Felicitász blogja

Terhesség, szülés, babázás, gyereknevelés. Gyógynövények, életmód, egészség. Szakirodalom, meg a szokásos tanácsaim gyűjteménye.

©

A blogon megjelenő írások, illetve azok részletei csak a szerző engedélyével, a blog linkjének feltüntetésével használhatók fel vagy közölhetők máshol.

Email: felicitasz@vipmail.hu

Facebook

Ennyien olvastok most

Locations of visitors to this page

Címkék

antibiotikum (2) antidepresszáns (5) anyanyelv (3) apa (3) aranyér (1) asszonygyökér (1) autizmus (6) autonómiára nevelés (5) baba (18) bábaság (22) balett (3) berry (1) beszédtanulás (11) bogyó (1) bölcsőde (1) boldogság (1) büntetés (4) burokrepedés (2) citromfű (2) családtervezés (8) csalán (1) császármetszés (14) császárseb (3) dicséret (3) d vitamin (1) egészség (15) életmód (13) elfogadás (3) engedetlenség (2) epidurális érzéstelenítés (2) érzelmi nevelés (1) eufenika (2) evésproblémák (1) fájdalomcsillapító (9) fejfájás (1) fejlődési rendellenesség (3) felicitasz (22) feminizmus (2) fészekrakó ösztön (2) fogamzás (4) fogamzásgátlás (3) fogamzásgátló tabletta (1) folsav (8) frontérzékenység (1) gátseb (1) genetikai tanácsadás (2) geréb ágnes (2) gyász (2) gyereknevelés (14) gyerekszám (6) gyerekvállalás (13) gyermekágy (12) gyermektelenség (7) gyógynövény (12) gyógyszer (7) h1n1 (11) halloween (1) harry (1) harry potter (10) hiszti (5) hőgörbe (1) hólyaggyulladás (1) homeopátia (1) hőmérőzés (1) hozzátáplálás (5) húsvét (1) idegennyelv tanulás (6) immunitás (3) influenza (13) influenzavírus (2) iskola (4) jutalom (2) kanada (22) kányabangita (1) karácsony (4) kétnyelvűség (6) kézzel tágítás (1) kiságy (1) kisgyermekkor (18) köhögés (1) kolin (1) költözés (1) komló (1) korai fejlesztés (10) korai vajúdás (2) koraszülés (2) korcsolya (1) kórház (3) kormányrendelet (1) lázcsillapító (2) levendula (2) magzatvédő vitamin (3) magzatvíz (1) meddőségi kezelés (3) medveszőlő (1) menstruációs ciklus (4) mese (11) meseterápia (1) mikulás (1) mióma (1) mmr (2) montessori (4) napirend (4) nátha (4) nevelés (2) nyugtató (3) oltás (14) omega 3 (3) öngyilkosság (1) orvos (20) otthonszülés (27) otthonszülés kormányrendelet (3) óvintézkedés (12) óvoda (5) ovulációs teszt (1) oxitocin (3) párkapcsolat (10) peteérés (2) peteérésjelző (1) pg53 mikroszkóp (1) potter (1) pozitív (1) pozitív nevelés (7) prom (1) pronatalizmus (2) pszichoterápia (20) ptsd (8) rák (2) rooming in (2) szaporodási ösztön (2) székrekedés (1) szeretet (6) szoptatás (14) szülés (27) szülésélmény (1) szülésindítás (5) szülési terv (1) szüléstörténet (1) szülés utáni depresszió (9) születésélmény (2) szűrővizsgálat (9) tájékozott döntés (10) tápanyagszükséglet (12) táplálkozás (11) tápszer (3) tea (11) teherbe esés (10) tehetséggondozás (6) tej (2) tens (2) teratológia (1) terhesgondozás (10) terhesség (14) termékenységi problémák (6) termékeny nap (3) természetes családtervezés (2) terminustúllépés (4) tigrisanya (2) többnyelvűség (3) tokofóbia (3) tőzegáfonya (2) tudomány (2) tudomany (1) túlhordás (3) tüneti hőmérőzéses módszer (1) tűzvédelem (1) újévi fogadalom (3) újszülött (12) ünnep (13) usa (19) utófájások (1) valentin nap (1) vas (2) vashiány (4) vérszegénység (3) zöld (1) zöld tea (1) zsurló (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Ihatok terhesen citromfűteát?

2009.12.16. 19:50 Felicitasz

Nem tudom megmondani, hogy hányszor válaszoltam meg az elmúlt öt évben ezt a kérdést. Igen. Igen, ha. Igen, de.

Kezdjük talán azzal, hogy miért akarod inni. A citromfűnek három közismert alaptulajdonsága van: a) nagyon kellemes illata és íze b) enyhe nyugtató és simaizomlazító hatása c) antivirális, antibakteriális és gombaölő hatása. Úgy tapasztaltam, hogy akik teának isszák, főleg emésztésjavítónak vagy elalvás előtti nyugtatónak isszák, és a kérdés tárgya lényegében az, hogy ezt terhesség alatt is lehet-e.

Mielőtt körüljárjuk a "tulajdonképpen igen" választ, először is nem árt, ha tisztázzuk, mi az, hogy citromfű.

A Magyarországon citromfűnek hívott növény latin neve Melissa officinalis. A latin név  első fele az ógörög melissophyllon szóból származik, amely igazából azt jelenti, hogy méh-levél, úgyhogy itt rögtön szólok, hogy a méhfű meg a mézfű is ugyanez a növény. Évezredek óta ültetik  kertekbe kifejezetten abból a célból, hogy becsalogassa a virágokat, gyümölcsfákat beporzó méheket. (Már az ókori görögök is, és ebben az esetben ez nem csak szófordulat :-)). Sárgás-fehéres virágai nektárban nagyon gazdagok. Minket embereket elsősorban a növény levele (Melissae folium) érdekel, amelynek kellemes, citromos aromája ihlette az olyan elnevezéseket, mint a citromfű is, vagy a német Zitronenmelisse, az angol lemon balm. (Egyéb nevek: melissa, honey plant, sweet balm, bee balm és még vagy húszféle: nem véletlenül kedvelem azokat a gyártókat és forgalmazókat, akik az összetételi listákon a növények latin nevét írják a termékeikre.)

Ránézésre is látszik, hogy a citromfű a mentafélék családjába tartozik: éttermi fogásokat, desszerteket gyakran díszítenek akár citromfű-, akár mentalevéllel, és első pillantásra nem is feltétlenül lehet megmondani, hogy melyik van a tányérodon (ha óvatosan megdörzsölöd a levelet és megszagolod az ujjaidat, akkor már igen, és természetesen ízre is: kevesen kóstolják meg a dekorációs anyagot, pedig néha érdemes ;-)). A citromfű levelét almás desszertek, gyümölcssaláták, almaecet, csirke- és halételek ízesítésére használják, de fűszerként kevésbé ismert, mint gyógynövényként. (A távol-keleti konyhaművészetben szereplő citromfű egy másik növény, később még lesz róla szó.)

A gyógyászatban a citromfüvet használják önállóan is, más növényekkel együtt is. A citromfűlevelekből kinyert esszenciális olaj (amely a levél nedvességtartalmának 0,1 -0,5%-át teszi ki) több mint ötvenféle összetevőt tartalmaz, főleg nyílt szénláncú alkoholokat (citronellol, geraniol, linalool), nyílt szénláncú aldehideket (citronellál, citrál, nerál, geraniál), flavonoidokat (luteolin) és terpéneket (béta-kariofillén). Az eddig felsorolt összetevők alkotják az illóolaj több mint háromnegyedét (de persze még sok minden más is van benne).

A citromfűolajat önmagában évezredek óta használják sebek és csípések fertőtlenítésére, kezelésére. Az olaj ma főleg ajakherpesz és szemölcsök elleni krémek és ecsetelők alapanyaga, de kipróbálták már másféle herpes simplex vagy egyéb vírus okozta kiütések ellen is (genitális herpesz, övsömör). Hatékonyságát több klinikai vizsgálat is bizonyította; enyhíti a tüneteket, gyorsítja a gyógyulást és rendszeresen használva csökkenti a herpesz megjelenésének gyakoriságát, akár hónapokkal is megnövelve a kiütéses fázisok közt eltelő időt. A citromfűolaj-tartalmú kenőcsök és ajakápolók tehát herpesz megelőzésére is használhatók. (A Zovirax és hasonló acyclovir-tartalmú készítmények nem: ez utóbbiak a herpeszvírusok génjeibe avatkoznak bele, lelassítva a vírusok növekedését, de persze ilyet csak akkor lehet, ha a vírus már ott van, úgyhogy az acyclovir csak tüneti kezelés, és nem tud nekünk abban segíteni, hogy ritkábban legyünk herpeszesek.)

A citromfű másik felhasználási módja, hogy tea, kivonat, illetve kapszula vagy alkoholos tinktúra formájában fogyasztjuk. Enyhe görcsoldó, simaizomlazító és nyugtató hatása miatt már az ókorban is ajánlották menstruációs fájdalmak csillapítására, emésztési problémák, puffadás és hányás ellen, ideges étvágytalanság, túlfeszített idegállapot miatti álmatlanság, reszketés, sírás és hangulatingadozás enyhítésére.

Kísérletek tanúsága szerint (Kennedy, D. O. & Sholey, 2006; Kennedy, D. O. és mások, 2003) a citromfűkivonat hatóanyagai hozzákötődnek az  agyban a muszkarinos és a nikotinos acetilkolin-receptorainkhoz is (ezek a paraszimpatikus idegrendszer, vagyis az energiatartalékolást, regenerálódást, emésztést,  nyugalmi állapotot irányító vezérlőpult hatáskörébe tartozó, érzékelésre specializálódott idegsejtek receptorai). Konyhanyelven fogalmazva, a citromfű segíti a pihenő üzemmódunk működését, fenntartását (lassul a szívverés, ellazulnak az izmaink, fokozódik a nyálelválasztás és az emésztőrendszer aktivitása, tipikus paraszimpatikus üzemmódunk pl. a vasárnapi ebéd utáni állapot).

D.O. Kennedy csoportjának egyik kísérletében  citromfű és valeriána kombinációja hatásos nyugtatónak bizonyult olyan feladatok (az úgynevezett DISS feladatsor) megoldása közben, amelyek direkt úgy vannak összeállítva, hogy a kísérleti személyeket stresszes állapotba hozzák. A citromfű-valeriána kombinációt egy másik kutatásban (Müller & Klement, 2006) eredményesen alkalmazták 12 év alatti gyerekek alvásproblémáinak és nyugtalanságának kezelésére. Más növényekkel (kamilla és édeskömény) kombinálva a citromfű hasfájós kisbabáknak is segített.

Úgy tűnik, hogy a citromfű paraszimpatikus idegrendszerre gyakorolt hatása javíthatja a figyelem- és memóriafunkcióinkat is. Egy tanulási feladatban a citromfűvel kezelt kísérleti személyek jobban koncentráltak, miközben saját magukat nyugodtabbnak érzékelték, mint a kontrollcsoport. Ennek a kísérletnek a nyomán kutatások kezdődtek, hogy a citromfű esetleg segíthet-e hiperaktív gyerekek tanulási zavarainak, illetve alzheimeres betegek tüneteinek enyhítésében is. Egyelőre aromaterápia és tea formájában próbálkoznak vele, vegyes eredményekkel. Valószínű, hogy komoly szellemi munka közben érdemes citromfüvet párologtatni, mert megnyugszunk tőle és elmélyültebben tudunk figyelni.

Terápiás adaghoz 1,5-5 gramm (1/2 - 2 teáskanálnyi) száraz levelet kell 2 dl vízzel leforrázni és 8-10 perc állás után meginni, naponta 3-4 alkalommal, 4-6 hétig, kúraszerűen. A folyékony kivonatból, illetve az alkoholos tinktúrából tisztaságtól függően 2-4 ml-nyit (40-80 csepp) kell fél deci vízben elkeverve napi háromszor meginni, kapszulából pedig annyit kell szedni, hogy naponta kb. háromszor 300mg-ra jöjjön ki az adagolás. (Ezek irányszámok: mindenkinek azt szoktam ajánlani, hogy megbízható helyen vegyen valami bevizsgált, levédett terméket, és aztán kövesse a csomagoláson olvasható használati utasítást - azzal jó eséllyel bele fog férni az imént felsorolt mennyiségekbe.) Ez a terápiás dózis egy átlagos, 70kg-os felnőttre van kiszámolva és a gyógyszerkísérleteket is körülbelül ilyen adagolással végzik el. A gyerekeknek ajánlott terápiás mennyiséget testsúlykilogrammra arányosan határozzák meg, vagyis egy kb. 20 kg-os gyereknek a felnőttenknek ajánlott dózis kb. harmadát adják. Kisbabáknak a "kúra" azt jelenti, hogy legfeljebb egy hétig tartson, és csak a teát kaphatják (előírás szerint elkészítve, naponta legfeljebb kétszer 1 dl-t), illetve a vízzel készített folyékony kivonatokat (felére hígítva a gyerekeknek szánt töménységet, vagyis pl.  fél deci vízbe ha 20 csepp az ajánlás, akkor  kisbabáknak 10-et, naponta legfeljebb kétszer),

A klinikai kísérletek alapján nincs adat veszélyes túladagolásra vagy mellékhatásokra (a túladagolás első jele egy reflux-szerű állapot, az ellazult rekeszizom miatt: émelygés, hányinger, esetleg hasmenés; ha ilyet tapasztalunk, álljunk le a citromfűvel, aztán  pár nap múlva csökkentett adaggal újrakezdhetjük a használatát). Néhány dologra viszont figyeljünk oda. Aki allergiás a mentafélékre, az értelemszerűen kerülje a citromfüvet is. A citromfű felerősítheti az alkohol, az összes nyugtató és altató gyógyszer hatását, valamint a nikotintartalmú gyógyszerekét is. Még nincs arról elég adat, hogy az SSRI ketagóriába tartozó antidepresszánsok hatását gyengíti-e, és mennyire. Állatkísérletek tanúsága szerint a citromfű hatóanyagai csökkenthetik a szervezetben termelődő pajzsmirigyhormon mennyiségét. Emiatt felmerült, hogy ki lehetne próbálni a citromfű alkalmazását a pajzsmirigy-túlműködés egyik fajtájában (Graves-Basedow kórban) is. Még nincs elég kutatási eredmény, de addig is azt ajánlják, hogy pajzsmirigy-alulműködéssel, pláne ha Tiroxint vagy hasonló gyógyszert is szedünk, kerüljük a citromfüvet. Ellentmondásos adatok vannak arról is, hogy a citromfű hatóanyaga növeli-e kismértékben a szemben mért nyomást, és így árthat-e a zöldhályoggal küszködőknek, akár közvetlenül, akár úgy, hogy a gyógyszerük hatásfokát rontja. Addig is, amíg több adat lesz, zöldhályogosoknak se ajánlják a citromfű szedését.

Az eddig felsorolt figyelmeztetések mind a terápiás adagra vonatkoznak. A poszt tételkérdése az volt, hogy mi a helyzet, ha terhesek vagyunk: hát terápiás mennyiséget  semmiképp ne alkalmazzunk terhességben se, de nem azért, mert biztosan árt, hanem azért, mert nincs elég kísérleti adat, és nyilván senkinek nincs kedve saját magán kipróbálni, hogy terápiás dózisban hogyan hat egy enyhe nyugtató növény a fejlődő magzatra.

Étkezési mennyiségben viszont a citromfű egy teljesen biztonságos növény, és a legtöbben így fogyasztják. Vagyis, esténként egy csésze citromfűtea, vagy napi 1-2 csésze olyan filteres teakeverék, amelyben csupa szelíd növény van és ezek egyikeként egy kis citromfű is (teljesen gyakori társítás pl. citromfű levendulával, csipkebogyóval, mentával, kamillával), garantáltan senkinek nem fog semmilyen problémát okozni.

A teakeverékek egy részében a citromfű csak kiegészítő, ízesítő hozzávaló.  Ilyen minőségében gyakran a nyugat-indiai citromfüvet (Cymbopogon citratus, franciaverbéna,  németül Zitronengras, angolul lemongrass) helyettesítik vele: a két növény illóolajának összetétele sok tekintetben hasonló, és emiatt persze az illatuk, ízük is. A nyugat-indiai citromfű viszont a fűfélék családjába tartozik és elsősorban fűszernövény, valamint aromalámpákhoz, masszázshoz használt illatos olajok alapanyaga.

A citromfű (Melissa officinalis) tehát egy kellemes aromájú, enyhe nyugtató hatású, étkezési mennyiségben lényegében bármikor és bárki által nyugodtan fogyaszható növény. Ha orvosi esetnek minősülő szorongás ellen próbáljuk bevetni, akkor egy csésze citromfűtea nem lesz megfelelő választás, de egy stresszes nap végén hatékonyan segíthet ellazulni, és terhesség alatt jót tehet emésztési zavarok és álmatlanság ellen.

9 komment

Címkék: táplálkozás terhesség gyermekágy baba tea szülés utáni depresszió gyógynövény citromfű nyugtató fájdalomcsillapító antidepresszáns

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitasz.blog.hu/api/trackback/id/tr461554390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steierhoffer 2009.12.17. 07:54:34

Kedves Felicitasz! Egyetlen egy mondatot kiegészitésként ahhoz hogy mikor nem ajánlott a citromfű tea fogyasztása : miután a Melissae folium használata nem ajánlott thrombocytopenia( csökkent thrombocytaszám) és hypotonia ( alacsony vérnyomás) esetében sem, azon terhesek kerüljék a fogyasztását, akiknek bármilyen eredetü thrombocytopeniájuk van.

izrael miszteriuma (törölt) 2009.12.17. 09:14:24

@steierhoffer:
"a Melissae folium használata nem ajánlott thrombocytopenia( csökkent thrombocytaszám) és hypotonia ( alacsony vérnyomás) esetében"

Nem találom a forrását a fenti ellenjavallatoknak, hol van leírva?

nyari mikulas (törölt) 2009.12.17. 12:41:36

"(A Zovirax és hasonló acyclovir-tartalmú készítmények nem: ez utóbbiak a herpeszvírusok génjeibe avatkoznak bele, lelassítva a vírusok növekedését, de persze ilyet csak akkor lehet, ha a vírus már ott van, úgyhogy az acyclovir csak tüneti kezelés, és nem tud nekünk abban segíteni, hogy ritkábban legyünk herpeszesek.)"

Ha egyeszer herpeszed volt, akkor a vírus az már örökre ott van benned, az idegsejtekben bujkál. Amikor újra herpeszes vagy: a lappangó virus aktivizálódott.

Ennek fenyében én a helyedben átértékelném a fenti állítást.

steierhoffer 2009.12.17. 14:18:17

blog.hu/user/233949 : "Nem találom a forrását a fenti ellenjavallatoknak, hol van leírva?"

Orvosként a saját praxisomban is találkoztam jónéhány esettel ( thrombocytopeniás beteggel) ezek közül volt aki rendszeresen fogyasztott citromfű teát. Annak elhagyása után javult a vérkép eredménye. Évekkel ezelötti volt az eset és akkor utánaolvastam annak, hogy kontraindikált ezen tea thrombocytopeniában. ( ha lesz időm utánanézek és megadom a linket).

izrael miszteriuma (törölt) 2009.12.17. 17:09:42

@steierhoffer:
A hívatkozott irodalom számomra nem elég meggyőző, de a személyes tapasztalatod miatt engem érdekelne a dolog, ugyanis nekem valami okból magas a trombocita-számom, a véralvadási idő ebből kifolyólag rövid és már volt egyszer thrombophlebitisem is. Jelenleg preventív célzattal Aspirin protect készítményt napi 100 mg adagban szedek. Kérdésem: nekem esetleg segíthetne a citromfű tea rendszeres fogyasztása?

steierhoffer 2009.12.18. 11:04:00

@izrael miszteriuma:

Nem tudom , hogy milyen eredetü a trombocitémiád ( essentialis vagy másodlagos/szerzett) de sejteni vélem azt, hogy az Aspirinen kivűl más gyógyszert is szedsz a betegségedre. Szerintem a citromfű tea fogyaszthatóságának kérdését a kezelőorvosoddal beszéld meg feltétlen. Változatlanul azt tudom mondani, hogy a thrombocytopeniás terheseknek nem ajánlott a rendszeres fogyasztása. Azt sajnos nem tudom, hogy -vice versa - hogyan hat a magas thrombocytaszámra.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.12.22. 22:15:09

@tamaskodo: Az átértékelés már kb. egy hete zajlik, de egyfolytában csak azt találom, amit be is linkeltem.
medherb.com/Materia_Medica/Melissa_-_Topical_Treatment_for_Herpes_Simplex_Virus.htm
Máshol is azt írják, pl. itt,
www.herpes.org.uk/coldsores.html
hogy az acyclovir nem segít gyógyulni, ha egyszer már ott van a kiütés, és nem javasolják a hosszútávú használatát sem (pl. ilyen tartalmú ajakbalzsamra cserélni a labellódat).
A Zovirax használati utasításán is rajta van, hogy ne használjuk rendszeresen megelőzésre, mert rezisztens vírustörzs lehet az eredmény. A citromfűre ez teljesen értelmezhetetlen, mert eleve más a hatásmechanizmusa is.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.12.22. 22:28:11

@steierhoffer: A kiegészítést köszi, én nem láttam még ezzel kapcsolatban semmilyen irodalmat, és a linkeden kívül másikat sem találtam eddig. Ha végülis ráérsz keresgélni és tudsz küldeni valami komolyabb szakirodalmat, meg fogom köszönni; minden jó amiből tanulni tudok.
süti beállítások módosítása