekavarni a levesbe, mert nem vesznek fel egy nyamvadt ertelmes allasra se! Szoval ki tudja, hanyan vannak meg jol kepzett nök, akiknek a karrierjenek a masodik fele "megbicsaklik" es beleragad a babybjörn kontra hordozokendö es kötödöneveles es alterpedagogia haromszögenek kvazi "luxusproblemajaba"? Miközben ijesztöen veszedelmesse valik a kinti vilag, ahova nem engednek be/vissza, biztonsagot ad a gyerek legujabb kis fejlesztö jatekanek szine es az uj alternevelesi könyv? Sarkitott pelda, de ertitek-e? Nem sikerült jol megfogalmaznom ezt se.´
A lenyeg, hogy ez mennyire potcselekves es mennyire kenyszerü potcselekves? Nalam jelentös mertekben, ugyanakkor van olyan reszlete is, amit szeretek es tenyleg elegedett vagyok, hogy erre kepes voltam es megcsinaltam: peldaul szerintem meg mindig egy "asset", többlet az a fajta kötödö neveles, amiben igyekeztem reszeltetni a sajat gyerekemet ahhoz a ridegtartashoz kepest, amelyben en felnöttem, ahol bar megvolt a Maslow-piramis also par szintje (ilyeten talan azt is nevezhettük volna luxusproblemanak) azert megiscsak jobb lett volna anelkül a psziches terheles nelkül felnöni, amelyben reszem volt - bar az ellenkezöje sem igaz, ti. a kötödö neveles sem ved meg minden defekttöl... Na ezt se sikerült jol leirni. Jaj! Abba is hagyom.

Szeretnek ebben tisztan latni. Segitseg!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.05.16. 04:24:27

@furmint-m: Ezt nagyon jó volt olvasni, elképesztő mennyiségű és mélységű anyag van benne, és lett is egy csomó gondolatom rögtön, de most előbb muszáj aludni menni és aztán véghezvinni ezt a hétvégét... alig várom, hogy írhassak.

furmint-m 2014.05.16. 09:25:57

@Felicitasz: Jo, izgatottam (es felve) varom a valaszt!

Az emlitett blogon az easter sunday videot feltetlenül ajanlom megtekintesre, mert essssssszencialis jelentösegü a szociotanulmany elkeszitesehez! :-) Most vettem eszre, hogy a pancake-torta minden retege mas szinü es passzol a tojasok szinehez, es kepesek ezt a tömeny szingyönyört leönteni barna (ertitek, barna!) juharsziruppal! Megall az esz, minden szinten, en mondom! Es a gyerek hogy a csudaba nem maszatolja össze a csokival azt a csini kis csokornyakkendöt??? Megall az esz!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.05.16. 13:57:16

@furmint-m: Nem nézek ilyen videókat (tényleg nem), viszont nagyon sok érdekes dolgot írsz amikhez volna hozzáfűznivalóm.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.06.20. 04:26:32

Ez itt most egy szorosan a poszthoz kapcsolódó link: emberek, szedjetek D-vitamint.
www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140606184845.htm
"An "adequate" intake for nursing mothers is not the 400 IU/d the IOM recommends, but is instead in the range of 5,000-6,000 IU/d, taken daily. If they get that much, they will meet not only their own needs, but their infant's as well."
Vagyis, az eddigi protokollokban szokásosan szereplő 400 IU/ nap helyet egy szoptató anyukának inkább 5000-6000 IU/ nap lenne az ajánlott mennyiség, és ez esetleg a tejen keresztül fedezné a kisbaba szükségleteit is. A 400 IU/ nap a kisbabának ajánlott mennyiség volna, de azt írja a szakértő, hogy a mindenféle ajánlások, protokollok és cseppek ellenére az összes (amerikai) kisbaba kevesebb mint egyötöde, a kizárólag szoptatott kisbabák kevesebb mint egytizede jut hozzá már ehhez a minimális mennyiséghez is.
(Vagyis, az emberek nem veszik komolyan a D-vitamin pótlását, továbbá az adatokból látszik, hogy ott tartunk, hogy a tápszerben még mindig több D-vitamin van mint a már amúgy is vitaminhiányos anyukák tejében. Ez nem jó hír. Szedjetek D-vitamint.)

furmint-m 2014.06.20. 17:48:19

@Felicitasz: Hu, ez jo! Kerdeznek bövebben.
Nekem az volt, hogy nagyon alacsony volt a D-vitaminszintem, mult tavasszal, nyaron es ösz fele többször is mertük, ha jol emlekszem. Talan összefüggesbe hozhato vele pajzmirigy problema is. A lenyeg az, hogy valahol 16 egyseg körül volt az elsö verkepben, utana a haziorvosom felirt D-vit. potlast, ugyanazt amit a fiam kapott Oleovit cseppböl heti egyszer 30 cseppet. A kontroll verkepnel sikerült elerni a szoptatasi minimumot ami 35 egyseg körül van, de most ezt nem tudom pontosan, meg kellene neznem a papirt. En ezt meg mindig keveslem es neha gyakrabban vettem be belöle heti egyszerinel, akkor viszont kb. 10 cseppet. A jobb felszivodas miatt egyszer az orvosom felirt Colecalciferol D3-at is, ami kalciumos tabletta. En most azt nem tudom, hogy mennyi egyseg/csepp eleg, hogyan kellene ezt a nap 5000-6000 IU-t elerni. Hogyan adagoljam. Egyebkent gyakran hallani ill. olvasni mostanaban a rakkukatasban is a D-vit. jelentöseget. Szoval emiatt is nyilvan szedjük ezerrel a D-vitamint csak biztosak lehetünk-e abban, hogy eleget szedünk. Itt is csak külön keresre csinaltat a haziorvos D-vit. verkepet, szoval annyira gyakran nem lehet ellenöriztetni, hogy eleg-e a ver D-vitamint tartalma, megis szeretnek biztosra menni. Mit tegyek?

furmint-m 2014.06.20. 17:49:56

@Felicitasz: Bocsanat gyorsan irtam es mindenhol lemaradt a kerdöjel, de en kerdeseket irtam :-)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.06.20. 20:30:35

@furmint-m: Nem tudom - az első kérdés az, hogy szoptatsz-e még/most. A második az, hogy a leleteiden az "egység" az micsoda - a cikkben csak az ajánlott _bevitel_ mértékéről van szó.
Az összes gyógyszer / vitamin stb. dobozán rajta kell lennie hogy mennyi D-vitamin van benne, és akkor ezt add össze és nézd meg, hogy az ennivalóddal meg a napon töltött időddel együtt ez kb. mennyi és mire elég.
Nekem a napi multivitaminomban 800 IU van, a halolajkapszulámban még 800 IU, és emellé nem a sarkvidéken lakom, azaz süt a nap. Rendesen eszem (és van hozzáadott D-vitamin a tejben, a narancslében, a rendszeresen fogyasztott kajáim egy részében). Két vagy három évvel ezelőtt nekem is hiánnyal jött vissza a vérképem, egy ideig minden nap szedtem egy 2000 IU kapszulát pótlásnak, egy ideje már csak amikor eszembe jut.
A gyerekemnek első perctől adtam pótlást, napi 400 IU-nak megfelelő cseppet, kétéves kora óta napi 800 IU-nak megfelelő cseppet, plusz azóta neki is van rendes kajája, napon töltött ideje és összerágcsálnivaló multivitaminja is.
Fogalmam sincs, hogy ez elég-e, de megvallom őszintén, ezen nem szoktam aggódni.
Ha most ősszel megint hiánnyal jön vissza a laborom ugyanúgy mint három évvel ezelőtt, akkor morcos leszek és visszatérek a rendszeres kapszulaszedésre, de amúgy szerintem nincs garancia, hogy mikor elég és mennyi az elég.

zellerlevél 2014.06.21. 22:03:27

@Felicitasz:

Nem csak anyukáknak van rá szükségük.
Évek óta szedünk, de csak szeptembertől májusig, amikor nem vagyunk kint eleget, napi 5000 NE-et.

A D vitamin szint mérése sajnos nem biztos, hogy pontos. Valahol olyasmit olvastam, hogy ha sötét kémcsőbe veszik a vért, csak akkor esélyes, hogy valós eredményt kap az ember.

pizzafutár 2014.06.22. 21:59:00

Jó, és fontos a D-vitamin, de 1) túl lehet adagolni 2) a csontozatban egyensúlyban kell lennie a kalciumnak és a D-vitaminnak, mivel az egyik túlsúlya a másik hiányát vonja maga után. Most nagyon nagy sláger a D-vitamin és valóban egyre több hasznos oldala derül ki, én is adom a gyerekeimnek immunerősítésként, amikor betegek, de amúgy nagyon vigyáznék a tartós, kalcium nélküli adásával és a túlzott mennyiség bevitelével is. Nem véletlenül volt egészen tavaly télig itthon vényköteles és most sem árt, ha a kezelőorvos tud róla, hogy mit veszünk be csak úgy, a saját elképzeléseink alapján.
(Nem mellesleg multivitamin ellenes is vagyok, úgyhogy nálunk ezek szóba sem jöhetnek, amíg tudjuk tartani a nagyjából kiegyensúlyozottnak nevezhető étrendet.)

zellerlevél 2014.06.22. 23:58:53

@pizzafutár: mindent tűl lehet adagolni... :)

A legújabb kutatási eredmények szerint még a napi 20 ezer NE sem okoz semmilyen kárt. (Egy órás napozás kb. 50 ezer NE-t jelent.)

furmint-m 2014.06.25. 10:56:00

@Felicitasz: Gyorsan valaszolok (volt par nap kieses a gyerekem gegefögyulladasa miatt)

Igen, szoptatok.

Leleteken következö informaciok:
25-OH Vitamin D3 Eredmenyem: 28.4 ng/ml

Referenciaertek: 30-70 ng/ml
Referencia nyaron: 30-120 ng/ml
telen: 30-70 ng/ml
Szoptatas alatt: 30-70 ng/ml
Atvaltas: ng/ml X 2.5= nmol/l

Calcium eredmenyem: 2.4 mmol/l
Referencia 2.1-2.7

A D3 vitaminszintem tehat csak majdnem elerte a referenciatartartomany aljat, a calcium meg normalis.

Femibion 2 multivitamint szedek mar a terhesseg masodik feletöl (amikortol nem hanytam ki, ugye), abban 10 ng D vitamin van. Ezen kivül az emlitett potlas Oleovit, heti 30 csepp. Ez a fenti eredmeny par honapos Oleovit-szedes utan jött ki igy, elötte 14.9 ng/ml volt a D3 vitamin szintje.

Napon nem tartozkodok sokat, illetve delutan jatszoteren többnyire arnyekban; vagyok azert napon is, de nem szeretek napozni es direkt süttetni a hasam, arcom. Napi napon töltött idö: valtozo, max. kb. 2-3 ora de csak nyaron, telen kevesebb, nem tudom. Itt az igazi napsüteses orakat kell szamolni, vagy amikor meg van feny, de veröfeny keves? (Hülye kerdes tudom.)
Most mennem kell, jelentkezek meg es köszönöm a valaszt. (Bocsanat, hogy csak igy kutyafuttaban irtam...)

furmint-m 2014.06.25. 14:56:51

Na most én ezt a vitaminozást már tényleg nem értem: most jöttem ki a neurológustól (a koponya MRT-eredményemet elemezte, erre egy nagyon stresszes idõszakban küldtek el durva fejfájás miatt, eredménye jó (örülünk!), nincs elváltozás, a mellékdiagnózisban írtak egy 6mm-es tobozmirigy cisztáról (pineal gland cyst) - orvos szerint ezzel nem kell foglalkozni, régóta ott lehet, talán ezzel születtem). Vitaminokról a neurológus véleménye az, hogy azok Afrikába valók, mi ezen a féltekén azért a táplálékon keresztül elegendõhöz jutunk. A háziorvosom meg felírt D-vitamint (nyáron, napsütéses idõszakban nem vagy nagyon keveset szedek/szedjek-e egyáltalán?). Eleve a vitaminozásról mindegyik orvosnak más a véleménye. Van olyan negyven éves ismerõsöm, akinél egy rutinvizsgálatnál kaptak el korai stádiumban egy tumort, nincs utánkövetés, elment egy olyan orvoshoz is, aki rákdiétával foglalkozik: az az orvos azt mondta, h a tápanyagunk vitaminhiánya az utóbbi évtizedekben nõtt, vagyis nem jutunk belõlük annyi vitaminhoz, mint kellene, a D-vitamin pótlása meg egyébként is fontos lenne, mert a rákkutatás is összefüggésbe hozta a D-vitamin hiányát a rákkockázattal stb. Most akkor melyik iránymutatás szerint éljünk: élvezd az életem és egyél-igyál ami jól esik, vagy figyelj oda es szedj vitamint? (Nekem amúgy nem mindegy: 57 évesen a diagnózistól számítva 2 hónap alatt meghalt rákban az anyukám, úgyhogy most van rajtam egy heveny "rák-para" és úgy szeretnék élni, hogy minden tõlem telhetõt megteszek a megelõzés érdekében, csak tudjam, hogy mit? Meg amúgy sem vagyok az a laza típus, nekem a take it easy-t keményen tanulni kell (már rossz, mondhatnátok, az élettörténetemet tekintve azonban ez sok mindenben megtartott, sokáig vitt és kész csoda, hogy itt vagyok és így vagyok, én ezt tudom! Most lenne az, hogy elkezdeném élvezni is és még szeretném sokáig, hogy legyen arra idõ meg tér is, hogy élvezhessem... Anyukám 40 évnyi ápolónõi munka után 11 nappal a nyugdíja kezdete elõtt halt meg... Na én még nagyon sok mindent szeretnék megélni (lehetõleg rákpara nélkül)...

zellerlevél 2014.06.25. 15:12:31

@furmint-m:

Sok cikk található a táplálékunk ásványi anyag és vitamintartalmának csökkenéséről. Most hirtelen csak ezt találtam:

www.delmagyar.hu/szeged_hirek/csokkent_a_magyar_gyumolcsok_zoldsegek_vitamintartalma/2060141/

A cél nyilván az, hogy minél tovább éljünk megfelelő egészségi állapotban. Valahogy ki kell válogatnunk a bennünket ellepő információk közül azt, amit figyelembe veszünk. Az biztos, hogy ezek közül azokra figyelni kell, amik az étkezéssel, vitaminpótlással kapcsolatosak.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.06.27. 00:37:34

@furmint-m: Én szedek multivitamint. Alapvetően olcsó placebónak tartom a dolgot, biztos-ami-biztos alapon. A Harvard orvosi karának van egy nagy évtizedekre visszamenő táplálkozáskutatása, az abban közölt most már kb. 10 éves hipotézisekről sorra derül ki, hogy úgy vannak ahogy sejtették őket (a D-vitamin ajánlott napi adagja nagyobb mint gondoltuk, a kávé mégse olyan ártalmas, az USDA táplálékpiramis alját meg kell felezni, és ahol eddig teljesen a gabonafélék voltak, ott 50%-ban maradtak a gabonafélék és a másik 50%-ba a telítetlen zsírsavak kerültek, a "gabonafélék/sznhidrátok" kategóriájából egy az egyben kivették a kenyeret, a fehér rizst és a krumplit. 2005-ben ez egy "proposal" volt, nevezzük előterjesztésnek, mára teljesen világosan látszik, hogy igazuk volt. Ők a népesség nagy átlagának ajánlották a napi multivitamint is, én nem láttam okot rá hogy kételkedjek az ajánlás értelmében.
Szerintem nem baj ha valaki nem szed multivitamint, de én úgy gondolom, hogy én szedek (a férjem is szed), és a kölkömnek is adok.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.06.27. 04:26:01

@furmint-m: Aha.

Oleovit szedést folytasd nyugodtan. (Mennyi D-vitamin van 30 cseppben?) Ennél többet ezen a ponton nem tudok mondani - a pótlás tök nyilvánvalóan javította a labor értékeidet, lehet hogy még több pótlás is mehetne, de elég nagy felelőtlenség volna mennyiségeket mondanom.
Ha hozzá tudsz jutni valami ehhez hasonlóhoz:
www.wolz.de/produkte/vitamine-mineralstoffe/vitamin-d3-1000-ie-plus-dr-wolz.html
ebből alapesetben napi 1-2 simán mehet ameddig normális laborértékeket nem kapsz vissza, belül a referenciatartományon.
Ugyanakkor: az, hogy "de beszéld meg az orvosoddal is", nem csak üres szólam, mert ő tényleg egy csomó mindent tudhat rólad amit én nem, és ha én marhaságot mondok, akkor a te szervezeted viseli a következményeket, és az orvosod fog szívni a helyrehozásukkal.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.06.27. 16:14:17

Ezt ma találtam (miközben az 5000 IU-s ajánlásnak próbáltam utánanézni):
www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140623225005.htm

A tanulmány kicsi, és a minta is kicsi, terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált nőket kezeltek kalcium-D-vitamin kombinációval, és arra jutottak, hogy segít. Az 50 ezer IU-n (nem naponta...) hátravágtam magam egy pillanatra, de a springer absztraktban is ez van, ott laboreredményeket is közölnek.
link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-014-3293-x

"Individuals in the calcium-vitamin D group (n=28) received 1000 mg calcium per day and 50000 IU (international units) vitamin D3 tablets two times during the study (at study baseline and day 21 of intervention) and those in the placebo group (n=28) received two placebos at the same time points. Fasting blood samples were taken at study baseline and after 6 weeks of intervention.
The authors found that, following the administration of calcium plus vitamin D supplements, they observed significant reductions in fasting plasma glucose, insulin, and LDL or 'bad' cholesterol, as well as improvements in insulin sensitivity and increases in HDL or 'good' cholesterol, compared with those patients who took placebo."

zellerlevél 2014.06.28. 22:18:54

@Felicitasz:

Ilyen hatalmas egyszeri tesztadagokról már évek óta lehet olvasni... ehhez képest Mo-on a csontritkulásosoknak felírnak napi 400 NE-t, és még figyelmeztetik is őket, hogy nehogy kettőt vegyenek be. :(

furmint-m 2014.07.01. 11:21:26

@Felicitasz: Köszönöm a valaszt (megint csak par nap faziskesessel tudok reagalni, annyi minden van itt...)

Egy csepp Oleovitban 400 I.E. van, (36 csepp = 1 ml).

A Colecalciferol tablettaban csak 800 I.E. van, és 500 mg Calcium.

Megnezem akkor azt a tablettat, amit javasoltal.

Az orvosommal majd megbeszelem tetel tenyleg fontos, igaz is sok vetületeben, sokban meg azert az van, hogy a haziorvos nem tud am annyi sok mindent, illetve az a helyzet, hogy ha nem akar tönkremenni, akkor leginkabb max. 5 perc körüli idöt szanhat egy paciensre. Persze az enyem azert kedves es ennel több idöt szan, de iszonyu a nyomas, hogy gazdalkodva kijöjjenek a kvotatamogatasbol, mert a kassza itt sem tamogat mindent. Legutobb egy tovabbkepzesen beszelgettünk gender medicine-röl meg mindenfele erdekessegröl es a jövö stb. es akkor jött a realis jelen, hogy addig meg hiaba beszelünk gender medicine-röl, szemelyre szabott orvoslasrol, amig az orvosnak egyszerüen nincs ideje arra, hogy meghallgassa, hogy mi is lehet a problema ill. együtt, esetleg egy proaktiv es gondolkodo pacienssel együtt megtalaljak a gyogyulas legmegfelelöbb egyeni utjat. Na erröl meg eszembe jutott sok minden, es le is irnam valamikor, csak most megint a munkaim szervezese a sürgösebb feladat, de jelentkezem meg (es valamikor irok neked valaszt is, arra amire igertem, csak most mar nem igerem, hogy meg ma :-))

furmint-m 2014.07.01. 11:36:48

@Felicitasz: Ez az amerikai taplalkozasi ajanlas nekem - ez alapjan rövid vazlat alapjan - hasonlonak tünik olyan rakdietak alapveteseihez. Mostanaban olvastam: zöldsegek minden mennyisegben, protein is mehet, amivel vigyazni kell, az az alacsony szenhidratbevitel, finomitott cukrok törölve, es a gabonafelekböl lehetöleg glutenmentes, az olyanok meg törölve, mint krumpli, feher rizs, meg kukorica. Es ebben is hangsulyozzak a telitetlen zsirsavak hatalmas szerepet, es nehany vitaminet, köztük a D-vitamint. Bövebben is le tudom irni. Csak a hasonlosag ragadott meg elsö blikkre, de lehet, hogy tevedek... Mindenesetre ebben a dietaban a nagyon magas kakaotartalmu jo minösegü csoki (legalabb 77/80%-os) megengedett (en 90% felettieket majszolgatok) es ez engem meggyözött :-)

Multivitamin: en szedek mar legalabb öt eve rendszeresen multivitamint, a ferjem viszont nem multivitamin-parti, a gyerekem meg D-vitamint kap, mast meg nem. Koszt szempontjabol reszben ugyanazon/majdnem ugyanazon elünk, illetve napközben megsem: a fiam az oviban eszik mennyisegileg többet (minösegileg biomenü-töl szallitanak biokajat), mint delutan/este itthon, igaz ott du. kettöig (fel haromig van az egesz nap) legalabb haromszor esznek. A ferj a Campus mindenfele ilyen-olyan kajaldajaban: menzan, boltbol, peksegböl, etteremböl.
Ferjemnek eddig eleg jok voltak az eves verkepei, pedig nem szed multivitamint es szerintem kettönk közül en etkezem tudatosan, nagyon bioökön es zsirsavakra stb-re figyelve.
Tudom, nagyon sok tenyezö van meg, de lehet, hogy a gender medicine is szerepet jatszik, söt...

Na most ezekröl nagyon szivesen beszelgetnek, mert tenyleg erdekel, csak most tenyleg a munkakat kell intezni elöbb...

furmint-m 2014.07.01. 11:39:28

@Felicitasz: Na ezt sikerült gyorsan jol elirni, es persze futtaban nem olvastam at: "Ez az amerikai taplalkozasi ajanlas nekem - ez alapjan a rövid vazlat alapjan - hasonlonak tünik olyan rakdietak alapveteseihez, amelyeket mostanaban olvastam. Olvasmanyelmenyeim: zöldsegek minden mennyisegben, nehany hus, feherje, protein is mehet stb..."

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.31. 23:27:04

nagyon köszi ezeket a szoptatós írásokat is, megmentette az életem (a védőnő a gyerek 4 napos korában azzal indított, hogy 3 óránként 2x20 percet etessem a gyereket, erre még anyám is azt kommentálta, hogy wtf, majd utána a halálba frusztrált minket három hétig, hogy éhezik a gyerekem, miközben kiderült, hogy hízott 1300 grammot a hazajöveteli súlyától). nem tudok fejni egyáltalán, pont elég a tej, és egy-egy ilyen ugrásnál bizony kapálózik szegény éhesen másfél napig, na nem éhenhalós éhesen, hanem nyafizik és olykor ordít, de szerencsére rendíthetetlenül szopizik akár órákon át is. ha nem olvastalak volna, akkor nem bírtam volna nézni és kapott volna tápszert, aztán borítottam volna a rendszert, meg még jobban pánikolnék, hgy lehet, hogy tényleg éhenhal, az mber olyan könnyen el tud bizonytalanodni....
gyerekágyi tudnivalókkal, problémákkal kapcsolatban egyébként ugyanez, miért nem lehet sehol se olvasni egy csomó mindenről.
szóval nagyon köszönök mindent.

Saine · reggelizz.blog.hu 2016.08.21. 17:35:21

Kedves Felicitasz!
Tanácsra lenne szükségem, esetleg tudnál segíteni? Kéthetes a babánk, főleg szopik, de szinte minden nap szükség van a délutáni vagy esti szopinál tápszeres (vagy ha szerencsés vagyok és van, akkor lefejt tejes) pótlásra.
A szülés után (császár volt) másnap engem újraműtöttek belső vérzés miatt, ezért nem tudtam a babát ellátni, párom és édesanyám próbált a kórházban segíteni a szoptatásban, de sokáig a felkelés is nehéz volt. A 7. napon lövellt be a tejem ( akkor már itthon voltunk, egy napja) és Kristóf szerencsére nem lett cumizavaros sem, elfogadja a cicit és nagyon ügyesen eszik belőle. A gond az, hogy a 36+4. napra érkezett, 2790 g súllyal és talán ezért, de folyton belealszik a szopiba, emiatt maratoni, minimum 40-50 perces de volt már 2,5 órás szopik szoktak lenni. Eközben picit alszik a mellen de a tortúra végére már nagyon fáradt, éhes még. Mostanában (pár napja) már lenne tej még akkor is, mikor már a tápszert adom, (vagy a lefejt tejet) de a védőnő is azt mondta, hogy ha egy óra alatt se eszi tele magát, akkor adjak neki pótlást mert már ő is nagyon fáradt, én is ezt látom, és akkor utána alszik is... enélkül nem lehet letenni, nyüszög, rágja az öklét, de ha mellre teszem, két percig eszik, utána alszik. Lehet, hogy a "tele gyomor" érzés kell neki? Mit tegyek?
Előre is köszönöm a segítségedet. Orsi

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2016.08.22. 00:13:47

@TMOrsi: Első olvasásra elmosolyodtam, hogy hű, ez egy kicsi baba, akinek egyelőre akkora munka az evés, hogy mire a végére ér, megint éhes lesz, de addigra már nagyon ki is fáradt. Lehet, hogy én (!) hallgatnék a védőnőre, és pótlással jóllakatnám Kristófot amikor szükséges. Ha egyébként pedig ugyanígy szoptatsz tovább, akkor optimális esetben nemsokára fölösleges is lesz a pótlás; csak addig kell eljutni, hogy a kisbabád elég erős legyen ahhoz, hogy saját munkájából jóllakjon, és jóllakottan aludjon el, ne már-megint-éhesen.

Ez egy olyan kéthetes baba, aki még ezzel a dátummal nyugodtan lehetne odabent is, semmi meglepő nincs abban, hogy elfárasztja a szopi és képtelen elég gyorsan enni elegendő mennyiséget. A pótlással talán azért lehet segíteni, mert a cumisüveg sokkal kevesebb munka, és cumizavaron se aggódnék ezek után se, mert teljesen egyértelmű, hogy tejed is van, a babád is jól szopik, egyszerűen arról van szó, hogy még kell neki egy kis idő erősödni.

Ha jól nézem a számokat, akkor alig több mint egy hete vagytok otthon. Te jól vagy? Nem lehetett sétagalopp ez a szülés, gyors felépülést kívánok. És a kezdéshez képest egyszerűen kiválóak vagytok, ha ez a legnagyobb probléma, hogy kell egy kis pótlás. :)

Saine · reggelizz.blog.hu 2016.08.22. 23:39:40

@Felicitasz: Köszönöm :) kicsit megerősítettél abban,hogy jó úton haladunk:) előbb-utóbb azért jó lenne ha szoptatott baba lenne, és nemcsak az egészsége miatt, hanem azért szerintem a szoptatás jóval kényelmesebb is, a tápszer eléggé macerás, előkészíteni, elvinni, egyáltalán...
Érdekes módon magáról a szülésről nincsenek rossz élményeim, (sokat segített a császáros posztod/posztjaid a felkészülésben, szóval köszönet értük), a másik műtét fizikailag és lelkileg is nagyon megviselt. Fizikailag sokkal jobban vagyok már csak még gyengébb (volt egy előzménye is a dolognak: a 24. héten megrövidült a méhszáj, a 30-on már nyitva volt, szóval a végén feküdtem... a legvégén terhességi magas vérnyomást kaptam, amit nem kezeltek megfelelően. Az elején hematómával kezdtünk, akkor azért feküdtem három hónapig, utána a terhességhez szedett szteroid miatt gyomorfekéllyel kórházba kerültem-Kristóf lombikbaba, azért kellett a szteroid- akkor utána azért gyengültem le, a végén jött a többi fekvés...)
Lelkileg vagyok inkább nagyon gyatrán, nagyon nehéz feldolgozni a kilenc hónapot, a második műtétet és azt hogy a trombofíliám meg az előzmények miatt lehet, hogy nem érdemes kistestvérben gondolkodni... És lehet, hogy nem is mernék...Ez a legnehezebb része.Úgyhogy napirendi pont a sírás :) Pszichológus is jön hozzám (a terhesség előtt és alatt kezdtem el), szerinte szülés utáni depresszió de remélem, hamarosan kimászom belőle... De itt van Kristóf, ő a lényeg :) Valóságos kincs egyébként a blogod, évek óta figyelemmel követem, a cikkeid felét fejből fújom... nagyon nagy dolog, hogy valaki végre nemcsak kész válaszokat ad, hanem, ismeri a nyitott kérdéseket is, ráadásul szakmai anyagokat dolgoz fel... :)

Saine · reggelizz.blog.hu 2016.08.30. 12:06:45

Kedves Felicitasz!
Sajnos úgy tűnik, hogy a kezdeti jó utunknak annyi, és fogy a tejem... fájt a szopi ezért pár napig bimbóvédővel szoptattam, és valahol olvastam, hogy ez kevésbé stimuláló hatású, nem tudom, ez lehet-e az oka de tény hogy most már napok óta úgy érzem hogy nem evett eleget, tegnap este megmértük és a péntekihez képest 10 grammal kevesebb a súlya. Ez még tudom, hogy nem a világ vége, de nem tetszik a tendencia főleg azzal együtt hogy a kakis pelus is megritkult egy kicsit az elmúlt háom napban...napi egy max kettő szokott lenni. Most már délelőtt mértem szopi előtt után, 30 g-ot szopizott, még ha csal is kicsit a mérleg, ez akkor is kevés... Megkapta a lefejt kb 20 ml-nyi tejet pohárból (próbálunk leszokni a cumisüvegről), meg is itta. A kérdésem, hogy mit tegyek, hogy tudnám szaporítani és mi okozhatja az apadást? PCOS-em is van, de úgy tudtam, annak nem kéne ezt befolyásolnia....Eddig nappal szopi, este szopi+ pótlás volt, ill. volt, hogy nagyon sokat aludt éjszaka, 6 órát is én ezt soknak találtam és igyekszem ébreszteni de volt hogy az összes módszert bevetettem de semmi. Egyedül megcsipkedni nem voltam hajlandó. Volt, hogy napközben hidegvizes kendővel törölgettem a kis arcát, erre mosolygott, odatartotta és aludt tovább... Mondjuk meleg volt aznap de enyire azért nem. :) Mit tanácsolsz mit tegyek? Próbálom két óránként (néha két és fél) kelteni, éjjel olyan 4-5 óránként, bár a gyerekorvos szerint éjjel nem kéne de úgy vettem észre, kell. Szoptatós teát iszom, kapszulát nem merek szedni mert elég sok mindenre vagyok allergiás és voltam már kórházban anafilaxiás sokkal, az most nem hiányzik. tejszaporító fejést, amit írtál szoktam csinálni... Várok bármilyen tejszaporító javaslatot :) Köszi
Orsi

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2016.08.30. 15:41:40

@TMOrsi: Már csinálsz mindent, amivel tejet lehet szaporítani (szoptatás, fejés, tea), és ha anafilaxiás sokk szintű allergiák vannak meg PCOS, akkor én is óvatos lennék az egyebekkel. Figyelj, ez nem lesz nagyon vidám mondat, de sajnos ez egy ismert kör, hogy kicsi baba, nem szopik elég erősen, nem elégséges a stimuláció, csökken a tej, még kevesebbet eszik a kisbaba, stb. És csinálhatsz mindent tökéletesen, a kisbabád technikáján nem fogsz tudni változtatni. Agresszív fejéssel fenn lehet tartani a tejmennyiséget, de ez itt az elmélet és nem a gyakorlat: ha minden szoptatási időben, a baba által megevett mennyiségtől függgetlenül még megvan a plusz stimuláció fejéssel (akkor is ha üres), akkor lesz több tej (egy ideig: az adott személy maximumánál nem tud több lenni, és hogy volt magyartanáromat idézzem, ő előző életében nyilván svájci fejőstehén volt, de nem mindenki volt az :)).
Namármost, azt le lehet írni könyvbe, hogy az anyuka két-három óránként fejjen 25-30 percig, és mint módszer ez tényleg működik is, mert ez nagyjából matematika, csakhogy ebben az egyenletben emberek vannak.

Neked fáj a melled (eleve ezért kezdtél bimbóvédőt), a felszaporított tej meg nem a jövő hét szerdára kellene, és a kisbaba meg addig újságot olvas a váróban. A nulladik dolog a fogyást megállítani / visszafordítani, és ha csak tápszerrel megy, akkor azzal. Etesd a babát rendesen, és nyilván szoptass amennyit csak tudsz, és fejj amennyit csak tudsz, és lesz ahogy lesz, de a prioritási sorrend úgy néz ki, hogy 1. jóllakott, gyarapodó kisbaba 2. lehetőség szerint adekvát mennyiséget alvó, fizikailag nem kifacsart, semmiképpen sem vérző mellű anyuka 3. az előző kettő paraméter kipipálásával azon dolgozunk, hogy a szoptatás / tápszer arányt a szoptatás felé toljuk, és a 20/80 % is jobb arány mint a 0/100, és az 50/50 sem rossz, és egyáltalán, semmi nem rossz ami az első két feltételt kielégíti. És onnan haladunk tovább ami van.

De se az nem megy, hogy anyuka kétóránként szoptat és még utána minden alkalommal legalább fél órát fej, és közben tápszerrel pótol és ellátja a babát és mellszívót-cumisüveget mosogat és nem alszik :ezt 2-3 napig lehet csinálni, de az túl rövid idő az eredmény eléréséhez, 5-6 nap alatt már jönne a mennyiségi ugrás a tejtermelésben, csak addigra az anyuka már fizikailag végkimerült az alváshiánytól és a teste kifacsarásától, és lehet hogy lesz tej, de cserébe elég sok minden más nem lesz ami viszont fontosabb volna; se az nem megy, hogy a kisbabát átállítjuk tápszerre ("beültetjük a váróba") és ő ezzel rendesen eszik, az anyuka élete meg a fejés-tejszaporítás körül forog, kétóránként fél órát fej, ami összegyűlik azt üvegből/ pohárból az épp következő etetésnél odaadja a babának, és majd "jövő hét szerdán" újrakezdjük a szoptatást, a kicsit több tejjel, kicsit még jobban megerősödött babával. Ez matematikailag menne (fejni gyorsabb és hatékonyabb mint kicsi és még gyenge babát szoptatni, vagyis, az anyukának több ideje van regenerálódni és közben a tápszer miatt a baba is eszik és erősödik), de még nem láttam olyan emberi lényt, aki képes lett volna ezt kivitelezni. Egyszerűen azért, mert aki szoptatni akar, és ott szuszog mellette a babája, az nem fog szoptatás helyett fejni és később üvegből etetni, mert már maga a gondolat is abszurd. Vagyis, lásd a középső bekezdést a három szemponttal. (És ne aggódj semmin, de remélem, ezt mondják Neked jelenlevő hús-vér emberek is, nem csak én itt a neten.)

Saine · reggelizz.blog.hu 2016.08.31. 12:45:30

@Felicitasz Köszönöm a választ :) hát tény hogy valahol nagyon stimmel, amit leírtál :( És igen, mindenki nyugtat hogy minden rendben lesz dehát megszakad a szívem mikor utálja a poharat, sír és keresné a cicit és nem tudok többet adni neki :(
Viszont jó hírként könyvelem el, hogy a jelek szerint Kristóf is olvassa a blogodat mert tegnap este óta már nemcsak úgy képzeli az életet, hogy alszik a cicin, hanem egy kiéhezett katonasereg mohóságával veti magát rá... Szóval szopik és igencsak erősen, és nem alszik be közben. Mértem a szopikat, reggel 60 g-ot evett, utána negyvenet. Itt szerintem evett volna még és nem is aludt el de több nem volt. (mindkét alkalommal) Épp fejek, az eddigi 10 ml-t (kb) épp a nagymama itatja meg pohárból... Mennyit kéne úgy nagyságrendileg egy 3120 g-os babának ennie? Akár összesen, akár alkalmanként? A másik kérdésem, hogy kell-e őt nappal keltenem, ha sokat alszik, mondjuk kétóránként, vagy háromóránként, illetve éjszaka? Ma éjjel is 5,5 órát aludt (csörgött az órám 4,5 óra után, de visszaaludtam még, sajnos azért ilyen sokat...) és száraz volt a pelusa... igaz, éjfélkor még rengeteg pisi-kaki volt, és reggel nyolckor már tele volt pisivel a pelusa...
Lehetséges, hogy a tejcsökkenést az éjszakai hosszabb alvások is okozzák?
És azz nornális, hogy ha eszik, én fejek és két óra múlva megint enni kér akkor kevesebb van a mellemben? Néha ezért sem fejek szívesen, mert mire megetetem, utána böfi, ill. esetleg le tudom tenni, addigra sok idő telik el és ha akkor fejek, legközelebbre végképp nincs semmi. Mennyi idő míg az anyatej újratermelődik?
Köszi tényleg a segítséget és bocs hogy ennyi kérdésem van...
Köszönöm, Orsi

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2016.09.02. 02:17:27

@TMOrsi: A mennyiségekről, bevallom őszintén, fogalmam sincs. (És azt hiszem, ugyanakkora a szórás, mint később, a "9 hónapos babák étrendje" szakaszban, hogy a szakirodalom listázza a mintaétrendet, de a szöveg azzal folytatódik, hogy a konkrét 9 hónapos baba ennek megeheti a felét vagy a dupláját, és ha különben jól fejlődik, akkor bármelyik verzió lehet normális. Ezt azzal illusztrálnám, hogy nekem például sosem volt 3120g-os babám, mert az ilyen súlyú még odabent volt, ugyanakkor az én 4100 gr-os újszülöttem garantáltan nem evett annyit, mint valaki másnak a 4100 gr-os háromhónaposa, úgyhogy szerintem ezt így nem lehet, hogy külön-külön akár életkorra, akár testsúlyra meghatározzuk a mennyiségeket. Ezt még felnőtteknél se lehet, pedig mi már nem növekszünk: a "körülbelül" 2000 kalória nagyon nem mindegy, hogy 1300 vagy 3000, és bármelyik lehet rendben.)
A másik paramétered (mennyi pelenka, illetve mennyit alszik, mennyit kér enni) sokkal informatívabb. Nappal etesd ha kér (és igen, ha állandóan eszik, akkor normális, hogy közte nem telik meg a melled újra, és megértem azt is, hogy ilyenkor nagyon béna érzés még külön fejni is, de tényleg ezt kell csinálni...), és ha elfogy, és a lefejtet is megitta, és még mindig éhes, hát akkor pótlás. Illetve ha bírod idegekkel, akkor tényleg érdemes a ráérő idődben (höhöhö) üresen fejni, főleg délelőtt meg az utolsó szopi után este, stimuláció céljával, hogy a szervezetednek jelezd, hogy még több kéne és még több. Egyél és igyál rendesen, hogy legyen is miből. Éjszaka hagyd a babádat aludni, és aludj te is, az nem baj, ha van néha egybefüggő 5-6 óra amikor alusztok. Neked is jót tesz. Nappal költögesd ha nagyon alszik: általánosságban azt mondanám, hogy "2-3 óránként", de ez tényleg azt jelenti, hogy néha 2, néha 3, és közben figyelheted is, hogy amikor magától felébred nappal, akkor milyen időközönként éhes.
Az anyatej vér ből készül, és lényegében állandóan "készül", amikor szoptatunk aközben termelődik (újra) relatíve a legnagyobb sebességgel. Ezt azért nem érezzük, mert a babák gyorsabban esznek, mint ahogy a tej készül. A mellek sosem teljesen "üresek" ahogyan egy cumisüveg üres; fejhető mennyiség körülbelül 45-90 perccel a szoptatás/ fejés után van ismét, és "mellfeszülés" szinten körülbelül 2-3 óra mire a tejmirigyek megtelnek. De ez megint egy olyan szakirodalmi tétel, amire ismét mondanám, hogy ez óriási szórás, a 90 perc duplája a 45-nek, a 3 óra 50%-kal több mint a 2 óra, és ez nagyon nem mindegy, de mind a kettő normális.
Örülök, hogy van segítséged / szurkolótáborod, ez is nagyon fontos.

zellerlevél 2016.09.18. 06:34:12

@Felicitasz:

Nekünk viszonyítási alapnak bejött a testsúlykilogrammonként napi 150 gr. Kettő gyerekünk tartotta magát ehhez, egy többet evett (és gyorsabb ütemben gyarapodott), egy kevesebbet, és lassabban fejlődött.

Mindig kiszámoltam: most 4 kiló, hatszázat kéne ennie, időnként a délelőtti szoptatásnál megmértem, hogy mennyit evett, ha nyolcvan gr-ot, akkor tudtam, hogy minimum nyolc evésre számíthatok. (A reggeli első szoptatáskor mindig sok tej volt, az ott megevett mennyiség sohasem volt számítási alapnak jó.)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2016.09.19. 20:37:52

@zellerlevél: Ezt nagyon-nagyon köszi, felveszem adatnak (nekem saját viszonytási alapom egyáltalán nincs, a szakirodalom meg nem ír mennyiségeket, szoptatott babákra a mai napig nincs is rendes kutatás, mert módszertani okok miatt nem is lehet megcsinálni).

Benettke 2017.05.02. 08:57:22

Szia Jótündér!
Segits kérlek!!!
12 nApos a pici lányunk, egyik napról a másikra elapadt a tejem!!!!
Eddig dőlt a tejem, a belövellésnél dinnyényiek lettek a melleim. A bal bimbóm kirepedt, ezért azt pár alkalommAl fejtem, de volt tejem tovébbra is.

3 napja kitört rajta a hasfájás, este 20-03ó-ig fokyamatosan cicinvolt.... azt hittem, bőségesen lesz ennyi szopi után tejem, de nem.

Alkoholmentes sör, görögszénamag kapszula, sokfokyadék, laktoherb.... ezek mellett csökken. És amikor ébren van, cicin lóg

Amikor elengedi, akkor fejek, minden cseppel buzditva msgam.Sírok, ami nem tesz jót, de nem tudpm abbahagyni.

Minden tanácsnsk, biztatásnak örülök!!!!
Mondd, hogy ha kitarto vagyok, visszajön, és böséges lesz!!!!

Harmadik gyerek... az elsö kettő PICes volt, rettentő sokat fejtem az első pár hétben, velük dőlt a tejem, le is adtam jó sokat.
Most a manó val nem volt gond, de vele tsnulok mindent, amit az első gyereknél szokás.

6-7 alkalommal eszik egy nap, nagyokat alszik napközben, akkor 3ó után ébresztegetni kell, h ideje szopizni.

Pelus átlag 7 pisis, mindben van pici kaki, 2-4 kiadós szopis-derékig-fosis.

Semmi mást nem.kap, csak cicit. Tegnap este kínomban lefejt tejet kapott fürdés utén, a lefekvős szopi utén, mert nagyon tátikázott még, és 55 ml-t bevágott.
A melleim egyik etetésről a másikra kicsik lettek. A babu éhesen tátog, sír. Nyűgös.
Szopik után eddig 50-60 mlt fejtem, most 5-10 ml-t tudok kifacsarni.

A súlya eddig szépen gyarapodott, hazaadás után 10 nappal +200g.

Hasfájós lett. Aznap, h a bőrvarratom szétment. Az önsajnálat posványába süllyedtem.
Párszor mértem, mennyit evett... 4-5 napja még 70-80-at, most tegnap volt, hogy csak 30-at egy ora alatt.
És a pluszban bevágott 55 ml is aggaszt, ezek szerint éhezett szegénykém....
Tudom, a fejem-lelkem.kell rendbe tenni, de biztatás nélkül nem megy.
Ha tudom, mindent kiprobáltam-megtettem, az placebóként hat.

Minfenhol azt olvasom, minél gyakrabban és minél jobban kiüritjük a mellet, annál több termelödik....
A belövellésnél tapasztaltam, de az elmúlt pár napban nem. Hiába szívja ki, én.meg fejek is utána, mem.érzem h több tejem.lenne...

Most véletlen RÁD találtam, este már nem sírtam.
Áldás ez a blog!!!! A fény az alagut végén!!!!

Ha zavaros vagyok, az a káosz- turmixos agyam.miatt van...

Köszönöm, hogy elolvastad!!!!

Benett

Benettke 2017.05.02. 09:19:36

Folytatom...
Most van cluster-feeding ezek szerint... de éjjel???? Napközben mormota, du 5-kor beindul, és hajnalig müsor...
Ma épp f11-kor letettem, 1-kor evett, fél3-tol fél ötig aludt, és hétig szórakoztatott...

A nagyok 11 és 5 évesek, ovi és suli, kötött program lenne. Én mosogatórongy vagyok.

Hogy vegyem rá, h éjjel aludjon??? A nagyokat letettem, és ájulás, aludtak szépen... a pici nem.
Nappal bezzeg szunyál ezerrel.

Igazábol már azon voltam, hagyom a tejet a fenébe, tápon is felnöhet... de az alvás zavar akkor is maradna. Szóval biztonsági tápszert beszereztem ijesztésnek, és amint nyikk, rakom cicire. Lesz ez jobb????

Biztass kérlek!!!!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2017.05.04. 20:07:56

@Benettke: Szia, nagyon jó vagy a pozitív hozzáállással. Nulladik dolog: a kölök egyen eleget, mindegy hogy tej vagy tápszer.
Első problémaötlet: biztos-e hogy elég erősen szopik ahhoz, hogy az neked tényleg a tejtermeléshez is elég stimuláció?
Alvás: nappal rendszeresen ébreszd fel, és etesd, igazodva a nagyobb gyerekeid napirendjéhez. Gondolom, a szobájában nem húzod be nappal a függönyt stb., szóval elvileg érzékelheti, ikor van világos meg sötét; ez persze idegrendszeri tanulási folyamat is, hogy világosban ébren vagyunk, sötétben alszunk, és nem megy egyik napról a másikra. (Ez egy ilyen evolúciós izé is, hogy a fejlettebb ragadozói osztályokban éjszaka sötétben vadászunk, nappal alszunk, miközben a "préda" nappal aktív, éjszaka meg igyekszik elrejtőzni. Az embernél már sok szempontból tanult viselkedés az, hogy mikor "kell" a kulturális és egyéb normák alapján ébren lennie, vagyis, félig még állatvilág vagyunk, de azért nem teljesen: nem rendkívüli az ha egy kisbabánál fel van cserélve a nappal meg az éjszaka eleinte. És emiatt van az is, hogy lehet "tanítani" az embercsecsemőt hogy mikor "kell" aludni.)
Folytköv.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2017.05.04. 20:14:03

@Felicitasz: @Benettke: Nem vagyok jós, természetesen, de akár lehet is jobb egy pár napon belül; lehetséges, hogy az egyik napról a másikre megnövekedett igényhez nem tud azonnal a szervezeted alkalmazkodni, különösen úgy nem, hogy közben nem alszol (mert nincs mikor), és fogalmam sincs, hogy van-e elég időd egyáltalán rendesen enni, inni, és van-e bármilyen segítséged.

Próbálj magadhoz türelmes lenni, etesd rendesen a babát annyi szoptatással amennyit csak képes vagy magadból kifacsarni, de UTÁNA amikor nincs több, akkor könyveld el, hogy máris megtettél mindent, és onnantól kezdve pótolj tápszerrel - fogod látni, hogy néha több kell, néha kevesebb, és szerencsés esetben lesznek napok amikor semennyi -, törődj magaddal amennyit csak tudsz, mantrázd magadnak, hogy nyugi, bármi is van most, az egy átmeneti időszak, és két héttel ezelőtt is minden másképp volt mint ma, két hét múlva is minden másképp lesz, mert újszülött babákkal még nagyon-nagyon gyorsan változnak a dolgok, elég bejósolhatatlan hogy mikor milyen irányba.
Hogy van a varratod?
Hogy vagy ma?

Benettke 2017.05.05. 09:16:13

@Felicitasz:
szia!

Bőszen olvastam a hozzászolásokat is, a 7-5-3-1 nálunk is segitett... a tejem szépen gyarapodik. A babuci hízik, már 3050g :)
A hasam gyógyulgat, a lelkem.kezd helyrerázkodni.
Kétszer kellett tápit kapnia, éhezés helyett még mindig jobb megoldás.
Most hasfájással és estétöl nemalvással küzdünk.
Azokra nincs vmi woodoo varázslatod? ;)
Nappal máshol alszik, megy a tv, rakaritok, mosógép, kiabálnak a nagyok, élünk zajosan. Este lesötétitett szoba, csend, csak duruzsolunk hozzá... nappal elalszik jol lakva, este szemét nagyranyitja és kukkerol, ha mrh letesszük, kiabál... és most a poci is fáj...

Ittam a szavaitokat , amiket írtatok fentebb. Viccen kivül, TI huztatok ki a depresszio mocsarából.
Vki irta: a joisten pont az babának teremtette a cicit, hogy NEKI, megfelelö mennyiségű és minöségü tejet termeljen... hát, én cirogattam a gyereket, a mellemet massziroztam funoman, és biztatram.öket, dolgozzanak együtt szépen. Nem tudom, ez használt, vagy a csalán tea, urticaurens, görögszéna kapszula, alk.mentes sör, esetleg a két ora alvás, de bejött.

A tápszert riasztásnak vettem, pánik ellen, de szükség volt ré. Attol még jo anya vagyok, győzködöm magam.

A Te szopi-órarended brutál... belahaltam volna.
Jo, nekünk Hargita a harmadik, nagyoknak ovi-suli, edzések...
Császár volt, de én a hyperaktiv fajta vagyok, nem tart vissza semmi, mint a BolygóHollandi, pörgök ezerrel. A varrat fonalhiba miatt ment szét, mint kiderült... de az is javul.

Ha nem.talállak meg, már full-tápos lenne a cseppke, az biztos!!!

Köszpnöm minden szavad!

Benettke 2017.05.07. 16:02:23

@Felicitasz:
Szia ma is!
Tegnap elsőre elaludt, és hajnal 3:50-ig szunyált/ annyi tejem volt éjjel, átázott a melltartó betét csatakra. Napközben folyamatosan csökken a mennyisége, delután már cumisüvegböl kell kiegészítés, a reggel lefejt adagból...

Lehetséges, a cumi miatt nem sziv olyan erősen, mint korábban'???

A kórházban, meg utána itthon az első héten ugy szívott, az agyamat is letüdőzte majdnem ;)

Most mintha tényleg gyengébb lenne...

Hullámhegy-hullámvölgy az élet, talán végre lassan a 3 gyerek mellett magamra találok...

Jol jönnek a tanácsok, biztatás!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2017.05.07. 20:24:13

@Benettke: Igen, lehetséges, de emiatt egyelőre nem paráznék (mert egyelőre pótolnod kell délután a reggeli fejésből, és azt csak üveggel lehet). Nem tudom, mennyire opció este / éjszaka is fejni, kvázi, hogy ne a melltartóbetét ázzon át, hanem tényleg a megnövekedett igény legyen jelezve a szervezetednek, és hátha pár nap alatt eljutnál oda, hogy nem kell a délutáni mennyiséget a reggeli fejésből pótolnod.

Nagyon jól haladsz egyébként meg, a hullámhegy-hullámvölgy teljesen normális jelenség, és igen, magadra fogsz találni. :)
Az alvásnak külön örülök, pláne hogy így te is tudtál aludni. Ezért is nem mondom, hogy "fejjél" éjszaka, csak felvetem, hogy ez "mennyire opció", max visszaírod, hogy pl. perpill NEM az, talán egy-két nap múlva, majd amikor már többedszer előfordult, hogy 3 óránál többet aludtál összefüggően a nap bármely szakában ;)

Benettke 2017.05.08. 19:00:28

@Felicitasz:
Szia!
Magával az éjszakai fejéssel nem lenne gondom, de végre aludtam, ájultan!

Most a nyummogás a nagy bajom... nem szívja a cicit, csak cuppogja, akár két órán át...
Hogy tanitsam meg neki, hogy megint erösen szívja, mint eleinte????

Ismeretlenül is ezer puszi a támogatásért!

Benettke 2017.05.09. 16:21:51

@Felicitasz:

Ma egész nap jump-on-jump-off a ciciröl, azt hittem, ha valami, ez aztán beindítja...
Délben 70-et szopott, de dobálta magát, már egy órája a cicin vergődött, püfölte, de több nem jött... kapott 70 tápszert és végre elaludt. Ma három hetes a kis bélpoklosom.
Fejben most tudtam elengedni a dolgot. Ez van, én probáltam, nem megy. Tej van, amennyi van, tápszerrel jóllakik.

A férjem szegény már ugyis kivan , másrol sem szól a napom, mint TEEEEJ, és a két nagyobb kislányunk nagyon megsínyli. Türel.etlen, fáradt és ingerült vagyok.
Az bánt leginkább, a nagyok 8 honapig anyatejesek voltak, Hargitának meg pár hét jut csak... ez van.

Most mélypont. Inkább labirintusnak tűnik, mint alagutnak....

Callis 2017.05.09. 22:29:25

@Benettke: dehát szophat ő is nyolc hónapig, vagy tízig, vagy tizenkettőig. Legfeljebb eszik még mellé, most tápszert, aztán majd mást.

Benettke 2017.05.10. 15:32:48

@Felicitasz:
Már csak 30-at szopott és 30 -at fejtem, de cumüvegböl 80 tápot bevágott.
Szar anya vagyok. Ráadásul benáthásodott, a lelkem darabokban, a szivem szétszakadt. Még arra sem vagyok jo, hogy tejet adjAk a pincikémnek. Már sírni sincs eröm.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2017.05.11. 17:39:04

@Benettke: Először is, aludj amennyit csak lehet. A gyereket etesd azzal ami épp van, hogy jóllakjon, aludjon, erősödjön. Ezek után fejjél, amikor csak tudsz, amikor csak képes vagy rá, amikor csak értelme van, annyit amennyi épp van. A "szar anya" minősítéshez elég sokat kellene még pedáloznod ha eddig csak az szól mellette hogy nincs elég tejed per pillanat :P De komolyan; tegyél meg mindent, hogy a teljesen érthető és teljesen normális lelki fájdalmat meg stresszt különválaszd a valós paraméterektől: van három gyereked, ebből a harmadik épp most újszülött, és a kezdet nehézségeivel küzdesz, de eközben a kisbabád szuszog, alszik, nyivákol, nézeget, fejlődik, és Te pedig ott vagy, vigyázol rá, ellátod.
"Elég jó" anyának lenni bőven elég, és hidd el, a kisbabádat abszolút nem érdekli, hogy milyen összetételben van jóllakva. (Ha totál demagóg akarok lenni, akkor már hároméves korában is csak egy adat lesz a kiskönyvben, hogy szopott-e és mennyi ideig, az érettségije évében meg a kutyát se fogja érdekelni, ugyanakkor addigra lesz saját véleménye arról hogy "szar anya" voltál-e, és megeszem a kalapomat ha ebben szempont lesz a szoptatás időtartama :P)

nyzs85 2017.05.27. 13:55:05

Kedves Felicitasz,

Eddig a te írásod prezentálja a legemberibben és átlàthatóbban a növekedési ugrásos jelenséget ill. Velejáró nehézségeket.

Tegnap múlt 3 hetes a kisfiam és vasárnap éjszaka óta mintha az angyal babámból szörnyi vált volna. A cluster feed konkrét megtestesítői vagyunk jelenleg. Ami viszont eltérő minálunk az az, h én nem arról tudok beszámolni milyen gyakran kel és kerül a baba cici re, hanem mikor tudom (egyáltalán ) lefejteni onnan...
Sok segïtségem van + első baba tehát űgy gondoltam ide nekem igényszerinti szopi ( főleg h 4 napig nem tudtam etetni az elején -3 nap volt a belóvellés, 1 a szikla mellek kimasszírozása)
Tejem van szerencsére még fejni is szoktam, baba már simán megeszik 70-100 akat, szépen gyarapszik, bőven hagyom akár 1 órát is szompni / alkalom/ 2 mell.
Volt kint szopi tanácsadó is még mikor nem akart szopizni akkor az úgy ahogy megoldódott, bimbóemelővel szoptatok (a jobb oldaliból megy nélküle is, de az végig szilánkos fájdalom, így inkább min2 nél ráteszem).
A fő problémám azzal van h 6 napja ő csak cicin van meg. Konkrêtan 1szer alszik egy nagyot ált napkózben (este sose) közben csak cicin van nyugton és ott persze be alszik nyammog meg eszik is jó sokat, de amint leszedem jön szörnyi.... fekve szoptatás dettó . Amint kikerül a cici, jön a sírás... ergo se éjjel se nappal. Idegileg KO úgyhogy tegnap este előkerült az ellenség a CUMI.
Miután kisïrtam az óceánt, kifőztem neki, szájába tettem (kb 2 óra feszt cicizés után) s láss csodát végre aludtunk este 2 órát, sőt pár perc cumi után kiköpte s úgy tudott tovàbb aludni -YEAH!!!!!

Problémáim, amikben tul kép választ s megerősítést keresek:
1. Tényleg nem tud túlenni tejből? Mióta állandóan eszik, rengeteget bukik (orra szája tele tejjel, ki vagyok olyan hangokon hörög, orrát porszívózás kell) hasa folyamat jár, sok a puki és a görcs.
2. Szörnyűséget követek el ha alvás könnyítésre adok cumit ilyen kicsinek? Hiába alszik már X perce cicin amint elveszem vége.... cumit nem erőltetem ha beveszi beveszi, ha nem, inkább hallgatom.
3. A szép ősanyás igény szerinti szopis storyk miért nem írnak arról h egyes esetekben ez mennyire megterheli az anyákat? Tejet apaszthat el a teljes kialvatlanság? Sehol nem találok olyan írást ahol működik az igény szerintiség + ahol olykor előkerül a cumi is. Miért? Rosszul csinálok vmit? Nekem ez így megfelelne, ésszel s mértékkel, de h azért én se legyek már zombi.

Az igény szerintis barátnőimnek nem merem kb elmondani h előkerült a cumi, mert szégyellem magam, az órára etetős cumi párti rokonoknak meg szintén nem merek vallani, mert nincs kedvem hallgatni h én megmondtam h sírva fogsz rohanni a cumiért.... holott h ellene voltam.... és mindez megspékelve a nem gyenge hormonjaimmal.
A párom előtt szintén "lebőgtem" én aki mindig azt mondogattam menni fog ez menni fog ez (persze 2 hétig míg angyal volt a bébi), de ha nem, akkor 6 hétig fél lábon is. Nem ördögtől való azért a cumi, ezèrt hát vettem is még várandósan.
Hát sajnos nem ment :( sajnos nappal nem tudom kicsit se aludni max relaxàlni, így rettegve várom h mit hoz az este - nagyon gáz. És hol van az h szerelmes vagyok a tökéletes egészséges kisfiamnak még a kakijába is?
Gyere érzés igyekszem türelmesen, de nagyon várni rád!!!!!

Válaszodat nagyon köszi előre is.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2017.05.28. 03:57:59

@nyzs85: @nyzs85: Az alapján amit leírsz, a kisbabád vagy eszik, vagy nyugtató cumizgatás céljára használ Téged, csak az a bökkenő, hogy nagyon sok tejed van, és ezért a komfort cumizgatásból is evés lesz. Az eredmény meg az amit szintén leírsz: sok fölösleges tej a babapocakban, bukás, pukizás, hasmenésre emlékeztető hangok-tünetek, de mégse hasmenés.

A cumi nem az ördög találmánya, hanem igazából erre van amire használod. Pláne hogy a babád ki is köpi, és aztán alszik tovább :) A másik verzió az, hogy "altatás" céljára a saját kisujjadat teszed a szájába (az ujjbegyed nézzen a gyerek szájpadlása felé), és akkor azt szívogatva elalszik, és amikor elengedi az ujjadat, akkor trará, éljen a nyugalom.

De ebből a szempontból az ujjad meg a cumi közt nincs különbség: vigasztaló-nyugtató célú szívogatás, evés nélkül.

Nálunk mindenkinek nyuszifoga van, úgyhogy én emiatt nem használtam cumit egyáltalán, hanem amikor kellett valami, akkor a mi ujjunkat szívogatta a kölök egy pár percig. Most, hogy 9 éves, mondanám, hogy mégis nyuszifoga lett; nyilván, az állandó cumival összefüggő szájpadlás-rendellenességet kivédtük, de a fogszabályozót nem fogjuk megúszni. :P

Szóval, ha tőlem szeretnél jóváhagyást a néha pár percnyi (vagy akár fél éjszakányi) cumira, akkor én aztán nem fogom megtiltani.
Mindig a bábám jut eszembe: hogyne, leírjuk a tankönyvi ideált, és törekszünk rá, és ahol nem megy, ott használjuk amit a tudomány kitalált. És a gyakran idézett szólásmondása, hogy jobb támasztókerékkel boldogan biciklizni, mint anélkül összetörni magunkat. Konkrétan nekem ez a bimbóvédő kapcsán hangzott el kezdetben, és lám, eljött az idő, amikor végül nem volt rá többé szükség. A cumival ti ugyanígy lesztek; szerintem az hogy neked meg a babádnak mi a jó, sokkal fontosabb mint a barátok és rokonok véleménye.

Zárásul még mondanám, hogy a barátok és rokonok mellett a szakirodalmi ideál se számítson jobban, mint a VALÓSÁG. Van egy egészséges gyereked, Te éppen szülésből épülsz fel, és most EZ az anyaság: a babaringatás, szoptatás, az itt-fáj-ott-fáj, az alváshiány, a szép pillanatok keveredése a frusztrált kimerültséggel. És ameddig el tudod mondani magatokról, hogy úgy "egyébként" minden rendben, addig nehogy megtedd a rózsaszín ködöt MÉRCÉNEK. A rózsaszín köd szuper dolog, lehet neki nagyon örülni ha van, de nem kötelező elem.
Még az is van, hogy mindenki más korszakot élvez, majd erre is rájössz; van akinek a bébivel rögtön jön a rózsaszín köd, de utóbb a háromévesétől falra mászik, aztán az iskolásba szeret bele megint újra, és van aki a babázást csak túléli, és majd pont a mászkáló-fecsegő óvodásba fog igazán belebolondulni.
Ez ugyanolyan mint a terhesség; van aki élvezi, és van aki csak túléli. És a szülésről is ugyanezt mondják az emberek, van akinek szuper élmény az egész, többedszerre is, és van aki szívesen átugraná ezt a fázist, ha lehetne.

A kisbabák ahhoz kötődnek, aki megbízhatóan és gyengéd odafordulással ellátja őket, nem ahhoz, aki párás szemekkel sóhajtozik felettük ;) Lehet, hogy holnap reggelre jön a "nagy érzés", lehet hogy konkrétan Neked kell majd valami olyasféle kulcsinger mint az, hogy rád mosolyogjon, hosszan a szemedbe nézzen, valami módon "válaszoljon" rád végre; és lehet hogy az egész babakorszakra úgy fogsz végül visszaemlékezni, hogy na, az nem volt valami élvezetes - de efelől még simán lehetsz szuper anya; nem ettől függ, hidd el.

Benettke 2017.06.06. 20:01:08

@Felicitasz: szia!!!!
Nem jött email értesités, és én tök komolyan azt hittem, olyan reménytelen vagyok, már írni sem akarsz...

Beléptem egy facebook csoportba, amiről azt hittem, támogató közeg. De kiderült, kizárolag a napi 24ó-ban csecsen lógást témogatják, minden cumi a sátán müve, és csak az az anya, aki 3-4-18 éves korig kizárolag szoptat...
Kiléptem gyorsan....

Ma hét hetes a pötty. A szopi csak hobbi, napi egyszer, el ne felejtse... lefejt tejet eszik, amikor és amennyit akar. Este kap bukás elleni spéci tápot, igy kétnaponta még a fagyóba is jut, 150-200 ml-nyi.

A lelkem rendezödött. Belenyugodtam, ö sem szopik, mint a középső lánykánk, akkor lefejt tejcsi és kész. A meleg miatt napközben hol féloránként eszik, hol 3-4ó alszik... de mosolygós, éjjel 5-6 órát alszik, és már 4200 g, gyönyörűen hízik.

Köszönöm a biztatást, és ezt a blogot, ami tényleg fény volt az alagút végén!!!!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2017.06.07. 15:28:21

@Benettke: Mmmmm, akkor vegyük ezt át még egyszer: a ded gyakorlatilag 90% anyatejen kerekedik és vigyorog, plusz este a spéci táp, és az volna itt a tragédia, hogy nem "szopik". :)
Távol álljon tőlem, hogy bármi problémát elbagatellizáljak, természetesen: nyilván "jobb" (kapásból "egyszerűbb" meg "kényelmesebb") lenne ha nem kéne cumisüveg, de most úgy tűnik hogy kell és kész.
Kéthetesen a 4200 g elég jó ;P és innentől annyit tudnék még ehhez hozzátenni, hogy a napi egy "hobbi" szoptatás esetleg arra lesz jó, hogy utóbb rájöjj mi volt a kezdeti nehézség. Lehet, hogy konkrétan a te babáid olyan izomzattal születnek, hogy az nem kompatibilis a te tejleadó reflexeddel: a reflex erőssége egy ugyanolyan biológiai adottság mint a szem színe, a fejed tetejére is állhatsz, nem fog változni. Lehet, hogy mire a két paraméter összeáll (a baba megfelelő erővel tud szívogatni ahhoz hogy az a mellnek tényleges stimuláció legyen és elkezdjen a tej rendesen folyni), addigra a pici 2-3 hónapos. Kvázi, addigra erősödött meg annyira az állkapcsa stb., de azt azért egyből látjuk, hogy nem opció szülés után 2-3 hónapig várni arra hogy a gyerek elég erős legyen ahhoz hogy elkezdjen enni. :)
És akkor ez EGY lehetséges probléma úgy kb. ezerből: lehet hogy a babád átlagos, és a te tejleadó reflexed gyengébb az elején az "átlagosnál"; lehet hogy van valami teljesen lényegtelen idegrendszeri, izomtónusbeli stb. apróság, ami újszülött babánál kvázi "belefér", mert ugye 38 hétre születni is "terminus" meg 41 hétre születni is "terminus", de a valóságban ez 3 hét különbség súlyban, érésben, izomtónusban, idegrendszerben, és ha egy kisbaba efelől akár "még bent is lehetne" akkor nem úgy fognak működni a dolgok mint három héttel később működnének. Lehet, hogy van valami olyan hülyeség, mint a hasított uvula; a fiam 8 éves volt amikor megtudtam hogy neki az van, és VISSZAMENŐLEG ez egy lehetséges magyarázat hogy mi a frászért nem akart ő viszonylag sokáig szilárdat enni, és csak pépeket szeretett lenyelni, ugyanakkor egy sor más probléma is járhatott volna ezzel a hasított uvulával, ami meg neki nem volt, semelyik se. Annyira nem, hogy egy komoly torokgyulladás kellett ahhoz hogy egyáltalán kiderüljön ez az egész.
De ezek csupa olyan dolgok, amin nem fogunk tudni változtatni: ez van, ebből kell kihozni a lehető legjobbat.

Te pedig ezt megtetted máris :) Nem szopik, akkor lefejt tej. És akkor úgy lesz jó.

Benettke 2017.06.07. 21:40:39

@Felicitasz:
Szia kedves!
Hét hetes, nem két hetes ;)

Mostmár egyenesben vagyok, de az elmult pár hét pokoli volt. Szinte nulla tejem.lett, a szaporito fejés ajánlásoddal hoztam vissza. Rendeződött minden, pár nap nyugi, és ujra elmult a tejem hirtelen. A sok potlástol cumizavar lett, azért állt le a szopival.

De már nem izgat. A hormonális hülyeség mulandó állapot :)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2017.06.10. 04:29:11

@Benettke: Jogos. És megvédenem sincs mivel a félreolvasást, mert újszülöttes / csecsemős anyukának én elvből nem hivatkozom "fáradtságra" :D

Örülök, ha most már egyenesben vagy.
süti beállítások módosítása